2014-01-27 1730 瀏覽
趁新年前想一家人外出吃飯,由於大部分中式酒家都Full Booking,唯有在沒什麼選擇下決定吃王家沙。可是我們做了一個很錯的決定......應該再也不會回來吃了吧! 我們點了:- 菜肉小龍包 : 小龍包皮厚肉汁少 - 菠羅咕嚕肉 : 咕嚕肉只有6件, 質地很硬...跟石頭沒什麼分別 - 沙鍋雲吞雞: 雞只有1/4而雲吞的皮也很厚...幾乎沒有肉一樣,味道十分重味精 - 糟溜魚片: 魚片份量太少,味道過得去 - 香煎牛肉餅: 皮厚油多  - 蒜溶炒菜心苗: 完全不是菜心苗而是普通的菜心 - 香煎包: 又是一個皮厚油多的麵團 - 高力豆沙球: 蛋白多過紅豆好多....幾乎吃不到紅豆 總結: 食物質素跟價錢不成正比,味道十分一般。員工客戶服務也十分惡劣,尤其經理級別,服務態度異常地差! 提醒大家臨走前記得check單,員工沒給我們小食但在單上收了我們錢!

我們點了:
- 菜肉小龍包 : 小龍包皮厚肉汁少

- 糟溜魚片: 魚片份量太少,味道過得去

- 香煎牛肉餅: 皮厚油多

- 蒜溶炒菜心苗: 完全不是菜心苗而是普通的菜心

- 香煎包: 又是一個皮厚油多的麵團

- 高力豆沙球: 蛋白多過紅豆好多....幾乎吃不到紅豆

2014-01-25
30 分鐘 (堂食)
  • 完全沒有!
2013-11-08 1427 瀏覽
曾幾何時,王家沙是我上海菜餐廳list之一,但最近覺得越來越差,尤其今次。環境:之前裝修過,坐得尚算舒服,但枱與枱距離太近,樓底又唔高,感覺好嘈吵小籠包:普普通通啦蟹粉豆腐:蟹粉好少,無乜蟹粉味,但一定係真材實料,因為有蟹殼松子魚:好細條,肉少,汁太濃味又杰...牛肉餅:熱辣辣,都有肉汁,不過覺得之前好食D薑汁芥蘭:最好食,不過份量少得過份應該無下次啦...

小籠包:普普通通啦
松子魚:好細條,肉少,汁太濃味又杰...
牛肉餅:熱辣辣,都有肉汁,不過覺得之前好食D

薑汁芥蘭:最好食,不過份量少得過份
應該無下次啦...
2013-11-01
2013-10-17 976 瀏覽
沒想到今天要吃team飯,沒有預先訂枱,二哥提議我們到太古城的王家沙去,貪其較少人幫襯不用等位。於是一行六人馬上離開辦公室開飯去。其實我不是第一次來這裡吃飯,但今日才仔細留意餐廳既裝修,可能最近常寫食評,所以順帶留意裝潢吧!我們被安排到靠牆既位置,枱與枱之間有屏風隔開,多了一點私隱,牆上則有茶壺﹑餐具作裝飾,連枱燈也是由幾隻茶壺堆砌而成,幾特別。食物方面,點了幾個小吃包括水晶餚肉﹑四喜烤麩﹑糖醋排骨,點心則有蟹粉小籠包﹑糯米燒賣,另外點了清炒河蝦仁及一個小份既套餐,套餐包兩杯豆漿﹑兩客酸辣湯﹑鍋貼﹑牛肉餅及上海粗炒,初時擔心食物太多人太少,但原來份量剛剛好,所以加點了鹹肉扒津白。整體食物又較上次來的好,尤其是煎鍋貼,外脆﹑內裡湯汁豐富,吃時小心勿燙傷及讓湯汁飛濺鄰坐友人呀!另外,蟹粉小籠包味道尚算不錯,$52/4隻價錢合理。店員服務尚可,效率算高以及有禮,同朋友或客人吃飯都可以嚟呢度呀!

套餐內的酸辣湯
蟹粉小籠包
至愛糯米燒賣
超得煎鍋貼
2013-09-15 817 瀏覽
每次跟家人吃飯,一定想起上海菜。今天想起好久沒吃的王家沙,就去看看有沒有驚喜。(因為吃過銅鑼灣那間鷺鷺酒家之後,已經沒甚麼上海菜有驚喜了。)那天晚上已訂好位置,所以不用花時間等待。粢飯真的有驚喜!!! 也是唯一的驚喜!!熱熱的又軟糯,裏面的油條仍然香脆,很美味!馬蘭頭難吃,沒那清香的味道!! 鬆子桂魚..................實在不是我要求高.........但吃過鷺鷺的之後...這個實在對比也太大了吧!!!??過甜過油又沒那種鮮魚味!! 絕對不推薦!!!擔擔麵也好不了多少,湯底沒有以往濃郁,偏鹹,味道也比較單調,灑了些花生碎也無補於事,麵條太軟淋淋的,不好吃。小籠包的大小、皮褶都不均勻,而且皮厚不夠透亮,湯汁嫌少,提起來沒有墜手感。味道和口感都因為湯汁分量不足而差強人意。讓人覺得與其花大價錢吃一籠這樣的小籠包不值。最後2個菜因為沒甚麼印象(BOTH味道和名字)...所以就略過了! 抱歉!
每次跟家人吃飯,一定想起上海菜。
今天想起好久沒吃的王家沙,就去看看有沒有驚喜。
那天晚上已訂好位置,所以不用花時間等待。
粢飯
粢飯真的有驚喜!!! 也是唯一的驚喜!!
熱熱的又軟糯,裏面的油條仍然香脆,很美味!
馬蘭頭
馬蘭頭難吃,沒那清香的味道!!
鬆子桂魚
但吃過鷺鷺的之後...這個實在對比也太大了吧!!!??
過甜過油又沒那種鮮魚味!! 絕對不推薦!!!
小籠包
蔥爆牛肉
忘了名字
題外話/補充資料: 以前吃王家沙,有幾個菜都令人滿意的。希望下次再來時會有改善! 另外,店內的服務一般,尤其人多時。想落單,服務員會板起臉說:等一下。然後轉頭就把你忘了! 添水甚麼的更別提了!
2013-08-30
粢飯
2013-08-08 595 瀏覽
話說.. 我其實唔太特別鐘意食上海野,因為上海餐比較油.. 但有幾間上海菜店我都比較喜歡.. 其中一間係王家沙。今次係去太古的王家沙,因為同家人出去食既關係.. 我又可以再次點到成台食物。我對涼盤零興趣所以冇食,但白肉包住食物果個比想像好食,口感一流,面頭的醬料為此涼菜增添不少色彩,家人們都食得津津有味醉雞:酒味濃郁,但沒有蓋過雞味,剛剛恰當!小龍包:個肉汁新鮮,如果個皮可以薄dd就好啦,炒鱔糊:平時去食炒鱔糊通常配料比鱔多好多倍,但今次鱔佔既比例都唔少,好滿足。而個汁亦不會太傑。BB 鴿:果然係好bb .. 好彩都有肉食.. 肉質很嫩,我一個人食左一隻XD ..咸肉津白:比相像中失色,味道太淡!最後當然有我最愛既高力豆沙.. 超正!
醉雞:酒味濃郁,但沒有蓋過雞味,剛剛恰當!
小龍包:個肉汁新鮮,如果個皮可以薄dd就好啦,
咸肉津白:比相像中失色,味道太淡!

最後當然有我最愛既高力豆沙.. 超正!
題外話/補充資料: 小插曲..不得不提既係.. 由於成台野食關係,碗擔擔面竟然幫我地份好晒一人一碗先比我地..好貼心!
  • 高力豆沙
  • 炒鱔糊
以前一掛住上海菜就會搵地方試,如果太懶唔想搵新地方就會黎呢1間。方便,但不是最好的選擇囉~蔥油餅後面係生煎包,一般啦!皮厚,冇乜汁,個底都唔太脆。同正宗上海野有段距離。以前食過甜、咸粢飯,都幾好食!但今次冇食!
王家沙
方便,但不是最好的選擇囉~
小籠包
蔥油餅
忘了叫甚麼....炒飯
以前食過甜、咸粢飯,都幾好食!但今次冇食!
2013-08-03
午餐
蔥油餅
2013-08-03 315 瀏覽
妹妹的農曆生日,決定重返舊居附近的王家沙食滬菜慶祝,以前住在這邊,晚飯時間經常爆滿,習慣外賣上樓,闊別多年後的星期四晚上,仍然坐無虛席,好在有預先訂檯,到達後迅即被安排入座中型圓檯,原來裡面的位置尚算寬敞,之後上菜、加茶同換碟等態度及速度都尚算滿意,講番菜式……一行四人點了滿枱菜式,家人尤其偏愛頭盤小吃,拍黃瓜、招牌醉雞、三絲粉皮缺一不可,另外試了「蒜泥白肉卷」,同埋壽星女最愛的小籠包,次輪就加點了蕃茄時蔬及金華火腿炒飯,最後甜而不膩的酒釀丸子,為晚飯畫上完美句號:)
招牌醉雞
招牌醉雞
蒜泥白肉卷
  • 醉雞
2013-07-21 162 瀏覽
親戚十一人為慶祝幾位小朋友中學畢業,昨晚去了位於太古城的王家沙吃晚飯~~六點準時入席,已經看見店內有不少食客在進餐。因為人數達十一人..我們進去了一個包廳里就坐(當然沒全包啦xd)進入包廳時的感覺就是冷氣十分強大...當時的室內溫度只有十七點五度!!!我還以為是冬天呢..就坐之後就開始點菜,店很貼心的是用菜單點好然後一次性給服務員。而點好菜後,也送上了一些淹漬的涼菜,而大概過了十分鐘菜就開始陸續上來了!速度十分快!而我們大約點了二十道菜左右..而在十五分鐘之內就差不多上好了其中印象最深刻的幾道便是:東坡肉,生煎包,擔擔麵,芝麻酥餅以及酒饟丸子以上幾道都令人十分回味!我也見識到何為油而不膩的東坡肉..用蝴蝶包夾著來吃十分過癮!而生煎包則是驚喜之作!乍一咬下去..很容易便會把包中的湯汁濺出!所以小心食用!不然會燙著舌頭><香脆的包底以及豐富的湯汁的確令人食指大動!而擔擔麵的麵條都被湯汁所包裹著,花生醬以及微辣的醬汁也在刺激你的味蕾!芝麻酥餅是甜中帶咸,餅中夾咸酥的肉鬆,配合著香甜的麵餅以及佈滿在麵餅上的芝麻!絕對會令你一塊接一塊的吃下去!而作為整晚的終點---酒饟丸子!微酸

六點準時入席,已經看見店內有不少食客在進餐。

而點好菜後,也送上了一些淹漬的涼菜,而大概過了十分鐘

以上幾道都令人十分回味!

絕對會令你一塊接一塊的吃下去!

而作為整晚的終點---酒饟丸子!

微酸的糯米,以及充斥著鼻腔的桂花香,還有大小適中的芝麻丸子

是為整晚的嚮宴畫上一個完美的句號!

滿足的一晚!

服務員的服務也是不錯!

這家也很多人作為一個晚餐的地方~所以我們六時入席,八時就要讓桌了!
2013-07-20
  • 生煎包,芝麻酥餅,酒饟丸子,東坡肉,蝴蝶包,雲吞湯,賽螃蟹
2013-06-27 85 瀏覽
冇食LUNCH黎到下午茶時間好想食個熱辣辣既飯可惜太古可以簡既中式外賣唔多見王家沙咁近就簡佢啦好耐之前係圓方食過一次唔錯原來已經執左今日見到依到評分麻麻果然真係令人失望下午茶餐既飯類好少睇散叫,要左個闊佬炒飯唉咁就中左伏個飯好淡。得露荀同蛋白好彩自家有豉油落左先叫有番D味道如果唔係冇肉又咁少材料既情況下真係唔知食緊咩飯粒乾身唔油,叫做粒粒分明但真係唔值全場最貴既一個飯同叫做闊佬囉食完比未食時更口淡,一D都唔滿足如果你叫左好濃味多汁既其他上海肉類佢就岩用黎伴住食,但真係唔可以單食好彩有叫多左個牛肉餅叫做有肉可以送下飯個餅微金色唔油,表皮厚左D但可以接受牛肉唔多,呈碎肉狀粉紅色肉質幾嫩但就冇汁,唔好期望會有肉汁爆出黎既舞台效果食到有蔥既香味,可以叫做不過不失之填肚之選下午茶會送杯唔多甜既豆漿朋友既擔擔麵好香麻醬同花生味但朋友話好睇唔好食個人覺得過得去,可能因為我本身對擔擔麵冇期望佢總叫做有番D肉碎同埋唔會過淋知道外賣既質素要打割引但都唔可以太差要令客人回味再黎既就要連外賣都要有心做好
冇食LUNCH
原來已經執左
今日見到依到評分麻麻
果然真係令人失望
下午茶餐既飯類好少
睇散叫,要左個闊佬炒飯
唉咁就中左伏
個飯好淡。得露荀同蛋白
好彩自家有豉油
落左先叫有番D味道
如果唔係冇肉又咁少材料既情況下真係唔知食緊咩
飯粒乾身唔油,叫做粒粒分明
但真係唔值全場最貴既一個飯同叫做闊佬囉
食完比未食時更口淡,一D都唔滿足
如果你叫左好濃味多汁既其他上海肉類
佢就岩用黎伴住食,但真係唔可以單食
好彩有叫多左個牛肉餅叫做有肉可以送下飯
個餅微金色
唔油,表皮厚左D但可以接受
牛肉唔多,呈碎肉狀
粉紅色肉質幾嫩
但就冇汁,唔好期望會有肉汁爆出黎既舞台效果
食到有蔥既香味,可以叫做不過不失之填肚之選
下午茶會送杯唔多甜既豆漿
朋友既擔擔麵
好香麻醬同花生味
但朋友話好睇唔好食
個人覺得過得去,可能因為我本身對擔擔麵冇期望
佢總叫做有番D肉碎同埋唔會過淋

知道外賣既質素要打割引
但都唔可以太差
要令客人回味再黎既就要連外賣都要有心做好
2013-06-25
20 分鐘 (外賣自取)
2012-12-02 46 瀏覽
朋友買左D團購同我來呢度食個下午茶咁佢選擇就限左大約30款內啦,以下午茶來講都幾多野食嫁啦.食左都好多款,無咩特別.可能上海野既靈魂是小龍包佢地個小龍包質素中上啦,皮很薄,包內湯汁豐富.但係間間都一樣味,我已經分不清邊間好食. 5張圖內,最好食係個芽菜,係D辣油既涼菜,幾開胃,粉皮也幾好,個汁不是麻醬,我最憎麻醬,佢係辣汁,又係好開胃.其實佢係下午茶時間出團購都係想人流填滿無客既時間,但係以呢個食物質素,好難吸引到我去食晚飯=.=

朋友買左D團購同我來呢度食個下午茶

2012-09-19
2012-11-17 45 瀏覽
謝謝友人給我買午餐,沒什麼胃口就來一份小籠包,一份4件有2件是蟹粉小籠也有兩件是基本的鮮肉小籠,加上豆漿一杯 肉汁的確丰盈可惜已漸涼不然一定會有爆汁的感覺…,沾點醋吃是不俗的!可惜其醋又有點點過酸….蟹粉口味的雖吃不到好重的蟹皇,不過仍是很有蟹味的其出品一般不俗,也許人流少一點時和同事們,吃一回新鮮熱辣的小籠包吧!$43,是合理的價位,1個人的午餐,份量已夠

蟹粉口味的雖吃不到好重的蟹皇,不過仍是很有蟹味的

$43,是合理的價位,1個人的午餐,份量已夠
外賣自取
2012-10-21 29 瀏覽
一家人到王家沙開飯 第一次來太古城分店 收茶芥,前菜及加一 侍應係有比服務 勤加水及拾碟食物來到 大部份都唔夠熱度 除了小籠包是晚菜式味道較其他分店遜色 10分只比5.5分..較好的生煎包 微暖但包皮鬆軟 肉汁四溢馬蘭頭 清甜爽脆小籠包 味道鮮 有肉汁 略嫌皮厚了點..高力豆沙 鬆鬆軟軟 甜度剛好最差 酸辣湯 超稠 味道淡 唔酸亦不辣
一家人到王家沙開飯 第一次來太古城分店

收茶芥,前菜及加一 侍應係有比服務 勤加水及拾碟

食物來到 大部份都唔夠熱度 除了小籠包

是晚菜式味道較其他分店遜色 10分只比5.5分..
較好的生煎包 微暖但包皮鬆軟 肉汁四溢

馬蘭頭 清甜爽脆

小籠包 味道鮮 有肉汁 略嫌皮厚了點..
高力豆沙 鬆鬆軟軟 甜度剛好

最差 酸辣湯 超稠 味道淡 唔酸亦不辣

2012-09-12 76 瀏覽
晏咗食Lunch, 搞到夜晚冇胃口... 去王家沙飯堂叫D小吃當晚餐... 香芹伴雞絲--好辣呀... 不過又好幾香喎... 夏天冇胃口食辣野最啱... 紅油炒手--又係辣野, 搵命博, 哈哈... 乾扁四季豆--四季豆配埋肉鬆一切食好好味, 略為鹹咗小小... 高力豆沙--好小豆沙, 同埋唔夠鬆化... 尋晚6點半都仲有卡位坐, 坐得好舒服... 如果坐圓枱都OK... 最憎坐長方枱同隔離貼住坐, 仲要張枱細到只可以放一碗麵...
香芹伴雞絲
紅油炒手
--又係辣野, 搵命博, 哈哈...
乾扁四季豆
--四季豆配埋肉鬆一切食好好味, 略為鹹咗小小...
高力豆沙
--好小豆沙, 同埋唔夠鬆化...

2012-05-28 41 瀏覽
為慶祝家人生日,本人與家人共五人到此店吃晚餐。由於己預早幾天打電話訂位,準時19:30到達後,5分鐘內己被安排入座。點了以下菜色(附上個人感想):~1)蒸小籠包(一籠四隻,有一隻未食已穿了底,肉汁全漏到籠內)2)蒸素菜餃(外皮又乾又硬,好像用微波爐叮過)3)糖醋排骨(骨多肉少,肉太硬,無肉味)4)薰魚菜飯(魚肉又硬又韌)5)蘿蔔絲酥餅(上碟時已凍晒,外皮不夠鬆化)6)冷盤炒菌(好味)7)健康炒飯(非常好味)8)蒸壽包(外皮又乾又硬,好像用微波爐叮過)以前曾惠顧黃埔、沙田、旺角、apm分店,評價都算中上,今次在太古城中心分店,教我知道就算是同一食店,不同分店的質素可以相距十萬八千里。
為慶祝家人生日,本人與家人共五人到此店吃晚餐。

點了以下菜色(附上個人感想):~

2)蒸素菜餃(外皮又乾又硬,好像用微波爐叮過)

3)糖醋排骨(骨多肉少,肉太硬,無肉味)

4)薰魚菜飯(魚肉又硬又韌)

5)蘿蔔絲酥餅(上碟時已凍晒,外皮不夠鬆化)

6)冷盤炒菌(好味)

7)健康炒飯(非常好味)

8)蒸壽包(外皮又乾又硬,好像用微波爐叮過)

以前曾惠顧黃埔、沙田、旺角、apm分店,評價都算中上,
今次在太古城中心分店,教我知道就算是同一食店,
不同分店的質素可以相距十萬八千里。

2012-05-26
5 分鐘 (堂食)
2012-03-21 23 瀏覽
我同太太嚟呢度,主要係為咗個肘子湯,「賣飛佛」之首選,湯估唔到好清,湯面唔會浮住一pat pat油,且夠咸鮮夠味,尤其是啲肘子肥膏不可不吃,間中食下唔怕唔健康嘅,皮連膏入口滿口甘香,嗰種油香充斥口腔內游走,嘩好滿足另一樣我必食嘅係海蜇頭,唔係咁多地方可以食到,比平時食開嘅普通海蜇爽脆百倍,「賣飛佛」之次選,不太濃味清爽口感;為前菜小食首選小籠包亦為不錯的選擇,夠熱,小心用匙更幫助夾起,加醋後慢慢放入口,唔好急,因為包內有一大泡汁,小心燙咀、整污糟衫或啲汁射到對面嗰個呀。啲包汁頗鮮味,小籠包食味可算係頭三甲,能保持水準;讚 (但個人覺得加咗蟹粉頗腥,不建議)而其他菜色則平平無奇,甚至越食越差;食過一次洧肉又硬又無肉味,差小弟曾有一次不快經歷想同各位老友分享:某日又同太太嚟食嘢,當日坐嘅area只得一個女侍應負責成十張枱 (真係唔見其他服務員),叫極無人理已經滾滾哋,後尾點咗菜連肘子湯,湯到咗之後,一女侍應生就話幫我哋拆開隻肘子。當碟肘子攞返嚟時,只見得返啲啲如柴皮嘅肘子肉零聲喺隻碟度...好似食剩嘅餸尾咁...最正最精華嘅骨同肥膏皮就無哂。嘩...嗰下真係火都嚟...咩事呀?之前都唔会咁
我同太太嚟呢度,主要係為咗個肘子湯,「賣飛佛」之首選

,不太濃味清爽口感;為前菜小食首選

(但個人覺得加咗蟹粉頗腥,不建議
而其他菜色則平平無奇,甚至越食越差
;食過一次洧肉又硬又無肉味,差

最正最精華嘅骨同肥膏皮就無哂
。嘩...嗰下真係火都嚟
...咩事呀?之前都唔会咁嘅!問個女侍應骨同皮去咗邊時,佢好理直氣壯咁話:「我諗住你唔要同你掉哂嗱!」。吓
!你有無問過我呀!咁都得
?於是立即同經理投訴,個經理都立即say sorry及立即再蒸返隻肘子畀我

• 肘子湯、海蜇頭、小籠包