2008-03-16 28 瀏覽
在學生時代,最鍾意係上完早堂後,十一點前去到百味閣食早餐。有得食另類的早餐,如波菜炒蛋、自選百撘早餐,d 蛋好滑好好味,又可以配多杯果汁,都只係20 元正。又或者係買外賣lunch,佢果個芝士焗茄子意粉一流:用錫紙包住,一打開就會散發出陣陣芝士和茄醬味。再加上厚厚的茄子和蕃茄茸,正﹗仲有就係煙三文魚波菜麵:會有菠菜碎,加入少量的芝士,再加上半生熟的煙三文魚(本身是生的,但因為波菜麵的熱力而令到佢熟熟地),另到個麵好有口感。好想再去百味閣歎返個早餐哩﹗

好想再去百味閣歎返個早餐哩﹗
2007-12-31 41 瀏覽
因附近冇乜餐\廳選擇,所以探完病落Lion Rock食晚飯. 間餐\廳個格局雖然唔係好西餐\,但西餐\菜色水準出乎意料的好. 侍應介紹o左個鮮蠔蘑菇湯非常新鮮好飲, 煎鵝肝多士好大份好扺食,但太大份漏o左少少,老公叫個龍蝦芒果沙律亦好好味. 主菜我嗌o左個燒羊扒,雖然等o左有D耐但燒得好好食,當留D時間消化個entr嶪啦.咁僻靜嘅地區做到咁嘅standard,真係好難得, 我同老公都超滿意!下次再去!
蝦芒果沙律
2007-10-26 16 瀏覽
打波前例牌要食D嘢。對樓下canteen極度反感,情願俾多少少錢响呢度,舒舒服服嘆個tea...只係一件生菜雞肉治加杯凍檸茶就收你二十三大洋,仲未計加一,實在有D貴...水準只係普通。凍檸茶叫少甜,飲落就係完全嘅走甜,好似飲緊凍水;雞治好D,雞肉係真正用雞脾肉切成絲,算做足料,但伴碟嘅所謂酸菜就一D都唔酸,好似食緊白烚蔬菜絲咁....算la....只此一次...

算la....只此一次...
2007-10-10 43 瀏覽
因為其他地方無位,中午來午餐... 一個茶餐廳咁既西炒飯,要$40,仲無野飲送!!d服務又差,又漏單!
因為其他地方無位,中午來午餐...
一個茶餐廳咁既西炒飯,要$40,仲無野飲送!!
d服務又差,又漏單!
2007-09-20 44 瀏覽
我與友人上星期中午時間入去試試, 發覺味道一般, 海鮮炒飯中的蝦仲不太新鮮, 有少少異味! 以它走中價路線, 但食物質素非常一般, 有點被搵笨之感!最令人難以接受的是服務態度差, 當中一個中年女侍應態度高傲, 食到我們一肚氣!!
2007-08-27 23 瀏覽
食物一般, 只不過九龍塘區食肆選擇不多, 要不然不會揀它服務態度差!!特別是收銀員!不過再差都唔及一名叫- 馮太0既女人, 待客態度極差, 無禮貌, 佢可能係老闆, 所以其他侍應的服務也不好
食物一般, 只不過九龍塘區食肆選擇不多, 要不然不會揀它

2007-07-22 17 瀏覽
起初,著實不明白為什麼它這麼命名。「持續瘦身早餐」,實情是吞拿魚沙律(生菜、青瓜、蘋果、檸檬、多士)。一口:吞拿魚,實情是油浸吞拿魚,而多士,實情是牛油浸薄吐司。原來,那標籤是「全中」的:「低調味、蔬菜、高纖、少澱粉質」…同高油嘛。原來,瘦的身,是瘦荷包的身。
起初,著實不明白為什麼它這麼命名。

原來,瘦的身,是瘦荷包的身。
2007-06-04 56 瀏覽
環境頗污租,可能係因為太殘舊既關係,啲野食同出面既餐廳, eg扒王之王、椰林閣比真係差得好緊要...唔新鮮...煮得又唔好...賣相勉強過得去...但呢度既服務真係唔掂...埋咗單,行出門口...畀其中一個中年waitress大聲咁叫住我地︰"你地埋咗單未呀﹗"我真係想用同性有關既粗口鬧佢﹗
我真係想用同性有關既粗口鬧佢﹗
2006-11-26 16 瀏覽
真係好耐無返過黎呢一頭返黎一陣就撞到好多人想見唔想見既都一大籮午餐兩個三文魚華度夫沙律有浸左蜜糖既合桃仲有好多不同的生果橙桃蕉同都算新鮮的野菜三文魚份量好多蓋滿一碟整體既佈局都相當吸引亦真係幾好食好少就咁一個沙律午餐都會食得飽另一個鮮蝦雞絲幼麵就咸左少少用料亦一般另配餐湯蒜蓉飽同餐飲羅宋湯甜左少少但好多料唔計地區的話四十八其實算係唔錯呢度食物同環境其實一向都唔錯食左五年水準穩定比起附近其他各間食肆都黎得好最欣賞就係以前廿二蚊一個乜都齊既早餐可惜已經取消左更加難忘當年係度外賣俾人既切件蛋糕相信都無人會再好似我咁做架喇哈比起呢五年要變既野呢度都算變得好少架喇要好好珍惜
真係好耐無返過黎呢一頭
比起呢五年要變既野
呢度都算變得好少架喇
要好好珍惜
2006-08-25 12 瀏覽
同行友人跟此店老闆兼大廚相熟,介紹去晚餐,朋友未到,我地坐住等,有位親切既女經理問我地肚唔肚餓,拎住d麵包比我地食住先,我地當然話好丫,又問我地凍唔凍洗唔洗教細d冷氣^o^ 朋友黎到,打電話比老闆,佢由廚房走出黎,又幾似大廚,仲要係有個肚腩個隻,老闆好好笑容,問我地想食d乜,最後我地叫佢發板,有d頭盤餐牌無,有個類似蟹卷的,好好味,外面個皮好似用蛋做薄薄咁,入面d蟹肉好鮮,啖啖肉,跟住上豉油王大蝦,同中式煮法差唔多,但就配d好幼既薯條,不過d蝦算多膏,之後有龍蝦湯同海鮮磨菇湯,分別有新鮮龍蝦肉同新鮮帶子,正!再黎係芒果沙律,緊緊食得晒,跟住黎個焗蠔,蠔夠大隻,唔使講,好新鮮,加上面頭洋蔥煙肉等配料,好香口,開始有d飽,之後上肉眼扒,呢個咸左少少,仲問我地食唔食甜品,唔得lu,真係飽。

(非會員)
朋友推薦, 見到set唔想食, 於是叫反朋友的推薦食物龍蝦湯($45), 好味, 仲係有大大龍蝦肉x菜蘋果橙沙律($50) 好大碟, 四個食都ok, 仲好好味, 煎鵝肝膽相照($100), 手掌咁大, 香噴噴, 正波菜三文魚意粉(45) 都ok同男友食, 好飽, 可以唔叫意粉Bill: 308 (巳加一), 平成咁, 去邊到食
朋友推薦, 見到set唔想食, 於是叫反朋友的推薦食物
龍蝦湯($45), 好味, 仲係有大大龍蝦肉
煎鵝肝膽相照($100), 手掌咁大, 香噴噴, 正
波菜三文魚意粉(45) 都ok
同男友食, 好飽, 可以唔叫意粉
Bill: 308 (巳加一), 平成咁, 去邊到食
2006-05-23 34 瀏覽
我地都唔多去幫襯,因為貴! 但d野食貴,食物質素又唔見高,已經係第二次食食下見到小強的屍體o係碟食物度!經理只係識講對唔住。之前店舖已經發生過食物中毒,但過左一段時間,食物又再出現衛生問題,真失望!!!
2006-02-17 34 瀏覽
去浸大搞d野,lunch於此~ 環境講真只一般,較嘈~ 食lunch set($48),主菜要栗米龍利柳配意粉。餐湯餐飽係一般西餐廳貨色,屬於我唔太鍾意o既類型~ 所以食少少就唔要~ 主菜o既栗米龍利柳相當普通,好多茶餐廳都煮得好味過依度~ 而意粉就真係差差差,只係煮熟毫無調味就上檯,我食左一啖就食唔落...好後悔,早知食哂個餐飽啦~ 飲品都係麻麻~ 要自己出去埋單,但要收加一。唉,買個教訓,無下次...
去浸大搞d野,lunch於此~ 環境講真只一般,較嘈~

要自己出去埋單,但要收加一。唉,買個教訓,無下次...
2006-01-21 25 瀏覽
我們一班人(超過30人)於前天下午到這間餐廳進食, 結果昨天及今天不斷發生肚痾事件, 最嚴重者曾肚瀉達九次之多!我們是一早訂了自助午餐+下午茶, 包了半個場。但食物預備的份量根本不足夠應付, 款式很少, 味道亦不是太好。最差的要數"燒牛肉"---只可以說成"牛肉乾", 連刀都切不開, 食了都要嚼不爛, 要吐掉。不過, 不好吃也不是最重要, 可怕的事還未來臨。約五時多, 大家都想吃件蛋糕, 於是叫來了各款蛋糕。因我們share一起吃, 當吃到一件看起來好像好吃、大概是"cheese cake"的東西, 大家一小口吃下時已覺得十分怪味道: 為什麼有"酸叔味"? 即時有人召來侍應, 告訴他蛋糕變壞了。但他當時冷淡的反應, 似乎我們阻礙了他的工作, 邊行邊問道:"甚麼事呀..."好像我們大驚小怪, 幾乎未問完成想走的樣子。我們告訴他蛋糕的味道很怪, 應該是變壞了, 他於是說:"即是甚麼味道?" 嗄?? 變壞的味道囉?!! 還要形容?? "是一些酸酒般的味道..." "這是檸檬芝士蛋糕, 是有些酒的。" 侍應又想走了。這時, 部分人再嚐多口, 發覺真的有問題, 叫侍應自己試, 我們挑了大件蛋糕

約五時多, 大家都想吃件蛋糕, 於是叫來了各款蛋糕。因我們share一起吃, 當吃到一件看起來好像好吃、大概是"cheese cake"的東西, 大家一小口吃下時已覺得十分怪味道: 為什麼有"酸叔味"? 即時有人召來侍應, 告訴他蛋糕變壞了。但他當時冷淡的反應, 似乎我們阻礙了他的工作, 邊行邊問道:"甚麼事呀..."好像我們大驚小怪, 幾乎未問完成想走的樣子。我們告訴他蛋糕的味道很怪, 應該是變壞了, 他於是說:"即是甚麼味道?" 嗄?? 變壞的味道囉?!! 還要形容?? "是一些酸酒般的味道..." "這是檸檬芝士蛋糕, 是有些酒的。" 侍應又想走了。這時, 部分人再嚐多口, 發覺真的有問題, 叫侍應自己試, 我們挑了大件蛋糕給他, 他便放入口-----剛放到他的咀邊, 他便吐了蛋糕出來了!!!

由告訴他蛋糕壞了, 至他親嚐再通報全體人士, 相信不少人已試過這款蛋糕。

我們一行人當中, 已很多人由當天晚上, 至今日上午, 不斷出現肚瀉不適情況!!!!

原本因有同事曾到此餐廳, 亦覺得ok, 蛋糕ok, 所以才會這樣多人到訪, 但結果...

我認為這件事, 包括食物本身, 以及餐廳職員的態度都應該檢討(其實除了經理比較好些少外, 很多職員的態度都很差)。

又或者這間餐廳一直開於偏遠的地區, 一向只可應付少少人。如果他們未能夠接待太多人, 就不要接我們的生意好了。
2005-12-15 37 瀏覽
this is one of the few restaurants that could maintain such a superb standard. the soup was delicious, going together the "freshly bake" bread. (i dunno whether it is or not, bt it tasted like it~) the main course---what more can i say? it's fresh, it had texture and certainly, taste... the dessert was reli nice too~ i would recommend a hot dessert rather than the ones in the chiller though... the pancakes are fab!