2021-02-17 512 瀏覽
出咗九龍城廣場搵嘢食,行5分鐘見到呢間,叫個下午茶試下。eggs benedict、煙三文魚同沙律,$72,加$5有雞翼,職員nice,裝修有懷舊feel,唔錯。all day breakfast 加$10要埋薯餅,再加$5要多兩隻雞翼,以$68價錢,塊三文魚算大塊。不過最好味其實係 apple crumble,尤其是條邊焗得又香又鬆化,一啖入魂!apple crumble賣$62其實唔係平,但因為之前兩個餐送咗成疊$20 coupon,呢個餐一次過用晒,所以性價比好ok。
出咗九龍城廣場搵嘢食,行5分鐘見到呢間,叫個下午茶試下。
職員nice,裝修有懷舊feel,唔錯。

以$68價錢,塊三文魚算大塊。

不過最好味其實係 apple crumble,
尤其是條邊焗得又香又鬆化,一啖入魂!

apple crumble賣$62其實唔係平,
2021-02-14 549 瀏覽
今日係情人節,男朋友難得決定陪我周圍食於是我地坐車去九龍城石屋家園舊聞呢度環境優美舒適 全日早餐大份夾抵食 一試果真如此男朋友另外叫咗一份手撕漢堡 風味十足 香料味好重之餘肉質亦都好鮮嫩所有要煎的食物都好香口 適合我呢啲重口味之人埋單都係170蚊左右有主菜有飲品仲有甜品 唔算貴唯一可惜係 餐廳好多人比較擠迫 冇咗以前的休閒氣氛 加上限最令期間只能兩人一枱 頗難搵位
今日係情人節,男朋友難得決定陪我周圍食
於是我地坐車去九龍城石屋家園
舊聞呢度環境優美舒適 全日早餐大份夾抵食 一試果真如此
所有要煎的食物都好香口 適合我呢啲重口味之人
埋單都係170蚊左右
有主菜有飲品仲有甜品 唔算貴
ALL DAY BREAKFAST
ALL DAY BREAKFAST
今日在九龍城整完頭髮,想嘆一杯咖啡才回家。腦海浮現在九龍城廣場後便的石屋家園內有間cafe , 不論coffee ,或all day breakfast 也很懷念😙😙⋯⋯因為那裏除了咖,食物有質素外,環境也不錯👍🏻重點價格亦平民化!All day breakfast $68 加$10追加薯餅一件,$15追加芝士煙肉焗大啡菇!都只係$93🤪⋯⋯份量足,有一牛角,炒蛋,雞肉腸,煙三文魚,沙律,焗豆,煙肉😙😙⋯⋯另加$10可以轉一杯Latte ,咖啡香濃郁。黑椒雞扒飯,雞扒大大件,黑椒汁惹味和竟然配埋沙律菜!Mocha朱古力味濃且甜度適中!

另加$10可以轉一杯Latte ,咖啡香濃郁。

黑椒雞扒飯,雞扒大大件,黑椒汁惹味和竟然配埋沙律菜!

Mocha朱古力味濃且甜度適中!
2021-01-31 1027 瀏覽
家人一月上旬到「石屋家園」午膳消費$63,得回贈$60現金券。今天,1月31日,是現金券最後使用日期。我們選擇分享全日早餐$73,在陽光下享受早餐。炒蛋好滑滑!茄汁豆豆很開胃!沙律菜雖少,沙律汁好好味道!又暖又酥脆的大牛角包,好吃!很有肉汁的脆皮雞肉腸,美味!兩片煎煙肉片,鹹鹹香香頗不錯!三文魚很美味,淺嘗是可以接受!中杯咖啡OK喎!「石屋家園」戶外放置很多餐桌,客人也不少。二樓是懷舊家居展場,雖然我曾經瀏覽,但因疫情暫停開放,家人有少許失望。温馨提示:逢星期一休息。

今天,1月31日,是現金券最後使用日期。

我們選擇分享全日早餐$73,在陽光下享受早餐。
炒蛋好滑滑!茄汁豆豆很開胃!
沙律菜雖少,沙律汁好好味道!
又暖又酥脆的大牛角包,好吃!
很有肉汁的脆皮雞肉腸,美味!
兩片煎煙肉片,鹹鹹香香頗不錯!
三文魚很美味,淺嘗是可以接受!
全日早餐

中杯咖啡OK喎!
全日早餐
「石屋家園」戶外放置很多餐桌,客人也不少。

二樓是懷舊家居展場,雖然我曾經瀏覽,
但因疫情暫停開放,家人有少許失望。
温馨提示:逢星期一休息。
2021-01-31
$7 (早餐)
2021-01-28 383 瀏覽
疫情期間約朋友食晏我就會選擇露天,空間同空氣都最適合。我們一行六人分三張檯食得安心又開心。👏🍴全日早餐是我的是日午餐,班尼廸蛋柔軟富蛋香,配以煙三文魚豐富可口。😃☕️伯爵茶今日我竟然放棄我的黑咖啡,轉飲伯爵茶,健康一點,解膩一點。😋😉☕️冷泡咖啡朋友話清淡中有啡香味。🍴漢堡包🍴蒜香菠菜意粉蒜香四溢份量十足。🍴只需加 $5 就可以有二隻雞翼,你唔係唔加嘛!醃得可口又好味。必食👍🍴煙三文魚牛油果沙律,女生們健康之選又營養又好味。👍🍴甜品是女生們最敵不過的,我們一於叫來二客分甘同味。熱辣香脆蘋果金寶配凍冰冰雲呢拿雪糕過足癮。😋叻一款係即叫即做格仔餅配朱古力同雲呢拿雪糕,邪惡至極不能不吃。😋🎉現在滿$100 送現金劵非常非常抵啊!👍👍👍
疫情期間約朋友食晏我就會選擇露天,空間同空氣都最適合。
我們一行六人分三張檯食得安心又開心。👏
🍴全日早餐

☕️伯爵茶
☕️冷泡咖啡
朋友話清淡中有啡香味。

🍴漢堡包

🍴蒜香菠菜意粉
蒜香四溢份量十足。

🍴煙三文魚牛油果沙律,女生們健康之選又營養又好味。👍

🍴甜品是女生們最敵不過的,我們一於叫來二客分甘同味。
熱辣香脆蘋果金寶配凍冰冰雲呢拿雪糕過足癮。😋

現在滿$100 送現金劵非常非常抵啊!👍👍👍
2021-01-23
  • 蘋果金寶
  • 格仔餅
2021-01-21 467 瀏覽
有一日發現樂富行去九龍城途中,開咗一間新Cafe,今日放假就去呢到試吓。原來呢度係歷史古蹟,疫情前,仲有導賞團介紹,餐廳內的裝修,都以懷舊風格,位置不多,可選擇坐室外。餐廳選擇種類多,午餐和下午茶也有,西式Cafe Style,主打coffee,好多選擇,價錢太約$32起,店員用心的拉花,抵讚。我哋就叫咗兩款唔同嘅𝐴𝐿𝐿 𝐷𝐴𝑌 𝐵𝑅𝐸𝐴𝐾𝐹𝐴𝑆𝑇,其中一款係牛油果加三文魚,我最鍾意嘅配搭,食物質素唔錯,份量多,我和我的男性朋友都食唔晒,都幾吸引㗎!很特別的一間餐廳,用心製作,價錢超值,現在做推廣,食滿$20 ,就送返一張$20 coupon我哋total食咗$200 ,就送返$200 ,仲可以一次性用,超抵,怕凍就要坐室內,值得一試👍🏻

2021-01-13
  • Mocha
  • affogato
2021-01-18 379 瀏覽
上星期六,諗住逛下九龍城,逛前想hea 過tea 先。。上openrice search 下。。。好多選擇啵!想搵間hea 得舒服d...剛巧眼前一亮。。露天cafe... 正。。就呢間啦!完全吾知有間cafe係聯合道仲要係歷史建築物,社企形式經營。露天環境乾淨舒服。工作人員友善同有禮貌!餐廳入面有特式食物質數以呢個價錢來講。。ok 啊All day breakfast 煎雙蛋,煙肉,腸仔,沙拉菜,煙三文魚。。!夠熱,腸仔都有肉味同質感。煙肉煎得剛好,d 邊脆脆,吾會太乾,多士外脆,沙拉個dressing 吾錯幾清新,因本人不喜愛酸。。。以$68來講。。算交足功課啦另一款tea set 火腿芝士牛角飽,牛角飽鬆脆度可以啊。。。加$10可升級mocha 加$5升級中杯,杯mocha 就一般般。。都係果句,呢個價錢可以接受了可以再去hea 嘅地方 ...!
露天環境乾淨舒服。工作人員友善同有禮貌!

餐廳入面有特式

食物質數以呢個價錢來講。。ok 啊

。。。以$68來講。。算交足功課啦

all  day  breakfast ,

可以再去hea 嘅地方 ...!
2021-01-16
all  day  breakfast ,
  • all  day  breakfast
2020-12-20 422 瀏覽
又到壹個星期的尾天,又來到九龍城 「石屋家園」嘆個午餐。今日來個全日都食得嘅早餐。😋🍴今日我選擇了牛角包配陪我,煙三文沙律菜加白布香腸,薯餅是另加的,油份不多外脆內軟。☕️ cappuccino 臨近聖誕好想飲香甜奶滑的咖啡,Enjoy my weekend 🥳🥳🍴小鬼的咖哩豬扒飯,係日式咖哩口味較甜,豬扒軟腍入味,不過略嫌鬆肉粉太多,味道還可以。🥧甜品是我最愛 「Apple crumble」香甜味美每口都有玉桂味,餅底都做得好香脆,非常滿意!👍
又到壹個星期的尾天,又來到九龍城 「石屋家園」嘆個午餐。
今日來個全日都食得嘅早餐。😋

🥧甜品是我最愛 「Apple crumble」
香甜味美每口都有玉桂味,餅底都做得好香脆,非常滿意!👍
2020-12-19
2020-12-14 520 瀏覽
位於九龍城學校區有一間隱世社企食店。室內可以回顧一下昔日香港的照片,室外坐位較寬廣。簡簡單單的炒意粉 蒜味濃,非常入味芝士薯條出色,一炸即上。hazelut Latte用心製作,咖啡味濃,絕不是馬虎之作。凍奶茶也有茶餐廳水準
位於九龍城學校區有一間隱世社企食店。

室內可以回顧一下昔日香港的照片,室外坐位較寬廣。

簡簡單單的炒意粉 蒜味濃,非常入味

芝士薯條出色,一炸即上。

凍奶茶也有茶餐廳水準

下午茶
2020-10-17 4118 瀏覽
石屋家園是香港有代表性舊建築物,已被例為三級歷史建築物,石屋家園是以石頭來築起的房屋,要知得更詳細就要好似我咁親自去一趟。不過我目的是為石屋家園內的露天茶座「懷舊石屋咖啡冰室」而來的。🤣想不到這裡的午餐遠比我想像中平宜,價錢由 $59起跟餐還有飲品一杯。🍴全日早餐 $68來一客非常豐富 All day breakfast,有炒蛋、雞肉腸、煙肉、煙三文魚配上穀物多士,別具睇頭滋味無窮。👍🍴煙三文魚牛油果比高🥯配薯條 $98 (單點)賣相漂亮有我喜愛的比高包,塗上忌廉芝士醬,上面鋪一層新鮮牛油果醬,再蓋上煙三文魚豐富有營,薯條炸得剛好不太熱氣可多食二條。😂🥤冷泡咖啡 $45☕️香濃熱齋啡(跟餐)各有特色各有不同啡香,我今日就比較喜歡清淡冷泡咖啡,幽香回甘最好襯托大樹下別有一番風味。在歷史遺跡上享受咖啡,懂得欣賞就是生活最高境界!目測另一張檯點的甜品,我同我自己講下星期一定會再來,「石屋咖啡冰室」值得推薦比大家。😋👍

🍴全日早餐 $68

🍴煙三文魚牛油果比高🥯配薯條 $98 (單點)

🥤冷泡咖啡 $45
☕️香濃熱齋啡(跟餐)
在歷史遺跡上享受咖啡,懂得欣賞就是生活最高境界!

2020-10-17
  • 煙三文魚牛油果比高配薯條
2020-10-11 969 瀏覽
今次黎左九龍仔公園放鬆下,抖下,行完之後再四圍行下去搵下野食,點知就搵到呢間神秘既餐廳?石屋咖啡冰室呢度仲Keep 住佢60~70年代既風格,入到去係十分古式古香,由於太多人既關係,唔想post 到有其他人既相🙇🏻請見諒石屋有分室內 / 室外 ,今次因為天氣唔太熱,所以決定坐室外,親親大自然今次純叫左杯冷泡咖啡休息下、睇下書*類似冰滴咖啡,佢冇咖啡既苦澀味,但好濃郁既咖啡香,不但好飲,打卡仲一流希望香港既古積可以繼續保留,唔好比時間既巨輪/人為因素而遷拆

今次純叫左杯冷泡咖啡
休息下、睇下書

冷泡咖啡

2020-10-10
冷泡咖啡
2020-10-07 1407 瀏覽
石屋🏚係香港三級歷史建築,🎎日治時期(四十年代初)為安置戰爭中無家可歸嘅難民而建嘅平房🏠,而呢一帶慢慢成為左寮屋區。後來附近曾經做過📽片場,呢度都成為左片場嘅倉庫,之後石屋都係「藍恩記山墳墓碑工程」等嘅工場,直至2001年清拆之後淨低呢一座~而架石屋活化成咖啡室、文物探知中心、辦公室等,大家得閒可以去飲杯咖啡順便了解下香港歷史💕💕👇🏻石屋全貌🏚而呢個就係咖啡室入口👇🏻☕大家想坐室內定室外都得~室外空曠啲,可以望住石屋~👇🏻室內就有懷舊裝修➡️牆紙、地板、海報等,最重要仲有冷氣添啊!! 👆🏻懷舊海報👇🏻我係喺下午茶嘅時間黎嘅,所以人唔算多,可能加上近排受到疫情影響,只有幾檯客~入到黎就揀左個角落位😆靜靜地享受下~啲嘢食😹由於無食到午餐,叫左個雞批🐔($20)、🧀芝士蛋糕配伯爵茶☕($55)~其實可以揀咖啡或者茶嘅~🐔雞批黎講不過不失啦~個人覺得個皮厚左少少,啲餡料幾多👍🏻雞肉juicy唔鞋口,又有滿滿嘅白汁🥰而佢哋嘅🍰芝士蛋糕話係自家製😺,果然味道幾好,濃郁嘅芝士味,食落又唔會太乾,蛋糕面頭白色個啲都係芝士黎架😻再加埋底下個層餅底,係三層唔同嘅滋味🥰🧀🧀

👇🏻石屋全貌🏚

而呢個就係咖啡室入口👇🏻☕

👆🏻懷舊海報👇🏻

而佢哋嘅🍰芝士蛋糕話係自家製😺,果然味道幾好,濃郁嘅芝士味,食落又唔會太乾,蛋糕面頭白色個啲都係芝士黎架😻再加埋底下個層餅底,係三層唔同嘅滋味🥰🧀🧀🧀呢個可以再黎食👍🏻

☕伯爵茶味道正常,如果大杯啲就好啦~😆

2020-09-30
下午茶
  • 芝士蛋糕
難得平日放假,想好好抖抖,又唔想去到郊外既地方~ 即刻諗到去城中石屋吹吹風☺️由於地點比較隱蔽,人流亦相對較少!呢間冰室隱藏在九龍城侯王古廟對面,餐廳恍如置身在古代的建築物裏,有古典的風味!餐廳或分為露天茶座以及室內,我相信冬天的時候可以再來一次,因為可以到室外曬一曬太陽😎 手撕豬肉漢堡包賣相唔錯,豬肉食落仲有少少Juicy,一啲都唔乾!加配$10 仲有新鮮炸嘅薯條!薯條用咗原隻薯仔去做,完全冇炸粉嘅口感😆Latte採用咖啡豆未算最香,所以呢杯latte 可算是不過不失。下次會試另一樣😂Affogato $38🤩有驚喜,大熱天時食返個咖啡配雪糕,簡直透心涼晒😍抵食👍🏼賣單果時仲有送多 $120 既優惠卷!😍好吸引!下次要再黎!好味:♥ ♥ ♥ ♥ ♡抵食:♥ ♥ ♥ ♥ ♡回頭:♥ ♥ ♥ ♥ ♥
難得平日放假,想好好抖抖,又唔想去到郊外既地方~

手撕豬肉漢堡包
賣相唔錯,豬肉食落仲有少少Juicy,一啲都唔乾!

Latte

Affogato $38
🤩有驚喜,大熱天時食返個咖啡配雪糕,簡直透心涼晒😍
抵食👍🏼

好味:♥ ♥ ♥ ♥ ♡
抵食:♥ ♥ ♥ ♥ ♡
回頭:♥ ♥ ♥ ♥ ♥
2020-09-01
來到了九龍城是因為他看到了這個石屋的咖啡冰室,12點多來了好在還有空桌,室內很快也滿了也有室外的位置(放心是有帳篷頂和很多風扇的)!這邊價格真的是很便宜,一個他最愛的 All Day Breakfast 也是的HK$60,而且質素真的也不差,簡單好吃又平就是這麼直接,我港女一下當然也要吃一個 Salmon Egg Benedict,真的也不錯吃!咖啡,留意我們只是叫了中杯,真的也太大啦吧咖啡質素也不錯,是很熱很熱的那種好喝哈!最後也忍不住吃了那個煙肉薯條真的也很大份哈哈,還有這邊也有些展覽介紹石屋家園,也是很值得一看這個保育歷史建築!
All Day Breakfast

Salmon Egg Benedict
Flat White
芝士煙肉薯條
2020-09-11 318 瀏覽
// All-Day Breakfast 🥞🍳 //.No one can ever resist a good old combination of a dainty all-day breakfast, especially when it comes to a really satisfying presentation!🤤.▪️All Day Breakfast▪️[$68]I’ve had countless of all-day breakfast but I've never seen one at such a bargain price!🍳🥓It was quite surprising that the food quality wasn’t diminished by the price at all; but impeccably fulfilling!😋Perfectly composed with luscious ingredients like chicken sausage, bacon, smoked salmon, omelette, baked be
// All-Day Breakfast 🥞🍳 //
▪️All Day Breakfast▪️[$68]
Perfectly composed with luscious ingredients like chicken sausage, bacon, smoked salmon, omelette, baked beans, croissant, and a mini salad.🥐🥗
▪️Eggs Benedict w/ Smoked Salmon & Smoked Ham▪️[$72]
Nothing can block my love and affection towards smoked salmon! The flawless and classic combo of an egg benedict will never get old!🍴
Spongy egg muffin with savory smoked salmon and ham, then topped off with a satisfying poached egg and hollandaise sauce for perfection!😋🥯
全日早餐 All Day Breakfast    水煮蛋配煙三文魚及煙火腿+英式鬆餅+雜菜沙律 Eggs Benedict w/ Smoked Salmon & Smoked Ham on English Muffin & Side Salad
  • 水煮蛋配煙三文魚及煙火腿+英式鬆餅+雜菜沙律
  • Eggs Benedict w/ Smoked Salmon & Smoked Ham on English Muffin & Side Salad
  • All Day Breakfast