2022-10-02 225 瀏覽
好耐冇食過咁濃嘅蕃茄湯真係好正芝士和牛丸好有牛味大粒又夠彈牙真係wonderful所以難怪佢哋長期要等位通粉份量好充足一定夠飽肚真係等位都要encore絕對有下次
好耐冇食過咁濃嘅蕃茄湯

一定夠飽肚
真係等位都要encore
絕對有下次

2022-09-22 265 瀏覽
見網上大家推薦左好耐 趁入元朗試試佢滑牛同滑蛋都係考功夫嘅 就嗌左個滑一滑嚟試下作為鍾意食番茄嘅人 覺得個湯唔夠濃個味唔係我想像中咁🥲🥲🥲不過 唔係唔好食 個湯都睇得出係有落果肉味道偏甜 稠度都夠 飲晒湯都唔會頸渴🤔牛肉還可以(有筋感)番茄粒偏生 滑蛋滿分💯點都好 就係所有嘢融合唔到☹️亦都唔知係咪麵類嘅問題 感覺米線唔索湯汁整體嚟講 性價比低 同樣價錢可以搵到更好嘅選擇作為專門做番茄湯嘅舖頭 我覺得要再好好努力
見網上大家推薦左好耐 趁入元朗試試佢
亦都唔知係咪麵類嘅問題 感覺米線唔索湯汁
整體嚟講 性價比低 同樣價錢可以搵到更好嘅選擇
作為專門做番茄湯嘅舖頭 我覺得要再好好努力

2022-09-21 215 瀏覽
幫襯了蕃茄師兄幾年了,一直欣賞湯底好味,少味精,食完唔會太口渴,定期都會去拜訪一下。今天晚飯特意去買外賣,掛住個蕃茄湯底特別喜歡麻香雞翼米線雞翼麻香味濃,加埋蕃茄湯好好味仲有炒滑蛋都係必叫,加$5大大份,仲要好好食好滑份量係用左2隻雞蛋先整到咁大份👍🏻不過今日的外賣就好失望麻香雞翼完全無麻香味,同埋雞肉好鞋🥲應該係太熟🙂食食下仲要食到塊膠初時以為係湯底洋蔥透明塊皮但完全咬唔到,膠片咁🤯不能接受😒希望可以改善一下,不要失去忠實粉絲。
幫襯了蕃茄師兄幾年了,
一直欣賞湯底好味,少味精,
食完唔會太口渴,
定期都會去拜訪一下。
今天晚飯特意去買外賣,
掛住個蕃茄湯底

特別喜歡麻香雞翼米線
雞翼麻香味濃,
加埋蕃茄湯好好味
仲有炒滑蛋都係必叫,
加$5大大份,仲要好好食好滑
份量係用左2隻雞蛋先整到咁大份👍🏻
不過今日的外賣就好失望
麻香雞翼完全無麻香味,
同埋雞肉好鞋🥲
應該係太熟🙂
食食下仲要食到塊膠
初時以為係湯底洋蔥透明塊皮
但完全咬唔到,膠片咁🤯
不能接受😒
希望可以改善一下,
不要失去忠實粉絲。
2022-09-21
2022-09-19 177 瀏覽
開始秋涼見到蕃茄師兄期間限定嘅火鍋set蕃茄控🍅🍅又鍾意打邊爐🥘嘅我即刻order去試下個外賣二人set打邊爐就梗係最好響舒服嘅屋企慢慢嘆🍻開頭都有諗份量唔夠可能要自己加餸但打開個外賣盒 包裝整齊密實 外賣自取都唔會倒溢個湯 值得一讚👍🏻二人set $428配料包括:本地騸牯滑牛, 美國黑豚肉, 澳洲純牛筋丸, 台灣香菇貢丸, 特級炸魚蛋, 墨魚芝士小丸子(新登場), 腐皮墨魚蝦條, 本地靚生菜, 南天製麵生烏冬, 麻之一滴(麻辣汁)食後感想😋份量:非常充足 正常胃口嘅我地仲食唔哂d丸材料:用料新鮮唔馬虎 牛肉/牛舌新鮮有牛味 一向打邊爐唔好丸嘅我都要讚下貢丸牛丸十分彈牙 個人推介:超足料香濃蕃茄湯底/超級騸牯滑牛/ 牛筋丸/ 追加嘅牛舌 最後仲要推介食辣人士佢嘅秘製麻辣汁🌶點少少已經好夠辣味 令人愈食愈開胃 正👍🏻😋😋天氣涼d一定再encore
開始秋涼見到蕃茄師兄期間限定嘅火鍋set

2022-09-09
  • 騸牯滑牛
  • 牛筋丸
2022-09-12 112 瀏覽
呢間野相信好多人都見過你都食過好多次,我都係食左好多次今次黎個好評,性價比高,每次學車前都會去食一次,真正的平靚正,今次係去食下午茶39蚊,16:00去到,而去到現場客人唔係好多,非常寬敞。今次係食牛腩粒,牛脷粒滑蛋米線豆漿都唔使加錢,呢個價錢應該睇怕喺出邊只可以食一個牛腩河粉冇飲品既,一如既往番茄濃湯都係最推薦每次都會飲完,份量亦唔少,而喺餸方面,牛柳粒同喉哩粒都有香濃嘅味道,炒滑蛋亦都冇炒老。下次經過都會入去再食。

2022-09-12
2022-09-12 97 瀏覽
知道元朗開左蕃茄師兄 咁近緊係要去試一試(๑´ω`๑)仲要8點幾左右去到難得唔洗等位!=============👅 犇犇有禮 $79牛肉份量好多又唔算韌 仲好重牛味 去親都會揀牛!👅 一貝子 $69成日見人食呢個 今次又試下!啲蜆肉幾大隻鮮甜 帶子係刺身級所以都唔會話好韌 不過對比下會鍾意牛多啲!👅 沙嗲汁豬頸肉 $36份量好大份 好多肉!不過覺得沙嗲汁冇咩味 冇深水埗果間咁好食 豬肉有啲筋 所以有啲咬唔開(。>ㅿ<。)=============而對比係深水埗原舖 覺得係有啲分別…⭕️牛肉冇得輸!分店都係咁好食!⭕️加埋麻之一滴個汁都好好食 似加左辣既鮮露 次次食都要加味道:3/5服務:3/5環境:3/5回頭率:3/5人均:<$50-100▫️📍番茄師兄 (元朗)元朗擊壤路9號金寶大廈地下4號舖番茄師兄 (深水埗)深水埗基隆街255號地舖
知道元朗開左蕃茄師兄 咁近緊係要去試一試(๑´ω`๑)
仲要8點幾左右去到難得唔洗等位!
=============
👅 犇犇有禮 $79
牛肉份量好多又唔算韌 仲好重牛味 去親都會揀牛!
👅 一貝子 $69
👅 沙嗲汁豬頸肉 $36
=============
而對比係深水埗原舖 覺得係有啲分別…
⭕️牛肉冇得輸!分店都係咁好食!
⭕️加埋麻之一滴個汁都好好食 似加左辣既鮮露 次次食都要加

味道:3/5
服務:3/5
環境:3/5
回頭率:3/5

人均:<$50-100
▫️
📍番茄師兄 (元朗)
元朗擊壤路9號金寶大廈地下4號舖

番茄師兄 (深水埗)
深水埗基隆街255號地舖
2022-08-18 194 瀏覽
🔹️蕃茄師兄🔹️當天幸好我是在下午茶時間到店,不用排隊,平時中午及晚上時間都大排長龍。我就來品嚐一下人氣的蕃茄湯麵蕃茄湯微酸又帶點甜,做法講究天然,喝起來也很順滑👍🔹️芝see菇牛蕃茄濃湯麵👍當中包括有芝士、草菇、免治牛肉草菇有先炒煮過,有點烤過焦甜的味道把芝士攪拌均勻,各種食材都溶入在內,一口吃很滿足🔹️豚豚圓圖蕃茄濃湯麵👍是新鮮的豬腩肉,肥瘦均勻,且有咬勁而不韌切片的厚度也不薄不厚,份量也算多的🔸️麻香瑞士汁雞翼麻辣的香味比較重,瑞士汁加辣汁這口感也很特別還叫了一瓶飲料
🔹️蕃茄師兄🔹️

蕃茄湯微酸又帶點甜,做法講究天然,喝起來也很順滑👍

🔹️芝see菇牛蕃茄濃湯麵👍
當中包括有芝士、草菇、免治牛肉
草菇有先炒煮過,有點烤過焦甜的味道
把芝士攪拌均勻,各種食材都溶入在內,一口吃很滿足

🔹️豚豚圓圖蕃茄濃湯麵👍
是新鮮的豬腩肉,肥瘦均勻,且有咬勁而不韌
切片的厚度也不薄不厚,份量也算多的

🔸️麻香瑞士汁雞翼
麻辣的香味比較重,瑞士汁加辣汁這口感也很特別

還叫了一瓶飲料
2022-08-14 142 瀏覽
番茄師兄本店喺深水埗,跟住喺元朗同灣仔都開咗分店,今次就去咗元朗嗰間,依度嘅番茄濃湯話係用新鮮騸牯牛骨同埋牛腩熬製嘅依碗係滑一滑,即係新鮮騸牯滑牛及滑蛋,麵類揀咗通粉,貪佢中間空心可以裝到更多番茄湯,大大碗夠飽肚,滑蛋真係好好食,一啲都唔老,表面嘅蛋汁仲未凝固,滑滑蛋汁連埋番茄湯一齊食非常正,如果揀其他款式冇滑蛋嘅話,都值得加配,至於騸牯滑牛就普普通通喇,牛味唔算特別濃,不過牛肉嘅數量都算多,所以整體覺得抵食!

2022-08-04 141 瀏覽
終於食到番茄師兄。叫咗個牛肉蛋蕃茄湯米線同埋個牛丸湯米線味道冇想像中咁濃嘅蕃茄但其實都唔錯見到周圍都貼滿咗佢哋嗰啲蕃茄湯嘅相片牛丸正常番茄同蛋都係平時食嘅番茄蛋味道價錢亦都唔係好貴可惜唔係周圍有如果有應該會取代唔嗌譚仔希望開多啲分店啦
終於食到番茄師兄。

叫咗個牛肉蛋蕃茄湯米線同埋個牛丸湯米線

價錢亦都唔係好貴
可惜唔係周圍有如果有
應該會取代唔嗌譚仔
希望開多啲分店啦
近年疫情改寫了不少傳統用餐習慣,想不到火鍋也可以外帶!較早前第一次吃番茄師兄,對招牌湯底有讚無彈,念念不忘。👍🏻👍🏻✨朋友知道後,向我推薦了他們家的火鍋外賣「茄邊」。🍲一約就成團,期待了很久,沒有令我失望!😍😍😍*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘#番茄湯底火鍋餐  (包括湯底及配料)4人份量$798 (三碗湯)配料包括:本地騸牯滑牛、美國黑豚肉澳洲純牛筋丸、台灣香菇貢丸特級炸魚蛋、墨魚芝士小丸子、腐皮墨魚蝦條本地靚生菜、南天製麵生烏冬、麻之一滴(麻辣汁)*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*✅招牌番茄湯底以新鮮騸牯牛的牛骨和牛腩,配以番茄及其他蔬菜熬製而成。跟堂食吃到的一樣,保持水準。三碗湯份量令湯底持續濃郁,不怕加水而沖淡口味。✅配料份量足料,跟人數安排。看文字介紹時,曾一度懷疑食物種類不夠食,食到最後發現真的剛好,計算精準!如果不夠,訂單時可另外追加配料。✅雖然是外帶火鍋,食物質素保持新鮮。騸牯滑牛必食,依舊出色。每款配料都有誠意,有別於一般普通凍肉店質表。其中最有驚喜我會選牛筋丸和墨魚芝士小丸子。口感彈牙,有嚼勁,非常好吃,推薦!烏冬麵條煙韌,留待尾聲作結,加上濃厚
*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘#番茄湯底火鍋餐  (包括湯底及配料)
4人份量$798 (三碗湯)

配料包括:本地騸牯滑牛、美國黑豚肉
澳洲純牛筋丸、台灣香菇貢丸
特級炸魚蛋、墨魚芝士小丸子、腐皮墨魚蝦條
本地靚生菜、南天製麵生烏冬、麻之一滴(麻辣汁)

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

✅招牌番茄湯底以新鮮騸牯牛的牛骨和牛腩,
配以番茄及其他蔬菜熬製而成。
跟堂食吃到的一樣,保持水準。
三碗湯份量令湯底持續濃郁,不怕加水而沖淡口味。

✅配料份量足料,跟人數安排。
看文字介紹時,曾一度懷疑食物種類不夠食,
食到最後發現真的剛好,計算精準!
如果不夠,訂單時可另外追加配料。

✅雖然是外帶火鍋,食物質素保持新鮮。
騸牯滑牛必食,依舊出色。
每款配料都有誠意,有別於一般普通凍肉店質表。
其中最有驚喜我會選牛筋丸和墨魚芝士小丸子。
口感彈牙,有嚼勁,非常好吃,推薦!
烏冬麵條煙韌,留待尾聲作結,加上濃厚的番茄湯精華,
以為自己在吃沾麵,有少少掛汁力。

✅第一次吃外帶火鍋,整體用餐感覺良好。
包裝各方面都整潔企理。
是與朋友在家聚會的好選擇!

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

💡訂購方法💡容易、方便
(1) 上網跟表格自行計算訂單價錢
(2) 按指示付款
(3) 連同訂單資料傳俾餐廳並等待餐廳確認
(4) 準備「訂單號碼」到指定分店自取

2022-07-09
外賣自取
$200 (其他)
  • 牛筋丸
  • 墨魚芝士小丸子
蕃茄師兄之濃郁蕃茄湯🍅,炒蛋推推👍🌸犇犇有禮拉麵$69+粟米粒同芝士$8 ⭐️⭐️⭐️⭐️☆牛舌好厚身同好林,好好味。牛肋有口感,有趙口。牛面頰好有牛味,好煙韌同有點黏牙。加左粟米粒同芝士配蕃茄茄湯超正,口感一流再配上能掛湯既拉麵,拉麵口感適中,不錯的選擇。傻婆T覺得好味到整碗湯都飲晒🤣🤣🌸滑一滑米線$49+芝士$5⭐️⭐️⭐️⭐️☆蕃茄湯濃郁天然,淡淡既蕃茄香好正,傻婆R學傻婆T飲晒成碗湯🤣炒蛋又係必吃,蛋味重又夠滑又大份,好似招牌甘。牛肉又未到好滑又未到好「鞋」口既中間,有咬口,米線就正正常常。🌸豚豚圓圓米線$59+炒滑蛋$5⭐️⭐️⭐️☆☆五花腩層次分明正常,但豚肉十分「鞋」口一般,肉肉亦冇任何調味料。🌸豆漿跟餐$6/1支⭐️⭐️⭐️☆☆豆漿十分濃厚,豆味普通唔會太甜。🌸原味奶茶跟餐+$18⭐️⭐️⭐️☆☆有點過甜,多奶少茶味,普通。店員服務態度好好,冷氣足夠環境舒適。======詳情======番茄師兄📍元朗擊壤路9號金寶大廈地下4號舖📍深水埗基隆街255號地舖📍灣仔安樂里1號利昌大廈地下低層B號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #
蕃茄師兄之濃郁蕃茄湯🍅,炒蛋推推👍

🌸犇犇有禮拉麵$69+粟米粒同芝士$8 ⭐️⭐️⭐️⭐️☆
犇犇有禮拉麵$69+粟米粒同芝士$8

🌸滑一滑米線$49+芝士$5⭐️⭐️⭐️⭐️☆
滑一滑米線$49+芝士$5

🌸豚豚圓圓米線$59+炒滑蛋$5⭐️⭐️⭐️☆☆
豚豚圓圓米線$59+炒滑蛋$5
豚豚圓圓米線$59

🌸豆漿跟餐$6/1支⭐️⭐️⭐️☆☆
豆漿十分濃厚,豆味普通唔會太甜。

🌸原味奶茶跟餐+$18⭐️⭐️⭐️☆☆
有點過甜,多奶少茶味,普通。
右:豆漿跟餐$6/1支    左:原味奶茶跟餐+$18

店員服務態度好好,冷氣足夠環境舒適。

======詳情======
番茄師兄
📍元朗擊壤路9號金寶大廈地下4號舖
📍深水埗基隆街255號地舖
📍灣仔安樂里1號利昌大廈地下低層B號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #美食 #元朗好去處 #元朗美食 #元朗 #RnT元朗 #蕃茄師兄 #蕃茄 #蕃茄湯 #米線控 #拉麵 #米線 #牛
#豬 #炒蛋 #RnT米線 #豆漿 #蛋
犇犇有禮拉麵$69+粟米粒同芝士$8
滑一滑米線$49+芝士$5
  • 犇犇有禮
  • 滑一滑
低醣.生酮外食番茄師兄係其中一個選擇餐牌裏有20多款番茄濃湯麵每款都可以揀生菜底濃郁的番茄湯底是蕃茄控必試今次試了豬頸肉及豬腩肉,兩款都一樣唔鞋唔會好油膩另外大推牛舌,有五大塊厚身牛舌,而且好嫩其次檸檬冬瓜茶都好清甜,可以試埋😋 @IG:hkfoodie_.lowcarblife
低醣.生酮外食番茄師兄係其中一個選擇
餐牌裏有20多款番茄濃湯麵
每款都可以揀生菜底
濃郁的番茄湯底是蕃茄控必試
今次試了豬頸肉及豬腩肉,兩款都一樣唔鞋唔會好油膩
另外大推牛舌,有五大塊厚身牛舌,而且好嫩
其次檸檬冬瓜茶都好清甜,可以試埋😋
@IG:hkfoodie_.lowcarblife

2022-06-25
  • 牛舌
番茄師兄的名字相信大家都不陌生。作為Foodie真係好慚愧,一次都未食過。原因係每次週末都大排長龍,曾經去過深水埗分店要等上1小時或以上。今次終於能夠在平日休假時到訪!好想大叫一句:「真係好好食! 終於知點解要排咁長龍」🔘 #滑一滑 $49(新鮮騸牯滑牛+炒滑蛋)蕃茄濃湯採用新鮮騸牯牛骨及牛腩熬製, 味道十分濃郁,真材實料, 湯底中能看見茄蓉。如果想轉做普通魚湯底或素湯底,需要加$10/ 碗。麵類可以揀選通粉、米線、公仔麵、甚至生菜底。份量比想像中大, 一般女生食量應該食不完。雖然只有兩款餸, 但是滑牛配滑蛋, 絕對不覺得單調。滑蛋上可以自行加上百里香調味, 味道咁上一樓。如果覺得不夠可以追加其他配料,例如雞髀菇、椰菜、粟米粒,十分健康。其他仲有好多款不同食物搭配,名字亦十分有趣。下次有機會必定來Encore食第二款!
番茄師兄的名字相信大家都不陌生。
作為Foodie真係好慚愧,一次都未食過。
原因係每次週末都大排長龍,
曾經去過深水埗分店要等上1小時或以上。
今次終於能夠在平日休假時到訪!
好想大叫一句:「真係好好食! 終於知點解要排咁長龍」

🔘 #滑一滑 $49
(新鮮騸牯滑牛+炒滑蛋)

蕃茄濃湯採用新鮮騸牯牛骨及牛腩熬製,
味道十分濃郁,真材實料, 湯底中能看見茄蓉。
如果想轉做普通魚湯底或素湯底,需要加$10/ 碗。
滑一滑

麵類可以揀選通粉、米線、公仔麵、甚至生菜底。
份量比想像中大, 一般女生食量應該食不完。
雖然只有兩款餸, 但是滑牛配滑蛋, 絕對不覺得單調。
滑蛋上可以自行加上百里香調味, 味道咁上一樓。
如果覺得不夠可以追加其他配料,
例如雞髀菇、椰菜、粟米粒,十分健康。

其他仲有好多款不同食物搭配,名字亦十分有趣。
下次有機會必定來Encore食第二款!
2022-05-26
滑一滑
💛🍅【蕃茄師兄 】🍅💛🍅蕃茄湯底火鍋套餐 外賣自取🍅👯‍♀️2人份量$428 兩碗湯🥫招牌番茄湯底:用咗以牛骨,牛腩,番茄,蔬菜熬製而成。未見過咁濃郁嘅湯底一啲都唔稀,仲有好多茄蓉真係落足料,飲落一啲都唔酸好鮮甜😍👍🏻配料包括:🐮本地騸牯滑牛🐷美國黑豚肉🟤澳洲純牛筋丸🟤台灣香菇貢丸⚪️特級炸魚蛋🟡墨魚芝士小丸子🟨腐皮墨魚蝦條🥬本地靚生菜🍜南天製麵生烏冬💦麻之一滴(麻辣汁)。呢啲配菜我都覺得一般,冇乜好出眾嘅位,反而係個麻辣汁「麻之一滴」驚艷到我😱真係只要一滴☝️一滴已經好麻好香好辣🔥不過身為食得辣嘅我落咗好多滴😆因為我哋四個人食所以我哋額外追加左一碗湯🥫仲自己買咗啲肥牛呀海鮮呀蔬菜咁~咁就夠晒飽嚕(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑📍 元朗 店 擊壤路9號金寶大廈地下4號舖
💛🍅【蕃茄師兄 】🍅💛
🍅蕃茄湯底火鍋套餐 外賣自取🍅

👯‍♀️2人份量$428 兩碗湯🥫

招牌番茄湯底:

配料包括:

📍 元朗 店 擊壤路9號金寶大廈地下4號舖

2022-04-23 211 瀏覽
疫情期間好多食店都好難做,所以呢段時間出街食都盡量幫襯小店,特別係黃店,平時網上睇到好多番茄師兄既廣告但都無乜機會試,趁呢排公司少野做就係中午放飯時間走出去試下啦。中午1點左右入去唔洗等位,餐牌主打番茄濃湯既麵食,無飯食的,我選擇左個餐牌上最貴既犇犇有禮配通粉,配料有牛坑腩,牛脷同騸牯牛面肉,番茄湯配通粉真係正,每啖都飲到番茄湯,如果湯再濃多dd就再正d,牛面肉平時比較少食,有dd肥膏位,牛坑腩同牛脷都夠腍,價錢方面都尚算合理,可以返卓。

犇犇有禮
2022-04-23