2024-09-16 181 瀏覽
收工嚟咗諾士佛台呢邊,唔想去酒吧飲酒,反而想食吓嘢,就去咗呢間喺冠福中心一樓嘅韓國居酒屋,環境唔錯,坐得幾舒服,而且食物都幾好味😋🐮生拌牛肉 $258 有時喺出邊都唔係好敢食生牛肉,但呢一間餐廳嘅生牛肉比到我絕對嘅信心,除咗乾淨新鮮之外,味道亦都一流,食落唔會覺得好似食緊生肉,用嚟做冷盤前菜,簡直一流🐷韓式豬仔腳 $378 可以話係我食過最好食嘅韓式豬手,份量都好多,絕對足夠四個人食,叫黎share一流,豬手係餐廳自制嘅,豬手嘅肉好嫩滑,肉質軟腍,而且味道亦都非常出色,餐廳準備嘅大醬同埋醬汁,配埋生菜,包住一齊食,食得非常享受🐮辣牛腩湯(辣) $128 辣牛腩湯嘅牛肉味非常濃郁,而且仲要係熱辣辣,食到最尾嘅湯都仲係熱嘅,牛腩份量都幾多,而且牛腩亦都燉到非常軟腍,配埋白飯食,辣辣地咁,好惹味,非常滿足🥒青瓜真露 $70 真露平時喺韓國餐廳就飲得多,但青瓜真露就真係第一次試,新鮮嘅青瓜切絲,再倒入真露,令到青瓜清新嘅味道完全釋放晒出嚟,飲落去除咗有真露嘅香味之外,亦都有青瓜嘅清新味道,係非常值得一試嘅飲品📍尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓 - 狎鷗亭居酒屋

📍尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓 - 狎鷗亭居酒屋
狎鷗亭這個名字如果不熟韓國的人,應該覺得很奇怪,不明所以。🤔狎鷗亭洞是韓國首爾市江南區下轄的一個法定洞,得名於朝鮮世祖的軍師韓明澮的庵號。狎鷗亭一帶近年發展成首爾市其中一個著名購物區,以售賣高級消費品為主,大部份為歐美、日本進口品牌,並成為韓國時裝💃🏻潮流的指標📍。(取自網上資料📄)聽有韓國朋友吃過說這裡是正宗的韓國菜🇰🇷食物質素,比較推薦!👍🏻餐廳位於諾士佛臺未端的位置,要行得比較入才可找到呢~👣這裡有塌塌米的座位,比較有特色~🤗不嗜辣的我們吃了4道菜式,每樣味道👅都很好吃!😋牛油烤鮑魚($328)一碟有6隻,每隻都新鮮多汁彈牙,滿滿牛油香味~😍店員貼心地為我們剪開鮑魚方便進食,🥰配搭洋蔥🧅一起吃,更加香口!😛燒黃花魚($188)整條𠝹開的新鮮黃花魚,簡單煎香,外脆內嫩,已經很美味了~😋鐵板燒LA牛肋骨($258)用鐵板燒的牛肋骨份量好多,甜甜的,很惹味!🤤最適合餸飯吃~🤭大豆芽湯($168)有大量柴魚、大豆芽、蜆熬製出來的湯,好足料!好鮮甜解喝!👏🏻Info店名:狎鷗亭居酒屋地址:尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓

餐廳位於諾士佛臺未端的位置,要行得比較入才可找到呢~👣

這裡有塌塌米的座位,比較有特色~🤗

不嗜辣的我們吃了4道菜式,每樣味道👅都很好吃!😋

牛油烤鮑魚($328)
一碟有6隻,每隻都新鮮多汁彈牙,
滿滿牛油香味~😍

店員貼心地為我們剪開鮑魚方便進食,🥰
配搭洋蔥🧅一起吃,更加香口!😛

燒黃花魚($188)
整條𠝹開的新鮮黃花魚,
簡單煎香,外脆內嫩,
已經很美味了~😋

鐵板燒LA牛肋骨($258)
用鐵板燒的牛肋骨份量好多,
甜甜的,很惹味!🤤
最適合餸飯吃~🤭

大豆芽湯($168)
有大量柴魚、大豆芽、蜆熬製出來的湯,
好足料!好鮮甜解喝!👏🏻

Info
店名:狎鷗亭居酒屋
地址:尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓
1K
2024-09-13 178 瀏覽
📍 狎鷗亭居酒屋(尖沙咀)好耐冇食醬油蟹🦀今次去左尖沙咀樓上鋪韓國餐廳試下佢地既醬油蟹念一入到餐廳,發現有唔少韓國人幫襯,周圍都聽到韓文然餐廳佈置充滿韓國傳統特色KON🙆🏻‍♀️座位寬敞舒服 背景播住 K-pop.!用餐期間有幾下以為自己去左韓國旅行🧳佢嘅燒酒係無糖嘅🍶飲落去唔會有甜味,但係同時亦都唔會太重燒酒味,好易入口,而且燒酒個杯好特別,倒完就之後杯上面嘅公仔會好似飲醉咗咁變咗紅色面,好盞鬼❤️✨醬油蟹醬蟹送到,超級震撼嘅蟹膏同蟹黃!睇落非常新鮮,食落亦一樣冇腥味只有鮮味,令人唔捨得食😂有好多種配搭,例如蟹膏撈飯、紫菜包蟹膏飯,有啖啖蟹肉,仲有大量橙黃色嘅蟹膏!醬油蟹之外仲配埋紫菜拌飯🍚連埋蛋黃汁撈飯食,簡直一流呀🦀用隻蟹個殼嚟撈佢嘅膏同飯,真係好好好好味!蟹殼既邊位有刮唔盡嘅蟹黃,感覺好爽😄✨招牌部隊鍋雖然部隊鍋既材料好簡單,都係豆腐、午餐肉、腸、金菇、泡菜、芝士、牛肉、青瓜同蘿蔔,但個湯汁真係無得頂,要係韓國餐廳食先食到呢種湯汁既精華!呢個部隊鍋有2-3人份量,我地兩個人食都飽😋 辣醬放在部隊鍋中間,韓式辣醬好惹味😘配個公仔麵係仲正,不過我地都無加,因為太足料了🍜✨涼伴豬仔腳肥瘦
📍 狎鷗亭居酒屋(尖沙咀)
好耐冇食醬油蟹🦀
座位寬敞舒服 背景播住 K-pop.!
用餐期間有幾下以為自己去左韓國旅行🧳

✨醬油蟹
醬油蟹之外仲配埋紫菜拌飯🍚
連埋蛋黃汁撈飯食,簡直一流呀🦀
用隻蟹個殼嚟撈佢嘅膏同飯,真係好好好好味!
蟹殼既邊位有刮唔盡嘅蟹黃,感覺好爽😄

✨招牌部隊鍋
配個公仔麵係仲正,不過我地都無加,因為太足料了🍜

✨涼伴豬仔腳
肥瘦平均,而且溝埋沙律菜🥗
感覺更健康!

✨蜜桃沙冰
沙冰解膩解辣 甜度適中🍑

📍店內營業時間都開到好夜,岩唒收工/聚會嘅朋友仔,可以邊食邊飲酒放鬆一下🤲🏻
❤️星期一至六下午5點凌晨3點
星期日下午5點至凌晨2點❤️
2024-09-12 194 瀏覽
🇭🇰 #一粒波食好西-有6款前菜🍱豆芽很香麻油味,西蘭花有用蒜頭炒過,很有誠意的小菜-🍲 辣泡菜湯 $108酸酸辣辣很濃味,加白飯變湯飯一流⭐️⭐️⭐️-🐖 韓式豬仔腳 $378配蝦醬/麵豉醬/韭菜泡菜/生菜豬手入味,豬皮充滿膠質,加配菜一起吃一流⭐️⭐️⭐️⭐️-🦑 辣炒魷魚五花肉 $258甜甜辣辣的,調味很不錯,五花肉不會太肥,魷魚爽口不韌⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-🥩 野菜牛肉卷(半熟) $238有紫蘇葉絲/甜椒/洋蔥絲/蒜頭牛肉很嫩完全不韌,很有牛味很清爽,紫蘇葉的味道很配⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-🦪 韓式炸蠔(8件) $118即叫即炸熱辣辣,外皮很酥脆⭐️⭐️⭐️⭐️-🍚 生米酒 $120-💬 店員大多是韓國人,當天也看到有很多韓國客人喔味道很正宗👍🏻店員也很友善,看到我們生菜吃完也會主動添加~店內也靜靜的很闊落,適合和朋友來吃飯聊天小酌一下🥂-🇰🇷 狎鷗亭居酒屋尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓17:00 - 03:00 (星期日營業至02:00)-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去尖沙咀 #hongkongfood #hongkong #香港美食 #尖沙咀美食 #韓國美食
🇭🇰 #一粒波食好西
有6款前菜🍱
豆芽很香麻油味,西蘭花有用蒜頭炒過,很有誠意的小菜

🍲 辣泡菜湯 $108
酸酸辣辣很濃味,加白飯變湯飯一流
⭐️⭐️⭐️

🐖 韓式豬仔腳 $378
配蝦醬/麵豉醬/韭菜泡菜/生菜
豬手入味,豬皮充滿膠質,加配菜一起吃一流
⭐️⭐️⭐️⭐️

🦑 辣炒魷魚五花肉 $258
甜甜辣辣的,調味很不錯,五花肉不會太肥,魷魚爽口不韌
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥩 野菜牛肉卷(半熟) $238
有紫蘇葉絲/甜椒/洋蔥絲/蒜頭
牛肉很嫩完全不韌,很有牛味
很清爽,紫蘇葉的味道很配
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🦪 韓式炸蠔(8件) $118
即叫即炸熱辣辣,外皮很酥脆
⭐️⭐️⭐️⭐️

🍚 生米酒 $120

💬 店員大多是韓國人,當天也看到有很多韓國客人喔
味道很正宗👍🏻店員也很友善,看到我們生菜吃完也會主動添加~
店內也靜靜的很闊落,適合和朋友來吃飯聊天小酌一下🥂
🇰🇷 狎鷗亭居酒屋
尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓
17:00 - 03:00
(星期日營業至02:00)
  • 辣炒魷魚五花肉
  • 野菜牛肉卷
~環境~由韓國人主理,有十幾年歷史既高質正宗韓國菜,連裝修都有韓國風,榻榻米座位,仲可以落簾感覺像在獨立包廂私隱度十足,每張枱都設有撳鐘方便叫店員。🏅Rose Pyeonchae野菜牛肉卷(半熟) $238必吃!肉質超鮮嫩,搭配脆爽的青紅黃椒洋蔥大蒜等,包住食汁液四溢,美味無比!好少韓國餐廳有的菜式,因為處理保質等功夫多,所以必點必吃的菜式!店員仲會親自教你包住食。Mun 0 Chicken炸八爪魚鷄原味 $288海賊王迷必打卡,Q版路飛船,外層金黃酥脆,八瓜魚內裡鮮嫩彈牙,非常適合和朋友或家人一起享用,無論是聚會還是家庭聚餐,都是絕佳的小食。Gam Ja lang 薯仔湯 $398湯底濃郁無比,薯仔煮至軟爛,入口即化,既開胃又暖心。瓦斯爐上慢慢熬煮,香氣四溢,讓整個空間都彌漫著誘人的味道,還可以任添湯。Asahi Draft Beer(500ml) $72好細心用咗預先冰凍的啤酒杯,杯身閃耀著一層薄薄的冰霜的光澤,冰涼的啤酒入口滑順,陪炸雞一流。~服務~店員以韓國人為主,識聽少少廣東話,主要講英文,食物的份量非常充足,若無法吃完,他們會主動為顧客打包,體現了他們的細心及周到服務。
~環境~

🏅Rose Pyeonchae野菜牛肉卷(半熟) $238

Mun 0 Chicken炸八爪魚鷄原味 $288
薯仔湯

Gam Ja lang 薯仔湯 $398
Asahi Draft Beer(500ml)

Asahi Draft Beer(500ml) $72

~服務~
免費前菜
2024-09-09
薯仔湯
Asahi Draft Beer(500ml)
免費前菜
  • 野菜牛肉卷
  • 前菜
2024-09-11 148 瀏覽
之前曾經和朋友吃過這裏的外賣炸雞,覺得味道不錯,今晚和太太來到這裏。這裏的裝修非常有韓國風格,位置寬敞,坐得舒適。可能來的時候尚早,不過過了7:30之後,差不多全場爆滿,幸好訂了位不用等。辣味鹵豬腳$378,這個自家製的老豬腳份量十足,豬腳味超淡,內裏肉質軟腍腍,炆煮得很入味。醬汁帶點酒的香氣,酸辣味道香濃,就算吃多了都不覺得肥膩感。份量十足夠四人享用。辣鮑魚海鮮鍋$458,上枱之後,店員會將海鮮剪碎方便進食,這種服務好像去了韓國吃韓國菜一樣。材料有蟹、蝦、魷魚、豆腐、泡菜、元貝、青口、金菇、蘿蔔、翠玉瓜和芽菜。海鮮鍋鮮味十足,辣度適中,材料非常豐富,海鮮的香味混合辣椒粉的味道,層次感豐富,如果喜歡淡一點,可以加點水。店員看見我們喝完湯,還想加湯給我們,不過已經太飽,因為每人喝了兩碗以上。烤鰻魚$158,鰻魚軟腍可口,還以鐵板承載着,不會令到鰻魚過冷。覆盆子raspberry 米酒$148,米酒的濃度只有6%,果味十足容易入口,第一次看韓國raspberry 米酒,印象深刻。

2024-09-10 140 瀏覽
朋友介紹尖沙咀有間好有氣氛嘅韓國餐廳‘‘狎鷗亭居酒屋’’,冇諗過諾士佛臺樓有間隱世韓國菜。冇人介紹真係唔識揾到黎。仲有好多韓國人幫襯,連侍應都幾乎全部係韓國人,好有氣氛。朋友話逢星期日、一:全單8折,咁抵,就梗係要襯li個機會試下佢la😍一坐低就問要水定小麥茶,有得揀就梗係小麥茶la,我最愛嘅茶😍,依然係好香,好好飲😋⭐️前菜有6款:泡菜、菠菜、蘿蔔、芽菜、甜魚仔、豆皮⭐️生拌牛肉落左枱,韓國店員應該已經好習慣香港人嘅飲食文化,相機食先,比我影完相,先再幫我撈均d生牛肉、生雞蛋、梨絲,調味有少少辣,不過加埋梨本身嘅甜味,又好好食喎😋⭐️魚卵湯魚卵煮到8成啱啱好,好彈牙,仲配埋豆腐、白蘿蔔、芽菜、金菇、翠玉瓜,要讚一讚,湯嘅辣度可以因應客人口味而調節😋,啱曬又想試,但係又唔太食得辣嘅我😍⭐️醬油蟹飯比我影完相,店員就將蟹蓋嘅膏刮落個飯度,又幫我撈勻,之後仲裝返d飯落個蟹蓋度添,賣相100分,醬油蟹有膏,好正。d飯跟左生雞蛋、蟹籽、紫蘇葉、蔥,再撈埋d蟹膏,同淨食醬油蟹比,又係另一個感覺,好鮮味😋⭐️菠蘿酒一落枱就好震撼,冇諗過咁大盤,個樣又靚、又飲得、又食得,菠蘿本身好甜,酒味唔係好濃,想飲下酒,

⭐️前菜
有6款:泡菜、菠菜、蘿蔔、芽菜、甜魚仔、豆皮

⭐️生拌牛肉

⭐️魚卵湯

⭐️醬油蟹飯

⭐️菠蘿酒
一落枱就好震撼,冇諗過咁大盤,個樣又靚、又飲得、又食得,菠蘿本身好甜,酒味唔係好濃,想飲下酒,又唔太飲得就好適合

li個韓國菜d份量大大份,兩個人黎食,都食到捧住個肚走,下次要多d人一齊黎先可以食多d野,誠意推介比鐘意食韓國菜,又對韓國菜有要求嘅你
2024-09-08
  • 菠蘿酒
  • 魚卵湯
  • 醬油蟹飯
  • 生拌牛肉
2024-09-08 193 瀏覽
朋友帶左我黎食一間開左差唔多20年既韓國🇰🇷餐廳,最地道既係佢連侍應同埋廚師都係韓國人😍好似個飛左去韓國咁🤣🤣見入面仲有d他他米位😍都幾啱一班人嚟韓式排骨薯仔湯:佢有gas爐烘住,份量都幾多下!入面排骨都有成10幾舊,食落好軟腍入味又唔會柴身👍薯仔🥔索曬湯既味,個湯飲落好香濃帶d辣,惹味韓式豆腐湯:泡菜味好濃郁!豆腐食落滑嫩😍滿足魷魚拼無骨炸雞:有得雙拼唔錯👍個炸雞食落酸甜幾開胃!魷魚炸得黃金酥脆😍鐵板雞肉炒年糕:個年糕用鐵板上,食落好煙韌,連埋椰菜一齊食口感幾好,雞肉唔會鞋口,不過個年糕都算辣🫣米酒:佢呢到都好多唔同種類選擇!聽個店員講,餐廳會視乎時節供應醬油蟹🤭

見入面仲有d他他米位😍都幾啱一班人嚟

韓式豆腐湯:泡菜味好濃郁!豆腐食落滑嫩😍滿足

米酒:佢呢到都好多唔同種類選擇!

聽個店員講,餐廳會視乎時節供應醬油蟹🤭

2024-06-22 546 瀏覽
我地大概6點到達就唔洗預約排隊等位。餐廳由韓國人主理,食物都地道的,尤其不同款式的小吃前菜食物份量都頗大份,所以適合人多時去吃,不過價錢就有點貴,如果真的很喜歡食韓國菜都可以去一試的,食物味道都正宗!
我地大概6點到達就唔洗預約排隊等位。
餐廳由韓國人主理,食物都地道的,尤其不同款式的小吃前菜

2024-04-30 733 瀏覽
一間由韓國人老闆親自擔任廚師的韓式餐廳。似乎老闆總是親自在廚房裡下廚。到目前為止,我吃過的所有食物都非常好吃,而且酒菜也是最棒的。A Korean restaurant where the owner, who is Korean, personally operates as the head chef. It seems like the owner is always cooking in the kitchen. All the food I've eaten so far has been incredibly delicious, and the side dishes are also excellent.
2024-03-06 865 瀏覽
perfect place to come eat wether it be for small gatherings or a dinner date with someone! The food here stays true and authentic to korean cuisine and the staff is always the sweetest! I think everything here is reasonably priced and restaurant is located in a very convenient place too! not so far from the mtr. We have came to eaten here 3 times in total and this was my first time booking with open rice and everything went so smoothly! They even gave us free snacks!
Leek Pancake
Yukhoe
Soju
Jajangmyeon
  • Seafood  Pancake
  • Sweet and Sour Fried Chicken
訂位後無confirm booking要自己打去問,入座後先知要限時90分鐘,諗住「居酒屋」可以同朋友食住野傾下計,侍應都好似好趕時間要趕你走咁。有一個講廣東話既男侍應態度最惡劣,落單時我地叫左部隊鍋、醬油蟹(加飯)、燒牛肉、牛油鮑魚,過左好耐佢地都未上部隊鍋,我地又忍唔住問果位侍應話仲差個部隊鍋,果位侍應竟然發爛渣話「你地冇叫過部隊鍋喎!」我地答佢我地有叫部隊鍋(而且第一樣就叫)然後佢再反駁「我有問你地係咪叫左4樣野,而家咪黎左4樣野囉!」當時枱面只有醬油蟹(加飯)、燒牛肉、牛油鮑魚,原來個跟醬油蟹既飯係計一樣野…….但重點係估唔到佢竟然會咁大反應去反駁客人,無禮貌都算,其實你當我地加單咪解決囉,我地又冇話你錯,又唔介意等多陣,點解要第一下就即刻去怪責客人?另外我地訂位時已曾經致電問過係咪需要開瓶費,亦同意左$100一支冇問題,落單後示意該侍應想開支酒,請佢比個冰桶我地裝酒,佢好驚訝咁話「下,你地自己帶左酒黎牙!?我地要收開瓶費架喎!」我地繼續冷靜咁回應佢話我地已查詢過並知道要開瓶費,然後佢又好無禮貌咁話「你拎支酒出黎比我睇下先」我地答佢係一支香檳,佢堅持要我地拎出黎,拎左出黎比佢睇
訂位後無confirm booking要自己打去問,
入座後先知要限時90分鐘,
諗住「居酒屋」可以同朋友食住野傾下計,
侍應都好似好趕時間要趕你走咁。

有一個講廣東話既男侍應態度最惡劣,

落單時我地叫左部隊鍋、醬油蟹(加飯)、燒牛肉、牛油鮑魚,
過左好耐佢地都未上部隊鍋,
我地又忍唔住問果位侍應話仲差個部隊鍋,
果位侍應竟然發爛渣話「你地冇叫過部隊鍋喎!」
我地答佢我地有叫部隊鍋(而且第一樣就叫)
當時枱面只有醬油蟹(加飯)、燒牛肉、牛油鮑魚,
原來個跟醬油蟹既飯係計一樣野…….
但重點係估唔到佢竟然會咁大反應去反駁客人,
無禮貌都算,其實你當我地加單咪解決囉,
我地又冇話你錯,又唔介意等多陣,
點解要第一下就即刻去怪責客人?

另外我地訂位時已曾經致電問過係咪需要開瓶費,
亦同意左$100一支冇問題,
落單後示意該侍應想開支酒,請佢比個冰桶我地裝酒,
我地繼續冷靜咁回應佢話我地已查詢過並知道要開瓶費,
然後佢又好無禮貌咁話「你拎支酒出黎比我睇下先」
我地答佢係一支香檳,佢堅持要我地拎出黎,
拎左出黎比佢睇之後佢一手拎左支酒去問另一個侍應
問完之後佢就答「呢支要$100一支,有冇問題?」
我地一開始咪講左冇問題囉😅😅點解要留難人同埋大驚小怪呢?
服務非常不專業

整體黎講食物可以,但該侍應既服務態度真係不敢恭維,其他韓國侍應既態度不錯,唔知係咪因為佢識廣東話令佢workload太大,好大壓力,或者特登衰d等人唔會搵佢serve啦,但無論如何佢都令我地既用餐體驗好差。
部隊鍋
烤牛肉
牛油烤鮑魚
2024-02-02
部隊鍋
烤牛肉
2024-01-26 797 瀏覽
經過尖沙咀,搵到間韓國菜就諗住試下,間野係諾士佛台附近一棟商廈1樓的。前菜非常出色:豆芽好入味,無草腥味。泡菜非常正宗,不過辣左少少(可能本人唔係太食得辣)魚乾:鹹鹹地甜甜地,送啤酒一流。另外叫咗個半半炸雞,好大份,外皮炸得很脆,配埋啲韓式甜酸醬,非常開胃。仲有叫石頭雜錦拌飯,佢哋會幫你撈埋,服務非常好。美味指數:😋😋😋😋環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻地址:狎鷗亭居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓

前菜非常出色:
豆芽好入味,無草腥味。
泡菜非常正宗,不過辣左少少(可能本人唔係太食得辣)
魚乾:鹹鹹地甜甜地,送啤酒一流。

仲有叫石頭雜錦拌飯,佢哋會幫你撈埋,服務非常好。

美味指數:😋😋😋😋
環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

地址:狎鷗亭居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓
2024-01-04 669 瀏覽
天氣涼涼地食韓國野都唔錯丫。炸雞就一定唔少得啦,酸甜辣味好開胃涼拌豬仔腳係必食嘅,肉腍皮軟連埋蔬菜絲一齊食,好正芝士辣炒年糕 拼炸雞 ,芝士係無限添加,喜歡 芝士嘅就唔會差過海鮮蔥餅就有點失望,普普通通的啦
天氣涼涼地食韓國野都唔錯丫。

炸雞就一定唔少得啦,酸甜辣味好開胃

涼拌豬仔腳係必食嘅,肉腍皮軟連埋蔬菜絲一齊食,好正

海鮮蔥餅就有點失望,普普通通的啦

2023-12-30 559 瀏覽
之前一直都有人推薦呢間韓國人主理既韓國餐廳俾我,今日終於搵到機會了!餐廳位置都幾隱密,係諾士佛臺酒吧臨立既其中一個大廈入面既一樓,上到去發現都幾旺場,平日上到去都full晒。餐廳位置比較細,我地叫左幾樣野食要係咁移位先夠位放🤣🤣🤣,但係都算有氣氛,好熱鬧。 一坐低就送上幾款唔同既小菜, 小菜係正常發揮。 🔴 醬油蟹 (+ $58 叫埋拌飯)我本身真係好鍾意醬油蟹,去親食韓國野我就好想叫黎食,食之前店員會用蟹膏幫你拌飯,仲叫我地慢慢影相之後再過黎幫我地拌, 超正,拌飯溝左蟹殼上面既蟹膏再加埋隻生蛋,好鮮味,轉個頭就掃晒成個飯,有啲唔夠喉添呀,然後再食埋其他蟹,撈埋個汁真係好好食,如果隻蟹再肥美啲、多啲肉就更好。 🟠 鐵板雞肉炒年糕份量十足, 唔食辣既朋友要注意,算辣但好惹味,年糕有咬口,不過要讚下佢地個雞肉,本身我以為會好鞋口又好乾,點知都幾嫩,所以轉個頭都俾我地清晒🤣🤣🤣🟡 醬烤豚肉 呢度提供埋生菜俾我地包住食,味道都好濃,肉質比較鞋,而且食到最後有啲太咸(但係已經俾我地食晒d菜,無得中和返🤪),不過勝在份量十足。

一坐低就送上幾款唔同既小菜, 小菜係正常發揮。

🔴 醬油蟹 (+ $58 叫埋拌飯)

🟠 鐵板雞肉炒年糕

🟡 醬烤豚肉