2020-09-10 0 瀏覽
生記啱啱喺油麻地有分店嘅時候,成日去幫襯,但係有一段時間冇去過,今日心血來潮,超級想食牛腩河,就去左生記清湯牛腩牛肚河($48)牛腩牛肚保持水準,炆得好淋,湯底比較清淡,食得出冇味精,個人覺得湯底可以濃味返少少,不過我飲咗少少湯,食完成個麵都唔會覺得口渴,有時食清淡啲都係好嘅,不夠價錢唔算特別平,整體分數:6.5/10值得一讚,餐廳好乾淨,服務態度又冇人講得咁差,等天氣涼啲,我會再返轉頭試吓啲粥,印象中粥比麵好食

清湯牛腩牛肚河($48)
清湯牛腩牛肚河

2020-07-19 193 瀏覽
生記真係好細食到大水準仲一直保持住冇變過 絕對值得一讚!而生記嘅鮮雞粥係我一直嘅首選雞件大大舊好肥美 仲會食到一陣酒味🤣一定要趁熱食🤤 粥底綿滑再因自己喜好酌量加埋青蔥同豉油成碗粥夠曬味💯重點係好味得黎價錢亦合理🤤 正呀
生記真係好細食到大
水準仲一直保持住冇變過 絕對值得一讚!
而生記嘅鮮雞粥係我一直嘅首選
鮮雞粥
炒米粉
鮮雞粥
2020-05-31 308 瀏覽
家裡沒什麼好吃先出門再說距離上課時間還有半小時就在附近吃個早餐吧由於時間尚早沒幾家店開了剛好在下最近也想吃粥就選上了這家粥店難得沒有選擇困難症的我一進店就立即點餐碎牛豬紅粥怕太飽沒加點腸粉也幸好沒點腸粉在下吃東西慢 就一碗粥也吃到差點遲到不過呢 這早上能吃上熱熱的食物真的好開心感覺一天心情都能被帶好好多好多的肉和豬紅加灑些胡椒粉 讓味道更佳沒得好好慢慢亨受也同樣得到一定的滿足與快樂又熱又濕的東西弓❤️ 真好
家裡沒什麼好吃

沒得好好慢慢亨受
也同樣得到一定的滿足與快樂
又熱又濕的東西弓❤️ 真好
2020-05-31
$35 (早餐)
2020-01-16 759 瀏覽
外國人每天起身都要一杯咖啡,中國人就喜歡食粥,這些都算comfort food。 今天要去油麻地做事,之後就搵食,就找了這間🎈新記粥麵,坐落先知道原來這間生記粥麵跟上環哪間同一集團的,當然大家都知道生記粥麵,最出名就是✨魚腩粥💪,所以二話不說,就點了一碗魚腩粥,$45元。✨魚腩粥跟薑蔥豉油就一定㗎啦, 因為薑可以逼走魚的泥味, 但要留意一點,如果食食下唔夠薑蔥要加薑蔥,就要加三蚊。 至於魚的份量也蠻多👍, 也很新鮮👍,其實粥的份量也很大,食完之後一定飽。😋另外朋友就點了一碗肉丸粥32蚊, 所謂袖珍版, 但睇落其實一啲都唔袖珍👌, 肉丸的份量也很多, 都算彈牙👌。最抵讚方面,應該粥底冇味精,真係要讚一讚👍, 見隔離枱食嘅腸粉,醬料十足,睇見都好滋味,下次一定要試試。

2020-01-15
😋 No.370 香港 | 生记粥品📍: 上環畢街7-9號地舖🔹上环老字号粥铺,午饭时间等位要很久🔹和所有老字号一样,环境当然没有舒适,服务也没有很好,但味道好就够了,生记的牛腩面也非常值得试🔸猪肝粥和皮蛋瘦肉粥都很优秀,猪肝粥端上来被分量和商家的实诚惊了,真的是满满一大份。皮蛋瘦肉粥也可以吃的到很多皮蛋和瘦肉。🔸粥底非常细腻,要将粥煮烂至爆开米花,直到水米合一,入口才会绵滑,也只有火候和时间熬到了,才会有这么柔和的口感。🔸配菜选了排骨,入味,肉质松软,一份四块,30港币,是大的肋条,所以蛮划算的。💰:HKD 50-100, 口味7/10,环境6/10,服务6/10.
😋 No.370 香港 | 生记粥品
📍: 上環畢街7-9號地舖
🔹上环老字号粥铺,午饭时间等位要很久
2019-12-06 373 瀏覽
其實也不是第一次幫趁油麻地東方街的「生記」。但久別之後,確實已經把曾經嘗試過的味道忘記得七七八八。入座的時候尚未到八點,可我想試的魚腩粥卻已沽清。一時間給他殺個措手不及,只好從空白的腦袋隨便叫個我只會在潮州鋪叫的筋腩河,跟我原本想叫的風馬牛不相及。「生記」的筋腩河跟潮州鋪的風味當然不一樣,起碼明顯沒有那麼重口味。但那清湯腩的處理卻讓我有點驚喜,完全不馬虎,喚起了小時候在家裏阿媽煲的蘿蔔牛腩的記憶。感覺清新,吃後並沒有喉乾的感覺。看來並沒有用很多「人工調味」。太太讓我試試她的肉丸粥,感覺也相當爽口自然,難道也是自己手打?這讓我有點動機下次早點到,試試他們的魚腩⋯

2019-12-06
2019-11-29 374 瀏覽
呢間粥店開左好多年~吾係第一次食!最主要比佢既足料份量所吸引,如果焈真係大大碗好夠料,材料又新鮮加上地理位貫一吸引就腳,油麻地地鐵站ymca出口一出,行五分鐘吾使就到!有時口淡淡,想食清d真係實得選擇!呢到都有面食,味道都吾差!今次叫左碗鮮牛肉鯪魚球生菜粥見到果下真係嘩左聲!勁大碗!鯪魚球有成八粒!!真係無乜邊間會有八粒咁多!雖然一碗要五十幾蚊吾算平,不過份量同材料都係有保証的!另外鐘意佢既粥吾會咸,味道合適推介
今次叫左碗鮮牛肉鯪魚球生菜粥
推介
2019-11-04 348 瀏覽
剛巧身體有啲不舒服,所以就在工作附近嘅地方找一間粥店點知換來的是失望的一頓午餐。廣東粥店,粥底同埋油器係兩樣我最關注的食物。油器今日我選了煎堆,佢有個細心為就係將個煎堆幫你剪開俾你去食,但呢個細心為又好又唔好。唔好嘅地方,其實係會影響咗個煎堆既質感。整體佢唔算做得差。整定午餐最出事嘅事佢嘅生滾粥,今日我點了皮蛋滑牛肉粥。我明白牛肉一定會用醃粉去令佢變得滑身。但他們過分利用令到牛肉產生作一種異味影響了整碗粥的味道,坦白說我食了三份一就放棄了。所以整體而言,呢一餐,所以個病都未好返啦!完。

唔好嘅地方,其實係會影響咗個煎堆既質感。整體佢唔算做得差。

整定午餐最出事嘅事佢嘅生滾粥,今日我點了皮蛋滑牛肉粥。

所以整體而言,呢一餐,所以個病都未好返啦!完。
2019-08-23 738 瀏覽
生記不嬲以「快、靚、正」為招徠,所以我同同事一向都鐘意lunch time過黎食呢到無論係食粥或粉麵都好高質,暫時搵唔到有第2間味道上比佢更優勝今次我叫左「墨丸牛丸米」,呢到丸類都係自家製手打,所以特別鮮味同彈牙,完全唔覺有溝左粉,非常好食!!而個湯底相對比較清淡,不過嫌太淡既可以加少少呢到既潮州辣醬,落少少已經辣味勁出,而且好香!呢間唯一比較一足既係收銀小姐,長期黑面,收錢找錢完全望都唔會望你,感覺無咩禮貌

墨丸牛丸米

墨丸牛丸米
2019-07-23 676 瀏覽
粥有分有䄂珍粥和單併,兩者分別是䄂珍粥是平常盛粥的碗,而單併是中湯碗的容量。如想吃粥,又想吃吓油炸鬼、腸粉,咁就袖袖珍粥已足夠。鯪魚球粥,有成7-8粒鯪魚球,淨吃魚球都飽咗4-5成了。粥底綿,魚球軟中帶實,一啲都唔腥,仲幾彈牙添。牛肉粥,不可避免應有用梳打粉之類醃過,鬆軟但無乜牛肉味。炒米粉,無炒麵供應,頗多油。油炸鬼剪碎,好似放了很久,又濕軟兼韌,浸粥吃也解決不到問題。墨丸鯪魚球麵,墨丸正常。腸粉混醬,粉皮依韌有彈囗。

牛肉粥,不可避免應有用梳打粉之類醃過,鬆軟但無乜牛肉味。

炒米粉,無炒麵供應,頗多油。

墨丸鯪魚球麵,墨丸正常。

腸粉混醬,粉皮依韌有彈囗。
  • 鯪魚球粥
2019-07-17 494 瀏覽
運動前後,已幫襯過幾次,但一個人品嚐的種類不多,每次只可選粥或麵食。 昨天帶咗個朋友一齊食, 終於可以試到一直好想食嘅嘢。 鍾意食豬潤鮮牛肉嘅朋友,高度推介 豬潤牛牛肉粥, 先講豬潤, 唔厚身,切得剛剛好,爽脆充滿豬潤香味,料靚處理得好好, 相信佢有些少調味, 但食唔出有味精,因為食完唔口渴; 再講鮮牛肉,好少粥品店食到鮮牛肉了,通常都係免治牛,就算有鮮牛肉都係醃到冇乜味道,但佢嘅牛肉係鮮嫩,食得番以前六七十年代嘅味道。今次有機會食到煎魚餅, 冇魚腥味,相信係手打,好彈牙,雖然唔係煎得好金黃,但食到家常味道,值得一試。唯一可唔點嘅係油炸鬼,唔脆,但冇油“益“味。其實佢嘅粥麵種類極多,我都只係食過幾款吧,一定繼續去食。
其實佢嘅粥麵種類極多,我都只係食過幾款吧,一定繼續去食。
2019-07-16 465 瀏覽
很久沒吃粥, 在這大熱天時, 吃粥不是自找苦吃, 滴汗連連? 但很懷念生記粥的味道, 幸好店舖冷氣充足, 在非繁忙時段可舒適嘆粥。鮮豬肉丸粥 (袖珍) $32炸麵 $9/碟鮮豬肉丸粥(袖珍)一碗有8粒肉丸, 粒粒彈牙有咬口, 是回憶的味道。店舖提供葱豉油, 不沾醬肉丸自身也好味道。粥底鮮甜綿滑, 是我喜愛的粥底, 可能肉丸太多, 不知不覺吃著吃著, 粥已沒了, 下次要試正常版。炸麵即油炸鬼, 可選一碟或一條。一碟份量不足一孖, 但也有大半孖。雖然只差$3, 幸好沒點整條, 否則真的會很飽。

鮮豬肉丸粥 (袖珍) $32
炸麵 $9/碟

2019-06-20
  • 鮮豬肉丸粥+炸麵
2019-05-26 726 瀏覽
因為早陣子天天買粥去看爺爺,然後就迷上了這家,粥底很棉滑😂這家的粥只要是雙拼(約$55)份量都有點大,大慨可以分著吃當兩天的中餐~最近中午都在吃這個,希望調理腸胃,也清減一下... 畢竟在台灣幾天吃太爽了🤦🏻‍♀️.『肉丸豬心粥』🐷❤️很喜歡吃內臟,基本上除了肝以外都很喜歡。可是內臟不常買得到新鮮,買了要清洗也是有點麻煩...所以基本上我每次去都點豬心再配任何一款料.『腸粉』我覺得腸粉就別在晚上吃了,應該是比較早之前弄好放冰箱再翻熱,吃得出邊邊有點乾硬了... QAQ
因為早陣子天天買粥去看爺爺,然後就迷上了這家,粥底很棉滑😂

『肉丸豬心粥』🐷❤️
『腸粉』
2019-05-16 411 瀏覽
因為唔係太舒服所以就嚟到食粥叫咗個皮蛋瘦肉粥皮蛋瘦肉粥都算分量足夠然後叫咗個腸粉腸粉正正常常每一坺嘢咁不過呢度冷氣唔係好夠有啲熱之後就叫咗杯熱豆漿不過不失啦haha
haha
2K
2019-04-02 675 瀏覽
老字號粥店,位於不是大街大巷當眼處,而是橫街內,竟然爆滿,果然老街坊老熟客的聚腳點。粥品有袖珍版和普通版。點了一碗袖珍版豬潤粥,竟然儍眼了,對我而言是普通版,大碗啊!豬潤多到滿瀉,爽口。粥底好綿,由於有豬潤的關係,粥底變得鮮甜。油炸鬼可叫一碟或一條,彈性比較大。蘸粥來吃,一流。

粥品有袖珍版和普通版。

油炸鬼可叫一碟或一條,彈性比較大。蘸粥來吃,一流。

2019-04-02