2016-10-16 1521 瀏覽
The food here was so awful.  I'm really not sure why they are so popular... When the sushi came out, the rice was warm, causing the fish to be slightly warm and also the seaweed to be completely soggy. I'm sorry, but I've had supermarket sushi that was better than that.  We ordered miso soup, salmon hand rolls, sea urchin and roe sushi, roe salad, and soft shell crab sushi roll (the fried crab tempura in this was also soggy). The best part of the meal was the miso soup. It had tiny clams, which I enjoyed. And I do have to say the proportion sizes were gargantuan so neither of us left hungry.  We ended up spending $298 on dinner for two. Overall, would not recommend and will not be returning. There are better sushi restaurants out there.  Don't waste your time here.  (Not that they give that much time since there is a 45 minute limit for diners.)
2016-10-04 1245 瀏覽
田中曾經貴為元朗壽司指標,經過十幾年後變成甘既質素,真係失敗,吉列豬排係翻炸,又硬又鞋,個飯又不夠軟,不是日本米,個面鼓湯好似豬肉湯多過面鼓湯,個前菜刺身不太過,只是一般貨色,原全不是元朗既日本料理特色,完全係失敗。安排坐位又係失敗,其實時間尚早都不用逼埋一枱坐,俾人見到甘多空位咪仲肉酸。
2016-09-12 1842 瀏覽
  前一個月,我開展左一個新既挑戰,挑戰中大關小關關關都令人心灰意冷,令人不禁頹廢消沈,係呢段日子中,我更想追求一樣可以令自己歡愉滿足既獎勵。  回家既路上特意去到不論風吹雨打,天寒還是地熱亦有人山人海於門外等侯既田中壽司店,取走一份點單紙。然後默默帶走。回至家中,挑選心中最能激起舌上味蕾舞動的壽司款式。  田中出名於壽司飯量非常足,刺身亦厚實闊長,吃後令人的滿足欲非數文字能描述得到。但能直說,田中的壽司,能令一個心灰意冷的人心中滿滿,腦海或是心底中,不再生出灰暗之想法。  在小難關順利過渡後,兌現對自己許下之承諾。在下班回家的車途上,撥到田中的電話,點下早前決定的夢幻菜單,灸燒三文魚壽司,三文魚壽司,以及一份鰻魚壽司。  到達元朗時,心情有點雀躍,奔向田中提取壽司,並回家慢慢享受這甜美的成果。  由於房間中的燈光並不明亮,亦因為心中的急躁沒有好好拍下壽司的美態。下次再到田中用餐,絕對會好好拍拍放上來。  火灸三文魚壽司油脂甘香,咀嚼時,三文魚的油脂甘香與飯的配合,令拿筷子的手不由自主地夾下一件壽司。令人真的欲罷不能。  鰻魚壽司本來亦無感,但因為早年在堂食之中,嚐過的味道,令人情不自

鰻魚壽司本來亦無感,但因為早年在堂食之中,嚐過的味道,令人情不自禁點下鰻魚壽司

鰻魚壽司一直被外界推崇烤熱既上枱便要立既享用,但這次因為外帶,回家需要小許時間,令鰻魚沒有堂食的綿軟口感,但因為晾了一會,魚身比較結實了一點,令看更喜歡這個鰻魚壽司

三文魚壽司不需我多說,大家亦能想象而知。

吃下數份壽司後,令身心感到非常滿足,感覺每個細胞亦被治癒般,令人不禁嘴角上揚。

外賣自取
2016-09-04 1145 瀏覽
賣點係大件夾抵食,只係將兩件壽司份量mix埋一舊。最值得食鰻魚壽司燒得又香又好食,甜蝦唔新鮮重有小小腥,紫菜又淋,當然咁既價錢唔可以要求太高。如果只係想填飽個肚一試無妨,但要質素就麻麻。未入去前等緊位就要寫定要食d咩,當然坐低之後可以再加單,限時45分鐘,老實說真係有d似食快餐既感覺。所以應該唔會有下次😅
賣點係大件夾抵食,只係將兩件壽司份量mix埋一舊。
如果只係想填飽個肚一試無妨,但要質素就麻麻。
金龍壽司
蟹柳壽司
蟹肉蟹膏軍艦
甜蝦壽司
2016-09-03
蟹柳壽司
  • 三文魚刺身
已經唔系第一次來呢間壽司店食啦~是日系為同男朋友慶祝兩週年~來呢度最大原因系,大件兼抵食!甘既份量甘級價位甘既質素,真係系元朗先可以做到講返今次食咩先~另外仲叫咗個日式海鮮鍋,$58。鍋內料冇咩特別,湯過甜,個人感覺一般般。今次兩個人食叫得太多,少一樣都夠,甘就可以省少少~
已經唔系第一次來呢間壽司店食啦~
是日系為同男朋友慶祝兩週年~
來呢度最大原因系,大件兼抵食!
甘既份量甘級價位甘既質素,真係系元朗先可以做到

講返今次食咩先~
軟殻蟹反卷
三文魚刺身 $69,甜蝦壽司$26
廣島生蚝
蟹子沙律

今次兩個人食叫得太多,少一樣都夠,甘就可以省少少~

2016-08-16
慶祝紀念
紀念日
軟殻蟹反卷
三文魚刺身 $69,甜蝦壽司$26
廣島生蚝
蟹子沙律
  • 軟殻蟹反卷,蟹子沙律,鰻魚壽司
2016-07-07 1387 瀏覽
多得友人介紹,出去食日本菜。先嚟前菜蟹籽沙律,一送到嚟,超級大份,多人先好食!三文魚刺身,勁大件,厚片,勁鮮味~海膽火山卷,又蝦又三文魚又海膽,多層次滿足,蟹籽一路食,一路爆爆爆。鰻魚壽司長得過份,重點係長到你沒法一口吞,口不大的人,食得狼狽的。果然係肉汁肥美的牛肉粒,好想再食一串。一口炸芝士,晤係冷藏貨,係真係原粒芝士粒。要小心食,好易爆芝士醬。總括嚟說,值得再去。不過餐廳有限制,繁忙時候,45分鐘交台,真係諗好先入去食。晤係就浪費了45分,而晤夠時間去食啦。
多得友人介紹,出去食日本菜。
先嚟前菜蟹籽沙律,
蟹籽沙律

一送到嚟,超級大份,多人先好食!

三文魚刺身

三文魚刺身,勁大件,厚片,勁鮮味~

海膽火山卷

安格斯牛栁粒串燒

果然係肉汁肥美的牛肉粒,好想再食一串。

一口炸芝士

晤係就浪費了45分,而晤夠時間去食啦。
2016-06-22 1275 瀏覽
因為等位時已經要嗌左野食先入去,所以一坐低好快有得食我同男友叫左三文魚壽司、雞肉蛋飯、小丸子。三文魚壽司、雞肉蛋飯都好大份,我覺得如果自己一個食,可能我都食唔到一半個飯好香,味道都OK,但唔會覺得好好食咁三文魚壽司的三文魚又厚又大塊見到D壽司好大件,個花之卷睇落好正三文魚超厚,蟹籽又多,不過我地無叫,因為見到D野食咁大份,廢事食唔哂剩低小丸子就比較普通,好似出邊D小食店咁,唔算多料,不太推薦食左幾樣就飽啦我地,所以下次可能嗌多D壽司,唔嗌飯先可以試到多D但間野限食45分鐘,我地食多左5分鐘,已經有侍應同我地講話我地超左5分鐘,要我地快D交番張枱,明白係唔想出面的客人等太耐,但咁短時間要食飯傾歇,真係唔夠所以如果一大班人食就唔太好,但一個人黎獨食係抵GE!
因為等位時已經要嗌左野食先入去,所以一坐低好快有得食
我同男友叫左三文魚壽司、雞肉蛋飯、小丸子。
個飯好香,味道都OK,但唔會覺得好好食咁
三文魚壽司的三文魚又厚又大塊

因為見到D野食咁大份,廢事食唔哂剩低
小丸子就比較普通,好似出邊D小食店咁,唔算多料,不太推薦

所以如果一大班人食就唔太好,但一個人黎獨食係抵GE!
2016-06-19
15 分鐘 (堂食)
2016-06-19 919 瀏覽
放工約左朋友到田中吃晚餐,聽說在元朗好出名雖然去到已經8:20(閒日),但門口已經有人在等待很特別的一點是這家店排隊的方式是拎一張落單紙選好然後交給店員,才算成功排隊而且入到去之後不能加單,所以去之前要諗定想食什麼,不然的話就會點得太多或太少等了大約30分鐘,我們終於可以入去吃了因為我們只有兩個人的間係,所以一定要和其他食客搭枱我們叫了一份雜錦壽司($198)有三文魚壽司(四件),海膽壽司(兩件),黃金魷魚壽司(兩件),帶子壽司(三件),甜蝦壽司(兩件),北寄貝壽司(兩件),和 一份鹽燒鯖魚($38)三文魚壽司食評:三文魚比起一般食到既大條,而且一塊三文魚很厚又大份,壽司飯又唔算大,成條三文魚可以包起個飯來吃,D wasabi好好味,係另一個加分位海膽壽司食評:唔算有咩出奇既壽司,海膽唔會苦或太腥,但比較普通黃金魷魚壽司食評:魷魚係爽口既,配合個壽司飯黎食都幾match,而魷魚份量都幾多,值得一試帶子壽司食評:都幾厚肉,食落唔會dry,幾有口感,因為佢厚肉既關係,係幾好食甜蝦壽司食評:好鮮甜,佢有埋個蝦頭係度,鐘意既可以啜埋個蝦頭汁黎食,算係幾新鮮北寄貝壽司食評:呢個我麻麻,因為北寄貝
放工約左朋友到田中吃晚餐,聽說在元朗好出名
雖然去到已經8:20(閒日),但門口已經有人在等待
很特別的一點是這家店排隊的方式是拎一張落單紙
選好然後交給店員,才算成功排隊

等了大約30分鐘,我們終於可以入去吃了
因為我們只有兩個人的間係,所以一定要和其他食客搭枱

我們叫了一份雜錦壽司($198)
一份鹽燒鯖魚($38)

三文魚壽司

海膽壽司
食評:唔算有咩出奇既壽司,海膽唔會苦或太腥,但比較普通

黃金魷魚壽司

帶子壽司

甜蝦壽司

北寄貝壽司
食評:呢個我麻麻,因為北寄貝本身個皮會硬硬地,有d dry

鹽燒鯖魚
食評:燒得唔錯,一黎到好香鯖魚味,食落肉質都幾好,都係唔會好腥,幾似日本食個d

總評:係幾好味,但又未去到為左佢特登黎元朗試下(個價都唔算好平),因為佢超多人排隊(特別係假日),平時我見5,6點左右已經form左條人龍出黎,建議可以平日去食,咁就唔洗迫得辛苦
30 分鐘 (堂食)
  • 三文魚壽司
  • 鹽燒鯖魚
2016-06-13 2754 瀏覽
田中成日聽人講好好食又大夾抵, 今日特登入元朗試下。12:30左右到, 未到繁忙時間唔洗等位, 一坐抵就即刻睇下食咩好meun其實就係張墊檯紙, 可以劃係上面, 點菜果陣唔驚唔記得。上菜好快, 得45分鐘用餐, 大家都速戰速決先黎人氣必食既鰻魚壽司, 真係好長, 好陣好香既炭燒味, 鰻魚好厚身, 入口軟綿綿, 好有滿足感跟住有亦都係人氣好高既花之卷, 中間仲有粒帶子, 三文魚好肥美, 有兩層包住, 非常足料, 我要分4次食先食完, 原本唔多鍾意三文魚刺身既我, 都覺得回味無窮刺身黎講, 吞拿魚一定係我首選, 淡淡既魚鮮再加上食後回甘......可惜, 田中既吞拿魚完全冇呢種感覺。吞拿魚好厚, 同時亦好多筋, 口感太腍, 味道仲有d腥, 令人好失望既敗筆。由於我驚死唔飽(主要因為唔洗我埋單), 又叫左個魚生飯定食, 刺身好足料, 可惜最後太飽食唔晒 海膽軍艦, 吞拿魚軍艦都好好食, 海膽唔會腥, 吞拿魚亦正常(係唔知點解刺身會出事)。軟殼蟹天婦羅亦都好值得推介, $55, 原本以為得一隻, 居然有兩隻, 仲要都幾大隻, 蟹膏同肉都多, 唔似出面沾好多面粉扮大隻果D由於件件壽司都好大舊,
田中成日聽人講好好食又大夾抵, 今日特登入元朗試下。
上菜好快, 得45分鐘用餐, 大家都速戰速決

花之戀
吞拿魚刺身
魚生飯定食
海膽軍艦, 吞拿魚軍艦
軟殼蟹天婦羅
由於件件壽司都好大舊, 最後我地都食唔晒, 而且又到左要離座既時間, 唯有告別檯上既美食, 下次黎食一定要小心點菜

2016-06-12
午餐
花之戀
海膽軍艦, 吞拿魚軍艦
軟殼蟹天婦羅
  • 花之卷
2016-06-02 1042 瀏覽
有啲嘢改良左先好!小弟都可以好肯定同你講真嘅日本壽司真係食唔到這個味道大大嚿,又平又抵食就係港式壽司嘅特色。但係香港仲有一個特色,就係人氣美食通常都要排左近45分鐘。好肚餓應該會等到度日如年吧。 建議大家真係要早少少到呢。三文魚壽司,大大件,而且三文魚好肥美,一件可以折開三件食呢。]加州卷,一般般,蟹子係細粒的,不太建議大家叫。🍣金龍壽司$36(好似係)唔係大阪嗰間好難食而且係大陸人開嘅金龍拉麵喔佢真係嚿壽司,而且差唔多有手板咁大嚿,除左有大大隻嘅有頭甜蝦之外,下面仲有大量嘅三文魚碎淨係睇相都見到嚿鰻魚幾咁吸引🍣鰻魚壽司:$38
有啲嘢改良左先好!

小弟都可以好肯定同你講真嘅日本壽司真係食唔到這個味道

大大嚿,又平又抵食就係港式壽司嘅特色。

]加州卷,一般般,蟹子係細粒的,不太建議大家叫。
🍣金龍壽司$36(好似係)

唔係大阪嗰間好難食而且係大陸人開嘅金龍拉麵喔

佢真係嚿壽司,而且差唔多有手板咁大嚿

,除左有大大隻嘅有頭甜蝦之外,下面仲有大量嘅三文魚碎
淨係睇相都見到嚿鰻魚幾咁吸引🍣

鰻魚壽司:$38
2016-05-09 850 瀏覽
放假比朋友捉左入元朗話要帶我去食好野,有好野食點都要去啦~好彩朋友冇介紹錯,真係一間唔錯既壽司店,都好多人排隊食架~等左15分鐘就有位,好彩都唔係等得耐。三文魚刺身大大塊又厚切,又肥又新鮮。蟹籽沙律好大碗,不過蟹柳真係好少,青瓜同蟹籽就好多啦~三文魚壽司既三文魚可以成條包住D飯。北寄貝壽司的味道甘甜、肉質肥厚。

2016-04-24
15 分鐘 (堂食)
午餐
2016-04-18 969 瀏覽
以前未搬入元朗都有專登揸車泥食,而家搬左元朗住更加係常客,泥之前記得要留肚,同要早點泥等位,時間關係,喺門口等位時已可拎定張點餐紙寫定要食乜,一入座就可落order,由於餐廳太多人等位,所以是有時間限制架。牆上面都有好多相比你選擇食乜,細心去睇樣樣都好吸引,直頭想全部都點哂!如果有朋友陪同一齊食就可叫多幾款食物。有時一個人泥,多數會叫呢個壽司拼盤,件件都又厚又超大件,而且非常新鮮,相信呢個份量都足夠你填滿肚子😊

如果有朋友陪同一齊食就可叫多幾款食物。
2016-04-01
30 分鐘 (堂食)
  • 海膽火山卷
  • 三文魚腩碎飯
2016-04-10 826 瀏覽
平時經過元朗總見到門口大排長龍~今日終於來到一試,大約6時半來到, 等了20分鐘便有位了!餐廳不算很大, 位置有點迫不過食物方面有點少驚喜!燒三文魚壽司哇, 真的很長!!燒得剛剛好, 暖暖地, 很滑!!三文魚手卷(抵食!)手卷內共有四片三文魚~三文魚很新鮮! 吃到甜味!重點吃到底仍然吃到三文魚!(不會只餘下飯)非常滿足!三文魚海膽蝦壽司這裡的三文魚都算頗新鮮,配上甜蝦+一點點海膽加點點Wasabi,,,整個層次都很豐富, 很滿足!海膽壽司這個我覺得一般, 因為我來海膽愛好者,我覺得鮮味不夠. 有一點點苦! 總括來說, 這間餐廳很料頗新鮮,價錢亦算合理!!建議先看清楚份量才點餐.因為一般份量都很大喔!
平時經過元朗總見到門口大排長龍~
今日終於來到一試,
大約6時半來到, 等了20分鐘便有位了!

餐廳不算很大, 位置有點迫
不過食物方面有點少驚喜!
燒三文魚壽司
哇, 真的很長!!
燒得剛剛好, 暖暖地, 很滑!!
三文魚手卷(抵食!)
手卷內共有四片三文魚~
三文魚很新鮮! 吃到甜味!
重點吃到底仍然吃到三文魚!(不會只餘下飯)

非常滿足!
三文魚海膽蝦壽司
這裡的三文魚都算頗新鮮,
配上甜蝦+一點點海膽
加點點Wasabi,,,
整個層次都很豐富, 很滿足!
海膽壽司
這個我覺得一般, 因為我來海膽愛好者,
我覺得鮮味不夠. 有一點點苦!

總括來說, 這間餐廳很料頗新鮮,
價錢亦算合理!!
建議先看清楚份量才點餐.

因為一般份量都很大喔!

2016-04-06
2016-04-07 798 瀏覽
聽野豬講田中係元朗有名小店之一,本來都唔多信,呢晚去到店外已經見到好多人等位就信了。攞完位要交埋點餐紙先真正算排緊隊架! 一心黎係食佢有紫菜嘅丼飯,冇咩點解,純粹想用個紫菜黎自制手卷最後要左個海膽三文魚火龍卷,三文魚壽司,三文魚腩碎飯同吞拿魚蓉軍艦。三文魚壽司抵食!三文魚足足比一般壽司長倍,仲要好肥美。吞拿魚蓉軍艦就一般般貨色,勝在大件頭,可以留返quota俾其他嘢。海膽三文魚卷又係大大件好抵食,仲要有埋甜蝦同海膽。不過又因為太大件,唔係好食到到相對少份量嘅海膽嘅味道,分開黎試左一啖,海膽都尚算鮮甜。最後係三文魚腩碎飯,睇個名幾驚真係得三文魚腩碎,原來仲有其他刺身嘅正如之前講可以用紫菜包住刺身同三文魚腩自製手卷,當堂令成件事有趣得多。總括黎講刺身同壽司都用料新鮮又足料,價格公道,服務良好有refill茶。不過要挑剔下啲飯,不論壽司飯定丼飯都有點過於濕潤,做唔到粒粒分明而粒粒相扣。
攞完位要交埋點餐紙先真正算排緊隊架!

三文魚壽司抵食!三文魚足足比一般壽司長倍,仲要好肥美

總括黎講刺身壽司都用料新鮮又足料,價格公道,服務良好有refill茶。不過要挑剔下啲飯,不論壽司飯定丼飯都有點過於濕潤,做唔到粒粒分明而粒粒相扣。
  • 海膽火山卷
  • 三文魚腩碎飯
2016-03-04 938 瀏覽
係元朗搵野食 完全唔係難事男朋友話掛住拳頭壽司第一時間就係諗起佢要等六張檯但因為限時45分鐘所以唔洗等好耐 就入得嗌左 雜錦壽司 鰻魚 同 蟹子沙律 同 炸蝦天婦羅等左五分鐘 左右 蟹子沙律到無影低 已經撈好哂 青瓜新鮮 蟹子同蟹柳絲都唔孤寒咖再過五分鐘 炸蝦天婦羅 竟然上檯先 $62/6 岩岩炸起 大大隻 炸粉唔會厚粉岩岩好 但蝦唔係好彈牙啦 不過十蚊隻熱辣辣 算係咁又等五分鐘 鰻魚壽司 好大塊 鰻魚 啊!成塊鰻魚卷住粒飯 做軍艦放入口一啖食唔哂鰻魚有烤過但鰻魚汁唔夠 精髓黎咖所以烤完 都比較乾身 但肉質都合格既又等五分鐘。。。雜錦壽司要等二十分鐘 三文魚 肥美新鮮 好厚切 但完全室溫溫度 利申天氣並不寒冷 帆立貝 大粒 彈牙 好鮮甜 好正 我唔食魷魚 評論唔到 海膽 見到兩隻唔同樣 我食左下面個件海膽先 鮮橙色 新鮮 甜帶小小回甘 唔錯上面個隻偏啡 望落係好肥厚 但試食一啖 好腥 有苦澀 問侍應哥哥 侍應哥哥俾左師傅 食 回覆話 係 加 拿 大 海 膽 黎 啵。跟住話無問題 洗唔洗整返件俾我 我話 可唔可以要返一件唔係加拿大 海膽既 因為明明兩件色 味都唔同 哥哥仔話 唔得
係元朗搵野食 完全唔係難事

等左五分鐘 左右 蟹子沙律到

無影低 已經撈好哂 青瓜新鮮 蟹子同蟹柳絲都唔孤寒咖

再過五分鐘 炸蝦天婦羅 竟然上檯先

又等五分鐘 鰻魚壽司
好大塊 鰻魚 啊!

成塊鰻魚卷住粒飯 做軍艦放入口

一啖食唔哂

鰻魚有烤過但鰻魚汁唔夠 精髓黎咖

所以烤完 都比較乾身 但肉質都合格既

又等五分鐘。。。雜錦壽司要等二十分鐘

三文魚 肥美新鮮 好厚切 但完全室溫溫度 利申天氣並不寒冷

但點知轉隔陣間 隔離係 鮮橙色個款海膽黎

真係覺得無語 不過廢事搞咁多野

北寄貝 爽口既 合格

甜蝦 鮮甜 唔錯

最後要講講下 飯 係 係好大舊 但d飯煲到好爛 d飯食唔到一粒粒咁
真係一舊飯 試落就明我講乜😶😶

服務還好 有效率 但趕頭趕命 做到燥底咁火氣十足啊 執檯都執到砰砰彭彭咁

我都係過來人 我明🤓我都做過侍應

整體 好肚餓 要求唔高 我係推薦既