招聘中
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
$17,500-$25,000
月薪
更多筍工 (6)
2018-02-18 490 瀏覽
今天是年初三,赤口,不易拜年。所以到葵芳的牧羊少年咖啡。茶。酒館享受一個休閒的午餐。可能因為今天仍是假期,店內不是很多人,最後決定坐在室外。我點了英式全日早餐及一杯熱草莓朱古力。不過因為今天是星期六日及公眾假期,飲品只可半價加配。英式全日早餐內的雜菇略嫌味道不夠,番茄亦認為可以煎久一點,乾一點。但是,蛋卻炒得剛剛好,還有一點蛋汁。牛角酥亦非常鬆脆。三文魚及漢堡味道十分濃郁,很好吃。至於草莓朱古力亦認為不錯。他的草莓味濃,加上忌廉,喝起上來比較滑。
今天是年初三,赤口,不易拜年。

2018-02-14 441 瀏覽
趁著下午時間沒這麼多人,我們就到這間牧羊少年為朋友補慶生,同行朋友指牧羊少年到晚上都排長隊….超誇張我們點了3個套餐,一份All Day Breakfast、黑椒香蒜白菌煙鴨胸意大利粉、英式咸牛肉牛角包。餐包來了,黑色小圓包比較韌身,而另一款就較為軟身,牛油味香濃,塗在餐包配上羅宋湯一流All Day Breakfast有煙三文魚、蘑菇、烤蕃茄、茄汁豆、烤腸、火腿扒、漢堡扒、炒蛋及牛角包,以一人來說份量說足夠,對我們來說絕對不夠喉!煙三文角煙燻味不錯,不會腥或太重口味;蘑菇剛好保留些少水份但外面烤得乾身;炒蛋略嫌味道不夠,沒有調味,配著茄汁豆吃剛剛好;烤腸皮脆,肉多汁;火腿扒和漢堡扒沒什麼特別,都是統一來貨英式咸牛肉牛角包配薯條,薯條香口多肉夠熱辣,點上茄汁很好吃;牛角包非常酥脆,很少地方可做到酥香而軟脆,中間夾著芝士、咸牛肉、生菜、火腿等,鹹鹹的,加上外層牛角包的脆,無論口感還是味道都很棒黑椒香蒜白菌煙鴨胸意大利粉,有少少油份,煙鴨胸很香,不是乾身那種,夾雜菇和青椒,味道都不錯,不過相比牛角包就沒太大驚喜蘋果蜜桃鮮打綠茶,挺清新,香甜桃味和綠茶味,很冰凍榛子拿鐵,味道OK,但不太甜洋

蘋果蜜桃鮮打綠茶,挺清新,香甜桃味和綠茶味,很冰凍

榛子拿鐵,味道OK,但不太甜

洋甘菊茶是熱的,茶味不錯,聞上去頗香的
2018-01-20 2839 瀏覽
牧羊少年分店好多 我經常去葵芳店其實環境真的不錯 而且食物質素有保證👍🏻分別叫左午餐同下午茶餐午餐仲有餐包同羅宋湯💛呢道pasta我都幾中意 份量中規中矩佢地個汁係偏甜 我個人幾中意😍三文魚籽和風蜆肉意大利粉 $74蜆肉超多!!而且係新鮮嫁🙈就咁白汁已經覺得好好食💓鮮忌廉黑松露野菌意大利粉 $72野菌、洋蔥、黑松露醬、鮮忌廉、芝士咁多材料最重要當然係黑松露,松露香非常濃烈食到我停唔到口👍🏻🍳煙三文魚炒蛋蜜糖多士 配雜菜沙律 $40 🥗多士都係即叫即製 配三文魚好吸引☺️炒蛋都滑😻一口拼盤 $48(薯條、波波腸、八爪魚丸、春卷)呢個拼盤好抵食,每樣都有4件而且即叫即製,完全不馬虎簡單小食已經足夠我滿足😝迷你竹炭三式漢堡 $52(煙三文魚、巴馬煙火腿、炸蝦)最鍾意係蜜糖芥末配三文魚💓而且第一次見到用竹炭來做漢堡好特別~略嫌乾左少少🤔🤔🤔多d醬一定好味好多最後跟餐叫左杯朱古力沙冰 $46好好飲呀😍唔會因爲沙冰而越飲越淡,正
牧羊少年分店好多 我經常去葵芳店

三文魚籽和風蜆肉意大利粉 $74
蜆肉超多!!而且係新鮮嫁🙈
就咁白汁已經覺得好好食💓

鮮忌廉黑松露野菌意大利粉 $72
野菌、洋蔥、黑松露醬、鮮忌廉、芝士
咁多材料最重要當然係黑松露,松露香非常濃烈
食到我停唔到口👍🏻

🍳煙三文魚炒蛋蜜糖多士 配雜菜沙律 $40 🥗
多士都係即叫即製 配三文魚好吸引☺️炒蛋都滑😻

一口拼盤 $48
(薯條、波波腸、八爪魚丸、春卷)
呢個拼盤好抵食,每樣都有4件
而且即叫即製,完全不馬虎
簡單小食已經足夠我滿足😝

迷你竹炭三式漢堡 $52
(煙三文魚、巴馬煙火腿、炸蝦)
最鍾意係蜜糖芥末配三文魚💓
而且第一次見到用竹炭來做漢堡好特別~
略嫌乾左少少🤔🤔🤔多d醬一定好味好多

最後跟餐叫左杯朱古力沙冰 $46
好好飲呀😍唔會因爲沙冰而越飲越淡,正

2017-12-20
5 分鐘 (堂食)
  • 小食拼盤
  • 煙三文魚炒蛋蜜糖多士 配雜菜沙律
  • 鮮忌廉黑松露野菌意大利粉
2018-01-07 798 瀏覽
今日係星期日嘅早上有少少雨 地下有啲濕去到葵芳原本諗住係新都會食個早餐 估唔到都幾多人又諗唔到食啲乜好跟住就走咗去葵青劇院門口嘅呢間牧羊少年咖啡食我地係接近十一點三先去到好彩仲有早餐佢入面個間格幾靚呀好文青嘅感覺門口個早餐餐牌好似比太陽日日曬住咁 甩晒色入面啲位都坐得舒舒闊落咁之後我就點咗個出前一丁麵早餐其實味道都爭唔得遠架喇都係出前一丁公仔麵嘅味佢仲有兩條蟹柳兩粒獅子狗半條腸仔兩個鳴門卷兩塊再加半隻烚蛋味道上冇乜特別 係一般嘅料 正正常常 但佢有心機將個麵啲配料放靚佢好似好簡單嘅一樣嘢但賣相拎到分味道就比較唔到啲咩架喇 都係公仔麵但賣相取勝裝飾 環境都唔錯 感覺幾舒服
今日係星期日嘅早上

味道就比較唔到啲咩架喇 都係公仔麵但賣相取勝
裝飾 環境都唔錯 感覺幾舒服
熱檸水
2018-01-07
$38 (早餐)
和風出前一丁
2017-12-26 769 瀏覽
平安夜,大、小朋友們開完Party後黎到葵青劇院旁的牧羊少年咖啡.茶.酒館晚飯,呢間餐廳個名都幾得意。因為預先訂左枱,所以都唔需要等位。因為都成廿人,都各自叫野食,我同另外3個朋友叫左個4人餐。首先黎左小食黑椒蜜糖牛柳粒,ok呀咖哩雞飯,唔辣,味道ok,但有啲似茶餐廳嗰啲碟頭飯維也納咖啡,朋友叫的都係朋友叫的咖啡,忘記叫咩名我叫的橘皮甜酒咖啡,有少少橘味,但略嫌酒味太濃烈車打芝士汁鮮蝦意大利粉,都係ok地中海藜麥沙律,我麻麻哋千島海鮮Pizza,終於有樣野我覺得比較好味迷你竹炭三色漢堡,三色分別係煙三文魚、炸蝦、巴馬火腿,我食左炸蝦嗰個,包比較乾,炸蝦又無乜味,真是好普通... ...終於又有個全晚覺得最好味嘅甜品,比利時窩夫!即係朱古力窩夫配OREO、Cookies and Cream雪糕。窩夫嘅朱古力味夠香濃,外面脆入面夠軟,配埋雪糕、煉奶,香甜好味可能間餐廳主要食環境、氣氛。其實食物、咖啡款式亦都算多,但有少少忽略左食物味道同質素,俾我有少少hea嘅感覺但埋單每人約$160都ok啦。

首先黎左小食黑椒蜜糖牛柳粒,ok呀

咖哩雞飯,唔辣,味道ok,但有啲似茶餐廳嗰啲碟頭飯

維也納咖啡,朋友叫的

都係朋友叫的咖啡,忘記叫咩名

我叫的橘皮甜酒咖啡,有少少橘味,但略嫌酒味太濃烈

車打芝士汁鮮蝦意大利粉,都係ok

地中海藜麥沙律,我麻麻哋

千島海鮮Pizza,終於有樣野我覺得比較好味

但埋單每人約$160都ok啦。
2017-12-24
慶祝紀念
平安夜
  • 比利時窩夫
2017-12-25 605 瀏覽
平安夜同朋友來到葵芳一齊食午餐,位於葵青劇院旁,好耐之前都試過一次!幾有文青feel😄今次再試下睇下係咪一樣好食先羅宋湯配餐包,餐包都幾好食,但羅宋湯太甜,飲完口渴,應該係太多味精💀滑蛋煙三文魚蜜糖多士,朋友推薦食呢一個多士,味道方面都唔錯嘅。蜜糖多士係生命麵包蜜糖味個隻,一模一樣!滑蛋都OK,另外佢有配埋甜甜地嘅沙律醬所以特別好食。夏天的尾巴,係橙同菠蘿嘅水果特飲,甜甜地幾清新蘋果蜜桃鮮打綠茶,每一啖都有好多蘋果肉,好好飲,而且佢又唔會特別甜,好啱我口味🤤呢間餐廳嘅意粉都比較乾身,食到最尾嘅時候係唔會有多餘嘅汁,不過味道方面的確唔錯,蝦亦都爽口。肉醬意粉,一樣都係比較乾身,不過意粉有炒過所以都幾香,肉醬味道都好濃。芝士肉醬薯條,啱啱焗起所以熱辣辣,好好味,上邊有一舊水牛芝士,點極都仲有,肉醬同意粉嗰個醬係一樣既,呢個薯條都幾抵食!另外我哋仲叫咗一個白汁吞拿魚意粉,不過意粉比較膩,食幾啖已經覺得好濟,但味道同份量方面都幾好,所有意粉都好大碟,四個人食三碟都食唔晒!總括而言,呢度環境唔錯,食物選擇都好多,味道都好食,而且份量好多,食午餐嘅話一定會食到好飽好滿足!😄😄

夏天的尾巴,係橙同菠蘿嘅水果特飲,甜甜地幾清新

2017-12-18 609 瀏覽
差不多每次去葵廣都會食牧羊少年,而這間牧羊少年也吃了超過5次,對食物一直沒有很深刻的印象,反而環境不錯,是聊天的好地方,但昨天令我以後也不想去了😭昨天香港晚上大約只有12/13度,晚上到牧羊時能坐位置不多,被安排坐在入口附近的位置,然後大門一直沒關上,風一直吹,凍到我同男友都一直震,同侍應反應太冷能否關門,郤說不能關上,也沒有解釋不能關上原因,整間餐廳也是超冷的狀態,如果不是已點餐,我們應該會離開。然後意粉也是冷冰冰的,期間有較入的位置空了出來,侍應也沒有主動幫我們調位,我們唯有自己把食物搬到另一位置上,感覺像在室外吃完這頓晚餐。我想我應該不會再光顧了。

2017-12-16
2017-11-25 934 瀏覽
想同朋友傾下計係永遠都多人既葵芳搵到呢間餐廳,係葵芳劇院外,環境舒服休憩,令人忘記左自己係煩囂既葵芳,嘆左個美妙既brunch❤️牛角包超鬆軟,三文魚新鮮,朋友食半素,甘筍都很甜爽口,當然仲有童年最愛茄汁焗豆,差不多有4分之1碟,毫不吝嗇,甘多材料但上台全碟食物都仲暖身,既豐富又有不同口味吃到,真是令吃貨太感恩,食物不會太多,吃完剛剛好滿足。另外台上亦有不同有意思的圖片看看,甚是寫意,十分推薦大家過來享受一下适靜的環景,舒適地吃brunch談心,完全沒人騷擾的感覺。
想同朋友傾下計
係永遠都多人既葵芳
搵到呢間餐廳,係葵芳劇院外,

環境舒服休憩
,令人忘記左自己係煩囂既葵芳,

嘆左個美妙既brunch❤️

既豐富又有不同口味吃到,真是令吃貨太感恩,
食物不會太多,吃完剛剛好滿足。
另外台上亦有不同有意思的圖片看看,甚是寫意,
  • All Day Beastfast
2017-11-05 1013 瀏覽
姊妹生日,當然想搵個地方一邊慶祝生日、一邊吹水啦!我地3個女仔6:45一去就可以入去。我地揀左坐入面。一坐底就即係睇menu。我地係2人餐同4人餐之間揀左好耐,最後決定叫一個「大食四方」。個餐包括一個前菜、2個小食、2個主菜、1個pizza、1個甜品同4杯飲品。第一個係前菜,煙三文魚沙律。一般既煙三文魚沙律,不過不失。飲品我叫左洋甘菊茶。洋甘菊本身味道就唔係好重,岩我鐘意飲淡味飲品既人。我friend叫左「夏日的尾巴」。佢話超難飲😂小食我地就叫左串燒同雞翼。串燒:腸仔同雞肉都ok,但牛肉好硬雞翼:芝士醬好好食,唔太溜。好似我呢d對芝士一般既人就覺得ok主食就叫左漢堡扒飯同拿破侖意粉。因為我地掛住傾計,d面都乾曬,變得難食左。漢堡扒d汁太少啦!食落去好乾😑Pizza叫左千島海鮮pizza。好濃千島醬味,酸酸地,好開胃😋😋最後輪到甜品。唔太記得叫咩啦!中間既煉奶我冇點過淨係食雪糕同窩夫,仲有oreo成個晚餐我地食左2個幾鐘。主要係不停吹水。整體黎講,環境係唔錯。味道就一般般啦...服務都係一般般,叫埋單叫左幾次先有人理。想吹水既,呢間cafe都係一個唔錯既地方。
姊妹生日,當然想搵個地方一邊慶祝生日、一邊吹水啦!
我地3個女仔6:45一去就可以入去。
我地揀左坐入面。

一坐底就即係睇menu。

第一個係前菜,煙三文魚沙律。
一般既煙三文魚沙律,不過不失。
飲品我叫左洋甘菊茶。
洋甘菊本身味道就唔係好重,岩我鐘意飲淡味飲品既人。
我friend叫左「夏日的尾巴」。
佢話超難飲😂
小食我地就叫左串燒同雞翼。
串燒:腸仔同雞肉都ok,但牛肉好硬

主食就叫左漢堡扒飯同拿破侖意粉。
因為我地掛住傾計,d面都乾曬,變得難食左。
漢堡扒d汁太少啦!食落去好乾😑

Pizza叫左千島海鮮pizza。
好濃千島醬味,酸酸地,好開胃😋😋

最後輪到甜品
唔太記得叫咩啦!
中間既煉奶我冇點過
淨係食雪糕同窩夫,仲有oreo

成個晚餐我地食左2個幾鐘。
主要係不停吹水。

整體黎講,環境係唔錯。
味道就一般般啦...
服務都係一般般,叫埋單叫左幾次先有人理。
想吹水既,呢間cafe都係一個唔錯既地方。
📢旅遊文化主題餐廳😳➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖平時嚟親葵芳多數都係掃街🌭成日聽朋友講呢到嘅食物質素唔錯,下午茶幾抵食😋今次同朋友仔嚟食dinner😆原來呢間餐廳係以旅遊文化做主題嘅,有室外同室內,環境幾好。入到餐廳環境都幾暗,佢嘅佈置真係有小小令人去咗第二個國家嘅感覺😍#千島海鮮簿餅 ($118)😋好味指數:(6.5/10)Pizza上面有蝦、蟹柳、墨魚仔、螺肉,青瓜😚感覺上海鮮嘅種類唔算多,而分量都係般所以冇咩特別😣千島醬同芝士幾重😍pizza嘅批底比較薄同烤得幾脆身🍕不過因為同朋友一路食一路傾,同叫得太多嘢食嘅關係😢所以pizza就凍咗😭當個pizza凍咗小小嘅時候,感覺上啲醬同芝士好似稠咗係到咁,所以真係要襯熱食咗先😭#鮮忌廉白菌煙三文魚意大利粉 ($78)😋好味指數:(7.5/10)意粉加錢有餐湯同餐包😍掛住食忘記咗價錢,好似係加$15😣羅宋湯味道幾濃,而且入面仲有好多蔬菜😍雖然只係加咗一個set,但竟然嚟咗2個包,可以同朋友仔share😆個包一嚟到熱辣辣,搽牛油就岩晒😋小編鍾意意粉有返少少硬度,唔會太過淋,所以呢個意粉就啱曬我啦🍝忌廉汁好香,可能同朋友仔share嘅
📢旅遊文化主題餐廳😳
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

#千島海鮮簿餅 ($118)
😋好味指數:(6.5/10)

#鮮忌廉白菌煙三文魚意大利粉 ($78)
😋好味指數:(7.5/10)
意粉加錢有餐湯同餐包😍
掛住食忘記咗價錢,好似係加$15😣
小編鍾意意粉有返少少硬度,唔會太過淋,所以呢個意粉就啱曬我啦🍝忌廉汁好香,可能同朋友仔share嘅關係唔覺得好漏😚 而且三文魚,蘑菇嘅份量都好多😍

#煙三文魚炒蛋蜜糖麵包 ($62)
😋好味指數:(7.5/10)
開頭睇menu張圖覺得呢個包份量會好少所以就叫埋,點知嚟到都幾大下😮因為係蜜糖麵包嘅關係,所以食落去係甜甜地,仲有類似千島醬嘅醬汁😚佢嘅炒蛋都幾滑下🤤甜甜地嘅蜜糖麵包 🍯幾有蛋香嘅炒蛋🍳同鹹鹹的嘅煙三文魚😍一次過大啖咬落去食晒佢地口感好豐富😆
⭐溫馨小提示
📌睇小咗呢到食物嘅份量,叫得太多😭大家記得留意番呀😆
2017-10-24 675 瀏覽
我常去的餐館,因為佈員簡單但舒服,,大大的玻璃窗看到外面的很多樹景.室外的用餐似在在外國,價格太眾化-店象員服務態度親切。可以看書,與朋友傾計的好地方。加上有高樂背景使用餐更心。食物多元化,有喜歡花茶及水果茶是我的最爱
食物多元化,有喜歡花茶及水果茶是我的最爱
2017-09-13
慶祝紀念
情人節
2017-10-23 516 瀏覽
中午十二點半左右來不用排隊,餐廳的裝修擺設都很別緻,但二人座的小圓桌偏小,dishes的盤子很大,桌子的容納空間有限。set lunch的漢堡,薯條是金黃色的,不會太過火,很好吃。麵包份量很大,兩人share,吃完已經飽了一半了。意粉是蜆肉雜菌,雖然味道偏淡,但總體來說挺可口的,不膩。洋甘菊很好喝,味道不會太淡,剛剛好。
2017-10-23
午餐
2017-10-20 357 瀏覽
今日做下文青姑娘,去左呢度嘆個tea.試下佢個窩夫。😃出去點完餐。就可以搵位坐。職員就會送餐過來。今次叫左個士多啤梨朱古力醬窩夫 加兩個綠茶味既ice cream. 🍧即刻整既關係,都等左20mins到先黎到。窩夫熱辣辣,再倒上朱古力醬,溶係上面。窩夫整得都幾鬆軟。士多啤梨可能唔多熟,有點酸。😫好彩有啲朱古力醬中和返,咁就無咁酸喇!綠茶味既ice cream,食落都幾濃既茶味。由於掛住影相同切窩夫既關係,舊雪糕都已經溶哂 😂😂另外再叫左杯榛子朱古力。都幾好飲!👍
今日做下文青姑娘,去左呢度嘆個tea.
試下佢個窩夫。😃

出去點完餐。就可以搵位坐。
職員就會送餐過來。
即刻整既關係,都等左20mins到先黎到。
窩夫熱辣辣,再倒上朱古力醬,溶係上面。
窩夫整得都幾鬆軟。
士多啤梨可能唔多熟,有點酸。😫
好彩有啲朱古力醬中和返,咁就無咁酸喇!
綠茶味既ice cream,食落都幾濃既茶味。
由於掛住影相同切窩夫既關係,舊雪糕都已經溶哂 😂😂

另外再叫左杯榛子朱古力。都幾好飲!👍
2017-10-20 308 瀏覽
今日去荃灣shopping之前。當然要嘆一嘆個lunch先啦!😀揀左呢間牧羊少年咖啡館喇 😋入到去環境幾靚,好文青feel.好彩唔多人。入去就有得坐。出去點完餐,佢會俾個國旗你,放係抬到。自然就會有職員送餐給你。 😃叫左個小食拼盤 😃有雞翼 ,腸仔,薯角。另外叫左個榛子朱古力 😍濃濃既棒子味,加上朱古力度。令到更濃既朱古力味。飲落去唔會好甜。仲加上士多啤梨,賣相好靚😄仲叫多個焗芝士煙肉多士 😍新鮮焗出黎,所以好好味。切開黎食,芝士仲痴住。好正 🙂就係咁樣。慢慢坐下,食下野。做左一個下午的偽文青 😂好休閒
揀左呢間牧羊少年咖啡館喇 😋

入到去環境幾靚,好文青feel.
好彩唔多人。入去就有得坐。
出去點完餐,佢會俾個國旗你,放係抬到。
自然就會有職員送餐給你。 😃

叫左個小食拼盤 😃有雞翼 ,腸仔,薯角。

另外叫左個榛子朱古力 😍
濃濃既棒子味,加上朱古力度。
令到更濃既朱古力味。飲落去唔會好甜。
仲加上士多啤梨,賣相好靚😄

仲叫多個焗芝士煙肉多士 😍
新鮮焗出黎,所以好好味。
切開黎食,芝士仲痴住。好正 🙂

就係咁樣。慢慢坐下,食下野。
做左一個下午的偽文青 😂好休閒
2017-10-06 461 瀏覽
難得同兩位unbiological sisters聚舊記得之前一齊試過K11的分店,今次我提議葵芳店,喜歡餐廳以love travel作主題。我怕假期人多,比約定時間早到半小時,好快就可以入坐。原來兩點半先有下午茶,先點了洋甘菊,待齊人再點食物。姊妹帶了仔仔出來,幸好餐廳的空間勉強可容納比較大的BB車。呢個靚媽生完都甘fit, 最正係佢一邊餵奶,一邊飲住手工啤「浪人啤酒」。兩位姊妹都係十月之星,一早已向餐廳職員點了兩個甜品,並要求寫上祝福字句。當我同職員表示可以上甜品時,原來未落單,好失望啊
難得同兩位unbiological sisters聚舊

我怕假期人多,比約定時間早到半小時,好快就可以入坐。

原來兩點半先有下午茶,先點了洋甘菊,待齊人再點食物。