2007-03-20 19 瀏覽
因為其中一個朋友突然說很想吃王家沙, 所以我們一行4人就相約到此晚飯談天. 老實說, 自去年的農曆新年後, 我也沒有幫襯過了! 我一直都只會吃位於旺角的這一家店, 因為朋友們試過其他的店都說不好吃... 是夜order:- 酸辣湯- 必點order! 而且也覺得王家沙是其中一家做得很出色的上海菜館! 雞絲粉皮- 沒味沒道.... 不好吃.... 鮮肉小籠飽- 好吃! 一貫水準! 三鮮水餃- 不過不失, 但還是小籠飽比較好吃. 干煸四季豆- 另一去上海菜館的必食order, 很難做得不好吃的一道菜! 三鮮炒年糕- 很好吃! 我們一桌人都很喜歡吃炒上海年糕, 大家搶着吃的一菜色是也! 鱔糊- 她們點的, 不吃魚的我當然不知味道如何, 不過記得之前跟爸爸來過, 他說過做得很不錯! 咸肉津白- 我覺得做得很不錯的一道菜. 高力豆沙- 做得不錯, 不太甜, 豆沙也多, 不會只吃到麵粉, 好吃! 這家店的菜上得真的超快, 因為我們邊吃邊聊, 所以令到上菜的速度遠超過我們吃的速度! 堆得滿桌都是連放盤子都沒地方放... 而且四周的環境很嘈吵... 我們都覺得這裡絕對不是可以"傾計"的地方... 而最

是夜order:-

雞絲粉皮- 沒味沒道.... 不好吃....

鮮肉小籠飽- 好吃! 一貫水準!

三鮮水餃- 不過不失, 但還是小籠飽比較好吃.

咸肉津白- 我覺得做得很不錯的一道菜.

而最大的問題是: 我覺得食物的品質稍微下降了, 而服務質數就更加不用說... 我不覺得有服務可言... 我想... 我未必會再幫襯了=_=...

2007-03-11 13 瀏覽
呢間野無論食物,招呼,環境都好惡劣,食物又難食,冇招呼可言,想受氣就去啦,我就發誓永世都唔會去!!!!!d侍應雞手鴨腳,仲差d倒瀉湯,同埋唔知係撞聾定扮聽唔到呢?叫極都冇人應=.=!特別安排座位果方面,我地6個人等左成個中先有位,唔知係咪未試過有6個咁多既人幫襯~同我地一齊等位果d2-5個人既人已經入左去食緊喇,一肚氣!!!!6個人叫左5個菜,食到好似去左一間好高級既西餐廳咁,d人慢到我地可以食完一個菜之後要等幾個字先有另一樣野到,攪到我地要好珍惜逐樣遂樣慢慢食,可能佢地想我地好好享受掛,哈哈!!叫左小龍包,唔掂,擔擔面,一般(唔好食),小菜普通野,羅白絲,好難食,鍋貼,超難食,d皮厚到可以掟死人,勁少(咸)料,d野食同個價錢好唔成比例囉!!好啦,一肚氣咁埋單,收錢果陣同朋友爭俾錢,果條"收錢女人仕"見錢開眼望都唔望下我呢邊,咁我叫住佢啦,佢明知我叫佢架啦,居然扮聽唔到,走左去,幾咁無禮貌(可能係聾既)!所以希望大家真係唔好再去呢間野喇!我講既野句句屬實

2007-02-07
20070204與honey在旺角行街,將歸家之前先來這裏晚餐,應該是因地利之故吧,門口一直有小小的人龍不散,但味道其實一般。上個月曾經在星期六的午市來此一試,當時真正是門可羅雀,直入basement找一個卡位,大有包場之感。還記得點了一個蟹粉兩面黃,一個雪菜炒年糕,印象頗佳。今晚的氣氛完全不同,兩個人只能安排到一張小小的方桌,要小心與隔壁的兩位食客“劃清界限”:)一籠鮮肉小籠包:正常的好吃,皮薄汁香。一碗大排魚湯麵:五六件炸得焦黃的豬排,浮在奶白的魚湯之上,逼honey一個人全部吃掉顯得有點過多:)另有小棠菜一棵,一分為二。面底普通得緊,軟得毫無質感,是整碗面最失敗之處。一盤話梅骨:純粹是因為被標記了“本店推介”才選擇它,端上來的時候分量也不算少,但吃過以後……我想我再也不會點了。炸得太過,有些發硬,酸甜的醬汁雖然還好,也掩蓋不了它已經失去原味的事實……還要收五十多元……此前也試過黃埔花園與香港仔的分店,都是比上不足、比下有餘的感覺,如果就腳,還是選回“翡翠”吃得更滿意些:)
20070204

一籠鮮肉小籠包:正常的好吃,皮薄汁香。

2007-02-05 2 瀏覽
.鳳尾魚~係冷盆泥的...咁多樣野我最鍾意既一樣...望落去好熱氣...但係食落口又唔會有d咁既感覺...同埋你可以食左佢\半排魚骨....擔擔麵~叫左個中辣...點知一d辣味都冇...湯底好濃味...其實我覺得個麵個質地都幾黏...但整體泥講都ok呀....蘿蔔絲酥~內餡同平時係酒樓食果d好唔同...佢\唔係全蘿蔔絲...已經唔記得左仲有d咩啦...都幾好味我覺得...只係餡太少....王家沙蔥油餅~食落口感覺到都幾油...同埋舊野可以話係完全冇味...但係個質地軟綿綿咁...當包食都唔錯既....酒釀丸子~哈哈~我唔鍾意食...我覺得似藥水味...但係hit拿話本身味道正常...所以應該係我既口味問題...#服務態度:勁差!

#服務態度:勁差!
2007-02-01 9 瀏覽
(29/12)今天要與幾位朋友出外,由於友人正值搏鬥期,故要選擇一些較清淡的食店,結果又要……朋友訂了座,仍需等候15至20分鐘,只因有很多食客,油尖旺仍有很多好食店。不幸地見到一位憎惡的人物一起等位,很少人會令我反感,這人都……時運滯過後,坐下便叫了鎮江肴肉、蟹粉小籠包、醉雞、西湖脆膳、上海湯年糕、炸春卷、上湯津白、紅油抄手輪流上場,鎮江肴肉,外觀切得整齊,鮮肉味道保留,入口爽嫩適中,蘸上鎮江醋後,肉味更加提升,算是不錯;蟹粉小籠包,內裡灌湯,我不太喜歡那刻意灌湯的做法,味道似乎並不是甚麼出色,內裡肉質並不算鮮嫩;醉雞,雞件並不鮮嫩,酒味過輕,雞皮浸得並不薄;西湖脆膳,入口味道有點灼喉嚨,似乎是炸膳的油混濁,而應有的酸甜汁料,似乎是甜多於其他,可以不叫。上海湯年糕,火腿、津白、白菜、上海年糕等以湯上,入口的湯味道清甜,不是滾上十數小時的骨湯,只是簡簡單單的上湯,配以鹹的金華火腿,提升味道,入口的湯年糕韌口嫩滑,不算差;炸春卷,炸至香脆,有感火侯過盛,上桌時顏色過深,幸好餡料並未因此影響,仍留有肉汁,蘸上鎮江醋更易入口;而上湯津白,與上湯年糕的味道相約,入口的津白完全迎合清淡的原則,但

(29/12)

上海湯年糕,火腿、津白、白菜、上海年糕等以湯上,入口的湯味道清甜,不是滾上十數小時的骨湯,只是簡簡單單的上湯,配以鹹的金華火腿,提升味道,入口的湯年糕韌口嫩滑,不算差;炸春卷,炸至香脆,有感火侯過盛,上桌時顏色過深,幸好餡料並未因此影響,仍留有肉汁,蘸上鎮江醋更易入口;而上湯津白,與上湯年糕的味道相約,入口的津白完全迎合清淡的原則,但仍不失味道;最後的那紅油抄手,沒有抱太大期望,辣味不足,入口的抄手,即是餛飩,每件的肉質不嫩。

過程中大家說說笑笑,提起一些人和事,靈光一閃某君的一句話,百感交集。

“No man is an island.”Jon Bon Jovi
2007-01-29
同男友係旺角唔知食乜, 行完朗豪坊見到呢間野, 唔知點解有少少想試下.由於唔係好餓, 所以唔叫小菜, 而係一人一碗麵加一籠蟹粉小籠包同埋一碟三絲粉皮.男友要左上海x肉湯麵, 我要左酸辣湯麵. 好大碗! 味道ok啦, 冇咩特別. 蟹粉小籠包麻麻地, 個皮好厚, 唔得! 粉皮幾好啦.不過呢間野都算貴, 又唔係特別好食, 應該唔會有下次.我去霸王山莊好過.

不過呢間野都算貴, 又唔係特別好食, 應該唔會有下次.
我去霸王山莊好過.
2007-01-18 1 瀏覽
好耐無幫襯過這裡,見唔駛等位,就幫襯下嘩,1點幾得4,5桌客!小籠包,要了最普通那種,OK擔擔麵,湯好杰,味道又差,唔推介夫妻肺片,幾辣,不過用料麻麻馬蘭頭-OK芝麻XX餅-麻麻由於味道麻麻,所以每次幫襯完要好耐才會再幫襯,但感想係每下愈況
好耐無幫襯過這裡,見唔駛等位,就幫襯下
嘩,1點幾得4,5桌客!

小籠包,要了最普通那種,OK
擔擔麵,湯好杰,味道又差,唔推介
夫妻肺片,幾辣,不過用料麻麻
馬蘭頭-OK
芝麻XX餅-麻麻

由於味道麻麻,所以每次幫襯完
要好耐才會再幫襯,
但感想係每下愈況
未試過誠心咁等一家好似好好食的鋪頭等成個鐘~唔問多句都唔知等到位~ 都知道企出面的姐姐叫得辛苦, 但應該一有位就叫人入去~小籠包~ 唔夠湯汁, 普通料什麼馬拉盞菠菜~ 食左好耐都唔知咩係馬拉盞~ 只知有好多蒜蓉~ 同埋係好油, 完全係油浸~咕嚕肉, 都係普通料~ 較乾身豆沙窩餅~ 上係熱的, 值得一讚, 但都係普通貨色~擔擔麵(唔辣), 呢個可取d, 好夠味~ d麵好正~自己唔食得辣, 朋友試罷酸辣湯大叫"好正"~唔知係咪叫唔中佢d好食的野~真係好普通貨仔lor~ 去普通上海鋪食都係差唔多味道je~
未試過誠心咁等一家好似好好食的鋪頭等成個鐘~
唔問多句都唔知等到位~
都知道企出面的姐姐叫得辛苦, 但應該一有位就叫人入去~

小籠包~ 唔夠湯汁, 普通料
什麼馬拉盞菠菜~ 食左好耐都唔知咩係馬拉盞~
只知有好多蒜蓉~ 同埋係好油, 完全係油浸~
咕嚕肉, 都係普通料~ 較乾身
豆沙窩餅~ 上係熱的, 值得一讚, 但都係普通貨色~
擔擔麵(唔辣), 呢個可取d, 好夠味~ d麵好正~
自己唔食得辣, 朋友試罷酸辣湯大叫"好正"~

唔知係咪叫唔中佢d好食的野~
真係好普通貨仔lor~
去普通上海鋪食都係差唔多味道je~
2006-11-01 21 瀏覽
特色大閘蟹餐$188:清蒸大閘蟹(六両)一隻-- 好細隻, 冇乜膏, 只有約一小茶匙; 蟹身冇肉, 失望之作.鮮拆蟹粉白玉盅-- 是湯羹, 不是'盅', 好'稀', 唔足料, 跟平日餐牌上的其他湯羹差不多, 只是換了橙色的獻汁, 太多薑粒, 個人覺得太辣.鮮拆蟹粉小籠飽(兩隻) -- 跟平日餐牌上的'招牌蟹粉小籠包' 一樣, 不像時令食品.鮮拆蟹粉獅子頭-- 跟平日餐牌上的'獅子頭' 一樣, 只是換了橙色的獻汁, 有乜特別.鴛鴦湯圓-- 青荳蓉湯圓+ 芝麻湯圓+ 薑茶糖水薑茶一杯-- = 薑茶糖水這個價錢吃大閘蟹, 本已期望不大, 但大閘蟹的質數比預期中更差; 而其他大閘蟹食品跟平日餐牌上的差不多, 欠了時令的感覺; 其他食物失水準, 未能保持從前吃王家沙的味道.茶位$4酸茶$10加一服務費
特色大閘蟹餐$188:

鴛鴦湯圓-- 青荳蓉湯圓+ 芝麻湯圓+ 薑茶糖水
薑茶一杯-- = 薑茶糖水

茶位$4
酸茶$10
加一服務費
2006-10-08 3 瀏覽
個侍應送左份好好o既禮物比我,佢兩三杯豆槳咁倒落我個身度,衫褲鞋濕晒,之後我整番乾少少d 衣服先叫過經理黎投訴,點知佢一開口同我講話我之後先叫佢,佢呢d 真係咩態度呀,我個身濕晒緊係整番乾先架啦,唔通企o係度罷post 同人影相呀?之後佢叫我第二日拿d 衫去洗,叫我比番張單佢claim 錢,呢d 咁叫賠償?後來我個friend 提出話有冇d 甜品送番佢先話有。呢d 都唔知咩野服務,唔係話貪佢送d 乜送d 物,但係攪成我咁,佢一d 賠償都冇諗過架喎,黎晒鋪!
2006-09-24 2 瀏覽
我同老公叫了個二人套餐, 一大堆頭上晒, 都食得幾飽, 但毫無驚喜. 待應態度不專業. 若果有睇這個網址, 一定唔會幫襯! 在此多謝網主創辦此處, 讓我們能交流意見.
2006-09-10 7 瀏覽
剛剛開業時,就試過一次,當時覺得好好味架。但昨天再去食啦,點知個水準差左勁多,好多食物個味道很淺,好似冇味咁,超難食,真係估唔到點解會變成咁。<br />我食完離開時,還見到好多人仕在門外等候,都唔知點解仲會有咁多人架?
2006-09-05 0 瀏覽
又係與銀行界靚女朋友午膳,正值下雨天,靚女唔想行得遠,於是過對面王家沙開餐.此上海名牌年前由蔡瀾生引入,初開張果時去過一次,還不錯的,年前再去黃埔店,水準插水式下跌.兩點鐘算係Late lunch吧,所以有下午茶餐吃,兩個人一人一個set,再加個蝦仁兩面黃,同一籠小籠包.咁多麵條之中,上海麵可以話係最乏味的其中之一種,本身點煮都無味.任你用咩湯底去煨,只會將麵條越煨越爛.呢一次在點菜方面,有點失手.小籠包還能交到貨,無穿無爛,湯汁夠濃夠熱.餡料夠鮮.蝦仁兩面黃,底下的炸麵同童星點心麵無異,炸得唔夠脆.蝦仁肉質霉霉地.唔多掂.難怪網上劣評如潮,係有原因的,下次就算撞正下雨天,打死都唔會再去.最多我幫你擔遮.

呢一次在點菜方面,有點失手.

最多我幫你擔遮.

2006-08-15 4 瀏覽
兩個人叫左1) 小籠包- 都ok, 冇問題2) 干煸四季豆- 有煙出但唔成碟都唔熱,乾"真""真",同個o的人講,佢話炒過俾我地,我地話唔係嘛,已經咁乾,仲炒,佢地先話cancel左去3) 秘製醬咕嚕肉- o的肉好乾,唔juicy4) 蔥油餅- 好油,食左半件都已經唔想食落去最後叫左個雞煨麵- 極度普通,冇乜味都唔明點解仲咁多人排.太古城個度唔係咁架.
兩個人叫左
1) 小籠包- 都ok, 冇問題
3) 秘製醬咕嚕肉- o的肉好乾,唔juicy
4) 蔥油餅- 好油,食左半件都已經唔想食落去
最後叫左個雞煨麵- 極度普通,冇乜味

都唔明點解仲咁多人排.

太古城個度唔係咁架.

2006-08-03 4 瀏覽
晚上七個人去食飯,不用等位。點了兩個擔擔麵,一辣一不辣,一個蟹粉湯飯,一個炒飯,兩籠小籠包,鍋貼,王家沙xx餃,排骨炒年糕,咸肉津白,上海粗炒,幾杯豆漿。小籠包不錯,皮夠簿,汁多;煎鍋貼略賺太油;蟹粉湯飯有點家常菜的感覺,但蟹粉不夠香濃;上海粗炒和炒年糕味道有點似,後者比前者出色,而上海粗炒多油得嚇人。津白弄得不錯,若想點些蔬菜會是個不錯的選擇。炒飯普普通通,擔擔麵略賺麻醬味不夠香。是次消費每人$80-90。整體來說,我還是喜歡翡翠拉麵小籠包。