2022-09-02 433 瀏覽
餃子越來越多不用口味,甜/酸/辣味,配合各種蒸,湯,煎,炸,各有獨特之處今次來到呢間以餃子為主食餐廳,款式配搭多CP值非常高我個人最喜歡蒸/湯餃,保留原汁,皮又不會太乾身點了香芹芫荽豬肉餃子,新鮮餡料,味道清新不膩,餃子皮都做很薄身。附送的雞高湯都不太咸值得一試,位置比較少,有機會需要一點點時間輪侯#我是吃貨組長 #Nicky的味道 #吃貨的態度 #美食 #甜記餃子 #餃子 #港式 #foodieleader #foodie #foodiehk #blogger #長沙灣 #cheungshawan #香港 #hongkong

今次來到呢間以餃子為主食餐廳,款式配搭多CP值非常高

我個人最喜歡蒸/湯餃,保留原汁,皮又不會太乾身
附送的雞高湯都不太咸

值得一試,位置比較少,有機會需要一點點時間輪侯

15 分鐘 (外賣自取)
2022-08-19 696 瀏覽
今次我哋兩個都叫咗雙拼水餃10隻 ($44),韭菜豬肉餃+ 京蔥羊肉餃同埋 韭菜豬肉餃+ 西洋菜豬肉餃。餃子算係做得皮薄餡靚,大大粒幾足料韭菜豬肉餃:食餃子嘅首選一定係揀會食到人口臭嘅韭菜餡🤭 韭菜味香濃,真材實料西洋菜豬肉餃:味道清清地感覺好健康😂 雖然有幾粒西洋菜餡帶有少少苦味,但整體都係好食嘅京蔥羊肉餃:京蔥加羊肉味道十分夾,羊肉完全冇羶味,而且食落有孜然粉嘅香味,估唔到孜然粉同餃子係一個咁夾嘅配搭😂口水雞 ($50):辣得過癮又唔會辣到食唔落,雞肉正正常常,但略嫌雞皮太厚麻辣雞腎 ($30):夠爽口而且份量唔算少,夠哂麻,正最後一定要講嘅就係佢地嘅秘製辣菜脯,做得幾出息,同餃子一齊食一流🤤

麻辣雞腎 ($30):夠爽口而且份量唔算少,夠哂麻,正

2022-08-13 693 瀏覽
有眼不識泰山系列2😂竟然係第一次食又係比黑洞食堂燒到我又係名不虛傳真係好食喎試咗湯餃同埋煎餃湯嘅就叫咗白菜餃同埋西洋菜餃煎餃就揀咗芝士粟米雞肉同埋又係西洋菜豬肉因為我本身最鍾意食西洋菜豬肉餃😆兩款都好好食各有千秋啊真係啲餃子係皮薄然後個餡係實的的脹卜卜咬開好juicy 真係高質嘅餃子店芝士粟米雞肉係好食不過應該如果全部都係就會好漏所以Mix 一半一半其他味會好啲仲要有一甖麻辣菜譜俾你任加😋又係外賣平台有我又可以不停encore la 😆Rating :4.8/5
有眼不識泰山系列2😂

又係外賣平台有
我又可以不停encore la 😆

Rating :4.8/5
2022-08-07 710 瀏覽
【長沙灣甜記餃子 🥟量多鮮甜好食😋】甜記餃子真係好食😋最重要唔多人排 小編上次特登去食旺角嗰間…等左勁耐同長沙灣對比之下,味道都有少少唔同,友人與我嘅結論係 係好食🥹但要排9個字 不了🥵長沙灣嗰間lunchtime都頗多人,要排隊真係唔夠時間食啊🥵___ ___ ___ ___ ___ ___ ___✨蕃茄薯仔湯 8隻 $40 / 10隻$44西洋菜餃 冬菇雲耳豬肉餃 ✨煎餃 8隻 $44 / 10隻 $48栗米餃 南瓜餃 煎餃建議叫8隻 食到最後會覺得稍油膩湯餃認真唔錯,湯底唔似味精湯🥹 仲有啲湯渣,感覺個皮比煎餃薄啲辣菜甫都值得一提,頗辣但惹味,脆身加上煎餃食落有唔同層次又解到少少膩西洋菜餃 栗米餸 冬菇雲耳豬肉餃👍🏻👍🏻 好食,真材實料
【長沙灣甜記餃子 🥟量多鮮甜好食😋】

甜記餃子真係好食😋最重要唔多人排
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨蕃茄薯仔湯 8隻 $40 / 10隻$44
西洋菜餃 冬菇雲耳豬肉餃
✨煎餃 8隻 $44 / 10隻 $48
栗米餃 南瓜餃

煎餃建議叫8隻 食到最後會覺得稍油膩
西洋菜餃 栗米餸 冬菇雲耳豬肉餃👍🏻👍🏻 好食,真材實料
2022-08-01 625 瀏覽
甜記餃子一直係香港眾多餃子舖頭人氣極高💕今次捉埋朋友一齊去試下呢間咁出名嘅餃子店😉我地分別叫左一個湯餃一個煎餃🥟本身諗住食蕃茄薯仔牛肉湯餃🫣襯返佢個蕃茄薯仔湯底🤣但好可惜我地6:00去食~已經賣晒🫠韭菜豬肉餃✨餃子皮夠薄🥰又好滑🥰每一粒餃子都塞滿晒餡🥰韭菜同豬肉嘅比例啱啱好🤤韭菜好香口、豬肉唔會好多肥膏😉而且好多肉汁啊!!!個蕃茄薯仔湯好足料!仲食到一粒粒薯仔🥔仲有啲紫洋蔥添🧅粟米芝士雞肉餃✨粟米🌽芝士🧀同雞肉🐣呢個組合真係無得輸😍每一粒煎餃都煎到脆卜卜💕呢度嘅粟米夠哂甜😇又好香粟米味喎!雞肉都好多又唔好嚡🤤芝士雖然唔太突出~但一路食一路滴啲芝士汁出黎🤩令到隻餃子更加Juicy❤️我地仲叫左凍豆漿同凍洛神花茶✨豆漿超級濃郁、豆味好厚實呀!洛神花茶唔會超級酸😚冰冰凍凍、酸酸甜甜極度透心涼!另外佢地嘅辣菜脯都幾好食!辣得好過癮呀!😉甜記餃子 (長沙灣)長沙灣昌華街23號富華廣場19號地舖
甜記餃子一直係香港眾多餃子舖頭人氣極高💕

韭菜豬肉餃✨
餃子皮夠薄🥰又好滑🥰
每一粒餃子都塞滿晒餡🥰
韭菜同豬肉嘅比例啱啱好🤤
韭菜好香口、豬肉唔會好多肥膏😉
而且好多肉汁啊!!!
個蕃茄薯仔湯好足料!
仲食到一粒粒薯仔🥔仲有啲紫洋蔥添🧅

粟米芝士雞肉餃✨
粟米🌽芝士🧀同雞肉🐣呢個組合真係無得輸😍
每一粒煎餃都煎到脆卜卜💕
呢度嘅粟米夠哂甜😇又好香粟米味喎!
雞肉都好多又唔好嚡🤤
芝士雖然唔太突出~
但一路食一路滴啲芝士汁出黎🤩
令到隻餃子更加Juicy❤️

我地仲叫左凍豆漿同凍洛神花茶✨
豆漿超級濃郁、豆味好厚實呀!
洛神花茶唔會超級酸😚
冰冰凍凍、酸酸甜甜極度透心涼!

另外佢地嘅辣菜脯都幾好食!
辣得好過癮呀!😉

甜記餃子 (長沙灣)
長沙灣昌華街23號富華廣場19號地舖
  • 粟米芝士雞肉餃
  • 韭菜豬肉餃
  • 洛神花茶
  • 豆漿
  • 辣菜脯
2022-07-31 625 瀏覽
超人氣🔥嘅餃子🥟食店,原來已經有三間分店,一個晚上🌃來到這裏,依然需要等位,或許充滿期待嘅心態太過多幻想。點菜時被告知好多好多款都賣晒,只好選擇餘下最基本嘅款式;服務一般,又坐得唔太舒服,比較擠逼🥹———————————————————————————🍜白菜🥬豬肉餃🥟湯麪💬餃子🥟大隻飽滿,味道正常,叫咗人人讚嘅蕃茄🍅薯仔🥔湯底,但唔知點解好淡唔濃郁,配索湯嘅麪都唔係好夠味🥹.🥟韮菜豬肉煎餃💬煎餃比較香口脆皮,咬開多汁,蘸辣菜莆同醋一齊食,不過唔算是非常之好嘅選擇🤔.🥢麻辣雞腎💬口痕叫多咗份小食,見到雞腎係臨上枱先澆上去,變相唔太過入味,製作應該要改變一吓🥹
———————————————————————————
🍜白菜🥬豬肉餃🥟湯麪
🥟韮菜豬肉煎餃
🥢麻辣雞腎
It's probably due to the record high hot weather leads to a poor appetite. Whenever thinking about where and what I shall have for dinner tonight, it could be spent half an hour struggling with Openrice or Eatery App but not reach conclusion. Nowadays dining out in Hong Kong is overwhlemed with the chain restaurants encouraging value for money and secret recipes as common  business models. In contrast, giving unnecessary bigger portions and too oily or too much MSG are the major factors to suppress everyone appetite especially during the hot summer. To balance up the above, I will go for having simple meal at local eateries or individual small shops.
It has been the third time within two weeks having dumpling at Tin Kee Dumpling Restaurant. Apart from a few selections of snack dishes i.e. drunken chicken, drunken pork knuckle and marinate beef shank etc, the shop is mainly serving dumplings in soups or being fried. The selection of dumpling ingredients are minced chicken, pork, beef and lamb with different vegetables. My favourite is Asian Chives Pork Dumplings. Each portion will serve with 8 or 10 dumplings. There is no fancy condiments or sauces but to serve with brown vinegar as only dressing. Tasty indeed ! You must try.
Tin Kee is a tiny shop with less than 20 seating accommodation.  During the dining hours you will have to queue at the shop front for 15 to 30 minutes. For those not be willing to wait for the long queue dining inside will rather go for take away.
2022-07-10 885 瀏覽
良心又好食既小店真係值得守護🤩今日係專誠過去長沙灣食嘅,覺得一場嚟到,咁就要試吓啲口味特別啲嘅餃子,所以叫左洋蔥薯仔牛肉+香葉豆角豬肉煎餃子,其實睇緊Menu嘅時候,已經覺得個價錢好抵食,出面好多手工餃,閑閑哋都$6一隻up😣 佢呢到除翻開都係$4.8一隻,仲要足料,真心好正,皮薄餡料多😋😋 睇相都知煎得好脆🥳🥳湯餃子都一樣正,京蔥羊肉餃都好夠味,正!佢每款餃子都同佢個名一樣味,唔會好似有啲餃子店咁,明明唔同味嘅餃子,食落都係差唔多😂😂同埋辣菜譜都好好食,我食左好多🥳我一定會再黎😋😋
良心又好食既小店真係值得守護🤩
湯餃子都一樣正,京蔥羊肉餃都好夠味,正!
同埋辣菜譜都好好食,我食左好多🥳
我一定會再黎😋😋
香葉豆角豬肉餃  +洋蔥薯仔牛肉餃
京蔥羊肉餃子米線
2022-07-08
香葉豆角豬肉餃  +洋蔥薯仔牛肉餃
京蔥羊肉餃子米線
  • 洋蔥牛肉餃
2022-07-08 442 瀏覽
呢間餃子店真係超高人氣🔥最鍾意就係食佢哋嘅湯餃子🥟每一粒都皮薄餡靚 每粒都好飽滿😚南瓜雞餃子好清甜 再配埋個蕃茄薯仔湯 真係超夾!!再加埋啲喼汁同菜圃 食落更加惹味😋
2022-07-02 677 瀏覽
本身間店中午去食會好多人排隊,只好等放工再食。餃子都有分好多款,比較常見既白菜豬肉餃同韭菜豬肉餃。湯底有兩款,雞湯或蕃茄湯。除左餃子仲有其他小食同麵。煎餃可揀兩款,粟米芝士雞肉餃及韭菜豬肉餃。煎餃可以令芝士保留本身味道,唔會被湯底覆蓋,韭菜餃就一向都煎比較好食,香口!小食有醉雞$50﹑麻辣手拍青瓜$22﹑滷水牛𦟌$48,價錢同份量都好公道。青瓜雖然唔夠辣但勝在爽口,新鮮。牛𦟌就不失不過,醉雞酒味唔算好濃,但肉質過得去。湯餃$40/8隻或$44/10隻湯餃揀左蕃茄湯,湯底唔係開茄膏,值得一讚,用蕃茄﹑洋蔥仲有薯仔煲,椰菜冬茹雲耳豬肉餃同白菜豬肉餃。餃子皮薄餡嫩,味道鲜美!
本身間店中午去食會好多人排隊,只好等放工再食。
湯餃$40/8隻或$44/10隻
2022-06-29
同朋友都好鐘意食餃子,所以揀左食呢間良心餃子店。之前喺旺角見太多人排所以食唔到,好彩呢次去長沙灣分店竟然唔使排隊😝。小店座位都比較逼,坐得就唔太舒服,不過食餃子唔需要坐好耐都ok既。同朋友各叫10隻煎餃,$48有10隻仲要雙拼都幾抵食👍🏻。大約等左15分鐘就2碟一齊上,齊齊有得食😎。🔅椰菜冬菇雲耳豬肉餃個人比較鐘意傳統菜餃,所以叫左2款最basic既試。餃子皮厚薄適中,煎到好香脆,唔算好油,唔會煎到皮硬晒刮口💮。雲耳同椰菜好爽口,菇味唔算好突出,但整體不俗。🔅白菜豬肉餃白菜粒偏大,所以食落有口感,好juicy,仲有好微微既薑味。🔅粟米芝士雞肉餃同朋友交換左2款餃試。芝士味唔算濃,唔係拉絲嗰種芝士,不過平時怕芝士臭既我都食到。粟米唔算好甜,應該唔係新鮮粟米所以差啲,雞肉味都唔太明顯。🔅洋蔥薯仔牛肉餃一咬開洋蔥味好香,洋蔥粒大有口感,幾甜,但食唔到薯仔🧐,同埋牛肉味唔算濃又有少少筋。💬整體菜餃感覺上比較好,雖然簡單但幾好食又juicy,性價比高。菜脯朋友試左話幾辣,如果怕辣就要小心😌。另外一位朋友話佢既蕃茄湯好食,下次有機會再試。

椰菜冬菇雲耳豬肉餃

🔅洋蔥薯仔牛肉餃
豆漿

椰菜冬菇雲耳豬肉餃
白菜豬肉餃
呢間餃子店一直都好高人氣,之前疫情已經買過外賣返屋企食,份量大而且好好味😋😋呢度嘅餃子選擇好多,差唔多成10款,本身諗住叫京蔥羊肉餃點知晏就已經賣灑😣✅湯餃子麵(5pcs)$40台灣麵配雞湯(白菜豬肉餃)兩款湯底唔算好濃,偏向清淡。中意嘅可以試下加佢地嘅辣菜脯,超好食!即刻買咗盒返屋企食🤩白菜豬肉餃偏向大眾啲,菜同肉嘅比例好夾,唔鐘意白菜可以選其他款嘅菜餃🌿✅煎餃子麵(5pcs)$44台灣麵配番茄薯仔湯(洋蔥薯仔牛肉餃)比較少有洋蔥薯仔牛肉餃,味道相對較為濃郁,牛肉味濃🐮✅豆漿$10 獨立支裝,味道不錯📍甜記餃子 (長沙灣)長沙灣昌華街23號富華廣場19號地舖
✅湯餃子麵(5pcs)$40
台灣麵配雞湯(白菜豬肉餃)
✅煎餃子麵(5pcs)$44
台灣麵配番茄薯仔湯(洋蔥薯仔牛肉餃)
比較少有洋蔥薯仔牛肉餃,味道相對較為濃郁,牛肉味濃🐮
✅豆漿$10
獨立支裝,味道不錯

📍甜記餃子 (長沙灣)
長沙灣昌華街23號富華廣場19號地舖
話說餃子真係一樣兵仔覺得點樣整都好食嘅嘢食平時喺屋企可能會點豉油或者辣椒醬,氣炸又得!長沙灣深水埗荔枝角呢一帶其實都出名好多好嘢食,今日就嚟到甜記!平視我就鍾意食煎炸野多啲嘅,但估唔到佢個湯餃都好出色,啲湯唔會話太鹹,配埋餃子食啱啱好,餃子嘅皮都唔會話太厚~有啲餃子層皮太厚,就會好似食小籠包咁湯餃啖啖咬落去又爆曬湯汁,啲肉有浸喺個湯度,正!煎餃就叫咗芝士粟米同埋韭菜,外皮非常脆,入面又唔會炸到乾晒,大大粒又多餡,果然煎炸野真係無敵兩款都好好食!
話說餃子真係一樣兵仔覺得點樣整都好食嘅嘢食
平時喺屋企可能會點豉油或者辣椒醬,氣炸又得!

湯餃啖啖咬落去又爆曬湯汁,啲肉有浸喺個湯度,正

兩款都好好食
2022-04-04
下午茶
2022-03-25 1225 瀏覽
夜晚都係冇乜胃口,又冇心機煮~呢個情況下買外賣就最好啦!食少少唔太飽就只諗到餃子🥟就去幫襯下幾多人讚嘅甜記餃子!韮黃雞肉餃$45幾好食喔!!雞肉味道ok ,不過個人認為多返啲韮黃嘅話仲正!!湯餃子會有兩款湯比你選擇!清湯/番茄薯仔湯我揀咗番茄薯仔湯,餃子放落去索埋啲番茄味又另一番嘅味道!而且個湯就咁都幾好飲😗餃子嘅size算係偏大少少,絕對夠晒飽肚呀!想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
夜晚都係冇乜胃口,又冇心機煮~呢個情況下買外賣就最好啦!
食少少唔太飽就只諗到餃子🥟
就去幫襯下幾多人讚嘅甜記餃子!

韮黃雞肉餃$45
湯餃子會有兩款湯比你選擇!
清湯/番茄薯仔湯
餃子嘅size算係偏大少少,絕對夠晒飽肚呀!

想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
2022-03-22
10 分鐘 (外賣自取)
2022-03-23 740 瀏覽
趁今日得閒同左男朋友去左發掘長沙灣好西🔍意外發現甜記餃子,決定入去try try佢芝士雞肉湯餃10隻配蕃茄薯仔湯🍲餃子餡料:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(芝士有D流心,同雞肉好夾,同埋唔係臭芝士,唔難入口)湯底:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(係自己煲,原汁原味,成碗飲曬,無渣)洋蔥牛肉薯仔餃5隻配台灣麵🍜餃子餡料:⭐️⭐️⭐️(我嗌牛肉餃,有洋蔥但無薯仔,跟住食到似羊肉味,唔知係唔係比錯左京蔥羊肉😭雖然我食羊,不過略嫌醃料唔多,如果再重口味更好!)湯底:⭐️⭐️⭐️⭐️(雞湯都唔錯,幾清甜,飲落喉嚨幾舒服)題外話:佢地自製辣菜脯幾唔錯,加入餃子到D味升華到另一個層次😋(不過少辣,食唔到辣建議落少少就OK!)
趁今日得閒同左男朋友去左發掘長沙灣好西🔍
意外發現甜記餃子,決定入去try try佢

芝士雞肉湯餃10隻配蕃茄薯仔湯🍲

餃子餡料:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(芝士有D流心,同雞肉好夾,同埋唔係臭芝士,唔難入口)
湯底:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(係自己煲,原汁原味,成碗飲曬,無渣)

洋蔥牛肉薯仔餃5隻配台灣麵🍜
餃子餡料:⭐️⭐️⭐️
湯底:⭐️⭐️⭐️⭐️
(雞湯都唔錯,幾清甜,飲落喉嚨幾舒服)