招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$17,500-$20,000
月薪
更多筍工 (5)
2020-03-28 158 瀏覽
鮮忌廉煙三文魚意大利粉🐟🍝成碟意粉都好creamy 個鮮忌廉醬好掂😋煙三文魚又超多 啖啖都食到尤其食到底淨低嘅全部都係魚🤤意粉煮得岩岩好 微硬 口感滿分💯抹茶牛奶🍵先黎靚靚洋蔥心拉花抹茶粉略帶甘 係小編中意嘅抹茶味💚冇溝好多糖水 唔會太甜 恰到好處芝士凍餅🧀睇落超似硬身cheese cake但一吉落去就知原來軟嘅🤣芝士味都幾夠 亦唔會話漏 話咁快食完士拉差醬配炸雞翼🌶🐔因為係岩岩炸起上枱 熱辣辣🔥攤左陣先食都係一咬啲雞油就湧出黎差啲辣親條脷👅雞翼加辣係無敵嘅😌
鮮忌廉煙三文魚意大利粉🐟🍝

攤左陣先食都係一咬啲雞油就湧出黎
差啲辣親條脷👅
雞翼加辣係無敵嘅😌
2020-03-27 2393 瀏覽
幾年前曾經黎過食Lunch,今晚忽然諗起就帶男朋友過黎撐枱腳☺️餐廳以旅遊為主題,周圍放左唔同國家的裝飾,環境暗暗地幾舒服,有不少情侶同朋友都係度傾計食野飲酒。另外,由於疫情關係入去前需要量體溫,做足措施大家都安心!我自己叫『煙三文魚鮮忌廉意粉』晚市套餐,包飲品同甜品。飲品叫『蘋果蜜桃鮮打綠茶』每啖都飲到果肉碎,果香味加綠茶味道清新,好有夏日feel套餐甜品係芝士餅,慕絲口感,芝士味唔會好重,就算食完都無覺得漏,而面層的紐紋原來係芒果味因為我地想食心太軟,但套餐甜品指定係芝士餅無得加錢轉,員工建議我地散叫,所以男朋友『厚切烤雞漢堡配薯條』就散叫,唔跟餐。用黑炭包賣相特別吸引,雞扒厚身大塊,無呃你真係大過個包。薯條熱辣辣,幼身脆口,撒左調味粉有少少辣味食落幾有風味榛子朱古力平時出面餐廳食心太軟一般都80幾蚊,無記錯呢度係52定55蚊,仲有兩球雪糕,好抵食外面焗到脆身,內外的朱古力味好濃,不甜,只可惜無做到流心效果 另外值得讚係有位女員工由帶位 量體溫 到走時幫手開門都態度好好,好有禮貌

榛子朱古力

2020-03-21
黃店介紹💛如果2:30pm 後去食,每個Lunch Set 減$12,好抵食,而且份量無少到(・∀・)每個Lunch Set都會送沙律🥗和$40內的飲品🍹-漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條🍟 (下午茶價錢$60) 依個中東包的份量真係好驚人,仲有超多薯條🍟個包夾住好大塊雞扒🤩有成隻手掌🖐️咁大ヾ(☆▽☆)除左雞扒,仲有蔬菜,蕃茄和洋蔥等口感豐富,配埋醬汁好好味😘中東包都幾好食😍而薯條係細薯條,幾香脆,記得趁熱食😎點埋蕃茄醬就最夾🥰-英式早午餐😚(下午茶價錢$70) 依個English Brunch有牛角包🥐茄汁豆,蕃茄仔,炒蛋,蘑菇,肉腸和煙三文魚😍幾豐富,牛角包好酥脆(´w`*)煙三文魚都好味😚肉腸肉質結實,味道正常(≧∇≦)/-而前菜沙律都普普通通,幾開胃😍而$40內的飲品都有好多選擇,有熱花茶,水果茶,朱古力特飲,咖啡☕️等等⋯⋯-洋甘菊茶🍵($34 跟餐免費)一壺細細花茶,用茶包沖(◕‿◕✿)味道普通,沒有太特別😋-Name🏠: 牧羊少年咖啡館(The Alchemist Café)Location📌:太子白楊街27-29號嘉安大廈地下1號舖(港鐵太子站 A 出口, 步行約5分鐘)價錢

黃店介紹💛
每個Lunch Set都會送沙律🥗和$40內的飲品🍹
漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條🍟 (下午茶價錢$60)
依個中東包的份量真係好驚人,仲有超多薯條🍟
個包夾住好大塊雞扒🤩
有成隻手掌🖐️咁大ヾ(☆▽☆)
漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條

除左雞扒,仲有蔬菜,蕃茄和洋蔥等
口感豐富,配埋醬汁好好味😘
中東包都幾好食😍
而薯條係細薯條,幾香脆,記得趁熱食😎
點埋蕃茄醬就最夾🥰
漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條

英式早午餐😚(下午茶價錢$70)
幾豐富,牛角包好酥脆(´w`*)
煙三文魚都好味😚
肉腸肉質結實,味道正常(≧∇≦)/
英式早午餐

洋甘菊茶🍵($34 跟餐免費)
一壺細細花茶,用茶包沖(◕‿◕✿)
味道普通,沒有太特別😋
(港鐵太子站 A 出口, 步行約5分鐘)
價錢💰: 漢堡汁醬燒燒雞中東包 配薯條 (下午茶價錢$60) ,英式早午餐(下午茶價錢$70)

英式早午餐
2020-02-29 485 瀏覽
幾年無嚟過 以前好鐘意食 嗰時閒日夜晚都一定要排一陣先可以入座 今晚星期六去到即刻有位唔洗等 我仲以為佢已經不受歡迎 不過食食吓都見到有人等嘅食物質素都係無變 我鐘意 尤其是個煙三文魚炒蛋多士❤敗筆嘅反而係個心太軟 我以前自己整一定會控制到個温度同時間好好 一定要流心 所以對於食店做唔到呢個效果 我係會失望🤷🏻‍♀
2020-01-21 1484 瀏覽
今日同朋友一位朋友食飯, 好彩我哋比較早到 ,大約七點鐘左右, 立刻就入到場, 但係由於冇book位,只能夠坐高枱, 所以都建議大家book位, 我哋之後嘅人就要等比較耐位先入到餐廳。我哋分別叫咗兩個dinner set, 嘢飲我就叫咗菠蘿芒果沙冰,酸酸甜甜好開胃主菜我哋分別叫咗一個牛肉漢堡同埋明太子大蝦意粉,先講講漢堡, size好大個, 麵包係黑色( 我諗係竹炭包 ?)比較特別,肉扒多汁唔會乾身, 薯條係一般有薯條, 都炸到卜卜脆。至於意粉, 足料有5隻爽口大蝦, 明太子味唔會太鹹。最後就上朱古力蛋糕, 朱古力味好濃沃, 不過可能因為我個人唔係太鍾意食得太甜,所以食到後面就覺得甜左少少。Overall嚟講, 呢度環境幾好, 食物亦都唔錯, 同朋友坐耐啲,都唔會有畀店員催趕嘅情況。同朋友小聚都建議大家可以嚟呢間餐廳

牛肉漢堡

朱古力蛋糕

牛肉漢堡
朱古力蛋糕
2020-01-21 1519 瀏覽
晚上我們二人突然想起次次行經都見到好多人等候入座的餐廳~牧羊少年咖啡館,於是決心今晚排隊都要試。可能今日係星期一,唔係太多人輪候,服務員問是否已訂枱,我話無,佢話要攞飛,好好彩,服務員話我地係輪候第三張枱。噢!原來是可以訂枱的等候了約15至20分鐘,卒之輪到我們入座了,入面環境唔差,氣氛幾好,好多枱,地方尚算寬敞,行過時起碼唔會撞到人地張枱。我們被安排坐最入的卡位4人枱,這點我要稱讚這間餐廳,唔會因為係4人枱就唔按号碼叫座,2人都比坐。不過好好的環境被附近的食客打擾了,兩張枱的女仕們由我地坐低前高談闊論到我地埋單佢地都未講完,嘥晒餐廳氣氛坐下,看看餐牌,餐牌內既選擇都唔少,有pizza,有主菜,有......嘩,仲有扒。因為係第一次試尼間,我地卒之揀晚市套餐。套餐除左主餐仲包一杯餐牌內不含酒精既飲品同埋一件蛋糕。我地最後揀左明太子蝦意粉配凍原味coco朱古力,另外手工牛肉漢堡 + 薯條配菠蘿芒果沙冰。明太子蝦意粉~大大隻蝦,隻隻都好爽,好有口感, 明太子不是只係係意粉面,而係已經 與意粉拌在

套餐除左主餐仲包一杯餐牌內不含酒精既飲品

手工牛肉漢堡+薯條

凍原味coco朱古力

菠蘿芒果沙冰

明太子蝦意粉~大大隻蝦,隻隻都好爽,好有口感,
明太子不是只係係意粉面,而係已經
與意粉拌在一起,啖啖都有

手工牛肉漢堡+薯條~漢堡包既皮係竹炭飽,手工牛
肉漢堡唔夠淋,不過都煎得幾
好。薯條就比較炸得略嫌硬左
少少,有少少辣粉都唔錯

凍原味coco朱古力~好香朱古力味,幾好飲,個賣相
都唔錯

菠蘿芒果沙冰~賣相一流,飲得出菠蘿同芒果味,唔
似一般係街邊買的果汁,尼杯又幾好
味

個餐牌本來寫套餐個餐甜品係芝士蛋糕,但可能好賣啦!變左做另一款唔知係咩既蛋糕,蛋糕唔太甜,夠凍,有朱古力碎係面,個底係朱古力餅,都好好食㗎,況且個賣相都唔差,再配合盛住佢嗰隻凍凍的碟子,簡直一流。

跟餐蛋糕

甜品蛋糕

仲有個溫馨提示,書架上外觀看似年代煙遠的旅遊書,有張貼紙寫住,要攞走要自律交10元比員工先。

雖然唔好彩預遇到嘈吵的食客,但食物既味道同賣相都已經能蓋上她們的嘈聲了

備註~原來這間餐廳沒有限定用餐時間的,可以慢慢
食,慢慢傾,超正,不過記得下次去時先訂枱
較好

2020-01-20
手工牛肉漢堡+薯條
凍原味coco朱古力
跟餐蛋糕
甜品蛋糕
2020-01-12 713 瀏覽
一流。一行18人,有大有細,實在難搵地方去歇腳!難得職員「周先生」細心嘅安排下,令我哋可以好暢順地有地方食嘢!工作人員亦服務好好,細心有禮嘅態度令我感動。祝 新年快樂、生意興隆。
一流。
祝 新年快樂、生意興隆。
2019-12-30 933 瀏覽
前兩日打電話黎book枱但話已經full左要walk in心諗早啲到都無所謂既好啦結果都等左九個字。。。最近食既舖頭都好多人( ´▽`)。。叫左個小食波波腸八爪魚丸。。。其實佢menu個名都已經係咁我都唔知我期待佢上枱係咩樣但見到就咁蜜糖bbq咁又有啲無奈同唔甘心。。咪就係波波腸同八爪魚丸囉。。。。呢個係芝士魚子蝦意粉佢睇上去貌相都ok睇落個汁都撈得幾均食落個味都ok既。。 不過可能係因為芝士所以有啲漏 但其實芝士味唔夠濃所以係冇乜味但又感覺好膩友人話除左蝦都幾好食的確蝦都有少少雪藏味但我認為整體口味偏淡但個質感太濃另一個係黑椒鴨胸意粉少少辣都食唔到既可以直接投降佢唔係好辣嗰種但係食落已經辣 唔屬於後勁凌厲 少少鹹 比起剛才芝士意粉係好食得多不過份量少 鴨胸如圖所見 真係唔多叫左個pizza 我覺得係全枱最好食既( ´▽`)pizza跟千島醬真係冇得輸同埋 見到個pizza咁多個窿 應該係製作時篤 令佢易啲熟由此亦可証明左餅底係自己整蝦都係冰鮮蝦 加蟹柳 千島醬跟海鮮跟pizza就等於好食( ´▽`)套餐跟既cheese cake整得算唔錯 唔係好實好硬又唔會好濕 芝士味都濃最後係兩杯
前兩日打電話黎book枱
但話已經full左要walk in
心諗早啲到都無所謂既
好啦結果都等左九個字。。。
最近食既舖頭都好多人( ´▽`)。。

叫左個小食
波波腸八爪魚丸。。。
其實佢menu個名都已經係咁
我都唔知我期待佢上枱係咩樣
但見到就咁蜜糖bbq咁又有啲無奈同唔甘心。。
咪就係波波腸同八爪魚丸囉。。。。

呢個係芝士魚子蝦意粉
佢睇上去貌相都ok
睇落個汁都撈得幾均
食落個味都ok既。。 不過可能係因為芝士
所以有啲漏 但其實芝士味唔夠濃

佢唔係好辣嗰種
但係食落已經辣 唔屬於後勁凌厲
少少鹹 比起剛才芝士意粉係好食得多
不過份量少 鴨胸如圖所見 真係唔多

叫左個pizza 我覺得係全枱最好食既( ´▽`)
pizza跟千島醬真係冇得輸
同埋 見到個pizza咁多個窿
應該係製作時篤 令佢易啲熟
由此亦可証明左餅底係自己整

蝦都係冰鮮蝦 加蟹柳
千島醬跟海鮮跟pizza就等於好食( ´▽`)

套餐跟既cheese cake

個茶都好快就凍
如果有個燭台㷫住個茶咁就好好多

呢一杯係黑梅梳打
飲落去就係檸樂
檸樂就冇咩好評價啦( ´▽`)
酸度就視乎粒梅
2019-12-19 692 瀏覽
再次去牧羊少年,不過第一次去太子店。地方比想像中大,因比較葵芳店同K11同以前荃灣都大。3人共500落樓,炸嘢,意粉同咖啡都好多同區cafe 好食同好飲。大食拼盤個炸得幾脆吓,D腸亦有德國餐廳水準,估唔到炸洋蔥圈同炸蝦幾好食。意粉,平時好怕cafe啲意粉太淋,佢個鴨胸意粉算係乾身好食。Pizza 個底幾脆,食得出自家製的,厚薄適中,D料又唔少,抵讚。鋪頭係有酒牌的,但想飲咖啡。所以點咗有少少酒精的愛爾蘭咖啡,沒有令我失望!

大食拼盤,愛爾蘭咖啡,鴨胸意粉
大食拼盤,愛爾蘭咖啡,鴨胸意粉
  • 大食拼盤
  • 千島海鮮pizza
  • 愛爾蘭咖啡
以旅行為主題的咖啡廳 餐廳環境好靚好木系feel 暗暗地 有少量五六人大枱 唯一缺點係位置偏僻少少 不過就係因為位置遠離地鐵站 附近冇商場行街街 價錢比較平店員好有禮貌友善 入座的時候係一點一個人 同店員講想要六人枱同坐耐啲 (我地有六個人) 店員都話ok同唔會黑面*雞扒中東包(唔記得實際的名) $72 (1430後減$12)送前菜沙律同$40以下的飲品一上菜 嘩!好大個包!好多薯條!食完個包都飽左 中東包軟軟的 唔係好似panini甘硬骨骨 雞扒唔係好大塊 嫩滑不過冇咩雞味 雞皮好有煙韌感 有一片車打芝士同千島醬 仲有幾片生菜蕃茄同生到攻鼻的生洋蔥薯條係細薯條 有好好好多 外表有薄薄的一層辣粉 應該係cayenne pepper(?) 好惹味 我的朋友唔食薯條都r左幾條食前菜沙律 普普通通 正常發揮 不過落得太多芝麻醬飲品有好多選擇 單係朱古力就有三種揀 我叫左奇異果荔枝飲品 味道有少少假 餐牌聲稱有粒粒果肉 不過其實冇💁🏻‍♀️ 咖啡都有好多種 有少見的種類 例如Irish coffee *ps試食左朋友的卡邦尼意粉 好正好濃忌廉同芝士味 不過唔係正宗蛋黃加巴馬臣芝士的卡邦尼*想同朋
送前菜沙律同$40以下的飲品
一上菜 嘩!好大個包!好多薯條!
前菜沙律 普普通通 正常發揮 不過落得太多芝麻醬
想同朋友傾下計又唔怕遠 想食好西又有budget 呢度係一個好好的選擇❤️

雞扒中東包配薯條
2019-12-13
雞扒中東包配薯條
2019-12-16 326 瀏覽
這間餐廳以旅遊文青為主題,內裡有很多不同種類的旅遊書藉供客人閱讀,另外在牆上貼有很多不同國家的名信片。食物方面也很不錯,薄餅味道不錯,有大蝦,芝士也很香。德國香腸拼盤是我的最愛,紅酒啤酒配香腸一流。this restaurant is a travelling theme restaurant with lots of travelling books. A lovely place for gathering and enjoy food with friends. Highly recommend it to others.
2019-12-14
2019-11-05 1030 瀏覽
對上一次到牧羊少年用餐已經將近5年前, 再次到訪食物既質素有進步!4個人叫左2個套餐(一個主食、一杯飲品、一個甜品) 再另外加個薄餅加個小食同飲品, 咩都試到啲呢個意粉唔錯!意粉好掛汁之餘, 唔會煮到淋哂nice~ (加上我鍾意食冰鮮蝦, 下次去一定會take2)呢個喇沙海鮮湯烏冬我就比較麻麻, 一黎我唔係幾食得辣, 二黎食落比較普通, 冇平時食喇沙個陣喇沙香...佢係我呢餐既MVP!!! 薄餅邊脆, 每一舊都平均有料係上面, 千島醬夠哂味但唔膩, 加上(!)我麻麻地平時薄餅上面個啲青椒紅椒, 次次都挑到半死, 終於可以試下大大啖食pizza既感覺呢個係一個普通既拼盤cheese cake唔錯, 兩個set兩件cake四個人食岩岩好, 推薦叫set, 但一人一個set就冇肚試pizza, 因為pizza係冇得跟set架! 點解??!!叫左四杯野飲, 呢杯奇異果青瓜奶酪最特別, 點講呢, 佢隻味真係好奇異但係又幾好飲喎! 呢杯雙重朱古力沙冰值得讚既係佢飲到最尾都唔淡 (唔好講笑 呢件事對一杯朱古力黎講真十分重要), 但係要彈既係飲幾啖就會冇哂水飲唔到...仲有呢兩杯, 都ok既~整體呢個

三文魚籽鮮蝦意大利粉

芝士蛋糕

奇異果青瓜奶酪

雙重朱古力沙冰

黑莓檸檬梳打&摩卡

仲有呢兩杯, 都ok既~

整體呢個晚餐豐富抵食, 環境有啲暗, 睇餐牌要好似呀婆睇報紙咁搵光源
但同朋友一齊去傾下計食個飯, 呢到絕對係一個好好既選擇!
三文魚籽鮮蝦意大利粉
千島醬海鮮薄餅
大食拼盤
芝士蛋糕
奇異果青瓜奶酪
雙重朱古力沙冰
  • 千島海鮮pizza
2019-10-26 534 瀏覽
在網路上看到可以預約時間以及有85折的晚餐。第一次品嚐太子店的牧羊少年咖啡 • 茶 • 酒館。場內貼滿世界各地的明信片,不同書籍的句子在牆上面,還有世界各地建築物的擺設,滿滿的異國風,讓進來的人忘記自己在哪裡。在網路看到大家介紹了拼盤,所以我們也嚐試一下,包括有二種德國香腸,炸雞翅,春卷,咖喱角,炸蝦,炸洋蔥,配三種不同的醬汁。另外點了日式照燒汁配燒牛肉飯,甜甜的照燒汁配上入口即化的牛肉,好下飯,一口接一口。最後當然要點上甜品,這次點了比利時之戀。熱的黑巧克力鬆餅配上甜甜的餅乾冰淇淋,再淋上煉乳跟oreo,好療癒,好幸福。總括而言 - 這次的體驗不錯,服務人員耐心服務,食物份量滿多,拼盤跟甜品足夠3到4人分享,甜品一定要點。忘了儲亞洲萬里通里數,下次一定要在結賬時通知店家要儲分。
忘了儲亞洲萬里通里數,下次一定要在結賬時通知店家要儲分。
2019-09-30
用餐優惠
優惠券
  • 比利時之戀
2019-10-15 544 瀏覽
這天與友人來到位於太子的牧羊少年咖啡館,來一個悠閒文青的中午聚會,入到店內感覺舒服,有一種文青系風格,店員安排二人的小角落給我們,舒適非常。食物我點了全日早餐,好好吃呢!朋友點的是漢堡包配薯條,黑色的漢堡很吸精,而且薯條非常脆口,有微微的辣味透出,可口野味,值得推薦。飲料點了冰凍的芒果沙冰,為炎炎夏日帶來透心涼消暑的感覺,為一天帶來了涼快之感,夏日之選,非常推薦。總結:這個午餐非常之愉快又滿足,食物質素很好,而且環境舒適,是好友聚會的好場所!

2019-10-07 471 瀏覽
因為就嚟要去旅行,又知道呢度有一間用旅行做主題嘅Cafe,所以就約咗喺呢度傾行程。睇完戲過到嚟都已經差唔多三點,所以就食佢哋個下午茶。叫左佢地個牛柳粒長通粉,真係好好好好食!不過太細碟啦,完全唔夠食😣之後叫咗個小食拼盤,好有台式味道呢度大家都係靜靜地,食下野,做自己嘢,成個氣氛好好,餐廳都好文青,我哋喺度坐左四個鐘都冇趕我地走,傾計一流

睇完戲過到嚟都已經差唔多三點,所以就食佢哋個下午茶。

之後叫咗個小食拼盤,好有台式味道

2019-09-22