讀中學時成日放學都會行過天后食甜姨姨,食咗咁多年都仲屹立不倒,證明係有心做同有質素一定會食嘅榴蓮豆腐花榴蓮肉好香,味道好醇厚,份量都唔少豆腐嘅豆味就啱啱好,兩樣夾埋滑不留口,但一濃一淡做到味道上嘅對比,好味❤️另外大大碗好抵食嘅仙草芋圓😆 今次食到嘅係地瓜圓同芋圓,好有咬口同香芋頭味!仙草都好滑同微甘,自家製果然係高水準另外配料仲有珍珠、西米、黑糯米、薏米同紅豆,好滿足最後見到餐牌上推介嘅鹹蛋黃魚蛋,睇相就見到鹹蛋黃汁勁濃,聞名不如見面鹹蛋黃醬咸香十足,尾段帶少少甘香,質感起沙,好真材實料,同食緊成個鹹蛋黃一樣咁好味😫魚蛋本身都唔錯,有魚香,微香辣,好彈牙,同個蛋黃醬十分夾👏🏻

一定會食嘅榴蓮豆腐花
榴蓮豆腐花

榴蓮肉好香,味道好醇厚,份量都唔少

另外大大碗好抵食嘅仙草芋圓😆
台式仙草手工芋圓

今次食到嘅係地瓜圓同芋圓,好有咬口同香芋頭味!
仙草都好滑同微甘,自家製果然係高水準

另外配料仲有珍珠、西米、黑糯米、薏米同紅豆,好滿足

鹹蛋黃魚蛋

2019-12-03
台式仙草手工芋圓
鹹蛋黃魚蛋
  • 豆腐花
  • 仙草芋圓
  • 人氣鹹蛋黃魚蛋
2019-11-23 81 瀏覽
星期二晚同朋友喺大坑食完飯後,朋友想食甜品,於是就行返去天后清風街嗰邊,行行下就揀呢間甜姨姨。舖頭滿座,不過都好快入座。朋友推介話呢度出名食榴連,而豆品都唔錯,咁我第一次食就叫咗個綠茶豆腐西米露,朋友就叫原味豆腐西米露。我個綠茶豆腐西米露,配咗雲尼拿雪糕。個綠茶豆腐好似豆腐花沙冰咁,但又好有豆味,又有茶味,撈埋一齊嘅味道幾唔錯,唔會好甜,配合返個雲尼拿雪糕就啱啱好了。我見好多食客都叫一桶桶嘅豆腐花,可能下次我都會試下架。

我見好多食客都叫一桶桶嘅豆腐花,可能下次我都會試下架。
綠茶豆腐西米露
豆腐西米露
2019-11-19
  • 綠茶豆腐西米露
2019-11-08 59 瀏覽
甜姨姨港島一直是間頗有名氣的甜品店,吃完晚飯不算太飽,正好有空間再試這間甜品店!餐牌款式多樣化,中西式都有齊,最後點了餐牌試寫的皇牌產品!由細舖做到大舖, 真係好正! 食左咁耐都仲未厭.菠蘿雪沙菠蘿口味清新有新鮮感,新鮮味濃軟綿有口感,配上芒果雪糕好滿足人氣鹹蛋黃魚蛋呢個魚蛋會係比較粉而非彈牙路線既,滿滿既鹹蛋黃,聽講鹹蛋是自家食製,工序繁多帶有沙沙地嘅質感,入口充滿鹹香,而且再浸係辣油當中。雖然整體偏重口味,但係的確幾有新鮮感。鹹蛋黃蓉的確惹味,魚蛋加入辣汁推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——
甜姨姨

菠蘿雪沙

人氣鹹蛋黃魚蛋

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——
2019-11-06 58 瀏覽
今完晚餐就去到天后揾糖水食!揀左人氣甜姨姨食😃😃 叫左個咸蛋黃魚蛋試下,幾香口的,又唔會得死咸!值得叫嚟share ~ 另外甜品叫左個尋榴敢😆😆 一嚟到已經好強烈的榴連香味,上面非常多果肉!入面仲有d綠茶果凍、爆珠同椰果😁 每一啖都有d咬口野又有榴連肉🥳🥳 底更加左豆腐花,同榴連好夾!朱古力心太軟💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️即叫即製所以係要d時間的,食落熱辣辣仲有d朱古力流出嚟!食落不會太甜,配上草莓雪糕食口感一冷一熱正喔👍🏻 同場加影師傅嘅熊熊 🐻 超得意😻
今完晚餐就去到天后揾糖水食!揀左人氣甜姨姨食😃😃

另外甜品叫左個尋榴敢😆😆
一嚟到已經好強烈的榴連香味,上面非常多果肉!

朱古力心太軟💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
即叫即製所以係要d時間的,食落熱辣辣仲有d朱古力流出嚟!
食落不會太甜,配上草莓雪糕食口感一冷一熱正喔👍🏻
同場加影師傅嘅熊熊 🐻 超得意😻
2019-11-05 38 瀏覽
好耐冇周圍去搵甜品鋪食 突然心血來潮同朋友揀左間平時唔多出去既港島區甜品鋪..服務黎講 呢間可以係零😂但啲甜品款式望落唔差格仔餅城堡係餐牌上面寫3-4人份量..但我唔信 所以堅持兩個人都照嗌🤭望落同其他甜品鋪既份量差唔多 但食落真係好飽..但唔算係格仔餅味 只加左花生醬係入面 但整體而言幾好味

2019-10-30 145 瀏覽
和朋友吃完晚飯,到天后找甜品吃。知道有此甜品小店,特意來支持一下餐牌內的甜品選擇很多,而且也有特色小食。看到店內有鹹蛋黃醬售賣,所以都點個小吃來試一試鹹蛋黃醬魚蛋 - 鹹蛋黃醬份量很多,每一粒魚蛋都能沾滿醬汁。鹹蛋黃醬味道濃郁,和魚蛋的味道是出奇地夾!魚蛋亦爽口彈牙,此小吃很快給我們秒殺芒果糯米糍 - 鮮甜芒果肉塞滿了煙韌的糯米糍,再加上脆卜卜的粟米片,多重口感雙色湯丸配豆漿 - 湯丸是黑芝麻和花生朱古力!花生朱古力的花生味很濃郁,而且不會很甜!豆漿則非常香滑,天氣開始涼吃是份外暖入心在天后區的此甜品餐廳價錢合理,而且非常足料,是良心小店,必定會再來!

芒果糯米糍

雙色湯丸配豆漿

宵夜
芒果糯米糍
雙色湯丸配豆漿
  • 鹹蛋黃魚蛋
2019-10-30 58 瀏覽
去朋友屋企食飯,有啲意猶未盡,在附近搵下有什麼糖水舖,見個名幾得意便試吓。呢度除咗甜品原來最出名係一個鹹嘅食品,熱辣辣的鹹蛋黃魚蛋, 怪不得係人氣之選 ,魚蛋好大粒, 爽口彈牙, 鹹蛋黃汁有少少辣, 好惹味 同星加坡有得比。台式仙草+手工芋圓落足材料 ,除咗自家製仙草及自家製芋圓之外, 還加入薏米紅豆、 紫糯米、西米等等 ,份量十足 ,我最鍾意係薑味黑糖的汁底 ,好香黑糖味,少少甜又 少少辣,特別開胃,芋圓唔錯幾煙韌。榴槤滑嘟嘟面頭鋪滿榴槤肉,中間有啲蒟蒻,下邊有啲榴槤味嘅奶昔,榴槤肉算好多亦好質素。

呢度除咗甜品原來最出名係一個鹹嘅食品,

台式仙草+手工芋圓

2019-10-26
5 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
  • 人氣鹹蛋黃魚蛋
  • 仙草芋圓
今日獨自來品嚐這間香港人小店的甜品小食糖水店。在天后的清風街,好方便!門面有一個大大個吹氣波波,是甜姨姨的象徵;店內光亮寬廣空間,好多甜品相片推介,萬聖節快到,更有好多裝修設計!食物有不少選擇,有小食:厚多士、魚蛋牛丸、豬扒飯等、中西式糖水、特色糖水。這邊更有多款榴槤類的甜品選擇,點了榴槤豆腐花,凍凍的口感,上面更是滿滿香香的榴槤肉,好軟滑好香濃,豆腐花也塗上了榴槤味道,軟軟口感好夾喔!小食配了鹹蛋魚蛋,是這裡的特色小色!鹹蛋蓉滿滿的蓋住了每一粒魚蛋,魚蛋有6粒,爽口大粒好入味,不錯喔!更有一樽樽的小瓶,有3種不同醬汁,可拌麵、拌飯或飲品,無添加又健康!

2019-10-29
  • 鹹蛋黃魚蛋
之前在附近上班,所以在這家甜品店吃過很多遍。最近經過維園天后那邊,相約朋友去那邊吃下午茶。好像轉了餐牌似的,多了很多新品,台灣芋圓、雪燕燕窩也有。除了有中西式甜品外,還有鹹的小食系列。鹹蛋黃魚蛋上淋上蛋黃醬,蛋黃醬濃稠,口感粗糙碎碎的,真的有如吃蛋黃般。這個鹹蛋醬在店中也有整樽裝售賣。招牌醬燒豬排包,其實起初有點擔心會不會是滿口油脂肥膩的那種,幸好是瘦瘦的豬排。外皮烤得脆脆的芝麻豬仔包,夾著豬排,兩款醬汁(芥末醬/蜜糖醬)選擇,豬排燒得香口惹味。 身為豆腐控的我們,見到各種豆腐類的食物都忍不住試試。即撞木桶豆腐花,細碗份量,以木桶盛載,計時器4分鐘的時間才可以打開進食。打開木蓋,熱熱的豆花,滑嫩溜口的口感,本身已經有少許糖水在內,所以酌量加點黃糖就剛好了。香濃豆腐杯,用料十足。特濃的豆腐,加碎冰打成的豆腐飲料。隱約的荳品香,微甜,淡淡的夠味了。
好像轉了餐牌似的,多了很多新品,台灣芋圓、雪燕燕窩也有。
除了有中西式甜品外,還有鹹的小食系列。
這個鹹蛋醬在店中也有整樽裝售賣。
香濃豆腐杯,用料十足。特濃的豆腐,加碎冰打成的豆腐飲料。
隱約的荳品香,微甜,淡淡的夠味了。
2019-10-28 36 瀏覽
4條友係附近食完晚飯,過黎食甜品 >_< 癲癲地,嗌左7碟  飽到差啲嘔呀,不過好好味,又大大碟,有D甜品款式重幾有新意,都係第一次係度試大合照 4個人呢度7碟,埋單 $304 都幾抵下....估唔到甜品店印有咸野食  係金黃咸蛋魚蛋! $35/6 大粒咸蛋黃勁厚包住大大粒魚蛋!😍😍😍😍魚蛋唔知係咪本身預先煮過黎,連白魚蛋入面都有咸蛋黃味,好香!以為呢D 菜色要酒樓先有得正,但今日係甜姨姨就試到喇😍食左咁多甜野,嗌番碟咸小食來中和下,非常不錯啊。士多啤梨Yogurt 西米露 $40朋友食唔慣yogurt 話覺得好酸,但我覺得非常不錯哈哈。怕太多yogurt 會好漏,就可以跟番西米露/豆腐花底中和下 yum! mango pancake $44大大舊 >_< 個底重有厚切mango,足料!!!!(呢個太好食,來唔切影入面個橫切面就畀fd食晒了lol)芝麻雪糕豆腐西米露 $40 芝麻雪糕超香芝麻味 >_<!!朋友怕甜,叫左豆腐 + 西米露底:)兩樣都淡淡地,撈埋甜甜既芝麻雪糕一齊食,perfect match! 榴連涼粉 around $5
4條友係附近食完晚飯,過黎食甜品 >_<
癲癲地,嗌左7碟

大合照 4個人呢度7碟,埋單 $304
都幾抵下....
估唔到甜品店印有咸野食

係金黃咸蛋魚蛋! $35/6 大粒
咸蛋黃勁厚包住大大粒魚蛋!😍😍😍😍
魚蛋唔知係咪本身預先煮過黎,
連白魚蛋入面都有咸蛋黃味,好香!
以為呢D 菜色要酒樓先有得正,但今日係甜姨姨就試到喇😍
食左咁多甜野,嗌番碟咸小食來中和下,非常不錯啊。

士多啤梨Yogurt 西米露 $40
朋友食唔慣yogurt 話覺得好酸,但我覺得非常不錯哈哈。

mango pancake $44
大大舊 >_< 個底重有厚切mango,足料!!!!
(呢個太好食,來唔切影入面個橫切面就畀fd食晒了lol)

芝麻雪糕豆腐西米露 $40
芝麻雪糕超香芝麻味 >_<!!
朋友怕甜,叫左豆腐 + 西米露底:)

榴連涼粉 around $55
估唔到老細咁大手筆,畀咁多榴連XDDDDD
個底重要係榴連沙冰
呢個食完真係大滿足 >_<

2019-10-28 23 瀏覽
銅鑼灣、中環、灣仔一帶好嘢食多不勝數,其實隔離嘅天后一啲都唔弱。今日我就去咗天后嘅甜姨姨私房甜品,品嘗一下連蘇絲黃都讚好嘅榴連甜品。先嚟個甜姨姨四大皇牌之一嘅榴連豆腐花。豆腐花上面鋪滿住新鮮榴連肉。榴連味香濃甜美,入口齒夾留香,而豆腐花嫩滑得嚟有豆香。兩者混合埋一齊食完全無違和感,不愧為四大皇牌之一。Boss級嘅榴連甜品,當然係甜姨姨嘅超級榴連雪沙啦。依個超級榴連雪沙最吸引嘅地方係由頂到底都係榴連。最頂頭有榴連乾,跟住落去有榴連雪糕、新鮮榴連肉、榴連雪葩、榴連忌廉汁同一塊榴連威化餅。榴連乾同威化就係購入品,所以都唔點講喇。甜姨姨嘅榴連雪糕、榴連雪葩同榴連忌廉汁都做得非常好。每一種做法都好香濃榴連味。而我覺得最出色嘅就係榴連雪糕,軟棉棉得好似忌廉咁。榴連控一定要試喇。除咗榴連甜品,甜姨姨都仲有好多選擇,其中仲有燕窩系列。下次唔食榴連都有另一個好選擇。

榴連豆腐花

超級榴連雪沙

榴連豆腐花
超級榴連雪沙
2019-10-27 38 瀏覽
今日食完夜晚飯口痕痕同朋友嚟食糖水,九點左右嚟到已經勁full,超高人氣!而且依度嘅職員全部都好有禮貌,做嘢又好有效率,座位都坐得好舒服🥰見到餐牌嘢食種類都好多,有甜品,又有小食,凍又有熱又有,做宵夜一流。你都第一時間係點依度嘅特色嘢食,鹹蛋黃魚蛋,離到真係好驚喜,魚蛋好彈牙,出邊有濃濃嘅蛋黃醬,第一次食蛋黃整成嘅魚蛋,特別又好味👅另外叫咗個尋榴感,勁推介依個!裏邊有涼粉、白珍珠仔、仲有超多超濃嘅榴槤肉,榴槤肉大大嚿,一啲都唔吝嗇,淡淡都好香榴槤味,對於我依個榴槤控來講係必食!我朋友叫咗個菠蘿沙冰配芒果雪糕、芒果粒、芒果醬,芒果好當做,一啲酸味都冇,勁甜勁香滑,同菠蘿沙冰係完美嘅一對🥰推介大家離依間餐廳食,下次同一大班朋友再嚟過!

推介大家離依間餐廳食,下次同一大班朋友再嚟過!
2019-10-25 36 瀏覽
天后電氣道真係有好多餐廳,我同朋友如果嚟開港島都會嚟呢度食飯。今次係內街發現一間冇幫襯過嘅甜品店,人流都幾旺。餐牌上面有好多選擇,最特別嘅竟然有加咗燕窩嘅甜品,不過我哋今日就無試到,因為朋友唔食燕窩~我就揀咗餐牌上面重點推介既芒果大合奏,因為我係芒果終極粉絲!入面有芒果雪糕、芒果布甸、芒果肉、芒果汁、最驚喜嘅係有芒果乾!食完呢個,我嘅芒果癮真係得到大滿足。餐牌上另一樣超吸引既係呢個鹹蛋黃魚蛋,魚蛋大大粒,淋上大量醬汁,好香好惹味,配甜嘢食真係無得輸!最後再嗌埋心太軟,流心程度啱啱好。雪糕仲有好多味揀~

最後再嗌埋心太軟,流心程度啱啱好。雪糕仲有好多味揀~
2019-10-25 47 瀏覽
甜品] 食飽飽梗係要食返個甜品🍧先夠完滿啦👻!清風街出名多美食,甜姨姨更加係超出名嘅甜品舖🥰下面介紹嘅三個甜品最令我驚喜,大家不妨宵夜嘅時候去試吓🤪1️⃣龍眼涼粉冰露 $49好清新嘅感覺,龍眼味清甜可口。涼粉同椰果簡直係Perfect match😍再加上少少西柚粒作為點綴,酸酸甜甜好開胃🤤佢仲有一舊龍吐珠,聽個名都嚇死人,其實係用鮮龍眼肉製成嘅沙冰,淡淡嘅龍眼肉綿綿冰咁,真係好特別。🙆🏻‍♀️美味指數:7.82/102️⃣尋榴敢 $59 佢用咗鮮榴槤蓉同榴槤汁令榴槤味超濃郁,榴槤控係時候出動啦👻鮮榴槤蓉真係爭住來食🌚呢個打鬥場面真係不堪入目😅除咗榴槤之外,仲有其他配料增加口感:豆腐花,涼粉,椰果,綠茶果凍及珍珠籽,材料十足,而且清爽有咬口,完全唔覺得膩。🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/103️⃣人氣鹹蛋黃魚蛋 6粒 $35鹹蛋黃魚皮就食得多啦,你又有冇食過鹹蛋黃魚蛋呢?佢嘅鹹蛋黃醬係自家製嘅,咁就冇藉口話食得唔健康啦🤪因為想食得邪惡啲😈所以就叫左呢個啦!食落去嘅感覺幾特別,鹹鹹地加上爽口彈牙嘅魚蛋。🙆🏻‍♀️美味指數:6.24/10💡整體來講,燒嘢唔知食乜好,食甜品就最正啦!呢度嘅甜品好有創意,而且味道都
[天后~甜姨姨私房甜品]
1️⃣龍眼涼粉冰露 $49
🙆🏻‍♀️美味指數:7.82/10
2️⃣尋榴敢 $59
🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10
3️⃣人氣鹹蛋黃魚蛋 6粒 $35
🙆🏻‍♀️美味指數:6.24/10
💡整體來講,燒嘢唔知食乜好,食甜品就最正啦!呢度嘅甜品好有創意,而且味道都唔錯 👍🏻
甜姨姨私房甜品
地址🐾:天后清風街13號地下
2019-10-23 165 瀏覽
如果佳佳係飯後甜品嘅世界級,咁甜姨姨起碼都佔返個本土級!去得佳佳食嘅一定係中式糖水,而阿梁就話去得甜姨姨必試一碗龍眼涼粉冰露!呢款甜品列為勢要再食系列😋阿梁點餐👧🏻$49 龍眼涼粉冰露評分(10分滿分):9️⃣食評💬:甜品底部係一堆粒粒涼粉,面有龍眼冰、椰果粒、西柚粒同埋一粒圓波(仿龍眼肉嘅龍眼冰)😆其實最特別係果層冰,唔係普通嘅沙冰,食落口好重龍眼味之如黏黏地,撈埋啲椰果、涼粉食,感覺非常清甜!另外,最頂果粒仿龍眼肉冰嘅口感就係啲冰更幼滑,同埋唔知點解會覺得多左陣奶香味?阿張一開始仲笑我用成$49點個龍眼冰,佢以為出到黎係好似泰式龍眼冰咁,所以我地大家都勁驚喜,無諗過咁多料,撈埋食都真係幾得👍🏻本來芒果大合奏係店家嘅推薦,不過就連阿張都覺得龍眼係好食啲😂咁果1分去左邊?個人認為西柚粒有少苦,但勝在落得唔多,另外仿龍眼肉冰如果係真龍眼肉就好,龍眼肉入面再塞啲冰或者配料較果可能會更好?😣因為成碗野入面我覺得爭嘅就係龍眼肉!阿張點餐👦🏻$50 芒果大合奏💛Mango Orchestra🎼評分(10分滿分):8⃣食評💬:大合奏即係五重奏,有五種口感😍有鮮芒果粒、芒果乾、芒果汁、芒果布丁同埋芒果雪糕

阿梁點餐👧🏻
$49 龍眼涼粉冰露
評分(10分滿分):9️⃣

阿張點餐👦🏻
$50 芒果大合奏💛Mango Orchestra🎼
評分(10分滿分):8⃣
食評💬:大合奏即係五重奏,有五種口感😍有鮮芒果粒、芒果乾、芒果汁、芒果布丁同埋芒果雪糕🌕平時食甜品都會揀食咩先,究竟食啖雪糕先好啊🤔定係飲啖汁先呢🤣今次就唔同啦,我隨手一羹都食到芒果啊!芒果粒又新鮮,芒果乾嗰味仲好重,啱晒我呢個芒果迷🤤
芒果大合奏
芒果大合奏

最後👉🏻想讚下食店嘅staff👍🏻一位後生嘅男服務生,同佢講左聲冷氣凍🥶,佢二話不說咁拎張凳企高cum返埋吹住我地嘅風口位,如果我係店主請到個咁肯做嘅staff,一定會好開心!
2019-10-18
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)