2018-01-18 420 瀏覽
上次自己嚟食第一次食完覺得好好食!!!跟住今次梗係帶埋老公嚟啦🤭姐夫推介係黑松露味,不過你老公就唔鍾意食黑松露味😟咁我哋呢就揀咗原味嘅味道,依然一樣都係好好味!正!期待下次再嚟過😬
雙拼蟹膏,芥末蜜糖章魚燒($35) 黎到葵廣既第三餐,我地就黎到位於3樓,係Comebuy、 貢茶對面既章魚燒舖頭:) 之前都有試過呢間,覺得幾足料,所以今次都帶埋朋友黎到試新口味 本身淨係唸住叫6粒蜜糖芥末味章魚燒,點知係我落單既時候朋友突然改變主意話要食蟹膏味~好好彩職員立刻話有得雙拼:’P 我地去到呢間舖頭既時候大約12;30,前面都有幾張單 但我地等左冇10分鐘,就有得攞黎醫肚啦!不得不讚下佢既速度~ 講番佢章魚燒既質素先  - 章魚好大粒,佔丸子大約1/2吧,甘大粒食落去真係好滿足!!  - 粉唔多 所以都唔會覺得好膩好“濟“ 至於蜜糖芥末味 - 蜜糖芥末醬同平時食開既分別唔大 * - 唯一可以講既係佢呢個配搭幾好,幾開胃 輪到我好欣賞既蟹膏味 - 好耐冇食過蟹膏啦,係每一粒丸子上面都有滿滿既蟹膏,大大啖食落去比蟹膏充斥住你個口腔既感覺很美好。  - 蟹膏唔鹹,幾香  - 大力推介!下次再黎我都會揀佢的!
雙拼蟹膏,芥末蜜糖章魚燒($35)
蟹膏味 蜜糖芥末味 雙拼

好好彩職員立刻話有得雙拼:’P

不得不讚下佢既速度~

講番佢章魚燒既質素先
 - 粉唔多 所以都唔會覺得好膩好“濟“ 至於蜜糖芥末味
 - 蟹膏唔鹹,幾香
 - 大力推介!下次再黎我都會揀佢的!
2018-01-04
5 分鐘 (堂食)
蟹膏味 蜜糖芥末味 雙拼
2017-12-29 235 瀏覽
不嬲都好鍾意食章魚丸🤩不過係香港好味嘅章魚丸其實真係好難食到😫所以好鍾意去大阪食章魚丸😛今日竟然俾我發現到呢間高質素章魚丸🤭章魚🐙丸的質地同日本個d好似😯而且佢嘅章魚係原隻的同好新鮮囉!而且佢比較特別有好多種味我諗大概有八種味道囉~值得推介!我食左明太子味😬
2017-11-23 501 瀏覽
📍HongKong🇭🇰 #🐰葵芳🐙雙拼章魚燒($35)▪️第4次食la🙈每次都叫黑松露🤤覺得最好食!依到最出名係原隻章魚,朋友都真係食到原隻wo👍-黑松露介紹過就唔多講,今次另一隻嘅明太子就麻麻地,淨係覺得好咸😂亦無食到一粒粒細顆粒口感。-今次章魚燒無做得咁好食,好腍一pat麵團,之前係外皮有微脆😫.....
📍HongKong🇭🇰 #🐰葵芳

🐙雙拼章魚燒($35)
▪️
2017-10-28 762 瀏覽
百無聊賴 , 口痕痕 , 就走到 葵涌廣場 去覓食 , 葵廣 的小食店林立 , 百花盛放 , 各適其適又各有特色 ~當中有一家小店是我認為比較好吃的 , 就是專賣章魚小丸子的 " 真·章魚無雙 " ~ 門面還擺放了一個大章魚公仔 , 真可愛 ~ 我點了 真·明太子章魚燒 $ 36/8粒 真·明太子章魚燒 , 即點即製的 ( 最起碼 , 我這盒就是了 , 其他的我就不敢包 ) 每一粒丸子都肥大飽滿又脹卜卜 , 咬落口既軟綿又香口 , 內裏的章魚餡煙煙韌韌的 , 配上味道鹹香又帶點微辣的明太子醬 , 既好吃又夠特色 ~這個章魚燒 , 的確不是正宗日本章魚丸子的那種味道 , however 入到 葵廣 就是要吃這種 葵廣-style 的風味東西吧 , 要吃正宗的就不要到這裏來 ~本篇完 ~
門面還擺放了一個大章魚公仔 , 真可愛 ~
我點了 真·明太子章魚燒 $ 36/8粒

本篇完 ~
外賣自取
2017-10-27 392 瀏覽
✨第一次葵廣掃街天,真。章魚無雙❣️👦🏻喜愛吃🐙小丸子 😋佢發版簡左黑松露味‼️-------👉🏻即叫即製,等7 分鐘咋😍熱辣辣😱咬一啖都噴煙😋整個配搭好match 呀!黑松露突破傳統,為小丸子帶來畫龍點睛之效,配埋沙律醬,紫菜粉等,一齊帶起左整個味道,小丸子係外脆內軟,粉亦唔算多!💓👉🏻香港的🐙章魚燒一點也不比日本差,重好有創意,幾好味!👍🏻👍🏻👍🏻重有好多味道可以簡!-----$33 (6粒)‼️‼️抵食呀💓💓💓葵廣 「真。章魚無雙」
✨第一次葵廣掃街天,真。章魚無雙❣
️👦🏻喜愛吃🐙小丸子 😋佢發版簡左黑松露味‼️
-------
👉🏻即叫即製,等7 分鐘咋😍

👉🏻香港的🐙章魚燒一點也不比日本差,重好有創意,幾好味!
👍🏻👍🏻👍🏻重有好多味道可以簡!

-----
$33 (6粒)‼️‼️
抵食呀💓💓💓
葵廣 「真。章魚無雙」
外賣自取
2017-10-24 266 瀏覽
去章魚無雙係因為友人嘅朋友推介,友人嘅朋友講到天下無敵,無辦法唔去試下啦。由於呢間舖位置唔係比較多嘢食個邊,而係係貢茶個一邊,所以都搵左一段時間。嚟到都有好多種款式,例如黑松露,不過我地最尾都選擇左食明太子,店員同我哋講要等十分鐘,實際上等左大概七、八分鐘左右。明太子汁都幾重味,亦都唔太辣,而章魚丸方面覺得佢口感比出面一般嘅較軟身,未必人人鍾意,好似我朋友就麻麻,不過我個人就幾鍾意呢個口感,唔知佢係咪特登整到咁。而30蚊六粒都有啲貴,價錢方面建議可作調整。

明太子章魚丸
2017-10-22
8 分鐘 (外賣自取)
明太子章魚丸
香港美食遊記—真正的「章魚燒小丸子」Thursday 5 October 2017我身邊的朋友都是來自五湖四海,有中國內地、台灣、海外(歐洲、美國、法國、加拿大、新加坡......等),都有朋友詢問我香港有甚麼美食?而我最愛的本地香港其中之一的美食就是「章魚燒小丸子」,所以我藉著今天是「中秋節假期」,我便發一篇文章—『香港美食遊記—真正的「章魚燒小丸子」』。我在香港吃過不少「章魚燒小丸子」,有廉價的、有昂貴的。廉價的雖然不用10元就可以吃到6顆「章魚燒小丸子」,但是內裡就沒有章魚餡料,只有一塊燒好了的麵粉皮,如果你為了你的「章魚燒小丸子」沒有章魚餡料而走去跟老闆討價還價,老闆就會回敬你一句「香港本地的菠蘿包都沒有菠蘿肉做餡料,都只是一糰發烤好的麵粉變成麵包而已」。這樣就真的得不償失,但是又反映了事實就是如此。至於昂貴的,不少人又覺得太昂貴,根本花費不起我的個人特色就是每天除了上班,下班之後就愛吃喝玩樂,每天下班都在尋找最好吃的、最好玩的地方,這次我終於尋找了這一間價錢合理又有好吃的「章魚燒小丸子」的一間食店。這就是該食店的餐牌,還有我點的「章魚燒小丸子」的一張帳單。有妻多不同口味的「章
香港美食遊記—真正的「章魚燒小丸子」

Thursday 5 October 2017

這就是該食店的餐牌,還有我點的「章魚燒小丸子」的一張帳單。有妻多不同口味的「章魚燒小丸子」,任君選擇。

因為我想在同一時間可以品嚐2款我最愛的口味,所以我便詢問了店員可不可以合併,而該店員說最多只可以2款不同口味的合併,而價錢計算就是以你點的其中一款最昂貴那款口味再加上2元,就可以吃到2款不同口味的「章魚燒小丸子」,我等了10分鐘就吃到了。
這是我點的「蜜糖芥末口味+明太子口味」的「章魚燒小丸子」。
「蜜糖芥末口味+明太子口味」的「章魚燒小丸子」

每款口味的「章魚燒小丸子」都各有3顆,而且顆顆新鮮熱辣,顆顆香脆可口,顆顆都是同一樣大小,還有每一顆「章魚燒小丸子」內裡都是原隻章魚,真的是奇蹟。而我吃了那麼多間食店的「章魚燒小丸子」,真的第一次可以吃到用原隻章魚做餡料的「章魚燒小丸子」,還有醬汁真的調較得剛剛好。雖然2款不同口味的「章魚燒小丸子」放在一起,但竟然沒有被任何一款口味的味道蓋過,真的很好吃,我竟然可以在這裡找到屬於我的奇蹟,我還會再來光顧的。
2017-10-05
10 分鐘 (堂食)
「蜜糖芥末口味+明太子口味」的「章魚燒小丸子」
  • 蜜糖芥末
  • 明太子
🐙🐙明太子章魚燒 $30@6 $36@8🐙🐙📍真.章魚無雙 葵涌廣場2樓📍 終於有間似樣啲嘅章魚燒👏👏曾經香港街頭都有好多“有章魚”嘅章魚燒🐒不過越黎越少 就算而家多翻 都好多伏的😣(旺中 伏!)呢間最抵讚一定係每粒都有完整章魚鬚🐙🐙新鮮整要等5-10分鐘(值得!!!).有滿滿嘅明太子 微辣 配酸甜嘅美乃滋💓仲有隔離咸香嘅木魚片一啖放入口(唔怕熱嘅話)係好好好滿足😚假如粉漿再塞滿少少 皮再煎脆少少 就完美😎 .老媽同我都話好味 一定會再食👋👋Delete Comment
🐙🐙明太子章魚燒 $30@6 $36@8🐙🐙
📍真.章魚無雙 葵涌廣場2樓📍
終於有間似樣啲嘅章魚燒👏👏
曾經香港街頭都有好多“有章魚”嘅章魚燒🐒
不過越黎越少 就算而家多翻 都好多伏的😣(旺中 伏!)
呢間最抵讚一定係每粒都有完整章魚鬚🐙🐙
新鮮整要等5-10分鐘(值得!!!).
有滿滿嘅明太子 微辣 配酸甜嘅美乃滋💓
仲有隔離咸香嘅木魚片
一啖放入口(唔怕熱嘅話)係好好好滿足😚
假如粉漿再塞滿少少 皮再煎脆少少 就完美😎 .
明太子章魚燒
2017-09-22
10 分鐘 (外賣自取)
明太子章魚燒
2017-09-24 404 瀏覽
章魚燒系日本既名物,引來咁多人相信一定因爲鮮嫩既章魚肉同埋軟林林既章魚燒。喺香港又真係好似冇乜好食嘅章魚燒,之前聽過有間x船小丸子好似好正咁但一直都冇機會試,今日咁岩去開葵廣,終於有機會食呢間😆呢間章魚燒都算多選擇,但講到出名就系黑松露味,吾洗點講啦粒粒既面頭都有黑松露更有海苔粉做裝飾令外型錦上添花,入面好多粒都系原粒既八爪魚肉,食過有啲章魚燒入面真係得一粒章魚肉激死我,呢間都幾dum本。P.s 如果$33系4粒,$39系8粒。

P.s 如果$33系4粒,$39系8粒。
黑松露章魚燒

10 分鐘 (堂食)
2017-09-20 262 瀏覽
細細個已經好鐘意食章魚小丸子 經過親一定會買番盒食 我自己一個人都可以好快K.O六粒今次有章魚小丸子 特!大!版即刻買黎同老公一齊happy share錢就好快俾完 但原來要等30分鐘先有得拎唔緊要啦附近咁多野食同行 可以邊行邊等等完30分鐘後翻黎 終於有得食啦!個盒好熱呢!熱到我想托住都托唔到 加上粒小丸子又圓又大粒 好驚佢碌下碌下碌走出個盒😂😂唯有靠老公幫手拎住有好多木魚啊😍😍 太熱所以要mark開佢黎食 基本上食到骨肉分離🙈🙈搞到好似食緊大阪燒咁 都幾好食 不過章魚粒如果多啲就好啦!PS. 食呢個真係要企定定 最好塭個位坐喺度食 因為太熱又太難處理 兩個人都食到雞手鴨腳 不過都值得試下既!

今次有章魚小丸子 特!大!版
即刻買黎同老公一齊happy share

錢就好快俾完 但原來要等30分鐘先有得拎
唔緊要啦附近咁多野食同行 可以邊行邊等

等完30分鐘後翻黎 終於有得食啦!

都幾好食 不過章魚粒如果多啲就好啦!

30 分鐘 (堂食)
2017-09-19 222 瀏覽
今日同女朋友去左葵廣,梗係襯平日冇乜人係咁掃街啦,行過有一間標榜28cm 既章魚燒,咁就試下啦。2個人點左一份黑松露章魚燒,真材實料,只不過價錢偏貴,要成40$先6粒
2017-09-15 203 瀏覽
有好多款口味的小丸子, 我揀咗黑松露味佢應該係即叫即整,要等10分鐘左右外表唔錯,好多沙律醬好肥😣,味道幾好但好細粒, $33 六粒有點貴。 買八粒好似抵d~ 下次如果有多個朋友share會再試
有好多款口味的小丸子, 我揀咗黑松露味
佢應該係即叫即整,要等10分鐘左右

2017-09-09 348 瀏覽
黎到葵廣掃街,見到呢間 真. 章魚無雙好評都幾多,就黎試一試啦!章魚燒種類好多,價錢由20幾到30幾左右,份量可選六粒/八粒,個人感覺略貴今次叫左黑松露章魚燒黎試,聞落有少少黑松露味,不過食落可能其他醬油味道太重,蓋過黑松露味,而且亦沒有烤到外酥內軟,咬左一啖,值得一贊既係每粒章魚燒都有成隻章魚仔,佔據整粒章魚燒既三分一,真材實料一般店舖都係加章魚腳,好少食到章魚燒入面係整隻章魚仔嫁,咁足料既情況下,33蚊都唔算貴喎不過鋪頭位置問題,買完基本上要行到好遠食,門前根本無法停留太多人。

今次叫左黑松露章魚燒黎試

2017-09-09
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-09-03 190 瀏覽
真黑松露+蟹籽章魚燒 雙併加兩蚊 $35/六粒🐙-黑松露都唔錯 黑松露味道幾出蟹籽就正正常常 保險之選 有d野咬下熱辣辣係幾好食 size都岩岩好可以一啖食哂-題外話 其實我個人比較鍾意原味嘅野食 原味章魚燒先係最好味🤦🏻‍♀️要燒到外脆內軟 又要唔粉 章魚唔可以太細粒-Instagram: 90sfoodieshare -#食在葵芳#hkig#相機食先#手機食先#hkfoodie#hkfoodblogger#먹방#食貨#吃貨#홍콩#igfood#instafood#foodblogger#follow#hkfood#852#food#90s#like#share#ufood#like4like#hkgirls#eat#好西#likeandshare#likenshare
真黑松露+蟹籽章魚燒 雙併加兩蚊 $35/六粒🐙

黑松露都唔錯 黑松露味道幾出