2020-05-20
今次去到九龍灣嘅牛扒先生,我就嗌左set dinner,唔食半自助餐今次我就嗌左煙燻燒烤醬烤豬肋條,set dinner個餐有跟一碗是日餐湯(粒粒粟米忌廉湯),一杯紅茶,一件cake仔,同埋一份沙律。我就要左煙三文魚凱撒沙律啲沙律好大份,煙三文魚凱撒沙律賣相唔錯,煙三文魚係一個花嘅形式呈現出嚟嘅,肉質都OK,另外啲菜都好新鮮,加上烘乾左嘅麵包同埋醬汁一齊嘅配搭都唔錯幾好味。再講下個Main Course佢個名寫住煙燻燒烤醬烤豬肋條,但係我就覺得佢欠缺煙熏風味,相反地個燒烤醬太咸太濃味,食緊個豬肋條嘅時候淨係食到佢燒烤醬嘅味道,連個豬肉本身係乜嘢味都試唔清楚,肉質方面,都算軟唸,骨肉易分離,不過個燒烤醬真係遮蓋晒個豬嘅味道,食唔出豬肉真正嘅味道,所以都唔知佢新唔新鮮佢另外有配薯蓉,但係個薯蓉食落去似用粉溝出嚟嗰啲,冇牛油/奶香味。喺九龍灣呢間牛扒先生食晚市套餐都算係一個幾差嘅體驗,我諗下次冇乜嘢都唔會再幫襯
我就要左煙三文魚凱撒沙律
再講下個Main Course