2010-06-03 54 瀏覽
多年前自遊行去日本正值當地經濟向上,銀兩有限唯有到處找便宜的放題來吃(因為年青時吃得飽的重要性比食物美味來得實際)找到了一間名叫Mo-Mo Paradise的店子,具形格的裝修而消費是1890円90分鐘,可選Shabu Shabu或Sukiyaki來狂吃牛肉!加680円更可放題任飲.而蔬菜則源源源不絕有侍應推車仔供應.多年來在台灣也開了不少分店,但唯獨是香港不見踪影.因愛看電影關係故常來這商場,但每次來也是在晚飯時間左右,這裡門口多是輪侯的人龍,所以店開了幾個月也沒吃過.直到這天下午二時多看完電影過了午飯時間後終有機會一試.午市收費最平套餐是$58包一碟牛肉或$88牛肉任食,兩款也是限時60分鐘.另外還有兩種高一點價錢,牛肉質素不同的套餐供選擇.但最平與最貴的價錢又不是相差太多,牛肉的分別應分別也大不了多少.與友人選了$88套餐.清湯底----侍應端來的清湯底不像日本的只是滚水加一片昆布那款,而是下了點醬油在內,水未滚便先去取調味料及蔬菜,調味料種類很齊全,日式芝麻醬也包括在內(曾記得在淺水灣某牛肉放題,醬汁要逐樣計錢)蔬菜種類算不少,也有點丸類及粉麵飯供應.牛肉及豬肉各一碟,份量也不
與友人選了$88套餐.
牛肉及豬肉各一碟,份量也不小,以自己食量來計其實吃一碟已足夠.價錢雖平但質素卻不算太差,(至少比價錢差不多的酒樓,那些任食火鍋肥牛為佳)牛肉刨得薄的好處是灼一灼已熟,就算肉質差一點,即吃的話也不覺得有問題.
豬肉吃起來感覺是比牛肉好,因為多點脂肪,入口感覺會滑一點.不用45分鐘已吃飽.再出去取了兩個雪糕球回來剛好埋單.
通風抽氣糸统好吃完身上沒有帶著"火鍋味"離開,環境乾淨企理無需排隊争食.如以最平的套餐來計的話,無甚可挑剔.

有2種人不太適合吃這類食店:
1)鐘意講多過食者.
2)妄想症患者,以為比一百幾十就真係有得食和牛.

調味料齊全
豬肉
牛肉
任食雪糕
2010-05-13 26 瀏覽
見D人咁好食評, 去試下個LUNCH諗住我食平D嗰隻牛, 媽咪食貴牛, 可以SHARE下嚟食, 點知話NO!咁算啦, 食平D嗰隻先啦叫咗牛同豬, 以為叫得牛陣, D牛有番咁上下, 點知嗰質地唔好不突止, 仲冇牛味. 豬肉又冇豬味.個湯底又唔鮮味喎.D配料冇特別. 好彩有HAAGAN DAZ雪糕. 可以話成餐最好味係雪糕!
見D人咁好食評, 去試下個LUNCH

咁算啦, 食平D嗰隻先啦

個湯底又唔鮮味喎.

D配料冇特別. 好彩有HAAGAN DAZ雪糕.
可以話成餐最好味係雪糕!
2010-05-07
  • haagan daz icecream
2010-05-01 29 瀏覽
經過幾次, 今日終於決定嚟試,見到Menu,有套餐或放題,分別在於肉是否任食,我一心諗住放題,便決定豪一次,食$188+10%之和牛火鍋放題,都係一樣菜配料自助,由於午市限時60分鐘,個鍋+一盤豬肉+一盤牛肉一嚟,立即出去拎其他配料, 有幾款菜,瓜,丸,豆腐,腸仔(呢個係日式細細條,好好味),由於趕時間食只用手機影左兩張相,第一碟和牛脂肪多而分佈平均,淥10秒就食,好軟,但牛肉味不重,反而豬腩片又幾甜喎,20分鐘後我地食完第一碟牛,好快有人嚟收碟並即時問是否耍多一碟,唔洗講梗係要啦,再嚟的明顯脂肪少些, 淥熟後明顯比前一碟深色,應該次一級另一個部位,但都可以接受,因為見到其他枱食澳洲上等牛($128)的仲瘦,再過20mins,我都差不多飽想只要要多半碟,但大隻的男友話佢仲可以,就再要多一碟,呢碟都係同追加的一樣,沒有第一碟咁"正",跟住好快夠45分鐘(即係指定離座15分鐘前),就有侍應嚟埋單,但仍問你是否再加肉,今次唔要喇, 嚟到都食唔切,埋完單我即係排隊"畢"雪糕,係有4款味 HaganDaze一定要食,最後我地都差不多準時離座,其實一個鐘係趕,但加時30分鐘就要加$50.唯有速戰速決,下次可能試下套餐, 因為任食而又限時短, 無咩 "so".
追加的一碟
2010-05-01
2010-04-09 9 瀏覽
第2次去食牛陣,d fd 話isquare個間isquare係好食d,so 2次都係係isquare食我地要左$138個個set日本甜''是''油湯底(.sukiyaki),甜甜地唔錯有豬腩肉同豬肩肉,肥牛一人會有一隻日本蛋(正),如果要多隻要加多$8,所以,要珍惜ar!!d蛋汁加埋d豬肉,太好味(我最鐘意食豬肉多過佢d牛ha)其他野食就係出去拎ge,雖然款式唔多但有d肉係度就搭救番有隻一包包ge面,係最好食ge,口感一流,加埋d湯底,同蛋汁,就咁樣食都好正之後仲有HaagenDazs 任食今次有green tea,cookies,chocolate,strawberrygreen tea十分搶手!!我第一次去,D味都無咁吸引,所以今次好滿足!!!其實都ok抵ge,d肉可以任叫仲有HaagenDazs,唔錯!\值得一去..
第2次去食牛陣,

d fd 話isquare個間isquare係好食d,

so 2次都係係isquare食

我地要左$138個個set

日本甜''是''油湯底(.sukiyaki),甜甜地唔錯

有豬腩肉同豬肩肉,肥牛

d蛋汁加埋d豬肉,太好味(我最鐘意食豬肉多過佢d牛ha)

其他野食就係出去拎ge,雖然款式唔多

但有d肉係度就搭救番

之後仲有HaagenDazs 任食

green tea十分搶手!!

我第一次去,D味都無咁吸引,

所以今次好滿足!!!

其實都ok抵ge,d肉可以任叫

仲有HaagenDazs,唔錯!\

值得一去..
2010-04-07
慶祝紀念
紀念日
  • 豬腩肉同豬肩肉
(非會員)
2010-04-07 51 瀏覽
首先我要曬一曬命最近有個好heat既網站叫vwinwin.com,只要答d問題就有免費自助餐送,但因為太多人參加,人人都話無可能中嘿!我只係參加左幾個遊戲,就中呢個免費放題,勁吧我個答案仲比個讚助商額外加個括號讚有新意,醒吧我拿住免費餐券,book左牛陣7點半,點知去到上一張檯仲未走,足足要我等左半粒鐘,後來我先知唔怪得人…我個獎只能夠食最平的$118餐,無得食和牛,但將貨就價,d肥牛同豬肉都算唔錯,出面食都要成四五十蚊一碟,換句話只要食兩三碟都已經回本,幾抵但除左豬牛之外,出面就只有菇呀…菜呀…等無0麥好食既野!即是叫您要0係個半鐘頭裡面勁食豬牛…於是乎我地起勢咁食呀食…連半句話都無講多句…不知不覺間,有個女侍應走埋黎話仲有15分鐘,仲話要埋單(我當然免費啦!)佢仲好心地提醒我地話:「食雪糕就趁早啦!」一言驚醒夢中人,於是拿拿林出去排隊,但因為太多人,只食到兩球雪糕,個女侍應又走埋黎,收起我地食淨0個幾塊牛肉,連個鍋都收埋就係咁,我地勁匆忙地食完一餐,企起身後,發覺個肚好脹好辛苦…救命…
首先我要曬一曬命
最近有個好heat既網站叫vwinwin.com,

嘿!我只係參加左幾個遊戲,就中呢個免費放題,勁吧

我個答案仲比個讚助商額外加個括號讚有新意,醒吧

足足要我等左半粒鐘,後來我先知唔怪得人…
我個獎只能夠食最平的$118餐,無得食和牛,但將貨就價,
d肥牛同豬肉都算唔錯,出面食都要成四五十蚊一碟,
換句話只要食兩三碟都已經回本,幾抵

但除左豬牛之外,出面就只有菇呀…菜呀…等無0麥好食既野!
即是叫您要0係個半鐘頭裡面勁食豬牛…
於是乎我地起勢咁食呀食…連半句話都無講多句…
不知不覺間,有個女侍應走埋黎話仲有15分鐘,仲話要埋單
(我當然免費啦!)
佢仲好心地提醒我地話:「食雪糕就趁早啦!」
一言驚醒夢中人,於是拿拿林出去排隊,但因為太多人,

$118就食到捧住個肚走,勁抵!
碟肥牛都幾大碟,仲幾好味!
肉肥瘦適中,並唔鞋口,邊位仲彈牙添!
唔知點解,每碟肥牛都唔係好同…?
除左豬牛,就係呢d菇呀…菜呀…
時間太緊迫,雪糕食到一半先記得影相…聽講只有呢間店先有Haagen Dazs食!
2010-04-06
$118就食到捧住個肚走,勁抵!
碟肥牛都幾大碟,仲幾好味!
肉肥瘦適中,並唔鞋口,邊位仲彈牙添!
唔知點解,每碟肥牛都唔係好同…?
2010-04-05 32 瀏覽
真係好抵食$58 肥牛一碟 (150g) (約十片)牛有分級數 $58 $78 $118$118 嗰個喺和牛出面配菜任食架白菜 通菜 黃芽白 油麥菜芋頭 南瓜 薯仔 粟米 豆腐魚蛋 貢丸 魷魚 豆卜拉麵 鳥冬白飯 炒飯菇都有 3 種仲有 HaagenDazs 雪糕任食呀!!!如果連牛都想任食就 $78 $188中等唔記得幾 $ tim我地食哂三款覺得中等嗰隻最唔好食和牛真係一分錢一分貨係好食 D 嘅
真係好抵食
$58 肥牛一碟 (150g) (約十片)
牛有分級數 $58 $78 $118
魚蛋 貢丸 魷魚 豆卜
拉麵 鳥冬
白飯 炒飯
菇都有 3 種
仲有 HaagenDazs 雪糕任食呀!!!
如果連牛都想任食就 $78 $188
中等唔記得幾 $ tim

我地食哂三款
覺得中等嗰隻最唔好食
和牛真係一分錢一分貨
係好食 D 嘅
2010-04-05
2010-03-28 5 瀏覽
係iMax睇完3粒鐘「阿凡達」早場,散場已經係12:15pm。早餐冇食,肚餓到暈,所以揀都唔揀,見到有野食就入去,結果碌左入牛陣。老公好牛,我就一般啦,但係佢既放題係有菜同「少少」其他野食(真係好少,不過係正常,預左既),所以都冇問題。Lunch 60分鐘放題,實在係有d趕,不過我地兩個至在飽肚,所以冇所謂,但係如果係諗住三五知己吹吓水就食定食,或者去第二間吧。其實佢地serve野算快,一order完就上湯同牛,我地叫左個中價上級牛(HK$118/位)同最簡單既清湯底。個爐夠猛,湯滾得快,而好快地佢地就serve左一碟豚肉同一碟牛,一碟份量唔太少,再order可以order一碟或者如果驚食唔哂,order半碟都得。牛同豬都唔ok啦,我地叫左牛要肥d,會好味d。配菜自己出去拎,都叫多選擇,4、5款菜,豆腐、菇類、冬瓜、粟米、南瓜、蘿蔔、烏冬、粉絲都齊,最鍾意菇類同粉絲,個清湯唔會愈滾愈鹹,粉絲吸左湯味,正﹗仲有少少其他食物係魚、魷魚鬚、魚旦、肉腸等。食配菜都食到你飽。唔駛60分鐘其實都經已飽左,不過佢有Häagen-Dazs雪糕,諗住食完熱野可以降降溫,咁就食少少。其實呢間牛陣overa

唔駛60分鐘其實都經已飽左,不過佢有Häagen-Dazs雪糕,諗住食完熱野可以降降溫,咁就食少少。其實呢間牛陣overall都唔錯,點知去到雪糕呢part先出事。有4款Häagen-Dazs雪糕,不過款款都雪到超硬,唔止我,眼見同場好多個客出盡九牛二虎之力先「畢」到少少,我試過但係放棄左,實在太太太實喇。唔食我都覺得冇所謂,入黎都冇預有雪糕食,但係當個server收檯面野既時候,我吹水咁同阿姐姐反映一下雪糕既意見,估唔到姐姐既回應竟然係﹕「係呀,唔止你一個客講,之前好多客都有講過,但都冇辦法,調高雪櫃溫度雪糕又會融,一係就索性取消左個雪糕佢囉… 真係冇辦法。」我聽完「O」左咀
,um… 唔係話想話個姐姐,不過回應客人意見都可以婉轉d答,我唔知佢老細聽到佢咁答d客會點;都唔重要,奇就奇在我去咁多間酒店食buffet都未試過d雪糕咁硬,大家都係Häagen-Dazs,都係用同款櫃,係咪真係冇辦法解決,又者可以試下用第二種方式提供雪糕﹖我諗係睇下有冇心去做啫。
2010-03-28
2010-03-11 23 瀏覽
其實不同牛肉的 level 真係分唔到。所以只叫了最 basic 的 shabushabu 湯底放題 $118。放題肉第一次試,但都預左自己同友人會勁叫牛的。出奇的,豬柳肉夠薄片,所以都好好味,我覺得仲好過牛。佢有日本既唐 O 菜 + many other vegies like pumpkin, corn, tomatoes, etc。個 Udon 唔知點解要浸住發開佢,攪到煲一煲都想爛咁。個 Haagaan Daaz ice-gream vanilla and coffee 麻麻,only strawberry worth to try。Service 都 ok 既,好快手,一叫即有。我自己覺得呢間都值得再黎,真係食得好飽,又幾抵食,hehehe
其實不同牛肉的 level 真係分唔到。

放題肉第一次試,但都預左自己同友人會勁叫牛的。

出奇的,豬柳肉夠薄片,所以都好好味,我覺得仲好過牛。

個 Udon 唔知點解要浸住發開佢,攪到煲一煲都想爛咁。

Service 都 ok 既,好快手,一叫即有。

2010-03-03 16 瀏覽
很久沒到尖沙咀閑逛早陣子到新開的幾個新商場發現不少食店門面都很吸引跟大家分享一下我今晚試過isquare內的牛陣啦 !isquare入面有兩間"牛"的專門店一間吃燒肉, 另一間就是牛陣是夜一行四位gossip girl來到isquare平心而論這個商場真的沒什麼令我慢逛的衝動因為實在空洞得很未到8點來到牛陣門口門口已經有一群人在等問問派籌哥哥都要等半個小時看到門口的menu都有不少set的選擇原來這店是吃放題的我們挑選了和牛放題set 價錢由$248到$278不等視乎湯底而定當然清湯是最平 , 之後就有豆乳湯 , sukiyaki同鴛鴦湯幾種我們吃的是sukiyaki湯底不過不失但略甜了少許放題是以半自助形式肉類由職員帶到我們桌上其他所有醬汁 , 蔬菜 , 面食及雪糕都可以由客人隨便挑選而且選擇都不少來到牛陣固名思義都知道是以牛為主所以必須評評主菜坦白說肯定不說得上是非常可口的和牛脂肪分佈尚算可以都有些雪花不過略嫌太薄值得一讚是此店絕不小家一上檯就兩大碟高高的放入湯內五秒就可以放入口四位小姐最後攻陷三大碟加入大蔥 , 洋蔥 , 大白菜跟豆腐後湯底更清甜以$268的價錢都算值得一試始終除
很久沒到尖沙咀閑逛
早陣子到新開的幾個新商場
發現不少食店門面都很吸引
跟大家分享一下我今晚試過isquare內的牛陣啦 !
isquare入面有兩間"牛"的專門店
一間吃燒肉, 另一間就是牛陣
是夜
我們吃的是sukiyaki
湯底不過不失但略甜了少許

放題是以半自助形式
肉類由職員帶到我們桌上
其他所有醬汁 , 蔬菜 , 面食及雪糕都可以由客人隨便挑選
而且選擇都不少

值得一讚是此店絕不小家
一上檯就兩大碟高高的
放入湯內五秒就可以放入口
四位小姐最後攻陷三大碟

加入大蔥 , 洋蔥 , 大白菜跟豆腐後
湯底更清甜
以$268的價錢都算值得一試
始終除飲料外, 所有吃得的都任吃
食物新鮮
環境不算嘈雜而且都算整潔
下次閣下都可以試一下 !!
2010-03-02
2010-02-28 8 瀏覽
我都是因為佢d香味而去試下,等左1個鐘..要成10點先有得入咁見佢有幾個價錢,最後選擇左豆乳+和牛,每位$248(其實比錢加一都要590/2個人,都不平)很快來了和牛,真係看下不錯..豆乳湯底幾濃(但只限剛拿來的時候,之後加豆乳減少左)配料都算多,有菜有蕃茄,薯仔,南瓜...有帆立貝(好似得這款海鮮)醬料不多,芝麻醬有少少酒味,但好似水咁,不過味道不太差牛肉味道真係幾好,沒有鞋的感覺,雖2人食,但一碟都足夠所以不知第2碟仲keep不keep到水準,豬肉切薄,味感不錯,因出面街果d豬肉太實位佢有飯(白飯,牛肉炒飯)日本米,炒飯炒得幾乾身烏冬,拉麵(好味,好滑同口感好)仲有Haagen-Dazs, 就有朱古力,雲呢拿, 士多啤梨同咖啡 4種味,不過朱古力只有好少,但或者收工,冇人加添總結:其實不錯可以再去,但只會用最平果2個價錢食..因為都不平(每人$300,我比多100可以去食自助餐都得啦)

醬料不多,芝麻醬有少少酒味,但好似水咁,不過味道不太差
佢有飯(白飯,牛肉炒飯)日本米,炒飯炒得幾乾身

烏冬,拉麵(好味,好滑同口感好)

2010-02-27
2010-02-25 14 瀏覽
前幾天相約要預約的好友吃飯,因為沒有設定要吃什麼,在尖沙咀 iSquare 數間食店餐牌前看過後,最後友人選定閃閃未吃過的牛陣!因為沒有訂位的關係(亦因為很多人訂了座的關係) ,大約在門外等了45分鐘才入座,友人很少會等位的,如果等的,應該也是好吃的。入到店內,大部份都是大卡位,另外也有圓枱,而我們2人可以入座4人卡座,座得舒服,燈光適中。因為是任食放題,一入座就開始計時,90分鐘為限,閃閃不太了解選擇的項目,所以待應阿姐都好快速咁講解左一次(仲叫我地快啲決定,因為計時中)。牛分不同的級數,亦有四百幾蚊一位既和牛可供選擇,而因為係放題關係,所以2人都要選擇同一級數的牛。因為閃閃沒有所謂,所以就要$148級數的牛,但後來因為湯底的問題,友人想要Shabu Shabu 清湯,侍應阿姐說可以帶出牛肉的鮮味,但友人一向喜愛味道較濃的食物,所以閃閃要求來多一個味道較清湯濃和帶甜味的 Sukiyaki ,所以最後點了$178位的鴛鴦火鍋了!左邊的是Shabu Shabu 清湯,右邊的是Sukiyaki !閃閃還夾了一堆菜來!友人說,一係就係食$148一係就$298,中間個啲級數比多少少錢唔見得有太

友人說,一係就係食$148一係就$298,中間個啲級數比多少少錢唔見得有太大分別,閃閃都好同意!

這是第一盤的牛!OK的唷,吃下也好吃,但是後來的第二第三盤就很不同了 >.< 將貨就價吧!(看到Openrice的食評,這個食評的第一碟和第二碟牛的既分別就係我地當晚遇到既情況!但當然我們點的牛比太平!但第一碟和第二碟的差別很類似)

另一盤是豚肉,因為友人主要是吃牛,所以一碟也吃不完!

最後閃閃發現友人淥得最多的.... 根本不是清湯 =.=...

閃閃覺得兩人來吃還好,如果一大班人就不太適合,因為只有90分鐘,時間很趕,大家你一言我一語,時間會過得很快很快!

埋單$400多元,多謝友人請客,友人問覺得每位$200值唔值,閃閃覺得如果每盤都是第一盤的牛肉,就值唷!

原文:http://littlebluebb.blogspot.com/2010/02/gyu-jin.html
2010-02-23
1K
用90分鐘任食牛嚟做噱頭, 真係吸引到好多牛痴, 但其實除此之外, 亦會吸引到好多愛菜女子…我係第一次嚟牛陣食, 而男友係第二次, 因為佢知道有得訂位, 就先訂位無等位煩惱, 6點9去到, 都己經有一班食客等緊位, 而我哋就可以大搖大擺直入卡座<環境&服務>地方寛敞乾淨, 2個人都可以安排4人卡位, 服務周到快速, 仲有日本人坐陣, 好有日本 feel<食物>叫咗甜豉油湯底同最平既牛 $138, 講真d牛真係大家所講既好麻麻, 我哋都只係食咗2碟牛+1碟豬, 反而其他菜類配呢個湯底比較吸引配菜主要有冬菇, 粟米, 紅蘿白, 冬瓜, 金菇, 雞脾菇, 銀鱈魚, 白蘿白, 芽菜, 貢丸, 烏冬, 帆立貝, 多款菜… … 而當晚既 Haagen-Dazs, 就有雲呢拿, 士多啤梨同咖啡 3種味, 不過真係雪得比較實, 要好大力先搞得掂我諗應該會有下次既, 不過會先睇睇大家對貴少少牛既評語先喇2人共消費 : $304

<環境&服務>
<食物>

我諗應該會有下次既, 不過會先睇睇大家對貴少少牛既評語先喇

2人共消費 : $304
2010-02-21
第一次和太太行i square, 在門口已給shabushabu的牛湯香味給引, 連不喜歡牛肉的太太也想試, 就此寫一下經驗分享.一早便六點坐下, 人唔(未)算多, 一坐下便要計時, 90分鐘牛肉火煱放題/任食, 仕應說兩人必須要點一様的, ok, 一共四個grade, 點個grade 2吧 ($14x, $17x, $2xx 和$4xx..... 好似咁上下), 先講一下湯底, 我地要的係日式甜醬油和豆乳雙併湯底, 開頭甜醬油很香(就是這香味吸引我地入來的), 但到中段食到咁上下, 我覺得醬油湯有點太濃, 有d咸到苦苦地的感覺, 反之豆乳湯底越打越鮮味, 全晚最值推介之一味道, 太太最喜歡.其次講醬汁, 每人先有一隻雞蛋, 又有麻醬, 醬油及酸汁, 加其他配料自己攞, 都幾好, 個人幾喜歡.講反牛肉, 可能因為我地早到關係, 第一碟牛肉同豬肉上菜很快, 中級牛肉, 味道好正~! 連唔食牛肉的太太都食佐幾塊, 唔駛幾耐第一碟就ko佐. 但到六點半未夠, 門口開始人多, 排隊叫飛咁, 第二碟牛肉就叫佐好耐先上...... !? 連色澤/味道都唔同佐. 樓下好多大大圖文有講過, 在下所經

在下所經一様, 唯一可取的係仕應服務都唔算差, 人多, 都仲耐唔耐過尼加湯加茶. 粗粗地, 都食晒佢.
要讚一讚的係自助bar上都幾多選擇, 太太喜歡的蔬菜種類都ok多, 加埋魚肉和烏冬都算好新鮮, 配豆乳湯底, 好味道

但帶子/ 腸仔果d就好一般, 麻麻地.
成晚共90分鐘食足, (個部長早20分鐘前要我地先埋單及提我地仲有20分鐘, 又問我地要唔要添d牛肉... 都算有禮貌, 係心諗如果俾唔到第一碟果隻我情願唔食) 都食佐好多野, 又有"蝦根大師"雪糕食(雖然只得三款), 又有中檔和牛, 係尖嘴呢d咁既地方又唔算坐得好逼, .....一個人兩舊水我覺得都算物有所值, 我覺幾抵下, 是日七點半前已離開, 食飯時間, 門口已經多人排隊到暈咁濟, 早去早食, 食得都舒服d.
太太仲話想再去(因為佢多食蔬菜少食牛, 所以早知叫最平個set啦)....... (如果唔駛同人逼的話, 再去都ok.)
剛開始一枱滿滿都幾正!!
門口旁邊就有出口... 洗手間 (有入的地方必有....)
2010-02-21
剛開始一枱滿滿都幾正!!
門口旁邊就有出口... 洗手間 (有入的地方必有....)
2010-02-17 28 瀏覽
今日與男朋友到 I SQUARE 睇戲, 所以順道試一下牛陣。之前X'MAS 既時候經過, 見好多人排隊, 心郁郁都想搵一次試下。由於冇訂位的關係, 我地拎左飛, 由7:45 都要等到8:20PM先入得去坐。裝修不錯, 坐位好闊。 一入到去, 有一位女侍應好熱情地介紹有咩好食及湯底, 由於餐牌上是有各式品種及不同質素的牛肉, 價錢介乎 $1xx 至 $4xx/位。 她介紹了當日推介的和牛火鍋 SET $248 一位(任食), 而且每人都要點同一種的set。 然後她附帶提示是有2種和牛, $248/位那種是較瘦, $298/位那種是比較多肥膏的。 因為我不想吃太肥的關係, 我們最終點了$248 /位那種和牛。 好了, 第一碟和牛及豚肉到了! 很期待~~ 嘩... 賣相不錯呀.. 好新鮮! 感覺上應該很好吃 ! 放入了清湯中, 很多就轉為淡啡色, 而且都頗厚身呀~ 放入口中, 都不錯呀, 很軟諗, 口感好好! 心中正暗喜沒有選擇錯呀... 很快地, 第一碟就被吃完了! 由於是任食的關係, 我地要求添加多一碟和牛, 始料不到.... 第2碟的和牛, 一看, 巳發現和牛的賣相, 及品質巳跟

由於是任食的關係, 我地要求添加多一碟和牛, 始料不到.... 第2碟的和牛, 一看, 巳發現和牛的賣相, 及品質巳跟第一碟大大不同 !! 我問男友是否侍應搞錯了呀, 我們點的是和牛, 為何這碟的質素好似跟之前有大不同?! 男友叫我試吃一塊再說吧。 於是我放一塊入鍋中, 牛肉跟之前的變化不同, 今次是薄薄的一片, 而且很快就變成很深很深的啡色! 放入口中.... OMG !!! 為何會這麼"鞋"口? 而且好乾身, 比平時於凍肉店內買來打邊爐的質素還要差很多 !!! >_<
於是我地問給我們介紹的女侍應, 問好是否取錯了? 這應該不是和牛吧? 她說: 沒錯呀, 這碟是你們點的那種呀 ! 我說: 不會吧, 肉的顏色不同, 而且很"鞋"口 ! (因我還有第一碟的和牛剩在碗中, 我把牛肉給對比一下) , 她只望了一眼, 說: 因為和牛有不同的部位嘛, 最好的部位你們都吃完了, 這碟是其他的部位嘛 ! 我之前巳說過, $248 那種是較瘦啦 ! 既然都咁難食,我再換一碟給你們吧 ! 我們當然要再換一碟試試, 失望地... 質素都是跟第2碟的一樣 !
侍應又就: 既然係咁難食, 你們不轉食 $298/位 吧 !
不是吧? 牛陣任食的定義就是第一碟合符質素, 但如要再添加的話, 一碟的質素比之前的更差/ 次等? 可能不會是同等的! 還叫我們轉更貴的那種? 最後當然不轉啦, 而第2碟的和牛... 因為真係太難食... 我們都沒有再吃下去了!
這次給我的感覺就是, 這樣做是否不老實的生意手段? 那下次倒不如點最便宜的 $1xx 位, 任食就不會覺得不值了!
還有配菜
還有配菜
第二碟和牛
左: 第一碟和牛, 右: 添加的第二碟和牛
2010-02-11 27 瀏覽
之前去過apm 食過一次和牛~~今次揀返普通牛~~叫咗個148 的餐~~都係任食雪糕~~整體嚟講~~服務一般~~環境好嘈~~成餐飯係不停咁聽到啲待應~~好大聲咁用對講機講嘢~~係完全唔明點解要咁大聲講囉~~非常騷擾...可能真係唔係揀最貴~~所以~~牛的質素 . . . . . . 好"鞋" 一啲都唔好食...我喺佳寶買的28蚊牓都比佢好食得多.. 反而豬肉有啲出乎意料的好味!!其他配料~~比之前喺apm 都多~~拉面同烏冬都唔錯!! 豆付 唔好食... 啲海鮮類的嘢食..個賣相唔係好得...好似一埋垃圾咁...雪糕都係我鍾意食的haagen-dazs 朱古力 + 溫呢那 + 士多啤梨成晚最好笑的事就係 我哋用credit card 埋單..一個外表似主任 / 經理的人行埋嚟~~打開嗰張單...跟住講 " Please write down your name " 我同我男朋友真係對望咗. . . . . . . 乜宜家叫人簽名 係叫人write down your name ga 咩?? 係咪有乜著數嘢呢??哈哈..!! 真係恕我唔識英文啦~~
整體嚟講~~服務一般~~環境好嘈~~
成餐飯係不停咁聽到啲待應~~好大聲咁用對講機講嘢~~
係完全唔明點解要咁大聲講囉~~非常騷擾...
其他配料~~比之前喺apm 都多~~拉面同烏冬都唔錯!!

. . . . . . .
哈哈..!!
真係恕我唔識英文啦~~
2010-02-05