餐廳: 皇室冰廳
資訊:

2022-01-17 179 瀏覽
今日屋企人去咗街,於是就同左細妹落樓下搵餐廳一齊撐枱腳🤣我哋兩個都比較隨意,於是就行吓行吓見到呢一間皇室冰廳,放學去嘅款式好多,重點嘅係好抵食!入到去嘅時候就已經感受到有香港特色嘅感覺,而且呢度嘅菜式選擇種類都好多!叫咗呢一個魚香茄子煲!魚香茄子煲嘅份量好多,呢度嘅魚香味道好強烈,而且茄子亦都煮得好林!非常入味!另外就係呢一道菠蘿咕嚕肉!一碟好食嘅菠蘿咕嚕肉真係會令人流晒口水!呢一度嘅醬汁,令到配料亦都非常吸引好食!連啲洋蔥亦都非常入味!而且呢度嘅咕嚕肉亦都做得好出色,大大件,但係依然可以保持入口好林嘅豬肉!

2022-01-17 181 瀏覽
正所謂一日之計在於晨,食個早餐好提神。早餐真係每一日一定要食嘅嘢啦,平時我自己都會自己整早餐,不過今日有朋友介紹咗我去呢一間喺公司附近嘅皇室冰廳,於是就走咗過去試吓啦✌🏻✌🏻一定要試嘅就係呢一度招牌嘅真蕃茄濃湯特餐!見到好多人推介,所以我自己都忍唔住要食!呢一度嘅蕃茄通粉真係非常出色,鍾意食蕃茄嘅一定會好鍾意,滿滿嘅蕃茄肉,再加埋成個湯底都係蕃茄嘅味道!熱辣辣嘅蕃茄湯真係好開胃!而且再加埋太陽蛋,多士!就係一餐非常完美嘅早餐啦!整體來講,呢一個特餐嘅性價比好高,下次都可以試吓其他款式!

2022-01-14 176 瀏覽
有時出街食得太多,都會好想食下一啲中菜!於是就今日去咗呢一間喺長沙灣附近嘅皇室冰廳!呢一間餐廳之前一直都有聽朋友介紹過,話係冰廳入面算係好高質好高水準,所以就走咗去試吓!晚餐嘅時段梗係要叫我自己最鍾意食嘅兩個餸啦,就係呢個菠蘿咕嚕肉同埋椒鹽豬扒!!呢度嘅菠蘿咕嚕肉醬汁好好,酸酸甜甜,好開胃!而且咕嚕肉嘅份量亦都好多,重點嘅係咕嚕肉炸得外皮好香口,但係入面依然可以保持到好林嘅豬肉!係幾出色嘅!另外就係非常香口嘅椒鹽豬扒,上面嘅椒鹽用嚟送飯一流!而且呢度嘅豬扒亦都做得好林,同埋好入味!

2022-01-13 128 瀏覽
本身我自己都係一個習慣咗食早餐嘅人,而且最鍾意嘅就係食香港風味嘅傳統早餐,於是今日就同同事過咗嚟呢一間皇室冰廳度食早餐啦!之前都聽過呢個同事話呢度嘅早餐好食,今日一試,果然係好高質👍🏻呢一度嘅火腿蛋三文治都係好有驚喜嘅好食,我好鍾意呢一度嘅炒蛋,呢度嘅炒蛋真係炒到好香,而且依然可以保持好滑!再加埋一塊火腿,就係一個好好食嘅三文治啦!另外,當然唔少得要試吓嘅就係呢度招牌真蕃茄湯通粉!鍾意食蕃茄湯底嘅人一定會好鍾意,呢度嘅蕃茄真係好香好足料!而且連埋啲通粉一齊食,真係成個湯都比我飲晒啦!

2022-01-13 116 瀏覽
早幾日做嘢好攰,所以早咗瞓覺,第二朝瞓到自然醒嘅時間都仲係好早,於是就可以喺公司附近食一個靚早餐先再返工!於是就揀咗呢一間皇室冰廳啦,見到佢嘅早餐都非常抵食,所以就走咗入去叫咗呢一個雞扒公仔麵嘅特餐!呢一度嘅雞扒好好食,非常大塊,而且煎得好香口,咬入去嘅時候外皮好脆,而且入面都仲係好嫩滑!當然唔少得要配嘅係多士同埋炒蛋啦!呢度嘅炒蛋都好好食,好香好滑!多士亦都係啱啱好,連埋上面嘅牛油一齊食好脆好滋味!然後再配埋一杯凍咖啡,就係一餐非常完美同埋豐富嘅早餐啦!

然後再配埋一杯凍咖啡,就係一餐非常完美同埋豐富嘅早餐啦!
2022-01-12 122 瀏覽
前日遲咗收工,於是就諗住唔煮飯,係屋企附近搵嘢食!行吓行吓之後搵咗呢一間皇室冰廳,望落去款式都好多,而且價錢好平!於是就走咗入去試吓食香港風味嘅冰廳,我自己就好鍾意食焗飯系列,所以就叫咗呢一個焗咖喱雞扒飯!呢一個焗咖喱雞扒飯真係好好食,上面有好邪惡嘅芝士,而且入面嘅咖喱汁同埋呢個炒飯底非常配合!雞扒亦都好大件,好好食!另外仲叫咗呢一份椒鹽豬扒,椒鹽嘅風味令到成塊雞扒都非常香口,而且豬扒亦都好林,同埋椒鹽嘅香味令到非常好送飯!整體來講,呢間餐廳嘅性價比好高,食物質素同埋價錢係絕對成正比,下次可以試埋其他菜式!

另外仲叫咗呢一份

2022-01-11 99 瀏覽
今日又係自己一個人食晚飯嘅時候啦,自己一個人食嘢就可以揀一啲自己好想食嘅嘢,今日心血來潮地好想食有啲中菜嘅餐廳,於是就去咗呢一間皇室冰廳食晚飯!見到晚餐有好多唔同嘅餸菜可以選擇,我自己今次就叫咗呢一個魚香茄子煲!好耐都冇食過魚香茄子煲啦,一上枱嘅時候就已經聞到好香嘅魚香茄子煲味道!上面嘅茄子份量好多,同埋呢一個魚香嘅醬汁非常適合撈飯!另外,呢度嘅茄子做得好林,好有口感,再加埋上面真係沾滿晒魚香嘅味道,令到成個茄子都非常入味!整體來講,呢間餐廳好值得大家做飯堂,有好多唔同嘅選擇,如果唔想自己煮飯,又或者諗唔到食咩嘅話,都係一個非常好嘅選擇!

2022-01-11 94 瀏覽
有時出街食飯,都會好想得閒食下一啲小菜,而且我自己對於香港嘅冰廳都有情有獨鍾嘅感覺,於是今日就同屋企人去食飯!喺OpenRice度搵咗一陣,最後都係揀咗呢一間喺荔枝角嘅皇室冰廳,呢一間皇室冰廳地方唔算好大,不過勝在人情味十足,而且性價比好高!一定要試嘅就係呢一個招牌焗鮮茄豬扒飯!我好鍾意呢度嘅鮮茄汁,真係甜甜酸酸咁,非常開胃!而且豬排都好大塊!另外就係呢一個焗咖喱雞扒飯!炒飯底嘅焗飯真係好正,而且上面嘅咖喱汁邪惡得來有好濃郁嘅味道,鍾意食咖喱嘅一定會好鍾意!仲叫咗兩個小菜,一個係魚香茄子,令一個係椒鹽豬扒!整體來講呢兩個小菜我自己都係喜歡,而且真係好抵食,咁大份!有時唔想煮飯嘅話,落嚟食飯都真係一個好好嘅選擇!

2022-01-11 75 瀏覽
平時我自己一有時間都會搵吓一啲好食嘅餐廳,然後如果經過嗰度附近嘅話,就會去食飯!今次好早就已經出咗去長沙灣做嘢,做完嘢之後都仲有時間可以食一份早餐,於是就去咗呢一間皇室冰廳!叫咗呢一份即叫即炸深海吉列魚柳早晨全餐!呢一個早晨全餐真係非常豐富,有好好食嘅吉列魚柳,呢度嘅魚柳炸得啱啱好,而且入面嘅魚肉依然好滑好香嘅魚肉味道!而且呢個早餐亦都有好多唔同嘅配料,基本上30幾蚊來講真係非常豐富!再加上,呢度嘅多士亦都好好食,好香嘅外皮,而且上面加埋牛油一齊食,令到成個多士都好香好好味!朋友就叫咗呢一個真。蕃茄濃湯特餐!呢一個蕃茄濃湯真係好好食,我自己都試咗一啖,好香嘅蕃茄味道!鍾意食蕃茄嘅人一定會好鍾意呢一個早餐!

2022-01-07 90 瀏覽
今日去咗呢一間喺荔枝角附近嘅皇室冰廳度食下午茶,本身之前都有聽過呢間餐廳好好食,今次都係第一次過到嚟呢間餐廳食飯!整體來講我自己都好喜歡😌😌首先叫做一份係傳統嘅港式冰廳入面好出名嘅菠蘿油!呢一度嘅菠蘿油亦都好好食,非常脆皮嘅菠蘿包!而且熱辣辣嘅時候真係好正,再加埋入面有好大塊嘅牛油!牛油嘅香味同埋呢個菠蘿包真係非常之配合!而且因為呢個菠蘿包係已經熱辣辣,所以令到呢個冰鎮嘅菠蘿油可以溶咗喺個包入面!另外就係呢一份吉列魚柳包,真係非常大塊嘅吉列魚柳!而且呢個吉列魚柳好好食,炸到外脆內軟!入面嘅魚柳亦都好香,而且仲要係好Juicy!

2022-01-07 65 瀏覽
今日做嘢做到超級忙,食lunch時間都冇,於是下午茶嘅時候,就梗係要同同事落去放鬆一下啦!見到呢一間皇室冰廳好似都幾吸引咁,所以就走咗去試吓!呢度嘅下午茶款式都好多,而且全部都係香港風味嘅下午茶,所以都幾有特色!我自己今次就叫咗呢一個邪惡朱古力厚西多🤤一見到呢一個西多士擺咗上枱嘅時候就已經流晒口水,同事話好邪惡,不過冇辦法,真係太吸引!😌上面嘅朱古力醬好甜,但係甜得來一啲都唔會好漏,而且呢度嘅西多士切開左之後入面仲有滿滿嘅花生醬!加埋糖漿牛油一齊食,真係食得好滋味!

2022-01-06 50 瀏覽
尋日返工好攰,所以就偷雞走咗落樓下食下午茶,我都食下午茶我自己就好鍾意去港式嘅茶餐廳入面食飯,因為可以又抵食又地道!於是就走咗入去呢一間皇室冰廳入面啦,下午茶嘅選擇都好多,我自己最後就揀咗呢一份芝士吉列魚柳包!大大件幾吉列魚柳包都只係$35 ,都算幾抵食!而且,呢塊吉列魚柳真係好好食,上面嘅吉列炸粉真係落得啱啱好!依然可以保持到外面金黃鬆脆,不過入面係好香好Juicy嘅魚柳!加埋少少黑椒,就係一個好好食嘅吉列魚柳啦!整體來講,我對呢間餐廳都幾滿意,食物質素幾好,而且好抵食,下次都要試吓其他唔同嘅菜式先得!

2022-01-06 54 瀏覽
早排見到有人喺社交平台上面介紹過呢一間皇室冰廳,而且我知道呢一度主要都係平民價錢,不過食物質素好好,於是今日就同屋企人過咗嚟呢度食晚飯!果然,夜晚嘅時間都算好多人,不過唔駛等好耐就可以入座啦!叫咗一份我好鍾意食嘅椒鹽豬扒!呢一度嘅椒鹽豬扒亦都好好食,椒鹽嘅味道好香,而且呢個豬扒煎得啱啱好!同埋呢個椒鹽一齊食真係好正!少少辣辣地嘅味道,非常香口!另外就係呢一度嘅招牌菜,就係呢一個招牌焗鮮茄豬扒飯!呢一個焗飯係炒飯底,好正,而且上面嘅鮮茄味道好香,酸酸甜甜咁好醒神!

果然,夜晚嘅時間都算好多人,不過唔駛等好耐就可以入座啦!

2022-01-05 50 瀏覽
今日係一個好休閒舒適嘅一日,同男朋友冇乜特別搵行程,亦都冇特別搵餐廳食嘢,好隨心咁行到邊度就去邊度食嘢🤣於是就咁岩去到荔枝角附近,行吓行吓就走咗入去呢一間皇室冰廳度食飯啦!見到呢度重點推介嘅都係焗飯,所以同男朋友就各自叫咗一份試吓!焗鮮茄豬扒飯。呢一個先茄豬扒飯好好食,一上枱嘅時候就已經聞到好邪惡嘅芝士,溶咗入去豬扒上面!而且呢度嘅豬扒亦都好厚切,咬落去嘅時候亦都好林!係好好食嘅豬扒!用炒飯底做嘅焗飯係好出色嘅,加埋鮮茄嘅醬汁好足夠,所以非常美味!焗咖喱雞扒飯。呢個焗飯亦都好好食,我好鍾意食呢度嘅咖喱汁,咖喱汁嘅辣味啱啱好!整體來講,兩個焗飯我都好鍾意,就睇吓視乎鍾意食蕃茄汁定係鍾意食咖喱汁!

2022-01-05 47 瀏覽
今日收工之後屋企人話唔煮飯,所以我自己就出咗去搵一間餐廳食飯!自己食飯本身都係好簡簡單單,於是就去咗呢一間係屋企附近嘅皇室冰廳✌🏻點知有好大嘅意外驚喜!我自己就叫咗一個我好鍾意食嘅菜式,就係菠蘿咕嚕肉啦🤩鍾意呢一個菜式係因為酸酸甜甜,非常開胃,而且除咗咕嚕肉之外,其他嘅配料亦都好好食!呢一度嘅咕嚕肉亦都做得好出色,炸得啱啱好,食到外皮脆卜卜,但係依然入面可以保持軟林林嘅肉質!豬肉嘅味道亦都好好👍🏻再加埋呢一個咕嚕肉嘅醬汁,真係好好味🤤整體來講,呢間餐廳雖然地方唔算好大,不過絕對食得出係有香港風味嘅特色,非常推介!