今日同朋友行街經過見到開咗間新嘅牛腩店, 走入去試下, 點知幾有驚喜。 同朋友叫咗個清湯牛腩河, 咖哩牛腩河, 咖哩魚蛋同埋洛神雪梨茶。 估唔到一間小店嘅清湯牛腩 清新有牛味, 牛腩用料唔錯, 咬落去有陣陣嘅牛香加少少根位,又有牛肉味,而家香港好少食到啲咁出色嘅牛腩, 加上個湯底 真材實料 冇味精。 我就好唔鍾意食到有好多味精味, 所以個牛骨湯突出到成個清湯牛腩啲麵又滑。之後試食埋朋友嗰個咖哩牛腩仲驚喜, 啲咖哩牛腩炆得又淋又入味, 咖哩味道調得幾好, 好驚一大陣椰奶溝落去嗰啲咖哩, 呢個唔錯有少少辣辣地又有個人特色, 值得再幫襯 ,估唔到咖哩配幼滑的河粉係可以咁夾。前面兩碗粉真係太突出,所以個咖哩小食相對正常, 如果要係咖哩牛腩河同埋小食之間揀可以食咗碗咖哩牛腩河先。 另外唔好忘記過洛神雪梨茶 ,酸酸甜甜又健康, 有問過店主點解個味咁清甜,佢話唔係用糖而係用蜂蜜加落去調味。 香港好少而家見到有小店咁用心去製作又顧住食客嘅健康冇加味精, 值得推介返尋味。唯一問有咩可以改進? 就係餐牌如果可以多啲選項係食物同埋飲品方面就好啦, 期待日後有新作,會再返嚟幫襯。 如果大家唔鍾意食味精鍾意清清

唯一問有咩可以改進? 就係餐牌如果可以多啲選項係食物同埋飲品方面就好啦, 期待日後有新作,會再返嚟幫襯。 如果大家唔鍾意食味精鍾意清清地又真材實料嘅牛肉麵可以試下呢間。
陳大哥咖哩牛腩河
陳大哥咖哩牛腩
陳大哥咖哩牛腩河
陳大哥咖哩牛腩
  • 洛神雪梨茶
2020-11-25 70 瀏覽
終於搵到間牛腩有質素而有咬口牛肉味濃嘅牛腩米,唔係一般一咬就散曬,唔知燜咗幾多日的牛腩。如果要搵食到一口油,入口要阿婆阿公無牙先食得到嘅就唔係你杯茶,飲咗D湯確實真材實料,唔係味精湯,值得推介👍🏻
2020-11-25 76 瀏覽
今天去完英x金融買貨,行過見到一間新開的牛腩舖,叫牛市,對所有人來講係好意頭,在情在理入去一試。叫咗個淨崩沙腩,好對辨,肉質鮮嫩味濃,不像中環x記一味肥滑,湯頭清甜,一定冇味精,我成碗飲哂。但隔離個肥佬話淡過師姑水,可能佢成日出街食慣味精喇。喜愛健康的人,一定要試下呢間新嘢,我敢話灣仔獨有。
2020-11-25
5 分鐘 (堂食)
有日行過灣仔見到呢間舖頭新開張,就入去試吓啦,老細介紹完之後我叫咗個崩沙腩河,老細話個湯底不斷熬製而成,個湯又真係好好飲喎,好濃郁既牛香味,係可以飲晒成碗嘅湯😋崩沙腩炆到好軟淋,啲肥膏冇得頂👍🏻👍🏻完全值得再試!
2020-11-21
午餐
  • 崩沙腩
2020-11-18 291 瀏覽
今日行過灣仔,見到一間新開既食肆,之後同個仔買左兩碗試下,一碗係牛腩河,另一碗係咖喱牛腩河,咁跟住我個仔比佢老婆試第一啖,當事人大叫:嘩!舊牛腩硬到好似擦膠咁,仲要係一舊無味既擦膠,然後再試下啖湯啦,諗住有少少驚喜啦,點知啖而無味,跟住再試埋佢個河粉,嘩!我從來未食過咁硬咁厚既河粉,咁另一碗就係咖喱牛腩,反而咖喱味道ok舊牛腩都淋既,不過個河粉都係一樣太硬太厚,如果以呢一區咁既價錢去賣,我自己真係唔會再幫襯,貴少少唔緊要,係質素太差
外賣自取