2021-03-24 885 瀏覽
嗌咗個皮蛋瘦肉粥,就問可唔可以比少少豉油,但堅持唔肯比。佢話好鹹啦已經。但你唔係我喎!我真係慣咗咁食。連少少豉油都慳。其實個態度係最難令我接受。應該唔會再返來。
2021-03-24
外賣自取
2021-01-28 1047 瀏覽
兩個人嚟開油麻地工作,已經1點幾,諗起好耐冇幫襯生記,一於嚟試試是否仍保持。我同老公都點了魚腩鷄粥(@$55)及油炸鬼($9),另加懷舊豬腸粉($17)。一落單,侍者便會放下薑絲豉油及骨碟,很細心。生記的油炸鬼不是即叫即炸,似是交來的,不過想有嘢送粥,所以ok!腸粉上面有齊芝蔴醬及甜醬,底有豉油,腸粉尚算幼滑,不過厚,味道唔錯。👍🏻始終最精采是其生滾粥,粥底鮮甜及綿滑,鷄肉大大件兼無骨,魚腩同樣是大大件,很新鮮,整個粥鮮甜好味,水準能夠保持。😋😋😋

2021-01-20
2020-12-14 939 瀏覽
忽然想食清湯腩,上網搵一搵好多人推介生記。初頭見佢係粥麵店仲有d擔心。不過今日出開去果邊就順便去試下😚因為重點想食清湯腩,所以就叫左個淨清湯腩冇連麵。再叫左個豬潤豬同腸粉。食物來到,先俾碗粥既份量嚇親,多到爆出嚟🤣。第一時間試左個腩先,好淋好重牛味,連食開濃味野既友人都讚。豬膶好爽口,d味滲晒落d粥度,而且成碗粥充滿住豬潤,人d都唔慳料。另外腸粉正常,重點夠熱。見網頁寫店舖經常客滿,但可能最近疫情關係,我哋四點食完野已經見冇客。

2020-12-10
2020-11-18 738 瀏覽
路過肚餓行入去叫咗碗淨蘿白牛腩$52.00。剛剛坐低係靠近收銀枱旁邊的枱。在麵檔煮面的呀姐都走出來主動幫我落單。看到隔離枱食豬腸粉有辣椒醬。於是我就叫唔該我想要辣椒醬。有個呀嬸話枱上有辣椒油。但係因為我一般喜歡食辣椒醬多啲。我問佢可唔可以比啲辣椒醬我。呀嬸話唔可以架個D辣椒醬係廚房個到。唔可以入去攞㗎。然後又好大聲咁講除非你食豬腸粉就可以攞比我。麵檔內的呀姐聽見都驚呀一下。當堂明白原來係極度不滿我只幫親52.00元的浄蘿蔔牛腩。極度差啲服務態度真係好想
極度差啲服務態度真係好想

淨蘿白牛腩
2020-11-17
2020-09-10 916 瀏覽
生記啱啱喺油麻地有分店嘅時候,成日去幫襯,但係有一段時間冇去過,今日心血來潮,超級想食牛腩河,就去左生記清湯牛腩牛肚河($48)牛腩牛肚保持水準,炆得好淋,湯底比較清淡,食得出冇味精,個人覺得湯底可以濃味返少少,不過我飲咗少少湯,食完成個麵都唔會覺得口渴,有時食清淡啲都係好嘅,不夠價錢唔算特別平,整體分數:6.5/10值得一讚,餐廳好乾淨,服務態度又冇人講得咁差,等天氣涼啲,我會再返轉頭試吓啲粥,印象中粥比麵好食

清湯牛腩牛肚河($48)
清湯牛腩牛肚河

2020-07-19 744 瀏覽
生記真係好細食到大水準仲一直保持住冇變過 絕對值得一讚!而生記嘅鮮雞粥係我一直嘅首選雞件大大舊好肥美 仲會食到一陣酒味🤣一定要趁熱食🤤 粥底綿滑再因自己喜好酌量加埋青蔥同豉油成碗粥夠曬味💯重點係好味得黎價錢亦合理🤤 正呀
生記真係好細食到大
水準仲一直保持住冇變過 絕對值得一讚!
而生記嘅鮮雞粥係我一直嘅首選
鮮雞粥
炒米粉
鮮雞粥
2020-05-31 735 瀏覽
家裡沒什麼好吃先出門再說距離上課時間還有半小時就在附近吃個早餐吧由於時間尚早沒幾家店開了剛好在下最近也想吃粥就選上了這家粥店難得沒有選擇困難症的我一進店就立即點餐碎牛豬紅粥怕太飽沒加點腸粉也幸好沒點腸粉在下吃東西慢 就一碗粥也吃到差點遲到不過呢 這早上能吃上熱熱的食物真的好開心感覺一天心情都能被帶好好多好多的肉和豬紅加灑些胡椒粉 讓味道更佳沒得好好慢慢亨受也同樣得到一定的滿足與快樂又熱又濕的東西弓❤️ 真好
家裡沒什麼好吃

沒得好好慢慢亨受
也同樣得到一定的滿足與快樂
又熱又濕的東西弓❤️ 真好
2020-05-31
$35 (早餐)
2020-01-16 1202 瀏覽
外國人每天起身都要一杯咖啡,中國人就喜歡食粥,這些都算comfort food。 今天要去油麻地做事,之後就搵食,就找了這間🎈新記粥麵,坐落先知道原來這間生記粥麵跟上環哪間同一集團的,當然大家都知道生記粥麵,最出名就是✨魚腩粥💪,所以二話不說,就點了一碗魚腩粥,$45元。✨魚腩粥跟薑蔥豉油就一定㗎啦, 因為薑可以逼走魚的泥味, 但要留意一點,如果食食下唔夠薑蔥要加薑蔥,就要加三蚊。 至於魚的份量也蠻多👍, 也很新鮮👍,其實粥的份量也很大,食完之後一定飽。😋另外朋友就點了一碗肉丸粥32蚊, 所謂袖珍版, 但睇落其實一啲都唔袖珍👌, 肉丸的份量也很多, 都算彈牙👌。最抵讚方面,應該粥底冇味精,真係要讚一讚👍, 見隔離枱食嘅腸粉,醬料十足,睇見都好滋味,下次一定要試試。

2020-01-15
2019-12-06 517 瀏覽
其實也不是第一次幫趁油麻地東方街的「生記」。但久別之後,確實已經把曾經嘗試過的味道忘記得七七八八。入座的時候尚未到八點,可我想試的魚腩粥卻已沽清。一時間給他殺個措手不及,只好從空白的腦袋隨便叫個我只會在潮州鋪叫的筋腩河,跟我原本想叫的風馬牛不相及。「生記」的筋腩河跟潮州鋪的風味當然不一樣,起碼明顯沒有那麼重口味。但那清湯腩的處理卻讓我有點驚喜,完全不馬虎,喚起了小時候在家裏阿媽煲的蘿蔔牛腩的記憶。感覺清新,吃後並沒有喉乾的感覺。看來並沒有用很多「人工調味」。太太讓我試試她的肉丸粥,感覺也相當爽口自然,難道也是自己手打?這讓我有點動機下次早點到,試試他們的魚腩⋯

2019-12-06
2019-11-29 556 瀏覽
呢間粥店開左好多年~吾係第一次食!最主要比佢既足料份量所吸引,如果焈真係大大碗好夠料,材料又新鮮加上地理位貫一吸引就腳,油麻地地鐵站ymca出口一出,行五分鐘吾使就到!有時口淡淡,想食清d真係實得選擇!呢到都有面食,味道都吾差!今次叫左碗鮮牛肉鯪魚球生菜粥見到果下真係嘩左聲!勁大碗!鯪魚球有成八粒!!真係無乜邊間會有八粒咁多!雖然一碗要五十幾蚊吾算平,不過份量同材料都係有保証的!另外鐘意佢既粥吾會咸,味道合適推介
今次叫左碗鮮牛肉鯪魚球生菜粥
推介
2019-11-04 530 瀏覽
剛巧身體有啲不舒服,所以就在工作附近嘅地方找一間粥店點知換來的是失望的一頓午餐。廣東粥店,粥底同埋油器係兩樣我最關注的食物。油器今日我選了煎堆,佢有個細心為就係將個煎堆幫你剪開俾你去食,但呢個細心為又好又唔好。唔好嘅地方,其實係會影響咗個煎堆既質感。整體佢唔算做得差。整定午餐最出事嘅事佢嘅生滾粥,今日我點了皮蛋滑牛肉粥。我明白牛肉一定會用醃粉去令佢變得滑身。但他們過分利用令到牛肉產生作一種異味影響了整碗粥的味道,坦白說我食了三份一就放棄了。所以整體而言,呢一餐,所以個病都未好返啦!完。

唔好嘅地方,其實係會影響咗個煎堆既質感。整體佢唔算做得差。

整定午餐最出事嘅事佢嘅生滾粥,今日我點了皮蛋滑牛肉粥。

所以整體而言,呢一餐,所以個病都未好返啦!完。
2019-08-23 871 瀏覽
生記不嬲以「快、靚、正」為招徠,所以我同同事一向都鐘意lunch time過黎食呢到無論係食粥或粉麵都好高質,暫時搵唔到有第2間味道上比佢更優勝今次我叫左「墨丸牛丸米」,呢到丸類都係自家製手打,所以特別鮮味同彈牙,完全唔覺有溝左粉,非常好食!!而個湯底相對比較清淡,不過嫌太淡既可以加少少呢到既潮州辣醬,落少少已經辣味勁出,而且好香!呢間唯一比較一足既係收銀小姐,長期黑面,收錢找錢完全望都唔會望你,感覺無咩禮貌

墨丸牛丸米

墨丸牛丸米
2019-07-23 839 瀏覽
粥有分有䄂珍粥和單併,兩者分別是䄂珍粥是平常盛粥的碗,而單併是中湯碗的容量。如想吃粥,又想吃吓油炸鬼、腸粉,咁就袖袖珍粥已足夠。鯪魚球粥,有成7-8粒鯪魚球,淨吃魚球都飽咗4-5成了。粥底綿,魚球軟中帶實,一啲都唔腥,仲幾彈牙添。牛肉粥,不可避免應有用梳打粉之類醃過,鬆軟但無乜牛肉味。炒米粉,無炒麵供應,頗多油。油炸鬼剪碎,好似放了很久,又濕軟兼韌,浸粥吃也解決不到問題。墨丸鯪魚球麵,墨丸正常。腸粉混醬,粉皮依韌有彈囗。

牛肉粥,不可避免應有用梳打粉之類醃過,鬆軟但無乜牛肉味。

炒米粉,無炒麵供應,頗多油。

墨丸鯪魚球麵,墨丸正常。

腸粉混醬,粉皮依韌有彈囗。
  • 鯪魚球粥
2019-07-17 591 瀏覽
運動前後,已幫襯過幾次,但一個人品嚐的種類不多,每次只可選粥或麵食。 昨天帶咗個朋友一齊食, 終於可以試到一直好想食嘅嘢。 鍾意食豬潤鮮牛肉嘅朋友,高度推介 豬潤牛牛肉粥, 先講豬潤, 唔厚身,切得剛剛好,爽脆充滿豬潤香味,料靚處理得好好, 相信佢有些少調味, 但食唔出有味精,因為食完唔口渴; 再講鮮牛肉,好少粥品店食到鮮牛肉了,通常都係免治牛,就算有鮮牛肉都係醃到冇乜味道,但佢嘅牛肉係鮮嫩,食得番以前六七十年代嘅味道。今次有機會食到煎魚餅, 冇魚腥味,相信係手打,好彈牙,雖然唔係煎得好金黃,但食到家常味道,值得一試。唯一可唔點嘅係油炸鬼,唔脆,但冇油“益“味。其實佢嘅粥麵種類極多,我都只係食過幾款吧,一定繼續去食。
其實佢嘅粥麵種類極多,我都只係食過幾款吧,一定繼續去食。
2019-07-16 578 瀏覽
很久沒吃粥, 在這大熱天時, 吃粥不是自找苦吃, 滴汗連連? 但很懷念生記粥的味道, 幸好店舖冷氣充足, 在非繁忙時段可舒適嘆粥。鮮豬肉丸粥 (袖珍) $32炸麵 $9/碟鮮豬肉丸粥(袖珍)一碗有8粒肉丸, 粒粒彈牙有咬口, 是回憶的味道。店舖提供葱豉油, 不沾醬肉丸自身也好味道。粥底鮮甜綿滑, 是我喜愛的粥底, 可能肉丸太多, 不知不覺吃著吃著, 粥已沒了, 下次要試正常版。炸麵即油炸鬼, 可選一碟或一條。一碟份量不足一孖, 但也有大半孖。雖然只差$3, 幸好沒點整條, 否則真的會很飽。

鮮豬肉丸粥 (袖珍) $32
炸麵 $9/碟