2017-09-06 177 瀏覽
難得老公放假,特登過來尖沙咀搵我食個lunch ,我就帶佢去過之前一間食過不錯嘅日本丼飯,老公都係一個好飯之人,所以佢亦都樂於接受我嘅提議。佢冇我咁鍾意食魚生,不過都有好多熟嘅選擇例如係牛肉飯、鰻魚飯等等。而我就揀咗招牌菜,Moshi雜錦盛丼 :真係飯如其名,啲餸都幾雜錦,而且份量係好豐盛,望落去都已經食慾大增!最重要就有我最鍾意食嘅海膽,都幾鮮甜。三文魚係腩位,夠肥美,點啲豉油再撈飯食,十分之鮮美!有兩隻蟹棒咁多,我仲可以分一隻比老公食,食落夠晒鮮甜。套餐仲有沙律、蒸蛋。加錢可以有埋小食,我哋揀糖心蛋,幾甜,中間蛋黃煮得剛剛好,好滑,不錯。

而我就揀咗招牌菜,Moshi雜錦盛丼 :

三文魚係腩位,夠肥美,點啲豉油再撈飯食,十分之鮮美!

有兩隻蟹棒咁多,我仲可以分一隻比老公食,食落夠晒鮮甜。

套餐仲有沙律、蒸蛋。

2017-08-07
2017-09-05 137 瀏覽
知道下午將會有大任降於斯人也,當然馬上把握時間食個靚靚lunch ,差足電,一陣間面臨巨大嘅挑戰(工作量)!之前嚟過呢度嘆個令人如痴如醉嘅月見牛肉飯,令人十分回味,今日再來幫襯,見到個餐牌唔同咗啦喎!依然價錢公道,呢期食刺身食得比較多,於是就想轉下口味,選擇左個之前冇見過嘅蟹霸丼。我同事個飯嚟左先,睇見都好吸引!我哋兩個叫咗溏心蛋同埋雞翼做小食。一人揀一款,可以share一半!兩樣都試到。之前食軟殼蟹都係包在手卷裏面,或者以小食的形式出現,於是一件起兩件止,今次可以話係我第一次見到整個軟殼蟹以咁完整的形式出現在我面前,這個情景有點震撼!軟殼蟹的外層炸得幾酥香,裏面係有鮮甜的蟹肉同埋令人極度滿足嘅蟹膏,果餅蟹膏真係厚到想跌落嚟咁,之前都唔知道原來軟殼蟹咁正。除此以外,飯面頭仲仲鋪滿左蟹肉同埋蟹膏,呢個咁霸氣嘅場面,「蟹霸丼」呢個美譽真係當之無愧!

我同事個飯嚟左先,睇見都好吸引!

2017-07-24
午餐
  • 蟹霸丼
2017-08-19 4311 瀏覽
位於尖沙咀的MoshiMoshi,是一間高質丼飯餐廳。上年前來光顧一下,當時覺得餐廳質素佳,但其中一個丼飯的三文魚魚生未溶雪,硬到不行,當時相信只是一時失準,今天再次光顧,果然達到高質水平。火炙北海丼$96今天身體有點不適,但又想食刺身,那就嚐嚐火炙丼吧。火炙北海丼包括: 帶子,蟹棒,三文魚。刺身微微燒過,焦香撲鼻,亮晶晶的魚生帶點焦啡色,更加吸引。三片帶子,薄片軟熟,鮮香不已。四條蟹棒,嫩滑軟腍,吱上沙律醬後,更加惹味。三片三文魚燒至半熟,半粉半橙,肉質腍滑,油香四溢,魚味濃郁。米飯量充足,飯粒飽滿煙靭,甘香甘甜,單吃白飯,已非常好吃呢。海鮮燒賀$168單單一個丼飯又怎會滿足到我呢,獨自點選一份浜燒嚐嚐呢。海鮮餅包括: 蟹膏蟹肉甲羅燒,青口,蟶子皇,雪場蟹腳。甲羅燒蟹膏滿滿,膏味豐盈,更有粒粒蟹籽,增加口感。蟶子皇肉質彈牙,新鮮爽滑,回想一下,很久沒吃蟶子了。蟹腳肉量不算太多,一人獨食較適合,但蟹肉黏殼,有點難進食呢。

火炙北海丼$96

今天身體有點不適,但又想食刺身,那就嚐嚐火炙丼吧。

三片帶子,薄片軟熟,鮮香不已。

四條蟹棒,嫩滑軟腍,吱上沙律醬後,更加惹味。

海鮮燒賀$168

單單一個丼飯又怎會滿足到我呢,獨自點選一份浜燒嚐嚐呢。

海鮮餅包括: 蟹膏蟹肉甲羅燒,青口,蟶子皇,雪場蟹腳。

甲羅燒蟹膏滿滿,膏味豐盈,更有粒粒蟹籽,增加口感。

蟶子皇肉質彈牙,新鮮爽滑,回想一下,很久沒吃蟶子了。

2017-08-15
2017-08-16 158 瀏覽
老婆常跟我說公司附近有一間出色的丼飯店,這次放假終於可以和她一起品嘗。以為專賣丼飯的小店一般都以刺身為主打,豈料這裏的熟食也不少。午市套餐每一款都是定食形式,有蒸蛋、前菜、沙律、面鼔湯等。作為一客正式的定食,價格實在很吸引。既然有熟食,我選了一客鰻魚飯。沒有想到鰻魚飯定食如此豐富。鰻魚很軟滑沒有腥味,飯底不黏身,醬汁甜甜很易入口。如果能熱一點,相信味道會更佳。這個芝士球也是有趣,外皮香脆而中間的芝士是熱燙燙的。老婆的丼飯看起來也是非常豐富。海膽的顏色很有光澤。午市套餐可以加錢換四選一小食。兩款小食當中,芝麻雞翼做得比較好。糖心蛋雖然味道不錯,但流心不足。芝麻雞翼炸得很香脆,而且調味恰當。整體而言,午市定食套餐頗具誠意,價錢相宜,質素也不錯。再有假期,或者可以再和老婆來試一下其他的款式。

既然有熟食,我選了一客鰻魚飯。沒有想到鰻魚飯定食如此豐富。

這個芝士球也是有趣,外皮香脆而中間的芝士是熱燙燙的。

老婆的丼飯看起來也是非常豐富。

海膽的顏色很有光澤。

糖心蛋雖然味道不錯,但流心不足。

芝麻雞翼炸得很香脆,而且調味恰當。

整體而言,午市定食套餐頗具誠意,價錢相宜,質素也不錯。

再有假期,或者可以再和老婆來試一下其他的款式。
2017-08-07
2017-08-13 198 瀏覽
早前去完日本旅行, 回港後, 雖身在香港, 但心還在日本所以回來後, 都想搵日本菜來吃喜歡日本的海鮮燒, 新鮮又能吃到原汁原味, 海鮮的脂肪又較低, 罪惡感也降低, 哈哈見到有朋友推介地點方便的MOSHI MOSHI望過門面的Menu, 啱心水就立即走入去晚上8時來到, 在沒有訂位的情況下, 很幸運的不用等環境時尚簡約Menu分類清晰仔細, 看後過決定要一份浜燒-海鮮燒 . 盛 及其他食物先來2串燒物, 唔知點解食親串燒都必定會點牛舌而另一串則是海膽芝士蘑菇牛舌是厚燒的, 唔算韌, 但有咬口, 加了點鹽巴去燒, 很惹味而海膽芝士蘑菇很JUICY多汁, 一咬爆汁加了芝士更香口, 海膽都唔腥另外再加一份章紅芥末沙律賣相不錯, 魚生及沙律菜都很新鮮沙律汁是以芥末油混了點醋汁, 很特別, 也減去魚生的腥味, 食的時候又唔會dry海鮮燒 . 盛 由侍應遞過新鮮的海鮮給我們過目後,便由廚師去處理, 全程都唔使自己燒架~之前去日本, 要自己燒的時候, 很多時都唔知要燒幾耐, 大多都會燒過時起呢度, 就唔擔心有咁既問題發生海鮮燒 . 盛包括蟹膏蟹肉甲羅燒 2個, 活帆立貝 2 隻, 蟶子皇 2隻, 雪
早前去完日本旅行, 回港後, 雖身在香港, 但心還在日本
所以回來後, 都想搵日本菜來吃
見到有朋友推介地點方便的MOSHI MOSHI

望過門面的Menu, 啱心水就立即走入去

晚上8時來到, 在沒有訂位的情況下, 很幸運的不用等

環境時尚簡約

先來2串燒物, 唔知點解食親串燒都必定會點
牛舌
而另一串則是

串燒

蒜香燒牛舌心

而海膽芝士蘑菇很JUICY多汁, 一咬爆汁
加了芝士更香口, 海膽都唔腥

另外再加一份
章紅芥末沙律
賣相不錯, 魚生及沙律菜都很新鮮
章紅芥末沙律

海鮮燒 . 盛 由侍應遞過新鮮的海鮮給我們過目後,
便由廚師去處理, 全程都唔使自己燒架~
起呢度, 就唔擔心有咁既問題發生
海鮮燒 . 盛包括蟹膏蟹肉甲羅燒 2個, 活帆立貝 2 隻, 蟶子皇 2隻, 雪場蟹腳 2隻
海鮮燒-盛
蟹膏蟹肉甲羅燒 的內容很豐富
很久沒吃好東西, 所以無懼膽固醇, 哈哈
一次半次, 都無所謂既, 至多平日多郁動幾下啦
蟹膏蟹肉甲羅燒
由於是即燒的關係, 所以點後都需要點時間等候
我們坐吧檯位置, 邊燒的時候, 會聞到海鮮的味道
侍應先端上蟹膏蟹肉甲羅燒, 很豐富, 雖然顏色不太好看, 但食落很香濃的蟹味
啖啖蟹膏內都有蟹肉及脆卜卜的蟹籽, 好好味!!!
其後便端上成個碟咁大既活帆立貝
中間帶子部份有匙羹咁大隻
沒加調味, 只用原有的海水一同燒灼, 帶子鮮甜多肉,
食開淡口味的我, 反而裙邊咸了一點
活帆立貝

雪場蟹腳預先將殼剪開, 對食客來說超方便
燒到剛好的, 沒變乾身, 一條條的蟹肉絲, 都很原汁原味
雪場蟹腳
最後的蟶子皇, 真係幾大隻肉厚
蟶子皇

全部海鮮都沒加調味的, 平日多數食中式的以豉椒炒伴
很少會原味燒, 原來燒出來都很鮮甜, 爽口
蟶子皇
雖然今餐看似唔多份量, 但慢慢食, 女生胃來說一定夠飽的
對於平日淡口味慣的我, 我頗喜歡食原汁原味煮出來的食物, 感覺都健康d
2017-08-09
蒜香燒牛舌心
海鮮燒-盛
活帆立貝
雪場蟹腳
  • 芝士海膽蘑菇
2017-08-11 98 瀏覽
尖沙咀日本餐廳選擇多多,食黎食去都係某幾間,早兩日同友人搵緊餐廳食晚飯,經過依間日本餐廳門外既餐牌,見食物種類選擇都幾多,加上之前無食過,毫不猶豫就入左去拎位一入餐廳就被裝修吸引住,簡約時尚設計配幾盞華麗波波燈飾,食飯都覺得舒服得多我地唔算好餓,所以叫左個浜燒套餐再散點左個海膽盛丼share食海鮮燒(賀) 裏面有各一隻活帆立貝、蟶子王、鱈場蟹腳同蟹膏蟹肉甲羅燒,店員先送上比我地望望,然後再逐一幫忙燒成熟,先上蟹膏蟹肉甲羅燒,食落帶香濃蟹膏味,有粒粒蟹子爽脆口感,燒得剛好完全無苦澀味,而且食完唔覺得有滯膩感活帆立貝一送到黎已聞到好香清酒味,食落亦有陣陣酒香,口感爽嫩鮮甜,燒得恰好完全唔覺韌蟶子王同帆立貝同一燒法,入口帶香濃清酒味,食落好爽滑,好新鮮。鱈場蟹腳既蟹肉亦鮮味十足食完浜燒,就到海膽盛丼,用左韓國馬糞海膽配糖心蛋,賣相非常吸睛,糖心蛋甜甜地,伴醋飯食好夾,海膽鋪到滿滿,入口甘甜,倒少少豉油伴芥末一口食好滿足,食返片薑減少滯膩感整體而言,餐廳環境溫和舒適,店員態度友善貼心,整體食物質素亦唔錯,食物款式多元化,係以區日本菜又多個選擇啦

2017-08-11 88 瀏覽
今日同朋友係美麗華行完街,沿途直行,見到有間餐廳新開鍾意食新野既我當然提議啦,好彩朋友都和議店鋪不太大,枱與枱之間有點近我見差唔多每枱客都叫浜燒,睇落都好吸引,我地當然都唔會執輸啦首先,一睇就睇到洗得好乾淨抵讚侍應會先拎呢盤野過黎俾客人影相,影完之後就會端走,再幫我地燒蟹膏好鮮,唔會好腥,但基本的蟹膏腥味點都會有的,連我對腥味十分抗拒的,都接受到而腥子燒得剛剛好,一d都唔韌蟹腳&帶子都超級鮮甜,無懈可擊上級雜錦刺身併盤三文魚好厚切,食落去好滑好creamy呢盤刺身有成6款,好豐富蒲燒鰻魚串明太子玉子燒夾起1件,中間既明太子已經係咁流出黎,毫不吝嗇好好味
今日同朋友係美麗華行完街,沿途直行,見到有間餐廳新開
鍾意食新野既我當然提議啦,好彩朋友都和議

店鋪不太大,枱與枱之間有點近

首先,一睇就睇到洗得好乾淨
抵讚

而腥子燒得剛剛好,一d都唔韌
蟹腳&帶子都超級鮮甜,無懈可擊

上級雜錦刺身併盤
三文魚好厚切,食落去好滑好creamy
呢盤刺身有成6款,好豐富

蒲燒鰻魚串

夾起1件,中間既明太子已經係咁流出黎,毫不吝嗇
好好味
2017-08-09
  • 海鮮燒。賀
2017-08-10 2652 瀏覽
從Mira Mall出來後,在金巴利道上閒逛著,在這間moshi moshi門前翻著餐牌,見到色彩繽紛的魚生飯,圖片很是吸引 ,環境看上來很和風舒適。想要個舒服的地方用餐,這裡來說算不錯,剛吃了下午茶不久,點了一份魚生飯兩份食,再來一份二人餐的浜燒套餐,過下海鮮癮,增進膽固醇吸收。魚生飯款式多不勝數,最後選了這個有海膽,芥末8爪魚,香蔥金槍吞拿魚。魚生都很新鮮,是即叫即製作,沒有腥味,食落好乾淨衛生。很滿意中間既溏心蛋,蛋黃是啫喱狀,好甜美。這就是浜燒餐二人份,每樣海鮮都有兩份,4樣海鮮8件盛惠$336,價格不算抵食,但又不可說是貴。本以為浜燒會在檯面燒,這裡的店員會幫你把海鮮拿到店裡的燒烤區,我地坐係位等食就得,待會燒好會一份一份奉桌給你。這份蟹膏蟹肉甲羅燒,燒好後已經將雞蛋蟹肉等材料混好,過個蟹味很重,帶啖啖咸鮮,中間的蔥花和蟹籽為這味帶來不同層次既口感和香味。原隻元貝,燒好後,裙邊變得明顯,咬落爽口彈牙。燒的時候好像加了點醬汁,多了份啖啖醬油味。蟶子皇,反而這個又好清新,肉質不算非常肥厚,但都算爽脆。蟹腳,這個的size相比前面的有少許失望,但勝在燒得剛好,沒有太乾身,仍然食到那

蟶子皇,反而這個又好清新,肉質不算非常肥厚,但都算爽脆。

蟹腳,這個的size相比前面的有少許失望,但勝在燒得剛好,沒有太乾身,仍然食到那份新鮮的鮮甜味。

晚市這裡也比較旺場,到8點多已坐得滿滿,或多或少大家都喜歡這裡簡潔清雅既佈置吧。

2017-07-27
日本磯燒真係好吸引 不過唔係度度都做得好😀依間不俗門口就已經有大大個menu 同大家講有磯燒 唔係淨係日本野 磯燒套餐 賀有分賀同盛 簡單啲黎分就係一人份同二人份😂 雖然我地2個人 但朋友小烏胃 所以都係叫個賀頂下癮算數未燒之前會俾你睇下啲食材先 咁啱今日有貴花蚌 所以我就轉咗試下😂個爐唔喺自己面前燒 所以唔會好熱 但都唔需要擔心啲食材會俾人換咗 因為每次只會燒同一枱既食物 蟹蓋超鮮甜 一啲都唔腥 蟹肉加蟹子完美口感 加上蛋黃 唔算好膩balance 唔錯😂 用木匙食 仲唔怕會熱口 好貼心貴花蚌 勁鮮勁甜 又大隻 夠哂爽口彈牙 啲汁都好清甜 值得一試👍🏼明太子玉子燒👍🏼超人氣之選果然實至名歸 明太子filled up哂玉子內部 就黎爆咁樣 玉子鬆軟 入口好fluffy 再加明太子粒粒 好match !!仲有淡淡既魚味 應該係上菜前加既sauce 令成件事都好加分❤️油甘魚甜蝦海膽丼魚夠油脂 蝦夠爽口 海膽texture 不俗 重點係! 分量唔會太少 令每一啖飯都可以食到魚生 正正!
日本磯燒真係好吸引 不過唔係度度都做得好😀依間不俗

油甘魚甜蝦海膽丼
2017-08-02
磯燒-賀
2017-08-05 1928 瀏覽
今日同朋友係TST行街, 經過呢間店, 離遠已經見到個裝修好吸引, 一於去望下個餐牌先, 嘩…原來係魚生丼飯呀, 仲有浜燒海鮮, 正!! 入到要行上一條木樓梯上一樓, 好有FEEL.一坐底就緊係點左個海鮮燒賀$168(一人份), 有蟹膏蟹肉甲羅燒, 將蟹膏, 蟹肉, 鵪鶉蛋(店員會先問要唔要, 因為會有人唔要的), 蟹子放左蟹蓋上一齊燒, WAO……堅正, 每一啖都有勁香蟹膏既蟹肉, 滿口都充滿著, 好邪惡唷!! 而且加左蟹子令口感更豐富起黎, 仲想食多隻呀唔該, 哈哈….另外仲有活帆立貝, 超大隻呀, 而家一D都唔會乾, 好鮮甜, 記得不用點汁先可以食到佢既鮮味, YUMMY YUMMY…..仲有蟶子皇, 又係大大隻, 一D沙都無, 超鮮甜又爽口, 最後仲有呢款鱈場蟹腳, WAO…可以一梳梳咁夾出黎食架, 堅正, 蟹味十足. 呢到好特別架, 係大廚幫我地燒架, 哈哈…其實我覺得勁正, 因為又唔使怕自己燒得過火/唔熟, 會浪費左咁靚既食材, 讚!!食完咁正既浜燒海鮮, 我地每人叫左一個刺身丼, 呢個係MOSHI雜錦盛丼$228, 有勁鮮甜既海膽, 而且都有半板架, 另外仲有好多大大粒既

食完咁正既浜燒海鮮, 我地每人叫左一個刺身丼, 呢個係MOSHI雜錦盛丼$228, 有勁鮮甜既海膽, 而且都有半板架, 另外仲有好多大大粒既三文魚子, 口感豐富, 三文魚刺身, 好肥美, 仲最要係有2隻拆左肉既蟹腳
& 1隻蟹鉗, 啖啖肉, 超鮮甜, 真係好滿足^^

朋友就叫左個火焰北海丼$96, 有火焰三文魚, 入口即溶呀, 正!! 仲有火焰蟹棒, 火焰帶子, 大大粒而且鮮甜, 仲有極度糖心既糖心蛋, 超正!!!

除左呢D另外仲有壽司, 手卷, 燒物食架, 今日真係食得好滿足, 下次黎試下其他食物先, YUMMY YUMMY.

2017-07-24
2017-08-05 86 瀏覽
今日星期五,老闆心情大靚,恩准我哋齊齊早啲放工,慰勞一下我地過去趕deadline 啲付出✌🏻️聽到呢個天大嘅好消息,當然是馬上和親密teammate消失於工作空間,以免老闆轉呔😬😬兩個人諗左一陣決定一齊嘆個Tea 賀一賀先歸家,之前午餐成日都想試Moshi Moshi 卻未有機會,呢個黃昏終於有機會。下午五點半餐廳嘅第二場剛剛開始,有種包場嘅感覺✌🏻️點左一個浜燒餐賀和一個丼飯一起share!雜錦盛丼$228:盛丼有長腳蟹、海膽、三文魚子和三文魚。每一款魚生屬優質新鮮。當中最愛海膽,味道鮮甜。長腳蟹肉足,能保留蟹味,處理得不錯👍唯一不足是丼飯嘅份量我們的想像有點落差,不過我們把這餐當作下午茶還可以接受。浜燒賀$168:本來以為要自己燒,原來侍應拎嚟俾我哋睇一睇,相機食先之後會幫我地燒,咁就實在太好啦,食嘢係俾人服侍好啲嘅!先講蟶子: 蟶子燒完脆口彈牙,餐廳還很細心地把蟶子切成數塊👍方便一起品嚐。蟹膏、蟹肉、蟹籽和鵪春旦加上些許蔥花一起燒成,味道彼此交融,把蟹膏的鮮甜帶到另一境界,這份創意值得讚賞。帶子大大粒,多汁肉嫩而且很香,吃嘅時候連汁一同喝下,完全將海鮮嘅鮮味提升,燒物依然能夠保持食

下午五點半餐廳嘅第二場剛剛開始,有種包場嘅感覺✌🏻️

點左一個浜燒餐賀和一個丼飯一起share!

雜錦盛丼$228:

浜燒賀$168:

帶子大大粒,多汁肉嫩而且很香,吃嘅時候連汁一同喝下,完全將海鮮嘅鮮味提升,燒物依然能夠保持食材本身的鮮汁,工架了得。

長腳蟹肉中蟹肉帶一點焦香,亦是美味可口。

浜燒四款的食材質素和烹調水準都不錯,若份量加多一點就能更抵食更滿足😋

2017-08-04 189 瀏覽
朋友今日生日,佢最鍾意食日本菜,今日特登大家都請假去慶祝佢生日。 食完生日飯,仲可以去行下街街,幾咁寫意~朋友介紹呢間食丼飯, 地點位置好方便, 就喺美麗華商場行落少少。 店內裝修好雅致,好有新式日本feel~ 午市Menu Moshi 雜錦盛丼 $168 - 有蟹肉,三文魚子,海膽, 蟹腳,另外由於我唔食三文魚,師傅好好,幫我轉咗北寄貝。 海膽份量算好多,又好鮮甜,三文魚籽入口卜卜聲, 蟹腳都幾大條,見圖~ 整體黎講好滿足~芥膽三盛丼 $108 - 有吞拿魚腩蓉 ,海膽 ,wasabi八爪魚 。吞拿魚腩蓉做丼飯一流,配埋海膽,紫菜,同溫泉蛋,朋友讚話好味! 仲有小食同日本蒸蛋,個蒸蛋蒸得好滑,上枱時熱辣辣,讚! 整體黎講大家都食得好滿足,呢度坐低傾計都好舒服,下次試下晚餐先~
午市Menu
Moshi 雜錦盛丼
芥膽三盛丼
仲有小食同日本蒸蛋,個蒸蛋蒸得好滑,上枱時熱辣辣,讚!
Moshi 雜錦盛丼
芥膽三盛丼
2017-08-04 141 瀏覽
上次食味道唔錯,今次朋友話想食日本野第一時間就諗到佢,有新菜單,磯燒味道出色,其他野一樣保持水準店內裝修幾清新,似文青cafe多過食日本野。座位夠哂闊,食飯同傾計都好舒服,最讚係餐具擺設都用心,望到就覺得舒服食物選擇多,丼飯同小食都好多款,磯燒係新餐牌,咁梗係要試一試啦!擺盤好靚,而且好新鮮,店員仲貼心咁問要唔要加鵪鶉蛋,之後店員會拎番入去叫師傅燒,唔洗自己郁手燒過後都冇縮水,好鮮甜而且冇沙,加上因爲新鮮帶子食落爽口唔霉身,好正!象拔蚌係最愛之一,鮮甜爽口。師傅火喉控制得好好;蟹腳反而冇想像中咁甜,都可能係其他太正佢就遜色左朋友最愛,充滿蟹膏香味,其實鵪鶉蛋味唔出,但加左口感就更柔軟,我地貪得意加落飯一齊食,極惹味!不如店家考慮下出過燒蟹蓋丼刺身舖滿飯面,油甘魚係我愛嘅味道,唔會太重油味但又夠香,而且冇筋口感好好;甜蝦一個字甜;海膽新鮮唔算係食過最鮮甜,不過冇腥味亦入口即融,而且份量唔孤寒!上一次都有叫,今次再回味一下。上菜前店員會將醬油淋上面,香味出哂黎!蛋好嫩滑,明太子份量好多,食到中間覺得味道太重,但朋友話充滿咸香好正,真係睇個人口味又一encore 之選,比上次炸得更脆,炸粉比

磯燒·賀

磯燒帶子

磯燒象拔蚌及蟹腳

磯燒蟹蓋

海膽甜蝦油甘魚丼

天婦羅拼盤

又一encore 之選,比上次炸得更脆,炸粉比例就更加好。南瓜同蕃薯天婦羅好甜,中哂我口味;不過最讚係軟殼蟹,大大隻好厚肉地,仲有膏!另外店員好貼心,見我地兩個人主動俾多碟汁

第一次食味道好正,今次繼續保持水準,新嘅磯燒套餐有驚喜。雖然價錢唔係特別平,但食物質素值得呢個價!
2017-07-25
磯燒·賀
磯燒帶子
磯燒象拔蚌及蟹腳
磯燒蟹蓋
海膽甜蝦油甘魚丼
天婦羅拼盤
月頭出糧,銀行戶口數字增加,又到了每月一次的放縱時刻。想起之前曾經光顧過的Moshi Moshi,覺得食材新鮮又價格合宜,這次決心要豪爽一點,奔著他們的海膽丼,我決定再來一次。再臨MoshiMoshi,見到他們推出了新產品-滨燒,有分散叫,亦可叫套餐「海鮮燒•賀」和「海鮮燒•盛」。所謂「浜燒」是日本其中一種傳統飲食方式,日本四面環海,當地的漁民會將剛捕獲的海鮮用炭爐即燒即食,所以非常新鮮。叫一份套餐,可以嘗試到大蟶子、鱈場蟹腳、帆立貝和非常特別的甲羅燒。我和男朋友兩個人點了一份海鮮燒•盛($336),每樣燒物都有兩份,不過這晚的帆立貝太受歡迎沽清了,店家故補償了我們一隻蟶子皇。海鮮用竹盤盛著,看著就非常新鮮。點完之後,店員就會即席在店入面燒,一邊燒,空氣中都瀰漫住香味。剛燒出來的帆立貝不斷冒煙,貝肉光滑,圓厚飽滿,完全無需額外調味,燒出來的肉汁鮮甜到我要拿起貝殼來喝得清光。蟶子皇肉質爽口彈牙,海鮮味濃鬱,就這樣食比較寡淡,加一點七味粉會更加好食,因為辣味更能承托出鮮味。燒鱈場蟹腳,雖然肉不是特別多,但是蟹被大火燒香封鎖肉汁,色香味俱全。整個「浜燒」最值得提的就是甲羅燒,甲羅燒也即是蟹蓋

整個「浜燒」最值得提的就是甲羅燒,甲羅燒也即是蟹蓋上放了蟹膏、蟹肉、蟹子、鵪鶉蛋和蔥,燒時攪勻所有材料。

拌以鵪鶉蛋漿的蟹膏甘香幼滑,味道濃郁。就這樣單吃我會覺得有點咸,所以我從丼入面挖了一些米飯,拌在一起食,特別惹味。

丼方面,男友點了一個蟹霸丼($172),丼內有一份炸軟殼蟹、拆殼蟹肉、豐富的蟹膏和一隻燻溏心蛋,鹹,鮮,甜集合在一碗,不過壽司飯略濕,醋味有少少重。

但是值得讚許的是,炸軟殼蟹的肉非常厚,不會很重腥味,因為不新鮮的蟹會好重腥味,但是Moshi Moshi的螃蟹完全沒有這個問題。

登登登,終於食到我心心念念的海膽丼($238)了!根據店員指,海膽採用的是韓國馬糞海膽,顏色是那種鮮艷的橘黃色,很有光澤。表層粒粒豎起而且有彈性,可以看到清晰細紋,說明正是成熟的季節,而且非常新鮮。份量很足,目測都有1.5-2板海膽。

而口感上,這裡的海膽鮮甜細滑如奶油,完全沒有腥味,放在嘴裡完全不捨得吞。將海膽拌著米飯食,每粒米都裹上海膽的鮮甜,一碗丼飯很快就被我和男友清掉。

這餐算下來,加上加一服務費,人均約$400,比平時預算要高,但是完全不會覺得不值得,因為Moshi Moshi的用料都非常新鮮,食進口中食到的是甘甜。比較深印象的是甲羅燒和海膽丼,如果同時點了這兩樣食物,一定要先食海膽,再食甲羅燒,因為甲羅燒的味道較重,食完甲羅燒再食海膽容易被搶去味覺。總體來講,這餐很值!超想再食海膽的,要等下一次出糧lu~
2017-08-01
  • 海膽丼
  • 海鮮燒•盛
  • 蟹霸丼
2017-08-01 49 瀏覽
You can't miss this place because of the bright shop front and the girly interior.Finally tried it as I was in the area.Tried the grilled set and a donburi.They show you the set before it is grilled and then the guy takes it away and prepares it for you.It had a lovely smell when it was done and the crab paste was the best because it was rich with a strong unami taste, best with rice.My next favourite was the crab leg, again it was sweet and moist.My friend had the scallop and razor clam.Here wa

Here was the donburi which was just photogenic.
The uni was the cutest I have seen but tinier compared to the product picture.
Even though they were tiny, the taste was amazing, they were creamy and complimented the rice nicely and the crabmeat, salmon roe and salmon were all fresh and wonderful.