2019-08-23 275 瀏覽
生記不嬲以「快、靚、正」為招徠,所以我同同事一向都鐘意lunch time過黎食呢到無論係食粥或粉麵都好高質,暫時搵唔到有第2間味道上比佢更優勝今次我叫左「墨丸牛丸米」,呢到丸類都係自家製手打,所以特別鮮味同彈牙,完全唔覺有溝左粉,非常好食!!而個湯底相對比較清淡,不過嫌太淡既可以加少少呢到既潮州辣醬,落少少已經辣味勁出,而且好香!呢間唯一比較一足既係收銀小姐,長期黑面,收錢找錢完全望都唔會望你,感覺無咩禮貌

墨丸牛丸米

墨丸牛丸米
2019-07-23 392 瀏覽
粥有分有䄂珍粥和單併,兩者分別是䄂珍粥是平常盛粥的碗,而單併是中湯碗的容量。如想吃粥,又想吃吓油炸鬼、腸粉,咁就袖袖珍粥已足夠。鯪魚球粥,有成7-8粒鯪魚球,淨吃魚球都飽咗4-5成了。粥底綿,魚球軟中帶實,一啲都唔腥,仲幾彈牙添。牛肉粥,不可避免應有用梳打粉之類醃過,鬆軟但無乜牛肉味。炒米粉,無炒麵供應,頗多油。油炸鬼剪碎,好似放了很久,又濕軟兼韌,浸粥吃也解決不到問題。墨丸鯪魚球麵,墨丸正常。腸粉混醬,粉皮依韌有彈囗。

牛肉粥,不可避免應有用梳打粉之類醃過,鬆軟但無乜牛肉味。

炒米粉,無炒麵供應,頗多油。

墨丸鯪魚球麵,墨丸正常。

腸粉混醬,粉皮依韌有彈囗。
  • 鯪魚球粥
2019-07-17 289 瀏覽
運動前後,已幫襯過幾次,但一個人品嚐的種類不多,每次只可選粥或麵食。 昨天帶咗個朋友一齊食, 終於可以試到一直好想食嘅嘢。 鍾意食豬潤鮮牛肉嘅朋友,高度推介 豬潤牛牛肉粥, 先講豬潤, 唔厚身,切得剛剛好,爽脆充滿豬潤香味,料靚處理得好好, 相信佢有些少調味, 但食唔出有味精,因為食完唔口渴; 再講鮮牛肉,好少粥品店食到鮮牛肉了,通常都係免治牛,就算有鮮牛肉都係醃到冇乜味道,但佢嘅牛肉係鮮嫩,食得番以前六七十年代嘅味道。今次有機會食到煎魚餅, 冇魚腥味,相信係手打,好彈牙,雖然唔係煎得好金黃,但食到家常味道,值得一試。唯一可唔點嘅係油炸鬼,唔脆,但冇油“益“味。其實佢嘅粥麵種類極多,我都只係食過幾款吧,一定繼續去食。
其實佢嘅粥麵種類極多,我都只係食過幾款吧,一定繼續去食。
2019-07-16 249 瀏覽
很久沒吃粥, 在這大熱天時, 吃粥不是自找苦吃, 滴汗連連? 但很懷念生記粥的味道, 幸好店舖冷氣充足, 在非繁忙時段可舒適嘆粥。鮮豬肉丸粥 (袖珍) $32炸麵 $9/碟鮮豬肉丸粥(袖珍)一碗有8粒肉丸, 粒粒彈牙有咬口, 是回憶的味道。店舖提供葱豉油, 不沾醬肉丸自身也好味道。粥底鮮甜綿滑, 是我喜愛的粥底, 可能肉丸太多, 不知不覺吃著吃著, 粥已沒了, 下次要試正常版。炸麵即油炸鬼, 可選一碟或一條。一碟份量不足一孖, 但也有大半孖。雖然只差$3, 幸好沒點整條, 否則真的會很飽。

鮮豬肉丸粥 (袖珍) $32
炸麵 $9/碟

2019-06-20
  • 鮮豬肉丸粥+炸麵
2019-05-26 577 瀏覽
因為早陣子天天買粥去看爺爺,然後就迷上了這家,粥底很棉滑😂這家的粥只要是雙拼(約$55)份量都有點大,大慨可以分著吃當兩天的中餐~最近中午都在吃這個,希望調理腸胃,也清減一下... 畢竟在台灣幾天吃太爽了🤦🏻‍♀️.『肉丸豬心粥』🐷❤️很喜歡吃內臟,基本上除了肝以外都很喜歡。可是內臟不常買得到新鮮,買了要清洗也是有點麻煩...所以基本上我每次去都點豬心再配任何一款料.『腸粉』我覺得腸粉就別在晚上吃了,應該是比較早之前弄好放冰箱再翻熱,吃得出邊邊有點乾硬了... QAQ
因為早陣子天天買粥去看爺爺,然後就迷上了這家,粥底很棉滑😂

『肉丸豬心粥』🐷❤️
『腸粉』
2019-05-16 332 瀏覽
因為唔係太舒服所以就嚟到食粥叫咗個皮蛋瘦肉粥皮蛋瘦肉粥都算分量足夠然後叫咗個腸粉腸粉正正常常每一坺嘢咁不過呢度冷氣唔係好夠有啲熱之後就叫咗杯熱豆漿不過不失啦haha
haha
2019-04-02 588 瀏覽
老字號粥店,位於不是大街大巷當眼處,而是橫街內,竟然爆滿,果然老街坊老熟客的聚腳點。粥品有袖珍版和普通版。點了一碗袖珍版豬潤粥,竟然儍眼了,對我而言是普通版,大碗啊!豬潤多到滿瀉,爽口。粥底好綿,由於有豬潤的關係,粥底變得鮮甜。油炸鬼可叫一碟或一條,彈性比較大。蘸粥來吃,一流。

粥品有袖珍版和普通版。

油炸鬼可叫一碟或一條,彈性比較大。蘸粥來吃,一流。

2019-04-02
2019-03-26 430 瀏覽
以前喺油麻地返地,lunch唔知食咩好,就上OpenRice睇吓邊度多正評,見生記粥品都好多正評,就走咗去試,之後就變成長期食客。依家唔再喺油麻地返工,但每次病咗都會諗起生記嘅靚粥。今次又病咗兩個星期啦,就專登過嚟食返碗粥。今次揀咗雞粥同豬膶魚腩粥,啲雞好滑好入味,而魚腩就更加唔使講啦,係必食推介。加埋佢啲豉油同葱,真係好好食!不過原來lunch time多好多嘢揀,去到dinner好多嘢都賣晒,例如豬肚同腸粉。之後仲追加左正蘿蔔牛腩,啲蘿蔔糕好淋好入味。佢嘅肉丸粥都唔錯架,有機會再嚟食!
之後仲追加左正蘿蔔牛腩,啲蘿蔔糕好淋好入味。
佢嘅肉丸粥都唔錯架,有機會再嚟食!
2019-03-23
2019-01-14 942 瀏覽
星期六早上去完米埔半天遊,回程時係旺角落車。係旺行左商場一會,覺得有些肚餓,突然醒起油麻地生記,於是行過去食碗粥。及第粥 - 粥料包括豬潤,豬腰,豬肚好新鮮及粥料好足夠。如果粥底稀些主這碗及第粥就非常完美。鮮牛肉粥 - 真如其名,牛肉好新鲜及份量足夠。但可能用同一粥底,粥底结左些。值得一提,這二碗粥屬於珍珍類,但其實一啲唔䄂珍,一個人食足夠。懐舊豬腸粉 - 滑滑的腸粉怖滿醬汁,好好味,有些兒時的味道。炒米粉 - 初時以為齋米粉一碟,點知食落先知碟米粉好豐富,內有肉碎,最惹味係炸菜,好正。

這碗及第粥就非常完美。

2018-10-22 1440 瀏覽
今日lunch time同同事咁啱都想清清腸胃所以去食下粥~ 雖然話清腸胃但係都要搵間好食嘅🤣。 呢間生記開咗好耐,一直都有幫襯開。今日決定幫佢寫返篇食評。大約一點嚟到已經坐滿人,兩個人等咗大約五分鐘有位。 叫咗個袖珍魚片粥同埋一份煎魚餅。 千祈唔好以為就抽珍係好細碗, 除非係比較大食嘅男仔,如果唔係一碗袖珍都夠食。大約五分鐘就有嘢食啦~ 同以往一樣碗粥有極多魚片, 魚片新鮮唔腥,亦唔算多骨。魚餅煎得好香,真材實料。雖然係鯪魚肉但係冇腥味,反而有薑味闢咗啲腥味之餘仲好食好多。每人只係38蚊~抵到爛~

每人只係38蚊~抵到爛~
2018-10-14 1021 瀏覽
从细到大,最讨厌食粥。又热又无味,除左感冒发烧,基本从来五lai呢味也!可以讲,唯一例外就系生记!点解,首先,我喜欢无米粥,生记粥品比其他老火粥最大不同,系熬到基本无来米,米完全化晒,淡淡香浓。其次,生记的粥品的鲍鱼粥,鸡粥,及第粥真系好鲜甜,基本叫咩料就有咩料既味,换个讲法,就系啖啖都系稠,滑口感加上鲜甜浓汤滋味…无论系旺角,定系港岛,基本1公里范围内,我都会兜去整翻碗,对于爱粥人事,或者“不知道吃什么早餐”的游客,生记都系不二之选

盐茜皮蛋肠

及第粥

鲍片粥

2018-10-12
$75 (早餐)
盐茜皮蛋肠
及第粥
鲍片粥
  • 鲍鱼粥
2018-09-25 931 瀏覽
又黎到生記喇 每次去到旺角想食清清地 就會諗起佢 今日直程帶埋朋友黎tim 上環同油麻地都食過 水準差唔多 唔會話分店就差d咁 我次次黎到都係食魚腩肉丸粥 今次都係 而朋友就叫佐豬潤肉丸粥 我地重叫多碟腸粉好多醬呀!! 以為會好濃味 但食落又唔係wor 我覺得整體ok既 唔算特別好食 可以唔叫豬潤肉丸粥 $48朋友叫既 因為我唔食豬潤所以冇試 朋友話好食 好食過肉丸 咁我諗應該都幾好食既魚腩肉丸粥 $52sorry呀 食完先記得未影相 講番個粥先 粥底好綿 好夠味 魚腩同肉丸都好多!! 重有 個粥由頭食到尾都好熱 好神奇完全冇凍過 haha 呢個組合既味道就唔洗講啦 睇我次次都叫就知啦評語: 必定番食 大大碗又足料 cp值很高呀

豬潤肉丸粥 $48

魚腩肉丸粥 $52
sorry呀 食完先記得未影相
講番個粥先 粥底好綿 好夠味 魚腩同肉丸都好多!!
重有 個粥由頭食到尾都好熱 好神奇

評語: 必定番食 大大碗又足料 cp值很高呀

2018-07-30 1165 瀏覽
之前番工食過鰂魚涌既生記, 發現原來油麻地都有分店, 方便好多, 即刻搵機會去試下。 袖珍雞粥 $30 袖珍其實都已經幾大碗, 一個人好夠食, 而且雞肉既份量一啲都唔少, 好足料! 熱辣辣既粥好綿密好夠味, 如果口味偏淡既人可能會覺得略咸, 不過我覺得啱啱好。 啲雞肉係完全無骨, 食得好方便, 肉質係好嫩滑, 而且醃得好入味, 基本上都唔需要點另外既葱薑絲豉油。 油炸鬼 $11 相比起粥, 油炸鬼就普通好多啦。感覺炸起放咗一段時間, 下次會再試下其他小食。

袖珍雞粥 $30

油炸鬼 $11

2018-07-11 1046 瀏覽
老字號品牌粥麵店不乏捧場客,係油麻地東方街一條比較靜街仔有間生記粥麵經常要座無虚席,今晚路過見唔使等位順便試番碗,menu都好多款粥品,我選了喜歡的豬潤肉丸粥和齋腸熱熱的腸粉上面巳由厨房舖了滿滿的甜醬,入口醬流流的,而熱腾騰和滿滿的粥底,再加埋厚厚塊的滑豬润,肉丸大粒又弹口,的確一流
豬潤肉丸粥,齋腸粉

2018-07-11
豬潤肉丸粥,齋腸粉
  • 齋腸
  • 豬潤肉丸粥
2018-06-30 716 瀏覽
去廣華覆診,聽到護士們討論中午要去生記粥麵午膳,反正我下午又要回醫院檢查,近近地揀左生記食粥。平日嘅十二點幾,當時客人唔算多,入座率大約6-7成。多年冇幫襯過生記了,唸住望清楚個餐牌先,一坐底店員已經企喺旁邊,不停問我哋食乜,我哋話睇多陣轉頭先,佢真係轉個頭唔夠20秒就再企喺旁邊有點不耐煩的問我哋點得未。問店員袖珍類同正常的單併類有乜分別?佢話䄂珍類細碗d喎🤔睇唔切個餐牌,唯有靠記憶點呢度最出名的魚腩粥、單併豬肉丸粥,再點碟油炸鬼啦。招牌鯇魚腩粥有大約6件魚腩,鮮甜👍🏻,配薑蔥豉油食一流,保持到當年水準。我反而對豬肉丸粥不抱太大期望,但將匙羹攪動碗粥時,發覺攪唔旭,因為肉丸數量太多,數一數有成13粒肉丸(相片只影到浮面果層肉丸),肉丸結實彈牙,有驚喜👍🏻而個油炸鬼呢,絕對絕對不建議大家點,唔脆,用筷子夾已經覺得林,油炸鬼的味道但牛脷酥嘅口感,一個字,實!下次都係食返佢最拿手的食物~粥!食食下留意到身旁有個客人叫左袖珍類肉丸粥,發覺碗粥嘅大細同單併類一樣,只係肉丸少d,6粒左右。原來袖珍唔係碗粥細碗d,而係少餸d啫。

鮮鯇魚腩粥
鮮豬肉丸粥