2009-11-09 15 瀏覽
今日和女朋友在山林道打邉爐,食完熱氣嘢想食的甜嘢,女朋友話呢度有間北海道牛奶專門店想試下,行過見到有間裝修到似十五樓牛牛的甜品屋,幾得意。在門口等了一陣,入面位置唔多,做咩鬼要整sofa?!試吓佢啲北海道牛乳布丁,果然好重牛奶味,又滑,值得一試,女朋友就叫了個熱燉蛋白,話仲滑過BB仔塊面,哈!佢又提生仔!激死我!呢度價錢合理,地方0K,暗暗地,有音樂,帶女朋友或一大班朋友去吹水,o
2009-11-08
2009-10-14 29 瀏覽
吃完串燒及飯團,心靈仍是空虛不已心想此時何處能得到慰籍呢 ? 吃一口甜東西進肚子,當然是其一解開這心結的辦法啦....走過兩三個舖位便來到這間"甜心屋"的甜品小店。捨遠取近,就走進去這心靈小屋....這裡的老闆娘跟開在隔鄰的Oyster Express是同一人,怪不得menu內除了有各款甜品外,還有翡翠螺、睡蟹、加菲蟹、生蠔等海鮮可點吃。肚子內的東西還未"落格",今次就注定與一眾海鮮有緣無份吧....招牌是那個極濃北海道牛奶布丁。一場來到,自然要會一會它。奶味的確很濃,是不是用了甚麼北海道3.6牛乳倒也沒有大所謂,總之好吃便是,再加上texture亦很夠滑。這一小缽布甸,有水準....本是要fulfill本週芝麻糊quota的太座,看到餐牌上的那個焗日本栗子蓉西米布甸,便馬上見異思遷。相比起這兒的"味自慢" (即小弟的牛奶布丁),這西米布甸就顯得平凡得多了。栗子不算香甜,質地又甚死硬,完全吃不出是甚麼來自東洋貴價貨。西米份量倒是足,布丁滑度尚可,蛋香也還可以,不過布丁的表面卻燒得不夠焦脆....味道是可以的,但卻沒有一種讓人驚艷的感覺....不過話說回頭,已有甜東西下肚,心靈應不再空虛
吃完串燒及飯團,心靈仍是空虛不已

....

不過話說回頭,已有甜東西下肚,心靈應不再空虛吧 ? 還不心足 ?
....
$25 (宵夜)
2009-10-14 6 瀏覽
常常經過山林道,見到這店門外佈滿北海道牛奶,非常吸引,於是就決定一試,到達時間為晚上10時許。不知是不是太夜,店內客人好少,好像只得一枱,陳設好簡單,但因為枱好細所以會頂腳。一行四人,分別叫了:焦糖雞蛋布甸(凍)牛奶燉蛋白(熱)朱古力牛乳布甸(凍)焗栗子蓉西米布甸(熱)四樣唯一算是令人滿意的是雞蛋布甸,有好香的雞蛋,其餘三樣,他標榜用北海道牛奶,但我食唔出有牛奶香,朱古力布甸就超甜,而燉蛋白及焗布甸,所謂的熱係唔凍咁解,只是表面微暖,最怕就是食這個溫度的嘢,味道則平平,食完後會有未滿足的感覺,其中一個朋友食完後說還是回家再找其他吃的,因為以甜品來說,都可以形容為難食。

焦糖雞蛋布甸(凍)
牛奶燉蛋白(熱)
朱古力牛乳布甸(凍)
焗栗子蓉西米布甸(熱)

2009-10-11
$40 (宵夜)
經過山林道見到甜心屋個門口咁得意一於幫襯下極濃北海道牛乳燉蛋白 - 香滑但極甜甜心愛人(西瓜、雪糕、牛乳布甸、涼粉、西米、馬蹄) - 冇上面燉蛋白咁甜, 都幾好食, 一份2個人食岩岩好整體到係太甜, 唔平, 唔算抵食
經過山林道見到甜心屋個門口咁得意
一於幫襯下
極濃北海道牛乳燉蛋白 - 香滑但極甜
都幾好食, 一份2個人食岩岩好

整體到係太甜, 唔平, 唔算抵食
menu
甜心愛人
2009-09-04
甜心愛人
(非會員)
I love their Hokkaido milk pudding!!!!!!!!So much Milk taste!My friend loves their steamed egg white, so smooth!!!! Yummi!!!

So much Milk taste!

Yummi!!!
2009-09-05
$25 (其他)
2009-08-29
哈哈,第一次食食評!多多關照!本來沒諗住食甜品,不過見到lee間甜心屋外形好搞笑,好似隻牛牛就入左去食!記得有一個甜品好好食,好似叫做牛奶布丁!好香牛奶味同好滑!!服務態度都好好,服務員好親切,我起初諗唔到食咩,佢好好態度介紹俾我!甜品名都有趣味!好似用左唔同戀愛的感覺起名!同女朋友一齊食ok唔錯!
哈哈,第一次食食評!多多關照!
2009-08-22
$40 (宵夜)
慶祝紀念
紀念日
  • 牛奶布丁
2009-08-28 17 瀏覽
$78 軟心朱古力蛋糕...完全係送都冇興趣食呵...好難食....唔只唔好食...係好難食...而且仲要係焗爆左..都夠膽比客人食...即係唔駛再幫襯啦....$28 焗栗子西米布甸.....超晒火喉....好老....又係完全唔能夠係一間甜品屋的出品囉.... $2x 北海道牛乳..唯一好味的...
$2x 北海道牛乳..唯一好味的...
2009-08-28
(非會員)
Today I went to Oyster Express on Hillwood road to have some oysters with my boy friend, to celebrate our one year anniversary. After the dinner was served, the lady boss asked us if we would like some desserts for FREE! Of course la, I ordered the Milk Egg White and my boy friend ordered the caramel egg pudding. My milk egg white was the smoothest egg white I have ever tried, the milk taste was rich and I like it not too sweet. The caramel egg pudding was as great as the one we tried in Tokyo!!! Next time I will pay to try some other desserts....
2009-08-25
尋晚同朋友去飲嘢,經過對面有一間好似乳牛色都幾日本feel嘅甜品店,好似幾吸引咁wow~同朋友飲咗一陣就急不及待落去試吓,一入到去一個客都冇.....其實我哋一心諗住食心太軟同埋佢講到好出名用北海道牛乳整嘅布甸,不過我哋都想再試其他嘢,所以叫咗心太軟(佢話要15分鐘製作)、失戀感覺(朱古力味布甸+幾粒麥提莎+朱古力雪糕+涼粉)、原個菠蘿冰,首先到嘅係菠蘿冰(個菠蘿勁細個),食落冇咩特別,我個朋友話似細個時食嗰d菠蘿冰,之後再嚟就係個失戀感覺,惡夢開始la....佢個布甸質感非常差,布甸係應該軟滑同埋佢話用北海道奶味重嘅牛乳整...但真係一d都食唔出有奶味,而且仲好實...感覺係好似好多魚膠粉咁,我朋友本身唔食涼粉都話涼粉仲好食過個布甸....而且佢d碟完全冇咩裝飾,同個甜品係唔match的~重頭戲我哋平時至愛-心太軟!!首先一睇佢個賣相形狀已經唔ok la,人哋整嗰d係矮矮地比較圓,佢整嗰d高身得嚟又瘦瘦咁,一望落去係好乾咁,點之食落仲衰,係唔熱ga!仲要冇朱古力漿流出嚟(唔熱+冇流漿=唔掂),仲要我哋等咗咁耐(唔止15分鐘)食d咁難食嘅嘢!!總括嚟講我哋覺得好唔ok,因為價錢唔平,冇一個甜品好食(直頭係難食)...我終於明白點解佢間嘢一個客都冇,我哋都係比佢間嘢嘅外貌吸引咗入去咋....我建議佢都係再研究過先開舖la~咁嘅質素唔會再有下次law~no good!!
2009-08-11
$70 (其他)
  • 自己出去買磚涼粉同埋朱古力雪糕食好過
2009-08-06 18 瀏覽
尋日晚上黃雨,0係山林道食完日本料理,走過陣,經過呢間野,寫住"北海道牛奶甜品專門店"我本身識整甜品,而朋友就好中意食甜品所以我地對甜品都有要求見到"北海道牛奶"呢個字, 我同朋友已經兩眼發光,因為我地勁中意奶味!橫掂又落大雨,我地就入左去。惡夢就來了。。。。。首先,我要講佢個MENU,list 左D甜品,有D就中英對照,有D就只有中文,唔知想點。仲有,食甜品,唔知係乜頭乜路,最好係有相的MENU比客人睇下,因為有時D人改埋D懶有意思的名,其實都唔知係乜。例字:佢有個甜品個表達方式如下(椰汁西米+馬蹄夾+涼粉+雪糕)西瓜雪糕牛奶布丁芒果雪糕牛奶布丁。。。。。。仲有好幾款的甜品 (唔記得係咩名)咁究竟係指咩呢,如果我選第一個,雪糕係西瓜味?如果我選第二個,雪糕係芒果味?咁果個牛奶布丁呢,又唔包括0係上面個括號到,想點呢?咁唯有問下佢地啦,原來個碟一邊係涼粉,另一邊係椰汁西米撈埋馬蹄夾,上面就放個牛奶布丁,再放個雪糕上去,D西瓜就有幾粒圍邊。既然係咁,就唔好寫西瓜雪糕牛奶布丁,咁我真係以為會有西瓜味雪糕呀!OK!佢呢間野係SELL北海道牛奶甜品,我地就叫左上面果款野食,一來可以食到牛奶布丁
我本身識整甜品,而朋友就好中意食甜品
所以我地對甜品都有要求

橫掂又落大雨,我地就入左去。

惡夢就來了。。。。。

例字:佢有個甜品個表達方式如下
(椰汁西米+馬蹄夾+涼粉+雪糕)
西瓜雪糕牛奶布丁
芒果雪糕牛奶布丁
。。。。。。
仲有好幾款的甜品 (唔記得係咩名)

OK!佢呢間野係SELL北海道牛奶甜品,我地就叫左上面果款野食,一來可以食到牛奶布丁,二來睇下佢呢個賣到$48究竟有幾好味。

佢標榜牛奶布丁係極濃北海道牛奶布丁,不過就真係令人失望!

1. 椰汁西米撈埋馬蹄夾,西米太林,椰汁太濃,就咁撈埋,一PAT 野咁杰撻撻,
2. 牛奶布丁,仲硬過D馬豆糕!!!極濃北海道牛奶味,真係食唔到,一D 奶味都冇,因為D椰汁太濃,蓋過晒D味!知唔知布丁係咩?個texture點會硬過D馬豆糕?應該係軟滑!如果呢間野的老闆唔知,去SOGO/JUSCO買杯森永出品試下啦!根本係牛奶糕唔係牛奶布丁!
3. 本身涼粉已經係現成買番來,冇技巧可言,佢都可以整到咁難食,佢用D好甜的糖漿撈過,又食唔到花奶味/CREAM味,得個甜字,好難食。
4. 佢個雪糕,一食就知係雀巢最平果隻士多啤梨+雲呢拿味。。。。。

成碟野,賣$48,好難食,食左一半,放棄。

我地仲叫左另一樣野。
佢個名叫焗法式白松露Cream Brulee ,$68

點知,一來到,聞到都唔想食,我覺得係GAS味,我個FD覺得係D紫菜薯片果D腥味,仲有,唔知點解白松露係黑色。。。。當我孤陋寡聞吧。。

呢個野,又咸又甜,面果D黑色物體,咸咸地,佢所謂的Cream Brulee,個texture完全唔係果回事,只係好似焗蛋咁,冇蛋味,冇奶味,唔知仲有西米tim!!!食到中間,食到好似蓮蓉的物體,原來係栗子蓉,MY GOD!焗法式白松露Cream Brulee點解有栗子蓉同西米?

我睇多次佢個MENU,原來佢有個甜品就係,焗栗子蓉西米布丁。跟本只係呢個甜品,面就加左D白松露黑色物體,跟本唔係Cream Brulee!!!!!!!
法國有栗子蓉我接受到,但法國唔會有西米囉!!

跟本係誤導!而且焗栗子蓉西米布丁賣$28,焗法式白松露Cream Brulee 就賣$68!

我食左3啖,放棄。

唔知點解D野可以咁難食,都拎出來賣,仲要賣咁貴,唔怪之得間野冇人啦,
果時9點幾,得我地一台客。。。

出左佢門口,見佢貼左D雜誌介紹的print 出來。又一次證明,D雜誌介紹係握人的!

2009-08-05
差 - 係我既開場白差 - 係因為間舖又做甜品,又可以落order叫oyster express既食物,既唔尊重食甜品既客,又唔尊重食串燒既客。雖然我唔係去米芝蓮餐廳食飯,但係唔想一邊食甜品,一邊聽到身旁既人食緊串燒雞肉差 - 係因為$68一個甜品,得到既只係3/4粒麥提莎,得到既只係一球一啖食得埋兼且無味既雪糕,得到既只係碎濕濕既涼粉,得到既只係自稱有liquor但係無酒味既布甸早知去厚福街試新開間糖水舖無咁嬲 - 完。
差 - 係我既開場白

早知去厚福街試新開間糖水舖無咁嬲 - 完。

大家想試下失戀又失望 - 係呢兜野!!
2009-06-19
$68 (其他)
大家想試下失戀又失望 - 係呢兜野!!
係我公司樓下新開既店見到有好多雜誌都講佢又有好多人介紹 (雜誌)個D,但其實價格好貴,一直都冇試過個日決定去試下....點知.......... 又貴又難食.......叫左熱戀個個set,因為見到個樣好靚,應該幾好食丫點知個布丁,勁似藥水味,雪糕仲帶有d朱古力味既tim.... (原來佢地係用牛奶公司既三色雪糕... 我真係唔知幾耐冇食過牛奶公司既雪糕喇...........) 我真係唔諗住 60蚊食個甜品,會係食牛奶公司雪糕架囉............對li間甜品屋..........完全失望............不過,請真入面環境係唔差既,service,佢得一個人係度,都唔算好或者唔好,又有水提供,都算係咁...但我唔相信佢keep住li d 野食,可以生意好.........所以呢......... 最好研究下,點可以整d野食好食小小囉.........
係我公司樓下新開既店
見到有好多雜誌都講佢
又有好多人介紹 (雜誌)個D,但其實價格好貴,一直都冇試過
個日決定去試下....
點知.......... 又貴又難食.......

叫左熱戀個個set,因為見到個樣好靚,應該幾好食丫
2009-06-19
$58 (其他)
2009-05-31 7 瀏覽
被『戀之感覺』系列的甜品深深吸引,于是吃過串燒后就來到這里探個究竟,是次試了賣相灰懵懵的『失戀感覺』。其實這一款甜度了得,除了賣相,剩余就與失戀關系不大了。涼粉缺少藥草的甘苦,麥提莎更是甜得沒話說;咖啡酒味道是不錯,對我而言如若酒精濃度高些會更好。令人失望的是朱古力甜酒牛乳布甸,甜酒幾乎嚐不出來,而且不夠幼滑,這一點Sugar做得就幾好。又在熱情的老板娘的強烈推介下點了特濃牛乳蛋白,這個倒真是十分幼滑,不知為何有淡淡的荔枝味,朋友則只吃出雞蛋味,大概是我的錯覺吧。甜蜜時要吃甜錦上添花,憂郁時又要吃甜找尋慰藉。又或者,倘若身處幸福之中,也無須用糖衣來包裹一顆苦澀的心了。

甜蜜時要吃甜錦上添花,憂郁時又要吃甜找尋慰藉。
失戀感覺莫非如此甜美?
十分幼滑
2009-05-29
2009-05-29 14 瀏覽
甜 心 屋 走 高 檔 路 線 嘅 甜 品 店 ,有 人 話 佢 啲 甜 品 價 錢 好 貴 ,但 其 實 一 般 甜 品 嘅 價 錢 同 外 面 差 唔 多 ,貴 嘅 只 係 有 酒 精 嘅 甜 品 系 列 之 嘛!極 濃 北 海 道 牛 乳 布 甸 賣 相 靚 到 極 ,口 感 軟 滑 、奶 味 勁 香 濃 ,喺 咁 優 雅 嘅 環 境 之 下 收 你 $22 又 點 算 貴 呢?甜 心 戀 情 系 列 係 呢 度 嘅 皇 牌 ,由 暗 戀 、初 戀 、熱 戀 、失 戀 到 三 角 戀 感 覺 ,每 道 甜 品 嘅 創 作 都 切 合 主 題 ,並 加 咗 唔 同 嘅 甜 酒 作 配 合 ,最 抵 死 係 有 款 叫 冰 火 感 覺 甜 心 愛 人 唔 屬 於 甜 心 戀 情 系 列 ,所 以 酒 精 無 添 加 ,呢 道 甜 品 由 西 瓜 、涼 粉 凍 、椰 汁 西 米 、馬 蹄 爽 、雲 呢 嗱 雪 糕 及 牛 乳 布 甸 組 合 而 成 ,咁 嘅 陣 容 只 賣 $48 咋 !牛 乳 布 甸 正 到 極 ,如 果 雪 糕 可 以 用 貴 價 貨 就 更 perfect 熱

熱 戀 感 覺 賣 相 夠 晒 火 辣 辣 ,由 西 瓜 、椰 汁 西 米 、馬 蹄 爽 、士 多 啤 梨 雪 糕 、士 多 啤 梨 布 甸 及 士 多 啤 梨 甜 酒 組 合 而 成 ,咬 一 口 士 多 啤 梨 再 食 一 啖 士 多 啤 梨 布 甸 ,感 覺 超 爽

失 戀 感 覺 為 咗 切 合 主 題 ,所 有 配 料 都 係 以 黑 色 為 主 ,由 涼 粉 凍 、朱 古 力 雪 糕 、朱 古 力 甜 酒 牛 乳 布 甸 、 麥 提 沙 朱 古 力 及 咖 啡 甜 酒 組 合 而 成 ,口 感 一 樣 咁 豐 富!朱 古 力 雪 糕 嘅 凍 、朱 古 力 甜 酒 牛 乳 布 甸 嘅 綿 、 麥 提 沙 嘅 脆 、涼 粉 凍 嘅 爽 及 咖 啡 甜 酒 嘅 香 . . . 你 話 係 咪 口 感 超 豐 富 呢?

鮮 果 北 海 道 牛 乳 有 6 種 鮮 果 可 以 選 擇 ,我 至 鍾 意 飲 芒 果 奶 ,自 然 揀 咗 芒 果 味 ,口 感 當 然 比 出 面 嘅 一 般 芒 果 奶 滑 溜 得 多 啦 !而 且 size 大 杯 過 綠 寶 樂 園 好 多 反 而 只 係 賣 $35 ,早 知 試 呢 杯 算 啦 !

更 多 相 、更 多 文 字 喺 我 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/choro-q
極濃北海道牛乳布甸賣相精緻
甜心愛人不含酒精
熱戀感覺賣相夠晒火辣辣
失戀感覺烏卒卒
2009-05-22
$60 (其他)
極濃北海道牛乳布甸賣相精緻
  • 失戀感覺
  • 甜心愛人
  • 極濃北海道牛乳布甸
2009-05-14 15 瀏覽
與友人於山林道吃過日本菜, 大家打算到附近的雪糕店吃點雪糕, 經過這間店外, 被他們的menu吸引。Menu並非一般甜品店的甜品, 他們有來自北海道牛乳製的甜品, 還有一系列的戀之感覺甜品。我被戀之感覺吸引著, 進入店內嘗試一下呢種感覺。店內裝修簡潔, 共有4-5張枱, 枱上還放了一樽花, 看見廚房櫃上放滿了北海道牛乳...但我是為了嘗戀之感覺而來的看著戀之感覺系列, 分別有初戀...熱戀....暗戀....失戀....還有三角戀 友人點了失戀感覺, 用了涼粉配了咖啡甜酒, 中間放了一球朱古力雪糕, 還有幾粒麥提沙, 失戀往往心情不太好, 灰灰黑黑的, 所以顏色上也是沉沉的。而我的暗戀感覺, 一邊是西米配薄荷甜酒, 感覺非常清新, 另一邊是馬蹄爽加上芒果, 馬蹄爽爽聲的口感, 認真不錯, 中間放著一球雲呢拿雪糕, 還有奇異果圍邊好奇地問問老闆娘, 為何這樣配搭是暗戀感覺, 她說暗戀多是在年輕時發生, 以薄荷甜酒帶出年輕清新感覺, 而且暗戀往往是患得患失, 酸酸甜甜的, 所以酸酸的奇異果配甜甜的芒果看著友人吃著暗戀感覺, 可是領略不到當中的, 或許他並不是我的暗戀對象下一趟務必帶男朋友前

下一趟務必帶男朋友前來, 品嚐熱戀感覺, 定必甜到入心

失戀感覺
暗戀感覺