皇室盛宴

皇室盛宴

(已結業)
Royal Feast
皇室盛宴 (已結業)
Makiyo.B
有水準的私房菜
Makiyo.B
2016-11-13
關注
係instagram搵到呢間私房菜,見到有唔少大公司都係呢到包場,於是決定係呢到搞個慶祝派對。當日大約五點幾到場做簡單佈置,set左兩張長檯,感覺不錯,在場員工都有幫忙佈置同比意見,很好既服務。晚餐大約七點開始,餐廳亦好配合預先夾好了的演講時間,以至由演講完到上菜也不會等得太久。餐廳會根據預算同口味去設計餐單,雖然預算不多,但餐廳都盡量滿足我既要求。煎西瓜其中一道最期待既菜式,從未食過熱既西瓜,亦都係其中一個要素決定來試試。西瓜有點焦味,有點像焦糖的味道,有點爽口,也有一點甜。一道菜有多種層次,果然不差。鵝肝沙律賣相好靚,彷似一件藝術品。先講鵝肝,煎得恰到好處,皮脆,入口即溶,雖然充滿罪惡感,但真的很好味。沙律菜也特別好味,用上自家製陳醋,較有意式風格,是一道令人滿意既菜式。白松露帶子刺身一道西日fusion菜式,望落簡單既一道菜,但食落口就感覺到白松露醬令帶子既鮮味提升,更令味道升至更高既層次,白松露係口內游走,有一種好幸福既感覺。皇室甜品自家製既brownie 同macaroon,特別要讚一下brownie,焗得好脆,好香口,朱古力味濃郁,甜而不膩,有水準。整體感覺不錯,服務貼心,食物方面也滿意,值得推介。查看更多
Elitelam
皇室氣派 ~ 私房菜
Elitelam
2016-07-24
3K 瀏覽
關注
公司有位同事升職請食飯,叫我搵下餐廳舒服又唔會比人趕既餐廳。 我係openrice搵到呢間私房菜,睇相見環境都唔錯,有氣氛、又寬敞,於是預早一星期打電話去訂檯。原來餐廳會根據budget去set menu,最後我哋揀左Royal Supreme,共有8道菜。約左八點六位,店內環境好有情調,暗暗地適合慢慢食、慢慢傾。坐低無耐,有位官仔骨骨既男仔走過黎先同我地對一對menu,並由頭到尾講一次,仲會問我哋有冇人對某類食物有敏感,覺得幾窩心。第一道菜係煎西瓜拼煙燻蠔,賣相相當靚仔,個樣唔似西瓜,仲有小小似桂花糕同吞拿魚。入口嘅西瓜暖暖地,咬落爽口,西瓜嘅水湧出黎,混合埋洋蔥食,口感豐富。煙燻蠔原來係件多士,味道咸咸地,但原來係設計黎,因為聽介紹話要西瓜多士西瓜多士咁食先會食到出個變化。第二道菜係吞拿魚沙律,吞拿魚味香濃,味道正常,口感有點韌。沙律出奇地比較出色,特別鐘意佢個黑醋汁,令到沙律菜甜甜地。黑醋多數意大利人用來撈沙律,估唔到呢到有得試。第三道菜係牡丹蝦刺身,蝦身淋左松露油,色澤好睇。味道方面,夠鮮甜,又新鮮,肉質軟綿綿兼有彈性。餐湯係黑松露野菌湯,黑松露陣味好香,個湯好滑,陣菇菌味好濃烈,份量唔算多。牛角包味道甜甜地,脆身鬆化,有層蜜糖係面,好食。主菜係香煎海鱸魚,外皮脆身,咬落卜卜脆,肉質一般唔算太滑,淋上黑醋汁調味,第一次咁食又幾有趣。配菜份量適中,不過相對上幾道前菜就顯得比較單調,缺乏驚喜,味道還算可以。最後黎到甜品,皇室甜品 – 自家製甜品,分別有迷你朱古力布朗尼、迷你杏仁餅和馬卡龍。朱古力布朗尼味道香濃不甜膩,杏仁餅就一般,馬卡龍係檸檬味,跟出面專門店差不多。查看更多
煎西瓜拼煙燻蠔
物有所值的私房菜
beautysearch
2016-07-12
關注
BeautySearch 一向都對『私房菜』充滿期望,或許因為『私房菜』總給予BeautySearch一種神秘的感覺吧!不過,沒有門路又怎可尋獲值得品嚐的『私房菜』呢?早前,經朋友介紹下,BeautySearch 來到位於銅鑼灣的一間上樓私房菜《Royal Feast》,是一間帶有情調的西式私房菜。先來看看頭盤,賣相相當精緻,原來是餐廳的招牌菜「煎西瓜」配黑魚子醬多士,矜貴的黑魚子醬吸精度已相當高,細味下,味道新奇,一啖西瓜、一啖多士,味道與口感大不同,感覺十分有趣,令人驚喜!接著是BeautySearch最愛的「白松露帶子剌身」,帶子切片成5塊,口感柔軟,味說鮮甜,搭配白松露的清香味道,令味道層次大大提升,滋味滿分!「鵝肝沙律」也不錯喔!大大件的鵝肝,品質屬高檔次,外皮煎得脆身,入口即溶,油份沒有流失,juicy味美,沙律菜清爽新鮮,混搭店子自家製的黑醋汁,還有杏仁碎,令平凡的沙律增添咬口感,絕對有別於一般街外餐廳的做法。湯品方面,是「黑松露野菌湯」,口感非常豐富,整碗湯都充滿濃濃的菇味,搭配伴隨而上的牛角包,香口鬆化,堪稱最佳組合。「法式魚子醬蒸蛋」是另一道精緻的菜式,賣相標緻,感覺美美的,完全可以感受到主廚的用心,加上黑魚子醬,更顯高貴。甜品方面,有朱古力Brownie 搭配Macaroon,BeautySearch 一向喜愛朱古力,當然偏好Brownie,朱古力味香濃,而且咬落脆身,又不屬太甜,蠻不錯喔!查看更多
+ 2
氣氛食品都中上既私房菜
susni
2016-06-16
關注
朋友生日,試下新野。 入到去環境較暗,幾有情調,叫左delux既8道餸,上菜speed合適,每道菜唔會相隔太耐時間,又唔會好急, director serve. 客人,抵細心,每道菜都會簡介一下。菜式比例大小ok,一定食得飽,每道菜都中上,鵝肝煎得合適,油份香濃。煎西瓜配上杏仁碎抵特別,冇想像過呢個配搭又幾match。rib eyes 不會過熟,剛好的medium。但食唔到太生既朋友就要預先提前同佢地講。最後甜品個brownies 好味,暖暖的,軟硬誦中,macaroon 好味,重幫我地朋友整左個生日牌,點埋煙花candle,食得好開心~ 查看更多
sonson01203
唔錯既私房菜
sonson01203
2016-06-09
關注
上星期收到Smartone sms,推介8道星級私房菜套餐,睇過下菜單覺得值得去試下。煎西瓜配魚子醬多士聽落有點奇怪,但又好奇想試下。西瓜有三粒,煎到香香地,好香。上面分別有洋蔥同杏仁片,洋蔥令西瓜更爽口,杏仁片提升左咬感。第一次咁食西瓜,唔錯!鵝肝沙律鵝肝外脆內軟,黑醋汁中和左油膩感。沙律份量唔算多,個醬汁有少少甜,可能因為有黑醋,幾好食。XO醬帶子侍應話呢道係fusion菜,帶子好大粒,份量十足。XO醬係餐廳自己炒,好香口,有少少辣。美中不足係粒帶子應該煎得耐左,有些少。龍蝦湯個湯好濃味,不過偏鹹,份量唔多,幾淡飲完。牛角包好好食,正!薑味雪葩薑味,味道okay,唔太甜,清一清個口。三文魚主菜係慢煮三文魚,皮脆肉嫩,煎既時間撐控得剛剛好,條魚既油份沒有流失,肉質保持潤澤,唔錯。皇室甜品有brownie同macaroons,brownie好食,脆身。好食,會再來!查看更多
煎西瓜配黑魚子醬多士
薑味雪葩
慢煮三文魚
starocket5
畢業後的好友飯聚
starocket5
2016-02-18
關注
幾位好朋友畢業後都有一段時間無見幾經辛苦先約齊腳聚聚, 一於食個開年飯大家都異口同聲話要試食新野西式私房菜正是我們今次的新嚐試 餐廳坐位寬敞 環境不錯 傾計舒服第一道菜係叫煎西瓜配煙燻蠔多士據說是這餐廳的招牌菜賣相幾靚 無諗過西瓜可以當前菜 西瓜煎香後有另一番新體驗西瓜上有洋蔥同杏仁碎 平時唔喜歡食杏仁的我都吃得津津有味 值得一試之後係沙律配鵝肝 兩樣都好岩我胃口沙律用黑醋撈過 味道可口鵝肝比想像中大塊同厚肉 抵食接住係帶子刺身好香 好味 不過份量唔夠 唔夠滿足加左白松露醬係面增加左口感 同一般食開的壽司刺身好大分別 湯係黑松露野菌湯配牛角包 個湯十分濃郁好味 好重菇味牛角包簡單完美配撘 吃到面有一層蜜糖 不錯之後要說聲抱歉 掛住食忘記了影相整體黎講都好滿意 下次會帶另一半來吃多次查看更多
+ 2
煎西瓜配煙燻蠔多士
gemini_moffatts
皇帝式享受
gemini_moffatts
2015-09-30
關注
自己常常四圍走,同朋友聚少離多,通常偶然先出來食一次飯。剛好朋友雙喜臨門,就搵左間餐廳同她慶祝一下,兼聚一下舊,講下往事。同朋友咁耐冇見,想靜靜地傾下計,所以BOOK呢間樓上餐廳,就可以安靜咁傾下計。BOOK之前都做過小小資料搜集,睇過下呢間餐廳的食物照片,大概也被照片吸引住,黎之前就已經選好了ROYAL DELUXE套餐,一共八道菜。煎西瓜拼煙燻海鮮,一上碟擺放得好美美,一口吃下第一件西瓜,味道好新鮮,第一次食暖暖地嘅西瓜,經熟過的西瓜不像平時水份充足的,但清甜有咬口,上面有杏仁粒粒去配搭,增加西瓜的嚼口感。法國鵝肝沙律,鵝肝厚厚的有點豐富,煎得表皮很香脆,內裡又嫩滑,上碟已經很吸引目光,而且入口溶化,加上了黑醋亦減低當中的油膩感,如果口腔仍留著重味道,可以吃一口沙律菜去沖淡,相當合拍。松露醬帶子刺身,係我覺得好驚喜的菜色,覺得好鮮甜,而且好香松露醬的味道,份量剛剛好,咬落鮮甜爽口、嫩滑。蝦帶子湯,聞落就已經好香海鮮味,濃濃感覺幾足料,喝落有點酸酸甜甜咁,好岩係主菜前做餐湯去暖胃,若落少少胡椒粉的話,味道會更佳。法式魚子蟹肉蒸蛋,我愛上了此味道!賣相可愛,味道很香滑,加左魚子醬高貴左,還突出其味道,蛋汁充滿蟹肉味,每一口都像滑入喉嚨,有點像吃甜品/吃日本菜的感覺。突然侍應遞上了雪葩,有點嚇倒了,主菜都還沒來就已經上甜品,朋友立即更正我說,這裡是這樣的,會用雪葩先去沖淡味蕾,讓客人可以好好品嘗主菜的最原始的所有味道,侍應笑笑點頭,我有點害羞了。網燒美國頂級牛柳,最後我期望的網燒牛柳終於上枱,真係一格一格的網紋,我們點了五成熟,表面燒得好香好平均,就這樣用餐刀切切,就容易分明咁切到出黎,放入口一小塊,就發現牛肉好嫩滑,還有點重牛肉的濃味,有點鬆化,配合醬汁更為香口。查看更多
松露醬帶子剌身
pin0cchi0
一廂情願
pin0cchi0
2015-09-06
關注
女友生日,不想去酒店,想找一家比較home feel, cozy的地方吃飯。在OR找到這一家,在網乜找到了一些2012年的資料。能夠做了幾年的私房菜,應該不錯吧!上到去發現枱與枱的距離很近,空間感𣎴足。還發現它們有做團購,這些只是樓上餐廳或生意不夠才會做的宣傳。。。點了supreme 同 deluxe set.煎西瓜配煙燻海鮮: 鵪鶉蛋配特製醬汁,好香滑。煎西瓜配煙燻蠔: 西瓜面鋪滿杏仁片同洋蔥,西瓜同洋蔥出奇地夾。蠔很creamy, 配小多士一齊吃,味道剛好。法國鵝肝沙律: 鵝肝份量十足,外脆內軟,入口即溶,滿口鵝脂,罪過罪過,但好好味。沙律配陳醋汁,香甜好味。藍鰭吞拿魚沙律: 魚肉普通,喜歡它的調味,少許海鹽,少許蔥花,少許薑粒,簡單就是美。沙律配陳醋汁,香甜好味。白松露醬北海道帶子刺身: 白松露醬掩蓋了帶子的鮮味,no good.香草北海道牡丹蝦刺身: 蝦頭很多羔,香。紫蘇葉做的醬汁,不懂欣賞,還是喜歡日式吃法,wasabi 加剌身醬油就足夠了。黑松露野菌湯配蜜蜂牛角包: 湯用了三十多種新鮮同乾野菌,好香菇味。另一亮點是牛角包,暖暖的,表面香甜,內裡鬆軟。好味。法式魚子帶子蒸蛋: 蛋白夠滑,很鮮甜。Homemade 薑味雪芭: 好薑,好奶,不似雪芭,似雪糕。網燒美國頂級牛柳: 好普通。肉是夠腍的,但偏瘦,不是我杯茶。香煎鱸魚: 皮煎得香脆,但魚冇乜味,都是配陳醋汁。這裡的陳醋是好味的,但似乎用得太多,醬汁配襯要多些變化。在我的定義,這只是一家餐廳providing set dinner,沒有什麼私房菜的特色,和食物的質素。查看更多
+ 8
RachelLu1018i
A fantastic bday dinner
RachelLu1018i
2015-08-31
關注
哩間已經食過幾次 今年生日再食今次用團購 好抵食the decoration here is great 煎西瓜好特別特別like哩個帶子刺身 好新鮮好正佢個雜菌湯好足料好好飲佢個心太軟好好食整體來說,十分滿意這裡的食物、氣氛、服務查看更多
+ 5
magicsiuyee
慶祝生日新地方 - Royal Feast
magicsiuyee
2015-08-20
關注
太陽漸漸多了跟我們碰面,是時候又踏入獅子座的月份,也是親愛的”她”一年度又一度的生日,她至遠嫁日本之後,基本上我們姐妹們一年才碰一次臉,所以這一次臉相當矜貴,怎麼薄待這位由大阪特意回來的閨蜜。我們姐妹6人,在香港的姐妹經過一輪激烈的討論,有些說大搞叫多幾個男士作件,有些說自家姐妹就好,意見本來分歧,但是有上網找了好幾家,由灣仔找到天后,大家稍為有共識就默默訂了銅鑼灣Royal Feast,給她一個驚喜,因為我們都知道她最喜歡吃西餐,可能是日本菜吃膩了吧。私房菜一般都需要預早訂枱的,所以大家都推了我當這個活動搞手。那我就為大家預先預訂了Royal Supreme Menu 的8道菜,由於menu 有時會有變動,所以在訂的時候都有確認了一下,那放心準時去開這個生日會。如果是單純的西餐,已經滿足不到其他姐妹們的好奇心,這家剛好是食西式Fusion 私房菜,私隱度也夠高,環境舒服而燈光微暗,如基本西餐似的檯上放有燭台, 全場環境氣氛好浪漫,可惜坐對面的不是男生呢。Royal Supreme Menu 的8道菜,店員也有解釋做法和特別之處,讓我們更了解入口的食物的製作過程和成份,更跟我們講解食法,令我們更投入當中:煎西瓜配煙燻蠔 蠻常聽說廚師用水果製作菜色、甚至煮熟蘋果、提子、芒果都是西餐常見的”家常便飯”。但今次第一次聽說用西瓜做菜,第一下就被吸引了,煎西瓜味道很特別,感覺爽甜,西瓜面上的配料好好食,有點脆脆的與西瓜味道很搭配,有點把炎夏的暑熱一下只消去了。左面的是煙燻蠔多士,光用聞的就香香的蠔味,就是那種海產的濃濃味道,經過煙燻的製作,把蠔的鮮甜牢牢的鎖在裡面,咬落軟軟的,配合屬於硬脆的多士,中和的軟與硬的口感,相當配合。藍鰭吞拿魚沙律藍鰭吞拿魚是吞拿魚類中最大型的魚種,一般以吞拿魚腩部切片成刺身會係最好食、而背部吃起來就像高級牛肉、下巴多用烤的來吃、魚頭則是拿來煮湯或清蒸。西式Fusion多數說的創意,而這家的藍鰭吞拿魚則是切片成刺身,涼在酸醋汁沙律菜上面,成為今晚的前菜。味道方面,吞拿魚鮮甜肥美,肉色呈粉紅,入口即溶像是滑入喉嚨伕的,整碟都是偏向酸和開胃。香草北海道牡丹蝦刺身有一對正游來,是一雙牡丹蝦,像是甜蜜一雙一對的模樣,好不忍心拆散他們呢。味道方面,我習慣先拆開蝦頭,品嚐吸啜一下蝦腦的鮮甜,有驚喜的是蝦頭有很多蝦羔,一口一啜,口腔充滿蝦膠的鮮味。蝦真的新鮮,蝦身配上了海鹽同檸檬汁,可以把海水腥味辟走,餘下蝦肉只有蝦的鮮甜味。黑松露野菌湯高度推介,因為湯本身用黑松露和菇類煲到好杰身,味道變得香濃,每一口都滿滿都是黑松露和菇的混合,非常CREAMY。而餐廳好細心亦安排配上熱辣出爐的牛角包,包搽了點蜜糖味,配上這個黑松露野菌湯真的好好味。法式魚子帶子蒸蛋有些姐妹覺得好味,而我就覺得味道一般,味道感覺很個人的。我覺得魚子醬的味道雖然很配蒸蛋,但是蛋的味道過於濃烈蓋過了,所以搶了一點分數,不過公平說蒸蛋味道好軟滑,暖暖的口感,味道帶出甜甜的。雪芭會覺得突然未食主菜就吃甜品會很奇怪,其實餐廳呢點都幾細心,因為食一食雪芭,就能在食主菜前清一清口腔,咁就不會混淆味蕾。而雪芭是薑味,一入口即是好"薑"的衝擊,整個口腔像是被薑味沖洗中,好清新、清爽,並不會覺得過份甜!!主菜-牛肩肉牛肩肉位於牛的前肩胛部,牛肩肉的間隙脂肪含量較多,肉質鮮嫩。牛肩肉相當厚切,整個兒有種法國菜的感覺,但切的時候則要花多一點力氣。而牛肩肉的下層是薯蓉,非常CREMY的,配合野菌連牛肩肉一起食的話,口味會變另一種層次,帶出牛的濃郁味道,也相當滿足口感。皇室甜品我們女孩子最鐘意甜品,最後不少得介紹甜品,皇室甜品顧名思義,不少得展現餐廳的心思,有好精美的士多啤梨花,勁好刀工,士多啤梨甜而不酸。有個紅唇在側邊,其實就是士多啤梨醬,有份是皇室女人的高貴感覺,而味道方面,我最欣賞就是朱古力蛋糕Brownie,朱古力甜而不苦澀,加上配了Mango味雪糕更減低甜膩感,令吃的人更停不了口。查看更多
+ 4
Carmenlam1314
好友慶生飯聚~銅鑼灣【Royal Supreme】皇室私房盛宴
Carmenlam1314
2015-08-20
關注
上星期約埋一班朋友聚會兼慶祝其中一位好姊妹生日。開頭大家都沒有什麼意見去哪裡吃晚飯,只是不想去平日常吃的餐廳,也想找個安安靜靜的地方,一邊吃飯一邊聊天。這時有一位朋友推薦去位於銅鑼灣的「皇室盛宴」吃私房菜,聽說他們的西式料理很出色,而且環境十分寧靜。因此前一晚我們便先打電話訂枱。訂枱時,餐廳員工也給了幾款套餐我們選擇,因他們需要為我們預備食材。最後經過大家的商討後,我們決定十人都點了同一份菜單。到達餐廳,服務員先安排我們的座位,是一個安靜的角落,而且氣氛非常浪漫。每上一度菜式,服務員會先介紹一下名稱、做法有什麼特色。介紹一下我會點了的菜式吧!頭盆 - 煎西瓜配煙燻蠔先說說煎西瓜吧,西瓜平日吃得多,但煎西瓜還是第一次。西瓜上有熟蒜和芝麻,口感非常清新,而且西瓜肉也很爽甜,很特別的配搭。煙燻蠔剛好是一口就感吃掉的大小,煙燻了的蠔沒有平日吃蠔時的海水腥味,醬汁令蠔更加鮮味,再配搭酥皮底一起吃,口感非常特別,味道不會過份濃郁。前菜1:藍鯨吞拿魚沙律賣相值90分,藍鯨吞拿魚的名字令人有一種矜貴的感覺。跟普通常吃的吞拿魚不同之處是藍鯨吞拿魚的肉質較嫩滑,不黏牙,而且沒有腥的味道,伴著新鮮沙律菜一起吃,格外鮮甜,令平日不愛吃魚的我,喜出望外。前菜2:香草北海道牡丹蝦刺生平日於日式餐廳經常會吃牡丹蝦刺生,這是第一次吃不用點豉油的,而是用西日合併的方式所烹調。新鮮的牡丹蝦刺生,肉質彈牙,加入香草的配料,令到刺生不會有腥的感覺,而且能夠更突出其鮮味。原來刺生不是只有點豉油和wasabi 的食法,原來加入其他配料來吃又會有不同的感覺,又有新的發現了﹗前菜3:法式魚子帶子蒸蛋這道菜式除了用料上盛之外,連造型也十分用心製作。蒸蛋的火喉控制非常好,口感幼滑,帶子及魚子也很鮮甜,三者合併起來,吃的時候會有少少甜的感覺。餐湯:黑松露野菌湯據服務員表示這個湯用了多種不同珍貴的菇類、黑松露及野菌,煮了36個小時已成,真的每一口都十分矜貴啊﹗味道非常濃郁,口感幼滑及入口即溶,而且我個人本來就十分喜歡陣陣的野菌及菇類的味道,所以這個湯是100分,來這裡一定要飲﹗吃了多款的前菜及剛剛喝了一個濃郁的湯,現在味蕾充滿了各式各樣的味道。這個時候需要清一清味蕾,準備進入主菜的部份。餐廳在中段提供了雪葩給我們,雪葩的味道非常清新,帶微微薑的香味,能夠為我洗去剛才味蕾上複雜的各種食物味道,真是太合時了﹗主菜:安格斯牛扒安格斯牛扒的肉質鮮嫩,口感夠淋,火喉剛剛做到我要的6成熟,伴碟的菇菌十分入味。份量也剛好,吃完主菜已經有9成飽了。吃飽飽又點可以無甜品呢﹖ 每晚餐廳都會設計一種不同的「皇室甜品」提供給客人,這個就是本晚廚師為我特設的甜品了﹗先別說味道,只看造型已有80分,用不同的甜點拼砌出宇宙星空的構圖,靚到唔捨得食囉﹗不過靚極,食物都是用來吃的,影完相,就要開動了﹗全部甜品都是廚師自家制的,最欣賞及最好味的是朱古力 bownie,內暖外軟,十分鬆化,入口即溶,濃郁的朱古力味,直捲味蕾,令人難以忘懷﹗餐飲:冰凍蜜糖水,清甜解渴,我的最愛。是次10人生日飯,每人一個套餐連加一,約HK$700。一餐高級料理,這樣的服務、環境及食材,真的十分值回票價。下次男朋友生日會再來,想帶佢一齊黎浪漫一下。地址:銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈九樓訂座電話:3482 9545 / 8201 3450查看更多
+ 7
香草北海道牡丹蝦刺生
wing_lwn
鬧市中低調而驚喜的法式私房菜
wing_lwn
2015-08-03
關注
快兩年沒有寫食評 這次為了皇室盛宴而再次執起寫食評的初心 事緣閨蜜快要生日 最後選擇了這間餐廳為她慶祝 原來這家餐廳 早在數年前已經想試 遺憾當晚還是大學生時代 budget所限而遲遲沒有前來到訪 有時候 事情就是那麼湊巧  餐廳是做預訂 沒有walk in 當時我們一行4人 先預訂了Royal supreme 共有8道菜 由於閨蜜生日 所以跟餐廳再預訂了一個蛋糕 當晚預約了7點半 我們早15分鐘便到了 被安排了坐在一張對於4人來說是極大的餐桌 距離有點遠 對我們來說有點不習慣 餐廳環境帶浪漫氣氛 雖然地方不大桌子不多 但很舒適 當晚原來只有我們4人 包了場的感覺很爽 能夠暢所欲言 不怕會騷擾到其他客人 店員先詢問我們是否知道今天吃的菜式 其實就只有我一知完全清楚 他後來都有為我們略介紹8道菜式不消一會就已經送試第1道菜 煎西瓜及煙燻蠔多士  店員上菜後都會為每一道菜詳細介紹所用材料 烹調方式及食法 小妹不吃西瓜 但同行友人說味道很特別 西瓜面上的配料與西瓜味道很配 比想像中要好 當然她們也瓜分了我的三小件 至於多士 賣相比較一般 但吃下去煙燻味很重很香 而多士也脆身 好吃 第2道菜是鵝肝沙律 送上時有點嚇人 因為沒想過居然份量是這麼大 平常在餐外都是薄薄的一片 但這裡豪不吝嗇 鵝肝煎得外脆內軟 入口溶化 而沙律則配上了黑醋 中和了鵝肝的油膩 減少了一些罪惡感  接著是白松露醬帶子刺身 每人一碟5片 份量剛好 帶子全是松露油及松露的香味 很快便吃完了 如果帶子更冰凍一點會更好第4道是黑松露野菌湯 這是我其中一個最期待的菜式!果然沒令我失望 店員說是了3天3夜 將乾菌及濕菌混合而成 湯內全是一粒粒的野菌 不稀也不稠 而黑松露味道濃度剛剛好 不會太濃令人接受不了 而伴上的牛角酥 很鬆化 我們都想encore 店員聽了說問問還有沒有多 不久他說是剩一個 而我們都將它一分為四開心share   緊接湯後的是魚子醬蟹肉蒸蛋 放得十分精緻 這個不僅是滑 還帶著濃郁蟹肉的鮮味!蒸蛋太精緻 但太大又不會珍惜 很想encore   我們只好慢慢的把它吃掉  之後還以為是上主菜 原來先上雪芭 是為了refresh我們的味蕾 當時在想 這是什麼味道呀 白色的又嗅不到任何氣味 店員說是姜味這個雪芭不辣反而帶有類似蕃薯糖水的味道 但不會過甜 吃得我們津津有味 又一路吃一路讚 每道菜都想encore 哈哈雪芭過後終於到了主菜 脆烤爐魚 是以半煎炸方式烹調的 以露荀 薯蓉及一此菇粒做伴碟 反而我們一致認為伴碟竟然較爐魚好吃 爐魚也不錯但比較多骨 要小心吃由於友人生日 店員建議我們上甜品前先上蛋糕 待我們拍照後再把蛋糕和餐上的甜品一同送上 所以造就了這麼美的一碟甜品 送每碟送上一個紅唇 其實就會士多啤梨醬 餐內的杏仁批有一粒一粒的杏仁 不太甜杏仁味亦不會過重 口味剛剛好而預訂的朱古力蛋糕也不會很甜很膩 不錯吃 為我們這晚劃上了完美的句號 不得不提 整晚招呼我們的男生 服務周到 細心亦很有效率 主動幫我們拍照 把每一道菜式都介紹得非常詳細 在每道菜式亦吃得廚師所花的心機 由材料 烹調方式 擺設上都一絲不苟 令人佩服!高質素的食品的餐廳在香港多不勝數 但帶著親民的服務 親民的價錢在香港經已買少見少 十分推薦大家去試試!查看更多
+ 4
joba
高水準的fusion私房菜
joba
2015-07-31
關注
平日都唔多打食評 一黎食完冇乜特別 二黎就算好食就算 但呢間真係忍唔住要寫篇食評讚下  上星期有朋友生日  要請食飯 係table map見到呢間餐廳幾靚 又有8折 所以就book左呢間  餐廳係sogo附近 都唔算難搵 (其實一早做定功課 ) 餐廳內擺設簡約 設計都幾特別 牆身上係森林設計 有一種處身於大自然的感覺   環境都尚算舒服 燈光稍為微暗 檯上放左燭光 成場環境氣氛都幾浪漫 所以在場有8成都係情侶  坐低無耐 有位侍應向我地介紹今晚既餐單 (侍應幾靚仔)  我地簡左Royal Supreme menu  一共8道菜  入正題 煎西瓜拼煙燻蠔多士  靚仔侍應介紹菜式時特意詳細講解呢道頭盤既食法 心諗有咩食法咁巴閉   侍應建議先食西瓜 再食多士 梅花間竹咁食就會食出西瓜會變化出三種唔同既層次  講多無謂 食最實際!試試先!  西瓜就食得多 暖既西瓜真係第一次食 ! 口感幾新奇 洋蔥令西瓜變得更爽更香口 未試過食西瓜食到有呢種感覺  黑醋令西瓜變得甜甜地 又爽又甜 果然有驚喜!多士外型都幾迷你 上面係煙燻蠔 同樣地係第一次多士配蠔食 感覺又幾滋味  香煎鵝肝沙律  鵝肝煎得外脆內軟 入口即溶 好味!值得稱讚既係入口時冇油淋淋個種feel  而沙律既醋汁令其膩的感覺消失 沙律都好好味 冇得彈! 白松露醬帶子剌身  重心推介!  白松露味非常香濃 諗唔到用黎配帶子係會咁夾  超好味!一入口已經感覺到一大陣白松露香味在我口內徘徊  帶子鮮味十足 肉質嫩滑  天呀! 我真係唔捨得食餘下既帶子!黑松露野菌湯  靚仔侍應講話係招牌菜之一 介紹時講用超過二十種茹菌煮 係真唔係呀   一開蓋已經聞到陣香味  一入口感覺更係超讚  味道濃郁 淡淡茹肉有咬口 一兩秒之後味道更慢慢係舌頭兩邊滲出來 唔知係咪加左奶 個湯好滑 好似有股力量推動我快d再試   味道神級 呢個湯非常出色 果然係招牌菜  法式魚子蒸蛋  花心思之作 賣相吸睛!  蛋質可以再嫩滑一點 可能蒸耐左小小 味道都可以 加左魚子醬令其味道變得更突出 都okay  不過嫌佢份量太少 意猶未盡!雪葩  雪葩係柚子味 超讚!味道方面柚子味好濃 不過就冇雪糕咁滑 聽侍應講係清下個味蕾 令口腔個温度降低為食主菜作好準備喎 餐單設計上都幾細心  香粉燒雞  賣相不錯 係一隻雞脾   燒雞脾外皮香脆 咬落脆扑扑 雞既肉質頗實但又幾嫩滑 切開時見到雞油流緊出黎 時間控制得岩岩好 正!水準之作!   配菜方面份量相對較少 如果多d蔬菜或薯蓉就更加完美  心太軟  呢個心太軟外皮脆 最意想不到係入面有酒心 令成個心太軟變得特別左  味道方面就唔太甜 建議朱古力味可再加強一點點 因為我超愛食朱古力! 總括黎講 高水準既晚餐 由頭盤去到主菜都好出色  不過就略嫌主菜份量少了一點 建議可加多少少配菜   服務方面都算okay 侍應靚仔之餘都幾有禮貌    會再來! 查看更多
煎西瓜拼煙燻蠔多士
香煎鵝肝沙律
白松露醬帶子刺身
香粉燒雞
心太軟
白松露醬帶子剌身
christychunghk
Pre happy father's day~
christychunghk
2015-07-28
關注
之前一直唔得閒打食評...而家打番先..話說之前PRE父親節試左間上樓野..有新驚喜~今次試試新餐廳。。係以前總統附近。叫"Royal Feast 皇室盛宴"好易揾。。係上樓ge私房西餐。。E 度係一set set 食ge..有唔同ge set 供大定揀。。咁唔知食咩ge人就唔洗煩唔洗諗la..ha-ha..地方唔大不過想靜靜地休閒ge 食餐飯都係一個幾好ge地方。。暗暗地ge 環境。。每碟都唔太大份量。但原來食完真係好飽。個雪芭真係好好食!心太軟。個身都幾脆同埋夠熱。。查看更多
+ 8
鵝肝
雪芭
雪芭超好食~!!!!
Koeysssss
WORTH THE VISIT!
Koeysssss
2015-06-28
關注
因為之前同事想要包場搞EVENT 所以識左呢個地方OPENRICE見到呢間都幾多正評 所以一直都想試下琴日父親節都揀左黎呢到食!呢到要PRE-ORDER 所以就揀左個ROYAL SUPREME SET.- 頭盤係煎西瓜同煙燻蠔多士好似話呢道菜係成名之作又幾好食! 口感幾特別, 食之前冇諗過會咁出奇地夾.西瓜唔會好涷.爽爽地同暖暖地配埋個多士一D都唔突兀-香煎鵝肝沙津到我最鍾意食既FOIE GRAS!以會好細舊, 但係TURN OUT 都大件,煎得好香 但係唔會羶 連唔食鵝肝既媽咪都話好味!- 白松露醬帶子刺身呢2樣都係賣飛佛! 帶子鮮甜肥美配埋白松露就錦上添花!-黑松露野kwun湯個湯好濃 好多mushroom搞碎左係入面好正! 飲完飽左少少  仲配左個牛角包連個牛角包都好鬆軟, 有少少牛油同甜甜地好夾個湯-法式魚子蟹肉蒸蛋睇得出花左d心思! 有個egg shell裝著.賣相好靚 蒸蛋好滑-雪芭係ginger flavour既.. 都幾重味, 不過我都幾鍾意ginger..如果本身麻麻地呢隻味就唔會特別鍾意個sobert啦!main: 我地分別左4種唔同既main- 香煎鱸魚: 好滑好新鮮! - 銀suet魚: 都好味 不過真係幾細份...- 燒雞 + 牛肩肉: 我冇試到, 不過daddy話有d 'un'甜品有心太軟, 都唔錯, 有流心! 對比起前菜同main呢個就不過不失!to conclude!每道菜之間都等左好耐. 明白私房菜要每道菜都要keep到呢個水平係好難而且廚房咁細, 要兼顧埋上菜時間同水準係好難.不過真係太耐了 ~ 我就係因為太肚餓所以冇影到咩相就食左XD食到11點幾先食完 另外就係水都要$10位 有d貴! 希望可改進!總括而言 都好高水準! 食材新鮮 ~值得再試查看更多