招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多筍工 (6)
2020-06-03 220 瀏覽
今日迎黎左一個非常沉重既消息,所以決定食好少少。去左葵青劇院地下既呢間cafe個消息沉重到令我冇乜胃口,所以就咁嗌左個三文魚沙律,點知都幾大兜。啲菜都幾新鮮爽口既,麵包粒麵大粒而且脆卜卜。蕃茄大蝦意粉都係我地鍾意既味道,大蝦新鮮有咬口!榛子朱古力上面竟然有一大pat cream咁邪惡,不過唔理lu個cheese cake真係不得了,已經成年冇食過元X,佢令我搵番X氣cheese cake既味道,好感動!(太鍾意食,每次去都一定會嗌)間野燈光間間地,幾有feel,亦有戶外座位,坐得幾舒服😌
今日迎黎左一個非常沉重既消息,所以決定食好少少。

去左葵青劇院地下既呢間cafe

蕃茄大蝦意粉都係我地鍾意既味道,大蝦新鮮有咬口!

間野燈光間間地,幾有feel,亦有戶外座位,坐得幾舒服😌

2020-05-25 271 瀏覽
叫左一個lunch set 蕃茄火腿長通粉 有餐湯同一杯野飲$78 超抵平時散叫都過百 餐湯係南瓜湯都好飲 唯一係個意粉有啲咸 其他都好ok推推 環境又舒服又靜 最近仲有裝修完 有outdoor同indoor簡 我坐outdoor(好彩未有蚊)係葵芳難得有咖啡飲又唔紅唔藍
2020-05-25
2020-05-25 259 瀏覽
星期日既下晝想搵間cafe坐低食下野,hea下,黎呢間牧羊少年咖啡館就岩啦。呢到地方都算大,雖然天氣有啲熱,但因為入面冇位,我地都揀左坐出面。其實坐低左又唔會話好熱,佢都有帳幕遮下太陽,唯一唔好就係有蚊,大家可以噴定蚊怕水。.野食方面,唔知點解menu得pasta,不過都ok照揀到。揀左個青醬雞肉意粉同黑松露雜菌長通粉。兩個都好好味,青醬意粉加左啲松子仁,意粉夠硬有口感。啲雞肉仲煮得好淋,有肉汁。另外個黑松露長通粉都好香,食到最尾有少少鹹,但個醬好香。意粉配埋野飲,我地揀左熱蘋果肉桂同冰果茶,幾得意,出面都冇咩地方飲到蘋果肉桂。個冰果茶有橙蘋果,少少橙酸味,夏天飲岩哂。我地仲嗌左個牛柳粒,都好好味。個醬岩岩好唔會太鹹,個牛都煮到岩岩好唔會太老。整體黎講,用餐感覺良好,侍應都serve得好好,會再黎試下其他野。

2020-05-20 360 瀏覽
得知佢啱啱裝修完,所以同朋友就想試。🍝星期日晏就烈日當空☀️,不宜坐户外,而入面咁啱有位👍🏻叫左4款野食,千島海鮮pizza:係薄批但唔會焗到好乾,同千島沙律醬配合得好好,怕切痕唔明顯,再附上刀。每一塊的料都分配得平均,擺盤上有心思。🍕小食拼盤:每一種食物大約3-6件,薯角薯仔味👍🏻,同埋有兩款沙律醬選擇👍🏻青醬蘆筍雞肉意大利粉:橄欖油好香,同青醬夾埋啱啱好,不過青醬有啲鞋,蘆筍同雞肉火喉拿捏得到,滿意👍🏻都幾期待個甜品,可惜個pancake出面好硬,入面唔紮實,近乎無粉漿,士多啤梨jam同雪糕正常,pancake反而最麻麻。不過要提:裝水的杯有唇膏印🤷🏻‍♀️
得知佢啱啱裝修完,所以同朋友就想試。🍝
星期日晏就烈日當空☀️,不宜坐户外,
而入面咁啱有位👍🏻

叫左4款野食,

每一塊的料都分配得平均,擺盤上有心思。🍕

不過要提:裝水的杯有唇膏印🤷🏻‍♀️
2020-05-15 247 瀏覽
其實都唔係第一次去牧羊少年食嘢,之前去過太子分店,今次就去有室外座位嘅葵芳店。簡單叫個lunch set,有湯有包仲可以補差價叫嘢飲個卡邦尼真係好香蛋黃味整體好creamy,美中不足有少少太多汁。
簡單叫個lunch set,有湯有包

仲可以補差價叫嘢飲

2020-04-16 351 瀏覽
開心星期五當然要出街食晚飯,呢間個名好耐以前已經聽過,但未食過,今次終於有機會試下。上網search,menu好似無變過,但都有唔少粉絲等位食,心理上都對呢間有翻d信心。紐西蘭肉眼中間好大舊肥膏同筋,要花氣力切走先食到d肉,肉眼質地較韌同鞋,但都有肉味,薯條好幼,好似幼過老麥,感覺有d空,其實味道係唔差,價錢合理,不過有少少改善空間。千島海鮮薄餅餅皮好薄,配料都多,芝士適中,雖然等耐少少,但都值得。疫情關係,座位有限,所以等位耐咗少少,可以理解。

紐西蘭肉眼

千島海鮮薄餅
餅皮好薄,配料都多,芝士適中,雖然等耐少少,但都值得。

疫情關係,座位有限,所以等位耐咗少少,可以理解。
2020-04-03
20 分鐘 (堂食)
2020-04-16 216 瀏覽
裡面有好多書嘅真文青cafe,以前十八廿二讀緊書個陣成日去太子店hea坐,懷念拎住本旅遊書加杯咖啡扮文青嘅日子😂📚早排武漢肺炎冇咁嚴重個陣去過葵芳店,有室內落地玻璃位又有露天茶座,下晝曬下太陽食個飯咁勁寫意⛱🔹羅勒青醬鮮蝦意大利粉 $72🔸cafe latte $36青醬意粉同餐牌圖片相符,青醬多到變綠色,意粉食落多汁又cream cream地咁,配料有蝦有菇,加埋松子同芝士,味道多層次,啲松子粒粒又有咬口,杯latte夠大杯慢慢飲~平日食可以免費跟$40或以下飲品,星期六日就跟餐飲品半價,跟埋餐湯/沙律。其他lunch set仲有意粉 飯 burger 烏冬 全日早餐 沙律大把選擇,最好係分店多,總有一間係左近~牧羊少年咖啡館葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖

🔹羅勒青醬鮮蝦意大利粉 $72
🔸cafe latte $36

牧羊少年咖啡館
葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖
2020-04-16 154 瀏覽
係咁多間牧羊少年裏面,最鍾意都係葵青劇院呢一間嘅設計。天氣好嘅時候,可以坐喺出面感受下清幽嘅環境,有時又可以坐喺入面,聽住音樂同朋友隨心傾吓計。今日同朋友坐咗喺室內,入面裝修好文青。有啲旅遊書同postcard,燈光比較昏暗,但係每一處嘅設計得好有心思。我叫咗個窩夫食。朋友就叫咗一份小食拼盤。然後我再嗌左伯爵茶。牧羊少年嘅食物一直都好有質素,窩夫脆脆地,加上綠茶雪糕味道剛剛好。士多啤梨都好新鮮。朋友鍾意窩夫加cream,我個人就唔係咁鍾意食cream。 朋友嘅小食拼盤就係炸嘢比較多,有炸薯條,同埋如果冇記錯好似係炸墨魚丸,朋友都覺得滿足

綠茶雪糕草莓窩夫
綠茶雪糕草莓窩夫
2020-03-23 227 瀏覽
要係葵芳搵間舒適既cafe,牧羊少年cafe係一個唔錯既選擇。呢度既價錢唔算太貴,仲要有室內同室外,如果想空氣流通啲可以坐室外,而我哋今次就坐咗室內,因為我地覺得有啲熱。我哋一行兩個人叫咗個雞翼同埋意粉,意粉係lunch來的,而雞翼係下午茶,侍應好好人,俾我地坐到2:30先叫另一個餐。之後仲叫左兩杯飲品,都幾大杯,我地都坐左個幾鐘,侍應態度都好好,不過好明顯人手不太足,侍應都幾忙,呢度食物味道都唔錯,又唔貴,性價比幾高!
2020-03-13 265 瀏覽
今天帶媽媽去這家文青咖啡店吃下午茶,這裡的裝修很有文青風,坐得很舒適。我們點了迷你煙三文魚漢堡包,本人覺得賣相還可以,但吃起來麵包比較乾身,評價一般。黑松露薯條值得一試,薯條幼身,炸得很鬆脆,上面灑滿黑松露,沾沙律醬吃非常好吃。媽咪都吃不停呢幫媽咪點了一杯熱朱古力,上面都是雪凍的cream,吃起來媽咪說像雪糕,朱古力不太甜,她非常喜歡。我就點了焦糖茶,熱熱的焦糖味,非常特別。總體來說,這個下午茶如果十分滿分的話,我會給六至七分

我就點了焦糖茶,熱熱的焦糖味,非常特別。
總體來說,這個下午茶如果十分滿分的話,我會給六至七分
2020-02-09 299 瀏覽
/✴️黃店之選!放假特登搵間黃店幫襯下😋依間都叫出名既黃店!lunch啲野都唔貴下值得黎懲罰下佢👏🏼.💥羅宋湯睇圖都見到好足料下,完全冇偷工減料!酸甜味岩岩好呀🤩跟餐送架🤣仲送一個超足料既餐包🥖.💥日式燒汁牛肉意大利粉($68)正餐到啦上到黎個賣相有啲似係茶記果啲中式牛肉炒意粉🍝但係高級啲既,黑椒味都重😂如果比我簡多次我唔會再簡佢🙈隔離飯好似香啲😌
💥羅宋湯

💥日式燒汁牛肉意大利粉($68)
2020-01-31 306 瀏覽
星期六下班後,到了劇院附近的牧羊少年咖啡館午餐。平日上班的日子一般比較難等位,今日等候了5分鐘便有了。餐廳分了室內或室外,今日我選擇了室內,比較寧靜。午市套餐包括餐湯及餐包,隨餐可享飲品半價優惠。今日點了厚切烤雞扒漢堡配薯條,加配了Ice Cappuccino。厚切烤雞扒漢堡配薯條 $72 新鮮的沙律菜,蕃茄。肉質鮮嫩的厚切烤雞扒配上竹炭漢堡,香脆薯條,美味😋Ice Cappuccino $34 以半價享受,香濃咖啡味道配上圖案,值得一試。

厚切烤雞扒漢堡配薯條

Ice Cappuccino
午餐
厚切烤雞扒漢堡配薯條
Ice Cappuccino
2020-01-30 241 瀏覽
去到2019年最後一日,去葵廣行街,食好啲唔想掃街就去左呢間牧羊。好彩我哋早食,估唔到呢個日子都會多人。室內已經滿哂,我地坐係出邊戶外嘅座位,幸好唔算大風同凍。(環境有點暗,可能較光啲個螢光幕睇餐牌)叫咗套餐,係幾抵。前菜沙律,份量ok,算係新鮮。小食可以揀三款,左係牛柳粒,右係帆立貝。牛柳粒就硬左小小,味道剛好,蜜糖唔會過多。帆立貝煮得幾好,加左柴魚上去又會再香啲。八爪魚併腸仔,正常。要左咖喱雞配珍珠飯,味道唔錯,咖喱唔算辣亦唔咸,幾香。千島海鮮簿餅,幾好味,餅底脆口唔硬,醬又唔會過多。叫啲暖笠笠嘅榛子朱古力,我覺得甜左啲。我比較喜歡自己個杯薑茶,飲完好舒服。抹茶拿鐵,個拉花好靚。支持💛

室內已經滿哂,我地坐係出邊戶外嘅座位,幸好唔算大風同凍。

(環境有點暗,可能較光啲個螢光幕睇餐牌)

叫咗套餐,係幾抵。

前菜沙律,份量ok,算係新鮮。

八爪魚併腸仔,正常。

要左咖喱雞配珍珠飯,味道唔錯,咖喱唔算辣亦唔咸,幾香。

千島海鮮簿餅,幾好味,餅底脆口唔硬,醬又唔會過多。

抹茶拿鐵,個拉花好靚。

支持💛
2020-01-29 162 瀏覽
係葵青劇院參加完個活動之後要醫肚,近近地黎左呢間cafe食個lunch!侍應一開頭問我要坐出面定入面,雖然天氣涼涼地,但都係想坐入去,暗暗地食飯好似舒服D!lunch set揀左carbonara,my all-time favourite! 首先上個羅宋湯同麵包,個湯酸度同咸度都適中,麵包如果輕輕焗返熱佢先上會好D!意粉好快就送上!份量足夠,幾香芝士味,意粉亦唔會過林,醬汁稀度都適中,不過不失!飲品加多少少錢,要左杯熱irish coffee (whisky+cream+coffee),whisky味好強,配埋cream同咖啡就中和返,唔錯!

2020-01-22 140 瀏覽
葵芳地方比較大,又可以坐露天,呢個天氣係出面吹下風真係好正!除左芝士蛋糕唔好食之外(3款都唔好食!藍莓、朱古力味道唔出,好膩)其他主食都好食!佢其他即制甜品都要等60分鐘,可以一來就落單先!(就係因為其他要等先叫左芝士蛋糕)拼盤普遍的好食,最好真係款多有8款(洋蔥圈正!)又有3個醬,炸得幾香脆!意粉叫左3款,全部都鐘意,醬汁夠濃味,意粉彈牙,料都算多,就算係素意都好多料,值得一讚!呢間算坐得chill 又好味,價值又唔會貴得太離譜,可以encore

芝士蛋糕
拼盤