2008-10-23 37 瀏覽
前日慶祝生日,請家人去食晚餐,八點鐘到達,好多空位,細妹話本來以為著對拖鞋去唔係咁好,以家後悔無著對花花拖鞋,因為個到真係十足的茶餐廳。坐落後,想食得豐富少少,點左:1. 粟米焗咸牛脷飯2. 照燒雞中翼3. 焗芝士鮮茄鴛鴦扖飯4. 蟹腳雞扖天使麵好快就上枱,食落去除了牛脷和雞翼ok外,其餘都好係普通,天使麵得麵味,四個人食極都食唔晒。可能太多肉了,汁又係芝士或茄汁,都幾濟。埋單要$238, 四個人每人差不多60元,同去翠華無分別,不過我就認為減20元每人的話,我都未必會再去。
坐落後,想食得豐富少少,點左:
1. 粟米焗咸牛脷飯
2. 照燒雞中翼
3. 焗芝士鮮茄鴛鴦扖飯
4. 蟹腳雞扖天使麵
2008-10-20 37 瀏覽
好鐘意呢度既下午菜~同男友叫左個西多士~一個奶醬多~加2杯凍飲都係26蚊!咁既價錢邊度都食唔到啦!仲要俾我坐得咁舒服wo~行香港仔行到累最好既地方就係黎呢度食個tea^^
好鐘意呢度既下午菜~
同男友叫左個西多士~
一個奶醬多~
加2杯凍飲都係26蚊!
咁既價錢邊度都食唔到啦!
仲要俾我坐得咁舒服wo~
行香港仔行到累最好既地方就係黎呢度食個tea^^
2008-10-05 23 瀏覽
今日又黎食茶餐。仲映了相添!今日點了蒜香忌廉蝦球焗飯同炸蝦餅冬菰拉麵。 蒜香忌廉蝦球焗飯,竟然真係蝦球,唔係細蝦,都有三隻,個飯係炒飯底。個汁有微微的蒜香,幾唔錯。炸蝦餅冬菰拉麵,都算幾日式,又粟米粒同海帶,個蝦餅就一般,不過冬菰就炆得幾入味。唔錯,拉麵都幾彈牙,成個餐只係$22, 連飲品,仲無加一添!
今日又黎食茶餐。仲映了相添!

今日點了蒜香忌廉蝦球焗飯同炸蝦餅冬菰拉麵。

餐廳環境幾闊落,不過有時難叫侍應
正 蒜香忌廉蝦球焗飯
正 炸蝦餅冬菰拉麵
正 蒜香忌廉蝦球焗飯
正 炸蝦餅冬菰拉麵
2008-10-04 6 瀏覽
有時都會黎食lunch或dinner. 係香港仔黎講,呢間都算唔錯。咁黎試下下午茶餐。呢度都有好多款式下午茶餐。有港式那些雞翼,西多士,湯米粉,也有日式拉麵,美式焗薯,另外也有焗飯炒飯等。價錢由十多元至三十元。今日我們點了焗豬扒飯和炒飯。兩碟都唔會因係茶餐而細碟了,味道都唔錯。豬扒雖然得一塊,但係都好夠,個茄汁都好冶味。炒飯都好多料,有火腿,蟹籽,生菜同雞粒。都炒得幾乾身。老公要了咖啡,他說係蒸餾咖啡,以咁價錢,今時今日,真係難有咁豐富的下午茶餐了。呢度的環境沒有之前的食評寫得咁差。其實係香港仔來說,算比較好坐,位與位之間有很多空間,坐得舒適,乾淨及裝修得靚。而且係夏天,d靚冷氣都好夠。

2008-08-11 4 瀏覽
Is 珊瑚堡 a "high class tea restaurent"???When I just arrived, it looks very grandbut too crowdedi cant find a way to get to the seatand so noisy and dirtylike in a marketthe food apperas to be high classbut the taste is like "tea restaurent"i think it wants to be another tsui wahthat's why it is of tsui wah pricebut the food and service in tsui wah is better(though the environment is the same - crowded and noisy)
but too crowded
and so noisy and dirty
like in a market

2008-07-03 12 瀏覽
從來不知這間店子於香港仔開了分店, 今天友人介紹, 所以一試!從長長的走廊走入這間店子的中心, 可以看到香港仔避風塘, 真是驚喜!可惜很快就沒有這味兒!今天天氣熱得要殺人一樣, 可想言之水是非常的重要!不幸的是叫加水好像是十分困難的事...從點菜時請人加水...到食完...水柸還是空空的...口裡帶着乾涸的味道, 吃什麼都沒好感....本人叫了一個 法式西多+薯條 的餐, 再配上熱咖啡來的真是一個小巧的法式西多及幾條薯條....份量比大快活的份量還少好在本人都不是太餓, 否則就要大吵一頓!友人叫的是公仔面餐, 看上只是平平冇奇...再來是咖啡...第一口...是炭燒咖啡麼? 第二口....是燒焦咖啡...下了2包啡糖也是一樣...真的不知是本人味覺問題, 還是咖啡問題...大家試了再來評價一下吧!

可惜很快就沒有這味兒!

今天天氣熱得要殺人一樣, 可想言之水是非常的重要!
不幸的是叫加水好像是十分困難的事...
從點菜時請人加水...到食完...水柸還是空空的...
口裡帶着乾涸的味道, 吃什麼都沒好感....

本人叫了一個 法式西多+薯條 的餐, 再配上熱咖啡
好在本人都不是太餓, 否則就要大吵一頓!

友人叫的是公仔面餐, 看上只是平平冇奇...

法式西多+薯條
2008-06-22 2 瀏覽
星期六晚上兩個人去呢間地獄餐廳領左野. 一坐低無人招呼不特止. 飲完湯到上個扒等左45分鐘. 仲要上錯個扒, 汁都攞錯.黑掓西冷變左洋蔥西冷. 雜扒又唔知變左帶子同咩扒. 最好笑個西冷就放係枱面. 但係個汁就永世都唔黎, 頂!! 想點呀, 乾汁鐵板西冷呀. 用鐵板仲要加錢. 問個待應攞個汁好似要佢地捐血咁難, 5分鐘後黑掓汁到, 但係個鐵板己經變左冷板. 完全無煙. 咁不如碟上. 而我個雜扒就好神乎其技咁係3分鐘後出現. 個鐵板上面既食物完全唔熱, 只係個鐵板有少少熱. 嘩大佬,有的保證得唔得, 你話快餐店雜扒飯就收貨啫.係呢個moment, 我想爆既時候, 我女友話算啦. 因為對面卡位有兩位人兄同我地差唔多時間到, 一個食緊, 一個追左5678次都無人理佢. 我以為佢地咁有品, 我咪忍下囉. 點知再過5分鐘佢地一個食左一半, 一個無得食. 錢都唔俾就頂唔順走左.但係個班精英待應竟然無人知.最後個餐飲當然例錯. 落order時, 我用廣東話重覆左兩次(一杯凍啡, 一杯凍檸水). 佢地都可以俾左杯熱啡我既, 救命.大家搵日心情好可以去試下, 去完一

黑掓西冷變左洋蔥西冷. 雜扒又唔知變左帶子同咩扒.

但係個班精英待應竟然無人知.

大家搵日心情好可以去試下, 去完一定心情唔好.
  • 乾汁鐵板西冷
2008-05-03 4 瀏覽
2/5 晚上因為有openrice coupon ($100 減 $50)order 左炸蝦伴牛排 ($63)同鐵板牛柳 (原本$63, 但用coupon +$10) wowowow...d 牛排好薄, 好似早餐d 牛排ga size佩埋洋蔥汁就有d 怪味2 隻炸蝦雖然好似日本料理ga size, 但其實隻蝦身好似"赤米" 咁 size... 可以包到咁大隻, 真係好勁另外, d 牛柳真係好好味, 但size 有d 細 (直徑7cm x 高度4cm)..所以女仔就ok..如果唔係有coupon.同埋得2個人. 真係唔扺食..但staff d 服務都ok .. 主動落order, 但有d 亂, 因為叫完餐飲, 仲有2 個唔同 ga staff 問我地飲咩..total: 99.6
order 左炸蝦伴牛排 ($63)
同鐵板牛柳 (原本$63, 但用coupon +$10)
wowowow...
d 牛排好薄, 好似早餐d 牛排ga size
佩埋洋蔥汁就有d 怪味
2 隻炸蝦雖然好似日本料理ga size,
如果唔係有coupon.同埋得2個人. 真係唔扺食..

但staff d 服務都ok .. 主動落order,

total: 99.6
2008-04-06 2 瀏覽
今日黎食Tea感覺不過不失...石斑焗飯...加埋凍飲要$30薯條雞翼+通粉+凍飲=$23個飯都ok,不過都叫有d貴...市道真係好左???薯條雞翼兩隻雞翼...但薯條真係少得好孤寒雖然薯條幾有薯仔味...但真係啞左通粉都叫ok...咁普通既野都難整得難食既...就...一一般般lor...份量多返少少就好d最後找錢找錯錢...一個tea當埋食early dinner...
今日黎食Tea
感覺不過不失...

石斑焗飯...加埋凍飲要$30
薯條雞翼+通粉+凍飲=$23

個飯都ok,不過都叫有d貴...市道真係好左???
薯條雞翼兩隻雞翼...但薯條真係少得好孤寒
雖然薯條幾有薯仔味...但真係啞左
通粉都叫ok...咁普通既野都難整得難食既...

就...一一般般lor...
份量多返少少就好d

最後找錢找錯錢...

一個tea當埋食early dinner...
2007-12-31 4 瀏覽
1. 好難食2. 個價好唔值3. 冇service (應該係冇好過有/ 有好似冇, 這裡很多人提過這點. d waitress/ waiter 永遠好似好忙, 走得好快, 永遠冇人落order, 埋單永遠好快, 找錢永遠h很忙(d waiter))4. 有discount - 先加價再discount = 冇discount, 之後cut discount = 加價5. 雖然香港仔冇乜選擇, 但盡可能選別的或者唔食, 唔好貼錢買難受
1. 好難食
2. 個價好唔值

2007-11-07 6 瀏覽
(下晝)一入店裹面坐低就見到地下好多垃圾又無人招呼,要我叫先過黎服務差到無人有.我同我男朋友每人都叫左野食點知我食哂野我男朋友d野一d都未上(我叫左個三文治我男朋友叫左個飯),我地就係到等.....等左35分鐘多d野先至黎我地都嬲到埋單,佢地埋單速度好快!!問題係如果好忙我都唔怪你至衰係鬼都無隻都要我等咁耐
2007-10-20 3 瀏覽
今晚食飯真係一肚氣~叫侍應落單, 講聲等等, 之後等左成5分鐘都無人理...好, 到終於有人埋黎, 你一路講要d乜, 佢就一路周圍望, 講完佢就係到"下?"(起碼3,4次) 咩態度~!上菜, 就咁放左係枱邊就算, 放係個客前面有幾難????叫餐茶, 我叫個set dinner有個特飲, 個侍應同我講要加$12, 之後我未話"個餐牌好似寫唔洗wor~", 佢竟然行開, 仲講左句"x街"諗住好好地食餐飯, 竟然俾人贈你一句粗口...你話激唔激氣!!!!!!!大家都知講粗口係一個幾無文化既行為, 更何況係侍應對個客人講~!!!完全不可接受~!!!!我決定以後唔去lee間野食飯~
今晚食飯真係一肚氣~
侍應落單, 講聲等等, 之後等左成5分鐘都無人理...
上菜, 就咁放左係枱邊就算, 放係個客前面有幾難????
我決定以後唔去lee間野食飯~
2007-10-13 8 瀏覽
D野很難食,份量又少,D檸水既味道好怪,好似用沙溜水開。
D野很難食,份量又少,D檸水既味道好怪,好似用沙溜水開。
2007-09-23 8 瀏覽
是晚叫了一客大蝦松露菌炒扁意粉加套餐($70左右),大蝦不大, 朋友為我吃了說只是普通貨式,我吃的扁意粉沒有口感, 不林又不un奇怪的是松露菌只見一兩粒,其他都是黑的雪耳(木耳??),炒得甚油, 比干炒牛河還過份,幸而服務沒有什麼不妥之處,是我走運? 可惜我還是不會再幫襯。
是晚叫了一客大蝦松露菌炒扁意粉加套餐($70左右),
大蝦不大, 朋友為我吃了說只是普通貨式,
我吃的扁意粉沒有口感, 不林又不un
奇怪的是松露菌只見一兩粒,
其他都是黑的雪耳(木耳??),
炒得甚油, 比干炒牛河還過份,
幸而服務沒有什麼不妥之處,
是我走運? 可惜我還是不會再幫襯。
睇到個題目,就知道間野既侍應好有問題。用膳時,見到隔離台的一對男女不停揮手叫人,不過五分鐘都無人理佢。終放有位女侍應埋去,小姐即刻發火:「你地d waiter係度做乜架,成個字都無人應,有幾個見到我揮手,就咁行左去就算??請佢地返來做咩架,唔係做野架?請返來行街架???下!?」女侍應:「因為我地分區架,佢地唔係我呢區。」小姐:「我理得你分咩區,佢見到客要野,無口同你講架咩?」一如朋友說的,如果唔係有折都唔會來,又唔係好食,又貴,服務仲衰過大家樂,不過大家樂唔收加一呢度收。呢間野就執,因為佢推出晚市六折,不過星期六日都唔會full house。d侍應真係發緊夢。呢間野有小強........
睇到個題目,就知道間野既侍應好有問題。

侍應:「因為我地分區架,佢地唔係我呢區。」

小姐:「我理得你分咩區,佢見到客要野,無口同你講架咩?」

呢間野有小強........