2020-03-29 2273 瀏覽
兩夫婦經營的小店老闆掌廚 老闆娘招待客人座位不多位置亦不太顯眼但有麝自然香 平常價錢但食物十分有質素!今天試的是午餐set:🐷柚子菠蘿沙沙醬燒豬扒🍝香草忌廉扁意粉 🥗煙肉碎沙律 🍞蜂蜜土耳其香草包先來的餐湯粟米忌廉湯 已經感覺好有誠意!啖啖都有野咬有粟米 而且個湯忌廉味好rich 唔係頹頹餐湯!飲完湯正餐來了!先試了沙律同餐包 沙律其實都幾多料! 餐包又有驚喜 香草包烘過又香又脆 搽左少少蜜糖d帶微甜更好味至於主菜菠蘿柚子醬豬扒 個豬扒有咬口但又唔會過韌🍍🍊醬微酸但又同豬扒幾夾!而且豬扒已經好貼心咁切開左忌廉汁意粉亦都有水準食晒成個餐好鬼飽呀.. 🤣餐飲每日都有不同嘅果茶特飲 我當日係鳳梨茶不過我奶茶癮起所以無試咁豐富高汁嘅午餐埋單只係hkd68!! 希望多d 人留意呢間高質誠意小店P.S. 由於店主夫婦要照顧小朋友 有時會有特發事開唔到鋪! 大家去之前可以睇一睇社交平台有無開鋪同當日menu!P.P.S. 喺店外睇剪報先知原來王子最出名係咖哩 下次試!!
兩夫婦經營的小店
老闆掌廚 老闆娘招待客人
座位不多位置亦不太顯眼
但有麝自然香 平常價錢但食物十分有質素!
今天試的是午餐set:
🐷柚子菠蘿沙沙醬燒豬扒
🍝香草忌廉扁意粉
🥗煙肉碎沙律
🍞蜂蜜土耳其香草包
先來的餐湯粟米忌廉湯 已經感覺好有誠意!
飲完湯正餐來了!
先試了沙律同餐包
沙律其實都幾多料!
餐包又有驚喜 香草包烘過又香又脆
搽左少少蜜糖d帶微甜更好味
至於主菜菠蘿柚子醬豬扒
個豬扒有咬口但又唔會過韌
🍍🍊醬微酸但又同豬扒幾夾!
而且豬扒已經好貼心咁切開左

忌廉汁意粉亦都有水準
食晒成個餐好鬼飽呀.. 🤣
餐飲每日都有不同嘅果茶特飲
我當日係鳳梨茶
不過我奶茶癮起所以無試

咁豐富高汁嘅午餐埋單只係hkd68!!
希望多d 人留意呢間高質誠意小店

P.S. 由於店主夫婦要照顧小朋友
有時會有特發事開唔到鋪!
大家去之前可以睇一睇社交平台有無開鋪同當日menu!
2020-03-14 836 瀏覽
今日無意中揾到間聲稱係一人廚房嘅黃店,無論plating定食物都好岀色呀,同埋都無想像中咁慢,根據openrice嘅rating來睇,似乎未係太多人熟悉呢間餐廳,大家快啲同我推爆佢呀🔥🔥🔥牙買加醬燒荷蘭豬扒🐖。諾曼第忌廉意粉🍝。蜂蜜脆法包🥖。日本海蜇沙律🥗$68🥗:個醬好開蜇,加埋海蜇好有口感,無諗過可以有咁嘅配搭🥖:超脆,加埋蜜糖味道好特別好夾🍯🐖:好嫩口,一啲都冇小金最怕嘅乾乾柴柴感,而且都做到少許juicy嘅感覺,加上係汁真係好好食😋🍝:意粉感覺overcooked左少少,食落有啲淋,無乜咬口,個汁感覺上有啲淡煎封紐西蘭青衣魚柳🐠。鹽燒牛脷🐂。rosemary sauce配有機沙律菜🥗(或配香料炸薯條或白飯)$78🐠:煎得好香,好入味,係細塊左少少同有少少散🐂:外脆內軟嘅口,簡直食到停唔到口套餐包湯及飲品(凍飲+$2)是日餐湯:粟米忌廉湯🌽雖然無粟米粒無乜口感,但味道中上,絕不馬虎架是日推介飲品:熱藍莓茶(亦有凍嘅提供)🍵幾特別,好大杯,好香藍莓味又唔太甜

🥗:個醬好開蜇,加埋海蜇好有口感,無諗過可以有咁嘅配搭

🐠:煎得好香,好入味,係細塊左少少同有少少散
🐂:外脆內軟嘅口,簡直食到停唔到口

套餐包湯及飲品(凍飲+$2)
2019-12-28 2948 瀏覽
去荃灣行街度度都好似好多人排隊食飯,特別係黃店,行行下入咗內街見到呢間比較少人等,搵一搵原來都係黃,正好🤪🔸羅宋湯、忌廉甘荀湯最快到嘅餐湯,我地各自都覺得自己嗌個款好飲啲,我投忌廉甘荀湯。另外仲有跟餐飲,突然覺得呢個價好抵食!🔹鹽燒牛脷 鑊仔牛柳蛋黃白酒忌廉天使麵檸檬醬竹炭包 菠菜仔沙律 $68兩款肉驟眼睇分唔到,食落就知牛脷好食好多,好濃味而且juicy男友話比較之下牛柳失色咗啲,但我覺得都ok呀,熟度剛好又唔韌~我因為鍾意食天使麵所以揀呢款,個麵都夠醬汁又唔會太腍,同埋份量都夠,感覺再多啲就會好膩😂🔫🔸班布尼芥末籽醬燒澳洲羊肶扒配牛肝菌醬忌廉意粉 紅酒香草汁 $78羊扒出色呀!兩人同時讚好食=堅好食同埋呢款意粉個汁好食啲,加咗木耳絲有啲中式😂但口感同味道都多啲層次~ps 餐廳寫明一人廚房要等耐少少,不過等耐咗都覺得好食嘅證明真係唔錯,款式多元化得黎又幾有心思,值得回頭食😗// #💛店王子廚房 (荃灣)荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖

🔸羅宋湯、忌廉甘荀湯

🔹鹽燒牛脷 鑊仔牛柳
蛋黃白酒忌廉天使麵
檸檬醬竹炭包 菠菜仔沙律 $68

🔸班布尼芥末籽醬燒澳洲羊肶扒
配牛肝菌醬忌廉意粉 紅酒香草汁 $78
羊扒出色呀!兩人同時讚好食=堅好食

/ #💛店
王子廚房 (荃灣)
荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
2019-12-21
聖誕節
本身一早bookmark左呢間,但因為人多等得耐+早排裝修,就冇去,今日醒起應該裝修完,就去左啦。應該唔太多人知佢重開返,所以得一半枱有人,唔洗排隊真好D午餐定價都好平,款式都比較特別。我就點左個D餐(因為雞好似冇咁肥)跟餐會有湯送,可以揀忌廉or羅宋湯,羅宋湯都多菜+紅蘿蔔,酸酸甜甜幾開胃。個雞塊有我隻手掌咁大塊,新鮮即煎起既,個外皮好脆,食落有油脂香,好juicy。個黃咖哩真材實料,好多雜菜粒、又有好大舊既薯仔,少少辣(但我食得辣),味道唔算太濃郁。而個飯都整得好用心,舖左娃娃菜+木耳做裝飾,又可以增加口感值得一讚既係成間店得一人主理,但都好有效率
本身一早bookmark左呢間,
但因為人多等得耐+早排裝修,
就冇去,今日醒起應該裝修完,
就去左啦。

應該唔太多人知佢重開返,
所以得一半枱有人,
唔洗排隊真好

D午餐定價都好平,款式都比較特別。
我就點左個D餐(因為雞好似冇咁肥)

跟餐會有湯送,可以揀忌廉or羅宋湯,
羅宋湯都多菜+紅蘿蔔,
酸酸甜甜幾開胃。

個雞塊有我隻手掌咁大塊,
新鮮即煎起既,個外皮好脆,
食落有油脂香,好juicy。

個黃咖哩真材實料,
好多雜菜粒、又有好大舊既薯仔,
少少辣(但我食得辣),
味道唔算太濃郁。

而個飯都整得好用心,
舖左娃娃菜+木耳做裝飾,
又可以增加口感

值得一讚既係成間店得一人主理,
但都好有效率

2019-12-15 747 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------#黃店 💛-小店係一人廚房,所以要耐心等候。有多次支持罷工。-黎緊想繼續介紹黃店,但人手有限,有黃店推介可以inbox我,要大大力推薦比更多人去懲罰佢!!!----------😋柚子蜜糖漿燒脆皮雞脾扒+磨菇忌廉意粉+菠菜仔沙律+檸檬醬法包+餐湯+飲品 $68雞脾扒好滑皮好脆,柚子蜜糖漿好清新唔會覺得肥膩,配雞扒好正。磨菇忌廉意粉好濃郁,每條意粉都充滿忌廉醬。餐湯有羅宋湯/忌廉湯,2款都好濃好足料。----------🔎王子廚房🚩荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
#黃店 💛
小店係一人廚房,所以要耐心等候。有多次支持罷工。
🔎王子廚房
🚩荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
柚子蜜糖漿燒脆皮雞脾扒
柚子蜜糖漿燒脆皮雞脾扒
2019-11-01 988 瀏覽
餐廳下午有落場時間,加上開店時間有時會唔同,建議大家去前去佢地facebook睇下先,仲可以順便睇定是日套餐有啲咩😉雖然去前已經睇左Facebook,但都可能會出現以下去到門口先知要遲啲開嘅情況😅店面唔大,檯同檯之間較迫,但裝修環境都唔錯。套餐附湯同熱飲,飲品仲可以唔駛加錢揀是日特飲添。湯方面今次揀左羅宋湯同紫薯忌廉湯,忌廉湯用紫薯幾特別,雖然飲唔出紫薯味,但口感濃滑😋紐西蘭魚柳  ·  脆皮雞髀扒套餐,跟香草蒜蓉汁同香草薯條。食物調味啱啱好加上熱辣辣上,好味😋朋友點左日本紫菜  ·  板燒雞腿芝士漢堡包套餐,跟香草薯條。呢個其實我都好想點😚包好軟熟、雞扒大大塊配上芝麻醬,味道好夾。好味到朋友連平日會揀返漢堡包入面啲青瓜、蕃茄都完全食哂👍🏻👍🏻整體黎講,食物質素好好、份量適中、價錢對比質素黎講算平啦,唯一較希望改善就係上菜實係幾耐,明白只有2人顧店,已經做唔停手,所以有心想試嘅朋友除左去前睇定食咩,等坐低可以即點餐外,都要帶定啲耐性同話題去,咁等食物時你就可以同朋友傾住傾住等,唔會咁煩躁啦😎

店面唔大,檯同檯之間較迫,但裝修環境都唔錯。

羅宋湯  ·  紫薯忌廉湯

紐西蘭魚柳  ·  脆皮雞髀扒套餐

日本紫菜  ·  板燒雞腿芝士漢堡包套餐

2019-10-22
羅宋湯  ·  紫薯忌廉湯
紐西蘭魚柳  ·  脆皮雞髀扒套餐
日本紫菜  ·  板燒雞腿芝士漢堡包套餐
2019-10-12 805 瀏覽
今天第一次幫襯,不熟悉荃灣的,比較難找到。雖然等位時間長一些,但味道非常好 ! 值得的。近期嘗過最值得再幫襯的美味食店之一。我阿媽話一定要再嚟幫襯啊 ! 明顯這裡沒用味精,食完都唔會口渴唔舒服呢 !!! 首先點的粟米忌廉湯,相信是新鮮忌廉打出來的,正 👍。另外最想讚廚師整的菠蘿乳酪,配埋脆脆的雞脾排,絕 👍👍 。仲有個有機沙律配的醬汁,也是一絕👍👍👍啊! 總之值得幫襯的美味小店啊 ! 👍👍👍👍👍👍
2019-10-08 609 瀏覽
原本打算book位吃Lunch,又話要在電話落單先可以book位,個個都知你餐廳餐牌是什麼嗎?再打去Book 位又要聽錯order又要質疑我的選擇,最後仲要話唔做我生意,祝你好運啦,咁嘅態度。
2019-09-02 811 瀏覽
喺荃灣愉景新城番工既打工仔,相信都唔會為食而煩惱,因為附近的確有好多不同種類既餐廳,但如果要講出一間平民又好食既西餐廳,相信王子廚房會既一個好選擇。其實已經黎過多次,多數都係食午餐。佢地既選擇都算多(店主會每日facebook update餐牌),通常駐場既都會有咖喱,而我比較中意既係一個相較輕盈既廉價沙津配意粉餐,貪佢平得黎又有幾款野食,今次黎食亦都係點佢地呢個餐食。首先佢地個餐湯亦好出色,夠濃味之餘又相當夠熱,唔會煮到個忌廉湯好"傑"。黎到所講既性價比高既主菜,薯餅夠脆,意粉夠入味,沙津菜配特製醬夠惹味!另外送熱飲,或錢轉凍飲。讚左咁多好野,都講番少少可挑剔既野,由於餐廳主要係夫婦檔打理,有時上餐時間會相較耐,未必適合快黎快去既食客。同埋屬於小店形式,開放時間會比正常連鎖式餐廳短/不定時,但佢地會每日update facebook更新近況。總括黎講,係午餐/晚餐既好選擇,店主不時會出黎同食客傾計,好彩既話仲要見到佢地個可愛女(見圖)  XD
栗米忌廉湯

沙律菜薯餅配煙薰鴨胸茄茸意粉
另外送熱飲,或錢轉凍飲。
2019-08-30
栗米忌廉湯
沙律菜薯餅配煙薰鴨胸茄茸意粉
2019-07-12 1008 瀏覽
未入餐廳已感覺到老闆放左好多心機係餐廳,因為係門口已經貼左好多老闆囡囡嘅相,將餐廳當係屋企咁放滿家人照片,將餐廳當成屋企咁裝飾,讓客人感到溫暖,有家嘅感覺。餐廳位並唔多,所以每到午飯時間一定坐滿人,想要係到食午餐…一係早D黎,一係要過左食飯時間,又或者要比耐性等位~~~~所有食物都係即叫即造,保證新鮮,所以坐低後都要比D耐心等一等啊~~~~每日午餐都有大約6-7款選擇,咖哩係呢到嘅招牌菜,但最近天氣悶熱,所以揀左A餐– 有機沙律菜+香煎嫩滑龍利魚+薯餅+茄茸天使麵,因為A餐係凍食嘅,會比較開胃。每個餐都會跟餐湯,呢到嘅羅宋湯絕對真材實料~~~~睇睇,係咪好多料呢~~~~而且我中意佢無一般羅宋湯嘅辣味,而蕃茄味又濃主菜出場喇~~~~~~沙律菜好新鮮,配上酸酸甜甜嘅汁,好開胃龍利魚好鮮嫩,外層嘅炸漿好薄,配沙律菜一齊食,好清新。或者可以配則邊嘅千島醬,又有另一番味道。薯餅脆卜卜,茄茸天使麵亦沾滿蕃茄,每一啖都有好香濃嘅蕃茄味,天使麵煮得剛剛好,唔好過淋或過硬~~~

羅宋湯

主菜出場喇~~~~~~
有機沙律菜+香煎嫩滑龍利魚+薯餅+茄茸天使麵

沙律菜好新鮮,配上酸酸甜甜嘅汁,好開胃

2019-06-28
羅宋湯
  • 香煎嫩滑龍利魚
2019-05-04 1023 瀏覽
餐單總是令人驚喜已經有好一段時間無來了其實地理位置好好 不過自己就住得比較遠,所以為食嘅我,點樣懶都要的起心肝過嚟食好幸運地,一行過就已經咁啱唔使等位 最驚喜,一坐底再望下個餐牌最鍾意食杏仁魚柳系on the list.賣飛佛 個人極力推介王子文也杏仁龍利柳芝士漢堡包溫馨提示佢哋整嘅餐湯都好好飲今次飲嗰個係粟米甘筍湯 忘了相機食先講返個 王子文也杏仁龍利魚柳先佢呢一個杏仁魚柳總係令我欲罷不能上菜賣相極好 魚柳用左杏仁片包住 外層黃金香脆 內層肉嫩多汁 香脆麵包 香脆而散發著牛油香配埋醬汁一齊食簡直係 好味到震仲有佢哋個沙律好有heart ga,有好多唔同嘅配料 味道酸咪咪好開胃題外話有時都覺得好煩惱,餐單上款款都咁好食要係咁多美食之中揀一樣我每次都覺得真係好難取捨
餐單總是令人驚喜
已經有好一段時間無來了

好幸運地,一行過就已經咁啱唔使等位
最驚喜,一坐底再望下個餐牌
最鍾意食杏仁魚柳系on the list.

賣飛佛 個人極力推介

我每次都覺得真係好難取捨

2019-04-26
  • 王子文也杏仁龍利魚柳芝士漢堡
2019-01-09 861 瀏覽
呢間餐廳位置唔顯眼 但都吸引好多人去食 可以估到食物質素系有番咁上下🤔👍👉白咖喱雞扒配意粉($66)白咖喱適合中意食辣但又凈系可以食少辣嘅人😛白咖喱味道濃郁 有淡淡的奶油味加上微微的辣😏個雞扒本身嘅味道唔會比白咖喱完全蓋過廚師將雞扒煎至剛熟唔鞋口 仲保留左滿滿的肉汁 功架十足🤤性價比高🤷而我朋友就叫左漢堡包黎食 大家有興趣可以黎呢間試下 相信會令你覺得呢間餐廳系性價比高🤣👉是日特飲:芒果茶我就叫左熱芒果茶 對比其他店 呢間唔會死甜 啱我呢啲唔中意飲太甜嘅人💃飲落去會聞到好香芒果味 可以一試
👉白咖喱雞扒配意粉($66)
👉是日特飲:芒果茶
2019-01-09
2018-12-17 1917 瀏覽
王子廚房係荃灣,聽同事講話好好味的,但係未食過,今日有機會同同事嚟食,店子好細,得幾張枱,要12點之前去先有位。午餐選擇也有8款,也幾多。我揀豬扒,同事也分別揀唔同既嘢。這裏的漢堡好多選擇,聽說味道很好。可惜今日午餐的口味不是我喜歡的!餐湯是甘笋忌廉湯,好橙的顏色,少少香草,味道幾好,不濃不淡。剛好。跟餐的蘋果茶,好深的顏色,唔甜的,幾特別!有機沙律菜,嫩滑龍利魚柳,薯餅+茄茸天使麵,賣相十分精緻,同事說份量都好足夠,沙律好fresh,天使麵也是好開胃,蕃茄酸酸甜甜。蜜糖芥末荷蘭厚切豬扒配迷迭香燒肉汁,本來轉了焗飯,後來來到也是沒有,應該漏了。豬扒不是好厚。有d芥末幾惹味,迷迭香味道好出。紅咖哩牛臉肉,新鮮手打手肉。好大碟牛肉,好香咖哩味,特別的味道,不是一般可以食到的。唔係十分辣。牛肉夠淋,送貨一流!!燒紐西蘭羊肶扒+法國松露天使麵+楓葉蜜糖蕃茄沙律,羊扒好正,紅酒燒肉汁,大塊又唔肥,好淋好香,天使麵好大碗。蟹肉,煙肉,真姬菇卡邦尼蛋黃忌廉意粉,這個賣相好吸引,好香同用料豐富。店子小小,只有一個廚師一個仕應,所以要等耐d,但是值得的!!

午餐選擇也有8款,也幾多。我揀豬扒,同事也分別揀唔同既嘢。

跟餐的蘋果茶,好深的顏色,唔甜的,幾特別!

2018-11-21
2018-12-06 705 瀏覽
難得入荃灣搵朋友, 梗係順便食好西。今次試呢間在於感覺室內裝潢簡潔又高樓底, 視野廣闊好舒服, 食慾都大增! 晚餐既set好似好heavy, 吾緊要有quota! 簡單就好! 白色為主調, 很光猛!簡潔!又有大白蜆! 又有幾塊牛柳! 好飽啊! 焗飯非常香! 咖喱味好濃, 吾太辣, 正合我口味!

簡單就好!

白色為主調, 很光猛!簡潔!

又有大白蜆! 又有幾塊牛柳! 好飽啊!

焗飯非常香! 咖喱味好濃, 吾太辣, 正合我口味!
2018-11-13 588 瀏覽
        很久沒有和老公拍拖了,出來享受二人世界了。平時都是我在家煮,即使外出用膳,要不和一大伙朋友,就是和彼此的家人,因此恰好碰上沒有約的週末晚上,我建議不如倆口子選一間氣氛環境都不錯的餐廳,好好地輕鬆一下吧。很多人享受二人世界都喜歡去酒店吃自助餐、在商場內吃西餐,但我卻喜歡嘗試不同的特色小店,於是在網上就搜尋到這一間。  地點雖然有點偏遠,但我看網上說有時候需要排隊等位,可想而知還是頗受歡迎的吧。  我們大概七點多才到達,其時人不太多,我們很輕易就能找到座位。  我忘了拍下餐牌,我點了一個類似全日早餐的晚餐,包括牛油香草包、香草焗薯角、焗蕃茄、豬肉腸、黑松露炒蛋、雞肉片和黑醋沙律,餐湯則要了南瓜忌廉湯,飲品則是熱檸水。  老公則鍾愛羅宋湯,要了BBQ醬烤豬鞍香草蕃茄意粉,他喝凍檸茶少甜。  湯很有驚喜,除了南瓜味濃之外,還吃到了很爽口清甜的粟米粒,加上忌廉,口感極為豐富,香濃軟滑又爽口,讓人感到用心。  因為店家強調是小店經營,人手會緊張,所以請顧客耐心等候,所以我們也還是等了一陣子才有主菜。  主菜上來的時候,我說像是我們平日在別的餐廳點的全日早餐,我蠻喜歡這些配搭的,因為

主菜上來的時候,我說像是我們平日在別的餐廳點的全日早餐,我蠻喜歡這些配搭的,因為每樣東西都有一點,有包,有肉,有腸,有蕃茄,有蛋,有沙律,有薯角,而且吃下去不會很油膩,每樣有一點,仍感覺很輕盈,擺放得也很精緻,不會太飽滯。因為食物本身都加有香草,不需要用上店方供應的醬汁都已經很好吃了。

老公的一個餐味道則較為濃烈,羅宋湯很足料,而豬鞍很大份很厚身,比他的手掌更大更厚,他說所配的意粉的醬汁稍為酸,但我個人可以,不算太酸,店家供應了醬汁,但我覺得同樣不需要醮了,因為本身已很內味,而且很煙靭,真的很不錯。

這間小店很用心。而且不用加一。

我們吃過後已八點幾,門外有不少人在等候,加上餐廳內空間有限,所以我們就不好意思坐太久了。

有一個不方便的是,若借用洗手間,店員會指示食客出門向右拐彎然後在後門進入,懷孕女士、長者或小孩借用洗手間便需注意了。
南瓜忌廉湯
BBQ醬烤豬鞍
題外話/補充資料: 很久沒寫食評,吃到了這間用心的小店忍不住上來寫,順便看看過去的食評,原來很多我過去光顧過的餐廳均已結業,每一間光顧過的食店,都有著我與陪同我用餐的親友的美好回憶,因此決定再次執筆書寫食評,紀錄生活中的味覺回憶。
2018-11-10
南瓜忌廉湯