我勁鍾意食餃😝有時屋企會自己包,有時會買出邊急凍既。呢間甜記bookmark 左一段時間,宜家除左長沙灣,連旺角都有分店喇😆呢到啲餃脹卜卜粒粒都好飽滿🤩🤩而且皮薄餡多!加上親民既定價,人氣旺盛係理所當然👏🏻👏🏻😋🚩粟米芝士雞肉餃➕南瓜忌廉雞肉餃·選擇左蕃茄薯仔魚湯🤤湯底有埋薯仔同蕃茄碎❤️勁有家既感覺!感覺無落味精,食完至少唔口渴!可惜魚鮮味唔太出😅·粟米芝士雞肉餃 - 隻隻湯餃都見到十幾粒粟米粒,芝士唔算好濃亦無拉絲表演🤣但咬落去好豐富好juicy😚👍🏻大愛喔·南瓜忌廉雞肉餃 - 一見到就即刻比眼😍一咬南瓜蓉就咇出黎🤣🤣保留左少少南瓜粒,有咬口味道又香甜😋rich得黎絕唔會膩!讚👍🏻🚩白菜豬肉餃➕菜芯豬肉餃·選擇左雞湯,最緊要唔油😌不過蕃茄薯仔魚湯較得我歡心🤣·白菜豬肉餃 - 好常見既水餃,最喜歡菜多肉少😆唔見有肥膏肥肉,呢款係穩陣既口味🤪·菜芯豬肉餃 - 我少見菜芯買水餃,就咁睇同白菜餃都八九成似😏食落菜芯係爽口啲,口感豐富左,唔錯既選擇。🚩蝦籽蠔油菜芯菜芯唔老又烚得爽口👍🏻叫左少蠔油及蝦籽。

🚩粟米芝士雞肉餃➕南瓜忌廉雞肉餃

🚩白菜豬肉餃➕菜芯豬肉餃
·選擇左雞湯,最緊要唔油😌不過蕃茄薯仔魚湯較得我歡心🤣

🚩蝦籽蠔油菜芯
菜芯唔老又烚得爽口👍🏻叫左少蠔油及蝦籽。

• 南瓜忌廉雞肉餃
2021-08-26 336 瀏覽
甜記餃子幫襯過好多次,基本收工食飯諗唔到食咩會都幫襯甜記,因為價廉物美,皮薄餡靚,餃子款式多,可以簡煎餃或者湯餃,單拼又得雙拼,淨餃子又得,配麵餐又得,咁多得簡好難會食得厭。湯餃嘅話覺得最好食係椰菜雲耳冬菇豬肉餃,煎餃最常嗌嚟食就係粟米芝士雞肉餃。而家最正係有自家製菜脯,用嚟送麵送餃一流。雖然唔係好食得辣但都忍唔住會食,鍾意食辣嘅朋友一定要試下。鋪面唔算大,所以人多時都要等下,同埋位置比較窄啲,如果個袋大啲就坐得辛苦啲。鍾意食餃子一定要試甜記。
2021-08-19 199 瀏覽
雙併 煎餃 8隻 $42C 粟米芝士雞肉餃G 洋蔥牛肉餃 ▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎大推 粟米芝士雞肉餃🌽本身以為芝士+煎餃會好膩但加左粟米 balance得好好😍而且粟米粒粒飽滿😋非常新鮮 ▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎🐮洋蔥牛肉餃洋蔥切成片狀 完全熟透 散發鮮甜味🧅但由於免治牛肉攪得好碎牛肉味薄弱 而內餡份量明顯比 粟米芝士雞肉餃 少只佔餃子的一半 但呢款餃子 口感比較軟熟 雞肉餃份量飽滿 口感紮實▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎辣菜脯🌶麻香味重 辣度 大小適中但隱約有種怪怪的機器味? 另外,店員都非常親切😊👍整個用餐感覺良好~ig:jw.step

雙併 煎餃 8隻 $42

但呢款餃子 口感比較軟熟
雞肉餃份量飽滿 口感紮實
辣菜脯🌶
麻香味重 辣度 大小適中
但隱約有種怪怪的機器味?

另外,店員都非常親切😊👍
整個用餐感覺良好~

ig:jw.step
2021-08-15 169 瀏覽
呢間店位於長沙灣至荔枝角中間,而由我地公司行過去的話…其實話近唔太近,話遠又唔太遠,所以每次都要有同事行開果頭,就會叫同事幫手買外賣回來食。當然今次都唔例外啦🤣我就點左一份“椰菜冬菇雲耳豬肉煎餃”,一份有十隻煎餃,一人食分量好夠。啲煎餃今次望落去好似煎得燶左少少,但食落口就好香脆,我就係鍾意咁脆口,加左佢個煎餃醋,仲有個辣醬,正👍🏻!而且…仲有一小包菜譜比埋,我仲可以留返個菜譜黎下次配麵食添。

2021-08-13
25 分鐘 (外賣自取)
2021-08-09 123 瀏覽
總結1. 麵食雞湯出奇地甜 真不愧叫甜記🤣2. 煎餃飽滿爆汁 餡料多款新奇又好味當日心血來潮想去食個下午茶可惜鄰近嘅好味餃子店例休於是嚟到附近有啲人龍嘅甜記下午茶時段等20分鐘左右先有位兩個人叫左十隻煎餃同牛展麵煎餃係高鋒時段要等20分鐘粟米豬肉芝士餃同雲耳椰菜豬肉餃都好味👍🏻食得出不同材料分明嘅味道牛展麵雞湯偏甜 少少特別 下次會試番茄湯😂座位較窄 衛生環境一般 不過勝在食物搭救另外可外賣生餃子Good Good Good
總結

煎餃
2021-07-30
煎餃
2021-08-07 141 瀏覽
🟡黃色經濟圈🟡在朋友介紹下,到甜記餃子試試。❇️雙拼湯餃🥟〽️人氣之選 粟米芝士雞肉餃〽️個人最愛 椰菜冬菇雲耳豬肉餃🌀餃子皮薄,晶瑩透亮,而且粒粒都脹卜卜,看到餡料飽滿。🌀一咬開粟米餃,就有粒粒粟米,清爽可口,還夾雜著唔少芝士,又香又juicy❤️正呀!🌀椰菜餃是本人最愛的餃子之一,每次到餃子店必食的。餃子的雲耳爽脆、冬菇香軟,口感具層次👍❇️湯底-蕃茄薯仔魚湯底🌀好有住家味道,感覺不是味精湯底,還有薯仔和蕃茄碎,忍不住喝了很多啖😂 可惜魚味不突出,稍為失色。❇️自家製菜脯🌀餃子加入菜脯,能提昇餃子的味道,十分惹味!❇️醉豬手🐷🌀比較少見,所以又試試啦!豬手口感較為硬,需要一定牙力去咀嚼,而且酒味不太濃,整體麻麻地。

🟡黃色經濟圈🟡
在朋友介紹下,到甜記餃子試試。
❇️雙拼湯餃🥟
〽️人氣之選 粟米芝士雞肉餃
〽️個人最愛 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
🌀餃子皮薄,晶瑩透亮,而且粒粒都脹卜卜,看到餡料飽滿。

❇️湯底-蕃茄薯仔魚湯底

❇️自家製菜脯
🌀餃子加入菜脯,能提昇餃子的味道,十分惹味!

❇️醉豬手🐷
2021-08-04 124 瀏覽
星期二放工黎食 排左一陣隊先入得坐低一睇 餐牌都有好幾款餃子。隻隻都好想食 但只可以雙拼 唯有下次先再揀其他如果得雙拼梗係揀一隻經典款加隻特別款喇韮菜豬肉餃 加 香葉豆角餃 配蕃茄底!餃子黎到 香氣加熱氣四射,咁岩出面落大雨 食碗熱野舒服晒!餃子🥟足料 隻隻都好飽滿韮菜簡直可以用爆 黎形容 ,香濃韮茶味 同豬肉配合得 天衣無縫。豬肉同韮菜生鮮。另外隻香葉餃 好似食緊泰國野咁,香葉豆角味濃 配飯比餃子皮更好。 創意滿分 但我prefer 經典款多D湯底都值得一飲,無味精 個個都飲晒先走。另外叫左菜心 同口水雞 ,份量同價錢相宜。餃子值得一試
星期二放工黎食 排左一陣隊先入得

坐低一睇 餐牌都有好幾款餃子。
隻隻都好想食 但只可以雙拼 唯有下次先再揀其他

如果得雙拼梗係揀一隻經典款加隻特別款喇

韮菜豬肉餃 加 香葉豆角餃 配蕃茄底!

餃子黎到 香氣加熱氣四射,咁岩出面落大雨 食碗熱野舒服晒!

餃子🥟足料 隻隻都好飽滿

湯底都值得一飲,無味精 個個都飲晒先走。

另外叫左菜心 同口水雞 ,份量同價錢相宜。
餃子值得一試

• 韭菜豬肉餃
•甜記餃子🥟😋食過返尋味🤣🤣💛💛💛💛💛~~~~~~~~·1️⃣韭菜餃湯麵($38)*湯麵套餐有五隻餃子🥟餃子好足料,隻隻都好厚實😍😍餃子皮都算唔錯,唔太薄唔太厚非常適中,韭菜餡味道好夠,因為菜嘅份量比豬肉多,食完一隻又再想食多隻🥟🥟🥟😍😍😍😋😋💯💯*湯麵揀咗台灣麵,小編鍾意食啲比較硬身嘅麵,所以台灣麵啱晒👍🏽👍🏽😌😌😙😙*湯底揀咗雞湯,其實都係比較淡嘅清湯,但咁先食到餃子原本嘅香味🤤🤤🤤(score: 5/5)•2️⃣香芹芫荽豬肉餃湯麵($38)*香芹味好出,估唔到咁好味,全靠香芹味😍😍😍個人口味鍾意呢一個香芹餃多過韭菜餃🤣🤣😆😆😂🤤🤤🤤(score:5/5)·3️⃣醉雞($48)*酒味相當出嘅醉雞,真材實料!👍🏽👍🏽👍🏽因為酒味重到有啲苦味出左黎,可能未必人人會鍾意,但小編就好鍾意呢種味,好重嘅酒味!😍😍🤤🤤🤤(score:5/5)•·其他:*甜既餃子嘅秘製辣菜脯就出晒名,食餃子或者食麵嘅時候都一定要加啲落去,但對某啲人嚟講可能偏辣,所以試少少先至再落😌😌*小編當晚係食晚餐,同埋都比較夜差唔多9點先去食,只係賣剩兩至三款餃子,其他款嘅餃子都好想試吓🥺🥺,唯有下次再嚟試過··-評分👑賣相:✨✨✨✨

甜記餃子🥟😋
食過返尋味🤣🤣
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣韭菜餃湯麵($38)
(score: 5/5)

2️⃣香芹芫荽豬肉餃湯麵($38)
(score:5/5)
3️⃣醉雞($48)
(score:5/5)

其他:
評分👑
賣相:✨✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐⭐⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
韭菜餃湯麵
香芹芫荽豬肉餃湯麵
韭菜餃湯麵
香芹芫荽豬肉餃湯麵
  • 香芹芫茜豬肉餃
  • 韭菜豬肉餃
2021-07-25 191 瀏覽
🥟呢間長沙灣黃店餃子 非常出名 我當日都8點半去要等20分鐘左右先入到 終於都試到💛🥟湯餃 $38 8隻 $42 10隻可以揀單拼/雙拼 湯底有得揀雞湯/蕃茄薯仔魚湯煎餃 $42 8隻 $46 10隻呢個價錢雙拼真係好抵 一次過滿足幾個願望🥟煎餃: 粟米芝士雞肉餃 +韮菜豬肉餃 個皮煎得超靚 超香脆但又唔會好肉油浸餃子咁 連我呢個麻麻煎餃嘅人都覺得好好食🥰 韮菜係safe choice 個人覺得係最夾餃子 粟米芝士好特別 芝士味唔算好濃 但食下食下就有淡淡芝士味🥟湯餃:椰菜冬菇雲耳豬肉餃+粟米芝士雞肉餃 我揀左雞湯 🥰雞湯好清甜 可以飲晒清底都冇問題椰菜冬菇雲耳豬肉好清新 食落椰菜好爽口 有健康嘅感覺比起煎餃 湯嘅粟米芝士餃會更食得出有芝士一淡一濃 配搭完美🥟重點推介佢個辣菜甫 無論配湯定煎都一流 提升左味道又唔會過份濃或辣🥟麻辣雞腎 $28因為餃子製作需時 都要大概15分鐘 等食主菜期間 好適合叫個小食 麻辣雞腎份量不少 麻辣味好香 如果麻多少少更好😂味道:環境:服務:性價比:

🥟湯餃 $38 8隻 $42 10隻

性價比:
韭菜豬肉餃
粟米芝士雞肉餃
2021-07-23 113 瀏覽
呢間野一直都想嚟試下,因為上次星期六黎,但係原來佢星期六係唔開嘅,所以食咗對面嗰間餃子今次專登嚟試一試佢,破位唔係好大我哋都唔使點等好彩好快就入到,佢個餃子有雙拼非常抵食,豆漿就唔建議啦因為都係代工,餃子餡料非常結實同埋多材料,果然名不虛傳
2021-06-14
  • 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
2021-07-09 192 瀏覽
我諗鍾意食餃子嘅朋友仔一定對呢間舖頭都唔陌生😋 身為餃子愛好者嘅我,一早已經bookmark咗呢間餃子店,之前趁經過長沙灣,又係下午茶時段,少啲人排隊,就入咗去幫襯下!因為想食清清哋,所以嗌咗雙拼湯餃,估唔到佢咁正仲有蕃茄薯仔魚湯底揀🤩 即刻嗌咗嚟試吓!粟米芝士雞肉餃係人氣之選,估唔到餡料都好飽滿下,芝士都唔少😛 不過芝士餃子都係煎餃會好食啲!另外椰菜餃好好食,雲耳好爽口,口感有軟有硬,好鍾意☺️另外,我哋仲嗌多份雙拼(想試多啲唔同款式😳) 本身想嗌西洋菜餃,可惜當日無哂,轉咗菠菜豬肉餃,菜多肉少嘅組合我自己就好滿意,幾唔錯!另外個南瓜忌廉雞肉餃好特別,見到即叫咗🤩 南瓜蓉煮到好軟滑,食落仲有忌廉嘅香味!可惜因為個餡太腍,搞到個餃子一咬就散開,有少少美中不足😥另外仲嗌多咗份醉雞食,醉雞嘅份量都幾多吓😌 一上到黎就有好香嘅花雕酒味,雞肉好嫩滑好入味🤤 雖然酒味重,但係又唔會過於苦澀,好有驚喜🥰總括而言,呢間餃子黃店都幾推介俾餃子迷食😋 佢嘅餃子都算皮薄餡靚,而且每隻都脹卜卜🤣 $40都唔使就食到雙拼,性價比都幾高!不過令我最驚喜嘅係佢嘅醉雞,估唔到整得咁好食,推介😍

粟米芝士雞肉餃 拼 椰菜冬菇雲耳豬肉餃

菠菜豬肉餃 拼 南瓜忌廉雞肉餃

粟米芝士雞肉餃 拼 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
菠菜豬肉餃 拼 南瓜忌廉雞肉餃
2021-07-06 195 瀏覽
一直聽聞長沙灣有間好好食嘅餃子,特登走去試一試佢🤣地理位置較隔涉,但係午餐時段仍然有好多人喺店排隊堂食同外賣,等左大概20分鐘~1️⃣ 雙併湯餃(蕃茄薯仔魚湯) $38(+$1外賣)原本一打開個外賣盒少失望,啲餃子痴實晒仲有啲穿咗窿(都有可能係我拎得唔好嘅問題🥲但係食落有驚喜🤩🤩🤩椰菜冬菇雲耳豬肉餃 🤍4.5/5🌩 皮薄晶瑩剔透,睇到晒入邊有好多餡好足料🤩而且皮同埋餡嘅固定都做得好好,唔會話一夾一咬就散晒👍🏼⭐️🌩平時嘅餃子剩係得椰菜同豬肉,呢個加埋冬菇雲耳嘅鮮味濃郁,味道上更加有層次感🤩🌩雲耳爽口加上冬菇厚實,識落更加有咬口更飽滿😋😋南瓜忌廉雞肉餃 🤍5/5🌩同上皮薄餡靚✨🌩第一次食南瓜餃子,好特別好出色✨🌩南瓜蓉有着入口即溶嘅感覺😋🌩甜甜嘅南瓜蓉配上鹹鹹地嘅忌廉雞肉好好味😋有種好似食緊流沙鹹蛋黃嘅感覺🤩蕃茄薯仔魚湯 🤍3/5🌩湯望落幾清,味道亦都比外面嘅餐廳冇咁鹹👍🏼🌩蕃茄薯仔少少酸好開胃😋但係唔係好飲到魚味💦🌩冇乜渣,有少少洋蔥,不過蕃茄同薯仔都好碎😅如果切大舊啲,更加有咬口會更加出色😄

1️⃣ 雙併湯餃(蕃茄薯仔魚湯) $38(+$1外賣)
但係食落有驚喜🤩🤩🤩

椰菜冬菇雲耳豬肉餃 🤍4.5/5
🌩雲耳爽口加上冬菇厚實,識落更加有咬口更飽滿😋😋

南瓜忌廉雞肉餃 🤍5/5
🌩同上皮薄餡靚✨
🌩第一次食南瓜餃子,好特別好出色✨
🌩南瓜蓉有着入口即溶嘅感覺😋

蕃茄薯仔魚湯 🤍3/5
🌩湯望落幾清,味道亦都比外面嘅餐廳冇咁鹹👍🏼
🌩蕃茄薯仔少少酸好開胃😋但係唔係好飲到魚味💦

雙併湯餃
南瓜忌廉雞肉餃
20 分鐘 (外賣自取)
南瓜忌廉雞肉餃
2021-07-01 164 瀏覽
黃店就係要多多幫襯,平時都係食開長沙灣分店。座位唔多,如果要堂食就要耐心等候。舖頭餃子種類都唔少,有十一款口味可以選擇,另外都可以揀湯餃或煎餃。其中煎餃係即叫即煎,等候時間都會相對地長啲,今次就等咗大概 20分鐘。芝士雞肉煎餃 (10隻) $46每份餃子都會配上菜脯同醋汁,菜脯好好食,入口爽脆帶有少少辣味。呢款口味係我近期嘅最愛,餃子嘅外皮煎到金黃色,但其中有2-3隻會有啲燶。餡料嘅粟米好多,食落甜甜地,但芝士味道就比較淡。

芝士雞肉煎餃 (10隻) $46
芝士雞肉煎餃
2021-06-25
20 分鐘 (外賣自取)
芝士雞肉煎餃
2021-06-30 134 瀏覽
星期日大約下午四點到店,需要等約5分鐘~除咗排隊堂食客人,也有不少外賣人客在等候店內比較狹窄,但座位空間算多點餐後都要等約10分鐘,第一次來想嘗試不同口味,點了雙拼煎餃和湯餃共四款(有12款口味,即使有部分口味售罄,都會揀到想食的)湯餃:椰菜冬菇雲耳豬肉餃+香芹芫荽豬肉餃配蕃茄薯仔魚湯魚湯很鮮甜,有驚喜,整碗喝清光!餃子很足料,真正皮薄饀靚!食材都很配搭~有水準!煎餃:粟米芝士雞肉餃+菠菜豬肉餃煎得很香脆但不會太油膩,芝士味算明顯,比較喜歡菠菜的口感!辣菜脯十分惹味!食到停唔到口~可惜洛神花茶售罄~人氣餃子店果然名不虛傳
星期日大約下午四點到店,需要等約5分鐘~
除咗排隊堂食客人,也有不少外賣人客在等候
店內比較狹窄,但座位空間算多
(有12款口味,即使有部分口味售罄,都會揀到想食的)

湯餃:椰菜冬菇雲耳豬肉餃+香芹芫荽豬肉餃
配蕃茄薯仔魚湯

雙拼湯餃

煎餃:粟米芝士雞肉餃+菠菜豬肉餃
煎得很香脆但不會太油膩,芝士味算明顯,比較喜歡菠菜的口感!

雙拼煎餃

雙拼湯餃
雙拼煎餃
這天午餐沒吃飽,就來這兒吃我一向喜愛的餃子作下午茶。這兒的京蔥羊肉餃是我的心頭好,這天原本打算點羊肉餃和洋蔥牛肉餃,誰知點食物時,店員就告訴我這兩款餃子都已經售罄了,簡直是晴天霹靂!唯有選椰菜冬菇雲耳豬肉餃和香芹芫荽豬肉餃,也選了我一向喜愛的番茄薯仔魚湯。食物很快送上,先喝一口湯頭,雖然番茄味滿滿的,可是和以往相比,這湯頭已不及從前。因為雖然很有番茄香味,但魚味不足,也沒以往般濃稠,就是說這只是蕃茄湯,而不是蕃茄薯仔魚湯。幸好,餃子仍保持一貫水準。這店的餃子每隻都很大,而且餡料滿滿的,一口咬下去,就可感受到份量的充足。這兒的餃子不但份量夠,味道也好,這也是為什麼我多次光顧的原因。到這兒吃餃子,別忘了加入放在桌上的秘製蝦米辣菜脯,這香香辣辣的菜脯可以令餃子更美味,不容錯過!
這天午餐沒吃飽,就來這兒吃我一向喜愛的餃子作下午茶。