2019-11-30 168 瀏覽
呢間嘢一直想試好耐,但一直未有機會,個人覺得呢間好過K11果間,d位坐得好d,舒服d。朋友話食呢間就要試原味,但今期出咗黑豆豆乳。我最後揀咗黑豆,因為好似特別d講真,黑豆味就唔係好出,但豆乳味就好重,食完飯想坐低傾下計食杯雪糕的話,呢度都唔錯
2019-11-01 168 瀏覽
近月人氣商場,必然是位於尖沙咀的 K11 Musea。極具創意的設計,吸引著不同年齡層的朋友出沒,每間餐廳都各有不同,中西日、鐵板燒、甜品、素食或拉麵,都各有捧場客,每天都是熱熱鬧鬧的。百味堂在韓國以雪糕甜品稱譽,來到香港插旗,除了主打甜品外,另有小天地,提供鐵板燒美食。有異於傳統的鐵板燒,就算是置身吧檯,廚師會把食材炙熟,再放在炒飯底上奉客,聽落有點怪,但一試無妨。韓牛西冷扒(200克)伴雜菜($458)超正,用上有認證的正宗韓牛,即煎牛扒份量足夠兩個人分享,最重要係火喉掌握得恰到好處,完全係medium rare 下,肉質呈粉嫩的嫣紅色,質地鬆軟有嚼口;原鐵碟在爐上燒熱炒飯底,上檯時冒著煙,而牛肉汁混和了飯粒,多了一份油香及肉味,伴碟是炙得微焦的露筍、彩椒及小黃瓜,配菜都幾豐富。韓式辣雞飯($148)份量不少,雞肉炒得啱啱好,而且辣辣地好惹味,雖然同行朋友略嫌太辣,但自己反而覺得可以更辣,有時口味呢樣,真係見仁見智。韓式海鮮火鍋湯($198)加入自家製的蕃茄醬,味道濃郁,加入芝士味道更澎湃,海鮮有鮑魚、海蝦及魚柳,帶少許辛辣,其實幾刺激味蕾,墊底的麵皮,吸收了湯汁,越食越想食,如果

近月人氣商場,必然是位於尖沙咀的 K11 Musea。

韓牛西冷扒(200克)伴雜菜($458)

韓式辣雞飯($148)

韓式海鮮火鍋湯($198)

加入自家製的蕃茄醬,味道濃郁,加入芝士味道更澎湃,海鮮有鮑魚、海蝦及魚柳,帶少許辛辣,其實幾刺激味蕾,墊底的麵皮,吸收了湯汁,越食越想食,如果可以配多碗白飯就一流了。

K11 Musea旗艦店限定日本靜岡蜜瓜雪糕($98)

餐後走出大堂,當然要食店方名物甜品,尤其是用上清甜度十足的靜岡蜜瓜,更加是不得了,中間是蜜瓜汁,而除了牛奶雪糕,更放上蜜瓜粒,倍覺芳香動人。

焦糖咖啡雪花冰($128)

另一道店方名物,當然是焦糖咖啡雪花,選用滑溜的有機牛奶雪糕,而墊底的雪花冰用韓國刨冰機刨,食之前再澆上特調焦糖咖啡,雪糕混和了香濃的咖啡,真是人間美味。

先後係 K11 Musea 試過兩間食肆,都留下良好印象,未知下次又有邊間體驗?

今日屋企人生日 晚上訂了這間店吃飯 本來一家人好開心 但因為一位員工的態度 影響了全家人的心情 那一位員工的工作態度跟其他的員工有天淵之別 他在店舖內的一舉一動 完全是唔想服務任何客人 由入店至離開 佢都沒有任何一點笑容 問多一句問題 就立即加強語氣 完全覺得不耐煩 就算唔再搵呢一位員工service 或者之後其他員工的耐心解釋的食用菜式的方法 已經令到我們先入為主了 本來一肚氣想直接走 但考慮到有家人生日 唔想有唔開心既事情再發生 唯有開開心心食完餐飯便走 唔會再有下一次光顧希望本食評有助加強內部員工培訓!

希望本食評有助加強內部員工培訓!
2019-10-03
慶祝紀念
生日
百味堂的雪糕一向是我的最愛前3位,有意無意經過發現新商場也有它!朋友已經手刀去買雪糕了。朱古力牛奶雪糕 $58向來只吃牛奶味的我在朋友強推下首次嘗試朱古力牛奶雪糕,朱古力和牛奶比例剛剛好,令雪糕不會很水,同時朱古力味濃烈到像是吃了整排朱古力一樣,加上上面還有朱古力碎,增加了口感,由於不會融太快,可以吃很久哈哈。

朱古力牛奶雪糕 $58
朱古力牛奶雪糕