2019-10-21
今天跟朋友去完維園泳池游水,又唔想食太多野,就跟朋友到天后吃個甜品,清風街一帶非常多餐廳,見到一間甜姨姨私房甜品店內坐滿人,而且店員都非常忙碌,就決定進去試試。此間甜品店有多個皇牌,榴槤豆腐花、即撞木桶豆腐花(熱)、芝麻豆腐花西米露、芒果大合奏,還有燕窩滴雞精,採用萬糊海業頂級燕窩、及鹹蛋黃魚蛋。我們最後點了芒果大合奏$50、芝麻豆腐花西米露配芝麻雪糕$40、鹹蛋黃魚蛋$35。芒果大合奏 – 有芒果乾、鮮芒果塊、芒果茸、芒果布甸、芒果雪糕,芒!全部都係芒! 芒果布甸已經好濃味,加上芒果乾增加整個甜品口感,味道一流!芝麻豆腐花西米露配芝麻雪糕 - 豆腐花與西米露混一起,口感特別,味道好重豆腐味,加上芝麻雪糕,不錯!鹹蛋黃魚蛋 - 鹹蛋黃近來非常熱,這個鹹蛋黃魚蛋醬是店主自家製,有辣椒油混一起,味道相當惹味!