2022-02-12 701 瀏覽
疫情期間飲茶,其實都真係搏一搏不過家中長者強烈要求要去飲茶,都冇辦法啦!比起平時,都係少人,枱與枱之間嘅距離都算疏,枱與枱中間較近嘅,都有間板!早茶有特價,有點心孖寶。星期六早茶咁少人,都真係好少見…..希望疫情快啲過去,快啲回復正常啦。銀魚仔肉餅飯,都幾好味雞包仔鴛鴦燒賣,好欣賞佢呢個配搭!依家二人一台,等人兩樣都可以食到。讚!粟米魚肚粥不過想講講,呢度啲碗碟真係洗得唔係太乾淨,希望管理人士反映一下,謝謝。
疫情期間飲茶,其實都真係搏一搏
不過家中長者強烈要求要去飲茶,都冇辦法啦!

星期六早茶咁少人,都真係好少見…..

希望疫情快啲過去,快啲回復正常啦。

銀魚仔肉餅飯,都幾好味

雞包仔

鴛鴦燒賣,好欣賞佢呢個配搭!依家
二人一台,等人兩樣都可以食到。讚!

粟米魚肚粥

2022-01-29 293 瀏覽
年終無休咁開,成日都咁好生意,海鮮平過自己煮,真係抵食,每人幾十蚊,龍蝦兩煮晏晝食,幾豪,無法啦,冇晚市,唯有早啲食,侍應話依家冇落埸,4:00 已經開始晚市,早午晚三餐可以一齊食🤣
2021-12-21 508 瀏覽
冬至食飯,遲咗訂位,訂唔到同商場嘅海港,唯有食呢間……點知出事……嗌左個四人餐,加多個片皮鴨。因為有小朋友,所以嗌多兩個壽桃包。甚少見酒樓係會先上炒飯同伊麵,上菜次序有d奇怪,不過都無乜所謂……壽桃包一落單已叫侍應可即上,但最後都係差不多食晒所有嘢先到。一搣開個包,見到入面原本應該橙黃色嘅鹹蛋黃比平常暗淡,有d似蓮蓉嘅顏色,本來都無為意,但一食落去……不得了🥶🥶🥶有咸魚味!!!🤮差d嘔……搣開另一個……未至於有咸魚味,但都明顯唔太新鮮🤢呢間嘢真係絕無下次……嚇死人🤮🤮🤮🤮

搣開另一個……未至於有咸魚味,但都明顯唔太新鮮🤢

呢間嘢真係絕無下次……嚇死人🤮🤮🤮🤮
2021-12-21
從未試過食飯食得咁唔開心😡😡😡😡如果有10個劣,一定比足10個劣😥😥😥攪笑嘅C區,講好用晒安心出行,可以6個人一張檯,我12個人應該喺分兩張6人檯,點知6人檯喺4個人之後有間板再加2個!都無辦法!我打電話訂檯時間咗喺咪有片皮鴨餐,可唔可以訂,聽電話果果話我地有好多款片皮鴨餐,您到時嚟到再揀啦!我問有無得訂,佢話無!到攞檯點菜竟然話片皮鴨賣晒,職員話今日好好生意賣咗10幾隻,咁大間酒樓每晚賣得10幾隻片皮鴨😱😱都坐底咗,唯有叫其他餐,我點咗個4人龍蝦餐同小菜孖寶餐,點菜紙交比個姐姐,我仲同佢講兩檯一樣咁落!點知格離檯食到第3個菜我地都有菜上,我就問職員,佢話我點2個餐,諗住我喺兩邊分!我問佢唔知喺點頭先個姐姐聽嘢喺咪有問題!我比張點菜紙佢時講得好清楚,兩張檯一樣咁落!小菜同樓下金記無分別,分別就喺佢價錢貴好多,味道一般!龍蝦伊麵,龍蝦無肉,得殼,好奇怪連龍蝦腳入面都可以無肉🤔🤔到10點左右,見到有人推隻片皮鴨出嚟!咁啱終於見到個經理就問,點解仲有片皮鴨,經理話客人訂咗!我話點解我尋日打嚟訂檯話無得訂,叫我嚟到再揀😡😡大家要注意店鋪收10:30,但9點就開始趕客!埋單時無問我地要唔要泊車單
從未試過食飯食得咁唔開心😡😡😡😡
如果有10個劣,一定比足10個劣😥😥😥

小菜同樓下金記無分別,分別就喺佢價錢貴好多,味道一般!
龍蝦伊麵,龍蝦無肉,得殼,好奇怪連龍蝦腳入面都可以無肉🤔🤔

我話點解我尋日打嚟訂檯話無得訂,叫我嚟到再揀😡😡

大家要注意店鋪收10:30,但9點就開始趕客!
埋單時無問我地要唔要泊車單!
到埋完單問佢我要3張泊車單!
1個回覆好!轉頭攞比您,當時佢喺攞住我張單同錢!
等咗一陣再唔見攞泊車單比我,我再追,第二個就話,您地一齊埋單分唔到兩張單!我話咁您幫我分返兩張單囉!
再嚟一個職員話要攞泊車單一定要比信用咭,咁我話好!您攞返D錢嚟,我比咭,佢又話佢地埋咗數!

我真喺未見過一間咁嘅酒樓服務,大排檔不如,我平時去食晚飯,人地行埋嚟埋單時已經問需唔需要泊車單?
如果要電子消費先至做到免費泊車,人地已經即時講!

總括一包:唔洗錢都唔會再去嘅酒樓
2021-08-22
2021-06-28 2623 瀏覽
呢日訓到好晏先起身, 就決定去太古城嘆返個下午茶。我地之前去過銅鑼灣間玉桃軒酒家飲茶, 感覺唔差既, 今次就試下太古城既分店。高湯海皇灌湯餃– 餡料滿滿, 用料十足, 大大隻, 配埋高湯同食, 好味道。 蟹籽蒸燒賣皇 - 燒賣大大粒, 豬肉彈牙, 夠鮮味。 玉桃晶瑩蝦餃皇– 蝦肉滿滿, 皮夠薄, 唔錯。鬆脆鮮蛋撻仔 – 可能我地太遲黎, 蛋撻明顯已凍, 唔好食。班頭腩炒麵 – 炒麵底煎到脆卜卜, 班頭腩啖啖肉, 鑊氣十足, 唔錯。玉桃軒酒家(康怡廣場) 太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M1號舖港鐵太古站A出口
呢日訓到好晏先起身, 就決定去太古城嘆返個下午茶。

蟹籽蒸燒賣皇 - 燒賣大大粒, 豬肉彈牙, 夠鮮味。

玉桃晶瑩蝦餃皇– 蝦肉滿滿, 皮夠薄, 唔錯。

玉桃軒酒家(康怡廣場)
太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M1號舖
港鐵太古站A出口
2021-04-03 3158 瀏覽
朋友聚會,見個片皮鴨4人餐都幾抵食,所以就叫左。有片皮鴨兩食,隻鴨都幾大,侍應喺旁邊片鴨,我地聽到啲皮好脆~ 上枱個樣都唔錯,我覺得呢個係全餐最好味嘅菜色。另外㨂左珍菌炒鴨粒,唔記得影相,個樣唔討好,味道都普通,好一般...條魚呢唔算大條,上枱時已經係微暖😕,味道正常,熱啲會更好。㨂左沙嗲牛肉炒芥蘭,牛肉一般,無肉味,太多鬆肉粉,沙嗲味濃,有啲辣,好明顯係用嚟蓋住啲牛肉嘅不足.... 小菜比較細碟,似2人份..滑蛋蝦仁,個蛋幾滑,味道唔錯,係第二好食嘅餸,但份量都係較為少。呢個套餐$498,4個人加多兩碗飯,連茶位埋單$645... 應該係用餐嘅原價加一。
朋友聚會,見個片皮鴨4人餐都幾抵食,所以就叫左。

上枱個樣都唔錯,我覺得呢個係全餐最好味嘅菜色。

條魚呢唔算大條,上枱時已經係微暖😕,味道正常,熱啲會更好。

2021-03-27 1960 瀏覽
星期六中午,康怡廣場周圍都冇位,只有這間茶樓不用等入邊好多吉位。不想再周圍行唯有你去食嘢。食物種類少,味道一般,叫了個皮蛋瘦肉粥超鹹,香片茶也超淡。茶樓人手明顯不足,舉手多次也沒有人理會。最後埋單時你可唔可以比張$400嘅泊車飛,極不禮貌地說我整個早上最大嗰張單是我哋那張三百幾蚊。如此謊話也說得出,簡直當客人係傻瓜,驟眼望落也有很多四人枱。最後再三要求下竟然說,電腦印不到出來,叫我哋去其他舖頭買嘢搭單。整個香港廣場沒有一間食肆是如此態度,不會再來了!
2021-03-27
這天和朋友在太古吃下午茶,朋友建議到這店,說附近的食店下午茶時段都要等候入座,這店則不用,而且點心不錯,於是就到這店來,果然直接有座位。點了叉燒包、雞包仔、蒸排骨、雞扎、牛肉腸粉、叉燒腸粉、春卷、沙律明蝦角和煎堆仔9款點心合共15碟。朋友說的沒錯,這店的點心質素不錯。叉燒包和雞蛋仔包皮柔軟,內餡味道不錯。蒸排骨和雞札味道好,兩款腸粉的粉皮尚算幼滑,內餡不少。春卷皮脆,餡料充足,味道也佳。沙律明蝦角就不太好吃,因為皮太厚,餡料不多,煎堆仔也只屬一般。這店下午茶時段的優惠不算多,所以我們沒有點炒粉麵,而一行六人共點了15個點心,結帳後每人要付$70 ,我覺得有點貴,這相信也是為什麼這兒不用等候入座。
2021-01-27 1496 瀏覽
星期日飲茶,點心大致中上水平,選擇也夠豐富。夥計招呼是不錯的,當然人手看得出不足,不過因為疫情關係,每間餐廳都是這麽少人手吧。以這個價錢來看,性價比也算是不俗的了。
2021-01-24
2020-12-31 1118 瀏覽
本身諗住大除夕開開心心飲個早茶個男經理態度差到 連我一向只睇唔寫食評既人都忍唔住要寫飲茶要寫點心紙 寫完就舉起 係正常架啦?!個男經理邊汁緊枱邊大聲係還處「喝」返轉頭:都話等陣囉 真係O哂咀 難道我要睇你幾時得閒先舉起?難道我係遞比你睇(明明有其他員工)?本身佢講呢句都唔係啲咩問題 而係個態度係差到好似鬧你咁 簡直想趕客走都已經忟忟地 仲要全程都要聽住佢把聲飲茶 都唔明點解佢可以keep住non stop講野....
本身諗住大除夕開開心心飲個早茶
個男經理態度差到 連我一向只睇唔寫食評既人都忍唔住要寫

飲茶要寫點心紙 寫完就舉起 係正常架啦?!
個男經理邊汁緊枱邊大聲係還處「喝」返轉頭:都話等陣囉
都已經忟忟地 仲要全程都要聽住佢把聲飲茶
都唔明點解佢可以keep住non stop講野....
早餐
2020-10-05 1480 瀏覽
上星期六到這間玉桃軒飲茶,不能訂座只能排隊,人非常多等候時間過長。食物方面,油炸食物選擇非常多,非常香口。但包點的選擇比較少,蒸的點心更加少,若是正在減肥的你並不建議到這間茶樓,因為所有食物油份都非常高尤其是炒粉麵飯。衛生碗碟清潔等都一般,不要期望過高。但若是星期一至五下午茶都有七折,尚算抵食。推介食物包括沙嗲魷魚,炸雲吞,班球炒面,叉燒酥但現時已轉餐牌沒有供應,馬拉糕,迷你蛋撻。茶樓距離停車場比較遠,但有泊車優惠,建議星期一至五惠顧。
2020-09-29 1126 瀏覽
飲早茶,叫了蝦餃兩粒,一碟蝦腸,兩款也是特點,蝦餃普通至極,街邊有些不設堂食的蒸點心外帶店舖也比它出色。蝦腸是我一生吃過最難食的特點。蝦腸的蝦用了劣質蝦,三條腸粉有八九隻,我有一半以上不是吐了就是掉了。完全是茶餐廳用來炒星洲炒米的透明蝦,好難食。 星米的蝦是用來點綴,但蝦腸的蝦是整點心的主角,至少用用來整蝦餃燒賣的蝦我會不寫此食評。簡直當食客係弱智,對顧客的一種侮辱。腸粉包皮一夾就散,員工看到有顧客卻不出來,站在門口久久沒人招待。如要說優點,只有蝦餃皮夠薄,裝修還算新,外觀還算整潔。
如要說優點,只有蝦餃皮夠薄,裝修還算新,外觀還算整潔。
蝦腸
2020-09-29
$70 (早餐)
2020-08-20 1443 瀏覽
今日(20/8/2020),來到這酒家,下午茶時間,酒家約有八成枱已有客,當然限聚令仍是每枱2人,侍應人數不足,門口沒有職員把手,體溫是客人自己量,無人招呼,企了一會才有侍應,因未執枱,又企多陣,先被安排在很入位置的枱。點心紙劃妥,奈何,無侍應,唯有行去較前位置搵侍應交點心紙,當時侍應忙於執枱,接過點心紙,執妥枱才去入單。共點了六個點心 ~ 金粟香煎墨魚餅、蠔皇叉燒包、黑椒金錢肚、蟹籽蒸燒賣皇、五香咸水角及蜜汁叉燒滑腸粉。點心尚算好味,金粟香煎墨魚餅餡料好足,五香咸水角皮很薄及彈口,黑椒金錢肚很入味。明白疫情期間,計算職員返工很難,所以理解。這餐茶最不滿是咸水角放錯鄰枱,該枱客正在進食中,鄰枱客表示放錯枱,送餐的侍應收回,在沒有道歉下放上枱,雖則全程都見到,但都考慮了一會是否應進食。

金粟香煎墨魚餅

蜜汁叉燒滑腸粉

五香咸水角

蟹籽蒸燒賣皇

蠔皇叉燒包

黑椒金錢肚

明白疫情期間,計算職員返工很難,所以理解。

2020-08-20
2020-07-04 1065 瀏覽
一間酒樓點解咁少人食,係有原因,太古城附近有間叫玉桃軒酒樓。服務員唔知道自己嘅身份,以為轉咗做清潔阿姐企喺度淨係識得打牙骹。衛生環境十分污糟,地氈十年冇吸過,侍應给碗碗碟碟,仲有唇膏蹟,唔使估就知之前茶客一定係一位红唇女士.order咗份炸物唔知以為食緊凍盤,懶到連放微波爐反叮嘅質素都冇。叫咗碟韭黃係韭黃蒸蝦腸,啲所謂鮮蝦仲細粒嗰啲蝦米,一條韭黃都冇。好彩擘開隻眼嚟食,D腸粉皮以為食緊沙葛,正粉皮。

一間酒樓點解咁少人食,係有原因,太古城附近有間叫玉桃軒酒樓

韭黃韭黃蒸蝦場,啲所謂鮮蝦仲細粒嗰啲蝦米,一條韭黃都冇。
  • 份炸物唔知以為食緊冷盤
  • 懶到擺喺微波爐嘅步驟都冇做
2020-06-26 893 瀏覽
一家人到這裡吃晚餐,因一年前吃過也不錯,但今次經驗,以後一定不會再來,無論食物質素和服務都非常非常差,尤其服務態度,根本係唔想你再光顧,首先點了填鴨餐,落了單約十分鐘,有位侍應不是對着我們講話,路過拋低一句冇鴨,我們都不知道原來跟我們講,過了一會,問清楚,佢話:冇呀,講左啦!發生什麼事,不止一個是這樣,好幾個都好像唔想做咁,還有端上食物的溫度是暖的,隻雞是凍的,非常受氣的晚餐,永遠都不會光顧!
2020-06-23
父親節