2019-10-02 728 瀏覽
行山前要醫飽肚才有力走,又不能吃得太多但太少又不可以。經過糖水道這間食店,見到有炒麵兼且$12一碟,便試一試。炒的是油麵,配料有椰菜芽菜但真的很少很少。油麵炒得很淡味,可能因為加熱太久,以油麵來說麵質過軟,沒有嚼口。炒麵的份量雖足夠但味道及材料則不太吸引,普通飽肚可以,回味欠奉。
行山前要醫飽肚才有力走,又不能吃得太多但太少又不可以。
經過糖水道這間食店,見到有炒麵兼且$12一碟,便試一試。

2017-03-21 1009 瀏覽
紫米粢飯🕺🏿✨-宜家粢飯買少見少🙁對粢飯一直都好喜歡!🤤一定要有油炸鬼 炸菜 多肉鬆!!經過一間小店見到有紫米同糙米粢飯擺係門口好次好特別咁 就買左黎試下🤘🏿粢飯一真係蒸爐入面拎上手熱辣辣✨紫米口感好痴 不過硬左少少感覺好健康哈哈🤘🏿😆入面餡料都幾多下加埋肉鬆炸菜 正🤤🤘🏿$8睇落細細地但幾飽飽做下午茶一流🤤❤️見到仲有蒸中式包點價錢都好貼地好親民下次一於試下!!最愛發掘小店👅小店的滿足❤️
紫米粢飯🕺🏿✨
宜家粢飯買少見少🙁
對粢飯一直都好喜歡!🤤
一定要有油炸鬼 炸菜 多肉鬆!!
經過一間小店
$8睇落細細地但幾飽飽
做下午茶一流🤤❤️
見到仲有蒸中式包點
價錢都好貼地好親民
下次一於試下!!
最愛發掘小店👅小店的滿足❤️
2014-03-10 1061 瀏覽
嗰日口淡淡,走左入去食粥,點知食到一肚氣入到去坐低……侍應大嬸:「食咩呀?」我:「一碗白粥呀,唔該!」大嬸即黑面:「白粥咋?」我:「係禁多!」佢即刻唔理我走左入廚房。當日好凍,見大嬸拎住碗粥出黎,大大碗,滿心歡喜,以為好好食,點知……白粥:一望落去,只見到白色嘅水,好似洗米水咁嘅樣,用羮撈起,先見到米飯,名符其實嘅「水浸飯」,絕對稱唔上甚麼「明火白粥」!咁稀嘅白粥就梗係唔多夠啦!所以叫多左個麥饅頭,唸住間間嘅饅頭都係差唔多,實冇衰啦……麥饅頭:賣相唔錯,漲卜卜,但一咬落去,又實又硬,要多幾個真係可以打死隻狗!!!呢個都唔係死因,main point係「凍冰冰」,饅頭最忌就係唔熱,擺過夜都蒸下佢呀,唔該!
嗰日口淡淡,走左入去食粥,點知食到一肚氣

入到去坐低……

侍應大嬸:「食咩呀?」

我:「一碗白粥呀,唔該!」

大嬸即黑面:「白粥咋?」

我:「係禁多!」

佢即刻唔理我走左入廚房。

2014-02-27
2010-05-09 538 瀏覽
尋日(8-5-2010 Sat)晏晝同男友’見’完我媽媽後,就搭車返佢屋企買o野畀佢媽媽食,男友話佢媽媽應該會食糯米雞,都接近5點幾,o係邊o度搵到呀?落o左車行經呢o度,竟然見到有,而且有其他點心,男友就揀o左$9.00o既糯米雞,$2.50o既馬拉糕同$3.00o既白糖糕.返到去,男友先試白糖糕,佢話好食,我又試吓,唔,甜度幾夠,口感正常啦.而馬拉糕就畀o左佢侄仔食,冇問佢好唔食,不過我見唔係好大件.而糯米雞呢,佢媽媽竟然話飽唔食,男友蒸返熱分四份,我食o左一個角落,啲糯米竟然好濕,唔夠乾身但仍粘粘地,餡呢?我o個件o岩o岩只在冬菇,冇乜味.

$3.63 (其他)
2008-11-27 520 瀏覽
(我不懂打個字, 所以用"痴"來代表。 希望大家明白)11月27號 - 夜晚6點左右今日行過糖水道見到真正豆腐坊。 見沒有試過就幫親他們la。 最後買左個"痴"飯食。 他們的"痴"飯好熱。 因為在個爐拿出來的。 但是食入口有點凍的感覺。 甚至有點硬的感覺。 不過裡面好多野。 所以最終都覺得好好味。 而6蚊都覺得合理。
(我不懂打個字, 所以用"痴"來代表。 希望大家明白)

11月27號 - 夜晚6點左右

"痴"飯
"痴"飯裡面
$6 (其他)
"痴"飯
"痴"飯裡面
2008-10-18 220 瀏覽
而家D酒樓一係就唔整馬拉糕,一係就整得好難食,無諗過原來整馬拉糕的技術去左呢D民間包點店,今日食左馬拉糕,又幾好味喎!這裏馬拉糕整得比較稔身,又比較黏,唔似酒樓整得咁乾身,亦比酒樓甜D,而且一直用蒸籠蒸住,拎到返屋企仲係熱辣辣的,冒住煙架!我覺得幾好味,又唔貴($4),下次都會再買黎食架!
我覺得幾好味,又唔貴($4),下次都會再買黎食架!
冒住煙的馬拉糕,好好味!
$4 (早餐)
  • 馬拉糕
2008-06-21 93 瀏覽
上星期在澳門吃過榮記的超滑豆腐花後,念念不忘,更不時有豆花癮發作。今天下午,在未想到 lunch 吃甚麼以前,硬拉男友來這兒吃豆腐花。要了一熱一凍,豆花挺滑 (當然不及榮記),但豆味不足。
$5 (其他)
2005-12-07 95 瀏覽
行經馬寶道,想吃碗豆腐花,原本馬寶道德興隆是不二之選,但是日突然想試新店,來了這裡,咁就出事。這裡以「豆腐花」為名,當然立即吃碗凍豆腐花,看對不對辦才吃其他食物。碗豆腐花幾夠份量,但一放匙羹下去就知不對頭,質地是非常之實,用匙羹盛起,更是一舊舊如石頭般﹝如圖示﹞,相當有質感。吃落也全不意外的非常之鞋口及「實淨」,雖然說凍豆腐花是比較結實一點的,但也不至於如此厲害吧!結果吃了半碗也放棄了,放下五蚊,去隔離街再食過。希望是一時失手,如果不是,來這裡也是吃其他小吃好了,不要吃豆腐花。

2005-12-02 83 瀏覽
早2 日系度買左杯熱豆漿$5,味道吾錯!無渣且有豆香!但$5杯系北角算貴.
1K
2005-07-17 99 瀏覽
6月5日19:00路經這裡無數次,沒有留意到這小店,門外賣的是豆漿、粢飯和各種油炸小食。這次是給她的白底紅字招牌(文革時代的草書),吸引住了。要了最貴的粥(一笑),HK$13.- 蠔仔粥。粥底:一般師父碎米粥。料:蠔仔和薑絲極多。粥用沙碢盛載,沙碢有十數處磞口,幾出位。食粥時,店長和伙計在填統計表,向總店回報那種出品最受歡迎,嘩!好現代化的管理。
6月5日19:00
要了最貴的粥(一笑),HK$13.- 蠔仔粥。
粥底:一般師父碎米粥。
料:蠔仔和薑絲極多。
粥用沙碢盛載,沙碢有十數處磞口,幾出位。