2017-05-20 282 瀏覽
I love this place and been here so many times and this place never let me down. I really love their mango dessert but best of all I love their tofu dessert that they make to order. It's silky smooth and u can taste the sweetness of soy. Very delicious! I would also order their mango pancake dessert, it's very good as well and sometime they sold out very early. I also recommended this place to lots of my friends who come back from overseas they love this place too.
2017-04-29 340 瀏覽
上星期三(19/4)相約二十多年無見嘅朋友仔飯聚,由於太耐無見有太多嘅話要講即便是傾了一整晚至餐廳打烊都未夠喉我倆由時代向天后方向邊行邊講,行至清風街“甜姨姨”看到門口竟然無人等位便立即入去並由老闆娘親自招待入內😆店裏面雖不是滿坐但客人亦不少卻只見一個服務員,見他雖然肥嘟嘟但行動敏捷且面容親切(非黑口黑面族),每有客人示意他便馬上到位招待當晚朋友點了一客芒果我則點了一客心太軟。於我而言這心太軟有點過甜(我雖好甜品但甜度相比大衆是較淡的)但仍覺好吃,碟邊的手畫公仔也很得意,廚房的員工真是厲害👍。朋友的那客芒果也很豐富~~有鮮芒果、芒果布丁、芒果乾條、芒果汁……等,可惜唔記得影相,無得分享😂。 下次飯後甜品仍會幫襯並試其他款式到時再分享😉
,碟邊的手畫公仔也很得意
到時再分享😉
2017-04-19
$60 (宵夜)
  • 芒果大合奏
2017-04-23 316 瀏覽
夏天為大地帶來芒果😍消暑mode要啟動喇💦嘆番個冰凍芒果甜品🍋曬下太陽☀️望下海景🌴This is Summer!✌🏻芒果水晶宮 🍨 ($40)濃郁杰稠的芒果汁👍🏻遇上刺激新奇的爆爆珠💥圍繞著凍冰冰芒果雪糕🍦真係沒有最芒。只有更芒呀!😍芒果水晶宮口感超級豐富👏🏻軟滑細膩。Q彈爽口👄層次感夠哂多元化👻口中盛開芒果盛宴🤗加埋芒果肉同西柚肉🍊大滿足!❤️重點係水晶宮入面有水晶麵😳晶瑩剔透。咬落帶少許爽口😛連同芒果汁秒速滑落喉嚨👅好似食緊芒果麵咁😂新奇刺激消暑又有趣呀!🖖🏼
夏天為大地帶來芒果😍
消暑mode要啟動喇💦
嘆番個冰凍芒果甜品🍋
曬下太陽☀️望下海景🌴
This is Summer!✌🏻
芒果水晶宮 🍨 ($40)
濃郁杰稠的芒果汁👍🏻
遇上刺激新奇的爆爆珠💥
圍繞著凍冰冰芒果雪糕🍦
真係沒有最芒。只有更芒呀!😍
芒果水晶宮口感超級豐富👏🏻
軟滑細膩。Q彈爽口👄
層次感夠哂多元化👻
口中盛開芒果盛宴🤗
加埋芒果肉同西柚肉🍊
大滿足!❤️
重點係水晶宮入面有水晶麵😳
晶瑩剔透。咬落帶少許爽口😛
連同芒果汁秒速滑落喉嚨👅
好似食緊芒果麵咁😂
新奇刺激消暑又有趣呀!🖖🏼
2017-04-22
$40 (宵夜)
  • 芒果水晶宮
2017-04-18 286 瀏覽
每隔一段日子, 就會記掛住甜姨姨的甜品, 這天天氣有點熱, 又很想食豆腐花, 想了良久, 最後點選了 “凍芒果二重奏豆腐花”。凍芒果二重奏豆腐花:所謂二重奏, 就是除了芒果果肉, 還有切絲芒果干, 加上芒果汁代替豆腐花的糖水, 感覺清新之餘, 啖啖都有濃濃的芒果味而且芒果干、芒果肉及滑滑的豆腐花質感都不一樣, 當三樣東西同時放入口時, 感覺豐富。整體: 每次都會按時節點選不一樣的甜品, 每次都覺得好美味, 有驚喜! 每款甜品都能保持如斯水準, 實屬難得, 是很用心的食店!

凍芒果二重奏豆腐花:
凍芒果二重奏豆腐花

2017-04-11
下午茶
凍芒果二重奏豆腐花
2017-03-10 631 瀏覽
同多年無見面朋友約食晚飯更係傾計 飲飽食醉傾唔夠喉 就諗住食糖水再傾下添 所以朋友提意落天后 所以就由銅鑼灣落天后附近嘆糖水 其實係甜品先啱 估唔到去到門口已有人等位 好彩等一陣就有位 我選左芒果三重湊 特別在竟然有芒果乾絲 芒果布甸 鮮芒果肉 芒果汁 $40 份量係細d但味道好正 芒果鮮甜 其實我想叫係芒果大合湊先啱 $44 就多兩種芒果雪糕添呀可惜口不對心 搞錯了 其他朋友選左抹莉花茶鮮果果凍 也不錯 只需$38 但份量相若 下次要再幫襯 今次掛住傾計同掛住食 Menu巧精緻

其實我想叫係芒果大合湊先啱 $44 就多兩種芒果雪糕添呀

下次要再幫襯 今次掛住傾計同掛住食
Menu巧精緻
2017-03-10
$40 (宵夜)
  • 芒果大合奏
2017-02-21 524 瀏覽
Tried many of the desserts including the durian, mango pancake, and dumpling soup. All super good! Wish I knew exactly what I are but we were with locals who ordered for us. Would definitely come back again, but maybe not eat the durian again.
2017-02-21 384 瀏覽
今日年十五當然想食湯丸啦!~本來諗住去炮台山食點知勁排隊,行下行下就去左這間店,見吾多人等左大約5分鐘就有得食啦,入面比較迫背貼背咁滯,之後我地坐2人位會好返少少,今次我地叫左2個甜品,整體只屬好普通,只試一次就夠。榴槤豆腐花,榴槤不是十分大舊,味道都吾太濃郁,而佢有榴槤汁都只屬一般,豆腐花都滑但好怪咁熟味道,好似百褔豆腐花,點知男人話見到百褔紋理添,有點失望。雙色湯丸有芝麻同花生朱古力味,皮偏厚身,芝麻偏淡但吾太差,花生味太重而朱古力味不多,花生應該係幼花生醬所以沒有粒粒之類,只可講最好係薑水都幾濃同好味。

2017-02-11
宵夜
2017-02-17 331 瀏覽
榴槤豆腐花($46)即撞木桶豆腐花(小$30)👅呢間甜品舖好似係陳豪開既😁呢到個榴槤豆腐花蘇施黃有推介過🤗個pat榴槤好大方仲幾甜添😆😆連啲豆腐花都有榴槤味好驚喜😋😋😋正過之前元朗食個間榴槤豆腐花🤔🤔至於個木桶豆腐花係即撞,等2分鐘就可以開蓋食啦😙豆腐花果然好滑同埋都夠味👍🏻👍🏻呢到仲有其他甜品都好似好足料好吸引咁😳😳
榴槤豆腐花($46)
即撞木桶豆腐花(小$30)
呢到仲有其他甜品都好似好足料好吸引咁😳😳
2017-01-19 496 瀏覽
木桶豆腐花 (小$30)木桶豆腐花上枱後,店員會遞上計時器,提醒多等兩分鐘左右才開蓋,夠哂新鮮熱辣!豆腐花有豆香又夠滑,帶點流質感覺,甜度也相當低,不錯吃!榴槤奶凍但真正俘虜我的其實是這款榴槤奶凍😍,榴槤肉又甜又軟腍,奶凍是比較像雪糕而非一般啫喱的口感,又不會融得好快,大愛!絕對要為榴槤再來
木桶豆腐花 (小$30)

榴槤奶凍

2017-01-13
2017-01-16 344 瀏覽
已經一段時間冇嚟哩度食甜品~作為一個榴槤控,多數都會食最大推頭嗰個榴槤沙冰(唔記得個名添), 榴槤味雪糕,加上榴槤肉同榴槤綿冰,實在至高享受。今晚天氣凍,就試下另一個榴槤甜品。尋。榴敢 - 名有啲難聽,但無損試佢嘅意欲。有榴槤肉,抹茶啫喱,涼粉,豆腐花,蘭花子,海底椰(?) 同啲唔知乜珠,再淋上榴槤汁。榴槤肉就唔駛講係軟滑味濃,其他配料如抹茶啫喱有自己嘅味道之餘每一口都夾雜榴槤汁,味道口感豐盈。啲乜珠咬落有爆珠效果又唔甜幾得意,惟啲海底椰(?) 太甜。綠豆沙豆腐花 - 其實個名前面仲有桂花二字,食落的確有淡淡桂花味;綠豆沙唔會太甜,豆腐花就固然滑溜,唔錯。但成碗只係微暖差咁啲啲。希望佢哋定時推啲新嘢保持新鮮感~
已經一段時間冇嚟哩度食甜品~

今晚天氣凍,就試下另一個榴槤甜品
尋榴敢
綠豆沙豆腐花

希望佢哋定時推啲新嘢保持新鮮感~
2017-01-15
2017-01-13 302 瀏覽
芝 麻 豆 腐 西 米 露 $34芝麻既野整得好食真係好好食,整得難食真係💩尼個西米露雪糕可以簡豆腐/芝麻,簡左芝麻雪糕。成碗顏色都係灰灰黑黑好正啊🤓食第一啖時未食到西米,再食就食到西米啦,有d似芝麻豆腐冰,芝麻味有✔️豆腐味有✔️可以平衡到兩隻味道👍🏻個芝麻味雪糕都夠濃,整體係正既,夏天整番碗更透心涼😆👐🏻.格 仔 餅 味 $88 (3-4人份量)果然冇講錯名副其實的3-4人份量😱格仔餅味係挖空五寸既厚多士然後烤成一粒粒,再配上雪糕同奶醬。餐牌也寫明了:多醬才好吃,不要放過外圍的麵包皮,涼了也極脆😈多士盒上有1️⃣自製花生醬雪糕2球雲2️⃣呢拿雪糕一球3️⃣多醬多奶+砂糖。食落口堅多醬就係奶醬多既味道呀,夠晒脆😈加埋一粒粒既砂糖,口感更加有層次,而花生醬雪糕個味就有d唔太岩我口味,有小小怪🤔不過說白了$88蚊可以買到好多份奶醬多了,性價比低🌝
芝 麻 豆 腐 西 米 露 $34
格 仔 餅 味 $88 (3-4人份量)
2016-12-18 444 瀏覽
喺炮台山食完晚餐, 本想喺附近食出名嘅芝麻湯圓, 不過有D飽所以想行吓先, 行行吓就去咗天后. 呢間係天后比較出名嘅甜品店, 8點多已經有好多人等位, 我哋2位好快已經可以入座. 一貫港式甜品店, 係比較迫的. menu 上有好多choice, 不過我覺得偏貴, 可能我平時鐘意食O個幾間都太親民價. 睇咗好耐, 我哋揀咗芝麻豆腐西米露 ($34), 龍眼冰露 ($44), 同芒果糯米糍 ($28). 超快上枱, 芝麻豆腐西米露好濃郁芝麻香味, 不過我以為係會有D豆花, 原來係冇GE, 其實D 豆腐去咗邊? 又食唔出. 其實係咪凍芝麻糊加CREAM? 係好味GE 不過我覺得偏甜 . 龍眼冰露就.... 因為我一向鐘情聰嫂嘅龍眼椰果冰, 呢個個味道冇咁RICH, 只是甜同好冰凍, 而且貴好多. 芒果糯米糍就真係比較差, 未見過咁厚嘅皮, 同埋放D粟米片上去做乜, 都唔MATCH. 可能冇食到佢最出名嘅豆花, 又貴又唔太好味, 唔明白點解咁出名同多人食.

10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2016-12-17 338 瀏覽
Amazing local style desserts! I did not have a strong opinion towards liking Hong Kong desserts but now I do. The highlight was definitely the sesame which was so smooth and tasted just right. Durian was not bad either but Cong Sao does it just a tad bit better.
2016-12-15 320 瀏覽
又去呢個老地方約朋友傾心事,甜品係好重要的配角。雖然我地唔會即時俾食評面前的甜品,但其實已暗自記下了甜品的味道。當晚叫左豆腐花。呢度既特色係成個木桶上。每做一桶豆腐花之前,都要先用滾水沖洗木桶幾次以撞出的豆腐花就更滑。兩三下手勢就製作好一桶豆腐花。店員俾埋個鐘客人計時,建議三分鐘後先掀開木桶蓋,一桶新鮮熱辣的豆腐花就在眼前,再隨意加入你喜歡的糖粉糖水。攻煮鐘意黃糖所以落糖粉,溶在滑嘟嘟的豆腐花上,啖啖滲透出豆的香味,不用咀嚼,慢慢妹下妹下就 「 雪」一聲滑左落喉嚨。

就製作好一桶豆腐花。

2016-12-09
2016-12-08 257 瀏覽
秋冬起,天氣乾燥又帶點涼,要食番啲傳統甜品補一補。朋友帶到天后的的甜姨姨。蛋白杏仁茶(加芝麻湯丸,恩愛湯丸),杏仁味尚可,蛋白滑,足料,養顏。恩愛湯圓是朱古力加花生,甜和鹹的相撞,好特別,值得一試。
2016-12-07