2024-03-20 9 瀏覽
銅鑼灣行完街, 有D肚餓想食韓國野. openrice 搵 到間傳統韓國料理外賣小店, 好似幾正. 我單點左幾樣至愛菜式黎試下. 甜辣無骨炸雞 (大)-   大份的份量超多  件件都大件無骨, 啖啖肉.  肉質超嫩, 甜辣適中. 食到停唔到. 牛肉拌飯烤 - 牛肉鮮嫩,配菜多有紫菜、大豆芽、翠肉瓜、菠菜,香菇,再加隻煎蛋,撈埋啲韓式拌醬,已經完美.炸醬麵  - 炸醬當然同麵分開另上, 讚. 配埋隻煎蛋. 個精髓係個醬汁, 食出韓國本土味到偏甜. 好好味, 個麵都煮到剛好, 口感彈牙. 烤牛肉紫菜飯捲 -   份量好足,一客 12 件,烤牛肉、醃漬黃蘿蔔、青瓜、紅蘿蔔和雞蛋 滿滿嘅餡料 , 包得好紮實 每口都咁清爽. 泡菜煎餅 -  惹味, 好多泡菜. 如果即食更好味 ! 新鮮辣泡菜 ( 細)-  招牌新鮮辣泡菜,  每日新鮮製作 醃制時間相對短 , 個人最喜歡口感爽脆 辣度相對強. 還有鮮甜味. 單配飯也足夠. 佢地都有2至3人套餐選擇. 如果有選擇困難症. 可以揀套餐.   佢地仲有多款韓國醃製小菜, 今次試左泡菜真心好食, 超市罐裝真係無得比.  我諗我以後會定期去入貨. 食材係直
我單點左幾樣至愛菜式黎試下.

泡菜煎餅 -  惹味, 好多泡菜. 如果即食更好味 !
食材係直接韓國入貨.  味道正宗韓國, 仲要價錢真係好親民.
今次真係搵到間好野.
佢地有兩間店. 好在有間喺港島.

地址:
#生生市場 (永德大廈) (灣仔)
灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號鋪
#生生市場 (捷榮樓) (元朗)
元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號鋪
2024-03-14
10 分鐘 (堂食)
  • 甜辣無骨炸雞
  • 烤牛肉紫菜飯捲
  • 新鮮辣泡菜
2024-03-19 17 瀏覽
生生市場係一間由幾位韓國媽媽主理嘅地道韓式外賣食堂🤣 提供正宗韓國美食無添加 佢哋每日親手製作韓式飯卷、拌飯、煎蛋捲、炸雞同魚糕等❤️所以佢哋嘅嘢食全部都係味道非常之地道🥰.🐷原味辣泡菜原味辣泡菜好正 雖然小編唔係好食得辣 小編媽媽食得好盡興 辣味夠夠酸爽開胃 泡菜爽脆 配上韓國媽媽親手製作嘅辣椒醬 味道更加濃郁.🐷涼拌波菜涼拌波菜好開胃 波菜口感爽脆 拌上韓國麻油食落一啲都唔膩.🐷烤牛肉紫菜飯捲牛肉肉質嫩滑多汁 搭配上軟綿嘅紫菜同香氣四溢嘅飯🍙🍚仲要入面超多配料 紅蘿蔔、青瓜、醃蘿蔔 所以口感豐富到不得了😭.🐷韓式炒粉絲粉絲炒得香滑 加入豐富嘅蔬菜同韓式調味料 味道好香🤣 返到屋企叮熱嚟食真係唔錯 而且有好多配 淨係啲菇都食到我飽.🐷蘿蔔魚糕湯湯底鮮甜 真係超級下飯🍚 跟住俾咗一碗白飯 碗飯飯係珍珠米好食 魚糕軟嫩 加上蘿蔔同其他配料 湯品豐富美味😍一碗熱騰騰嘅蘿蔔魚糕湯🤣🤣食完成個人暖笠笠.🐷韓國梨汁🐷韓國提子汁小編一向都好鍾意飲韓國嘅果汁 🍹尤其是呢啲一罐罐嘅 去新韓國餐廳都會叫小編最鍾意就係飲梨汁🍐 因為除咗果汁之外佢裏面仲有啲果肉 所以一路飲可以一路咬啲果肉 口感都幾豐富😍.生
所以佢哋嘅嘢食全部都係味道非常之地道🥰
🐷蘿蔔魚糕湯
🐷韓國梨汁
🐷韓國提子汁
📍灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #西餐 #中餐 #日本菜 #韓國菜 #泰國菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #灣仔 #灣仔好去處 #灣仔美食
2024-03-18 11 瀏覽
有時想外賣韓國菜返屋企食,會特登去銅鑼灣買呢間,因為是韓國人開店,嚐到正宗韓菜味道。🔥烤牛肉紫菜飯捲 $53好多料,有12嚿咁多。🔥韓式炒粉絲 $48調味料唔會好多,粉絲炒得乾爽。🔥雜菜煎蛋捲 $55蛋捲同樣好多,有蔬菜粒同埋紫菜,健康而且味道不錯。🔥新鮮辣泡菜(細) $38細盒原來都好多,新鮮泡菜味道特別唔同,仲保留住原本大白菜的甜味。🔥韓式海鮮嫩豆腐湯(跟飯)$68每款湯底當日朝早熬製,所以我當湯飯食。4個人食呢餐都覺太飽,親民價錢而且份量多,所以都會成日買返屋企食。店舖仲有好多凍肉,同韓式前菜小食,好多選擇。

🔥烤牛肉紫菜飯捲 $53
好多料,有12嚿咁多。

🔥韓式炒粉絲 $48
調味料唔會好多,粉絲炒得乾爽。

🔥雜菜煎蛋捲 $55
蛋捲同樣好多,有蔬菜粒同埋紫菜,健康而且味道不錯。

🔥新鮮辣泡菜(細) $38

🔥韓式海鮮嫩豆腐湯(跟飯)$68
每款湯底當日朝早熬製,所以我當湯飯食。

2024-03-12
15 分鐘 (外賣自取)
2024-03-18 19 瀏覽
間唔中就想食韓國菜,呢間係堅拿道西嘅外賣小店,唔單止有各式各樣即叫即整嘅韓國菜式,仲有凍肉同埋其他即食嘅食品,如果突然間想食有地道韓國風味嘅甜辣炸雞、紫菜飯卷、同埋泡菜等等,過嚟呢度買就最啱啦!價錢非常相宜,買到成枱嘢食都係二百幾蚊🤣我最鍾意係當中的甜辣炸雞,呢個價錢竟然有咁多狗,而且啖啖肉個炸粉又唔會好厚,仲有紫菜芝士飯卷都係必要之一,芝士半流心狀態,餡料非常清新,飯嘅比例亦10分好!😳😳
2024-03-18 24 瀏覽
生生市場 收工唔知食咩好‼️去左位於銅鑼灣時代廣場生生市場買外賣🥢韓國人主理韓式料理有多款特色韓式食物可供選擇價錢相宜好抵食啊👏🏻平均$40一款😋我叫左兩份韓式飯卷、一個韓式炸雞、一個韓式粉絲、一個涼伴波菜~調味唔錯🍙辣豬肉紫菜飯捲 🍙韓式牛肉紫菜飯捲超足料🥰已經切好成12件💯絕對夠飽🥢韓式炒粉絲 有甘荀、洋蔥、木耳好香麻油味😁勁入味又足料🐓原味無骨炸雞 ~即叫即炸好香脆🥬涼伴波菜~食落好清新店內除左韓式料理外,仲有凍肉賣嫁生生市場 📍灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖

收工唔知食咩好‼️去左位於銅鑼灣時代廣場

生生市場買外賣🥢韓國人主理韓式料理

有多款特色韓式食物可供選擇

價錢相宜好抵食啊👏🏻平均$40一款😋

我叫左兩份韓式飯卷、一個韓式炸雞
一個韓式粉絲、一個涼伴波菜~調味唔錯

🍙辣豬肉紫菜飯捲 🍙韓式牛肉紫菜飯捲

超足料🥰已經切好成12件💯絕對夠飽

🥢韓式炒粉絲 有甘荀、洋蔥、木耳

好香麻油味😁勁入味又足料

🐓原味無骨炸雞 ~即叫即炸好香脆

🥬涼伴波菜~食落好清新

店內除左韓式料理外,仲有凍肉賣嫁

📍灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
外賣自取
生生市場元朗店在家附近試過紫菜包飯記憶中味道不錯原來灣仔鵝頸橋附近亦開了分店除了外賣之外 亦有賣韓式凍肉2-3人餐 188$韓式烤雞拌飯經典的韓式拌飯 麻油菠菜紅蘿蔔絲青瓜絲煎蛋再加上烤雞及韓式辣醬配料和飯上下分隔 十分貼心韓式水冷面十分開胃的一道菜即使外賣 湯底亦有冰塊不過水冷面特色之一 剪面外賣就未能兼顧面餅十分完整泡菜煎餅分量足夠 在外賣盒內亦能保持口感跟配的醬料偏濃味會稍稍蓋過泡菜的味道可酌量配用魚糕湯最喜歡的韓式小食之一生生市場並非選用常見的魚糕片而是選用了口感更好的魚糕卷紫菜豆腐包飯雖然正正方方小小一盒但其實有好幾層而且配料豐富札實~
生生市場元朗店在家附近
而是選用了口感更好的魚糕卷
紫菜豆腐包飯
雖然正正方方小小一盒
但其實有好幾層
而且配料豐富札實~
這間位於鵝頸橋附近的韓式外賣店🥡主打自家製傳統韓國料理亦有多款韓國醃製小菜 之前試過這家店的泡菜覺得好好味😋小店特意引入韓國食材 味道很正宗質素不錯 價錢都好親民💯✨韓式炒魚仔紫菜飯卷飯卷是每日新鮮製作的 飯卷好足料飯的比例少😍👍🏻魚仔炒得乾身很香帶微微甜味 白飯帶有麻油香氣配合大量蔬菜🥒吃起來好清爽味道很不錯✨韓式海鮮嫩豆腐湯 配飯韓式豆腐湯嫩豆腐的配料好豐富 有蜆肉🐚魷魚🦑溫泉蛋🥚金菇 而且豆腐夠嫩滑 還加了泡菜🌶️味道酸酸辣辣地好開胃🍚配上飯一起吃也不會太辣✨甜辣無骨炸雞細份的炸雞份量都好夠🐔無骨炸雞每件都大大塊啖啖肉 肉質嫩滑粉漿好薄👍🏻整體味道比較甜不會辣✨新鮮辣泡菜新鮮辣泡菜是店鋪每日新鮮製作的招牌菜🥬醃制時間相對短 口感爽脆😍味道比較香甜好醒胃 要注意辣度會有點高✨海鮮煎餅配料有新鮮海鮮及韭菜🥕🥬不會煎得油膩 邊緣煎得金黃焦脆 口感煙韌有嚼勁 沾上清淡的韓國醋醬 酸酸甜甜加入白芝麻粒味道更香😋✨飲品飲品選擇都幾多 要了兩款比較少見的韓國青葡萄汁跟梨汁 連酒類飲品都有提供👍🏻📍生生市場 (永德大廈) (灣仔)灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號鋪📍生生市場 (捷榮樓) (元

✨韓式炒魚仔紫菜飯卷

✨新鮮辣泡菜
新鮮辣泡菜

✨海鮮煎餅

✨飲品

📍生生市場 (永德大廈) (灣仔)
灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號鋪

📍生生市場 (捷榮樓) (元朗)
元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號鋪
韓式炒魚仔紫菜飯卷
韓式海鮮嫩豆腐湯 配飯
甜辣無骨炸雞
新鮮辣泡菜
2024-03-12 12 瀏覽
今日午餐去左生生市場買lunch食,記得佢嘅餐點好有韓國風味而且店內仲有唔少醃製類食品同好多種類嘅燒肉買今日我買左幾樣野食返公司食😋🥢韓式海鮮嫩豆腐湯飯好喜歡佢個湯底,夠哂濃郁但又唔會太辣,湯料有豆腐、金菇、翠玉瓜、啲海鮮食落好鮮味,而個飯係珍珠米黎,好大碗咬落香甜煙靭,配湯食好夾🥢韓式烤雞拌飯拌飯有好多鮮菜,其中芽菜同紅蘿蔔絲好爽口,菠菜帶有小小麻油香,面頭啲紫菜好惹味,烤雞份量都唔少,仲有隻煎蛋,加埋個辣醬撈埋一齊食好味道而且口感豐富🥢雜菜煎蛋捲煎蛋捲有10大件,整得好靚,望落好有食慾,充滿蛋香味🥢新鮮辣泡菜食韓國料理一定要食kimchi❤️呢款kimchi味道夠哂濃郁,辣度適中,我叫左中size都有兩盒,性價比高呢!

今日我買左幾樣野食返公司食😋
🥢韓式海鮮嫩豆腐湯飯

🥢韓式烤雞拌飯

🥢雜菜煎蛋捲
煎蛋捲有10大件,整得好靚,望落好有食慾,充滿蛋香味

🥢新鮮辣泡菜
  • 辣豆腐海鮮湯
🔹二人餐A ($198)▫️K2辣豬肉紫菜飯卷食材豐富😍分別有雞蛋、青瓜絲、蘿蔔絲、生菜等✨辣豬肉好夠味,加埋配菜感覺好夾▫️T2人蔘雞湯(半隻)跟飯 食得出人蔘雞煲咗好耐,煮到好入味👍🏻連啲骨都煲到爛🤣即時煲咗咁耐啲雞都係咁嫩滑😍再加埋入面嘅糯米飯,冬天食暖入心▫️F1甜辣無骨炸雞炸雞炸粉皮薄,即使凍左都係脆嘅✨甜辣醬加炸雞,好入味✨▫️B2新鮮辣泡菜估唔到會俾咁多泡菜,足足一盒🤣泡菜食落索索聲,唔會太酸👍🏻▫️A3韓式烤雞拌飯 ($65)呢個最推薦!一定要加韓式辣醬拌飯!雞肉同其他配菜份量都唔少,仲有一隻煎蛋🍳2人餐仲有兩罐嘢飲~雖然地址係寫灣仔,但係最近就係銅鑼灣站A出口~
🔹二人餐A ($198)

▫️K2辣豬肉紫菜飯卷

▫️T2人蔘雞湯(半隻)跟飯

▫️F1甜辣無骨炸雞
炸雞炸粉皮薄,即使凍左都係脆嘅✨甜辣醬加炸雞,好入味✨

▫️B2新鮮辣泡菜
估唔到會俾咁多泡菜,足足一盒🤣泡菜食落索索聲,唔會太酸👍🏻

▫️A3韓式烤雞拌飯 ($65)

2024-03-11 8 瀏覽
成日經過堅拿道天橋都見到一間好似賣凍似嘅舖頭,但細心睇清楚,原來佢係賣凍肉之餘,仲主打韓食!有自己廚房,凍熱食午餐飲品咩都有架😳😳😳😳不過佢只做外賣,所以今日拉住朋友嚟試,都只可以買返去食或者去附近搵地方坐低食🙏🏻韓食選擇好多🈵🈵🈵:飯卷、燒餅、湯品、蛋捲、炸雞前菜應有盡有!!!🌯🍗🍱🥤今次得兩個人唔揀得太多,下次買返去同大家飯局食就正正正‼️‼️辣🐷豬肉紫菜飯卷 佢啲餡料一啲都唔吝嗇!!完全係爆餡之作!辣豬肉美味唔柴口,配埋多種蔬菜配料口感一流,好滿足🈵🈵🈵🥬蔬菜煎蛋捲🥚蔬菜料好足,而且切得細細粒,唔會令你因為要咬啲蔬菜而影響蛋捲個嫩口感🫶🏻中間仲包左紫菜,加強咗味道之餘仲豐富咗成件蛋捲👍🏻一份蛋捲份量仲要唔少,真係好抵食!芝士🧀無骨炸雞🍗粒粒炸雞都蓋滿芝士粉,芝士味道好濃。炸粉唔會好厚而且保留到雞肉多汁嫩口,值得一讚😊👍🏻揀咗兩款涼拌前菜1️⃣生醃八爪魚2️⃣汁煮鵪鶉蛋兩樣都好入味好好食!!尤其鍾意個八爪魚!!香辣又有咬口,用來拌飯拌麵或者放上飯卷一齊食真係一流💯

辣🐷豬肉紫菜飯卷

🥬蔬菜煎蛋捲🥚

芝士🧀無骨炸雞🍗

揀咗兩款涼拌前菜1️⃣生醃八爪魚2️⃣汁煮鵪鶉蛋
  • 辣豬肉紫菜飯卷
2024-03-10 6 瀏覽
銅鑼灣有超級多美食嘅選擇。呢間就好唔同,因為佢結合咗外賣同埋冷藏食品嘅舖頭👍👍🤩泡菜煎餅以酥脆的煎餅搭配酸辣的泡菜呈現,口感相當不錯。煎餅的外層炸得金黃酥脆,內裡則有豐富的泡菜風味。泡菜的酸辣味道與煎餅的香脆口感相互襯托,非常美味😋🤩韓式火腿紫菜飯卷紫菜的脆嫩與火腿的鮮嫩相互襯托,米飯的香氣使整道菜更加豐富。這道菜可以作為主食或輕食,口感清爽🫶🫶🤩韓式炒粉絲搭配新鮮的蔬菜和適量的調味料。粉絲的口感柔軟,與蔬菜的爽脆形成了很好的平衡。整道菜的味道鮮美,有著淡淡的醬油香氣🥰🥰🤩辣炒年糕Q彈的年糕為主要食材,加入蔬菜和辣椒醬炒製而成。年糕的嚼勁與辣椒醬的辣味相互襯托,味道鮮香辣口🥰🥰🤩韓式辣炒豬肉拌飯將辣炒豬肉和米飯混合在一起,再加上蔬菜和調味料。豬肉的香氣與辣椒醬的辣味相得益彰,讓整道菜的味道更加豐富🫶🫶#生生市場 #元朗 #灣仔 #銅鑼灣

🤩泡菜煎餅

🤩韓式火腿紫菜飯卷

🤩韓式炒粉絲

🤩辣炒年糕

🤩韓式辣炒豬肉拌飯
,讓整道菜的味道更加豐富🫶🫶

#生生市場 #元朗 #灣仔 #銅鑼灣
2024-03-08 6 瀏覽
生生市場🏮想喺屋企隨時隨地都食到韓國嘢?!呢一間位於灣仔嘅韓國菜、凍肉舖就幫到你啦!😍😍呢度有廿幾款新鮮嘅泡菜可以選購,我呢日嚟到就揀咗新鮮辣泡菜🥬$38、炒堅果魚仔🐟$60、涼拌豆芽$25,果然新鮮嘅泡菜就係特別好味,泡菜嘅口感特別爽口!另外亦都好推介炒堅果魚仔🐟,聽阿媽講呢啲魚仔連埋骨食好有營養🉐🉐同埋佢味道甜甜地,作為餐前小食或者零食都好唔錯!😉😉除咗唔同款式嘅泡菜之外,佢哋都仲有即叫即整嘅嘢食嘅,我哋今次就揀咗辣牛肉京蔥湯🐮$68同埋 韓式炒魚仔紫菜飯卷🐟🍙$53,辣牛肉京蔥湯好惹味😋😋至於食韓國嘢,紫菜飯卷當然都係必食嘅選擇啦!🙈
生生市場🏮

2024-03-07 26 瀏覽
鵝頸橋附近有間韓食外賣店,有即煮韓國菜式,有預先整好嘅伴菜/小食喺雪櫃自己揀,仲有冷藏食品包括直送韓牛,選擇都唔少。韓式炒粉絲 $48用料都好豐富,有菠菜、紅蘿蔔、洋蔥、冬菇同雲,炒得幾乾身仲唔太油,好香麻油味,份量仲勁大份。韓式炆牛肋骨湯 $150牛肋骨好入味,好燜,成5-6嚿,蘿蔔、紅蘿蔔、冬菇勁入味,好味😋海鮮煎餅 $58煎餅薄薄脆脆,好多魷魚粒,點埋醬汁,好味嘅。買返屋企做晚餐,翻熱後好🉐好似喺韓國餐廳食咁,好味又好抵👍🏻

韓式炒粉絲 $48
韓式炒粉絲

韓式炆牛肋骨湯 $150
韓式炆牛肋骨湯

海鮮煎餅 $58
煎餅薄薄脆脆,好多魷魚粒,點埋醬汁,好味嘅。

韓式炒粉絲
韓式炆牛肋骨湯
2024-03-07 13 瀏覽
之前經過 以為係普通凍肉店 都唔知有熟食外賣上個禮拜IG見到人地介紹 今日專登去潮聖😌menu 有兩大版 選擇困難症又出現🤦🏻‍♀️🥚雜菜煎蛋捲呢個勁抵食 有一盒三層😱 total十舊大大舊到底我食左幾多隻蛋落肚🤣🤣🤣蛋香混合著雜菜的口感 令人食指大動🍜辣炒年糕公仔麵平時韓式野既辣 主要都係甜辣估唔到真係有啲辣😂份量好多 肚餓必選👍🏻🥣人蔘雞湯(半隻)正正子☺️蔘味唔會太重 但都見到唔少蔘有啲似滴雞精湯底仲有好多煮爛哂嘅米 夠哂飽肚仲要跟一配飯 個飯最後變左下一餐🤣🥢烤牛肉拌飯食韓國嘢必食Bibimbap配菜同飯分隔開👍🏻👍🏻食既時候先撈埋一齊 保持新鮮呢到兩大一小都食唔哂🤣🤣埋單唔洗$250 好抵食😋😋
之前經過 以為係普通凍肉店 都唔知有熟食外賣

🍜辣炒年糕公仔麵
平時韓式野既辣 主要都係甜辣
估唔到真係有啲辣😂
份量好多 肚餓必選👍🏻

🥣人蔘雞湯(半隻)
正正子☺️

配菜同飯分隔開👍🏻👍🏻
食既時候先撈埋一齊 保持新鮮

呢到兩大一小都食唔哂🤣🤣
埋單唔洗$250 好抵食😋😋
5 分鐘 (外賣自取)
2024-03-07 52 瀏覽
今日喺灣仔做完運動,俾我發現一間幾高質嘅韓國外賣店🤩🤩 有勁多我最愛嘅韓式前菜😍 有各款熱食、小食、炸雞、飯卷等等🤩 仲有賣埋冷凍食品,應有盡有,鍾意食韓國嘢嘅朋友一定要bookmark🫶🏻🌟原味無骨炸雞 (L) $72由於外賣,返到屋企用氣炸鍋翻熱,估唔到仲keep到皮脆肉嫩,真心唔錯🫶🏻🌟芝士紫菜飯卷 $48佢嘅紫菜飯卷有好多款,今日揀咗呢款芝士紫菜飯卷好好味👍 一盒份量勁多😎 最正係佢落芝士一啲都唔手軟,芝士味好突出,啱晒我🫶🏻🌟烤牛肉拌飯 $68呢個拌飯真心好有驚喜🤩🤩牛肉多得來又高質🫶🏻 佢會跟一個韓式辣醬,所有配料撈埋一齊食,勁香勁惹味🤩🌟雜菜煎蛋卷 $55又係俾佢嘅份量嚇親😆 真係勁多舊👍 佢嘅蛋捲同日式嘅蛋捲有啲唔同,日式偏甜,韓式味道會更加豐富,幾好食🫶🏻🌟菠蘿汁 $10呢度除咗食物,仲有賣好多韓國嘅飲品,今日試咗呢個菠蘿汁,幾香甜🫶🏻估唔到外賣店都可以做到餐廳堂食嘅質素👍附近嘅打工仔晏晝落嚟買或者叫外賣,一盒搞掂,方便又好味😋 而且呢度份量真係好足肯定飽肚😆

🌟原味無骨炸雞 (L) $72

🌟芝士紫菜飯卷 $48