2019-10-07 377 瀏覽
喺聯和墟好出名嘅呢一間拉麵店細細個就直到而家。好多人話佢質素下降,但係其實我又覺得冇咩分別。但係以前成日去都摸門釘,而家覺得服務好咗反而係一件好事。今日食咗呢個肥牛拉麵叫咗麵豉湯底,個湯底好有麵豉嘅香氣。我一嚟飲左幾啖湯先再食個麵,面底軟硬適中,食拉麵嘅面軟硬度非常之緊要。大部份嘅拉麵鋪都有得比顧客選擇佢鍾意軟硬度。爵士拉麵都唔例外。而肥牛不過不失啦,起碼唔會有好多雪藏味搞到個牛冇晒自己嘅味道。希望呢間小店可以繼續做落去,可以比我一直食返細個嘅味道啦!

希望呢間小店可以繼續做落去,可以比我一直食返細個嘅味道啦!
2019-09-23 347 瀏覽
呢間粉嶺嘅拉麵小店,佢嘅拉麵唔係做得10分出色,但係可能日本人廚師,令到成間鋪頭氣氛好嚴肅,冇咗一般街坊食肆嘅氣氛,叉燒切得好薄,份量唔係10分多,但價錢偏貴都係試一次就算啦!
2019-09-01 356 瀏覽
中午入到去有兩條西口西面的雌性服務員服務你,佢哋兩個只顧住傾計不需要理會客,從來冇諗過飲杯水都要收我茶錢。基本上完全沒有服務,叫最貴嗰個麵,比一條蟹柳你,小量肥牛和叉燒,半隻差不多熟到全透的雞蛋。我不能用好難食去形容,一般拉。經過今次之後一定唔會再去食,以前店舖係係呀由對夫婦做的,好好多。
2019-08-28
  • 爵士拉麵
2019-08-01 689 瀏覽
自從搬離開左粉嶺,已經差唔多十年無食過爵士拉麵。味道,價錢,連位置我都唔記得左。要用google map黎。記憶中淨係記得都幾多人食。唔一定有位今日兩個人一黎到咁岩有人走,所以好好彩即刻有得入去食基於兩個人都好肚餓。叫左兩個麵同埋一份炸雞第一個:爵士拉麵。其實麵係幾彈牙,不過唔係特別會令人有印象。不過不失,除左彈牙無嘜特別(可能係我要求高) 個麵簡左味噌湯,都好普通。餸有肥牛,叉燒再,粟米,紫菜然後我地再加左$18蚊要隻溏心蛋。溏心蛋係流心既,不過唔甜另一個拉麵要左叉燒拉麵,湯選擇左辛(中辣)個麵既質素都係一樣,不過我太鍾意係辣,覺得個湯幾岩我口味。中辣對於我好食得辣黎講都算幾辣小食叫左份炸雞。無落炸粉炸出黎外脆內juicy。38蚊三件每件其實都唔細件。炸雞係成餐入面最好食飲品無特別叫。因為佢已經有冷熱茶雖然味道中間,不過不失,價錢其實唔平兩個人呢餐lunch都要~$220整體水準其實唔係話好高。如果下次再返黎粉嶺我就唔會再食呢間😎因爲呢個價錢聯和墟都有好多選擇
今日兩個人一黎到咁岩有人走,所以好好彩即刻有得入去食
基於兩個人都好肚餓。叫左兩個麵同埋一份炸雞

另一個拉麵要左叉燒拉麵,湯選擇左辛(中辣)
小食叫左份炸雞。無落炸粉
飲品無特別叫。因為佢已經有冷熱茶
雖然味道中間,不過不失,價錢其實唔平
兩個人呢餐lunch都要~$220

爵士拉麵
叉燒拉麵
炸雞
叉燒拉麵
炸雞
已經好多年冇去粉嶺爵士拉麵食,仲記得以前嚟食,係可遇不可求,因為當年餐廳既休息日係不定時,而家見貼在店門既月曆改為指定日子休息,實在太好,有心想嚟食既唔怕再摸門釘。原來餐廳老闆傳咗畀個女主理,作風依然很有街坊的味道及人情味。落單時要畀咗錢先,不設第2次落單,人齊先可入座。每款拉麵都分2個份量,如果怕唔夠食,亦可以追加拉麵。今次叫咗叉燒拉麵(小),再追加醬油蛋,蛋方面就沒太大驚喜,另叫咗2件日式炸年糕,年糕炸起熱辣辣食好煙韌,再浸一浸拉麵湯底更好食。湯頭揀咗醬油味,清清地,而餐廳用既係捲捲麵,最鍾意食店家既自製叉燒,每日新鮮製造,口感肉質鮮味,不油膩,口感不韌。
已經好多年冇去粉嶺爵士拉麵食,
仲記得以前嚟食,係可遇不可求,
因為當年餐廳既休息日係不定時,
而家見貼在店門既月曆改為指定日子休息,
實在太好,有心想嚟食既唔怕再摸門釘。
原來餐廳老闆傳咗畀個女主理,
作風依然很有街坊的味道及人情味。

落單時要畀咗錢先,
不設第2次落單,
人齊先可入座。

每款拉麵都分2個份量,
如果怕唔夠食,亦可以追加拉麵。

今次叫咗叉燒拉麵(小),
再追加醬油蛋,
蛋方面就沒太大驚喜,
另叫咗2件日式炸年糕,
年糕炸起熱辣辣食好煙韌,
再浸一浸拉麵湯底更好食。

湯頭揀咗醬油味,清清地,
而餐廳用既係捲捲麵,
最鍾意食店家既自製叉燒,
每日新鮮製造,
口感肉質鮮味,
不油膩,口感不韌。

叉燒拉麵 (小)
叉燒拉麵 (小)
2019-05-03 463 瀏覽
哩一間聯和墟小店一直都好出名,以前呢間鋪頭好串㗎。成日周不時都放假唔開門,賣晒又唔開門。但係因為質素好食,所以一直都有唔少捧場客。但係而家就變咗好多,識得個水準依然喺度,但係就唔會成日閂門。 😏可能係搵食艱難啊依家。餐牌好簡單,得三種湯底選擇。 而拉麵亦有九款,今日我揀咗個細叉燒拉麵。小食係餐牌嘅後一頁,但係今次唔係好肚餓所以就冇叫到。餐廳裝修簡單好有日本味道,點左拉面後好快就有得食👍今日點左個醬油味湯底,湯頭比較清淡唔油膩,而且面彈牙有咬口,叉燒絕對唔小家,細都比足三大塊你!nice ❤️依家小店都係由細食到大,希望佢長做長有啦,就係OpenRice度介紹俾大家聽,希望大家多啲嚟支持。

餐廳裝修簡單好有日本味道,點左拉面後好快就有得食👍

2019-04-04 556 瀏覽
住左粉嶺幾年聽人講得多,但一次都未食過,今日終於去試下喇~Order左一碗 小辛味增叉燒拉麵(小碗)湯底幾好味,又唔會太咸有辣味叉燒好足料,係自家製,好入味但除左叉燒,一片紫菜,少量蔥花同芽菜就無其他配料而麵條質地就似味精拉麵果類的低質拉麵咁...  好失望而且小碗真係好小碗... 女仔都只係剛剛夠飽餐牌上面各款拉麵分得好散,如果作出改善增加配料(例如少量粟米及半隻溏心蛋就更好)總結:價錢偏貴,無論小食定拉麵都比較貴... 質素一般... 無下次😕
住左粉嶺幾年聽人講得多,但一次都未食過,今日終於去試下喇~
Order左一碗 小辛味增叉燒拉麵(小碗)

湯底幾好味,又唔會太咸有辣味
叉燒好足料,係自家製,好入味
但除左叉燒,一片紫菜,少量蔥花同芽菜就無其他配料

而麵條質地就似味精拉麵果類的低質拉麵咁...  好失望
而且小碗真係好小碗... 女仔都只係剛剛夠飽

2019-04-04
2019-01-29 581 瀏覽
因為之前有片介紹過便去試下,入到去一眼望哂成個店面得十幾個位,但做野既人都有五個咁多,老闆負責拉麵位、旁邊有個嬸嬸負責炸位,外面兩個幫手落單收錢,叫左碗中爵士拉麵、中年糕拉麵加叉燒、芝士餃子同炸豆腐,拉麵好好味與地好彈牙,加$20叉燒都有三大塊,炸日本年糕都大塊但無乜味既,食落超飽肚,不過下次唔會再叫年糕。味噌湯濃同醬油清湯都唔錯、炸豆腐都好好食好滑,但個芝士餃子就一般無相像中咁吸引。下次會再光顧試下個中華冷麵同炸雞亦拉麵~,留意只做午市同晚市 ...過左兩點幾三點就要等晚市,兩個人埋單$252 ,都唔平~但算係唔錯呀!小店值得支持!
2019-01-13 574 瀏覽
禮拜日返完教會又要頭痛搵嘢食,身住大埔的我,已經在大埔再揾唔到新嘅野食啦!今日一家大細扶老攜幼,特登揸車去粉嶺搵新食店,我發現一間有特色嘅拉麵店!拉麵店內雖然細,座位不多,但係五臟俱全。拉麵有得揀湯底,有清湯、濃湯同埋辛辣湯,一場嚟到,我就叫個最貴嘅爵士濃湯拉麵, 我老公同婆婆都叫咗個豬骨濃湯和清湯叉燒拉麵。濃湯底嘅味道都唔錯,好有豬骨味,感覺唔係味精,係真材實料!但婆婆就覺得清湯底麻麻,我就覺得啲面好彈牙,比起味千拉麵好味好多,同埋平好多。可謂性價比簡直係第一。
2019-01-02 419 瀏覽
在流水響行完山後順道到聯和墟一行,原本想試試豬手和肉丸,但原來3點半才供應。留意到角落的小店,見到名字很特別就入了去試。見到用心弄麪的小妹,就記起電視曾訪問這間正宗的北海道拉麵。我們叫了味噌和醬油湯底的叉燒拉麵,吃得出是湯底是長時間製作,叉燒也有許多塊。也許粉嶺的租金並沒有市區那麼昂貴,所以性價比很高。是值得推介的小店。

見到用心弄麪的小妹,就記起電視曾訪問這間正宗的北海道拉麵。

是值得推介的小店。
醬油叉燒拉麵
醬油叉燒拉麵
2018-11-22 663 瀏覽
今天首次去食,  試了味噌味湯底的肥牛拉麵, 加了京蔥和流心雞蛋~都叫了餃子(非芝士餃子) & 炸雞~些麵泡得過耐, 口感尤如食梗煮得過耐的公仔麵......@@雖然有大量京蔥, 但蔥的香味唔夠.....唯一我覺得唔錯的係些肥牛 & 隻流心蛋~肥牛幾有牛味, 唔鞋口, 隻流手蛋, 煮的時間控制得好好, 堅係流心, 好味~餃子些皮太厚, 過大隻, 而且太濕, 唔夠乾身,食起來好似食梗菜肉包咁, 令喜歡食日式餃子的我有點失望炸雞個賣相....點講呢, 一舊lon左的野咁, 但粉又唔算太厚, 雞肉嫩滑的程度係可以接受的湯底個味整體來講突出唔到, 算好一般拉麵的湯底係整碗麵的靈魂, 麵係主角, 其他係配角可以有進步空間
都叫了餃子(非芝士餃子) & 炸雞~

湯底個味整體來講突出唔到, 算好一般
拉麵的湯底係整碗麵的靈魂, 麵係主角, 其他係配角
可以有進步空間
2018-11-22
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 流心蛋
  • 炸雞
2018-11-19 640 瀏覽
         很久沒有到過粉嶺了。今天我們下午難得地一伙人去粉嶺,活動結束後天已晚了。  一早說好了要和老公吃個像樣點的晚餐,於是大伙兒各自找吃的,我和老公兩個人吃。  我心目中的吃得像樣點是在一間情調與環境都比較好的餐廳用餐的,但老公聽說粉嶺的爵士拉麵很有名,難得來到粉嶺,怎樣都要一試,但坦白說,我實在是興趣不大的,但在外用餐時,很多時候都是我出主意的,今次就聽老公吧。  這是一間位於街角的小店,座位不多,我們進去後,恰好有一張半圓形的桌子空了出來,店員說是三人坐位,我們只有兩人就坐一邊好了。環視整間餐廳的格局,的確很像日本的地道小館,圍著廚房的就是一欄可以擺放食物的桌子,單獨到來的食客可以在那裏用餐。  地方稍嫌狹小,因為風扇恰好衝著我的頭吹出風來,本來我們想退後坐到靠牆的半圓形桌子,店員卻說那是四人,之後人多就不能讓我們佔一枱,我看我們只會在這小店逗留一陣子,也就算了吧。  我點了小的雜錦拉麵,可以有三種湯底選擇,味噌(濃味)、醬油(較清)或辛味噌(辣口味),我選的是醬油,配料則有蟹柳、醬油蛋、海草及粟米粒。雖然湯底是較清的醬油味,但我覺得還是很重口味,吃罷整晚都很口渴,味道

我點了小的雜錦拉麵,可以有三種湯底選擇,味噌(濃味)、醬油(較清)或辛味噌(辣口味),我選的是醬油,配料則有蟹柳、醬油蛋、海草及粟米粒。雖然湯底是較清的醬油味,但我覺得還是很重口味,吃罷整晚都很口渴,味道很一般,配料及麵的質感也就真的很一般,但以40元的價錢,實在不宜奢求的。
爵士拉麵

老公點的是爵士拉麵,算是店裏的招牌菜吧,他選了味噌湯底,配料有肥牛、叉燒和雜錦,味噌湯底本身已夠濃味的了,麵來的時候他還加了五味粉,後來吃著,及吃後,那種口渴才讓他知道其實真的是太重口味了。

吃罷後我們都大失所望,老公固然十分失望,因為他是聽說了這家麵店好久,至今天才有機會來到。我說其實我在超巿買些日式湯底的粉類或醬料,就可以弄到湯底,至於那些配料,自己買自己弄也不難啊,如果他喜歡,我可以在家弄,還可以添加一些蔬菜或營養食材呢。

整晚都口渴不已,我們想轉移陣地吃個甜品解渴,又沒看到合適的,所以只好打道回府。

爵士拉麵嘛,真的一次就過,試過就算好了。
2018-11-18
2018-10-28 620 瀏覽
叫左個叉燒拉麵,炸雞拉麵完全冇日本風味叉燒又唔靚炸雞又炸得唔鬆口啲湯咸到食唔到其他味根本唔似報道寫得咁好係一間好普通嘅拉麵店唔會再有下次幫襯唯一一讚係事頭婆條事業線
叫左個叉燒拉麵,炸雞拉麵
完全冇日本風味
係一間好普通嘅拉麵店
唔會再有下次幫襯

唯一一讚係事頭婆條事業線
2018-07-02 1035 瀏覽
成日聽人講呢間拉麵好出名,我個美甲師父又極力推薦,所以同家人冒名來試下。價錢吾貴,平均每碗拉麵$1xx,响餐牌點左3款拉麵外賣,番屋企路程5分鐘左右。番到屋企一打開,賣相一般,餸好少,已經聞到好大陣鹼水味,開始覺得中伏,再食第一啖,已經完全中哂伏。吾單只d麵難食,連d餸同湯底都好難食,就算當時我已經好肚餓,都只能勉強食左兩三啖醫肚就倒左。完全冇法想像,拉麵美味程度可以同預期相差咁遠,並吾係名大於實咁簡單,而係"好難食",仲難食過某d拉麵連鎖店,簡直入吾到口🙊
外賣自取
2018-04-17 881 瀏覽
放假搵好野食🤤去左粉嶺果邊,行左好耐最後決定試下依間小店啦,入到去點知見到餐牌,覺得都幾貴咁🤦🏻‍♀️無影到餐牌,我地都揀左個最平試下啦有雞翼拉麵同餃子拉麵🍜,揀左細碗同醬油味,食落都唔差啦不過就盡量避免下次😂因為貴唔太值依間價錢,但欣賞係一個女仔負責煮麵同招呼客人,麵幾厲害!

無影到餐牌,我地都揀左個最平試下啦

有雞翼拉麵同餃子拉麵🍜,揀左細碗同醬油味,食落都唔差啦
2018-04-02
10 分鐘 (堂食)