2018-05-10 352 瀏覽
今天想跟家人一起出去吃晚餐,在家附近又沒有什麼好吃,突然醒起朋友說在筲箕灣開了一間泰式菜館,他說食物的味道不錯,環境也很好,所以我們一家便出發去吃泰國菜。來到後,發現原來整條東大街都是餐廳,是一條美食街,而且還很多車很多人。先來一個生蝦!生蝦非常鮮嫩!而且還很彈牙,配合醬汁一起吃,味道一流!能媲美我在泰國吃的新鮮生蝦!再來一個鹹豬肉抄菜苗,鹹豬肉味道適中,不會過份的鹹,而且外皮十分脆!很有口感,家人也說抄得真不錯!泰式炸蝦餅!賣相相當不錯!外皮炸得金黃色的,而且有濃濃的蝦香味,一咬下去很彈牙,還有很多肉汁!十分足料!配上泰式辣醬,味道一絕!再來的是咖喱軟殻蟹,咖哩的椰汁味很濃郁,值得一讚的是上菜時軟殻蟹還是很脆,個人建議點多一個蒜蓉包,蘸上咖喱汁一起吃,實在是舌尖上的享受!這個是個人覺得在這裹一定要點的菜:泰式豬手!豬手煮得非常軟滑,充滿骨膠原!可見是師傅很用心去製作的一道菜,這道菜能夠做到入口即溶,在香港可能也難以找到了!最後來一菠蘿炒飯。這個菜算是不過不失,雖然沒有像外邊的泰國餐廳一樣用真的菠蘿盛載,但味道還算是不錯!飯也炒到粒粒分明!總體來說,這間泰國餐館的水準真的不錯!座位坐的

總體來說,這間泰國餐館的水準真的不錯!座位坐的很舒適,也很整潔,最重要的是價錢十分親民,下次也會跟家人再來這裹吃!
2018-04-22
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-05-03 342 瀏覽
有朋友住荃灣放假都專登出黎筲箕灣食珍意既然係咁 緊係要黎幫襯下。因為得兩個人既關系 所以剩係叫左三樣野泰式滷水無骨豬手 $98 一百蚊唔洗大大碟, 一上菜滷水香氣撲鼻。豬手好淋好入味, 脂肪同肉既比例岩岩好。食落唔會溜口, 係滿滿的骨膠源啊!!依家唸起都流口水。如果點埋個醬汁 酸酸地好開胃。泰皇酸辣無骨鳳爪 $58色香味俱全。酸酸辣辣好醒胃, 軟骨都食埋。配菜蓄茄同芹菜都可以食埋, $58黎講超值同必點美食。最後叫左個海鮮炒金邊粉呢個驚喜位係落左櫻花蝦黎炒。面質炒到岩岩好, 唔太濕又唔會太乾身。味道比上面果兩樣淡。總括黎講 意珍係直得再去幫襯, 因為重有好多小菜想試。而且又唔貴。
有朋友住荃灣放假都專登出黎筲箕灣食珍意
既然係咁 緊係要黎幫襯下。

因為得兩個人既關系 所以剩係叫左三樣野

泰式滷水無骨豬手 $98

泰皇酸辣無骨鳳爪 $58
最後叫左個海鮮炒金邊粉
2018-05-01
  • 海鮮炒金邊粉
  • 泰皇酸辣無骨鳳爪
  • 泰式滷水無骨豬手
呢間之前係冠泰泰國餐廳,見到開嗰一間新嘅所以就去試下。🤔 試咗泰式炒金邊粉,食得到佢個鑊氣味,但個人平時好怕食啲鹹嘢都覺得佢個炒金邊粉都冇咩味, 而且佢啲海鮮冰鮮味好重。😣 另外菠蘿海鮮炒飯佢啲咪食起嚟唔夠厚, 而且個炒飯雖然好有顏色,但係冇咩味道。個小食拼盤就唔錯, 即叫即炸幾香口。 不過小食拼盤只有一個size,如果想試嘅話最好多幾個人一齊食冇咁飽。😗 芒果糯米飯,芒果偏酸,糯米飯夠椰汁而且黏口。🙆‍♂️ 我就喺晚市時間食,價錢算係接受到。👌
2018-04-14 299 瀏覽
話說 ,媽媽最近瘋狂去一間位於東大街,開業僅幾個月的泰國餐廳~ 餐廳原來是由藍田搬來的,每次去,就算是weekday晚飯時間,餐廳都坐滿人😳 不過確實2️⃣次跟她去吃,都覺得每碟都好不錯💕想推介大家以下幾樣😝👇🏻1️⃣泰皇咖喱炒肉蟹 ($308)這個要預訂啊😆 是新鮮蟹肉不是雪藏的,所以肉質算鮮甜,而且超大隻,連蟹膏也特別多😋咖喱汁好吃超好送飯,最神奇的🧐是它完全不辣😂2️⃣雞/豬肉串燒 豬肉吃下去發現是豬腩肉的質感 正啊😍3️⃣椰青 ($35) 大大個 而且十分清甜😋4️⃣然後最後一定一定要吃的 就是這裡的芒果糯米飯 ($52)❣️話說我第1️⃣次見到,是嚇呆了😱 因為平時在其他餐廳吃的都只有半個芒果,但這裡給你的是1️⃣❗️個❗️芒果🤤🤤 還要是生熟程度剛好(不會太冧) 超級甜 超大個‼️糯米飯則比平時吃的熱,一冷一熱特好吃呢🙆🏻‍♀️另外也吃過芭堤雅燒雞 (半隻$108)雞皮燒得好香脆好好吃,不過雞肉沒想像中嫩滑🙊濕炒牛肉河 ($58) 超抵食份量超多,夠鑊氣,又足料。椰香青咖喱豬肉 ($70)味道不錯,雖然叫了少辣但都挺辣😛 豬肉片肉質意外地嫩滑😍蒜蓉炒泰國椰苗 ($70)試過吃芥蘭,但椰菜苗更新鮮更好吃

想推介大家以下幾樣😝👇🏻
1️⃣泰皇咖喱炒肉蟹 ($308)

泰皇咖喱炒肉蟹

咖喱汁好吃超好送飯,最神奇的🧐是它完全不辣😂

2️⃣雞/豬肉串燒

豬肉吃下去發現是豬腩肉的質感 正啊😍

3️⃣椰青 ($35)

大大個 而且十分清甜😋

香芒糯米飯

另外也吃過芭堤雅燒雞 (半隻$108)

雞皮燒得好香脆好好吃,不過雞肉沒想像中嫩滑🙊

濕炒牛肉河 ($58) 超抵食

濕炒牛肉河

份量超多,夠鑊氣,又足料。

椰香青咖喱豬肉 ($70)

味道不錯,雖然叫了少辣但都挺辣😛 豬肉片肉質意外地嫩滑😍

蒜蓉炒泰國椰苗 ($70)
蒜蓉炒泰國椰苗

試過吃芥蘭,但椰菜苗更新鮮更好吃
濕炒牛肉河
蒜蓉炒泰國椰苗
2018-04-08 255 瀏覽
第一次喺Openrice寫食評,今日拜完山落筲箕灣東大街搵好西吃,呢間泰國菜館掂呀!冬蔭公大頭蝦湯又香又甜,海南雞又軟又滑,連伴碟雞紅都超好吃,炸蝦餅彈牙香脆,爐燒烏頭新鮮爽滑,無骨鳳爪及炒芥蘭亦做得出色,價錢貼地,員工服務態度又好,值得推介!!👍👍5個人食咗個4人餐,個個捧住個肚出門口。下次想試鹵水豬手、香辣炒花甲及咖喱蟹,見到隔離檯食得好滋味。😋😋
今日係行山日☀️,由鰂魚涌行去大潭,之後見有巴士出番筲箕灣,梗係要入東大街搵食啦😍!✨東大街d 食店都轉得幾快,原來舊果間泰國菜已經轉左手,呢度有好多唔辣既選擇,啱晒我。本身都想食海南雞 or 豬脾飯,不過5點半前先有🙄。夜晚要叫一份份,兩個人又食唔到咁多肉,所以最後叫左個二人餐。✨椰汁冰:叫左少冰~真係無比多,非常好。濃濃既椰奶味,飲落好香~絕對無溝稀,正👍🏻✨珍多冰: 呢個唔係椰汁味,反而係似椰青味~d 珍多好多顏色,又唔同形狀,有d 腍身,有d 咬落爽口,都幾得意。不過d 珍多令到杯野有點香精味,我都係鍾意清純d 既椰汁冰多d😳✨泰式椰汁雞湯: 呢個湯之前起泰國一試難忘,不過起香港都係搵唔番果個味。✨個湯都幾足料,雞肉大大舊,食落唔會鞋同埋都入到下味。最好食係秀珍菇,索晒湯既味道。不過個人覺得個湯味道偏酸,椰汁味唔夠香,雖然menu話唔辣,但都有少炒辣,不過我接受到~飲落都幾開胃。✨泰式炒雜菜: 呢個雖然無咩泰式風味,不過加左蒜蓉炒,感覺幾清新之餘又唔會覺得好dry。雜菜有西蘭花,椰菜花,椰菜,秀珍菇,草菇,紅蘿白,芥蘭~真係好少食咁多菜,係好食既~✨泰式鮮蝦炒金邊粉: 就咁食個茄

椰汁冰

✨泰式鮮蝦炒金邊粉: 就咁食個茄汁味比較重,加番d 青檸先出番個泰國味。金邊粉夠煙韌有咬口,不過蝦得3隻無咩味,豆乾得幾條,如果芽菜同蔥可以多番d, 可能會無咁寡。

✨炸蝦餅: 呢個係咁多樣中最好食😍 外皮金黃鬆脆,入邊勁厚切彈牙,加埋甜酸醬好惹味又香口👍🏻👍🏻👍🏻必食
炸蝦餅

✨埋單$258,唔使加一都幾抵食。 開頭仲覺得個餐好少野,但食落飲埋個湯真係超級飽,連個粉最後都無食晒,下次一定要多人d 黎試ar~~
椰汁冰
2018-03-28 331 瀏覽
藍田時已食開,知道東大街再開,又係公司附近,緊要約埋一大班同事去食餐勁。一行15人叫左雞好滑,豬紅都係重點。記得以前藍田好似無單叫,現在可單叫追加,正!又係必食,仲見到蝦肉的!非常淋滑,又係啲配菜都好正,lunch要再嚟食!花甲鮮甜,汁夠味,但自已鐘意咖喱蟹個汁多D個汁無敵,叫左6個蒜蓉包點汁食哩果真係不得了,我啲同事平時可以食完lunch再打包幾個走TEA TIME食。今次就一嚟叫4個⋯⋯仲有冬蔭功,蟹肉炒飯同炒泰式金邊粉唔記得影野飲龍眼冰好味,有斑蘭葉味夠正宗。同事話紫貝天葵都正,但我怕酸⋯⋯15個人食完4個芒果糯米飯,竟然有7個人話要外賣比屋企人,店員仲要特登確認一次,真係癲雞同湯粉係比以前藍田仲好食,仲想試泰式豬頸肉,生菜包

一行15人叫左
無骨海南雞

炸蝦餅

又係必食,仲見到蝦肉的!
泰式豬手

非常淋滑,又係啲配菜都好正,lunch要再嚟食!
辣椒膏花甲

花甲鮮甜,汁夠味,但自已鐘意咖喱蟹個汁多D
咖哩蟹

個汁無敵,叫左6個蒜蓉包點汁食
芒果糯米飯
仲有冬蔭功,蟹肉炒飯同炒泰式金邊粉唔記得影

雞同湯粉係比以前藍田仲好食,仲想試泰式豬頸肉,生菜包
2018-03-28
無骨海南雞
泰式豬手
辣椒膏花甲
咖哩蟹
2018-03-28 273 瀏覽
去港島東辦點事, 當然要去支持舊街坊.一進店,   迎來的就是舊街坊.  當年還是小妹妹的她, 已經長大成人.  成了大當家. 指揮現場頭頭是道.  她 一眼把我們認出. 給了我們最親切的問候, .  食物美味依然.  滷水味道調配恰到好處, 咸香. 不會死咸.  豬手份量不少.   餸佔了碟子一半      芒果糯米飯更是驚喜之作.  芒果清甜. 糯米是微暖的. 椰奶不會太甜.  用了黑色的盤, 是聰明之選. 令整個甜品更吸睛. 因坐近門口之固. 差不多每位經過的食客也向這甜品行注品禮.  有的更回頭再看. 大叫 "嘩. 芒果糯米飯啊..."  回頭率極高.
去港島東辦點事, 當然要去支持舊街坊.

無骨滷水豬手飯

2018-03-28
無骨滷水豬手飯
芒果糯米飯
鍾情泰國菜嘅原因可能係都源自珍記呀,話說當年喺藍田駐根 由細食到大,可惜敵不過貴租而結業。事隔多年重出江湖 緊係要黎幫襯下啦 仲要見反以前嘅員工呀,好有親切感本來想食2人餐,好像很抵食,不過適逢假日冇供應, 所以散叫左生菜包、冬蔭公海鮮炒飯、青咖哩雞、蒜蓉包生菜包份量好似少左,但味道仍保持水準。個人覺得冬蔭公海鮮炒飯相當唔錯呀…酸酸辣辣 仲帶點甜,應該係來自蕃茄嘅甜味。海鮮就係好基本嘅魷魚、蝦、蠔豉仔。至於青咖哩雞,我就不建議食喇。。因為雞肉份量少、青咖哩偏咸而且完全沒有椰子味。
仲要見反以前嘅員工呀,好有親切感

生菜包份量好似少左,但味道仍保持水準。

• 雜泰
  • 海南雞飯
  • 冬蔭公海鮮炒飯
2018-02-12 402 瀏覽
好滿意!!勁推今日同同事們去食團年飯,食物一流環境乾淨,個個都好滿足!今晚叫左:生蝦刺身淨豬紅海南雞一隻泰式滷水無骨豬手泰式蝦餅泰式串燒(豬&雞)泰皇咖喱炒肉蟹配蒜蓉包泰式鹽燒鰂魚冬蔭功大頭蝦湯咸豬肉炒椰苗泰式炒通菜生蝦刺身同海南雞一定係必食!串燒啲沙嗲汁都無得頂! 值得推薦👍🏻
好滿意!!勁推
今日同同事們去食團年飯,食物一流環境乾淨,個個都好滿足!

今晚叫左:
淨豬紅
海南雞一隻
泰式滷水無骨豬手
泰式蝦餅
泰式串燒(豬&雞)
泰式鹽燒鰂魚

慶祝紀念
團年飯
生蝦
2018-01-22 2556 瀏覽
最近,有位朋友約我到筲箕灣一間新餐廳食飯, 他順便約埋住在同區的女舊同事一起三人行! 我的朋友是熟客,老闆以前在藍田開泰國餐廳 <珍味盞>,由於加租氣壓力之下,最近在筲箕灣東大街找到舖位開新店 <珍意泰國菜館>,1月8 & 9號試業,10號開業,老闆與舅仔開設,由於他太太有泰國人血統,他們只想把上一代的風味承傳! 值得幫襯支持呀!當晚,氣溫急轉直下,在筲箕灣只有 10.8 度!寒溫下食泰菜的確是不錯的選擇啊!這裡舖位深而長,簡潔的裝潢,設有人枱及大圓枱,適合一家大細及三五知己飯聚,還有電視睇可追劇! 由於,開了玻璃門的關係,寒風吹入,帶有點點寒意!供應各式各樣正宗泰式美食,讓食客大飽口福! 價錢親民!店方聘請舊餐廳師傅,聽起來食客更有信心,食物上菜有效率!務求出品快靚正!二人餐 $258泰式炸蝦餅 即叫即炸熱辣辣! 外層金黃鬆脆,內裡滿載彈牙的蝦肉,蘸上酸辣泰式醬,風味十足!泰式炒雜菜簡單以蒜頭及鹽已帶出香氣及提升整體口味! 雜菜包括:紅蘿蔔、冬菇、芥蘭、椰菜、秀珍菇…份量都不少!招牌鹹豬肉炒飯聽老闆介紹,這是招牌菜!鹹豬肉的弄製方法繁複,就算放久了也口
最近,有位朋友約我到筲箕灣一間新餐廳食飯,
 他順便約埋住在同區的女舊同事一起三人行!
 值得幫襯支持呀!

由於,開了玻璃門的關係,寒風吹入,帶有點點寒意!
供應各式各樣正宗泰式美食,讓食客大飽口福!
 價錢親民!
二人餐 $258
泰式炸蝦餅
即叫即炸熱辣辣!
泰式炒雜菜
簡單以蒜頭及鹽已帶出香氣及提升整體口味!
 雜菜包括:紅蘿蔔、冬菇、芥蘭、椰菜、秀珍菇…份量都不少!
泰式炒雜菜
招牌鹹豬肉炒飯
聽老闆介紹,這是招牌菜!
鹹豬肉的弄製方法繁複,就算放久了也口感依然!豬皮外層香脆可口,豬肉保持 juicy! 夾雜脂肪,甘香豐腴!
炒飯香口之餘亦油而不膩!火候恰到好處,菜仍然保持翠綠,好有鑊氣,
水準之作!
泰式椰汁雞湯
熱辣辣又香甜的椰子湯,散發椰香!
滿載配料,包括:雞肉、紅蘿蔔、香茅...,真材實料!為寒冬帶來暖意又暖胃!

套餐包兩杯特飲,原先我都好奇想點泰式奶茶,可惜只有凍飲!
熱紅棗蜜
入口清甜而不會過甜,紅棗味濃郁!健康暖胃之選!

熱紅棗蜜
泰式海南雞 $108
店方選用較大隻的雞,賣相更大堆頭,海南雞皮爽肉滑,蘸上酸辣泰式醬,令人一試愛上!
 一件接一件食不停口!
泰式海南雞
不設加一服務費!街坊價嚐到有水準的泰國菜,對住在屯門的我,就算走來遙遠的筲箕灣也值得呢!值得支持!
2018-01-08
泰式海南雞
2018-01-20 519 瀏覽
對於我這個去泰國旅行就如返鄉下的人來說在香港搵間食得滿意的泰菜館不易坊間大多數是食裝修多於食物價位高亦不等如美味的餐廳珍意是一個驚喜一間家庭式經營的心機泰國菜館有昔日珍味盞珍姐做顧問菜式味道保持水準海南雞勁滑炸蝦餅美味非常咸肉炒椰菜苗有驚喜,咸肉果然是招牌明爐冬蔭公湯夠鮮雞肉串燒恰到好處芒果糯米飯更是絕頂好味,返左鄉下一樣感恩遇上難得的一家有誠意做菜的餐廳湯粉要五點半前先有供應下次要中午過來試埋先聽講珍姐間中會客串整湯粉期待!期待!
對於我這個去泰國旅行就如返鄉下的人來說

有昔日珍味盞珍姐做顧問
菜式味道保持水準

海南雞勁滑

炸蝦餅美味非常

咸肉炒椰菜苗有驚喜,咸肉果然是招牌

明爐冬蔭公湯夠鮮
雞肉串燒恰到好處
芒果糯米飯更是絕頂好味,返左鄉下一樣

感恩遇上難得的一家有誠意做菜的餐廳

• 芒果糯米飯
  • 海南雞
  • 蝦餅
2018-01-16 479 瀏覽
新開業第一次幫襯,前幾天聽到朋友說,以前藍田的珍味盞搬到去筲箕灣的東大街,今天有時間專程過去試試,我們小時候已經經常去食泰國粉,再前身系喺舊區的,估計冇三十年都有二十九年了,自從街坊帶我去食過之後就愛上了泰國粉了!現在新店地方比以前更大,位置吾難搵,系東大街三十九號,就廟宇旁邊OK便利店的旁邊,里面裝俢環境各方面都好好,空間夠闊落,仲見到幾位我認得以前的員工,見到老闆珍姐同佢打個招呼,我坐低就點了一碗我的例牌菜,雜+鹹肉泰,一杯冬奶茶,埋單$51!味道更以前冇變,以後有時間就會過去回味一下👍🏻👍🏻👍🏻
難得好味仲係小店經營,決定寫第一篇食評撐下你!筲箕灣一直沒有哪家好味泰國菜,今次去東大街就發現新開咗一間新泰國菜,門口掛住好多海南雞幾吸引,就一於幫襯下!係午市時間入去,除左單點餐牌之外,仲有午餐、二人同四人套餐。我地三個人,想試下啲唔同野,就決定叫一個二人餐再加野食。最先上嚟嘅係單點嘅泰式無骨鳳爪,微辣,鳳爪入口好爽脆,食落十分開胃!二人餐包嘅冬陰功鳳尾蝦湯,差唔多有4碗嘅份量,鳳尾蝦十分大隻,爽口新鮮。一碗差唔多有4-5隻大蝦,再加埋好多菇,十分足料。冬陰功飲落去唔太辣,好香再帶少少甜味,飲落喉嚨一啲都唔會嗆,推薦!二人餐嘅泰式鮮蝦炒金邊粉,份量都好大碟,我地三個人每人食完一碗都仲有。除左蝦同蛋之外,仲有一條條嘅豆乾,口感好好,味道亦唔錯。不過建議大家趁熱食,凍左好快會癡埋一舊哈哈哈。二人餐最期待嘅泰式炸蝦餅!炸蝦餅一共切開左6件,件件都好飽滿同炸到好靚嘅金黃色!咬落去好爽口彈牙,而且個皮炸到好脆好香,配埋個泰式辣醬食,真係一流!之後睇餐牌見到佢小食拼盤都有蝦餅,如果大家人多都可以叫個拼盤試多啲,不過蝦餅就真係一定要叫,好好味呀再黎就係二人餐嘅馬拉盞炒通菜,去親泰國菜都會叫。馬拉盞

泰式酸辣無骨鳳爪

冬陰功鳳尾蝦湯

泰式鮮蝦炒金邊粉

馬拉盞炒通菜

再黎就係二人餐嘅馬拉盞炒通菜,去親泰國菜都會叫。馬拉盞比較甜,辣味比較淡,不過好彩係味道唔會好濃,唔會食到成口味精,唔錯。

泰皇咖喱炒軟殼蟹

另外單點嘅泰皇咖喱炒軟殼蟹。同朋友好中意食軟殼蟹,店內仲有椒鹽的做法,不過我地都中意咖喱,咁當然要試下!咖喱做得相當有「泰」味,食落唔係好辣,反而甜甜地之餘仲帶椰香,最重要係仲加左蛋,好正宗!裡面仲有好多三色椒,剩係咖喱醬都好好吃!軟殼蟹係即炸再放喺上面,熱辣辣之餘仲好香口,就咁食同點咖喱食都好味!

食咖喱一定要點埋蒜蓉包!

見到咁大碟咖喱,忍唔住加單叫左碟蒜蓉包沾汁食,點知蒜蓉包都好驚喜!上碟有四大件,新鮮烤好仲熱,又脆卜卜,上面仲可以見到一粒粒新鮮蒜蓉,蒜香十足!再沾埋咖喱,真係好掂!叫咖喱真係唔可以唔叫蒜蓉包!

香芒糯米飯

雖然食到好飽,不過都係叫忍唔住加單左個芒果糯米飯,兩大片芒果再加埋熱辣辣嘅糯米飯,飯好軟綿,仲好香椰汁味,唔太甜,同芒果好夾,記住要留肚食

食到好飽嘅一餐,埋單三個人訂埋野飲同甜品,都係百幾蚊一個人,啲個價錢喺九龍城一定食唔到,但水準就真係好高!見到lunch都好多人點海南雞同豬手,下次仲想黎試下,仲有鹹肉!環境都舒服乾淨,重要係食落難得唔覺有濃味精,一定會再黎!
同靚女老闆傾開計,原來佢地係家族生意,以前喺藍田因為租貴被逼結業,依家終於搵到鋪位落腳,自己一家人落手落腳做,老闆做空姐都一放假就黎餐廳幫手,厲害!支持小店呀!加油!

2018-01-13
泰式酸辣無骨鳳爪
冬陰功鳳尾蝦湯
泰式鮮蝦炒金邊粉
馬拉盞炒通菜
泰皇咖喱炒軟殼蟹
食咖喱一定要點埋蒜蓉包!
  • 蒜蓉包
  • 冬陰公鳳尾蝦湯