南華會保齡球場隔離有間餐廳 — 甘棠燒鵝,做完運動就過黎試試。《香妃雞髀瀨粉》$138呢碗野黎到嘅時候,已經覺得好香,食左一啖瀨粉就驚艷左!瀨粉完全索曬湯汁嘅味,而湯底系好熟悉嘅雲吞麵湯底味,但就更濃更鮮,鮮甜嘅湯底加埋順滑嘅瀨粉,超級夾!雞方面系好有雞味,質感有d似慢煮雞,唔會柴系嫩滑嘅,都值138蚊。《燒鵝叉燒飯》$85燒鵝系餐廳嘅名物,燒鵝皮好香脆,肉質鮮嫩,值得一提嘅系酸梅醬,唔系出面街個d假甜酸梅醬,而系真酸梅醬,點完醬嘅燒鵝唔會比醬汁搶走陣味,反而系再帶出鵝味同減低油膩感。另外,叉燒比想中好食,好鬆化,而且肥瘦適中,滿足到食燒味嘅心!《蛋白杏仁茶》$40飯後叫左個養顏蛋白杏仁茶,睇落去平平無奇,但食落好有驚喜,系好濃郁嘅杏仁味,唔系沖粉嘅味道,而系新鮮即磨,又香又滑,系好飲的!

香妃雞髀瀨粉

香妃雞髀瀨粉
燒鵝叉燒飯
蛋白杏仁茶
2023-06-05 367 瀏覽
酸姜皮蛋,作為最推薦嘅前菜,一定要試一試,因為我真係頂唔順酸姜陣味,所以冇夾埋啲皮蛋一齊食,齋食皮蛋唔覺得有乜特別燒鵝雙拼,我揀咗拼叉燒,事前冇特別交帶,所以拼埋嘅都係肥叉,兩舊落肚就已經好滯食唔落,例湯就偏鹹咗少少,後味問夥計先知原來拼嘅唔係招牌叉燒,要預訂先有
2023-05-22 624 瀏覽
好友極力推薦,隔離冇幾遠就係保齡球館,本來以為呢度係member only,不過問咗夥計話冇嘢可以照食就坐低咗點咗份燒鵝下莊,感覺同之前食過嘅燒鵝都差唔到味道,你話十分驚艷好味果種感覺又真係冇乜,仲有一碗綠色嘅湯好特別,叫乜名唔記得了,不過味道就令我印象深刻,好難形容脆皮燒腩唔係咁好食囖,有肉腥味
脆皮燒腩唔係咁好食囖,有肉腥味
2023-05-21 462 瀏覽
同朋友食飯洗塵,燒鵝皮唔脆,肉質偏鞋。叉燒都叫做好食。 鵝油撈麵,個面勁淋,仲衰過呢個自己煮。環境超級唔得,勁大隻曱甴周圍走,搞到成餐飯我都唔敢擺隻腳落地下。好想快啲離開,坐到好唔自在。埋單1500,我寧願俾錢一樂。
同朋友食飯洗塵,燒鵝皮唔脆,肉質偏鞋。
叉燒都叫做好食。
鵝油撈麵,個面勁淋,仲衰過呢個自己煮。
埋單1500,我寧願俾錢一樂。
我喺5月18號 下晝 幫老闆買咗鵝肝再幫自己屋企買豉油雞1隻, 我係今晚 5月19號 先至打開盒雞, 點不知呢一盒豉油雞, 少咗一邊雞髀!一邊雞腳!幾嚿雞胸!我發現咗之後,即刻打電話去舖頭同佢哋理論,個女人叫我要即刻影相去佢whatsapp,等佢睇下, 於是我影咗相,再影埋張單畀佢睇, 我再喺whatsapp嗰度鬧佢哋,有冇搞錯呀打斧頭打到咁過份!!個女人睇完相 ,打反電話畀我,話同個師傅了解咗,話佢個師傅一定冇打斧頭, 再講其他廢話, 點解遲一日先食? 同埋一定唔係少咗半邊,因為係用黑色盒裝,黑色盒就係裝一隻雞,半邊雞我哋係用發泡膠盒裝,但係個問題係你可以用一隻雞嘅雞盒去裝半隻雞嘅嘢去呃人嘅啫! 又話自己開門口做生意淨係做開心嘅生意, 我太太就繼續喺電話側邊度鬧, 「如果冇呃人嘅話點解冇咗半邊雞髀? 咁樣打斧頭要報東張啦!」舖頭個女人竟然話: 我哋開門口做生意我哋唔呃人,如果你真係咁想要返嗰半隻雞咁你咪嚟攞 囉,不過唔係咁樣呃人囉! 我哋係講緊雞髀,我地講嚟講去都係講緊雞髀無左,老婆同仔無得食雞髀,佢就不停講,我信師父無咁樣呃半邊雞 我同我老婆就即刻好激動話返佢轉頭啦,我而家係用四百
我同我老婆就即刻好激動話返佢轉頭啦,我而家係用四百幾蚊買一隻雞,盒裏面冇咗雞髀同腳,我梗係出聲啦,最後我哋講嘅理據佢都唔識得答呀,佢仲即刻cut埋我哋電話,收左線呀
咁樣嚟屈返我哋轉頭, 真係過份囉
呢一行呢,好多人都會打斧頭,睇下點打㗎啫
我上次去佢地個到買左1隻鵝,得4 嚿雞胸,感覺上 有幾舊胸唔見咗呀,好似冇咗四分一咁,我都算數啦!諗住算啦,當自己揀左隻細嘅鵝囉!但係今次連個雞髀同腳都冇埋呀!
有相有得睇,等大家睇下 似唔似係一隻雞 嘅份量囉
只怪自己無睇清楚個外賣先至走,大家買燒味都要小心d吖
呢啲咪就係佢哋好開心嘅開心生意囉,自肥呀嗎,梗係開心㗎
BTW講嘢真係冇智慧,第一我根本冇話要返半隻雞,我只係 鬧打斧頭點可以咁樣打 ,點解冇咗雞髀同埋個雞腳!
你打斧頭就算你真係打,咪就打咗個雞髀同雞腳,你肯補番個雞髀畀我咪冇事囉,但係個重點就淨係話我地呃反佢半邊雞
九唔搭八
油雞
鼓油雞
外賣自取
2023-05-08 779 瀏覽
環境:就在南華會保齡球館的旁邊,地方雖然不大,但係坐起身都算闊落,有房,下晝唔會休息,早啲過嚟可以錯開晚市高峰期食物:叉燒唔錯,好餸飯,燒鵝有啲肥膩,懷舊菜式就一般水準服務:好熱情,不過就一味叫我們點貴價嘢,其實本身已經點咗好多餸了,搞到最後仲要打包
食物:叉燒唔錯,好餸飯,燒鵝有啲肥膩,懷舊菜式就一般水準
2023-05-04 668 瀏覽
難得五一放假,老豆話想嚟南華會打保齡,作為孝順仔嘅我肯定冇托手掙。運動完當然係要搵嘢食祭下個五臟廟先得,嚟到南華會梗係要試下近年享負盛名嘅甘棠燒鵝。因為得兩個人就費事點太多餸了,我哋就簡簡單單叫咗碟燒鵝加兩晚齋粉,感覺啲燒鵝完全不在水準,啲鵝肉有啲鞋,食落一啲都唔入味,見唔對路霖住加其他餸,佢又話午市呢樣冇果樣賣晒,即刻冇晒mood,拿拿聲埋單走人算數。
2023-05-01 551 瀏覽
尋晚同兩個朋友去食,燒鵝半隻,非常之普通,失望!金錢雞,保持水準,好味👍🏼豉椒鵝腸,爽脆夠味,火候十足👍🏼重有碟菜冇影相。招呼一般,可能因為爆場,我都係平時去食下午茶好啲。
半隻燒鵝
豉椒炒鵝腸
豉椒炒鵝腸
  • 金錢雞
2023-04-17 651 瀏覽
之前都係食開一樂,睇到蔡瀾嘅文章今日專程嚟試嚟到食燒鵝就當然係點我最鐘意嘅燒鵝比瀨,成碗嘢色水唔錯,鵝皮夠脆,但係肥油太多,係碗湯度好清晰咁見到好多油飄係碗面,真係好肥膩,如果可以撇埋油再上台會好啲囖,其他小菜都同例湯就係正常水平冇乜特別之處
之前都係食開一樂,睇到蔡瀾嘅文章今日專程嚟試
2023-04-16
2023-04-04 675 瀏覽
排隊排咗好耐終於有機會試到傳說中嘅甘棠燒鵝,係朋友嘅建議之下就點咗份下裝。試食完真心唔多掂,燒鵝肉好鞋,雖然切得好大舊,但係唔知點解啲醬汁就硬係唔入味,第一啖趙落口除咗成口肥膏就得返啲鞋到痺嘅鵝肉,唔知換成燒鵝瀨有湯浸住會唔會好少少
2023-04-01
2023-03-28 570 瀏覽
裝修唔算好豪華,不過整體嚟講都算整潔,枱枱櫈櫈望落都幾乾淨,唔會有油漬,不過啲位坐落逼夾咗少少,位置唔算太多服務員感覺人少好似唔係好夠,明顯會覺得好多位有甩漏,個人建議如果對餐廳服務好高要求嘅話就唔好嚟啦食物整體嚟講OK,燒鵝同埋叉燒絕對係有驚喜,手工菜精緻,價錢偏貴,感覺人多嚟食有啲唔抵
2023-03-21 626 瀏覽
好耐冇嚟甘棠燒鵝,今日難得湊完細蚊仔霖住同老婆過嚟食下燒鵝。最喜愛嘅甘一刀叉燒好好彩仲有最後一份,因為係限量供應,嚟遲啲都賣晒。叉燒超正,食幾多次都唔會厭,肥而不漏,齒頰留香,有少少好似東坡肉嘅口感,冇得頂。有叉燒就當然唔會唔叫燒鵝啦,點咗半隻,不過今次啲燒鵝反而冇以前咁好食,可能係師傅水準唔穩定,不過整體嚟講都係OK嘅。溫馨提示,大家想食叉燒記得一定要提前預定好。
2023-03-13 570 瀏覽
近排遊客多咗,對於飲食行業嚟講係好事,雖然比不上鼎盛時期,但係對比返受疫情肆虐期間已經係好咗好多。甘棠燒鵝作為名氣同實力都有返咁上下嘅餐廳自然肯定受到一眾遊客青睞,不過希望店家唔好厚此薄彼囖,店員對於遊客同埋本地嘅態度可以話係天淵之別。
2023-03-06 624 瀏覽
嚟之前做足攻略,第一站當然係嚟到南華會,不過你咪話,位置真係有啲偏僻,唔仔細搵都好容易睇漏。鋪面不算好大,但係非常旺,如果唔係閒日嚟嘅話絕對係要等位。可能係人太多嘅緣故,服務有啲跟唔上,坐咗好耐樓面先嚟幫我哋落單,時間唔算好夜,好多招牌菜式都已經賣晒,唯有下次請早。迫於無奈之下同朋友各自點咗個碟頭飯,燒臘燒得好夠火候,不過可惜埋單果時嚇咗一跳,兩個碟頭飯嘅價錢去出面啲茶餐廳可以叫四碟,雖然好食,但係絕對唔係物超所值果種感覺,早知係咁寧願叫餸好過,今次就當買個教訓
2023-02-27 708 瀏覽
金錢雞:絕對係驚喜之中的驚喜,今時今日真係好少餐廳仲專注於呢種咁嘅手工菜,雖然略嫌有啲貴價,但係呢啲心機菜真係買少見少,底讚!叉燒:入口即化,已經分唔清邊一啖係肥肉邊一啖係瘦肉,相對個人口味而言,我就比較喜歡金錢雞果種瘦肉,呢個叉燒太肥膩,食唔慣燒鵝:賣相同口味一般,反而冇其他幾道菜咁出彩,個人建議最好係點下莊,肉質同口感比較好。總體嚟講今餐相對一般,除咗金錢雞其他都係一般體驗,價錢略貴。服務員態度幾散漫,唔知係咪因為唔係熟客,之前已經聽過呢度係會大細超,熟客嘅待遇明顯係好過街客,呢樣有待考證