第二次來王子廚房了,記得上一次無論對它的價格還是食物品質,評價還滿高分的。今次的用餐體驗,職員的服務態度更讓我留下美好的印象。星期五晚上六點半到達,店內已經滿座,剛好有客人離座,要不然就得等位子了。整個餐廳只有兩名職員,一位在廚房裡專注處理食物,另一位則在店面和廚房兩邊走。雖然很忙,但女職員仍然保持好態度、好笑容、好服務,在這個高怨氣的香港裡,越來越少見。由於肚子還沒餓,所以我和朋友都點了包類套餐。點餐後就送上紅菜湯和白忌廉湯。兩款用料足,紅湯像羅宋湯,較酸但不辣;白湯中有洋蔥碎、玉米粒,減少油膩感。主菜點了一個手打蝦漢堡 ($70)我非常欣賞餐廳用心做菜的態度,儘管有多忙,也絕不馬虎,每塊麵包兩邊都烘到焦黃、暖暖脆脆的。手打蝦漢堡扒打入蔬菜粒,添加口感之餘,也讓營養增高;漢堡扒紮實、彈牙、有微蝦味。漢堡配料還有新鮮生菜、蕃茄片、芝士和重點像千島醬的醬汁,讓整個包濕潤不乾。另一個是煎雞扒貝果包 ($90)雞扒煎到非常焦香、脆脆,調味不會太鹹,肉質軟滑、不乾,簡單配個生菜、焦糖洋蔥已經好好吃。不過整個包最讓我驚訝的還是麵包的部分,外脆內軟的暖貝果包,增加了不少分。喜歡小店不時更換菜單,讓

紅菜湯和白忌廉湯

主菜點了一個
手打蝦漢堡 ($70)

手打蝦漢堡

手打蝦漢堡扒打入蔬菜粒,添加口感之餘,也讓營養增高
;漢堡扒紮實、彈牙、有微蝦味

另一個是
煎雞扒貝果包 ($90)

喜歡小店不時更換菜單
,讓我們每次來都有驚喜,希望小店可以繼續保持水準
2018-10-26
紅菜湯和白忌廉湯
煎雞扒貝果包
荃灣又有另一小店值得支持💪🏻午餐款式每星期換一次,weekend都有供應❣️蜜餞菠蘿醬燒荷蘭豬肩肉🐷,難得地豬肉都做到唔鞋口,肉味較重,菠蘿醬少少甜夾埋豬肩肉食都幾新奇!法式牛油甜麵包🥐落足牛油,細細件易入口👍🏻仲要配埋煙肉忌廉天使麵🍝超愛creamy既飯或意粉🤪呢個岩晒口味!一個餐有咁多樣食物好滿足呀😋.另一主打雙層芝士手打牛肉漢堡包🍔都好食,牛肉軟綿綿,非常厚身,🧀芝士份量夠多夠rich!好欣賞個薯條🍟因為好粗身而且落左調味粉,基本上唔落茄汁都好香了😁大家經開荃灣廣場都可以試試❣️
2018-09-22 325 瀏覽
一位住荃灣既朋友介紹我黎依間餐廳, 話D野食好正, 就同佢黎試下啦~事前有個同事講依間西餐已經冇以前響舊舖咁正, 所以我都冇抱太大既期望。晚上七點半去到, 要等一陣先有位, 都幾多人幫襯啊!! 舖頭細細, 但turnover rate幾高門口有個餐牌可以睇定有咩食, 其實佢個FACEBOOK PAGE都有每日UPLOAD餐牌, 可以去食之前就諗定食乜架喇!好快老闆娘就安排到位比我地入去, 態度都好親切, 係注重街坊生意既感覺!我同朋友分別點左 杏仁龍利柳+黑松露煙肉蘑菇忌廉扁意粉 &  王子SUPER COMBO黎到我首先試左個蒜蓉包, 佢做到外脆內軟, 超香~ 仲可以同兜好好食既芝士醬一齊食!個黑松露炒蛋就比較油, 搞到成個碟都係油, 依點可以改善下呀!個沙律方面都幾特別, 有沙律菜, 木耳絲, 同幾片雪梨, 響依D差唔多入秋既天氣岩哂食佢啦! 好清新同潤呀整體好好食, 份量都幾足夠,  可能係因為有好多薯角既關係。之後既杏仁龍利柳+黑松露煙肉蘑菇忌廉扁意粉我就非常滿意喇!好有心思, 用杏仁包住舊魚, 味道唔會太咸, 好有口感, 好特別!個忌廉意粉都好正, 好CREAMY。如果再黎食

晚上七點半去到, 要等一陣先有位, 都幾多人幫襯啊!!

舖頭細細, 但turnover rate幾高

之後既杏仁龍利柳+黑松露煙肉蘑菇忌廉扁意粉我就非常滿意喇!

個忌廉意粉都好正, 好CREAMY。如果再黎食都想ENCORE呀

PS 朋友話次次餐飲都有唔同, 今次係百香果茶, 之前有柑桔檸檬等。

MENU同餐飲都成日會轉, 成日去都唔怕悶啊
2018-09-20
  • 杏仁龍利柳黑松露煙肉蘑菇忌廉扁意粉
2018-06-15 649 瀏覽
一直都知道有喱間食店,但因地區問題,一直都未有機會去試食,終於的起心肝,專程前往去食一個晚餐。我和老公二人,每人叫咗一個套餐 :1 香蒜牛柳粒飯2 紅咖喱豬肩肉飯首先來個湯,真的非一般的好味,他們不是用人家一般的罐頭忌廉湯,而是自家制作。而羅宋湯裡頭的料,真心的多,而且非常美味。跟著來杯飲料,藍莓果茶,非常有藍莓味而不太甜。之後來個主菜,牛柳嫩滑冇根,熟成程度掌握得十分好,醬汁美味。紅咖啡辣度適中,猪肩肉軟硬適中。食食下見到有埋甜品,之後叫咗一客抹茶心太軟,等候時間大約15分鐘,抹茶味香濃,但可惜略為甜了一些。但整體黎講,這頓飯十分滿意,比一些大集團大餐廳還好上不知多少倍。
我和老公二人,每人叫咗一個套餐 :
1 香蒜牛柳粒飯
2 紅咖喱豬肩肉飯
跟著來杯飲料,藍莓果茶,非常有藍莓味而不太甜。
2018-05-28 1503 瀏覽
半個月前黎到,適蓬小店休息幾日,摸左釘😣;今次黎之前都擔心佢又休息…好彩已經開左門,而且已經半滿😮。小店唔係好大,大概只有20個座位;去到7點左右,門外已經有唔少人等位,不過好在人流快,唔駛等太耐小店地點唔算方便,附近有好多車房,入黑之後人流亦都比較少,但仍然吸引到唔少人黎光顧,應該係因為價錢經濟、選擇又多、食物質素又唔錯;店內有張漢堡既照片,望落好似唔錯,但由於是日套餐較有特色,所以我同朋友都放棄左漢堡餐飲 – 凍檸茶+凍百香果茶後者齋聞已經有彼濃既百香果味,飲落唔會太甜,味道清新餐湯 – 洋蔥湯呢個幾好味,洋蔥雖然已經攪成蓉,但細嘗仍然食到佢既存在;湯內有好多粟米粒,添加口感之餘,亦無咁油膩,不過嫌個湯甜左DE餐 – BBQ醬豬肶肉+朱古力醬裸麥包+牛肝菌汁長通粉+有機三色藜麥沙律 ($70)呢個餐好健康,而且細細份,食完岩岩好唔會太飽;用料豐富,岩哂樣樣都想食d既朋友;沙律菜新鮮,配上酸酸地既醬汁,開胃又好味豬肶肉比相象中既細塊,而且有D韌,但個BBQ醬好好味,所以整體唔錯長通粉裡裡外外都掛滿汁,而且牛肝菌味濃,好食裸麥包有輕微烘過,外層有少少脆,估唔到小店連個包仔都有用心整F餐

餐飲 – 凍檸茶+凍百香果茶

後者齋聞已經有彼濃既百香果味,飲落唔會太甜,味道清新

餐湯 – 洋蔥湯

呢個幾好味,洋蔥雖然已經攪成蓉,但細嘗仍然食到佢既存在

E餐 – 有機三色藜麥沙律

沙律菜新鮮,配上酸酸地既醬汁,開胃又好味
E餐 – BBQ醬豬肶肉

E餐 – 牛肝菌汁長通粉

長通粉裡裡外外都掛滿汁,而且牛肝菌味濃,好食

F餐 – 澳洲燒羊仔扒+薯仔片/焦糖洋蔥/車打芝士醬黑西哥式夾餅+香料炸薯條 ($80)

由於我一直都好中意食夾餅類既野,所以當佢一上枱就好吸引我
,忍唔住即刻拎左件夾餅黎食。夾餅脆身,內餡豐富;餡料除左薯仔、洋蔥、芝士醬之外,仲有蕃茄片同千島醬;

因為料太多,所以邊食邊跌料,雖然食得狼狽,但全餐最愛就係佢!!

羊仔扒嫩熟,帶有少許肥膏,趁熱食有少少羶,但可以接受

炸粗薯條新鮮,外脆內軟,即使只係輕微灑上蕃茜碎、鹽、paprika,但都已經好好味

小店性價比好高,晚市套餐既價錢絕對超值!! 每樣食材都用心製作,絕不馬虎,值得一試再試~
2018-05-25
E餐 – 有機三色藜麥沙律
E餐 – BBQ醬豬肶肉
E餐 – 牛肝菌汁長通粉
2018-05-14 480 瀏覽
Happy saturday,餐湯:甘荀忌廉湯+是日特飲蜜桃茶美式煙肉雙層芝士手打牛肉漢堡包🍔+香料炸薯條🍟$68有機沙律菜🥗*炭燒西冷牛肉🥩*薯餅*茄茸天使麵🍝$48我鍾意黎呢度食因為一個set可以試好多野又性價比高🤣🤣🤣,佢塊炸薯餅入面有沙律醬架👍🏻而且每日都有好多唔同選擇,岩哂貪新鮮又想試好多唔同款既我
Happy saturday,

餐湯:甘荀忌廉湯+是日特飲蜜桃茶
美式煙肉雙層芝士手打牛肉漢堡包🍔
+香料炸薯條🍟$68

有機沙律菜🥗*炭燒西冷牛肉🥩
*薯餅*茄茸天使麵🍝$48

而且每日都有好多唔同選擇,
岩哂貪新鮮又想試好多唔同款既我
2018-05-01 485 瀏覽
去到荃灣,經常都會食王子廚房。由佢係荃昌中心食到佢搬左去車房附近都經常去食。可能食到老闆都認得我地😂。因為佢啲菜式比較特別,第二度食唔到,而且賣相靚又好味,性價比又高,所以我會推介朋友去食。經常食佢唔同既菜式,今日就試下佢話限量供應既兩個餐。C & F餐。之前餐湯有紅湯同白湯選,今晚冇紅湯揀。我平時飲紅湯多啲,因為紅湯感覺好足料同埋健康。而今晚既餐湯係南瓜粟米湯,都幾好飲,粟米好飽滿😋。雞脾扒煎得好好,其中兩塊煎得特別脆,脆到連皮食左都唔覺。好味。忌廉通粉都幾好,平時唔多鍾意食通粉既我都會食晒。至於口袋夾餅入面塞左健康既生菜同蕃茄,都幾吸引,但size太大,上Facebook 睇以為好細,冇諗過咁大份,所以就算我咁大食都食唔晒😅。石班手造意大利蛋麵,賣相好靚。我成日覺得手造麵好西利,因為係人手造💪🏻💪🏻。所以要試下佢,但食完又唔係我想像中咁好味。感覺有少少似伊麵,但石班片幾好味。最搞笑既係隔離左右都係叫呢兩個餐😂。

南瓜粟米湯

烤脆皮雞扒+夾口袋+通粉(F餐)

雞脾扒煎得好好,其中兩塊煎得特別脆,脆到連皮食左都唔覺
。好味

石班片手造麵(C餐)

最搞笑既係隔離左右都係叫呢兩個餐😂。

南瓜粟米湯
烤脆皮雞扒+夾口袋+通粉(F餐)
石班片手造麵(C餐)
2018-03-29 483 瀏覽
到荃灣,周圍都是好吃的嘢食,自從吃了這小店的午餐,每次只要下午在荃灣,都一定會到這間店吃午餐。店內座位不多,大概20個位,不過通常都很快有位,店員招乎也不錯。高水準set lunch,醬汁配菜很用心,豬扒夾著半溶芝士配上特製的番茄醬,小小心思帶出不同層次的味道和口感,午餐每次都會配一個湯和當日特色飲品!每次不同,今天是藍莓茶:)除了飯套餐,這店的burger和咖喱飯也十分出色!上次吃白咖喱豬扒飯,白咖哩汁不只是簡單的汁,每一淡都有粒粒的洋蔥,很香!

南瓜湯
2018-03-22
南瓜湯
2017-11-28 829 瀏覽
見到新小店咁多好評,而我又好懷念好好味嘅漢堡,就試試佢啦首先講最期待嘅主打:芝士漢堡+薯條雖然張相影得差,不過個包嘅賣相好好,手工無馬夫。個包好香包味,外碎內軟,熱辣辣,加上芝麻,香味十足牛肉嘅肉味唔係太濃(不過收咁嘅價錢唔好太高要求),肉有肉汁,調味做得好好,唯一美中不足係我覺得係煎得未夠膿,未能好好咁完全帶到個味。中間有小小驚喜嘅係竟然芝士係可以拉絲,唔係平價一塊芝士。至於薯條,可能用新鮮油炸,薯味比較濃,感覺新鮮,無油膉味。另外一個咖哩羊第一下咬落去嘅,就聞到香料,好多香料,落足料去整,嗰震香味 ,不過自問食得辣,都覺得佢有d偏辣,美中不足。可能漢堡做得好有驚喜,反而呢個咖哩同出面其它X龍咖哩差不多味道,所以只可以話,做得好,不過味道就好大眾。順帶一提,service好好,有禮貌下次會再返黎試其它野
見到新小店咁多好評,而我又好懷念好好味嘅漢堡,就試試佢啦

首先講最期待嘅主打:芝士漢堡+薯條

芝士手打牛肉漢堡

雖然張相影得差,不過個包嘅賣相好好,手工無馬夫。
個包好香包味,外碎內軟,熱辣辣,加上芝麻,香味十足
中間有小小驚喜嘅係竟然芝士係可以拉絲,唔係平價一塊芝士。
至於薯條,可能用新鮮油炸,薯味比較濃,感覺新鮮,無油膉味。

另外一個咖哩羊
咖哩羊

第一下咬落去嘅,就聞到香料,好多香料,落足料去整,嗰震香味
,不過自問食得辣,都覺得佢有d偏辣,美中不足。

順帶一提,service好好,有禮貌

下次會再返黎試其它野
2017-11-25
芝士手打牛肉漢堡
咖哩羊
2017-11-18 685 瀏覽
呢間細細的西餐廳隱身係一條不太顯眼的橫街裡,要不是之前係附近的吉列牛店等位時四圍逛逛,我真係唔會發現佢.難得係呢道發現新大陸(?),當然要揾日去試下啦~平日下午都幾多人去食,第一次想去食時就係因為無位所以食唔到.過幾日後再到訪,幸好只等了10分鐘就可以入座.午餐價錢由$48-68, 包餐湯同飲品. 我地叫左香草田螺忌廉汁西冷牛肉飯同埋王子魚湯忌廉煮海鮮意粉.首先上的係餐湯.羅宋湯同椰菜花忌廉湯都好足料.羅宋湯酸酸甜甜,好開胃.椰菜花忌廉忌湯好香滑,湯中有椰菜花蓉同粟米.從湯就睇得出呢間餐廳的心思.香草田螺忌廉汁西冷牛肉飯忌廉汁的味道不太濃,有淡淡的香草味,但撈埋飯食就顯得有啲淡.醬汁中有4-5粒田螺,幾爽口彈牙.牛肉就有少許韌同埋無咩牛肉味,係比較失色左啲.王子魚湯忌廉煮海鮮意粉魚湯好濃,充滿了海鮮味.海鮮料主要係蝦同釀蟹蓋,蝦都幾大隻幾彈牙.蟹蓋係釀了魚肉,都幾有心思.整個意粉的感覺不錯,只係放左白蘿蔔同意粉一齊食的感覺怪怪的。

餐湯

首先上的係餐湯.

香草田螺忌廉汁西冷牛肉飯

香草田螺忌廉汁西冷牛肉飯

2017-11-09
餐湯
2017-11-15 506 瀏覽
經濟既價錢,食到美味既食物,係出面一個餐既價錢,係度可以食到食兩個餐,而且食物質素好,賣相與味道成正比,好食😢唯一唔好既地方便是搬舖後位置較隱蔽,路痴我自己一個人係唔路識行過來的😆

懷舊寬雲酥法式羊架配班尼芥末籽醬
王子咖哩牛魔王飯
懷舊寬雲酥法式羊架配班尼芥末籽醬
王子咖哩牛魔王飯
聽同事講王子廚房幾好味,所以決定試吓希望可以搵到午餐嘅新餐廳,我哋平時食飯都大約有10多人, 同埋餐廳面積比較細,所以同事話最好早少少book定位。餐廳好好,因為我哋多人,怕到時煮唔切要等好耐,所以提前send咗個餐牌俾我哋,等我哋可以先落order,選擇都幾多,有7款。我哋大約有12至14個人,我地已經佔左餐廳嘅一半位子。首先有餐湯,今日既係南瓜湯,好濃郁,味道好好。落定order果然好,坐低之後等左大約5分鐘到就已經有得食。我叫左炭燒荷蘭豬肩肉+法式牛角包+黑陳醋意粉+楓樹蜜糖蕃茄沙律,個蜜糖蕃茄非常好味😍甜甜地,蕃茄唔會太林,仲幾爽口。牛角包都算脆身無咩特別。個豬肩肉配埋個特製醬汁都幾好味。😋最特別係個陳醋意粉,酸酸甜甜甘幾開胃,仲要配埋爽口既木耳絲,令到個麵更有咬口。環境雖然細小,但整體感覺幾好,店員都好nice~但太多人一齊去的確有d 逼,下次約埋幾個朋友再去食~

是日餐湯
炭燒荷蘭豬肩肉+法式牛角包+黑陳醋意粉+楓樹蜜糖蕃茄沙律
鴛鴦黑白咖哩芝麻五香脆雞脾肉飯
泰式手打蝦餅芝士漢堡
2017-07-28
是日餐湯
炭燒荷蘭豬肩肉+法式牛角包+黑陳醋意粉+楓樹蜜糖蕃茄沙律
2017-11-09 208 瀏覽
荃灣都好多好嘢食, 仲有唔少係小店, 好似呢間咁, 朋友介紹話唔錯, 之前都想去, 不過兩次去到都太多人, 因為店內坐位唔多, 所以一到食飯時間就好多人 今次我地點咗 3 款嘢鴛鴦黑白咖喱腰果魚柳 , 個口感幾得意, 因為有腰果在外, 所以都有咬口, 入面魚柳唔會太油, 唔沾咖喱味道都唔錯, 唔會話冇味, 唔錯海鮮天使麵(忘記咗個名) , 個人對個汁就一般, 不過就喜歡麵質個軟硬程度 , 加上都算足料的, 唔會細細份
今次我地點咗 3 款嘢

鴛鴦黑白咖哩配腰果魚柳飯
海鮮天使麵 (忘記咗個名)
2017-09-23
2017-11-07 172 瀏覽
荃灣近期開了很多漢堡店,店子細細,只有幾張枱,最多可坐十幾人,雖則店子細細,但都坐得舒服,食物水準都不錯。這間王子廚房漢堡系列大約$66-$128, 還跟埋薯條; 咖喱飯系列大約$45-60 (分大,中,小辣)。我和朋友2人星期五晚大約7:30 去到,幸運地唔使等位,我們點了芝士煙肉手打牛肉漢堡包和咖喱豬肩肉飯,漢堡牛肉夠厚,肉質ok, 但煙肉側太乾太硬;咖喱豬肩肉飯, 咖喱味很濃很香,豬肩肉普通,我們叫了小辣還可以接受,如果食唔到辣既話,我見意叫不辣好了。 這餐連埋餐飲埋單都唔使$140, 晚飯黎講算便宜了。
芝士煙肉手打牛肉漢堡
咖喱豬肩肉飯
2017-11-03
芝士煙肉手打牛肉漢堡
  • 漢堡包
2017-10-30 224 瀏覽
王子廚房變成假日食堂後,每個週未都要來吃他們的漢堡!皆因他們每星期的款式也不同🤤再次光臨,這個星期換上了泰式豬肉蝦肉漢堡。包依舊烘得溫而不乾;豬x蝦的肉扒更是有驚喜!混進了香茅等泰國香料,更沒有牛肉般滯。加入了甘荀絲,還配上了生菜和蕃茄。選了沙律代薯條,沙律依舊誠意十足,沙律菜新鮮,且不是一般茶餐廳頹貨(普通生菜沙律醬等等)自調黑醋汁已驚喜不已💕💕(應該是)老闆娘的態度一直都很好,這間店實的很親切👍🏻
再次光臨,這個星期換上了泰式豬肉蝦肉漢堡。

(應該是)老闆娘的態度一直都很好,這間店實的很親切👍🏻