2016-11-14 262 瀏覽
今天中午,我和同事又去女人街找餐廳吃午餐,今天竟然看見皇后冰室還有位置,當然立即去吃拉!我叫了午市套餐 804 : 白酒蜆肉忌廉香煎石斑柳飯。套餐包括餐湯,蒜蓉包和熱飲。餐湯點了忌廉湯和熱檸茶。白酒蜆肉忌廉香煎石斑柳飯方面,蜆肉比較韌了一點,不過沒有沙。石斑柳都算大塊和厚身,味道不錯。忌廉汁咸咸的,送飯一流。不過石斑柳和白飯只是暖和而已,不是太好,整體味道都只是不過不失。蒜蓉包方面,蒜蓉包十分乾憎憎,而且不夠蒜蓉,只是香脆而已,味道一般。忌廉湯方面,忌廉湯十分足料,而且不會太稀,咸咸的味道不錯。熱檸茶方面,比較細杯了不點,不過味道不錯。價錢方面, 白酒蜆肉忌廉香煎石斑柳飯$43,送餐湯,蒜蓉包和熱飲,十分抵吃!總結來說,這間餐廳的午市套餐都算便宜,而且份量十分大,十分抵吃。不過,味道只是不過不失而已,不知道為什麼這麼有名氣~

蒜蓉包
忌廉湯方面,忌廉湯十分足料,而且不會太稀,咸咸的味道不錯。
忌廉湯
熱檸茶方面,比較細杯了不點,不過味道不錯。
熱檸茶

2016-11-14
忌廉湯
熱檸茶
2016-11-07 228 瀏覽
晏晝去到旺角,都差唔多下午茶時間, 雖然好少去旺角呢個地方,但都知道跟住花園街一大有好多嘢食😌咁我哋就揀咗皇后冰室😌我哋一行三個人,入到去就坐左一張卡位😌你佢張枱好靚架好多花紋😬我哋一人買咗一個餐, 每個餐都有一杯野飲,首先呢個係牛扒餐我哋叫咗5成熟,份量就啱啱唔好太多跟住第二點就係白汁菌意粉其實都好似平時食到嘅意粉一樣唔會話太少都係啱啱好一個人份量最後就係呢一個焗三文魚白汁飯可能係焗飯啊所以你都要等一陣佢入邊嘅三文魚係三文魚粒嚟嘅,就唔係話走太多三文魚係入邊同埋都會有啲骨下午茶來講算係咁架啦😯😯因為平時少來旺角呢個地方,所以要搵間比較乾淨同埋整齊嘅餐廳呢個係一個唔錯嘅選擇黎嘅

咁我哋就揀咗皇后冰室😌
我哋一行三個人,入到去就坐左一張卡位😌
你佢張枱好靚架好多花紋😬

我哋一人買咗一個餐, 每個餐都有一杯野飲,
首先呢個係牛扒餐我哋叫咗5成熟,
最後就係呢一個焗三文魚白汁飯
可能係焗飯啊所以你都要等一陣
下午茶來講算係咁架啦😯😯

2016-10-19 287 瀏覽
今日落大雨,諗住同老友早啲食完飯就返屋企。見呢間門口擺左幾把遮就行左入去睇一睇餐牌就叫左個大蝦牛扒意粉味道唔算好好,但不至於差嘅。只不過係個意粉汁好稀,水汪汪咁😂塊扒要左五成熟,係做到嘅,係覺得佢無乜點調味,全部靠個汁黎補救。而隻蝦就有少少痴殼,不過不失咁啦。而呢個係侍應話like佢地FB就會送嘅三文魚沙律,以送嘅黎講算好食的,係啲菜大塊左啲同個車厘茄無切咁囉。呢個係飯腳嘅扒,佢都話麻麻😂所以我地食完都渣渣林返歸算了。
呢個係飯腳嘅扒,佢都話麻麻😂所以我地食完都渣渣林返歸算了。
2016-10-19
2016-09-27 389 瀏覽
係太子搵飯食,同太太行左一陣,見到呢度有排隊兼且好多飲食雜誌介紹,價錢都Menu都好吸引,都無開Openrice Check下就跟人排,都等左20分鐘先到…入到去,要搭枱之餘座位仲係好迫下,都無所謂啦,咁既價錢,咁既位置,好食就得。點左個焗豬扒飯SET,蒜油法包同羅宋湯先上。蒜油法包似係焗完放左好耐,唔係好香脆,個心仲韌添,好彩個湯夠味濃,個湯算係全最好味道!焗豬扒飯黎啦,用匙一睇塊豬扒,已心知不妙,塊豬扒簿乾廋…大家樂好味過佢百倍,個汁完全係快餐小炒質素…無Heart !服務方面,我同對面搭枱既都好驚恐,待應唔想招呼,口黑面黑…想叫杯水同吹單都誠惶誠恐,怕比人丙!飲食節目真係做到無得做,介紹到無得介紹。宣傳一流,食物九流!
2016-09-24
20 分鐘 (堂食)
2016-09-25 257 瀏覽
皇后冰室當晚,為了遷就交收,於是就在太子旺角一帶食晚飯吧!最後就建議食下呢間餐廳。原來這是一間大眾價扒房,就算是晚餐,一百元以下也有很多選擇!這裡以懷舊裝潢,連桌上也砌有紙皮石磚,懷舊得徹底。先送上一客蒜蓉包,蒜蓉包香脆,表面的牛油及蒜蓉不算多,整體不過不失!羅宋湯單喝偏咸,喝了幾口就很想喝水。香煎比目魚將比目魚香煎,魚肉嫩滑,下層墊有意粉香甜的番薯茸及雜菜。美國精選肉眼扒 聽起來也覺得物超所值!要求七成熟,勝在肉質鬆化可口!總括嚟講呢個價錢係抵食嘅,見到隔離枱食焗飯都好似好吸引,下次可以再試!
皇后冰室

香煎比目魚
將比目魚香煎,魚肉嫩滑,下層墊有意粉香甜的番薯茸及雜菜。

美國精選肉眼扒

2016-09-20
2016-09-12 1701 瀏覽
當晚,為了遷就男朋友在太子跟朋友交收,順便把一袋大阪手信送給他及家人;於是,我們就在太子旺角一帶食晚飯吧! 這區我不太熟,還是由他建議及帶我食什麼!他帶我到 <左麟右李> 隔離的 <皇后冰室> 食晚飯!我們在門外等位大約 20分鐘,反而隔離店不太覺有食客進出!原來這是一間大眾價扒房,就算是晚餐,一百元以下也有很多選擇!這裡以懷舊裝潢,連桌上也砌有紙皮石磚!懷舊得徹底! 卻是坐得迫夾又嘈吵! 先送上一客蒜蓉包蒜蓉包香脆,表面的牛油及蒜蓉不算多,整體不過不失!起初,我心大心細有兩個選擇, 讓他建議給我吧!他建議我不要選擇原有的美食,他建議不如食三文魚扒及豬扒!挪威厚切三文魚扒配薯菜 $98以這價位來說,份量已經交足貨! 三文魚扒厚身又夠大件,散發陣陣鮮香! 令我也開胃起來!三文魚味濃郁!肉質結實挺身!墊底的還有薯角、西蘭花及青瓜...等!美國精選肉眼扒 $108聽起來也覺得物超所值! 要求五成熟,卻給七成熟, 勝在肉質鬆化可口!蘑菇忌廉湯加 $10 配酥皮他推介必定要加酥皮,雖然酥皮是外來貨色,並非自家製出品!加上酥皮把平平無奇的忌廉湯生色不少! 口感層次及
 這區我不太熟,還是由他建議及帶我食什麼!

這裡以懷舊裝潢,連桌上也砌有紙皮石磚!懷舊得徹底!
 卻是坐得迫夾又嘈吵!

先送上一客蒜蓉包
蒜蓉包香脆,表面的牛油及蒜蓉不算多,整體不過不失!
蒜蓉包
起初,我心大心細有兩個選擇,

挪威厚切三文魚扒配薯菜 $98
以這價位來說,份量已經交足貨!
 三文魚扒厚身又夠大件,散發陣陣鮮香!
 令我也開胃起來!

挪威厚切三文魚扒配薯菜
美國精選肉眼扒 $108
聽起來也覺得物超所值!
 要求五成熟,卻給七成熟,
 勝在肉質鬆化可口!
美國精選肉眼扒
蘑菇忌廉湯加 $10 配酥皮

口感層次及香氣也即時提升了!
 牛油酥皮酥脆內軟,蘑菇忌廉湯質感濃稠,而調味亦恰到好處!果然無介紹錯!
酥皮蘑菇忌廉湯
這裡的確是大眾價扒房!
 如果想食平一點,便要將就一下這裡的環境嘞!
2016-06-24
20 分鐘 (堂食)
挪威厚切三文魚扒配薯菜
酥皮蘑菇忌廉湯
極少寫食評,但真係幾差,想提醒大家留意...好耐之前食過一次,無咁惡劣的,除咗"食物圖片只供參考"之外,職員態度更...昨晚店內幾個職員都好惡劣,尤其3個女侍應,我都唔會要求侍應笑面迎人,做到累人之常情好正常,黑面我都接受,但成晚見佢地態度趕客到一個點...D野食唔咪"放"落客人面前,係好粗魯咁"隊"俾人,碟野都"sir"埋一邊...客人落單慢少少,一落完收餐牌轉身同另一侍應講個食客"憨x","煞on","阻x住晒"(講野好粗俗)(仲要幾大聲,我地坐附近都聽到)...餐湯飲到最後一啖未放低匙佢已經等收,朋友仲有幾啖佢企響度不耐煩地等收...食到埋尾,佢想收野,行過黎唔出聲攤開1隻手板放你枱邊,勁黑面,(意思係問你仲要唔要)(但唔講野)...講食物,差過之前好多,碟意粉就咁滾水淥熟,無鹽,無汁,無調味,幾難哽... 個扒餐也難食,又韌又唔好味...全餐最高水準已經係個正常嘅羅宋餐湯... (百零蚊左右一個餐我都唔會要求d咩,但真係唔洗難食到咁...)總結:態度很差,食物麻麻,店內擠迫,嘈,不會再幫襯
極少寫食評,但真係幾差,想提醒大家留意...

總結:態度很差,食物麻麻,店內擠迫,嘈,不會再幫襯
2016-08-30
5 分鐘 (堂食)
2016-08-31 257 瀏覽
晚上七時許,肚子已經餓得怪叫,想吃牛扒,附近那家又吃膩了,皇后冰室雖然不是主打扒餐,但從門口的圖片看來也不過不失,就決定一試。. 甫進去,食客不多,不禁擔心食物質素會否不似預期,坐下又發覺,餐桌雖然用小磁磚砌上別緻圖案,但桌子實在太小了......坐四人位置,跟身旁食客也頗為親密,用餐時要格外小心才免碰撞到別人。. 我點了美國肉眼扒配白飯,先來的紅餐湯略為不夠香濃,味道差一點點,蒜蓉包烤的香脆,但只搽了很小份量的牛油和丁點香草,蒜蓉味欠奉。. 主菜來到時,店內已經坐滿食客,門口還需要排隊等候,原來我們是早到未到最旺的時候,心裡不禁慶幸不用捱等。. 肉眼扒是意外地令我驚喜的,雖然牛扒生熟程度只有3、5、7成去選擇,怕生的我選了7成熟,牛扒表面煎的香口,肉質並沒有因為偏熟而變得太硬,質感是很不錯的,只是配的牛扒汁有點敗筆,味道恍惚像快餐店洋蔥豬扒的配汁,但又有點不太像,總之就不太吸引,在吃了半塊牛扒後,我選擇用鹽調味,頓時令牛扒的味美提升了。 飯是用珍珠米,感覺也相配的。. 整餐飯雖然坐的不太
飯是用珍珠米,感覺也相配的。
整餐飯雖然坐的不太舒服,但牛扒質素是尚算不俗的,味道和肉質絕不遜色,門口的圖片絕不只供參考。
難怪能令食客甘於擠在狹小的餐桌用餐,門外亦不乏等待的人流。
但以過百的定價來說,餐湯、餐包和扒汁仍有進步空間。
2016-08-20 304 瀏覽
這間餐廳從佢一開始就有食開,佢食物質數唔差,今日2點左右,諗住去食四個人,去到要等位,一開始前面有6個人,分別4人及2人,等左15分鐘,前面2人枱就不停有位(包括遲過我黎既2人)入左3-4張都仲未叫四人!分配位置太差了!入到去食物質素大概都一樣!叫了一杯熱檸水,想叫佢俾多一杯熱水,佢 竟然同我講冇熱水😐,咁杯熱檸水係用微波爐叮出嚟嫁?(杯熱檸水上面仲要有油)食到差不多兩點九,旁邊坐左二個年輕既女生,見佢地睇睇下(午餐餐牌),服務員就走埋黎問:你食午餐定下午茶,(重複咗三次)果二個女仔都吾知午餐同下午茶有咩分別,就收走佢個午餐牌,二個就呆左坐係到!係咪因為多人食服務質素就會下降呢?
分配位置太差了!

入到去食物質素大概都一樣!

係咪因為多人食服務質素就會下降呢?
2016-08-20
25 分鐘 (堂食)
午餐
2016-08-17 439 瀏覽
今日番工中午時間太忙無時間食飯,交完野俾老細就走左落 信得過 食個下午茶。叫左個 皇牌杏汁豬肺湯 配米線,初頭仲擔心緊兩樣野擺埋一齊會好怪,上菜先知原來 豬肺湯還豬肺湯 米線又係另一碗另上但碗米線都一啲都唔簡單呀! 白肺湯無味精清甜就街知巷聞,連碗米線既湯底都無味精、色水夠(又不乏鮮味)就十分驚喜,陣味仲有啲似生魚湯添!白肺湯一如既往 白肺洗得夠乾淨 、足料 (一碗有三四舊) 、夠熱平時開工食開啲茶餐廳燒味食得多又咸、熱氣、味精,久唔久食番餐夠清淡又清新既都唔錯呀p.s. 近排好似有活動星期一至五送湯上Office , 大家留意下啦

上菜先知原來 豬肺湯還豬肺湯 米線又係另一碗另上

但碗米線都一啲都唔簡單呀! 白肺湯無味精清甜就街知巷聞,

2016-08-17
1 分鐘 (堂食)
  • 杏汁白肺湯
2016-08-16 253 瀏覽
友人點了個「自家製漢堡扒黑松露菌滑蛋意粉」餐($88),跟湯、蒜蓉多士及飲品。敗筆是漢堡扒,一來到是滲血水的。其實我們平時吃扒都偏向medium或medium rare,但漢堡扒滲血又不是那回事吧🤔staff態度很好,幫我們拿回去弄熟一點,結果......你明白的。滑蛋很嫩,亦輕嚐到黑松露香味。朕就點了個「A級牛柳伴大頭蝦」($138),好像是最貴的套餐了。牛柳是medium,剛好,肉質偏紅,合我胃口😌蝦也可以,肉同殼一拆已分開。唯獨是酥皮湯,等了15-20分鐘,都不是問題,預了即焗當然要等,但不太令人回味,非常普通,焗得不夠金香,有進步空間。
15 分鐘 (堂食)
2016-08-15 110 瀏覽
同人食叫左個焗飯同意粉極難食 啲白汁完全冇味 意粉好似水煮完咁 三文魚又硬啲白汁搞到啲焗飯難食 好水啲白汁加冇味 令到啲飯好嘔心總結 難食 普通餐廳都好食過佢 雖然環境好又乾淨
同人食叫左個焗飯同意粉

極難食 啲白汁完全冇味 意粉好似水煮完咁 三文魚又硬
啲白汁搞到啲焗飯難食 好水啲白汁加冇味 令到啲飯好嘔心

總結 難食 普通餐廳都好食過佢 雖然環境好又乾淨
2016-08-12
10 分鐘 (堂食)
  • 羅宋湯
  • 蒜蓉包
是日12點左右,本身想食對面果間,但好多人排,呢度無人等所以黎呢到試下雖然個名係冰室,但原來唔係我想像中有波蘿包既冰室,而係西餐, 價錢中等, 40-60左右, 有餐包,湯同野飲跟埋。包,湯,餐飲都係正常水準。個意粉就頹左少少, 無乜味, 應該就咁煮熟左再加個汁就算。個汁淡左少少,不過可以自己加少少鹽。講味道就真係麻麻地,但係咁既價錢仲有包有湯都算係咁架啦。

包,湯,餐飲都係正常水準。
白酒蜆肉忌廉香煎龍利柳意粉
講味道就真係麻麻地,但係咁既價錢仲有包有湯都算係咁架啦。

2016-08-13 180 瀏覽
好久沒跟好友撐枱腳,機緣巧合今天湊成了二人約會,像回到學生時代一樣。在旺角找吃一點不難,今天我們就簡簡單單的選了一間冰室。牆上有很多立體的掛飾,不hea不求其。Lunch set的羅宋湯單喝偏咸,喝了幾口就很想喝水。蒜蓉包很脆,點少許宋湯味道更佳。西西里蛋包海鮮炒飯 ,蛋很輕薄,炒飯裡有魷魚和一些蔬菜粒。連我本身不重口味的也覺得口味偏淡,有點調味不足的感覺。香燒雞扒  配蕃茄蘑菇汁,在薯菜、飯、意粉中選了飯。雞排夠厚肉,沒有雪味。茄汁配飯簡簡單單不會太酸。飯的份量也很足夠,只是不夠熱。坐下沒多久, 店員已經幾次走過來要我們點餐,非常打擾。然後吃完幾乎是一放下餐具,店員就立即收走。我跟朋友餐飲喝了不夠一半,已經有店員主動過來放下單據提醒我們埋單,的確很盡責而且很趕客。當時外面沒有人等位,餐廳裡也有吉枱不止一張,真的不需要如果趕吧.....
在旺角找吃一點不難,今天我們就簡簡單單的選了一間冰室。
牆上有很多立體的掛飾,不hea不求其。
Lunch set的羅宋湯單喝偏咸,喝了幾口就很想喝水。
蒜蓉包很脆,點少許宋湯味道更佳。
西西里蛋包海鮮炒飯
香燒雞扒  配蕃茄蘑菇汁
2016-08-10 281 瀏覽
其實我都幾鐘意係女人街搵野食意大利黑松露野菌大蝦蛋包飯睇Menu第一眼已經俾佢吸引左!食落真係不得了佢個汁勁香黑松露味!又好足料!而且蛋包飯做得好好食,滑又香,d飯好似係炒飯,所以特別香!至於大蝦方面,都有四隻!同埋都幾爽口!自家漢堡扒黑松露滑蛋意粉呢個係用鐵板上架!好懷舊呢一碟野好香因為佢一路煎!而且佢既炒蛋蓋住左d意粉,令d意粉都有d黑松露炒蛋既味道而塊漢堡扒黎講係真係好好食唔算係好大塊,不過都有兩塊而且幾厚!其實份量都差不多!會再食!!
其實我都幾鐘意係女人街搵野食
意大利黑松露野菌大蝦蛋包飯
睇Menu第一眼已經俾佢吸引左!食落真係不得了

佢個汁勁香黑松露味!又好足料!
而且蛋包飯做得好好食,滑又香,d飯好似係炒飯,所以特別香!

至於大蝦方面,都有四隻!同埋都幾爽口!
自家漢堡扒黑松露滑蛋意粉
呢個係用鐵板上架!好懷舊

而塊漢堡扒黎講係真係好好食
唔算係好大塊,不過都有兩塊而且幾厚!其實份量都差不多!

會再食!!