2020-01-12 155 瀏覽
Every time I come here I know I’ll leave happily full and drunk from the excellent food and sake The staff are very friendly and more than willing to suggest a sake for you based on your preferences. We were very happy with their recommendation! The barbecued skewers and sushi were really good. I don’t normally eat raw fish but their tuna and salmon tasted really fresh and didn’t have that fishy taste at all. They even gave us a small tuna sushi handroll on the house to go with our sake! Thank y

Thank you for the wonderful food and service. We had a great night and we will definitely come back!
之前行過想walk-in 試下,但full 咗唔成功,當時即刻book 埋位,用餐當晩平日6:30 入到去,一個人都冇,我哋心諗平日同星期六差咁遠?🤔 點知我哋食到一半8:00 前已經差唔多full house, 如果有心試記得訂位,眼見店內連壽司bar 大約得13/14 個位 。食物方面, 我自己特別鐘意北寄貝刺身、吞拿魚壽司三點同海膽壽司🍣 北寄貝一食就知好新鮮但要讚嘅係師傅處理得好好,令到口感特別爽👍🏼 吞拿魚壽司三點就啱曬我,有齊赤身、中拖同大拖羅 😋 做緊19 週年優惠$138 幾抵食居酒屋當然要試埋串燒,我哋試咗五/六串 ,全部都燒得啱啱好,送酒一流,燒雞全翼個雞皮真係燒到脆皮,最後重點推介燒白鱔,一黎唔多地方做燒白鱔,二黎尼間燒白鱔會食得出係用新鮮貨唔係急凍貨,燒完成舊肉依然厚實多汁👍🏼
北寄貝+赤貝
燒白鱔
海膽
  • 柚子塩燒白鱔
2020-01-09 129 瀏覽
最近去左間隱世居酒屋🏮石亭居酒屋食飯,佢雖然鋪面細細,但係入左去之後就好似去左日本🗾地道嘅居酒屋咁,暫時忘記左自己身處繁榮嘅尖沙咀😌.原來佢地已經開業19年😯,所以佢地有個19週年優惠menu,入面嘅食物都差不多半價優惠,好抵食呀🤑,所以我都叫左好幾樣.日本兵庫縣室津蠔 (4只) 原價$280 優惠價$180日本活象拔蚌 原價$380 優惠價$180日本縞鰺池魚薄切🐟 原價$380 優惠價$180吞拿魚壽司🍣三點盛 原價$220 優惠價$138.佢d剌身都好新鮮,生蠔🦪個肚脹卜卜,肥美又creamy,吞拿魚壽司三點盛🍣有齊拖羅、中拖羅、大拖羅,中同大拖羅都入口即溶呀🤤.壽司我地仲額外叫左烏賊🦑、特上海膽同帆立貝,都新鮮好味😋.食菜我地就叫左龍蝦沙律🥗同日本枝豆,個龍蝦沙律好好食,啖啖龍蝦肉🦞,食到停唔到呀🤭.另外我哋仲叫咗兩款雞串燒🐓,包括雞皮同雞軟骨,兩款嘅雞油味都好香,係唔錯嘅佐酒小食🍢.最後食埋個暖粒粒嘅稻庭烏冬🍜就夠哂飽飽喇,廚師仲好貼心咁幫我地分開咗兩碗,等我哋可以share🥰
日本兵庫縣室津蠔 (4只) 原價$280 優惠價$180
日本活象拔蚌 原價$380 優惠價$180

日本縞鰺池魚薄切🐟 原價$380 優惠價$180

吞拿魚壽司🍣三點盛 原價$220 優惠價$138

壽司我地仲額外叫左烏賊🦑、特上海膽同帆立貝,都新鮮好味😋

2020-01-06 120 瀏覽
今日我地去左尖沙咀試下香港既居酒屋,餐廳好有日本風,鋪頭唔大,得二十幾個位左右,但有巴枱,可以睇到師傅整魚生。今晚叫左好多野食,其中呢啲我都幾推介:龍蝦沙律龍蝦沙律好好食,龍蝦肉好甜大細適中,調味做得好快,岩哂做開胃菜。象拔蚌同生蠔呢兩個刺身都好新鮮,生蠔係日本既室津蠔,出哂名大隻有肉地,餐廳處理得好好,值得推薦。池魚刺身我不嬲都中意食池魚刺身,唔係好多餐廳有得食,池魚肉質鮮甜,加埋特制醬汁配合得好好,值得一試壽司嗌左吞拿魚、三文魚、墨魚同海膽壽司。吞拿魚壽司有三款唔同部位,唔同部位口感味道都唔同,上碟賣相好靚,壽司飯都處理得好好,質素追得上日本水準。串燒串燒仲嗌左雞翼、牛舌、雞腎。牛舌燒得好,厚身而又好淋,加少少鹽已經好好食。清酒煮蜆鍋食左咁多生冷野,嗌清酒煮蜆食,個湯好濃清酒味,就咁飲都覺得醉醉地,蜆好大隻淡淡肉。

象拔蚌同生蠔

池魚刺身

壽司

串燒

清酒煮蜆鍋
2019-12-24 112 瀏覽
今晚同朋友預早慶祝聖誕節,朋友話想食日式居酒屋,唔講唔知尖沙咀有一間19年歷史的老店「石亭」,一於試試。首先係上前菜,係😁 涼拌海帶帶子裙邊。都幾開胃、幾爽口。接著係😄 雞泡魚乾,甜甜地,不論係餐前小食定係佐酒小菜都一流。點些少蛋黃醬,滋味十足。😄 日本深海池魚薄切。好豐盛!師傅刀法一流,而且刺身夠新鮮,加少少酸汁食就好美味。😄 吞拿魚壽司三點盛(中拖羅、吞拿魚、大拖羅)。三款吞拿魚嘅油脂分佈都不一樣,肥美程度逐件提升,口感豐富。😄 日本室津蠔。夠晒肥美,點些少檸檬汁更能帶出蠔嘅鮮味。魚生夠晒新鮮之外,居酒屋當然少不了串燒啦!😄 牛舌串。厚身嘅牛舌,食落多汁又滋味,有驚喜。😄 雞全翼。外皮燒到金黃色,夠晒香脆可口。雞肉亦都夠滑。😄 雞肝串😄 魷魚一夜乾。燒得甘香,很有咬口,配上蛋黃醬食真係好滋味。😄 燒牛小排。燒得剛剛好,大概係 Medium hi的程,唔會太生唔會太熟。可以見到內裡仲有少少紅,但外層係燒好咗嘅,足以鎖住肉汁。咬落真係好鮮嫩多汁,牛味十足!很滿足的一餐,祝大家聖誕快樂!

首先係上前菜,係😁 涼拌海帶帶子裙邊。都幾開胃、幾爽口。

😄 日本室津蠔。夠晒肥美,點些少檸檬汁更能帶出蠔嘅鮮味。

魚生夠晒新鮮之外,居酒屋當然少不了串燒啦!

😄 牛舌串。厚身嘅牛舌,食落多汁又滋味,有驚喜。

😄 雞全翼。外皮燒到金黃色,夠晒香脆可口。雞肉亦都夠滑。

😄 雞肝串

很滿足的一餐,祝大家聖誕快樂!
2019-12-23 128 瀏覽
前菜🦑$20、芝士酒盗🧀🐟$78前菜係個魷魚軟骨🦑,非常有驚喜,個口感好正,好有再配埋個醬汁同芝麻令個口感提升左一個檔次😎芝士酒盗🧀岩哂鍾意飲酒同食芝士既朋友,就千萬唔好放過啦!🤓,由芝士mix埋吞拿魚內臟,口味略鹹😉——————————七味魚翅🐠$78、魷魚一夜干🦑$78由魔鬼魚鰭燒成既七味魚翅亦都係送酒一流既小食,燒得極香😍,非常適合同朋友傾計既時候食,非常值得一試😋——————————池魚(釣)🐟$280、吞拿魚刺身三點🐠$238、日本象拔蚌🍣$180280蚊呢個值錢食到原條新鮮而且味道唔錯既池魚刺身係好有驚喜🤩。新鮮既池魚刺身肥瘦適中🥳,配埋個由蘿蔔容整成既檸檬汁,食多幾件都冇問題😜仲有仲有!一次過可以食哂三種唔同部位既吞拿魚刺身絕對係一種享受😍😋🥰——————————雞翼串燒🐥$52、柚子鹽燒白鱔🐟$78、和牛串🐂$98、牛舌串🐂$68所有串燒都超級好味👍🏻白鱔串燒係串燒黎講呢,絕對就係最加分既地方🤓每一串雞翼都有兩隻串成🐥🐥,雞翼除左外脆內軟之外,表面仲由鹽包圍住,絕對係食過返尋味🥰和牛串真係完全冇得彈🥰,一個字正!👍🏻如果個價位再平返少少的話我絕對會食多兩串🤪——————
前菜🦑$20、芝士酒盗🧀🐟$78
七味魚翅🐠$78、魷魚一夜干🦑$78
所有串燒都超級好味👍🏻
白鱔串燒係串燒黎講呢,絕對就係最加分既地方🤓
特上海膽壽司🍣$110、貝柱壽司🍣$90、鯛魚壽司🍣$50
特別想講講個貝柱壽司,個一大片帶子絕對係我食過既帶子刺身/壽司黎講最厚最大片既帶子😱
——————————
鮮魚奶湯(免費)
個湯雖然味道淡淡地,但係就帶有濃濃既鮮魚味😍😚,非常值得一試及推介👍🏻
2019-12-22 78 瀏覽
上個星期肥雞同老豆一齊去咗尖沙咀一間叫石亭屋嘅居酒屋食飯, 入到去都坐滿曬人氣氛一流。 肥雞嗌咗個日式生蠔, 濟上滿滿嘅檸檬汁一啲都唔腥,入口好creamy。 之後嗌咗個池魚刺身, 聽廚師講話係即日由日本運送嘅海產, 新鮮得很。 再嗌多個吞拿魚四點盛, 又唔同嘅部位組成, 一日口啖啖魚油, 一次過滿足曬肥雞想食新鮮嘢嘅欲望。 之後開始呢啲熱食啦嗌咗個日本清酒大蜆湯, 湯汁熱辣辣配埋肥美嘅蜆肉, 再整多個芝麻日式雞翼熱辣辣, 最正係一條肥美嘅鰻魚每一啖入口都會上甜鹹甜行嘅醬汁,好開心。
2019-12-03
2019-12-20 870 瀏覽
上次去過尖東的一間居酒屋試過都不俗,有朋友推介在赫德道的另一間,可以不妨去試一試。適逢太太今年聖誕節期間會出門,所以我們提早慶祝,去食餐好的。居酒屋無論在門內門外的日式風味都十分濃厚,雖然沒有紅色的燈籠,但門面的裝潢就仿似置身日本的街道上。剛巧碰上是周年慶祝,價錢更有優惠。我們先來個餐前小食,是酒煮花螺,有點似我們的東風螺,但酒味不算濃,而且帶點甜味。螺肉煮得很腍,也很入味,比一般食到的辣酒煮花螺更為好味。日本兵庫縣室津蠔也很肥美大隻,口小一些也不能將整隻生蠔放入口,唯有食得斯文些。日本兵庫縣室津岩蠔被譽為蠔界王者,冬天更是時令。蠔肉飽滿有質感,清甜爽脆無渣,食後使人有一份滿足喜悅的感覺。味醂雞泡魚乾燒起來仍保有肉汁,雞泡魚是河豚的俗稱,本身有毒,在日本要有牌照的料理師才可以處理。肉質帶點軟腍,味醂味道豐富,油香四溢,即使不飲酒,也是一種很好的小食。啊,近來愛上了這個日本縞鰺池魚薄切,果真是刺身中的佳品。縞鰺是深海池魚,由於是生長在暖海域,所以全年也一樣肥美。肉質清甜油滑,爽脆得來有點像肉類的質感,纖維幼細,蘸些蘿蔔蓉柚子酸汁最合配,如果用山葵醬油反而會蓋過魚的鮮味。伴碟還有些半透明的

日本兵庫縣室津蠔

味醂雞泡魚乾

啊,近來愛上了這個日本縞鰺池魚薄切,果真是刺身中的佳品。縞鰺是深海池魚,由於是生長在暖海域,所以全年也一樣肥美。肉質清甜油滑,爽脆得來有點像肉類的質感,纖維幼細,蘸些蘿蔔蓉柚子酸汁最合配,如果用山葵醬油反而會蓋過魚的鮮味。伴碟還有些半透明的海藻,雖然無味,但勝在爽脆。
日本縞鰺池魚薄切

蘿蔔蓉柚子酸汁

選了多款壽司,有鮮甜味美,入口令人眼前一亮的特上海膽壽司,有同屬吞拿魚的赤身中拖羅大拖羅壽司,顏色深紅的赤身是吞拿魚魚背較瘦的部位,含脂量少、肉質實而有咬口。

顏色粉紅的中拖羅,脂肪比例較高,魚的油脂非常甘香。

顏色比中拖羅更淺色而偏白的大拖羅,是吞拿魚運動量較少的魚腩部位,脂肪相當多而且分佈好像雪花般,是整條魚最肥美的部分。富天然魚油脂的甘香,入口即溶。

淡淡甘甜的淡紅色油甘魚壽司,魚肉色澤紋路分布均勻,細緻甘甜,肉厚肥嫩多膠質及油分高,每口都充斥著魚油香氣,具有獨特的清爽口感。

最後,還有香港人最熟識的三文魚壽司,及附上有消滯功用的酸薑片。
特上海膽壽司,赤身、中拖羅及大拖羅壽司,油甘魚壽司及三文魚壽司

食完壽司已經飽了幾成,最後上的是一些較為香口的燒物。

牛舌串一串裡面有一件大的及兩件小的,肉質腍滑有口感,啖啖肉。
牛舌串

雞肝串腍滑甘香,入口即溶;雞腎串則爽脆有嚼口。
雞肝串及雞腎串

鹽燒鯖魚相當大條,燒得剛剛好,魚味濃郁而不腥,近魚腩部位較為多脂肪,魚皮也燒得十分香脆而完整。
鹽燒鯖魚

最後是燒雞全翼,燒得剛好,去了大骨,食得更容易。
燒雞全翼

本來有意再試一試酒盜芝士,但太太已經投降,唯有下次才試。值得一提的是,店員的服務態度熱誠有禮,令人食得舒服。
日本兵庫縣室津蠔
味醂雞泡魚乾
日本縞鰺池魚薄切
牛舌串
雞肝串及雞腎串
鹽燒鯖魚
燒雞全翼
2019-12-20 51 瀏覽
又到年尾,最近總是希望能夠盡量在新一年來臨之前與好友見見面。今晚相約好友在尖沙咀附近看展覽後,經過酒吧街赫德道,見到這間居酒屋正在推廣十九週年的優惠,看來頗吸引,便決定在石亭用膳。一打開石亭的大門,看見餐廳裡面裝修得真像日本小店一樣,有一張L形bar枱和幾張枱。牆上還有畫滿了不同魚類的壁畫。一打開menu,花多眼亂,串燒、小食和刺身壽司都很多選擇。終於⋯⋯我們忍不住叫了超多美食。先談串燒。我們點了冬菇串、柚子鹽燒白鱔、日本青椒仔串、露筍豚肉卷串和雞全翼。串燒整體來說,實在燒得出色。其中,白鱔甚有驚喜,用柚子輕輕醃製過,襯托得好好,亦能帶出白鱔鮮味。至於青椒仔,好友說跟她在西班牙吃過的Spanish pepper好相似。我最喜歡它的味道很有層次,有一點點的苦,但不像苦瓜的苦,很容易入口。同時帶有一點點辣。就是不同的味道也是一點點,輕輕的。然後要說説小吃。我倆點了芥末八爪魚、賴尿蝦干、魷魚一夜干和日本蕃茄。平時都很喜歡吃魚干,見到這裡有多種魚類選擇,忍不住點多兩款試試。魚干都好吃,不會太干身,佐酒一流。而日本蕃茄非常鮮甜,清新的蕃茄亦可以平衡一下吃的很多的魚干和串燒。最後就是最期待的剌身和
最後就是最期待的剌身和壽司。在週年優惠下,我們點了日本象拔蚌、吞拿魚剌身三點、日本深海池魚薄片、日本室津蠔、三文魚壽司、油甘魚壽司和特上海膽壽司。石亭的刺身是由日本即日空運過來,吃得出魚類們都非常新鮮!最愛的是象拔蚌和深海池魚薄片。池魚另外配上酸汁,可以用以蘿蔔蓉攪拌再點刺身,更能帶出鮮味和層次。而吞拿魚三點則包括了赤身、中拖羅和大拖羅。厚厚的拖羅甚有口感,一次過滿足三個願望。
這個晚上吃了這麼多美食,簡直是大滿足。有機會會再來喝喝酒,吃吃串燒。
  • 雞泡魚干
  • 柚子塩燒白鱔
  • 雞泡魚乾
2019-12-19 50 瀏覽
雖然鋪頭面積唔算大,但裝修得骨骨子子,而且播住日劇音樂,仲要見到有日本人幫襯,應該食物水平都唔錯因為啱啱做完份大project ,所以就同同事慶祝下🥳🥳🥳今次嗌嘅嘢都幾豐富,嗌咗好多刺身同埋燒物🤤🤤🤤一開始就嗌咗個芥辣八爪魚做個開胃菜,八爪魚食落去好爽,雖然個芥辣味少少攻鼻,但會越食越想食🤤🤤🤤開咗個胃之後就開始嗌刺身,嗌咗象拔蚌同日本生蠔🦪仲有池魚刺身🤓🤓🤓首先個象拔蚌同生蠔真係好新鮮,平時食呢兩樣野最怕就係有腥味,但個生蠔食落去好鮮甜,而且好肥美🤭🤭🤭而個象拔蚌就好爽,唔似平時食放題咁好「梅」咁😂😂最值得愛嘅就係吞拿魚拖羅🤤🤤🤤真係入口即溶仲要好厚身,另外池魚刺身好大條,結果最後係食唔晒🤡之後就嗌返燒物食下,賴尿蝦乾比較少居酒屋有所以就嗌嚟試下,一上碟就已經好香蝦乾,食落去好香口再加埋沙律醬真係一流🥳另外平時食雞翼最怕食到成手都係,呢度好細心咁用錫紙包住雞翼尾,仲要事先整晒鬆晒啲骨方便去食👍🏻👍🏻👍🏻最後個牛脷真係必食!超級厚身同好juice🤭🤭🤭

2019-12-16
2019-12-19 105 瀏覽
最近都好一段時間沒有吃日本菜,在尖沙咀找找看,發現了一間開業超級10年的店,但是好像不是太多人知道它的存在,人氣比較少,電話預約後,晚上就去了去,看到菜單有很多選擇,而碰巧該店的19週年優惠,有數個菜都有半價的打折,所以我們都點了幾個,店員都會貼心介紹每款菜式,給人很好的感覺。「雞泡魚干」這個朋友們都好喜歡,配上啤酒就更好,沙拉醬跟魚干都很搭。「龍蝦沙律」這個冷盤很清新,有不少龍蝦肉跟蟹肉,下面是一些海藻,很健康。「日本深海池魚薄切」個人很喜歡,魚肉新鮮,切得薄薄的很厲害,配搭了店家自制的醬油,很好吃。「日本象拔蚌」這個都喜歡,真的感到很新鮮,口感很有豐富骨膠完的感覺,又爽口。「三文魚壽司」絕對是厚切的三文魚,令人食指大動。「貝柱壽司」質感和味道都挺新鮮,「鯛魚壽司」同樣是厚切的鯛魚,好開心喔。「吞拿魚壽司三點盛」個人最喜歡大拖羅,肥美指數爆燈,入口即溶,油脂很香,好正。「燒宮崎青椒」送酒的朋友,青椒肉厚多汁,加上一些鰹魚乾,味道有層次。「燒物」我們點了3款,有牛舌、雞翼、雞腎,全都是即叫即製,牛舌是厚切,嫩嫩得,雞翼跟雞腎都又香又好吃。「稻庭烏冬」這個值得贊贊,湯底夠清,不過咸,野菜

「三文魚壽司」絕對是厚切的三文魚,令人食指大動。

「貝柱壽司」質感和味道都挺新鮮,

「鯛魚壽司」同樣是厚切的鯛魚,好開心喔。

「稻庭烏冬」這個值得贊贊,湯底夠清,不過咸,野菜豐富,剛好跟燒物有對比。

這裡得擺盤花了不少用心,承載盤都非常優雅漂亮,色香味俱全,服務很貼心,會按菜式種類,分好先後次序出菜,予人認真做菜的感覺,店員對客人很友善。

雞泡魚干
燒物
稻庭烏冬
  • 雞泡魚乾
2019-12-15 50 瀏覽
Seki Tei Japanese Restaurant // A high quality Japanese restaurant in TST! I particularly like the lobster salad, which was very appetising! The tuna sashimi was very fresh and thickly cut (unlike the thin ones out there)! Uni gunkan, scallop nigiri and deep sea Japanese horse mackerel were also the bombs! It was a bit crowded inside, but the food were delicious! An inconspicuous restaurant, but definitely worth a try!
2019-12-10 48 瀏覽
呢晚同個舊同事出黎食飯聚舊我地見到呢間居酒屋做梗週年優惠,d野都幾岩食咁,所以我地就決定呢晚係度暢聚一番!店內既地方唔算好大,反而有種麻雀雖小但五臟俱全既感覺,加上期後入嚟嘅兩枱客人都係日本人, 全部都係講日文,真係好似置身喺日本嘅居酒屋咁呀坐低冇耐,店員先為我哋呈上兩碟前菜: 涼拌海帶帶子裙邊之後我哋喺燒物串燒、刺身同熟食主食方面都揀咗幾款一齊share先有佐酒一流嘅“ 燒雞泡魚乾”HKd$68+10%做小食開場之後就到兩款優惠嘅刺身,分別係“日本深海池魚薄切”HKd$180+10%同“吞拿魚刺身三點”HKd$238+10%前者係食師傅嘅刀功同池魚既清鮮,後者就係食拖羅肥嫩之感而活貝/活蚌就係鮮甜既代表,但係呢三款新鮮高質既刺身已經值得推薦回頭四款串燒之中最深得小妹歡心既就莫過于係燒得香而爽嫩既“牛舌(兩串)”HKd$68+10%舊同事就表示係雞控,至愛爽彈既“ 雞腎(兩串)”HKd$52+10%最後以一客肥美焦香既“蒲燒鰻魚飯”HKd$148+10%作結整晚都係吃得滋味 談得暢盡
呢晚同個舊同事出黎食飯聚舊

坐低冇耐,店員先為我哋呈上兩碟前菜: 涼拌海帶帶子裙邊

前者係食師傅嘅刀功同池魚既清鮮,後者就係食拖羅肥嫩之感

整晚都係吃得滋味 談得暢盡

就算剛從東京旅行回來,已不斷懷念當地的居酒屋,無論人情味及氣氛也令人流連忘返。所以這晚在尖沙咀搵食,也選了這家從沒嚐過的居酒屋試試。門口帶點神秘,以灰岩色為主,只有門上的幾扇小玻璃窗可以一窺其中,因此常常勿忙經過,卻沒留意它。但看看門旁的餐牌推介,除了木板上寫上本日刺身外,也放了個十九周年推介菜式,才驚覺原來這店已屹立了近二十年!在這個餐飲競爭激烈的城市,相信能做到這麼久,必定有其原因。平日的七時多,不算太多人,桌椅、牆上手寫餐牌也很富日式懷舊味道,我與友人H也「入鄉隨俗」,坐下先點了枝八海山特別純米,才慢慢想吃什麼。正好趁天氣稍涼,溫燗這新潟名釀,令本身的淡麗刺口變得更圓潤複雜,配搭食物也更和諧。暖酒入口,才驟覺飢腸轆轆,前菜先來一個龍蝦沙律,沙律醬中混合了小龍蝦肉、籽及昆布等,味道口感也清新。另一款佐酒必選的雞泡魚乾,簡單卻做得很不錯,出色在於焦香與濕潤的平衡,夠香口也不會過乾。就算不蘸七味粉蛋黃醬已經很美味。點了個時令的鯛魚薄切,魚片鮮甜有彈性,配上經典的蔥花酸汁,越吃越開胃。嚐了另一款師傅推介的活白象拔蚌刺身,肉質厚實爽口,鮮度不容置疑,點豉油青芥最能襯托本身的貝甘。接着再來點

接着再來點串燒暖暖胃,共選了雞中翼、牛舌、雞腎及日本青椒仔。串燒均以鹽燒為主,其中牛舌值得一讚,選位、烤功也很好,外脆內軟的口感不是處處也吃得到(就算是日本的牛舌餐廳)。

看鄰桌的刺身壽司賣相不俗,我們也不禁跟着點了幾款。友人提議點齊赤身、中拖羅及大拖羅,才可試出分別,既然吃得開心,有何不可?果真一試之下,才吃得出層層遞進的質素。赤身濕潤無筋,魚味重,鮮嫩的色澤已說明一切;中拖羅更是驚艷,魚香油香兼備,說真的,比於築地即場吃到的也不相伯仲;大拖羅油花漂亮,如果配點壽司飯更加完美。

所以也立即點了兩款壽司,深海池魚非常厚切,魚片充滿光澤,口感彈牙。北海道馬糞海膽軍艦也是另一亮點,海膽尺寸不算大瓣,但的甘甜味絕對有驚喜,沒有絲毫腥味。

意猶未盡,最後還是要來一個飯。店員推介即烤的蒲燒鰻魚飯,當然二話不說下單,師傅還貼心地幫忙分開兩小碗,我還跟師傅笑說怕被我一口氣自私吃光!鰻魚已切好小件,並加上了我最愛的山椒粉,非常方便。一咬下便吃到烤製的火侯夠,魚皮差不多烤至脆皮般,鰻魚的油潤度適中,不會過膩,找不到甚麼可挑剔的地方。

飲飽食醉,謝過師傅店員的招待後便結帳,滿足地回家。走回街上才回想,為什麼路過這麼多次也沒有進過來,有點點相逢恨晚的感覺,相信他日必定會再來。
2019-12-05
  • 雞泡魚干
  • 海膽
  • 龍蝦沙律
1K
2019-12-06 531 瀏覽
耐唔耐就想食日本菜,今次search 完一輪決定試呢間口碑唔錯居酒屋,原來已經開左19年選擇好多 花多眼亂,最後壽司同燒物都選左d前菜 $40 以泡菜fusion 方式製作醃漬涼拌蜆肉,對於愛食泡菜的我自然蠻喜歡龍蝦沙律 $78切粒龍蝦肉伴上明太子少許海藻,sauce 調味剛好深海池魚薄片 $180池魚薄片晶瑩,點上一邊特調柚子汁醬油,每一口都充斥柚子清新芳香,而柚子醬油又帶出池魚獨有香鮮,好正日本象拔蚌 $180起出象拔蚌肉,肉質爽口,帶鮮甜味日本室津蠔 2隻 $90津蠔juicy,無丁點腥味,不過鮮甜味相對池魚同象拔蚌失色吞拿魚壽司三點盛 $138分別有赤身,拖羅同大拖羅. 最遠件赤身,近魚背雖然脂肪比例較少,口感最為軟腍,帶香濃魚味. 中間魚腹拖羅,而離鏡頭最近就係中拖羅,帶雪白紋理--所以入口魚脂甘香味最豐厚。露荀豚肉卷串 $62豚肉調味過燒得香口,配上爽脆露荀蠻好食鹽燒鯖魚 $88好大一條鯖魚,已經去左主骨,只淨少量細骨其實就咁食都可以。外層燒得香脆,再點上一邊特調青檸醬油減去油膩感,好食雞翼 $52 兩串一邊雞翼亦唔錯,簡單咸香調味而燒得外脆內嫩牛舌2串 $68口感厚實爽彈

選擇好多 花多眼亂,最後壽司同燒物都選左d

龍蝦沙律 $78
切粒龍蝦肉伴上明太子少許海藻,sauce 調味剛好

深海池魚薄片 $180

日本象拔蚌 $180
起出象拔蚌肉,肉質爽口,帶鮮甜味

日本室津蠔 2隻 $90
津蠔juicy,無丁點腥味,不過鮮甜味相對池魚同象拔蚌失色

吞拿魚壽司三點盛 $138
分別有赤身,拖羅同大拖羅.

露荀豚肉卷串 $62
豚肉調味過燒得香口,配上爽脆露荀蠻好食

鹽燒鯖魚 $88

雞翼 $52 兩串
一邊雞翼亦唔錯,簡單咸香調味而燒得外脆內嫩

牛舌2串 $68
口感厚實爽彈,牛肉香味頗濃郁

燒芝士年糕 $58
好可愛芝士年糕,口感軟腍,咬開就見到中間滿滿乳白半溶cheese. cheese 味道唔算好濃郁,淡淡的有點似日式軟芝士蛋糕.

好滿足一餐
  • 吞拿魚壽司三點盛