☆當文歷餅店 🍰𝘣𝘺 𝘋𝘰𝘮𝘪𝘯𝘪𝘲𝘶𝘦 𝘈𝘯𝘴𝘦𝘭人氣星級甜品餅店,主打創意fushion甜品,以像真度超高的pastries為名,例如有港式菠蘿包蛋糕、紙包檸檬茶蛋糕等,時不時也會有期間限定的新穎甜品款式,賣相獨特新奇,打卡一流-🥜 沙嗲牛肉花生燒($58)𝙎𝙖𝙩𝙖𝙮 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙋𝙚𝙖𝙣𝙪𝙩 𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚中環旗艦店限定口味,「花生」外觀精緻,其實是花生外貌的窩夫包着沙嗲牛肉,吃落也挺飽肚味道外甜內鹹,刺激味蕾🤤而且沙嗲配花生醬汁十分創新,口味夾唔夾就見仁見智~自己淋的醬汁中有香脆花生碎粒,口感豐富,就像同時吃着沙嗲牛肉麵和甜品一樣,夠晒特別!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10.🥐 朱古力牛角包 ($38)𝙋𝙖𝙞𝙣 𝙖𝙪 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩雖然價錢偏貴,但牛角包做得相當出色👍🏻餅店標榜朱古力份量比一般牛角包多三倍,烘熱後外脆內軟,就像入口即溶,感覺是新鮮出爐,值得一試!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.

當文歷餅店 🍰
𝘣𝘺 𝘋𝘰𝘮𝘪𝘯𝘪𝘲𝘶𝘦 𝘈𝘯𝘴𝘦𝘭
🥜 沙嗲牛肉花生燒($58)
𝙎𝙖𝙩𝙖𝙮 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙋𝙚𝙖𝙣𝙪𝙩 𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10
沙嗲牛肉花生燒

🥐 朱古力牛角包 ($38)
𝙋𝙖𝙞𝙣 𝙖𝙪 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩
雖然價錢偏貴,但牛角包做得相當出色👍🏻
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10

2021-12-17 94 瀏覽
九月的某天經過中環當文歷餅店這分店有堂食正好用來攝時間,本只想飲杯咖啡但從未試過店家的甜品所以忍不住點了一份來品嚐。堂食位置的裝修非常樸素但勝在夠光猛,對於喜歡相機食先的我來說是喜歡的。看看餐牌見到有公利竹蔗雪葩很吸引,但我最後放棄了轉投栗子的懷抱,怎料這一轉真的恨錯難返了!我轉投的栗子甜點正是Chestnut Medeleines$58,一客有8粒栗子造型的貝殼蛋糕以懷舊的雞皮紙袋盛載,賣相確是十分可愛的。Chestnut Medeleines來到時無疑是熱騰騰的,可惜翻熱後非常油膩,吃下淋淋的外皮口感怪難受,而內裡的威士忌栗子忌廉餡不夠香之餘對我來說甜得有點過份。吃甜品喝咖啡從來也是絕配,所點上我喜歡的Iced Americano$40,咖啡味道不算合我口味當文歷嚐過便算了。

2021-09-14
2021-11-28 87 瀏覽
之前聽講過係中環開新店都有意思去試個沙嗲牛肉麵包,礙終時間關係終於食到。第一次黎梗係要叫沙嗲牛肉麵包試下啦~黎到個時個店員都好親切介紹點食,外型又幾靚ge切開個手感係有D期待,切完後只可以講尚可以接受,食完就有另一番感覺。可能係我幻想得太美好個包唔飽肚係預左ge但問題應該係個牛肉同個醬汁到,預期叫沙嗲牛肉包咁我覺得叫花生醬牛肉碎包會貼切D。由於我唔信邪叫多左個原味牛角包🥐,依個外皮係鬆脆口感ok,但唔食唔到多油ge朋友就唔建議試啦總括黎講店面有一種「劃時代」ge感覺,店員黎講(部份)係親切禮貌ge,座位本身無問題但清潔🧹就有待改善,麵包真係好多新鮮感,都有唔少外國人去,價錢係中環黎講都可以接受。

港式奶茶曲奇杯精緻既外型,唔係食品而係作品🤩今次一嘗Cross over益力多樽v奶茶底v朱古力v 曲奇外殼,滿足視覺上刺激😳為避免融化,外層曲奇🍪係保持冷藏下變得偏凍偏乾🥶厚實重量十足,表皮雖有乾裂紋,但觸感仍然順滑。倒入特製奶茶,一路食一路飲🍪🧋甜品新體驗😳奶味偏重,茶味不足。如果奶茶加熱,倒入朱古力,融入成朱古力奶茶就更好味啦......衣加只係硬朱古力加結實曲奇加無味奶茶🤣🤣🤣⭐️味道 3/10⭐價錢2/10⭐創意 8/10⭐特色 8/10
港式奶茶曲奇杯
精緻既外型,唔係食品而係作品🤩

衣加只係硬朱古力加結實曲奇加無味奶茶🤣🤣🤣

⭐️味道 3/10
⭐價錢2/10
⭐創意 8/10
⭐特色 8/10
2021-11-16 69 瀏覽
Well located on Queens Road, the store is colourful, clean with friendly staff. I went for the Sugar cane sorbet and was not disappointed. 😋😋😋Lots of treats await. Prefect location for all your guilty pleasure. 😜 would recommend the sorbet

Sugar cane sorbet
Sugar cane sorbet
中環核心 皇后大道中 繼Donki之後又一大 ”D” 旗艦進駐 - 榮獲美國餐飲界至高殊榮之主廚及創辦人 Dominique Ansel 👨🏻‍🍳大事鋪張 創意cafe 當文歷餅店。對素食者亦貼心推出多款最潮美味素🍀,絕對抵讃 👍🏻The heart of Central keeps getting more chic, busier, and yummier than ever, with the latest launch of the famous Dang Wen Li Flapship store (a.k.a. Dominique Ansel Bakery) @ Queen’s Road Central, by its celebrated chef featuring a delicious series of plant-based pastries with a touch of Hong Kong 🇭🇰 x French 🇫🇷 style. Recommended dishes 必吃OmniPork Luncheon and Egg Croissant 新餐肉蛋牛角

Recommended dishes 必吃
OmniPork Luncheon and Egg Croissant 新餐肉蛋牛角包 🆕🥩🍖🥚🥐
2021-11-10
  • Silk Egg Katsu Sando 吉列滑蛋三文治 🍳
2021-11-12 97 瀏覽
因為要喺中環等朋友大概兩小時,所以就喺中環就腳選咗呢一間店,食勝在地方非常闊落,比起一般咖啡店都更為舒服😌服務態度亦都非常之好,侍應會主動加水同埋幫我浸左一杯熱水,叫咗一個套餐,係香港特別版嘅叉燒滑蛋牛角包配一杯熱mocha, 牛角包🥐幾好食,好重牛油香之餘酥皮非常香脆,但係略嫌層次唔夠多,空氣感太重,但呢一間牛角包嘅牛油香同埋酥脆程度都10分唔錯。滑蛋方面就稍嫌老咗少少,唔會有嗰種留心甚至滑脫脫嘅感覺,比較乾身,但覺得加咗奶或者忌廉落去,叉燒有口感,焦香唔錯,但叉燒都係偏乾身唔係我想像中肥厚嘅叉燒熱摩卡就幾甜,好濃郁,已經冇再另外加糖,都會有少少念着喉嚨嘅甜味,如果下次再揀應該會揀一杯純咖啡,呢一個價錢接近$100,我覺得環境同埋服務來講係十分之良好,中環冇地方去又唔想喺街等嘅時候都可以一試,但係就稍微偏貴同埋牛角包唔係我鍾意果一種,下次可能會試吓佢其他特色嘅蛋糕🍰

2021-11-09 74 瀏覽
I am not a big fan of dessert. Not a sweet tooth! So when they have promotion in their new hot dishes, i finally paid my visit to here. Hot croissant, with bbq pork from 新桂香, and fried eggs! LOVEEEEEEE! Such a good combination! I love the bit of spring onion 🤤 Also order this Macaroni in lobster bisque! The broth was so rich and creamy with fresh lobster in the bowl! I finished all the soup Comparatively, the coffee was a bit below average. The oat milk latte i ordered was quite blend. But overa

Croissant  with  bbq  pork  fried  egg

Marcoronni  in  lobster  bisque

Comparatively, the coffee was a bit below average. The oat milk latte i ordered was quite blend. But overall, i had a great meal to start my day!
  • Croissant  with  bbq  pork
  • fried  egg
  • Macaroni  in  lobster  bisque
2021-10-26 91 瀏覽
每次經過尖沙咀海港城嘅分店 都會忍唔住走去望吓個Menu 每次都係大部份款式售罄😉今次路經中環時 突然發現呢間排隊甜品店喺呢度新開 又唔使排隊 咁梗係要入去試吓啦🍰🍫🧁叫咗一杯招牌嘅熱朱古力 店員會提醒你手機要ready 因為當棉花糖放落朱古力嘅一刻 棉花糖就會綻放成為一朵小花 望住佢綻放真係覺得好神奇😂😂😂 熱朱古力有少少苦味 超級濃最鍾意飲熱奶茶嘅我哋 見到有黑白淡奶造型嘅甜品 冇理由唔試嘅🙋🏻‍♀️ 海鹽味唔太突出 反而焦糖存在感太強 冇對比之下 味道太甜 但係打卡影相一流📸花生造型嘅係沙嗲牛肉包 好香濃嘅花生味 沙嗲醬汁濃厚 鹹甜鹹甜配合得很好 只係入面嘅牛肉有啲太碎 切嘅時候好容易跌晒出嚟👉🏻👈🏻價錢偏貴 但係考慮到店舖地點 如果想搵個地方飲杯嘢同朋友傾吓計 呢度都係唔錯嘅選擇🤗

2021-09-23
$120 (早餐)
2021-10-23 1101 瀏覽
早前,我有位中環工作的朋友,在社交平台 post 中環皇后大道中,即將於6月7日開 <當文歷餅店> 旗艦店! 開業初期,每逄放工經過,麵包也售罄!直至8月尾中環街市重開後,<當文歷餅店> 人氣大減! 反而,對食客來說是好消息呢! 少人幫襯之餘,還有很多麵包款式可選擇啊!兩次都是星期六中午幫襯,就算我一個人也不用等位! 有梳化坐位,坐得舒服!Menu主打供應:麵包、甜品、蛋糕、飲品店方會推出限定食品,真是手快有手慢無!花生沙嗲牛肉窩夫 $78 套餐以花生外型窩夫,切開包住沙嗲牛肉!  賣相及配搭令我驚喜!質感綿密似格仔餅,甜度適中,選用的牛肉尚算軟嫩,配上滿載花生香的沙嗲醬;整體味道都幾夾得來!Matcha Latte甘中帶甜!質感濃稠順喉!甜品:Taco 墨西哥捲餅 (焦糖粟米忌廉朱古力蛋糕) $65朱古力忌廉幼滑甜美,比例上,朱古力佔大部份,朱古力味最突出!焦糖粟米忌廉正是小方粒,入口香甜,曲奇皮鬆化!不論賣相及口味也討好! 連隔離枱個小妹妹食完都讚好味!味道應該無得輸啦!第二次幫襯,正是中環街市開張後,同時,又可以用政府消費劵!熱潮一浪接一浪,中環街
 開業初期,每逄放工經過,麵包也售罄!

直至8月尾中環街市重開後,<當文歷餅店> 人氣大減!
反而,對食客來說是好消息呢!
少人幫襯之餘,還有很多麵包款式可選擇啊!

兩次都是星期六中午幫襯,就算我一個人也不用等位!
 有梳化坐位,坐得舒服!

Menu
主打供應:麵包、甜品、蛋糕、飲品

店方會推出限定食品,真是手快有手慢無!

花生沙嗲牛肉窩夫 $78 套餐
以花生外型窩夫,切開包住沙嗲牛肉!
  賣相及配搭令我驚喜!

花生沙嗲牛肉窩夫 套餐
Matcha Latte
甘中帶甜!質感濃稠順喉!

Matcha Latte
不論賣相及口味也討好!
 連隔離枱個小妹妹食完都讚好味!味道應該無得輸啦!

墨西哥捲餅 (焦糖粟米忌廉朱古力蛋糕)
第二次幫襯,正是中環街市開張後,同時,又可以用政府消費劵!

熱潮一浪接一浪,中環街市搶去不少人氣及生意,終於,買到想食的麵包款式嘞!

蒜頭牛角包 $38
經烤焗後才送上,蒜香與牛油香洋溢!

焗熟的蒜頭,口感軟腍,又不會有生蒜帶出那種辛辣感,令人容易接受及入口,金黃色外層鬆化,包身鬆軟!雙重口感!

蒜頭牛角包
紅肉火龍果撻 $18
紅肉火龍果下面,夾雜一層薄薄的芝士,千層撻身散發牛油香,頗為鬆脆可口!

紅肉火龍果撻
熱棉花糖朱古力 $68
比較普通熱朱古力多 $10,賣相顯得更加美侖美奐!

女店員把花形棉花糖送上才放上熱朱古力表面,呈現開花效果,
 讓棉花糖漸漸溶化後,表面嚐到甜美的棉花糖,喝到朱古力的濃郁可可味,不算好甜!飲到底覺得幾甜!

熱棉花糖朱古力
熱棉花糖朱古力
2021-06-19
$157.3 (午餐)
Matcha Latte
墨西哥捲餅 (焦糖粟米忌廉朱古力蛋糕)
蒜頭牛角包
紅肉火龍果撻
2021-10-20 94 瀏覽
當文歷餅店 by Dominique Ansel 楓糖牛角包吐司 $48Maple Croissant Toast 外層卜卜脆 酥皮鬆鬆軟 🥐🍞次次經過都會賣晒 你話係咪飢餓營銷😋靜靜雞指數 🐥🐥🥚🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅☑️☑️☑️💲減荷包指數 💸💵💵💵💵——————————————————店舖資料📍海港城海運大廈地下 OT G63A 號舖📍中環國際金融中心商場 1樓 1025B 號舖 (期間限定店)📍中環皇后大道中 80 號 H Queen’s 地下 2 號舖
當文歷餅店 by Dominique Ansel

——————————————————
店舖資料

📍海港城海運大廈地下 OT G63A 號舖
2021-10-18 225 瀏覽
當文歷餅店在中環的新旗艦店終於有機會到訪了✨ 新分店的樓底較高 空間感 UP.ᐟ.ᐟ 自然光加上醒目的暖色系室內裝潢和富幾何圖形的桌椅 整個感覺有點夢幻呢∩(´∀`∩) 這次嚐了他們的新系列 𝚝𝚛𝚊𝚟𝚎𝚕 𝚊𝚛𝚘𝚞𝚗𝚍 𝚝𝚑𝚎 𝚠𝚘𝚛𝚕𝚍 就是讓味覺帶你去旅行✈️ 經過一番選擇困難症的掙扎後 我們試了﹝芒果糯米飯﹞﹝梳乎厘班戟﹞﹝沙嗲牛肉花生燒 🥜﹞﹝𝙳𝙺𝙰 𝙳𝚘𝚖𝚒𝚗𝚒𝚚𝚞𝚎'𝚜 𝙺𝚘𝚞𝚐𝚒𝚗 𝙰𝚖𝚊𝚗𝚗﹞ 泰國代表🇹🇭﹝芒果糯米飯﹞是四個當中我最喜歡的~ 它是以糯米海綿蛋糕 + 椰子米飯慕絲 + 糖漬芒果 吃下去真的有粒粒椰汁飯的口感呢(๑´ސު`๑)日本代表🇯🇵﹝梳乎厘班戟﹞的 texture 也跟真的 souffle 有點像~ 是綿滑的海綿感~ 但感覺有點甜(._.) ﹝沙嗲牛肉花生燒 🥜﹞是 H Queen 旗艦店的限定甜點~ concept 非常香港呢~✨ 不過個人覺得有點太膩(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄) 每次吃當文歷的 pastries 都有一種吃分子料理的愉悅感~ 他們總能夠把甜點做到既精緻又神還原其味道!(❁´▽`❁)
當文歷餅店在中環的新旗艦店終於有機會到訪了✨

新分店的樓底較高 空間感 UP.ᐟ.ᐟ

芒果糯米飯

泰國代表🇹🇭﹝芒果糯米飯﹞是四個當中我最喜歡的~
沙嗲牛肉花生燒

不過個人覺得有點太膩(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄)
他們總能夠把甜點做到既精緻又神還原其味道!(❁´▽`❁)
2021-10-10
芒果糯米飯
2021-10-17 74 瀏覽
佢其實係中環已經開左一段時間,上星期六終於有時間去試吓了🍽🍽.-港式奶茶曲奇杯-炒栗子-疏乎厘班戟.個曲奇杯係朋友叫,一睇就知好甜🤣🤣抄栗子🌰係我覺得最好味,好似有栗子餡嘅雞蛋糕🥰🥰而疏乎厘班戟原來係蛋糕來🍰欺騙左pancake 星人, 不過佢真係pancake 味道來的🥞.本身以為要等好耐,原來堂食其實都吾駛點等🥰
-港式奶茶曲奇杯
-炒栗子
-疏乎厘班戟
個曲奇杯係朋友叫,一睇就知好甜🤣🤣
抄栗子🌰係我覺得最好味,好似有栗子餡嘅雞蛋糕🥰🥰
本身以為要等好耐,原來堂食其實都吾駛點等🥰
2021-10-15 123 瀏覽
假日十二點左右去到中環買d野經過呢間餅店,就入去望下有冇新野,見到哩個牛角包吐司寫住每人限買一個,好似好勁,所以就買一個。夜晚返到屋企,跟住佢袋上面既指示焗爐翻熱,然後好似切蛋糕咁中間切開一開4再打橫切半。吐司嘅底部比較酥脆,外皮有一點點楓糖嘅甜,裡面唔會過於油膩。不過整體黎講普普通通,可能因為我地咁啱無人特別鍾意食呢類酥皮野。唔會再買。

楓糖牛角包吐司

楓糖牛角包吐司

外賣自取
2021-10-09 161 瀏覽
就係等人放工,忍唔住要食少少野先😂#小胖遊中環🐠 #小胖遊尖沙咀🐠—————————————————🔹DKA $38就如Menu所形容,熱熱的、入面香軟鬆化,外層脆身焦糖化,甜甜的味道剛剛好☺️有點似牛角包🥐的酥化,但更岀色!推薦!🔥.🔹以色列無花果芝麻忌廉撻 $72係小清新的感覺,無花果幾新鮮,芝麻味唔會太濃,撻皮都鬆化嘅,個人認為中規中矩😳價錢就有點貴😮‍💨.💡中環旗艦店最理想嘅地方就係座位非常闊落舒適好適合傾偈👌🏽—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌖🌑🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌗🌑🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌖👅再食指數:🌕🌕🌗🌑🌑.♟Overall♟記得第1次係London食Cronut真係有被驚艷✨但香港分店食過2次,除了DKA外,so far無太特別Impressed

就係等人放工,忍唔住要食少少野先😂
#小胖遊中環🐠 #小胖遊尖沙咀🐠
—————————————————