2021-02-20 262 瀏覽
I came with a high expectation after reading few interviews on this restaurant. I called to place my order: as the shop prides itself over the briskets i went for the plain version (no noodles/ho fun)淨崩沙腩; other reviews raved about its curry too so the curry combo咖哩三寶 was in the bucket. Specifically I asked how long it would take them to prepare and the lady replied with much confidence that it would surely be within 15 mins. Arrived at the door, the resto is tiny 10 seats max. 2 were nearly don
Arrived at the door, the resto is tiny 10 seats max. 2 were nearly done and 4 just got seated; so I went in to ask for my order. “We have many orders we will get back to you.” “But I ordered in advance over the phone and I’m told 15 mins! You cant even tell me how much longer?” Silence. Few customers standing next to me started rushing for theirs too, apparently they too had been waiting for long. If anyone has watched Hell’s Kitchen this is equivalent to the scenario where Chef Ramsay would scream HOW LONG and when the chef remains silent Ramsay would go berserk! Same case here with head chef/ owner Mr Chan—no reply to customers, no communication with his staff—seriously, how long?!
You will lose customers even before anyone gets to try the food.

Finally—about the food:
No MSG, good.
Fresh briskets, good.
The broth—I felt it was watered down. It’s not bad, it’s sweet, garlicky, but it could be more beefy.
The turnips—it’s tender but they didn’t absorb any broth, as if they are being cooked separately.

As for the curry combo, there are fish balls, pig skins and turnips. It might be good for those who can’t take spicy, it’s a bit plain for my tastebud. Better off to be called Laksa combo. Fish balls are soft, not the texture I prefer either. I won’t be ordering this in the future.

So there are definitely rooms to improve the quality and the service. It’s obvious they are green to the industry, if there’s true passion in food, I’m hoping they will be humble to take critics.

2021-02-18 288 瀏覽
這店舖的名字很有趣, 叫牛市也是代表老闆之前從事金融工作的口頭禪吧! 從金融工作轉到飲食業, 兩個完全不同的行業, 同樣的也許是工作節奏的急促吧! 作為新店店員工作有點亂是正常的, 特別是當店家在蘋果日報有報道之後, 光顧的食客, 無論是堂食還是外賣都多了, 更顯得枱面員工分工的重要性. 以牛腩作主軸的麵食店並不少, 這家走的是精緻路線, 牛腩來源是其中一間香港最好的供應商, 點了崩沙腩, 中間的薄膜相當彈牙, 肉香豐盈而嫩滑, 再加上沒有糊化的河粉, 有黑蒜香味的湯汁, 以及糖心而無渣的蘿蔔, 以沒太多開餐廳經驗來説, 相當不錯. 咖喱三寶的咖喱膽除了辣度外, 還有不少的椰奶香, 南洋風味的咖喱三寶對我來說也相當新鮮.

平時少去灣仔但聽朋友提到呢到既牛腩好好食特意過黎外賣試下有幾好食點左咖喱牛腩飯同蘿蔔崩沙牛腩河兩款同樣美味食過下次會再幫襯咖喱牛腩飯咖喱汁好香濃配料豐富有薯仔,紅薯蔔同份量充料既牛腩牛腩入味而且唔會韌,十分好吃薯仔紅蘿蔔完全滲入咖喱汁配上白飯同吃好食又唔會膩蘿蔔崩沙牛腩河平時少食崩沙牛腩感覺好肥膩又韌但呢間店既好好食唔會過韌入口同樣唔會膩加上牛腩河同食完全係最佳配搭整體來說,味道不錯,份量亦唔少,令人回味!

平時少去灣仔
但聽朋友提到呢到既牛腩好好食
特意過黎外賣試下有幾好食
點左咖喱牛腩飯同蘿蔔崩沙牛腩河
兩款同樣美味
食過下次會再幫襯

咖喱汁好香濃
配料豐富
有薯仔,紅薯蔔同份量充料既牛腩
牛腩入味而且唔會韌,十分好吃
薯仔紅蘿蔔完全滲入咖喱汁

唔會過韌
入口同樣唔會膩
加上牛腩河同食
完全係最佳配搭

整體來說,味道不錯,份量亦唔少,令人回味!
  • 咖喱牛腩飯
2021-02-05 221 瀏覽
去完探表姐喺灣仔行去銅鑼灣嘅時候經過呢間叫牛市嘅餐廳🍴個名咁好意頭梗係要幫襯下 希望新一年真係會有牛市😂🤣餐廳門面好乾淨企理 座位唔多但係沒有逼迫感不過見已經5:30 就費事堂食得咁趕就決定買外賣🥡返屋企慢慢嘆😋貼心位❣️湯同粉係分開 👍🏻長路途拎返屋企都唔怕淋哂 唔好食餐牌全部都係牛 我揀左清湯牛坑腩同咖哩牛腩😊清湯腩湯底係牛骨濃湯 真材實料冇味精牛坑腩肉質好淋 好入味 蘿蔔仲要好清甜😋不過得兩大舊唔係好夠喉🤣🤣🤣而咖哩係馬泰椰香咖哩 有少少甜甜地😋但係又唔會因為咁樣而冇咗辣味 口感豐富😊啱晒我鍾意食辣🥰 牛肉質爽口彈牙 呢個係非常推介俾大家😍👍🏻系好食到停唔到口
去完探表姐喺灣仔行去銅鑼灣嘅時候

啱晒我鍾意食辣🥰 牛肉質爽口彈牙
呢個係非常推介俾大家😍👍🏻
系好食到停唔到口

2021-02-01 219 瀏覽
呢日做完野都成3點幾4點,同男朋友去灣仔食飯 (而家唔早啲食飯就要外賣架啦..)經過克街附近見到間唔大但睇落去好吸引食牛牛腩嘅小店,LUNCH都未食,咁就入咗黎試下!我同男朋友都係比店外貼住嘅牛腩吸引咗,就咁望入去,入面真係唔大,感覺好有特色!入到去嘅位置唔多,不過坐得都好舒服,同埋感覺好乾淨!仲有時間堂食,我地問老闆同老闆娘有咩好推介,仍地都好好人同好有禮貌,介紹咗我地食最多人揀嘅坑腩同埋咖哩牛腩,而我地都係叫河粉做底話咁快熱辣辣嘅牛腩河就上菜啦!1. 坑腩河 $78坑腩肥瘦均勻,而且牛腩口感好好,唔會話好硬又底者過淋,仲有啲嫩口嘅感覺,好食!而河粉方面,佢個湯底食落好有蒜香嘅味道,食落去唔會好咸同埋又唔會太油,而且有小小辣嘅味道,會有種想飲埋啲湯嘅感覺2. 咖哩牛腩+河粉 $68老闆無介紹錯,個咖哩牛腩真係好好味!先講個咖哩汁,好濃厚,感覺一啲無唔稀!而且有辣味之餘,椰奶味都好夠!無論你係咁就食又好,將啲咖哩汁撈同埋河粉一齊食都好,都係PERFECT MATCH!同埋份量好夠,岩岩好!整體黎講,雖然價錢可能會比其他粉麵貴小小,不過味道同埋牛腩嘅質素都好好!個人真係好中意呢到嘅咖哩牛

入到去嘅位置唔多,不過坐得都好舒服,同埋感覺好乾淨!

話咁快熱辣辣嘅牛腩河就上菜啦!

1. 坑腩河 $78

2. 咖哩牛腩+河粉 $68

老闆無介紹錯,個咖哩牛腩真係好好味!
同埋份量好夠,岩岩好!

個人真係好中意呢到嘅咖哩牛腩,而家仲對果隻咖哩嘅味道仲好有回憶!

地方雖然唔大,但好乾淨!而家又有限聚令,可以招呼嘅客人唔多,而小店好有人情味,老闆同老闆娘都好有禮貌,亦都好細心咁樣介紹邊啲好食啲,邊啲多人揀啲!
如果再經過都會再食一次!

小店加油!
2021-01-29 301 瀏覽
經過灣仔見到呢間新開嘅牛腩河就即刻沖咗入去,一入到去已經超香牛腩味 😍 搞到我地仲更加期待,更加肚餓 🤤 係等緊嘅時候仲要見到啲細細地嘅文宣,低調又好食嘅黃店,附近嘅朋友記住去幫襯呀特色牛腩濃湯拉麵 📍$60Fusion 日本 * 牛腩湯底,老闆話拉麵比較多後生嘅鐘意食 😳 咁我地好難唔試呢個喎 🤪 估唔到佢地又幾夾喎,拉麵軟硬適中,配個濃濃嘅牛腩湯,好特別,仲希隻流心蛋架陳大哥牛坑腩河 📍$78個湯真係好正 👍🏻 牛味濃得黎又無味精,火喉控制得好好,牛肉份量都幾多,肥瘦亦適中,筋肉分明, 連蘿蔔都炆到好入味好淋身 我地夜晚6:30pm去到已經無哂咖哩,大家想食真係要襯早呀

特色牛腩濃湯拉麵 📍$60

陳大哥牛坑腩河 📍$78

我地夜晚6:30pm去到已經無哂咖哩,大家想食真係要襯早呀
  • 牛坑腩河粉
2021-01-28 109 瀏覽
灣仔係英皇娛樂後街開了間新店。係102巴士站,咁就食飽慢慢等車裝修得不錯店員都好有禮貌介紹自己店有精選食品所有食品我都覺得吸引。不多但勝在夠精😋點了碗牛坑腩當照叫河,咁先至識食😋😋😋😋先似啖湯。趙甜牛湯。帶濃帶甜。選用牛骨等材料整的。牛腩帶有根小小半肥。感覺剛剛好。不會因太肥而覺得油膩。有羅白做配菜除了越南河都好小會用。幾特別。羅白鮮甜。真心好味河粉爽滑。掂咖喱魚蛋,豬皮,又幾正喎。咖喱似馬來西亞帶有椰汁味道。魚蛋彈牙。豬皮吸收晒咖喱汁就更加之一流。泥多碗飯都吃得清😜流心蛋,帶有滷水汁,蛋汁剛剛好。不錯洛神花雪梨。又幾正。雪梨🍐味加點酸,食完碗河粉再飲更加開胃。唔該。仲想食🤫🤫🤫🤫🤫
裝修得不錯
店員都好有禮貌介紹自己店有精選食品
流心蛋,帶有滷水汁,蛋汁剛剛好。不錯
  • 洛神花雪梨茶
  • 牛坑腩河粉
2021-01-25 176 瀏覽
路過灣仔,尋找一下地道美食。早有聽聞『牛市』 ,正好試一試。牛坑腩河粉看似結實,切口好整齊, 原來入口即散開,一絲絲的肉纖維質感。蘿蔔沒有冧到爛開,但是入口即融化, 證明火候控制十分好。湯底好濃郁,據說是每天早上熬製的。若要萬中挑剔的話,我會說我比較重口味,湯底加鹹我會更喜歡, 但是當我試完下一碟就知道為什麼了。咖哩三寶(蘿蔔豬皮魚蛋)新鮮即燜,加入馬泰式檸檬葉,飄香吊味,讓人吃完有精神為之一振的感覺,新鮮,而且加分!大家都知道馬泰式料理對味蕾刺激比較大,此時搭配牛坑腩河粉就相得益彰了。
路過灣仔,尋找一下地道美食。
早有聽聞『牛市』 ,正好試一試。

咖哩三寶

咖哩三寶(蘿蔔豬皮魚蛋)

2021-01-25 93 瀏覽
灣仔英皇地舖開了一間食牛腩粉的小店 - 牛市,標榜採用新鮮崩沙腩牛坑腩,配合店主陳大哥獨門烹煮方法精心炮製出一碗味美可口的牛腩粉!!!灣仔區返工的我每日都會經過陳大哥的店,經過時總飄來陣陣牛膻味,嗜牛者就一定會被香味吸引過來~!!那天下班太累了,也懶得回家煮飯,直接去牛市買外賣回家吃,我買了一碗清湯坑腩河 (HK$78) 和咖哩牛腩飯 (HK$68)清湯坑腩河湯頭清澈不油膩,湯底濃香,加入炸蒜、乾蔥,味道更提升,坑腩筋肉分明,層次豐富,口感紮實有韌性;精髓是平平無奇白蘿蔔,腍甜夠入味,吸盡湯底精華!!咖喱牛腩飯給爸爸吃,聽說咖哩汁是陳大哥的獨家配方,又香又夠辣,但辣味不會太嗆,點到即止,更帶甜甜椰香。咖哩牛腩配白飯一流,入面除牛腩外,亦有牛筋,又滑又充滿骨膠原;薯仔、紅蘿蔔亦好入味~陳大哥店的定價雖然比一般粉麵店貴,不過價錢反映食物質素,精品牛腩水準的確高,反正都是吃到自己肚子裡,貴一點亦物有所值的!!

清湯坑腩河

咖哩牛腩

2021-01-14
清湯坑腩河
咖哩牛腩
2021-01-24 85 瀏覽
終於一個人走去偷食,原因是男朋友不吃牛。只可以搵個好日去牛市,食過痛快!好全面又體貼嘅點餐紙,這間是標榜用牛骨來熬湯底,嘩、嘩、嘩,原來牛骨濃湯都要$20,老細話想食靚嘢?叫崩沙腩啦。好!既然係得來不易的好時光,就決定食好D😂嘩!一大碗崩沙腩米😍,有好多腩呀!即刻覺得好抵!而且這是我最最最鍾意嘅部位,店長煮得又滑又淋,牛骨濃湯面有點點黑色,好彩老板見我有所疑惑,即介紹係黑蒜油嚟㗎,加一點點,可以帶出濃湯的牛味,不錯喎!這湯看似色淡,實質味道非常之濃郁,不是死咸!鄰座叫了個咖喱三寶。聞到好香喎。哈哈,加多個小食也不為過掛。這碟咖喱三寶,係魚蛋、豬皮、蘿蔔,上枱時已聞到好香嘅咖喱味,但當我咬一啖魚蛋時,食到好味美嘅椰香味,好似喇沙嘅味道,所以每粒魚蛋都分兩三啖來醮汁食呢😜豬皮同蘿蔔都係入哂味㗎!真係正到無得彈👍🏻👍🏻食完飲番杯洛神花雪梨茶,更可清清味蕾,再去拍拖👏🏻👏🏻
食完飲番杯洛神花雪梨茶,更可清清味蕾,再去拍拖👏🏻👏🏻

2021-01-23 77 瀏覽
係銅鑼灣購物後,行行下去到灣仔軒尼詩道,肚仔有啲餓,但食肆林立,有點選擇困難症,見到小店「牛市」,招牌真材實料,絕無味精,就一於同媽咪試一試吧!我和媽咪分別叫咖喱牛腩米粉同埋牛坑腩河。食物上桌嘅時候已經聞到牛腩嘅香味,主角牛坑腩充滿牛味,又非常軟熟,加上湯底鮮甜,係用牛骨熬製多時的,配菜蘿蔔都好入味,冇渣,配上桌上放了的自家製辣椒醬,口感一流。我嘅咖哩牛腩米都有驚喜,特別咖哩汁略帶椰香味,富東南亞色彩,微甜又唔太辣,整體份量不少,又有我喜愛嘅牛筋同埋入味薯仔。見佢麵上面加了少許黑蒜油,味道更上一層次。自製飲品都唔錯,我嘅洛神花雪梨茶好飲,洛神花酸酸地加上帶有微微甜味嘅雪梨。而媽咪的金羅漢果花旗參茶就甘甘地,飲到最底仲見到花旗參片。最後我很欣賞老闆陳大哥嘅工作態度,見佢殷勤招呼客人,又樂意與客人交談,諮詢意見,絕對係誠意十足,原汁原味,材料十足嘅專門店。
招牌真材實料,絕無味精,就一於同媽咪試一試吧!

我和媽咪分別叫咖喱牛腩米粉同埋牛坑腩河。

我嘅咖哩牛腩米都有驚喜,
見佢麵上面加了少許黑蒜油,味道更上一層次。

自製飲品都唔錯,

2021-01-23 74 瀏覽
經過灣仔呢間牛市, 專食牛的專門店, 叫得專門店, 應該不錯嘅, 實行進店嘗一嘗先~ 店鋪雖小, 但四正且乾淨整潔,   #特色牛坑腩濃湯拉麵(加牛根) 上枱後就急不及待先嘗一口自家熬製的牛骨湯先, 味道很對辦濃郁鮮甜,牛坑腩肉有肉香, 咬落鬆軟非常好, 筋部份柔軟, 不會醃得過咸, 拉麵都好彈性, 友人湯都清晒佢.  #咖喱牛坑腩米粉 咖喱味很香而且帶有喇沙特色, 香而不太辣. 牛腩和牛筋都炆煮得好淋, 我用咖喱汁撈米粉一併食, 令味道更有層次感。 #牛筋丸  #黑椒牛筋丸 牛丸肉爽彈, 很好食. #流心蛋 蛋黃流心, 醬油味香濃.  #金羅漢果花旗蔘茶 飲品健康有解燥清熱作用, 飲落甘甘甜的味道.
店鋪雖小, 但四正且乾淨整潔,

#特色牛坑腩濃湯拉麵(加牛根)

#咖喱牛坑腩米粉

#牛筋丸
#黑椒牛筋丸
牛丸肉爽彈, 很好食.

#流心蛋
蛋黃流心, 醬油味香濃.

#金羅漢果花旗蔘茶
飲品健康有解燥清熱作用, 飲落甘甘甜的味道.
2021-01-23
下午茶
2021-01-21 122 瀏覽
小店位置不多只有三張枱, 主力製作牛腩, 簡單的一碗牛腩河粉, 上面加上少許黑蒜油, 並非一般的白色膠碗盛著,玻璃寬口碗,感覺很日式!對牛腩一無所知,經陳大哥介紹之後才知道, 爽腩是牛腩的 筋部,如果追求咀嚼感可以選擇,但是肉的部分會比較少, 甚至沒有。最靚當然是崩沙腩部位, 有筋也有肉, 這碗河粉份量十足,牛腩並非只有一兩片, 最重要的是哪個牛骨湯實在很好喝, 我像拉麵般的吃法,把整個湯也喝掉。 真的不含味精,因為一整個下午有沒有覺得口渴或黏住口腔。如果喜歡辣的話可以試一下他們的咖哩牛腩, 可配飯或河粉, 我個人偏愛河粉。咖哩充滿椰香, 甜甜的加一些椰奶味, 到口中一段時間辣味才會慢慢滲出來, 不搶喉亦只有短暫刺激, 可以算是小辣,適合任何人。一邊吃一邊聽到店員他們在研究如何處理牛腩,可見他們只想做好牛腩,帶出不同的感覺!如果有食物偏愛例如比較軟或比較爽口的要求,可先向店員查詢。

如果有食物偏愛例如比較軟或比較爽口的要求,可先向店員查詢。
呢排都幾多食early dinner, 今日喺灣仔都唔例外,想簡單食一餐,路過呢度,餐廳名字特別,專攻牛牛,食粉麵,睇落幾吸引又好啱我今晚嘅胃口,咁就入去試吓😊叫咗$78嘅「牛坑腩河」,加$30轉套餐,包「五香牛𦟌、流心蛋、洛神花茶或汽水」,我揀咗「洛神花茶」😋「牛坑腩河」賣相幾靚😍,飲啖湯先,味道濃郁,原來係牛骨濃湯煮成;牛坑腩非常軟熟,充滿牛味😋;仲有幾件白蘿蔔,又甜又嫩😋。「五香牛𦟌」有啲咬口,筋腱部份就幾柔軟,好食😋仲有自家製嘅「洛神花茶」,顏色紅卜卜,相當濃郁美味兼感覺健康😋

2021-01-18 4135 瀏覽
今日完成工作後經過灣仔這邊~見到這間牛市,顧名思義當然牛是皇牌啦!又試下新店吧!疫情關係已過6時沒有堂食,唯有乖乖叫外賣回家吃!在沒有想頭既情況下,經店員介紹下點了這裡馳名的牛腩感覺似自家式,服務親切有禮。價錢主要視乎揀牛既種類而定牛坑腩湯河$78牛坑腩確是非常林滑,加上配上牛骨濃湯,坑腩經烹煮後很入味不加味精~食落都原汁原味!坑腩既份量都唔少,粗略估計都有9-10粒左右!足料又真材實料蘿白都好入味,不過有點根另一崩沙腩都是其另一重頭戲,有機會下次再試咖喱牛腩飯$68咖喱牛腩飯出奇地比我預期更為好味喜歡吃辣的應該都覺不錯。無論辣度、牛的肉質都一流,這個還食到停不了牛腩份量大約6-7塊左右,頂瓜瓜一清一濃試勻了抗疫價外賣9折
今日完成工作後經過灣仔這邊~
見到這間牛市,顧名思義當然牛是皇牌啦!又試下新店吧!

疫情關係已過6時沒有堂食,唯有乖乖叫外賣回家吃!
在沒有想頭既情況下,經店員介紹下點了這裡馳名的牛腩

感覺似自家式,服務親切有禮。

價錢主要視乎揀牛既種類而定

牛坑腩湯河$78

牛坑腩確是非常林滑,加上配上牛骨濃湯,坑腩經烹煮後很入味

不加味精~食落都原汁原味!

蘿白都好入味,不過有點根

另一崩沙腩都是其另一重頭戲,有機會下次再試

咖喱牛腩飯$68

咖喱牛腩飯出奇地比我預期更為好味
喜歡吃辣的應該都覺不錯。
無論辣度、牛的肉質都一流,這個還食到停不了
牛腩份量大約6-7塊左右,頂瓜瓜

(左)牛坑腩湯河, (右)咖喱牛腩飯

一清一濃試勻了

抗疫價外賣9折

2021-01-12
5 分鐘 (外賣自取)
(左)牛坑腩湯河, (右)咖喱牛腩飯