2017-03-07 197 瀏覽
尖沙嘴近期好似多左好多新新地嘅食店 今日發現到呢間門面簡單內裏乾坤嘅日本菜 首先佢樓底好高 掛左個大型燈飾點綴🔅⚪️🔘🔳店鋪雖小但冇壓迫感 舒服環境下食野都好味啲啦本身小食想叫紫芋栗薯餅 但店長話賣哂😭今晚轉左做南瓜栗餅 都好味啊 好鬆脆 又唔膩黎個近鏡 希望下次可以食到紫芋💜今夜主角出場之有圖有真相 睇到都流口水🤤碗面鋪上滿滿剛砌好且充分光澤嘅海膽 兩個色係咪因為唔同品種?我加左少少豉油引出鮮甜🥄媽啊好甜好潤好滑一啲都唔腥好似識呼吸咁 配上珍珠米🍚無敵。留意到餐牌隻蛋由生蛋變左溫泉蛋 巧合地我戒緊食全生蛋 所以覺得十分周到😂呢個咁飽滿嘅海膽號真係 貴得黎俾得開心啊😎不論分量飯量都十足仲有個蟹霸當 見到人地都食得好滿意 決定下次要食埋呢個!埋單先知原來佢地仲上左雜誌🙂
店鋪雖小但冇壓迫感 舒服環境下食野都好味啲啦
南瓜栗子薯餅
黎個近鏡 希望下次可以食到紫芋💜
今夜主角出場之有圖有真相 睇到都流口水🤤
海膽勝當
仲有個蟹霸當 見到人地都食得好滿意 決定下次要食埋呢個!
埋單先知原來佢地仲上左雜誌🙂
海膽勝當
最近很多地方都開了以「日式丼飯」為主打的餐廳,說真的,選了這間去試試,是因為 “Moshi Moshi” 這個名字好可愛,是日文 “もしもし” ,中文叫人 “喂喂” 的意思吧,哈哈店鋪裝修很舒適,光感十足,位置雖然不多,但不用身貼身地坐的感覺已經加了分。由於是下午用餐的關係,所以會有Lunch Set Menu,即使是Lunch Set Menu也有十多款選擇,價錢也會比正價時抵吃,lunch set 多了3碟小吃,飲品也以半價計算。這次叫了兩個set + 散叫了一個原味玉子燒小吃有中華沙律、螺肉及八爪魚,味道不過不失。芥膽三盛丼內裡有三款主要食材:海膽、吞拿魚蓉及芥末八爪魚,然後再現上塘心蛋跟紫菜。雖然不像外面的把食材搭到成座山咁高,但也絕對分量十足,再加下面的飯,絕對飽肚!海膽味道雖然不是太甜,但其實偏向濃郁。顏色看上去也新鮮,沒有腥的味道。吞拿魚蓉是用來伴飯和用來做mini手卷的,就咁食完後,習慣再把wasabi及醬油攪勻同D飯一齊食,更能把魚的鮮味突出,十分美味。一直以為芥末八爪魚只是3樣入面最普通的一道,原來才是驚喜之作!八爪魚很煙韌,芥末很攻鼻,把所有材料伴勻吃,不同的味道

這次叫了兩個set + 散叫了一個原味玉子燒

小吃有中華沙律、螺肉及八爪魚,味道不過不失。
Lunch Set 小吃
芥膽三盛丼

八爪魚很煙韌,芥末很攻鼻,把所有材料伴勻吃,不同的味道在口裡徘徊,很有趣的口感。

蟹霸丼
內裡有三款主要食材:炸軟殼蟹、蟹膏及蟹肉,滿滿的佈滿整碗飯。由於碧池不能吃生的蟹,所以只試了炸軟殼蟹,原隻的炸軟殼蟹炸得十分香脆呢!同行的弟弟表示蟹膏很甘香,蟹肉也甜。

另加的原味玉子燒原來是鐵板上的
碧池慣了到每一間餐廳若同一道菜有不同口味,我都會先試原味的,畢竟這樣才能吃到最原汁原味。鐵板上的好處是可以keep到很久都不會涼,但卻會令外面的蛋更熟。這個玉子燒比想像的大份,來到的時候,店員會把醬汁倒在雞蛋上,就像到扒房吃鐵板那樣~
2017-03-05
2017-03-05 337 瀏覽
美味和食之旅筆者好鍾意食日本野,無論係刺身、壽司、拉麵或者丼飯,到都好鍾意食。喺雜誌見到喺尖沙咀嘅市中心開咗一間價廉物美嘅日式餐廳,嗰度嘅刺身十分好味,而且好抵,於是就決定同朋友去試一試。餐廳細細間,而且門面得非常之有富有時代感,餐廳環境非常好,很光猛,而且很有日式氣氛,好乾淨,感覺好舒服。好適合同朋友黎食。呢間日式餐廳有好多種唔同嘅日式食品,例如:有刺身、壽司、手捲、魚生飯、鰻魚飯、拉麵、沙律、炸物、燒物等等,各種日式食品都有。十分齊備。筆者坐喺吧枱,可以一路食飯,一路望住師傅表演切魚生,是一個難忘的體驗。餐廳既餐具十分有日本嘅特色好有feel。餐廳嘅服務員服務十分周到,時時會為你添茶。首先上場嘅就係牛油果沙律,呢個牛油果餐好豐富,除咗牛油果,仲有白魚魚生,三文魚魚生同埋加上乳洛芥末嘅醬汁,十分清新,十分好味,食落去辣辣地、酸酸地、十分刺激食慾。跟香脆嘅鍋巴一起吃,十分特色,如果個人覺得辣,可以食新鮮嘅沙律菜來中和一下,十分體貼十分細心。鵝肝鴨胸丼十分抵吃,有好多塊鴨胸,鵝肝好大塊,賣相不錯,好靚,飯上面灑上芝麻 和魚子及沙律,拼湊成一幅很美麗的圖畫。首先試下鴨胸,鴨胸非常之肥美,而
美味和食之旅

筆者好鍾意食日本野,無論係刺身壽司、拉麵或者丼飯,到都好鍾意食。喺雜誌見到喺尖沙咀嘅市中心開咗一間價廉物美嘅日式餐廳,嗰度嘅刺身十分好味,而且好抵,於是就決定同朋友去試一試。
呢間日式餐廳有好多種唔同嘅日式食品,例如:有刺身壽司、手捲、魚生飯、鰻魚飯、拉麵、沙律、炸物、燒物等等,各種日式食品都有。十分齊備。
餐廳既餐具十分有日本嘅特色好有feel。
餐廳嘅服務員服務十分周到,時時會為你添茶。
鵝肝鴨胸丼十分抵吃,有好多塊鴨胸,鵝肝好大塊,賣相不錯,好靚,飯上面灑上芝麻 和魚子及沙律,拼湊成一幅很美麗的圖畫。首先試下鴨胸,鴨胸非常之肥美,而且十分甘香,外皮煎得脆脆,咬落去有甘香嘅油流出來 ,十分美味可口,鵝肝簡直是極品十分肥美,煎得剛剛好,又不會太乾身,鵝肝嘅香油滲透了每一個味蕾。簡直是味覺的享受,丼飯落了不同香料及芝麻,十分美味可口,而且配合生菜和西蘭花,選用了新鮮的珍珠米 ,十分健康。
最豐富就係呢個什錦盛丼,什錦盛丼十分豐富,有很多海膽、蟹柳、蟹肉、三文魚及魚子。十分抵食,每樣材料都是精挑細選,蟹腳、蟹柳、蟹肉十分甜美可口,三文魚既肥肉比例剛剛好,十分鮮甜。筆者最喜愛的就是海膽,海膽肥美甘香, 十分好吃。每樣海鮮都是筆者最愛的,一次過滿足曬咁多願望。
呢個軟殼蟹沙律卷絕對充滿驚喜,薄薄嘅粉皮包住新鮮嘅生菜,生菜包住美味嘅鮮甜嘅軟殼蟹,再灑上新鮮嘅千島醬和魚子,食落去甜甜地酸酸味,又有生菜新鮮嘅味道,而且軟殼蟹非常之香脆,又有鮮甜嘅蟹肉味,味道層次十分豐富,食起嚟好夾,絕對係喜出望外,值得一試。
餐廳有好多種唔同嘅串燒,筆者叫左幾串試下,例如:豚肉露筍卷、煙肉荔枝串、花枝明太子串及海膽芝士蘑菇串。
新鮮嘅蘑菇上面加了芝士和鮮甜嘅海膽十分惹味。
肥美嘅豚肉包住甘甜嘅蘆筍,甘筍嘅甜味完全中和了豚肉的鹹味,食起嚟非常之。

鮮甜爽口嘅魷魚,包住美味嘅明太子,明太子十分香口,又不會太鹹,一啖一口非常好味,又開胃,惹味嘅明太子出口中爆出來,爽呀。
甘香多油嘅煙肉包住甜美嘅荔枝,煙肉煎得十分香脆,荔枝非常清甜,荔枝角清甜味道完全帶出煙肉嘅味道,估唔到食起黎都幾正,值得一試。
2017-03-03 254 瀏覽
諗咗好耐到底晚飯食乜好都諗唔到,放lunch買咗本雜誌睇完之後就有idea喇!見到呢間新開嘅丼店真係食物賣相同價錢都非常吸引,所以拉埋朋友一齊嚟試店面不大,大概只能容納廿幾人,好在大約6:30嚟到都唔洗等位[Moshi雜錦盛丼,$204]我其實又想食海膽,又想食蟹,又想食呢樣又想食嗰樣... 所以諗咗好耐之後決定要呢個雜錦,咁就乜都有:海膽、蟹肉、蟹腳、三文魚、三文魚籽海膽甘香肥厚、蟹腳蟹肉鮮甜、三文魚籽粒粒脹卜卜充滿咸香、三文魚雖然不算肥美但新鮮又大片,全部魚生色澤都好靚呀!連米飯都不馬虎,用上日本久保田米,口感煙韌有彈性,而且飯同魚生中間驚喜地有一層鰹魚飯素,味道非常豐富[荔枝玫瑰梳打,$28]粉紅色嘅玫瑰梳打加上三大大大粒荔枝,靚得嚟又好味又唔會太甜雜誌冇介紹錯!呢度服務好,食物新鮮好味,認真值得幫襯呢間新嘅小店
[Moshi雜錦盛丼,$204]

[荔枝玫瑰梳打,$28]

粉紅色嘅玫瑰梳打加上三大大大粒荔枝,靚得嚟又好味又唔會太甜
2017-03-02 280 瀏覽
獨自路過尖沙咀,見到一間新開既鋪頭,主打大熱丼飯!見價錢合理,於是食下先。入面座位唔多,不過裝修幾靚,仲有bar檯。打開餐牌見到好多款丼,有廿種諗左好耐,決定試蟹丼。呢碗蟹丼有三種蟹,包括軟殼蟹、蟹膏同蟹肉,三種材料鋪滿晒成碗飯。軟殼蟹分左件上,食得比較方便,非常香脆蟹膏亦相當新鮮,超甘香,撈飯一流蟹肉較碎,不過都好有鮮味。估唔到有糖心蛋,半熟岩岩好,亦相當入味!碗飯仲有紫菜比人包手卷鹽燒三文魚鮫就鹹左少少,但係燒得相當香脆,得兩件略嫌唔夠喉。飲品一定要試呢杯荔枝玫瑰梳打,以為係人工色素加糖水會好甜,但係佢有真荔枝好香好好飲,唔會過甜!埋單連加一250,食丼飯呢個價錢都合理,所以今晚真係大滿足呀!

入面座位唔多,不過裝修幾靚,仲有bar檯。
打開餐牌見到好多款丼,有廿種

諗左好耐,決定試蟹丼。
蟹霸丼

軟殼蟹分左件上,食得比較方便,非常香脆
蟹膏亦相當新鮮,超甘香,撈飯一流
蟹肉較碎,不過都好有鮮味。
估唔到有糖心蛋,半熟岩岩好,亦相當入味!
碗飯仲有紫菜比人包手卷
鹽燒三文魚鮫
好香好好飲,唔會過甜!
荔枝玫瑰梳打

鹽燒三文魚鮫
荔枝玫瑰梳打
2017-03-02 838 瀏覽
緊張左成個月既考試終於pass好值得慶祝,所以男朋友就搵我食好野今次帶我去位於尖沙咀金巴利道的"Moshi Moshi "個名幾過癮,聽說新開不久,所以地方好企理乾淨呢間既菜色應該係日式 fusion菜,有刺身、丼飯、拉麵等等。都幾多選擇今日無叫到刺身,全熟食因為眼見想食既熟食分量已好多,怕食唔晒而浪費,下次再黎食刺身吧又有藉口叫男朋友再請客呢個「鵝肝鴨胸丼」一上台就「嘩」左聲,鴨胸肥美,有光澤,皮仲要煎得有少少脆,口感不錯而鵝肝完全無上粉去煎,咬落去就好似“爆珠”咁,表面有層衣,個層衣就爆開,油香就湧出黎不乾身又不會有渣的感覺,好好味呢個丼飯仲有菜,均衡營養,最緊要有我鍾意嘅沙律菜 飯上面仲鋪滿日本嘅飯素,更加美味鐵板芝士玉子燒一上台原來好大份,店員更會即時倒入醬汁形成會"炸"既玉子燒,好過癮,而且熱辣辣,內層既芝士微微流出,但蛋香比芝士更香上台時已切好幾份,更方便食用,而且醬汁更能均勻分佈,醬汁略甜日式海鮮什菌薄餅,惹味醬汁,軟身芝士,清爽嘅野菌海鮮,酥脆薄餅底,口感同味道都是一流一定要order餐牌試見到tiramisu,但不是甜品,而是飲品,好特別,所以就叫左杯試下,豆奶味濃
緊張左成個月既考試終於pass

好值得慶祝,所以男朋友就搵我食好野

今日無叫到刺身,全熟食

又有藉口叫男朋友再請客
呢個「鵝肝鴨胸丼」
而鵝肝
不乾身又不會有渣的感覺,好好味
呢個丼飯仲有菜,均衡營養,最緊要有我鍾意嘅沙律菜
飯上面仲鋪滿日本嘅飯素,更加美味
鐵板芝士玉子燒
一上台原來好大份,店員更會即時倒入醬汁
一定要order
餐牌試見到tiramisu,但不是甜品,而是飲品,好特別,所以就叫左杯試下,豆奶味濃,仲有肥美既cream同朱古力醬

2個人叫左咁多野先$270左右,真係幾抵食,價錢合理
下次要黎食刺身
2017-02-27
  • 鵝肝鴨胸丼
  • 日式什菌海鮮薄餅
  • 鐵板玉子燒
2017-03-02 217 瀏覽
尖沙咀返工附近又有新野食,呢間日式料理🍱便當正合我心意,鰻魚便當係我首選,細火慢燒,加鰻魚汁,表皮脆,肉身嫩滑,啖啖都好滿足!加上白芝麻一齊食好野味😍,便當裡面有頭菜沙律,西蘭花爽甜、仲有甜紫薯,甜甜地,好香、好好味!還送左3個小食,分別係中華沙律、八爪魚,螺肉,都非常好味道🉐️👍最後忍唔住點左個柚子鹽燒三文魚頭,念住唔係好大份,應該OK,但係一上就知道份量大,而且好多肉、特別係面珠燈嗰啲肉、非常之滑溜好正、係滑到個筷子完全冇停過、係咁食係咁食,配有有少少海鹽和日本豉油、好燒個三文魚頭好正好脆,但係肉非常滑,而且有D海鹽味和柚子味中和下原本嘅漏,好正尼!尼度食野可以享受到美食之餘,亦都享受到服務,不斷添水和留言是否需要幫忙,很窩心!而且裝修很別緻很時尚!
還送左3個小食,分別係中華沙律、八爪魚,螺肉,
都非常好味道🉐️👍
2017-02-28
2017-02-28 247 瀏覽
今日去尖沙咀行街,又發現新食店,午飯主打日式刺身丼,套餐有十多款,價錢親民抵食。入到店內,更感覺舒適又有日式感覺,溫暖木系裝潢配冰凍混凝土,簡潔鮮明,波波吊燈很吸晴。今餐我同友人就坐在一角,有空間感得來又有少少私人度,餐具也很靚很日式味道。我倆都點了刺身丼套餐,附有小吃及半價飲品優惠。三小碟前菜有味付八爪魚、螺肉及中華沙律,前兩款都味道較重,彈牙又爽。後者的中華沙律味道較淡較爽滑。熱情果紅茶$11(原價$22),好香熱情果味,經調味後,紅茶很香甜溫暖,而且可以再添熱水,很貼心的服務。Moshi雜錦盛丼 $198,顏色很吸引,有四款材料,三文魚、海膽、三文魚籽、蟹肉及蟹腳,滿滿一碗好夠飽。珍珠米微酸又煙韌,很搭刺身,基本上都夠鮮味不用加醬油。三文魚肥美大大片,魚油豐富,很嫩滑。蟹肉拆好方便進食,蟹肉雪白一絲絲,每口都是鮮甜味。三文魚籽份量也夠多,脆卜卜口感,咸鮮味口中爆發,也令整個飯都夠味,混合其他刺身同食,鮮味更提升。蟹腳有兩棒,飽滿多肉的蟹腳同樣鮮甜,仲保留肉汁夠濕潤。海膽係我至愛,不論直接食,還是伴飯食,同樣美味。味道濃郁回甘,雖不太甜美,但絕無澀味,質感如奶油般滑不溜口。新店乾淨

我倆都點了刺身丼套餐,附有小吃及半價飲品優惠。
三小碟前菜
熱情果紅茶
Moshi雜錦盛丼

珍珠米微酸又煙韌,很搭刺身,基本上都夠鮮味不用加醬油。
三文魚肥美大大片,魚油豐富,很嫩滑。
蟹肉拆好方便進食,蟹肉雪白一絲絲,每口都是鮮甜味。
蟹腳有兩棒,飽滿多肉的蟹腳同樣鮮甜,仲保留肉汁夠濕潤。

新店乾淨光明舒服,食物有水準,加上服務貼心有禮,價錢合理,下次想再來食其他套餐同鐵板玉子燒。
2017-02-26
熱情果紅茶
2017-02-28 576 瀏覽
星期日跟朋友行街散心,但要先醫肚,才有氣力玩樂,今次朋友話要食呢間新開不久的日本餐廳。門前已經被綠草牆身吸引著,圓波吊燈很溫暖人心,沿着樓梯行上有更多座位。餐具優雅美觀,感覺令人很舒服,燈光亮麗鮮明,影相一定靚。在十多款午市套餐之中,我地揀了兩款刺身丼,都有三小碟小吃及飲品半價優惠。小吃有中華沙律、螺肉及八爪魚,味道較濃,全都爽口開胃。由於套餐較抵食,飲品也半價,意大利芝士餅特飲$14,大大杯有好濃雲尼拿味,帶點奶香,甜美可口。我的芥膽三盛丼$162,有三款材料經成,有芥末八爪魚、吞拿魚蓉及海膽,而且十分足料。其中的芥末八爪魚更有驚喜,相當刺激爽口,芥末強勁的氣勢直沖口鼻,以為捱不過時,又很快回神平復到味蕾的衝擊。 海膽的顏色睇落好新鮮,雖然不算甜,但味道濃郁豐腴香綿,令人回味,而且一點也不澀。吞拿魚蓉伴飯一流,加點芥末及醬油,令人食不停口,魚味濃郁油潤,吃過齒頰留香。味玉也非常入味,半熟的蛋黃很濃厚甘香,正好把各材料味道融合一起。米飯經調味,微酸煙韌有咬口,看似很少量,但原來都很飽,份量充足,價錢相宜,服務體貼殷勤,值得再來。
餐具優雅美觀,感覺令人很舒服,燈光亮麗鮮明,影相一定靚。
三小碟小吃

小吃有中華沙律、螺肉及八爪魚,味道較濃,全都爽口開胃。
意大利芝士餅特飲

2017-02-26
午餐
意大利芝士餅特飲
2017-02-20 420 瀏覽
今天在旺角吃完甜品後,來到尖沙咀新開的餐廳吃晚餐餐廳光線充足,感覺舒適呢。老闆娘服務有禮,感覺很親切呢。月見和牛丼我點選的晚餐是熟食和牛丼,整齊排列,非常吸引。和片切成薄小片,微微熟透,帶有小血色。牛肉煙靭,肉味中濃,米飯量適中,配上半熟蛋拌勻後,濕潤美味。柚子鹽燒三文魚頭服務員推介的魚頭,我也獨嚐一份三文魚頭份量之大,燒後魚皮香脆,香得吸引。魚肉嫩滑,沾上柚子鹽別有風味呢。尖沙咀金巴利道35號地下B舖

今天在旺角吃完甜品後,來到尖沙咀新開的餐廳吃晚餐
餐廳光線充足,感覺舒適呢。老闆娘服務有禮,感覺很親切呢。
月見和牛丼

我點選的晚餐是熟食和牛丼,整齊排列,非常吸引。
柚子鹽燒三文魚頭

服務員推介的魚頭,我也獨嚐一份

尖沙咀金巴利道35號地下B舖
2017-02-17
2017-02-20 337 瀏覽
位於尖沙咀的moshi moshi,是一間海鮮丼飯專門店。今天下飛機後,和媽媽吃完甜品吃正餐,慢慢吹水吞拿三文魚丼$198賣相精美的丼飯,值得相機先吃五片吞拿魚,五片三文魚和三文魚子製成的丼飯,魚生份量充足。魚生亮麗光澤, 色澤鮮嫩,雖味不太濃,但肥美厚肉,味道可好但吞拿魚未充分溶雪,甚為硬身米飯煙靭飽滿,飯量剛好,大食者可加點小吃哦。明太子玉子燒$72我最愛玉子燒,看到上網的賣相,忍不住點一份,獨食吃光光。玉子燒放在鐵板上,熱辣辣,淋上甜醬油,吱吱聲聲音動聽呢玉子充滿湯汁,濕潤滑溜,入囗湯汁蛋汁滿溢,配上明太子微辣感,哎呀好好吃阿。
位於尖沙咀的moshi moshi,是一間海鮮丼飯專門店。
今天下飛機後,和媽媽吃完甜品吃正餐,慢慢吹水
吞拿三文魚丼$198

賣相精美的丼飯,值得相機先吃

五片吞拿魚,五片三文魚和三文魚子製成的丼飯,魚生份量充足。

魚生亮麗光澤, 色澤鮮嫩,雖味不太濃,但肥美厚肉,味道可好
但吞拿魚未充分溶雪,甚為硬身

米飯煙靭飽滿,飯量剛好,大食者可加點小吃哦。
明太子玉子燒$72

我最愛玉子燒,看到上網的賣相,忍不住點一份,獨食吃光光。
玉子燒放在鐵板上,熱辣辣,淋上甜醬油,吱吱聲聲音動聽呢
玉子充滿湯汁,濕潤滑溜,入囗湯汁蛋汁滿溢
,配上明太子微辣感,哎呀好好吃阿。
2017-02-18
同朋友晚上在尖沙咀發現呢間日式丼飯,剛剛講起話想食日本野便試試呢間。裝修感覺十分舒適,食品方便是以丼飯為主要賣點,很多款式選擇。我比較喜歡食海膽,所以就叫左個『Moshi雜錦盛丼』,我諗是店的招牌菜色,上格果然沒有失望,用料十分豐富,而且仲好新鮮。其他菜式如,串燒,玉子燒同軟殻蟹沙律卷,分糧十足,味道也很不錯,絕對值得一試!!
串燒
2017-02-16
5 分鐘 (堂食)
  • 玉子燒