2019-08-03 234 瀏覽
這些日子儘管「外出」的意欲減低,但飯也始終要吃,相約舊日留學的幾位同儕聚餐,一談未來的打算。我們數位也喜歡吃粵菜,不是老了,而是粵菜的精湛及「熟識」的味道確實是引人入勝,尤其對我們「幾隻海龜」來說。餐牌的首頁必選一款晚市優惠,當中片皮鴨(一食或二食)好像有較高的perceived value老京城片皮鴨 ($228/隻 及二食加$68): 新鮮烤製,店員即埸在旁切出一片片的鴨肉。外圍的主要是連皮鴨胸,肉質較結實,但肉味較重,帶少量肉汁;而中間的夾雜其他部位如鴨腿等,肉汁明顯較為豐富,鴨皮下帶有少量脂肪,帶鴨油香,鴨肉亦相當滑嫩,份量可真不少,蠻有性價比的。一品蒜香雞 (半隻/晚市三寶優惠): 脆皮炸子雞外脆內滑,新鮮炸起,雞油豐富,十分juicy,其搭配的蒜香醬油相當濃郁香甜。滬江賽螃蟹 (晚市三寶優惠): 這是一款非常傳統的上海菜,以蛋白模仿蟹肉,混入鮮嫩的黃花魚肉增加肉感,質感十分幼滑輕盈,配以浙醋享用。魚香魚腐茄子煲 ($108): 與一般的魚香茄子煲相約,只是把肉碎換成魚腐,醬料咸甜兼備,惹味濃郁,適合拌白飯享用。

2019-07-25
2019-08-02 116 瀏覽
平時嘅茶樓啲枱都比較逼,但呢間枱同太之間嘅空間都算寬,唔會好似黐住隔離枱咁。--🐂 山竹牛肉球 (大) HK$20牛肉球一定要係茶樓食先好食,啲肉唔會實得得,而且有馬蹄食起黎更有咬口。.🐂 金錢肚 (大) HK$20幾淋剛剛好,之前食唔少茶樓都蒸得好un,好似香口膠。.🥢 南翔鮮肉小籠包 (大) HK$20都幾多湯汁,皮都薄,但入面嘅肉有啲普通。.🦑 金粟香煎墨魚餅 (中) HK$18呢個好似第一次係茶樓食,感覺就係普通嘅煎墨魚餅,仲特別油。.🥢 XO醬炒腸粉 HK$48腸粉黎講我就特別鐘意用炒嘅。雖然油啲,但特別香口。--📌 下午茶時段 2:00後入座
🐂 山竹牛肉球 (大) HK$20
🐂 金錢肚 (大) HK$20
幾淋剛剛好,之前食唔少茶樓都蒸得好un,好似香口膠。
🥢 南翔鮮肉小籠包 (大) HK$20
都幾多湯汁,皮都薄,但入面嘅肉有啲普通。
🦑 金粟香煎墨魚餅 (中) HK$18
呢個好似第一次係茶樓食,感覺就係普通嘅煎墨魚餅,仲特別油。
🥢 XO醬炒腸粉 HK$48
腸粉黎講我就特別鐘意用炒嘅。雖然油啲,但特別香口。
📌 下午茶時段 2:00後入座
下午茶
2019-07-31 137 瀏覽
今晚約咗幾個同事放工去公司附近太古康山道康怡廣埸(玉桃軒酒家)食晚飯,鎮店招牌菜片皮鴨當然要必食,地方寬敞光猛,深長型的店舖間隔,阻隔了多少雜音,提供了一個恬靜的用饍環境。老京城片皮鴨,好多餐廳都有做,將價就貨,脂肪多而肉少屢見不鮮,但這片皮鴨皮能做到皮香而肉汁夠結實,加上醬、青瓜等,一起包夾住嚟食,鴨肉汁爆瀉出來。脆皮一品燒雞半隻,外皮脆到卜卜聲,肉質嫩滑,點上特製醬汁,勾出鮮味。清蒸石斑,廚師控制蒸的時間剛好,不會太老, 肉質鮮甜又非常嫩滑,再淋上熟油、豉油連同薑蔥絲一起吃,美味無窮。

2019-07-23
2019-07-28 72 瀏覽
The environment was great. The seats and tables were spacious. The price was acceptable and the menu provided wide range of food, including dim sum for lunch. Love it!About the service, the staff were polite and helpful. I like the taste of the food too.

2019-07-27 134 瀏覽
暑假剛開始,天氣好熱,沒咩胃口食飯,趁著有假期,就約好家人,去歎茶。平時的星期日,我們都好少去飲茶,難得今日是平日,家人又不用上班,難得的好日子。訂好了檯,不用等位,服務員就帶我們到所訂的位置,開好茶,急不及待,點點心,見到點心紙上的點心,真是樣樣都想食。午市,除左有點心外,仲有特價的四人套餐,真是好吸引,正是好適合我家的胃口。套餐有幾款點心、小茶、炒粉麵、米飯、燒味、湯水等,是不錯的選擇!當然,我們叫了一個套餐外,再加上幾款點心,我們食等飽飽,又滿足!沙律明蝦角:外皮炸得脆脆,一口咬下,蝦仁爽口彈牙,餡料豐富,點上沙律醬,增添了口感,味道可口。韮菜蝦春卷:春卷包得滿滿,餡料多,餡料略微帶點咸,蝦仁爽口,春卷即炸,好白口,脆卜卜。鮮蝦菜苗餃:蝦是我們的最喜愛食的,所以每樣的點子,都是離不開有蝦肉,餃子皮夠彈彈,內包著蝦肉、香蔥、菜苗,清甜又彈牙爽口。水雲發菜海皇羹:湯羹材料豐富,豆腐、蝦仁、青菜粒、發菜等,湯底夠稠,豆腐滑口,入口清甜,飲不停。脆皮燒腩仔:皮脆肉嫩,脆卜卜,肥瘦均勻,一點都唔油膩,入口鬆化,油香味濃。鳳梨咕嚕肉:酸酸甜甜的味道,是增加食慾,是夏天的開胃食物,豬肉炸得脆口

鳳梨咕嚕肉:酸酸甜甜的味道,是增加食慾,是夏天的開胃食物,豬肉炸得脆口,加上鳳梨、青紅辣的配料,增添不少色澤,清甜爽口,配合一齊食,一點都唔膩。

咸魚雞粒炒飯:米飯炒得粒粒分明,唔太油,菜粒爽口,加上咸魚的咸香,雞粒嫩滑,是非常美味又飽滿。
2019-07-19 240 瀏覽
玉桃軒晚上很少到酒家吃晚飯,因為總覺得會很貴。但是看見這家酒樓標榜的價錢好像有10分划算,於是今晚就去了吃晚餐。原來晚上在酒家吃晚餐的人也挺多的,但服務型不錯真難得。我們點了魚腐湯米、魚片欖仁炒四季豆、還有夜魅蠔煲。魚腐湯米是我特意用來代替米飯的,夏天吃他感覺很開胃。魚片炒欖仁四季豆是我很喜歡的,因為欖菜鹹鹹的很下飯。那個蠔煲是我預料之外的好味,有好多蠔,而且住得很惹味,價錢很抵,以後晚餐有多一個選擇了!
玉桃軒

2019-07-13 302 瀏覽
本身諗住嚟呢間酒樓食片皮鴨,不過去到嘅時候差唔多七點幾八點, 部長已經話啲片皮鴨已經賣哂... 唯有試其他菜色啦...到最後叫咗佢嘅晚市套餐,有蒜香雞,蒸石斑同埋任選小菜一款...我哋就叫咗菠蘿咕嚕肉, 另外仲點咗個竹笙茄子豆腐煲。食酒樓菜其中一個特點就係啲餸菜夠鑊氣而且份量多,首先個雞炸得好香脆,裏邊有肉汁而且好嫩口,同時唔會話好生有血水, 個醬汁仲好食,係類似甜豉油不過有蒜香味。菠蘿咕嚕肉亦都好夠鑊氣,咕嚕肉甜甜酸酸,外皮香脆,裏邊就軟熟,不過菠蘿份量就偏少,反而青椒紅椒就好多。 竹笙茄子豆腐煲上菜嘅時候個窩係熱辣辣,竹笙嘅份量好多,而且夠爽口,索埋啲醬汁用嚟送飯就一流!最好食係條蒸石斑,一來佢蒸嘅時間啱啱好,唔太熟又都唔會太生,魚肉非常滑口,淋埋豉油同埋熟油真係好好食,而且佢啲骨唔多,亦都容易起,食得好方便!本身諗住淨係食餸唔叫飯,但係因為啲小菜真係好好食,亦都夠濃味,所以到最後都加多咗兩個白飯!下次有機會要早啲嚟再試下佢個片皮鴨先!

2019-07-11
2019-07-05 301 瀏覽
超級星期三老婆話要行下吉之島!所以就去入貨!跟住有朋友話一齊可以去食飯!咁就約佢喺康怡嗰度食啦⋯⋯方便啲呀嘛⋯⋯行完街過對面就有得食!位於太古康山道康怡廣場🎈🎈玉桃軒酒家🎈🎈XO鮮菌炒花姿$108花枝片火候啱啱好!非常鮮嫩可口!有西芹丶紅椒和大量鮮雜菌😋由XO醬同炒!超級鮮味!脆皮一品燒雞半隻$128燒雞皮脆肉滑!肉質鮮美!我最欣賞就係佢特製嘅燒汁!帶出雞嘅鮮味!瑤柱蛋白炒飯$108雖然話係好簡單嘅炒飯!但係要😬恰到好處飯粒帶點乾爽!最怕食到啲炒飯濕笠笠🤨帶點爽脆嘅芥蘭粒同炒!呢個炒飯炒得唔錯!😋
超級星期三老婆
方便啲呀嘛⋯⋯行完街過對面就有得食!

位於太古康山道康怡廣場

• XO鮮菌炒花枝
  • 一品蒜香雞
  • 瑤柱蛋白炒飯
2019-06-28 335 瀏覽
好姊妹很有心,説一定要幫我慶生,於是便相約好一起去玉桃軒飲茶,她還專程來了康怡廣場就我啊!坐下後,好姊妹便發版,她説慶生就當然要食豪一點,她叫了鮮班片魚湯淮山麵、蠔皇原隻鮑魚撈飯,及津菜肉絲炒年糕。鮮班片魚湯淮山麵的確很有驚喜,湯底魚味濃,淮山麵非常爽口,夏天食很正石班片大大塊,$58 一碗確是超值抵食,CP值超高蠔皇原隻鮑魚撈飯是另一個亮點,原隻鮑魚一點都不失禮,味道亦不錯,有口感,送飯一流津菜肉絲炒年糕味道亦佳,年糕有𡁻口,非常煙靭,炒得好香口
石班片大大塊,$58 一碗確是超值抵食,CP值超高
津菜肉絲炒年糕味道亦佳,年糕有𡁻口,非常煙靭,炒得好香口
2019-06-27
  • 鮮班片魚湯淮山麵
  • 蠔皇原隻鮑魚撈飯
  • 津菜肉絲炒年糕
2019-06-18 278 瀏覽
今日係平日夜晚嘅關係, 所以唔駛等位就可以入座平時去酒樓叫野食都會煩惱叫咩食好,不過因為呢排嘅豬肉供應問題,搞到連酒樓都冇豬肉供應,冇計啦咁,唯有食住牛同鴨頂住先啦,咁樣簡就易好多沙茶芥蘭炒牛肉炒得好惹味,加個白飯黎食一流海皇"更"味道唔錯,而且都幾大煲,我地平均每人都可以飲到大約2碗入面D料都幾豐富呀上湯焗波士頓龍蝦伴伊面份量好足料去酒樓食飯又點可以冇魚呢清蒸海石斑蒸得岩岩熟,所以魚肉係非常之滑溜最後食埋個甜品就滿足晒啦
今日係平日夜晚嘅關係, 所以唔駛等位就可以入座

沙茶芥蘭炒牛肉炒得好惹味,加個白飯黎食一流

入面D料都幾豐富呀

上湯焗波士頓龍蝦伴伊面份量好足料
酒樓食飯又點可以冇魚呢

清蒸海石斑蒸得岩岩熟,所以魚肉係非常之滑溜
最後食埋個甜品就滿足晒啦
2019-05-16
2019-06-01 714 瀏覽
和同事慶祝生日,決定到公司附近主打片皮鴨的中式酒樓吃晚飯。由同事負責點菜,除了片皮鴨兩食外,也點了咕嚕肉和炒芥蘭。經理會在面前把燒鴨原隻起肉,片皮鴨皮脆有光澤,每片都切得很均勻,厚薄適中。先在餅皮上面放一片鴨腿肉,沾上特製的甜醬,再加上青瓜及葱條,把餅皮捲好再放入口,絕對是傳統的滋味,一口氣吃了三件,非常滿足。姬松茸螺頭燉雞湯味道鮮甜,湯料也很豐富,具滋陰補腎的作用。芥蘭很新鮮,質感爽脆,吃起來沒有苦苦的味道。鯪魚肉味道也很鮮美不會腥。生菜包鴨崧份量很多,配上生菜感覺清新,只是加$68就有兩食,感覺超值。咕嚕肉的口感酥脆,菠蘿咕嚕醬味道醒胃,酸甜適中,特別喜歡配上了一些可口的炸脆米。慶祝生日,當然少不了壽桃,大大個也只是$16,壽桃是蛋黃蓮蓉餡,餡料足蓮蓉也很香。還點了一份芒果布甸作甜品,看見滿滿的花奶已令人垂涎三尺。

姬松茸螺頭燉雞湯

姬松茸螺頭燉雞湯味道鮮甜,湯料也很豐富,具滋陰補腎的作用。
鯪魚崧炒芥蘭

脆米咕嚕黑豚肉

原隻蛋黃大桃包
呂宋香芒凍布甸
還點了一份芒果布甸作甜品,看見滿滿的花奶已令人垂涎三尺。
姬松茸螺頭燉雞湯
鯪魚崧炒芥蘭
脆米咕嚕黑豚肉
原隻蛋黃大桃包
呂宋香芒凍布甸
2019-05-29 480 瀏覽
是日與母親大人外出至傍晚,媽媽說有點累不想買餸煮飯,便與家人到玉桃軒晚飯。有數款重點優惠推介,價格都很吸引,每枱只限點一款,最後選了沙薑雞,另外點了兩款小菜。沙薑走地雞(半隻) - 雞肉挺嫩滑,沙薑入味得來又不會蓋過雞原本的鮮味。醬爆珍菌蝦球 - 蝦球多又大隻,入口爽口彈牙,還有秀珍菇,西芹,彩椒等,以醬料爆得香口又惹味卻沒有過鹹及油膩。山根海鮮豆腐煲 - 豆腐煲煮得熱騰騰的端上,除山根和豆腐外,海鮮有蝦,魷魚,魚塊等,還有菜膽,冬菇及紅蘿蔔,十分豐富足料。小菜份量多,價格相宜,有時媽媽想偷懶煮少餐,這裡是個好選擇。

沙薑走地雞(半隻) -
雞肉挺嫩滑,沙薑入味得來又不會蓋過雞原本的鮮味。

醬爆珍菌蝦球 -

山根海鮮豆腐煲 -

2019-05-29 192 瀏覽
自從太古美心執咗,就移茶地去玉桃軒。新派裝修地方較大,台與台之問距離大,兩點後開始有下午茶七五折,可以先拎飛,我見有人點半開始排隊,準時兩點入座。點心種類超多,新款春風得意腸到懷舊芝麻卷千層糕都有。炒粉麵飯燒味一樣好多選擇,我當然主攻點心。兩個人先叫一round 慢慢嘆魚肉青椒,留意返係青唔係尖,啱曬唔食得辣的朋友。魚肉份量厚過青椒,所以有咬口。春風得意腸,好多時做法都唔一樣,呢間包嘅係原條炸春卷,無兩條扮三條擺法,大方三大卷!!!春卷皮炸得好脆,包冬菇荀絲另加爽身口感解油膩,提提大家叫姐姐分開豉油上,唔係就好似我們咁整起等啲豉油唔會浸淋曬啲春卷皮。沙嗲魷魚,朋友問我食唔食其實想答唔好,因為好多時喺其他茶樓食親個汁都傑到有粒粒令魷魚好溜,不過我收口照叫,點知正喎,魷魚要彈牙唔難,佢個汁稀身得黎足沙嗲味,成為今日第一位!蝦餃,皮薄蝦彈無乜荀絲,可以solo 一籠!傳統千層糕,已經比較少見嘅一款懷舊點心,簡單講即係蛋黃包,仲有蛋黃粒,我建議最後先食同叫呢個就唔好叫其他包點,超飽肚!原本諗住round 2 再加甜品都食唔到了,但亦因為咁呢餐茶飲得超平!
自從太古美心執咗,就移茶地去玉桃軒。

兩個人先叫一round 慢慢嘆

蝦餃,皮薄蝦彈無乜荀絲,可以solo 一籠!

2019-05-29 129 瀏覽
Lunch 時間有時都唔知食乜去,飲茶都係一個唔錯既選擇!呢到上菜都好快打工仔唔怕會飲得好趕 !蝦🦐腸粉腸粉皮不厚,蝦肉爽口 椒鹽魷魚鬚上枱係熱辣辣,係即叫即炸,炸粉亦都唔厚,外層再灑上椒鹽調味👍🏻奶皇包熱辣辣嘅奶皇包中間既涵有流心效果🤩記得趁熱食!薑蔥牛柏葉 好多酒樓已經見唔到呢一味點心了,炒香薑蔥配料再配埋索晒啲汁嘅牛柏葉,夠惹味!黑椒金錢肚黑椒味唔算濃唔會太辣,牛肚蚊得夠淋身爽口咖喱魷魚🦑咖喱汁十分香濃,魷魚份量亦都不少

蝦🦐腸粉
腸粉皮不厚,蝦肉爽口

椒鹽魷魚鬚

奶皇包
熱辣辣嘅奶皇包中間既涵有流心效果🤩記得趁熱食!

薑蔥牛柏葉

黑椒金錢肚
黑椒味唔算濃唔會太辣,牛肚蚊得夠淋身爽口

咖喱魷魚🦑
咖喱汁十分香濃,魷魚份量亦都不少
2019-05-28 286 瀏覽
今天晚上我的片皮鴨癮起,老公和我到公司附近此餐廳吃晚餐!幸運地被安排坐在梳化的位置,感覺非常寬敞每一枱都可以點一款抵食推介!我們當然點了片皮鴨二食等了十分鐘左右主角便出場,店員會在你面前片鴨皮的份量多而且是熱辣辣的!片皮鴨賣相非常好!中間是鴨皮,一點肉都沒用,刀工十分利害!碟邊便是厚厚的鴨肉,真是適合我們的食肉獸用皮包著鴨肉,再配上青瓜和蔥以減少膩感,真是令我們吃不停口!生菜包鴨崧 - 這是片皮鴨的二食,用鴨肉炒菜粒再配生菜包食!食法新㯋而且出奇地夾!還有脆米條,增加了多重口感松茸螺頭燉雞湯 - 作為無飯夫婦,我們無時無刻都想多喝滋補的湯水。此燉湯不會很肥腻,而且湯亦帶有濃濃的螺頭及雞味,感覺養生腐竹薏米露 - 最後點了甜品,薏米份量多而且比較濃身,吃得十分滿足!這間餐廳環境舒適,食物質素不錯,是一間優質酒樓

每一枱都可以點一款抵食推介!我們當然點了片皮鴨二食

等了十分鐘左右主角便出場,店員會在你面前片鴨
老京城片皮鴨

皮的份量多而且是熱辣辣的!

生菜包鴨崧

還有脆米條,增加了多重口感

松茸螺頭燉雞湯

腐竹薏米露

這間餐廳環境舒適,食物質素不錯,是一間優質酒樓
松茸螺頭燉雞湯
腐竹薏米露