2023-08-24
室內裝潢以温暖木系為主,配以暖黃燈光,感覺寬敞舒適。餐廳採用開放式廚房設計,一出電梯門就見到海產冰吧擺左多款新鮮海產,感覺好似入咗迷你魚市場。吧枱型格時尚,可以睇到廚師們烹調過程;近窗位置一邊有傳統二人木餐枱,另一邊有 3 組要除鞋入座既四人座榻榻米矮枱。牆上好多日式裝飾,餐具餐碟都好有心思,藍色貝殼碟好靚啊~環境非常乾淨衛生,另外枱上有紙巾、調味料 & 垃圾鐵桶,非常貼心。Menu 主要以送酒小吃食為主,例如有串燒、刺身、壽司、小食、沙律、蠔 + 幾款主食。○ 鐵 盒 燒 生 蠔 // $240 半打聽講鐵盒遇熱產生化學作用會令蠔更甜美。正常係原個鐵盒上枱,由待應係面前倒清酒燒煮+處理生蠔。不過當日全場爆滿,枱面都冇乜位,所以待應建議拆開蠔殼完整一碟上枱。選用日本進口既廣島蠔,蠔燒至剛熟狀態,上枱時仲有少少酒香隨熱氣散發出黎。每一隻都脹卜卜有光澤,幾乎成隻手掌咁大,一啖都食唔哂。先飲一啖蠔殻內既蠔汁,鮮甜帶微海鹽。剛剛熟透既蠔肉,咬一啖鮮甜度爆燈!咬落厚潤飽滿 creamy、邊緣爽脆,內裡蠔肉軟腍嫩滑,海水味唔太重,但有帶海水既清新感。建議先食原味,再由淡到濃試試四款調味醬汁。日本
○ 鐵 盒 燒 生 蠔 // $240 半打
聽講鐵盒遇熱產生化學作用會令蠔更甜美。
正常係原個鐵盒上枱,由待應係面前倒清酒燒煮+處理生蠔。
不過當日全場爆滿,枱面都冇乜位,
所以待應建議拆開蠔殼完整一碟上枱。
選用日本進口既廣島蠔,蠔燒至剛熟狀態,
上枱時仲有少少酒香隨熱氣散發出黎。
每一隻都脹卜卜有光澤,幾乎成隻手掌咁大,一啖都食唔哂。
先飲一啖蠔殻內既蠔汁,鮮甜帶微海鹽。
剛剛熟透既蠔肉,咬一啖鮮甜度爆燈!
咬落厚潤飽滿 creamy、邊緣爽脆,
內裡蠔肉軟腍嫩滑,海水味唔太重,但有帶海水既清新感。
建議先食原味,再由淡到濃試試四款調味醬汁。
日本人通常都以酸味黎提鮮,
可以先試新鮮檸檬 → 酸汁→青辣椒檸檬汁,
鮮甜餘韻份外持久。
紅辣椒檸檬汁係辛辣中帶有清香檸檬,有少少似 Tabasco,
不過辣味會稍微蓋過天然蠔味,都係唔加任何調味最好食!
蒸蠔口感唔似生蠔咁滑捋捋,
平時接受唔到生蠔口感嘅朋友可以一試。
○ 熒 光 魷 魚 沖 漬 // $48
魷魚非常柔軟,整體味道偏酸,味醂味道好出,
咸味唔太強烈,食落幾清新,送酒一流。
○ 安 康 魚 肝 // $58
口感軟滑,味道醇香鮮甜。
○ 牡 蠣 忌 廉 意 粉 // $118
兩隻廣島蠔鮮甜肥美,有煙韌既口感,
手打寛條麵煙韌有彈性,忌廉汁好濃稠,掛係每條麵條上,
不過稍嫌奶香味太重,蓋過左蠔嘅鲜味。
醬汁味道帶甜,個人覺得同蠔味唔係好夾,
而且食多左有點膩,兩個人 share 再加埋其他菜式就食唔嗮。
○ 免 治 雞 肉 // $38
汁燒雞肉棒肉質軟嫩鬆軟,咬落有唔少雞軟骨,口感十足
蘸埋醬汁 + 日本雞蛋一齊食更加滑溜,微咸帶出雞肉鮮味。
○ Sake 180ml // $168
日本清酒配純錫酒器,飲落口感清爽。
雖然唔係平民價錢,但食材 (特別係主角鮮蠔) 新鮮程度滿分,
加上每道菜式調味+醬汁配搭得恰到好處。
店員親切友好,附近客人都有日本人,
唔覺得嘈吵,反而係熱鬧輕鬆既氣氛,
感覺似身處日本居酒屋。
ꕀ
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.