來香港!當然要吃燒味啊‼️沿著銅鑼灣街道~來這家港式老字號!!🥹是很多hk上班族必去老店盤點一定要吃的港風餐食!✅燒鵝這家招聘特色不要錯過!皮脆肉嫩一口爆汁!!每次點燒鵝菜品都是穩定輸出出品也很上乘太like了👍✅叉燒味道簡直無敵!!!蜜汁叉燒外香內嫩又軟又入味!巨好吃!✅豬耳豬耳真的爽脆又好吃!豬皮口感足軟骨很有嚼勁有鹵香味道好正味!!!✅撈面這可是主食擔當!!撈面配例湯是傳統食法上面還有搭配菜心✅瀨粉想要自帶湯底可以點瀨粉一份大大碗上面也有菜心燒味搭配瀨粉也是很般配❗️✅菜心每次燒味一定要搭配菜心就是那種老香港市井風味蘸上蠔油真的特好吃!而且還很解膩!🙌✅凍奶茶很經典港風奶茶味道一口穿越回港劇!🎬口感絲滑,冰凍更是爽!香港節奏快用餐速度也快!來了幾次都是絲滑落座!!不管吹什麼風~都要來吃這家港風燒味吃過還想再來!!😍
來香港!當然要吃燒味啊‼️
沿著銅鑼灣街道~
來這家港式老字號!!🥹
是很多hk上班族必去老店

盤點一定要吃的港風餐食!
✅燒鵝
這家招聘特色不要錯過!
皮脆肉嫩一口爆汁!!
每次點燒鵝菜品都是穩定輸出
出品也很上乘太like了👍

✅叉燒
味道簡直無敵!!!
蜜汁叉燒外香內嫩
又軟又入味!巨好吃!

✅豬耳
豬耳真的爽脆又好吃!
豬皮口感足軟骨很有嚼勁
有鹵香味道好正味!!!

✅撈面
這可是主食擔當!!
撈面配例湯是傳統食法
燒味搭配瀨粉也是很般配❗️
✅菜心
每次燒味一定要搭配菜心
就是那種老香港市井風味
蘸上蠔油真的特好吃!
而且還很解膩!🙌

✅凍奶茶
很經典港風奶茶味道
一口穿越回港劇!🎬
口感絲滑,冰凍更是爽!

香港節奏快用餐速度也快!
來了幾次都是絲滑落座!!
不管吹什麼風~
都要來吃這家港風燒味
吃過還想再來!!😍
2024-01-18 2192 瀏覽
搞掂老餓虎,行進蘭芳道中尋寶似的,撞正間得意食肆,門外掛滿得意燒味添!🍖 內裡嘅二人餐,豐富得嚟,自己一試真係值得喎!溏心皮蛋滑溜帶點爽口,旁邊酸薑片又清新挑逗味蕾,實在係開胃勁品。燒鵝碟擺得靚仔,一口啗落去,肉質鬆化、鵝皮脆口😋 配上酸梅醬蜜汁調味,食落口中美味再升級。呢度嘅滷水,真係滷得抵死讚!豬耳彈牙爽脆,豬腩味道深長又唔肥膩。每樣小食都有佢獨有嘅魅力,叫人食完還想再食。當然唔少得涼快白灼時菜同碗飯,白飯香甜得嚟又幾實在,配上佢哋家嘅燒鵝汁,簡直係絕配。至於瀨粉,滑而唔膩,湯底又鹹香入味,真係食到暢快淋漓。😌Service好有水準,食物質素過硬,環境都挺舒適,想食真材實料嘅燒鵝,記得mark實呢間!無論午市悶悶地,定夜晚街頭轉角,都係食過一次,肯定會掛住佢嘅呀!

2023-12-05 1548 瀏覽
極度難食嘅叉燒飯,是但一間街市買嘅叉燒都好食過佢,早啲接咗間鋪佢好過啦,間野開黎搵笨,賣到貴一貴,但價錢完全比唔上食物嘅質素,浪費晒所有食材!好心佢檢討吓自己嘅食物質素再出售比人食啦,真係搵鬼再三幫襯佢咩?
大少差燒飯
2023-05-02 2043 瀏覽
坐底見到有下午茶,燒鵝雙併飯60,我問侍應可否併乳豬,他說併乳豬不是這價錢,要148,OK 貴冇所謂,最緊要好食同值得,就試吓。結果乳豬肥到唔食得,得層皮,問侍應乳豬好肥,回答只是一句今日乳豬係咁肥,無語。應該要問吓客,是否食唔慣,可以換其他又值幾錢,銅鑼灣食肆咁多,服務跟不上就會被淘汰。那燒鵝是名菜吧,但肉是干又硬的,街上隨便找一間燒臘店都比他好食。可能碟頭飯無心做,但148元,應該要上一些可以入口的吧,非常失望,請不要再因為店是什麼什麼名店的分支店而幫襯。如果只靠店名是會讓一幫襯一次,要食物有質素客戶才會回頭
2023-02-22 1439 瀏覽
買了半隻燒鹅,怎知道有部份位置失踪,但有大量鵝頸及鵝頭碎,肉很少,很失望….. 作為一家老字號品牌的後人,應該好好地誠實做生意,不要把前人的努力白費,不應只向賺錢看,應該繼續傳承前人的優良傳統。
外賣自取
剩係燒鵝例牌都要2舊水,所以我嗌阻個二人套餐都係3百幾蚊~有小食皮蛋,燒鵝,一碟滷水小食,菜同埋2個飯/粉~不過都係得燒鵝好食,個燒鵝汁好正好惹味,唔會太咸岩岩好,燒鵝個皮好香口,肉質嫩滑juice,都算對得起個價錢。
2023-01-27 1757 瀏覽
【鏞記】多年前上演像《溏心風暴》家族內訌的劇情,由鏞記家族分家自立門戶出來有已結業的【甘飯館】及【富寶軒】、鏞記後人開設位於灣仔的親民價《米芝蓮》星級餐廳【甘牌燒鵝】及位於南華會的【甘棠燒鵝】,還有今日去幫襯位於銅鑼灣的【甘饕】。門口宣傳海報及餐牌都有簡述【鏞記】歴史。要經營及發展一家歷史悠久又成功的品牌餐廳一點也不容易;經歷爭產事件後,名聲已經大不如前。燒臘店當然把燒鵝、白切雞等燒味掛吊在櫥窗 …… 最吸引當然係乳豬及燒鵝。室內裝潢沒有大亮點,而且面積不太大,只能夠容納大約三十人。牆上正中掛了這幅畫,莫非是創辦人甘穗輝的畫像?不知道甘老先生在天上看到今天【鏞記】及甘家的境況有何感想?來到【甘饕】,當然要食燒鵝!挾著【鏞記】名字,價格偏高也是理所當然。燒鵝飯八十多元蚊起跳,如果指定要部位就最少over $100。乳豬更加貴,要$120;雖然貴,但都多客人點。小編覺得乳豬價錢比較貴,留番下次食。食叉燒都有得揀!用上三個部位製作叉燒:大少叉燒用梅頭豬肉、肥燶叉燒用五花腩肉、蜜汁叉燒用瘦豬肉。【燒鵝叉燒瀨粉 $88】轉瀨粉要加$3 ,可惜湯頭淡而無味。店員送上一小碟秘制燒鵝汁,加入湯頭後令湯
室內裝潢沒有大亮點,而且面積不太大,只能夠容納大約三十人。
【燒鵝叉燒瀨粉 $88】轉瀨粉要加$3 ,可惜湯頭淡而無味。店員送上一小碟秘制燒鵝汁,加入湯頭後令湯瀨粉有味道才可入口。
燒鵝叉燒瀬粉
燒味雙併飯的叉燒只有蜜汁叉燒。雖然用上瘦肉位置,但是肉質嫩滑。
主角燒鵝每件燒鵝大細、厚薄均一,賣相ok。夾起一件燒鵝,鵝皮脆香,但是少了些肥膏。因此,入口鵝脂油香不夠。鵝肉比較實,鵝肉不夠膻香又不夠多汁。雖然質素不差,但是挾著【鏞記】之名,小編自然對燒鵝的要求有所提升。
燒味飯套餐有杯飲品,熱奶茶用上「金茶王」杯,未品嚐已經覺得有保証!
2023-01-20
燒鵝叉燒瀬粉
2023-01-07 709 瀏覽
傳說,呢間係性價比好高嘅燒鵝店,係鏞記燒鵝後人開嘅,咁岩今晚係銅鑼灣附近放工,就決定一試!放工咁攰,多數都唔想諗食乜嘢,一打開餐牌,就見到呢個二人餐嘅combination,唔洗諗,即刻叫😙頭盤係溏心皮蛋:其實皮蛋是配角,重點係上面嘅酸薑😆 超多超酸,去寒一流!湯:佢個樣其實似老火湯,但一飲落去,係濃濃嘅燉湯feel,雖然我唔係好知有咩料,但係濃味反映左佢係足料(後記:飲完無口乾😆 無味精認證👍🏻)滷水豬腳仔:入味!同埋都有肉地!好岩鍾意妹下妹下嘅人😋主角黎啦:甘饕燒鵝 🦢😋 燒鵝皮係每一碟燒鵝嘅靈魂,呢碟,皮脆而脂肪簿,入口唔會太油膩,肉呢,都係乎合水準的👍🏻 燒鵝醬都好正!唔係平時油樓個啲水水地,呢個酸味出多少少。仲有菜有飯&米粉,份量夠兩人食,剛剛好,唔會太多或太少😙 係一個好好嘅放工後嘅晚飯選擇!

滷水豬腳仔:入味!同埋都有肉地!好岩鍾意妹下妹下嘅人😋

2022-12-15
  • 甘饕燒鵝
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 叉燒燒鵝係燒味入面最中意食!見到甘饕嘅叉燒係用梅頭肉而且有3個部位選。燒鵝又係signature 點可以唔試😎🌼 叉燒蛋飯同出面有少少唔同。叉燒偏向軟身同無咁燶。厚切配埋洋蔥🧅汁加蛋液,一流! 🌼 燒鵝瀨 鵝皮入口香脆 又油脂香肉質唔乾,係嫩滑嘅又無比啲頭頭尾尾,幾好👍🏻瀨粉唔會一夾就斷🌼 西洋菜湯例湯唔係次次一樣,會轉架 😋ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_燒味🔎 #cass_bbq🔎 #cass_cwb🔎 #cass_銅鑼灣🔎 #eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼 叉燒蛋飯

同出面有少少唔同。
叉燒偏向軟身同無咁燶。
厚切
配埋洋蔥🧅汁加蛋液,一流!

🌼 燒鵝瀨

鵝皮入口香脆 又油脂香
肉質唔乾,係嫩滑嘅
又無比啲頭頭尾尾,幾好👍🏻
瀨粉唔會一夾就斷

🌼 西洋菜湯

例湯唔係次次一樣,會轉架 😋

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🔎 #cass_燒味
🔎 #cass_bbq
🔎 #cass_cwb
🔎 #cass_銅鑼灣
🔎 #eatwccinhk
同媽媽行完工展會後係銅鑼灣食晚飯😚行過見到呢間甘饕嘅燒鵝超吸引🤩唔睇唔知原來呢間燒鵝專門店係鏞記後人開嘅👀二人套餐 $338✨溏心皮蛋呢個前菜無得輸呀💖溏皮蛋呈流心狀態,質素非常好!旁邊嘅酸薑酸酸甜甜,口感爽脆💕甘饕燒鵝主角燒鵝好出色,鵝皮好酥脆,一咬開有好多鵝油咇出😈鵝肉嫩滑,滷得好入味😜點埋酸梅醬一齊食香而不膩😋滷水豬腳仔濃郁嘅滷水炆到豬腳仔夠哂味!而且炆到岩岩好,腍得黎好有咬口,滿滿骨膠原🥰白灼菜心菜心好甜唔苦👍食左咁多肉的確要食返啲菜扮下健康🤪是日例湯係蓮藕赤小豆扁豆豬骨湯😆老火靚湯夠哂滋潤,完全無落味精😉天氣咁凍,食完好暖身呀❣️呢度賴粉唔係碎濕濕嘅而且幾彈牙,果然係燒鵝嘅最佳拍擋🤓甘饕 (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道19號地舖
同媽媽行完工展會後係銅鑼灣食晚飯😚

行過見到呢間甘饕嘅燒鵝超吸引🤩

唔睇唔知原來呢間燒鵝專門店係鏞記後人開嘅👀

二人套餐 $338✨

溏心皮蛋

呢個前菜無得輸呀💖
溏皮蛋呈流心狀態,質素非常好!
旁邊嘅酸薑酸酸甜甜,口感爽脆💕

甘饕燒鵝

主角燒鵝好出色,鵝皮好酥脆,一咬開有好多鵝油咇出😈

鵝肉嫩滑,滷得好入味😜
點埋酸梅醬一齊食香而不膩😋

滷水豬腳仔

濃郁嘅滷水炆到豬腳仔夠哂味!
而且炆到岩岩好,腍得黎好有咬口,滿滿骨膠原🥰

白灼菜心

菜心好甜唔苦👍食左咁多肉的確要食返啲菜扮下健康🤪

是日例湯係蓮藕赤小豆扁豆豬骨湯😆

老火靚湯夠哂滋潤,完全無落味精😉
天氣咁凍,食完好暖身呀❣️

呢度賴粉唔係碎濕濕嘅
而且幾彈牙,果然係燒鵝嘅最佳拍擋🤓

甘饕 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道19號地舖
  • 二人套餐
  • 溏心皮蛋
  • 滷水豬腳仔
2022-12-13 192 瀏覽
🤍甘饕🖤銅鑼灣蘭芳道19號地舖📍屋企人好鍾意食燒鵝,今日經過銅鑼灣試咗呢間燒味舖,雖然地方比較細,但係主打燒鵝非常出名!店員推介我哋叫二人套餐($338),會比較抵食~🔥溏心皮蛋 & 自家老火湯皮蛋好靚呈溏心黃,加埋子薑做前菜非常開胃。另外今日嘅老火湯係粉葛排骨湯,見到有好多湯渣都好足料👍🏼🔥甘饕燒鵝燒鵝超多肉汁而且個外皮仲係脆脆地,食落去仲暖暖地,加上少少肥膏真係超級高質!唔怪之得見到台台都叫燒鵝飯😆🔥滷水拼盤可以揀豬肚、豬脷、豬耳、腎片、紅腸、豆腐、豬腳仔,我哋就揀咗大腦啲嘅豬肚同豬耳,兩款味道都唔錯,覺得豬肚會更加入味同都幾稔身。🔥粉麵/白飯 & 時菜推介一定要叫瀨粉!滑捋捋得來又會有少少咬口,食落帶有煙韌感,而且比出邊瀨粉粗身少少,我哋都覺得好好食!
🤍甘饕
🖤銅鑼灣蘭芳道19號地舖

店員推介我哋叫二人套餐($338),會比較抵食~

🔥溏心皮蛋 & 自家老火湯

🔥甘饕燒鵝

🔥滷水拼盤

🔥粉麵/白飯 & 時菜
2022-12-12 144 瀏覽
ℂ𝕎𝔹 • 甘饕🥢📍銅鑼灣蘭芳道𝟙𝟡號地舖::::::::::::::::::::::::::::::招牌甘饕燒鵝飯🦃,鵝皮燒得脆口,肉質軟腍帶油脂香,亦有點煙燻的味道,配酸梅醬很開胃。為了太陽蛋而點的大少叉燒煎蛋飯🐖($88),第一次見洋蔥叉燒汁好特別,叉燒厚身,個人口味比較喜歡傳統蜜汁一些。午市配熱飲或例湯,時菜另加$22
ℂ𝕎𝔹 • 甘饕🥢
📍銅鑼灣蘭芳道𝟙𝟡號地舖

午市配熱飲或例湯,時菜另加$22
2022-12-06 277 瀏覽
新同事知我鐘意周圍試新野, 介紹我去銅鑼灣由鏞記既後人開既小店, 試下招牌菜🤭。 (5⭐️最高) 大少叉燒煎蛋飯 (5⭐️) 厚厚叉燒(用上盛五花腩👍🏻), 用鼓油、洋蔥, 輕輕起了一個汁,配上太陽蛋, 嘩… 真係同傳統密汁叉燒唔同🔥。厚身咬落好細滑、個汁只是用來輕輕托起肉質嘅鮮味。 好想再去食呀🤤🤤燒鵝瀨粉(5⭐️)近鵝脾位置, 比較多肉。 皮、肉之間唔太多脂肪😏, 啖啖肉👍🏻。 瀨粉份量足料, 湯底清甜, 無添加味精👍🏻, 好正老火湯(5⭐️)足料老火湯, 內有雞腳、豬骨等材料,入口鮮甜🤭

大少叉燒煎蛋飯 (5⭐️)
大少叉燒煎蛋飯

燒鵝瀨粉(5⭐️)
燒鵝
燒鵝瀨粉

老火湯(5⭐️)
足料老火湯, 內有雞腳、豬骨等材料,入口鮮甜🤭
老火湯

大少叉燒煎蛋飯
燒鵝
燒鵝瀨粉
老火湯
2022-11-12 166 瀏覽
呢間餐廳背景好利害,係鏞記嘅後人開嘅,品質都會有保證。去到當然要試下餐廳招牌燒鵝,點咗個兩人餐,$338。1. 燒鵝 (4.2/5)肉質嫩滑,外皮燒得夠薄,係肥咗啲。2. 滷水(4.5/5)滷水豬耳及豬肚(雙併要加$15)。豬耳好脆,豬肚夠淋,超級入味,咸度適中,好好食!3. 例湯兩碗(4.8/5)超級足料,用咗唔同材料去煲,好濃郁好有層次嘅湯,好好飲!4. 酸薑溏心皮蛋(4.3/5)皮蛋流心,正!5. 油菜(4.5/5)夠嫩。
呢間餐廳背景好利害,係鏞記嘅後人開嘅,品質都會有保證。

去到當然要試下餐廳招牌燒鵝,點咗個兩人餐,$338。

1. 燒鵝 (4.2/5)
肉質嫩滑,外皮燒得夠薄,係肥咗啲。

2. 滷水(4.5/5)

3. 例湯兩碗(4.8/5)
超級足料,用咗唔同材料去煲,好濃郁好有層次嘅湯,好好飲!

4. 酸薑溏心皮蛋(4.3/5)
皮蛋流心,正!

5. 油菜(4.5/5)
夠嫩。

成個禮拜無出過街食 真係口都痕埋😝黎到銅鑼灣想食下燒味 就試下呢間由鏞記後人開嘅甘饕😍 熱情嘅店員招呼我地坐低 介紹下店內出名嘅燒鵝 我地就叫左個二人套餐 ($338)▫️先黎溏心皮蛋配酸薑皮蛋流心非常吸引 配上酸薑味道好平衡👍▫️是日中湯🥣霸王花湯 唔係一般例湯味道 入味好多 原盅上又夠熱 難怪咁多人叫☺️▫️甘饕燒鵝 主角到啦😍 燒鵝外皮望落好有光澤 油香十足 鵝肉香嫩 表皮香脆 配上必備嘅酸梅醬 味道永遠係咁夾的 ▫️滷水豬肚+豬耳滷水都做得幾好 滷得好入味 特別豬耳 咬落好腍香又軟身 二人餐仲包埋蠔油菜芯 份量都幾大碟仲有埋白飯/粉麵 兩個人食到飽飽🤤
成個禮拜無出過街食 真係口都痕埋😝
黎到銅鑼灣想食下燒味 就試下呢間
由鏞記後人開嘅甘饕😍
熱情嘅店員招呼我地坐低
介紹下店內出名嘅燒鵝
我地就叫左個二人套餐 ($338)

▫️先黎溏心皮蛋配酸薑
皮蛋流心非常吸引 配上酸薑味道好平衡👍