招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多筍工 (9)
2017-02-11 1932 瀏覽
同依位朋友,耐不耐就會見下。今日去左間餐廳係劇院隔離,唔知係米因為咁,設計都有文青feel d?因為我之前去尖沙咀個間分店裝修冇咩特別😆岩岩係門口見,心林好在唔係夏天,因為我好怕熱😝入到去,原來分前、後2部分,服務員帶我入去裡面,好唔同的😁繡花窗簾、花花枱布,很優雅;原來朋友鐘意坐出面,因為陽光照入帳篷時,感覺很舒服😁我叫左個下午茶,食蕃茄海鮮意粉,飲奶油焦糖茶。意粉好幼,不過唔係天使麵。個sauce 甜甜地,蕃茄味唔濃...海鮮有蜆、墨魚仔,仲有腸仔,不過d 海鮮唔入味......相反,個奶油焦糖茶好香😋朋友叫個肉桂蘋果茶都好香肉桂😘
同依位朋友,耐不耐就會見下。
因為我之前去尖沙咀個間分店裝修冇咩特別😆
岩岩係門口見,心林好在唔係夏天,因為我好怕熱😝
入到去,原來分前、後2部分,服務員帶我入去裡面,好唔同的😁
我叫左個下午茶,食蕃茄海鮮意粉,飲奶油焦糖茶。
意粉好幼,不過唔係天使麵。
個sauce 甜甜地,蕃茄味唔濃...
海鮮有蜆、墨魚仔,仲有腸仔,不過d 海鮮唔入味......
相反,個奶油焦糖茶好香😋
朋友叫個肉桂蘋果茶都好香肉桂😘
2017-02-10
下午茶
2017-02-10 1199 瀏覽
一直都好想去嘅咖啡館 但係初體驗令人超失望食物味道很一般,三文魚義大利麵同肉躁飯食落好乾 口感麻麻最黑人憎嘅係服務態度仲要好差 一直黑面 唔會再想去第二次嘅地方 很不值得
一直都好想去嘅咖啡館 但係初體驗令人超失望
食物味道很一般,三文魚義大利麵同肉躁飯食落好乾 口感麻麻
最黑人憎嘅係服務態度仲要好差 一直黑面
唔會再想去第二次嘅地方 很不值得
2017-02-03 1075 瀏覽
葵芳係-向多人又難揾位的,要坐得休閒點,價格就會向上。這裡就是其中一個例子。今天同好友經過,又想揾地方輕鬆地食tea 閒談,就去左尼度。上次幫襯佢地晚餐,意粉risotto味道可以,份量少,價格约每人一百二十元。今次食tea, 感覺份量可以,我地食吞拿魚pizza和芝士火腿包炸薯角,熱辣辣,加上-壼花草茶(chai tea , louis creme tea)。食物質素和服務態度唔錯,同朋友享受舒適文藝的環境,不經不覺2小時就溜走了。
2017-01-30
2017-02-01 1043 瀏覽
年初四嘅早上,我朋友帶咗我嚟呢間餐廳食All day breakfast。呢家餐廳有兩個入口嘅。因為客人可以選擇係室內用或係室外用餐。我選擇咗係室內用餐,因為氣氛好啲。呢度有啲書卷氣嘅裝修,都唔錯。有一種文清嘅感覺。我同我朋友都叫咗同一樣嘅嘢食。因為呢個餐幾好架,有炒蛋啦,有我最鍾意嘅牛角包啦,炸大薯餅啦,仲有兩條好大嘅火腿腸同五餐肉嘅。份量都唔少,同埋啲味道都好。當然啦,我梗係有叫我最鍾意嘅熱Latte咖啡,杯咖啡都可以。如果係葵涌來講、呢間餐廳真係算係幾有feel嘅。
2017-01-31
2017-01-22 815 瀏覽
這家餐廳曾經是我們的最愛,但是這次經歷太讓人失望了!今天到達的時候已經很多人,只有一張四人抬,我們說不想搭台,不介意在門口等位。結果waitress 堅持把我們帶到裡面另外一張四人檯,我們提出來可不可以把桌子分開一點點,結果waitress 很大聲的說冇得分!然後隨便拉了一下桌子,分出來一釐米可是明明周圍有很大的空位。我們12點10分到,12點20分落單。在等了半個鐘還沒上餐的情況下,問了waitress,結果告訴我們有落單,但是廚房忘記做了.....(無語)然後我們問有沒有Discount,也沒有。然後我們說要取消單,只付凍檸茶的錢,他們說好。但是過了兩分鐘,上了餐說無法取消,要給錢,而且也不道歉。最後在我們堅持下,取消了單。全程浪費了一個小時,關鍵他們一點不覺得抱歉!全程黑臉不耐煩!請問這是什麼服務態度!不會再來。漏單遲上單都是可以理解的,但是在事情發生後完全沒有任何補救措施,這種服務態度實在無法理解。

2017-01-21
40 分鐘 (堂食)
午餐
2017-01-17 742 瀏覽
在葵芳工作巳經差不多兩年, 黑板式工作生活令人乏味. 只有這間我獨愛既餐廳, 每朝給我在這裡充電. 餐廳佈置優雅, 還播著輕鬆音樂. 感覺像去了旅行一樣, 早上去不會像午餐時間多人, 可以輕鬆享受. 對我來說, 的確可以充個電再上班. 而且食物質素不錯. 雖然只是一般腸仔炒蛋蕃茄豆配多士, 但即叫即做, 所以送上來時是熱騰騰.咖啡是我愛的即磨香濃咖啡~~ 給我精神   而且早餐價錢大眾化,我這個B1餐只是$29, 比起在荼餐廳吃. 在這裡真是超值.
2017-01-17
$29 (早餐)
2017-01-06 902 瀏覽
迷你吞拿魚青瓜薄餅薄餅餅底唔太脆,唔多似pizza。用青瓜有點怪怪。吞拿魚冇撈沙律醬,芝士都蓋唔到魚腥味,麻麻地。煙三文魚炒蛋多士配雜菜沙律有兩大塊三文魚,炒蛋正常,多士淋左。沙律醬分開上幾好,可隨意加,個醬甜甜酸酸幾開胃。個沙津醬兜崩到咁都仲唔掉好慳憸。蜜桃海鮮蕃茄蓉意粉好多料,好大份量。海鮮冇雪藏味。冇諗過蜜桃同蕃茄醬咁夾喎。我個煮婦friend 一食就食得出係罐頭蕃茄湯嘅味,都好食嘅,不過感覺係行貨。蘋果肉桂茶跟餐,淡淡的肉桂味,一大壺茶上,可以慢慢飲。雖然食物質素一般,價錢平,但係消磨時間的好地方。
迷你吞拿魚青瓜薄餅
煙三文魚炒蛋多士配雜菜沙律
蜜桃海鮮蕃茄蓉意粉
蘋果肉桂茶
跟餐,淡淡的肉桂味,一大壺茶上,可以慢慢飲。

雖然食物質素一般,價錢平,但係消磨時間的好地方。
2016-12-29 977 瀏覽
岩岩係附近學完車,經過見到牧羊少年咖啡.茶.酒館幾特別,就行去試返個午餐,入面裝修以柔和為主,配埋暗暗既黃燈,比人感覺好relax,舒服,場內亦好多特色裝飾品擺設,枱布以碎花圖案為主好特別,好有懷舊風味!我叫左個香蒜黑椒煙鴨胸意大利粉,味道唔錯,好香蒜味,份量又足夠晒我1個人食,意粉口感好好,唔會過淋有彈牙感覺,煙鴨胸肉食落鹹鹹陣陣煙燻既味道,配料有青椒,蒜頭,切得唔會細細粒,食落更有口感方便我地叉黎食埋去,健康配搭! 跟餐仲有餐湯羅宋湯味道唔錯,飲得出放左好多配料,餐包送到黎仲熱辣辣加埋牛油一齊食,溶溶地非常好味餐飲我加錢揀左士多啤梨乳酪,味道唔錯入面仲有少少果肉,都好大柸少少甜岩岩好! 咁好味既午餐都係七十幾蚊,真係抵食!
咁好味既午餐都係七十幾蚊,真係抵食!
2016-11-24 7199 瀏覽
自從成為了Openrice的開飯熱店,平時經過就發覺人流多了,午餐也開始排起人龍。只見天氣開始轉涼,就算是戶外帳篷也不再顯得悶熱,於是帶同事前來一試。連加一大概$80左右一個午餐,價格可以接受,只是選擇不多,份量也偏少。羅宋湯十分濃郁,蔬菜份量足,酸中帶甜,番茄味重,不錯。鮮忌廉白菌三文魚意大利粉  - $68煮得不好的意粉就會出現圖片的情況,黏在一起,口感偏硬。鮮忌廉白菌汁味道香濃,加上煎香的蒜片,味道不錯。但是醃製三文魚實在太重口味,一開始還以為是拌得不夠均勻,但是後期越吃越鹹。由一開始的驚喜,慢慢變得失望。荔枝紅茶色澤紅艷,帶濃郁的荔枝香氣,不太甜,是不錯的解渴飲品。
餐包
羅宋湯
羅宋湯十分濃郁,蔬菜份量足,酸中帶甜,番茄味重,不錯。
鮮忌廉白菌三文魚意大利粉
鮮忌廉白菌三文魚意大利粉
鮮忌廉白菌三文魚意大利粉  - $68
荔枝紅茶
2016-11-21
5 分鐘 (堂食)
羅宋湯
荔枝紅茶
2016-11-13 2094 瀏覽
前兩日收工,約左係葵興返工噶朋友一齊食飯。k11噶牧羊少年就食過幾次,但葵芳噶就第一次食。因為係星期五夜晚,都等左半個鐘先有位。一入到去,覺得燈光真係好暗,連睇餐牌都有小小困難。不過座位都幾舒服噶,張檯唔算大,所以同朋友對坐都唔會有距離感,傾計好易,吾洗太大聲,可以傾密計。我地點左個二人套餐,野食都幾多。沙律上離,賣相唔錯,加埋醬真係幾好食。份量都好多。主菜黎啦,我地點左牛肉漢堡扒跟飯同鴨胸意粉。個意粉唔錯,味道剛剛好,好快比我地清曬。但個牛肉漢堡扒就一般,都有牛味噶,不過略嫌老左小小,有d硬。同埋味道都吾係好夠。不過個熱朱古力好好飲,好重朱古力味,朋友噶蘋果茶都唔錯。值得一提,服務好好,個個waiter都好有禮貌,面帶微笑甘service我地。讚

我地點左個二人套餐,野食都幾多。
沙律上離,賣相唔錯,加埋醬真係幾好食。份量都好多。
30 分鐘 (堂食)
2016-11-01 2016 瀏覽
星期六約朋友行山,出發前在附近食個lunch 先~下午1:30 黎到,唔洗等位直入,good~~算係葵芳區清靜之選,同朋友食吓傾吓,好快就要交檯(90分鐘)。餐包冇乜誠意,唔熱、唔脆,得2片+1個,如果俾多個會易d share。Lunch set 得幾個選擇,星期六、日飲品另加15蚊,可以接受。黑椒鴨胸意粉雜菌雞意粉冰凍水果茶,最出色係呢樣。整體而言,同朋友食飯ok,如果要浪漫就唔太適合,檯與檯之間都幾密,聽到隔離講咩。試過一次就夠。再發掘其他新野。^^
星期六約朋友行山,出發前在附近食個lunch 先~

下午1:30 黎到,唔洗等位直入,good~~

黑椒鴨胸意粉
雜菌雞意粉
冰凍水果茶,最出色係呢樣。

試過一次就夠。再發掘其他新野。^^
2016-10-29
2016-10-19 2109 瀏覽
星期六晚冇訂位,直接walk in,好彩仲有位,可以坐吧枱,旁邊就是書櫃,放滿旅遊類書籍,啱哂餐廳主題格調,感覺舒服寫意,同朋友聊天或自己獨處睇書的好去處。食物ok,可以再去!
2016-10-17 1688 瀏覽
牧羊少年是一間主題餐廳,賣的是旅遊主題。好幾年前光顧過他們位於太子的總店,但當時不論服務和食物質素都強差人意,早已沒有再光顧太子店的意慾。這天因為受邀去看在葵青劇院上演的舞台劇《孔子63》的關係,在葵青劇院附設的餐廳正止就是牧羊少年。店分店內店外,店內甚有cafe色彩,店外卻像一些露天酒吧。是日不論太熱,所以就選了店外。午餐有set,價錢在$64-$72之間,分野不大,但算是豬牛雞都有,唯獨沒有照顧素食者的份兒。友人看了我傳給他的menu,乾脆說不來了,他在新都會廣場找點吃的再過來join我入場。叫了一個牛肉漢堡餐。因為星期六日餐廳要+$15,所以我也不太想要。$15元不算貴,但以$60-70一個餐加接近20%甚至更高去加配餐餐有點奇怪。而且.....星期一至五是包餐飲的,亦可以睇成星期六日同等份量加價成$15。以市場學來說,食客是容易因為有了這個option而選擇唔加餐飲的。但如果將餐牌換成星期六日版本,價錢即錢稍貴,包餐飲,卻容易令人接受。又或者以一個under $10的心理關口加配會是另一好的選擇。麵包兩片,是非常鬆軟的香草麵包,浪子用手按下去,既柔軟又有彈性:麵包內層充滿空氣泡
牧羊少年是一間主題餐廳,賣的是旅遊主題。

麵包內層充滿空氣泡,又有很多香草粒。薄薄一片,吃下去卻十分好口感。有廚師朋友說過,麵包太實,不單影響口感,嚴重的更會影響食客對之後主菜的味覺和品評。麵包太薄太多空氣,則令人在眼見和口感之間有著落差,亦會影響食客食慾。

這款麵包雖然香草味不濃,但不塗牛油的情況下這還是一款非常美味的跟餐麵包。
羅宋湯,蕃茄味極濃,不稠不稀,算是恰到好處。溫度非常高,又有點辣椒的微辣,十分開胃。不過總覺得這個湯與香草餐包有點不夾,更像有點爭鋒。如廚師朋友所言,湯跟餐包,你當然可以分開吃,但如果一起吃的話,兩種都是極富個性,就會令兩者互相爭鋒。

所以浪子建議這個餐包和湯是分開吃的。

再來是主菜,來得有點遲,約20分鐘未見縱影。浪子心想會否漏單了。因為趕入場的關係,是有點擔心。好在正想開口追單,就來了。
這個飯的蘑菇汁非常香濃,菇味濃,汁比較稀,與白飯混合後迅速被吸收,反而變了像焗意大利飯那種口感。
牛肉漢堡扒切開後呈全熟狀態,絲毫沒有一點紅色。但在切開之時,已感到這塊漢堡非常扎實。
本身外邊煎得幾乎微燶,但又未致於太香脆,澆了汁後這漢堡反而有彈性。帶點回彈的口感,濃厚香醇的牛味,真是一絕。
而本身這漢堡扒的份量很大,厚度至少1cm以上。難得廚師沒有煎燶又能令內裡的肉全熟。應該是做過先拖水再煎的一類處理。
漢堡的優劣,在於他的鬆散堅實,同時間也要注意肉味肉汁,飽滿口感這兩方面。浪子覺得這塊漢堡扒完全做到以上三方面。

埋單$79連加一,是十分抵食又滿足的一個午餐。

總括而言,值得推介!
2016-10-15
10 分鐘 (堂食)
2016-10-15 839 瀏覽
無論在香港或是外地,為了吃好的早餐,都願意放棄高床暖枕,因為我認為這是整日開始的亮點。香港早上多只有快餐/茶餐,cafe類較少。牧羊少年就是極少數早開的cafe, 台灣人通常稱為「早餐店」。點了只有早上才有的combo, waffle set, 加$6升級為latte炒蛋:質感好散,唔算係高質炒蛋煙火腿:厚度比得幾慷慨Waffle: 香脆,但花生醬好水質,冇乜香味,又油油地,好奇怪,應該叫花生水⋯Latte: 好飲,奶泡幾幼。Overall 還好,只計早餐,中上水平。

炒蛋:質感好散,唔算係高質炒蛋
煙火腿:厚度比得幾慷慨

Latte: 好飲,奶泡幾幼。
Overall 還好,只計早餐,中上水平。
同好姊妹食當然要揀間好啲既野嚟食啦😌😌我自己未試過呢間所以試吓。一開始諗坐室內定外,天氣涼涼地,就試吓個特色坐室外啦👍🏻👍🏻因為打算食完去掃街既關係,所以淨係叫左兩個主菜:香草墨魚仔意大利粉,蘑菇漢堡飯。前者係好好味👍🏻後者個漢堡唔錯但個汁醎咗少少,所以麻麻地😐😐環境算okay 市區中搵到間室外既都幾難得
同好姊妹食當然要揀間好啲既野嚟食啦😌😌

我自己未試過呢間所以試吓。

環境算okay
市區中搵到間室外既都幾難得