牛陣,可以話陪伴住我成長的火鍋餐廳,但隨著放題等美食,人又大了,來的次數越來越少,昨天晚上決定和女朋友來食返餐牛肉& Häagen-Dazs放題!晚上7點來到,平日已差不多爆滿已經是多人了,但比起以前,差得遠,到了7點3就正式爆滿了。一來到坐下,職員便打開餐牌叫我們先選湯底和肉,得90分鐘係快d架喇。我選了$179的上級牛及醬油湯底,夠$179重有飲品任飲。基本上一落order唔夠1分鐘,湯底、牛肉、豚肉和飲品已經送到,夠速度!上級牛已$179來說已經很好,豚肉有點過肥。Häagen-Dazs雪糕!!!今次有可以話係Häagen-Dazs的皇牌-比利時朱古力!重有咖啡、士多啤梨和焦糖脆餅。喜愛咖啡的我見咖啡量少,先取了兩個咖啡和比利時朱古力!後來咖啡沒有了,換上夏威夷果仁。湯底和其他食物沒有影相,不過個人覺得湯底沒有以前的濃。但醬油、炸蒜、生蒜、指天椒等配料也很充足,重有好濃的芝麻醬,正!環境也很乾淨,而且冷氣好夠,打邊爐依然覺得涼快。之後追加牛肉,質素沒有降低,而且上菜速度依然夠快,讚今次2人一共吃了7碟上級牛和1碟豚肉,另外還有少量丸和腸,我個人還食了5種味、共13個球的Häage

上級牛&豚肉
上級牛已$179來說已經很好,豚肉有點過肥。
Häagen-Dazs雪糕球
Häagen-Dazs雪糕!!!

環境也很乾淨,而且冷氣好夠,打邊爐依然覺得涼快。

之後追加牛肉,質素沒有降低,而且上菜速度依然夠快,讚

今次2人一共吃了7碟上級牛和1碟豚肉,另外還有少量丸和腸,我個人還食了5種味、共13個球的Häagen-Dazs,埋單$394(2人)大滿足!
如果鍾意食牛肉,又鍾情Häagen-Dazs的話,牛陣可以話係最好既選擇
2016-06-29
上級牛&豚肉
Häagen-Dazs雪糕球
  • Häagen-Dazs雪糕
  • 牛肉
2016-06-11 7344 瀏覽
Lunch Time得一粒鐘平日真係好少會去打邊爐,適逢今日老闆上午Off,我同Pat蛇出去攞位先,開定爐等佢地我仲以為Isquare牛陣會好多人,點知得幾張枱有人,我地一行六人,直入啦!有少少失望,六個人比得一個爐我地,午市60分鐘放題做緊$69清湯,$79其他湯底,我地揀左甜豉油,牛陣啲甜豉油幾甜,味道幾重幾濃,牛肉每人一碟,大約有十幾片,Lunch Time夠食啦!雖然牛肉得一碟,但其他野都係任食,有少量丸,腸仔,芝士腸,獅子狗,金菇,豆腐卜,菜類等。但Lunch時段無汽水任飲,只能飲茶了。牛肉切得好薄,浸在Sukiyaki里正好吸收晒啲湯底味,正牛肉肉嫩充滿牛味,色澤鮮紅,似係新鮮切起。特別一提金菇同菜都洗得好乾淨,食客都食得好放心。食飽飽仲有雪糕tim!
2016-05-24
2016-05-29 3739 瀏覽
食物質素高,主打牛,超薄,一放湯,起,即食,一流。 d蔬菜,超新鮮,自己可選擇,覺得唔靚,就揀第二樣,GOOD。我覺得最正既都係佢地既甜品,一隻好出名既雪糕牌子,無得頂。至於價錢,係同區絕對唔貴,正。
食物質素高,主打牛,超薄,一放湯,起,即食,一流。

我覺得最正既都係佢地既甜品,一隻好出名既雪糕牌子,無得頂。

至於價錢,係同區絕對唔貴,正。
2016-05-28 1883 瀏覽
赤柱半日遊 再搭埋天星小輪 做了半日遊客 振興香經濟。和好友突然間好想打邊爐 溫野菜要等幾十張枱 咪轉軚去牛陣。有卡位座 幾舒服。揀左三百幾蚊個款餐 任食和牛 黑豚肉 牛舌。牛陣一向火鍋配料款式不多 好普通 都是牛丸魚蛋腸仔 烏冬 幾款菜 講真就冇乜驚喜。湯底揀左豆乳拼蕃茄。豆乳湯真心覺得幾香豆味 用來烚肉類和菜 可以增加鮮甜又不失牛肉本身的味道。蕃茄湯幾濃 稍微酸了少少。和牛質素確實係幾好 不過就切得薄左少少 口感欠奉但牛香味搭救。豚肉亦不錯。因為揀呢個套餐 海鮮配料任食。生蠔唔算肥美但都叫鮮甜。帆立係急凍貨色 冇咩特別。海蝦不新鮮。蟹棒好腥。飲品亦都係任飲 啤酒汽水烏龍茶都有。埋單$390一個人 講真 唔係好抵。除非你可以食好多碟和牛黎回本。

飲品亦都係任飲 啤酒汽水烏龍茶都有。

2016-04-11 2530 瀏覽
今晚我們去咗尖沙咀iSquare嘅「牛陣」食晚市火鍋放題!我們選擇咗澳洲長期穀飼牛套餐!湯底我們就選擇咗鴛鴦湯底,係豚骨同泡菜湯底!豚骨湯底嘅味道好香滑濃郁!泡菜湯底嘅味道好香辣惹味!長期穀飼牛肉嘅色澤相當紅潤同新鮮,牛肉切得好薄身,肉質非常嫩滑同鬆軟,肉味相當濃郁!豬肋肉嘅肉質好軟滑,肉邊嘅軟骨令到口感更加豐富,不過肉味就比牛肉淡啲啲!另外有多款火鍋配料供人客自助選取,有蔬菜類、菇菌類同各式丸類等等等等⋯⋯全部都擺放得幾乾淨衛生!甜品有Haggan Dazs雪糕任食!而店員嘅服務都幾有禮!
今晚我們去咗尖沙咀iSquare嘅「牛陣」食晚市火鍋放題
豚骨湯底嘅味道好香滑濃郁!
泡菜湯底嘅味道好香辣惹味!
長期穀飼牛肉嘅色澤相當紅潤同新鮮,
牛肉切得好薄身,肉質非常嫩滑同鬆軟,肉味相當濃郁!
豬肋肉嘅肉質好軟滑,肉邊嘅軟骨令到口感更加豐富,
不過肉味就比牛肉淡啲啲!另外有多款火鍋配料供人客自助選取,
甜品有Haggan Dazs雪糕任食!
而店員嘅服務都幾有禮!
2016-03-22
用咗open rice 幾年,從未諗過寫食評,為咗牛陣,獻出第一次。係香港食過咁多次打邊爐,第一次被趕立刻離場。同兩無見太耐嘅朋友去咗食isquare 嘅牛陣,入去被帶往最入嘅一條芬巷仔尾二個格,過程被忽略都算,落咗野飲好耐無黎,行咗出去大堂個度搵咗個疑似男經理有禮貌問佢,某枱落咗野飲未到可否check 下單,聽完都無一秒就話佢同事派緊野飲就到,以半命令式叫我返返去坐。好啦,坐底無耐,佢同事派野飲,我都無為意,問我有無到,我話無,佢就悔氣地講:咁你要乜,我幫你落。咁落完都好快到咗。食物質素平平,同場聽到隔離枱話俾3百幾嘅錢黎咗好似唔岩嘅牛,或者後邊個枱話野未到,我地完全除咗第一round 放低牛後就無order 過。好啦,到大約75分鐘佢過黎問last order 有無野要加,我地都無加,亦無出去拎野,只係食緊拎咗返黎嘅野,其實我地都係量力而為無拎好多,確保唔會浪費,無論食肆用唔用罰錢制,我地都唔想浪費野。去到後期食到差不多夠啦當然慢啲,仲有四份三杯啤酒,同碗有豆腐羅白三幾件都食緊嘅時候,那個疑似男經理過黎話:唔好意思,你地時間到咗90分鐘好耐,夠鐘離開啦。我話:ok!好快!(加快咬舊

係香港食過咁多次打邊爐,第一次被趕立刻離場。

唔好意思,你地時間到咗90分鐘好耐,夠鐘離開啦。

我話:ok!好快!(加快咬舊豆腐,當時朋友亦咬緊剩返少少野)

佢話:唔係好快呀!係要離開啦,都已經俾咗十幾分鐘你地!(語氣半重)

同行朋友唔太曉中文,但都面色沉一沉。

我從未試過食野食到俾人請我即刻離開!fine,好聽啲係懶有禮貌請我離開,唔好聽係趕客。

當時9點半都未夠。俾你咁趕即刻無胃口,心諗阻人做生意又係衰嘅。點知行出黎時,有一半係吉枱,完全無人等,我就心裏好很奇怪到底你趕我出黎有咩著數。

無錯,係寫90分鐘放題!咁不如放個timer 係枱面啦好無?你好以話咁係軍真,可以話客人唔係大曬,身為全港咁大嘅連鎖日式邊爐食肆,服務唔見有,除咗坐底個下,幫手放下嘅牛,放底個煲,連茶都無杯(fine,if they have unlimited drinks),加咗一次湯,幫手落兩次野飲,埋一次單。

我唔知呢個準準時,無論任何情況準準時嘅「規矩」係咪公司落,還是疑似經理嘅意思。我超時,我唔岩亦係問題,但係身為疑似經理,連customer service 係咩都唔知?唔係加唔該就係有禮貌。咩態度?我過時你warn我話俾多幾耐都好啲。話有人等我好明白。但一黎就話你過曬時啦即刻走吧。遲幾分鐘曬多你幾度電係咪會蝕害公司巨大利益?你win 咗時間,good time keeper.sorry.we destroy your good record of good timing record. but. you lost your company reputation.或許你地生意巨大唔旨在我地生意,不過食客不應以尊嚴與金錢換取你的難受。

貴公司高層請你買計時器俾店內員工,讓您尊貴的員工為您們賺取最大利潤。

各食客,入座後自己計時,提你last order 較鬧鐘15分鐘。味道普通水準,不過矜貴啲囉⋯⋯

用呢個價錢增飽個肚唔受氣,我有好多選擇。

牛陣,從此不是我的選擇。

2016-03-17
2015-12-26 3990 瀏覽
朋友懷孕了! 真係要出來賀一賀了! 但懷孕期間, 飲食方面會有所要求, 所以交由朋友選擇餐廳. 她提議去食火鍋呢!!!!! 因為全部烚到熟曬 保證衛生!!! 加上朋友想早點回家休息(安胎), 今晚放工後, 馬上來到公司附近的日式火鍋專門店了! 由於6點3到達, 座位任君選擇. 朋友選了內裡的卡座, 比較安全! 枱面放有各款火鍋用具! 這次是為她慶祝, 所以點選了中價位的牛陣嚴選火鍋放題! 多了1款上級牛肉, 當作犒賞自己吧! 配豆乳湯底. 為免朋友行來行去, 自助區的美食, 就由我負責拎回來了. 我們另外點了飲品. 自助區真係好多款式 : 丸類, 蔬菜瓜果, 醬汁, 麵食, 米飯, 甜品. 先拎幾款菇菇丸丸南瓜芋頭蘿蔔豆卜. 全部放入去鍋內慢慢滾! 再調制喜歡的醬汁 : 酸汁 + 勁多芫茜蔥 回到座位時, 牛肉及豬肉已放在枱面了. 牛肉雖不是雪花肥牛, 但起碼脂肪平均. 豬柳肉是大塊肉為主, 豬肋肉即是五花腩. 全部片得薄薄的. 當鍋內水開時, 牛肉豬肉放在熱湯表面拖一拖, 即刻變熟! 再放在<勁多芫茜蔥的酸汁>內! 夾著一堆芫茜蔥, 一同品嚐! 酸酸的感覺剛好
朋友懷孕了! 真係要出來賀一賀了!
但懷孕期間, 飲食方面會有所要求,
所以交由朋友選擇餐廳.
她提議去食火鍋呢!!!!!

因為全部烚到熟曬
保證衛
生!!!

加上朋友想早點回家休息(安胎),
今晚放工後, 馬上來到公司附近的日式火鍋專門店了!
由於6點3到達, 座位任君選擇.
朋友選了內裡的卡座, 比較安全!
火鍋用具
枱面放有各款火鍋用具!
這次是為她慶祝,
所以點選了中價位的牛陣嚴選火鍋放題!
多了1款上級牛肉, 當作犒賞自己吧!
豆乳湯底.

為免朋友行來行去,
自助區的美食, 就由我負責拎回來了.
飲品
我們另外點了飲品.
自助區真係好多款式 :
丸類, 蔬菜瓜果, 醬汁, 麵食, 米飯, 甜品.
先拎幾款菇菇丸丸南瓜芋頭蘿蔔豆卜.
全部放入去鍋內慢慢滾!
勁多芫茜蔥的酸汁
再調制喜歡的醬汁 :
酸汁 + 勁多芫茜蔥
回到座位時, 牛肉及豬肉已放在枱面了.
牛肉雖不是雪花肥牛, 但起碼脂肪平均.
是大塊肉為主,
豬肋肉
豬肋肉即是五花腩.
全部片得薄薄的.
牛肉
牛肉夾著一堆芫茜蔥, 一同品嚐!
當鍋內水開時, 牛肉豬肉放在熱湯表面拖一拖, 即刻變熟!
再放在<勁多芫茜蔥的酸汁>內!
夾著一堆芫茜蔥, 一同品嚐!
酸酸的感覺剛好去除肉的肥膩,
感覺上有助消化, 好似健康左!
其實是避免高鹽份的飲食陷阱.
酸汁與豬肋肉
豬肋肉
肥瘦相間, 放在鍋內慢慢焯, 肉質依然保持嫩滑.
但上級牛肉, 牛肉及豬柳肉的脂肪較少,
在湯面拖一拖便OK了.
牛肉豬肉已經REORDER几轉了. 真係肉擺不能!
還有其他配菜系列.
大蔥
選了大蔥, 所以没有選擇豆腐
熟食方面有炒飯及日式咖哩飯.
炒飯
日式咖哩飯熱辣辣
咖哩飯
熱辣辣, 又香又濃味!
這晚任飲任食, 尚有其他美食,
所以只能每樣吃一小碗
蘿蔔又腍又入味
酸汁配蘿蔔
最後品嚐蘿蔔, 煮到又腍又入味!
蘿蔔真是火鍋好朋友.
4款雪糕櫃
焦糖脆餅, 濃香牛乳, 咖啡雪糕
HAAGEN-DAZS雪糕
士多啤梨, 焦糖脆餅, 濃香牛乳, 咖啡
對我來說4 款味道都很特別!
專門店一球雪糕起碼廿元!
那麼, 多食几球, 就真係回本了!
這牌子的士多啤梨雪糕很好味!
但自己較少遇上焦糖脆餅, 濃香牛乳&咖啡,
唯有放棄好味道的士多啤梨了.
雪櫃內雪糕真的很硬, 要很用力地才可刮出雪糕.
最好出去拎定雪糕, 攤一陣無咁硬, 慢慢品嚐最好味!

今晚大家食得好飽! 肚子脹卜卜.
1個大肚婆入 - 2個大肚婆出!
只是90鐘, 真係唔多夠喉!!!!
2015-12-17
勁多芫茜蔥的酸汁
牛肉
牛肉夾著一堆芫茜蔥, 一同品嚐!
酸汁與豬肋肉
炒飯
蘿蔔又腍又入味
酸汁配蘿蔔
4款雪糕櫃
焦糖脆餅, 濃香牛乳, 咖啡雪糕
  • HAAGEN-DAZS雪糕
天氣漸涼,火鍋是近期熱門選擇。因中式火鍋吃得多,所以今期的家庭聚餐選了較少品嘗的日式火鍋。 因人數眾多,所以要提早訂枱及下訂金。未知是否我們溝通能力不佳,負責接電話的同事在多次溝通後還好似不太明白我們的要求與安排。 每節火鍋放題限時 90 分鐘,此項要求的執行十分嚴格,我們在訂枱、入座前及用餐中都被多番溫馨提示。 放題的價格視乎所選的牛肉級數而定,由普通的牛陣嚴選牛肉($179),到日本產特選黑毛和牛($329),以至最頂級的神戶牛肉($6xx),豐儉由人。而是晚的選擇是中價的日本產黑毛和牛。吃火鍋的首個任務當然是挑選湯底,餐廳總共提供了八款選擇。因太太喜愛豆製品,所以挑選了一個豆乳湯底。奶白色的湯底,口味清甜,頗適合襯上菜蔬食材,亦適合配上海鮮。店方用上清湯作後加湯底,或多或少沖淡了豆乳的清香本味,建議考慮添加專屬口味的湯底。 湯底送來的同時,不同的肉類食材也同時送上。先吃是晚的焦點和牛。和牛之所以矜貴,在於牛隻由配種至飼養餵食方式皆有嚴格要求,營養比一般牛肉佳,脂肪紋理分佈平均,肉質細嫩。是晚的日本產黑毛和牛,肉色紅潤新鮮,但脂肪含量不及預期般高。因和牛切得薄薄,放湯輕輕一炙已合適

2074 瀏覽
豆乳湯底
湯底送來的同時,不同的肉類食材也同時送上。先吃是晚的焦點和牛。和牛之所以矜貴,在於牛隻由配種至飼養餵食方式皆有嚴格要求,營養比一般牛肉佳,脂肪紋理分佈平均,肉質細嫩。是晚的日本產黑毛和牛,肉色紅潤新鮮,但脂肪含量不及預期般高。因和牛切得薄薄,放湯輕輕一炙已合適食用。濃郁的牛香合乎預期,鬆軟度則普通喇,始終選材不屬最肥香的一類。
日本產黑毛和牛
牛舌是另一牛肉選擇,相比之前的和牛,牛舌肉質較富質感,牛味略輕,並泛着一股鹹香。
牛舌
豬柳及豬肋肉雙拼,肉色雖比和牛淡一點,但肉香依然濃郁。兩款豬肉比較,筆者喜愛豬柳多一點,很大原因是豬肋肉內含一些軟骨片,吃時有點不便。
豬柳及豬肋肉雙拼
以上的肉類食材吃畢可以再追加,但當然要緊記「別浪費」這原則,否則店方有權根據剩下的食材按重量收費。

其餘的火鍋生料,可自行自助拿取。生料以菜蔬食材為主,綠葉菜有生菜、油墨菜、小棠菜... 菇菌類有冬菇、雞脾菇、秀珍菇... 瓜品豆類有南瓜、冬瓜、豆卜等等。整體來說,各生料選材甚有質素,賣相食味俱佳。
雜項類的生料有魚蛋、墨丸、芝士腸、雞肉腸、龍脷柳等等,雖不及菜蔬生料出眾,但仍富一定水準,特別建議試試彈牙魚蛋。
飯後甜品有四款 H 記雪糕選擇,是另一驚喜點,亦見店方誠意。飲品可於飲品表隨意選擇,唯獨酒品只可選 Asahi 啤酒一款。
H 記雪糕
回顧整頓飯,筆者對各款火鍋生料的質素挺滿意,主角和牛水準亦合理,難怪門外等位者眾。至於店員接待方面,希望可作留意改善。
[12/12/2015; Sat]

2015-12-12
豬柳及豬肋肉雙拼
H 記雪糕
2015-12-01 2700 瀏覽
今晚突然間好想睇戲, 於是約埋個好朋友一齊食,好彩佢又得閑。睇完戲當然要醫肚啦, 就戲院同一層有牛陣,而且好耐冇食過, 就揀佢啦! 今次食$188 + 10%. 任飲任食. 不過牛陣有一樣唔好處. 就係只得1.5hr享用美食. 真係只有食, 就唔可以傾計.  如果有2hr就會好好多. ISQUARE 牛陣地方比較寬大. 而且食物款式比其他分店多選擇. $188 澳洲長期穀飼牛套餐, 穀飼期270日. 真係好食好多呀. 我記得上一次去牛陣. 係食$148套餐. D牛會比較un. 但今次我地食$188澳洲長期穀飼牛套餐. 牛肉真係好嫩, 牛味好香. 入口即溶. 貴少少都有道理. 我地揀咗豬骨湯底. 朋友話有骨膠原. 啱晒我地女士們豬肩肉 + 矠腩肉, 豬肩肉望落好似會有渣咁. 但原本食落好軟身, 好淋. 而豬腩肉就唔洗多講. 肥瘦分明. 唔油. 豬味香.除咗肉類及飲品要麻煩職員攞比我地之外. 所有蔬菜, 丸類, 雪糕...都係自己出去攞的. ISQUARE的牛陣真係比起其他店多好多嘢食. 居然有白飯及炒飯任食. 而且雪糕仲係Haagen Dazs. 由於真係種類太多. 我亦都唔一一介紹了.
由於真係種類太多. 我亦都唔一一介紹了. 比d相大家睇吓啦!
我想特別介紹一下以下幾款蔬菜:
蓮藕, 好粉呀, 但又唔會溶晒.
炒飯, 點解要介紹. 就係因為第一次見shabu shabu有炒飯食. 而且勝在炒得夠乾身同埋香
芋頭. 夠粉, 夠淋. 食咗好多件呀.
仲有就係拉麵, 就算煲耐咗都唔會變成一pat嘢咁
以下是我地所選的飲品. 每人飲咗2罐.
最後, 當然係Haagen Dazs雪糕啦. 居然有蕉糖味呀. 真係好少放題有呢種味道呀.
仲有好多配料加上去雪糕度.
$206.8 (晚餐)
2015-11-20 2319 瀏覽
涮牛肉,哈根大師是主角中午放題分60或90分鐘,任食牛同豬。其實上左一輪都食唔落,叫左任食浪費左,一碟就平成半。出面丸同菜同任拎的,落了很多丸同脆皮腸,點下少少麻醬同醋汁,丸彈牙,好味。菜好鮮嫩,我食左好多呀!菜用柴魚湯沾左陣香味,也是吃得不停。湯地點了柴魚,好夠味肉片煮好根本唔洗再點豉油。豬肉片切好薄同唔算肥,都幾有肉味同嚼勁架。牛色澤紅潤薄薄一片,如果肥點入口會更滑身同溶化。有哈根大師食,回本之作,個焦糖好味到慾擺不得,食左2大杯,加了焦糖脆粒同勁滑,焦糖味又出眾,仲有脆脆片同醬料加。有4個味供應架,有牛奶,士多啤梨同咖啡。
涮牛肉,哈根大師是主角

2015-10-04 2837 瀏覽
星期五的晚上,買了7:40pm的戲票看The Martian,所以便提前食晚飯。我們6pm就到達牛陣,時間尚早,餐廳內只有2-3枱食客,我們立刻便可以入座。有多種不同價錢的任食套餐供客人選擇,我們二人都不太愛喝汽水,所以便點了最便宜的一個shabu shabu餐,每人$148加一。牛肉都算新鮮,牛味重,反而豬肉片就較為遜色,我們叫了6碟牛、1碟豬,但最後全部牛都吃清光,但豬就剩下頗多。我們的湯底要了豆漿湯底,但就吃不出有任何豆味,和普通豬骨湯底無異。食物選擇不算貴格,但尚算多元化。菇類就已經帶金菇、秀珍菇、東菇、雞脾菇,又有冬瓜、南瓜、京蔥、生菜、娃娃菜、油麥菜,肉類都有芝士腸、墨魚丸,三文治魚餅,亦有公仔麵、粉絲、烏冬等等,基本是很齊全的。另外有玄米茶包和清水供食客飲用。最令我喜愛的可說是可以任食Haagen-Dazs了。共有4款味道:藍莓、士多啤梨、焦糖和雲呢拿。但始終都是士多啤梨味最好吃呢!
2015-10-02
2015-10-04 2353 瀏覽
因為看完《新假期》介紹的和牛火鍋系列,專程去試試究竟,10月1日是公眾假期,怕無位,一早book定,六點半準時去到,發現人不多,很快安排了入座,之後選擇了$278那個日產的和牛,配合包無死的甜豉油,諗住今次點都無死。惡夢開始,首先就係個所謂甜豉油湯底,完全唔夠味,正常選呢個湯底,應該唔使再點豉油,因為會夠味,但呢個所謂甜豉油,先係唔夠味,之後黎左第一轉的和牛,老實講,$278放題,本應唔會太期望,但佢水準真係差,之後再叫第二碟牛肉,等左15-20分鐘,又催又性先係黎,仲要同第一碟差好遠,明顯係另一款肉,之後就無再叫,因為實在太差,埋單要過$300,水準只係比美國肥牛好,咁我點解要俾咁既價位食呢種質素?呢次係我第一次寫,原因唔係想唱衰呢間野,而係如果你諗住食好野,唔好去呢間,但平食的話,加上配料任食的話,我覺得可以接受,但個湯底真係要搞搞佢,咁既水平比唔上另外幾間放題牛肉火鍋既質素,我自己肯定唔會再去,因為覺得騙很大,希望唔好有人再中伏,特別唔好信雜誌,膳稿到暈,難怪現在無人睇雜誌,水平太低,收左錢亂咁寫,吹到……

題外話/補充資料: 希望唔好有人再中伏
2015-10-01
2015-09-14 2542 瀏覽
十大傑仔最常去嘅餐廳 - 牛陣 今次係同女友大人睇完早場去iSquare分店食,其實咁多間我最鍾意呢間分店,夠光猛!牛陣嘅牛肉從來無令我失望,牛肉好薄同好滑,煮三四秒即食得,正呀!我一個人都可食左5、6碟,哈哈!豚肉片就不太特別,但勝在夠新鮮。配料方面,拉麵既質素拍得住係日本買返黎既手信拉麵呀,但唔可以食咁多,唔係就食唔到好多牛肉啦次次黎牛陣都食到頂好辛苦....
十大傑仔最常去嘅餐廳 - 牛陣

牛肉正!
次次黎牛陣都食到頂好辛苦....
2015-09-12
20 分鐘 (堂食)
2015-09-07 2145 瀏覽
今日係查查行街日,個多月前就約好閨蜜今日行街睇戲食飯查查不嬲plan得好好,買好7點飛睇戲跟住預左在iSquare睇心情食個early dinner~點知原來閨蜜一早就有打算食牛陣~坐定後經店員介紹,點左兩份300幾蚊嘅和牛set,佢仲安排左我地坐window seat, 好野。雖然時間尚早,但個自助區真係迫滿晒人,除左迫滿咗客人之外,仲有店員refill 配菜,查查花拎好配菜番埋位嘅時候,湯底已經準備好,真係岩岩好肉類方面,查查叫得貴的set當然係主攻和牛啦!查查家姐教落,出街食牛睇睇下上檯後有無融雪就知新唔新鮮,牛和一上檯,加分!和牛切到好薄,雪花都好靚,薄到6兩下就ok。牛肉味濃,油脂濃香,查查忍唔住要開餐喇!!!值得一讚係呢度d侍應好有愛心,隔離檯有個小朋友好頑皮都依然好take care佢,幫佢執野整瀉野幫佢抹咁,比著查查真係無咁既耐性。。。。除左配菜,呢度有白飯供應,查查記得睇過電視日本人食Shabu Shabu好鍾意食到最後就將白飯放入湯底,製成日式泡飯。其實呢種食法好符合日本人惜食嘅態度,不過查查我真係太飽次次都無試。 雖然查查與泡飯無緣,不過雪糕就一定必食!其實火鍋店
今日係查查行街日,個多月前就約好閨蜜今日行街睇戲食飯

雖然查查與泡飯無緣,不過雪糕就一定必食!其實火鍋店內有雪糕,係好多日式火鍋店必有嘅搭配。查查覺得食雪糕除咗可以cool down 下你個人之餘,其實仲有解膩作用,尤其是食完咁多牛肉之後,更加要解一解啦!而且雪糕仲要係雪糕界嘅名牌,平時查查都唔捨得買嚟食,呢到仲要有4款任揀,當然要食番夠皮啦!
 呢一餐作為閨蜜天的中場休息真係perfect呀,查查同閨蜜都大滿足呀
2015-09-06
30 分鐘 (堂食)
2015-08-22 2005 瀏覽
之前就聽朋友講牛陣有Haagen-Dazs任食。百聞不如一見,於是就捉左我個Roommate 一齊陪我食牛陣。一落完Order之後,我就直奔左去自助區。估唔到除左有雪糕任揀之外,仲有得俾你落Toppings。除此之外,佢地的火鍋配料選擇都有好多,而且仲有白飯食。於是我心血來潮,就整左個日式和牛茶泡飯...估唔到都幾難食lol 所以我都係專注番我個Haagen-Dazs算 餐廳d牛肉啊豚肉啊都幾新鮮。咁多款肉,最好都係牛肉。牛味好重,好出色,豚肉就普通左少少,但都好新鮮。肉類既色澤同口感都唔錯。服務態度方面都算幾好。

2015-08-08
15 分鐘 (堂食)
  • 牛肉