(非會員)
2007-07-22 13 瀏覽
榴槤飄香- 我同bf既至愛,每次都要食返一個~!!入面好大舊榴槤肉,d汁都係用榴槤...食完真係十分滿足
榴槤飄香- 我同bf既至愛,每次都要食返一個~!!
入面好大舊榴槤肉,d汁都係用榴槤...食完真係十分滿足
2007-07-12 17 瀏覽
揭開個menu 睇,樣樣都一定有mango, 就連楊枝甘露都有好多芒果。四個人叫了四個甜品share 食。1)芒果糯米卷—好新鮮,糯米卷好軟稔稔,芒果好當做,好甜,加埋椰絲,十足芒果糯米糍。2) 楊枝甘露—有超多芒果,d芒果好似唔洗錢咁...芒果搶了楊枝甘露應有的酸酸味道,西柚唔夠多,淨係得芒果,甜咗少少。3)芒果酥—應係即叫即做,因為等咗好耐先黎。熱騰騰,有煙出,個酥皮真的很酥很脆,加埋芒果,好好味。4) 芒果黑珍珠—好清新,黑珍珠本身無味,不過加埋D好濃ge芒果汁就好甜,好正!

四個人叫了四個甜品share 食。

2007-07-03 8 瀏覽
尋晚一早話左食完晚飯就要黎呢度食甜品, 所以晚餐都唔係十分豐富, 不過都算飽, 跟住就黎左呢度食喇!坐底睇下個餐牌, 有成四五個餐牌, 有d花多眼亂感覺, 好唔容易先搵到個齊全餐牌, 商量左一陣決定叫一碗楊枝甘露同埋一份芒果班戟!唔使等好耐, 芒果班戟首先送上, 三大隻班戟放碟上, 都差唔多有成個權頭咁大, 賣相都ok, 食落口發覺芒果都幾甜, 忌廉唔算多口感幾好, 不過唔夠凍同埋班戟皮比較厚同埋硬, 要扣分; 楊枝甘露話晒都係招牌野, 所以賣相都幾靚幾吸引架, 芒果肉好大塊下而且好甜, 但係d西柚肉就有d澀, 而楊枝甘露d水又夠凍又清, 仲唔係太甜, 又有少少西米, 唔錯呀!下次都會再黎, 而且一定會試佢最平豆腐花同埋芒果沙冰! 如果個餐牌可以改善下就好喇!

2007-06-25 13 瀏覽
芒果豆腐花是我最愛的甜點,不論發記滿記我都一定點,不過發記的我反而覺得一般,芒果冰比較少但芒果又太多,取不到平衡,令我覺得太多了,不想吃下去了。
2007-06-16 5 瀏覽
午餐食得飽飽都依然想黎既下…楊枝金露($26)--芒果好香好滑,金露有奶香,好滑好好味酥皮香蕉卷($32)--新鮮焗,酥皮好脆,裡面仲有朱古力海綿蛋糕,岩哂我口味!鄰桌有一對日本女性遊客,估唔到日本旅遊書都會介紹呢度呢。
午餐食得飽飽都依然想黎既下…
楊枝金露($26)--芒果好香好滑,金露有奶香,好滑好好味

鄰桌有一對日本女性遊客,估唔到日本旅遊書都會介紹呢度呢。
2007-06-10 29 瀏覽
名為糊何以稀又淡?又貴又嘈
名為糊
何以稀又淡?
又貴
又嘈
2007-06-05 13 瀏覽
又一個上完基礎的晚上, 又過來這裡食甜品. 今次係三個人一齊食.楊枝甘露: 7分, 比上次差了, 芒果肉未算好甜, 酸了點, 但成碗楊枝甘露又好像有份怪怪的甜味, 不太自然.芒果班戟: 5分, 芒果都係唔靚, 酸酸的. 賣相比滿記的差很多, 像枕頭一樣, 班戟皮亦比較厚.腐竹白果糖水: 6分, 甜了點, 腐竹不夠淋.今次再來的感覺係麻麻, 希望係個別事件, 下不為例.

腐竹白果糖水: 6分, 甜了點, 腐竹不夠淋.

今次再來的感覺係麻麻, 希望係個別事件, 下不為例.
2007-05-15 44 瀏覽
晚餐後我總會扭食甜品…幾間食店中來來回回咁踱步,結果不由自主又幫趁發記。陪食那位叫綠豆沙黑珍珠($18)。到嚟到後原來珍珠係指決明子…話減肥嗰 d 啦!自問我真係很怕這個賣相~ 像青蛙卵!對方亦所言甚是。只係無奈我影到手震…綠豆沙唔沙呀!綠豆水貼切d ~ 咁當然亦係入錯舖頭食錯嘢…感激佢遷就我陪我囉!>3<至於我叫咗個榴槤酥皮($36)。一碟共三條…話即焗架喎!的而且係~ 酥皮脆得很呢!一拮落去就搞到張枱有碎…而且有淡淡的雲呢拿香~ 當中夾著溶溶的榴槤肉同蛋糕碎。$36 我覺得很貴!及得上godiva 一杯chocolixir…但呢個榴槤肉的份量又及不上榴槤飄香咁多,味道亦都係。下次都係食返榴槤飄香算lu!職員態度幾好。兩次serve 我嗰位都係曲髮少女,反而中年的阿姐一副唔憂做的模樣…

至於我叫咗個榴槤酥皮($36)。一碟共三條…

2007-05-15 7 瀏覽
同女友行旺角,咁岩佢話口寡寡,又俾佢見到呢間未試過,咁就走入去試下。我就叫左腐竹蛋糖水,女友就叫左個有芒果疏芙厘(有d啫喱感覺)。整體而言味道尚好,女友叫的比較出色,芒果很甜,疏芙厘同啫喱(呢個係我懷疑佢加左啫喱而有既口感)不錯,腐竹蛋糖水的味道有點是豆漿的味道,沒有一點腐竹的顆粒,很明顯是腐竹漿蛋糖水或者豆漿蛋糖水.....下次再來試其他款式,希望唔會再有咁既情況另外,招呼是可以再改善好一點,暫時只可以說是一般。
另外,招呼是可以再改善好一點,暫時只可以說是一般。
2007-05-05 13 瀏覽
本來想食熱糖水~ 糊嗰類。但行行下真係忘記咗石磨坊喺邊~ 誤打誤撞嚟咗發記。突然覺自己似自由行…XD朋友叫栗子茸($18)。我覺得甜咗 d…栗子嗰種香味唔夠濃郁!至於我仲喺熱糖水中掙扎~ 結果放棄了。要了榴槤飄香($25)…呢個我覺得幾正!一來榴槤香臭得緊要(返到屋企我俾人咀咒);二來料幾足。(榴槤肉+細西米+柚肉…)汁底佢用返榴槤汁。至於好食就好食,但榴槤肉拆得真係幾冇衣食~ 冇計啦!為好食嘛!因為榴槤肉係用最面層最淋同最濃味嗰 d…yummy!呵~ 想再食!

呢個我覺得幾正!

2007-05-01 22 瀏覽
時間:24/4/07-9:00pm/11:00pm地點:發記甜品(10分為滿)環境:7 服務: 1(得門口一個人肯招待,裹面全體員工無前呼後應,而且像活死屍般無反應,叫極無人應,落單時黑口面且無誠意欠主動) 衛生:5抵食:6 舒適:7上菜速度:8 是日點菜:楊枝金露,好好味,芒果選用甜心芒,比許留山的芒果更甜更靚,推介必選芒果布甸,好味,芒果新鮮(不過芒果唔係甜心芒),且底部特制,味道像是奶皇,有新意,但無賣相西瓜涼粉,一般,上面冰容時下面糖水變烯寧涼粉很難入口整體上環境ok,可以同朋友傾計,食物中上,但服務水準很低,唔似做生意唔計服務有3.5星,計服務就1星都唔想比
時間:24/4/07-9:00pm/11:00pm

抵食:6
舒適:7
上菜速度:8

是日點菜:
西瓜涼粉,一般,上面冰容時下面糖水變烯寧涼粉很難入口

唔計服務有3.5星,計服務就1星都唔想比
2007-04-25 14 瀏覽
23/4(一)10pm和朋友去發記甜品吃甜品,因為我太累腳沒力,建議去甜品一邊吃甜品,一邊休息我朋友未試去發記甜品吃,我對朋友說榴槤飄香好味夠大~我朋友和我吃一分錢一分貨~~可惜我見細碗榴槤飄香,榴槤肉太少,唔夠飽,很唔高興我feel旺角店窮錢~~~銅鑼灣店很好大碗夠大~~我feel細碗很不值錢很貴$25服務很差,2個中年女士夥伴態度差,好像歧視我要投訴~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
23/4(一)10pm和朋友去發記甜品甜品,因為我太累腳沒力,建議去甜品一邊吃甜品,一邊休息

我朋友未試去發記甜品吃,我對朋友說榴槤飄香好味夠大~
我朋友和我吃一分錢一分貨~~
可惜我見細碗榴槤飄香,榴槤肉太少,唔夠飽,很唔高興
我feel旺角店窮錢~~~銅鑼灣店很好大碗夠大~~
我feel細碗很不值錢很貴$25
服務很差,2個中年女士夥伴態度差,好像歧視
2007-03-25 11 瀏覽
榴槤飄香: 超多又香又林既榴槤。同九龍城金滿堂比,哩間價錢平少少,榴槤多d但質感較粗楊枝金露: 又係超多芒果,個汁好香甜. 又同金滿堂比下先,哩間d沙田柚有少少苦同酸. 不過兩以上樣都屬上品喇!* 糖不甩奀奀地....texture怪怪....不建議試!
不過兩以上樣都屬上品喇!
2007-03-25 8 瀏覽
與舊友在海壽司傾得不好意思,埋了單再去食糖水繼續。順路,再去了發記,就當試更多糖水吧! 是晚想要傳統的糖水,我點了銀耳杏仁茶,朋友就點芝麻湯丸。落單的阿姐明顯忙中有錯,聽成了芝麻糊湯丸,不過朋友也不介意,就成了這一黑一白。 只評我的銀耳杏仁茶:杏仁味很濃郁,優點是夠香,但我認為與杏仁糊分別不明顯了,故還是喜歡酒樓淡一點的口味。又銀耳明顯是煮好再放入杏仁茶中,因此味道並不融合;這碗糖水,十分普通。 對我來說,到旺角食糖水主要是揀發記或石磨坊*,但吃傳統糖水真是後者勝好多籌! *滿記也是心頭好,不過我公司附近有了,不用特地到旺角吃!

*滿記也是心頭好,不過我公司附近有了,不用特地到旺角吃!
2007-03-11 9 瀏覽
曾幾何時. 同男友去MK 食飯對於我地黎講係disaster. 因為次次都唔知食乜, 不過我男友最低要求就係service 一定要好好.minimun charge 係一定不要搭檯. 有日我心痕想去食榴槤做甜品. 就去了發記. 2人坐4人檯. 心諗一定要搭檯. 點知原來該店不設搭檯. 比起杏花樓搭呀搭呀迫死你-------> 係wonderful. 而且阿姐好鬼smart. 得晒~甜品方面. 冇乜好寫. 因為樣樣ingredients 都好新鮮. 食落一定唔會死錯人~

有日我心痕想去食榴槤做甜品. 就去了發記.