2023-06-13 15 瀏覽
🐾燒肉酒場 銅鑼灣今次到訪銅鑼灣昭和居酒屋風格日式烤肉專門店🏮座位間隔闊落私隱度高,坐得舒服之餘,亦都好啱同朋友聊天聚會~既有高質素日本產肉肉,仲有多款酒類可供選擇,非常適合跟三五知己把酒談心🍻✨椰菜絲沙律 圍爐蔬菜 野菜盛🥦方面選擇豐富,纖維十足,確保燒肉也能食得健康😆生椰菜絲新鮮微辣,十分適合解油膩。圍爐蔬菜包括洋蔥及菇類,淋上燒烤汁非常惹味。野菜盛包括矮瓜,南瓜,翠玉瓜,雞髀菇,本身已經有些少調味,燒過後香脆可口而且保持住蔬菜本身的鮮嫩juicy汁,讚!✨ 𦥑羅繞配餅乾🦀蟹殼滿滿的蟹膏伴上小鵪鶉蛋黃,輕烤後香味濃郁,鮮甜蟹膏同鹹鹹梳打餅黃金比例,非常推薦✨日本和牛西冷(120g) 橫膈肌 山形縣產煙燻豬腩 香葱薄燒牛舌🍖全部都係日本產高級肉,分量慷慨非常飽肚😋和牛西冷輕輕灼燒兩三分鐘就OK,牛味香濃入口即溶~ 牛舌有一定厚度,彈牙爽口非常驚喜~橫膈肌油脂分布均勻,細緻口感令人回味~ 煙燻豬腩肉味較重,軟嫩適中有咬口✨酉柚燒酌 雜果燒酎🍹大大塊果肉塞滿成個杯,清涼消暑而且解油膩,佐燒肉一流~ 西柚味酸甜,雜果味則果味濃,
🐾燒肉酒場 銅鑼灣

✨椰菜絲沙律

✨ 𦥑羅繞配餅乾

✨日本和牛西冷(120g)
橫膈肌
山形縣產煙燻豬腩
香葱薄燒牛舌

✨酉柚燒酌
雜果燒酎
🍹大大塊果肉塞滿成個杯,清涼消暑而且解油膩,佐燒肉一流~ 西柚味酸甜,雜果味則果味濃,各有特色,可按個人喜好選擇❤️
2023-06-10 17 瀏覽
今日去左銅鑼灣行完街,朋友帶我去左一間日式居酒屋,燒肉酒場,不只是日本料理好味,更因為聽說這裡的鐵板燒非常出色。首先上桌的是椰菜絲沙律及圍爐蔬菜,這份前菜非常清新,椰菜絲的口感脆爽。接著來到了飲品的部分,同朋友都點左杯威士忌梳打。這款酒精濃度不高,喝起來十分順口,搭配著鐵板燒的美食,讓人倍感愉悅。接下來,來到今晚最期待的菜式,和牛盛盒。這個菜式包括背峰、三角、肉眼、肩、西冷五種不同部位的和牛,每一種都有獨特的味道和口感。這些肉品在鐵板上烤出來的香氣十分誘人,口感更是鮮嫩多汁,每一口都是一種享受。值得一提的是,店家還特別準備了多種不同的醬料,讓客人可以按照自己的口味搭配,真是貼心至極。除了和牛盛盒外,我地仲點了原隻鮑魚和蟶子。鮑魚的口感十分彈牙,味道鮮美。而蟶子則是以簡單的方式烤出來,保留了蟶子本身的鮮甜味道。最後上桌的是石鍋泡菜海鮮豆腐湯,口感十分豐富,泡菜的微辣好暖胃。

2023-05-30 370 瀏覽
OpenRice 訂坐有優惠,就和老公吃個久違了的烤肉大餐。【椰菜絲沙律】少量的麻將和七味粉配大量的椰菜絲,清新開胃前菜。【圍爐蔬菜】無限添加蘑菇、洋蔥、韭菜和椰菜,加上惹味醬汁,不停燒烤配上肉類的油脂香味,越吃越美味。【和牛盛盒】精挑細選的五款和牛不同部位,較多脂肪和雪花是三角,吃完滿口油脂香味,背峰和肩的油脂比例都不錯,西冷和肉眼絕對是和牛之最。【炭火雞腿肉】醬汁是炭火燒烤過的,配上嫩滑多汁雞腿肉,燒烤過後好香濃炭火味,而且雞腿肉實在太嫩滑,雞皮又香脆不油膩。【雞皮炒枝豆】最佳佐酒小食,椒鹽和不同調味料加雞皮爆香過的枝豆,逐粒逐粒吱出來吃,很滋味惹味!【石鍋泡菜海鮮豆腐湯】海鮮配料十足,泡菜微辣,暖透胃部。【柚子梳打】吃燒肉當然需要一些有氣飲品,柚子梳打不太甜,不會越來越口渴。

雞皮炒枝豆

【石鍋泡菜海鮮豆腐湯】海鮮配料十足,泡菜微辣,暖透胃部。

柚子梳打
2023-05-18
雞皮炒枝豆
柚子梳打
2023-05-24 1873 瀏覽
小編一家三口實在非常鍾意吃日本燒肉,平均一個月最少食一次,無論高級黑毛和牛、連鎖燒肉店、以至燒肉放題,全部都不會錯過。今晚去開銅鑼灣購物,一早定位揀了【燒肉酒場】。燒肉店位於銅鑼灣登龍街的永光中心,也稱得上是第一代銀座式飲食大廈。樓齡27年,開幕初期究竟是寫字樓、抑或是飲食中心已經無從稽考,因為那些年的登龍街只是時代廣場附近的一條小橫街,沒有太多人留意;只是估唔到登龍街逐漸被時代廣場帶旺人流。到了今日,整條街的地舖已經全部變成食肆,七成以上的舊樓也已經重建成商業大廈,並且以餐廳、美容等等消費場所為主。其中以永光中心最出名,樓上各間餐廳可以用鬥獸場去形容;每層一間餐廳,面積唔算很大,但轉手就相當頻密,實力唔夠就會結業收場。【燒肉酒場】無論門面及室內設計佈局,皆充滿日本庶民居酒屋風味 - 燈光昏黃,配搭木枱木椅。空間唔稱得上寬敞,但亦唔算擠迫;勝在營造了一種獨特環境,全餐廳滿座後可以帶起整體用餐氣氛。小編今晚六點去到,是第一輪晚餐時段的第一枱客人;不到半小時,已經請全餐廳滿座。有別於其他日式燒肉店,燒烤爐是圓拱形生鐵板,抽氣系統也是非常舊式的煙囪型。鐵板旁邊的底坑又鋪滿了一圈蔬菜,有洋蔥、
有別於其他日式燒肉店,燒烤爐是圓拱形生鐵板,抽氣系統也是非常舊式的煙囪型。鐵板旁邊的底坑又鋪滿了一圈蔬菜,有洋蔥、椰菜葉、冬菇片及青蔥。奇怪到底是什麼一間燒肉店?
望見牆上一塊大黑板,寫上「北海道燒肉」,中央的圖像似羊非羊、似牛非牛;再看看餐牌 ⋯⋯ 真相大白,原來是香港非常少見、日本北海道非常流行的成吉思汗烤肉!面前的圓拱形烤爐及圍在烤爐邊的蔬菜,正是日式成吉思汗烤肉的特色。
既然係成吉思汗烤肉,餐牌的第一頁當然是羊肉。不過,配合香港人口味,餐牌內加入了牛肉、雞肉及海鮮 ⋯⋯ 一直都講,在香港經營日式料理,好難堅持日本當地那一套只做一款正宗日本料理的方式。
產自日本信州的蘋果梳打($48)一如其他日本產蘋果飲品,蘋果香味非常濃郁,加上50%濃度的鮮蘋果汁,蘋果清香更香濃;只不過,同樣有日本飲品的其他特色 - 甜度非常高。雖然有梳打水的氣體溝淡味道,對小編來講仍然太甜。
雖然好鍾意食牛肉,亦係原本目的;但既然來到了主打成吉思汗烤羊肉的餐廳,冇理由唔吃羊。揀了兩款較有特色、兼相信較容易入口的羊肉。蝦夷蔥羊肉卷($98)于餐牌上的照片很吸引,但實物卻有所出入。羊肉卷捲得很鬆散,基本上完全不能緊緊包裹蝦夷蔥。羊肉卷燒烤起來亦很有難度,用燒烤鉗反兩反,羊肉卷已經散開;烤熟後變成羊肉片加蝦夷蔥。羊肉香而不會太羶香,味道很好、易入口;但似乎只是普通羊肉片,肉質唔算特別柔軟,可能係烤過火?蝦夷蔥有淡淡清香,味道不會太濃烈,入口柔軟冇渣,配羊肉辟羶很適合。
蝦夷蔥羊肉卷
羊頸柳($128)雖然有一圈圈羊脂,但完全沒有過度的羊羶;入口肉質反而較羊肉卷更軟綿、更有羊的肉香。那層脂肪亦提升了羊肉的軟滑口感。
羊頸柳
香蔥薄燒牛舌($128)較一般薄切牛舌厚一點,燒熟後更有咬口、顯得更爽口彈牙。本身已經加了少許胡椒及鹽調味,加上蔥花及炸蒜蓉,風味更佳。吃日式燒肉一定有燒肉汁,少見多了炒香的洋蔥粒;配搭牛舌一齊食,味道更出色。
香蔥薄燒牛舌
美國安格斯牛小排($148)日本和牛三角胸小排($248)都係牛小排,睇賣相日本和牛油花較多,雖然分佈唔算均勻細密,但也以為會好吃過美國安格斯牛。實際味道原來分別唔係太大。當然後者較有油香,但肉味及軟腍程度兩款牛小排分別不大;綜合性價比考慮,美國安格斯牛小排較佳。
美國安格斯牛小排
美國安格斯牛小排
美國牛板腱($98)其實即是牛腩部位,價位在幾款牛肉中最平,肉質當然也是相對最差;咬落硬身,肉汁少。
美國牛板腱
牛肉質素一般,沒有味道特別出色的靚牛肉;但羊肉質素就相當好。餐牌上的羊肉款式亦較牛肉更多,甚至有羊肝、羊心等等內臟。雖然很大機會並非北海道產羊肉,未算係最正宗日式成吉思汗烤肉,但已經做到非常接近的風味。如果喜歡成吉思汗烤羊肉,值得一試;但如果只想吃傳統日式燒肉,應該選擇其他燒肉店。
2023-05-06
香蔥薄燒牛舌
羊頸柳
2023-05-23 499 瀏覽
平時好鐘意食燒肉,今次就嚟咗依間裝修充滿日本地道風格既燒肉店試下🥰 餐廳主打日式成吉思汗烤肉,用上特製圓拱型烤盤燒肉,仲提供新鮮進口羊肉,特別吸引✨❀ 燒肉酒場牛肉大盛 🐮拼盤有六款牛肉,包括:厚切牛舌、牛板健、牛小排、牛仔骨、横隔腹及牛肉片☺️ 當中最鍾意食牛小排及厚切牛舌😍 牛小排油花分佈均勻,入口柔嫩多汁,而厚切牛舌口感爽滑~牛板健牛味較濃郁,牛仔骨軟腍入味,啱晒牛肉控😝❀ 燒肉酒場羊肉大盛 🐏除咗牛肉,嚟到一定要試埋羊肉✨ 有羊柳、羊西冷、羊腿、羊卷肉・羊腩及羊後膝😍 每款羊肉都鮮嫩入味,仲要食落無咩羶味☺️ 蘸上秘製成吉思汗粉食更惹味呢❀ 燒肉拍檔 🥬食燒肉一定要叫埋✨ 有齊生菜、紫蘇葉、印度薄餅、青瓜絲、蒜蓉及秘製辣醬等🥰 將配料夾埋牛肉或羊肉食更加滋味❀ 韓式泡菜拌冷麵 🍝燒肉配冷麵依個配搭好正😍 冷麵有泡菜、牛肉、流心蛋及蟹柳等配料,味道豐富,食落好清爽呢!❀ 蘋果雪芭 🍨❀ 椰子雪芭 🍨燒完肉梗係食埋甜品啦😝 蘋果雪芭味道酸甜清爽,椰子雪芭食落好清香,椰子味濃郁❀ 桂花烏龍水果茶 🍹❀ 桃味梳打 🍹水果茶味道清新,帶有淡淡桂花香,而桃味梳打酸甜又清爽

❀ 燒肉酒場牛肉大盛 🐮

❀ 燒肉酒場羊肉大盛 🐏

❀ 燒肉拍檔 🥬

❀ 韓式泡菜拌冷麵 🍝

❀ 蘋果雪芭 🍨
❀ 椰子雪芭 🍨

❀ 桂花烏龍水果茶 🍹
❀ 桃味梳打 🍹
水果茶味道清新,帶有淡淡桂花香,而桃味梳打酸甜又清爽

午餐
2023-05-23 33 瀏覽
我勁愛吃羊肉呀!想當年在北海道旅行,沒有吃過北海道各物 成吉思汗烤肉😫,好彩在香港銅鑼灣都有得食,即刻約朋友去試試! 一入餐廳,已有濃濃的烤肉香,大量羊肉味衝過來,令人好興奮呀😍。 我和姐姐兩人點了兩份肉,一份是羊肉拼盤$298,一份是牛肉拼盤$298,再追加羊肉烏冬,十級滿足! 我最愛的羊肉拼盤,有羊卷肉、羊後膝、羊腩、羊腿、羊柳,好豐富。羊卷肉好軟腍,羊腩好有脂香,羊後膝就好有咬口。 羊肉烏冬鮮味十足,湯頭好香,烏冬略為太腍,但加了芝麻油一樣正!
我勁愛吃羊肉呀!

2023-05-22
身邊有好多朋友都好愛吃燒肉🫣,你有試過北海道名物 成吉思汗烤肉嗎🤭?! 從未試過吃成吉思汗烤肉,便去試試囉🧡!!! 銅鑼灣的 🥩燒肉酒場,主打改良過的成吉思汗烤肉,踏進餐廳已傳來強烈的羊肉味,愛吃羊的朋友仔不要錯過啦~羊肉匀由紐西蘭及蒙古進口,好新鮮的~ 「 燒肉酒場羊肉大盛🍖$298 」 羊肉拼盤有羊卷肉、羊後膝、羊腩、羊腿、羊柳等等,有多個部位,羶味不濃,鮮味十足。 「 燒肉酒場牛肉大盛🥩$298 」 牛肉拼盤則有牛肉片、牛小排、牛仔骨、橫隔肌、厚切牛舌和牛板腱。當中我最愛牛小排和多汁的厚牛舌。 服務親切又有善,愛吃羊的不要錯過。

從未試過吃成吉思汗烤肉,便去試試囉🧡!!!

「 燒肉酒場羊肉大盛🍖$298 」

「 燒肉酒場牛肉大盛🥩$298 」

2023-05-22
今晚閒日7:30來到已經差不多滿座,見到每枱到有很多肉,正!椰菜絲沙律做前菜審了七味粉和芝麻醬,新鮮開胃。圍爐蔬菜有無限添加的冬菇、椰菜、韭菜和洋蔥,店員吱了少少醬汁,燒烤過後勁惹味。和牛盛盒五款廚師推介的和牛,西冷入口即溶,油脂分佈均勻;肉眼肉味香濃油脂較少;三角是油花最重的,雖然肥膩但是滿口和牛的香味。骨付腸燒過後脹卜卜,肉味都幾香濃,如果多啲肉汁更佳。野菜盛有大烤脾菇、茄子、翠玉瓜和草菇,加了少少燒烤醬,好香,中和了肉類的肥膩。石鍋泡菜海鮮豆腐湯非常足料,有兩隻大新鮮元貝,又有八爪魚仔等配料,泡菜湯辣辣地很暖胃!桂花烏龍水果茶拍得住街外的台式飲品店,很香烏龍茶味又有豐富水果配料。

椰菜絲沙律做前菜審了七味粉和芝麻醬,新鮮開胃。

肉眼
三角
西冷

骨付腸燒過後脹卜卜,肉味都幾香濃,如果多啲肉汁更佳。

桂花烏龍水果茶

2023-05-18
肉眼
三角
西冷
桂花烏龍水果茶
2023-05-21 27 瀏覽
朋友好鍾意食羊肉,竟然俾佢搵到一間日式嘅羊肉燒肉!對於本身對羊肉冇咩興趣嘅我,竟然覺得羊肉燒肉好好食😍😍😍好有驚喜💕燒肉酒場羊肉大盛羊肉嘅種類好豐富,有羊柳、羊西冷、羊腿、羊卷肉、羊胸及羊後膝✨好貼心嘅係 無款羊肉都有佢嘅名,都知道自己食揀邊個部位👍🏻整體嚟講,我覺得羊肉燒完之後都好軟腍,又唔覺得蘇喎!可以用唔同搭配食,如成吉思汗粉,薄餅包等等,估唔到燒羊肉都好好食🥰😋😋😋燒肉酒場牛肉大盛入面有厚牛舌、牛板腱、牛小排、牛肋條、横隔膜及牛肉片✨ 最鐘意係牛小排&厚牛舌,有嚼勁外,好嫩滑💕 食燒肉一定要加「燒肉拍檔」有生菜、青瓜等等😋😋😋份量好足!好滿足!韓式泡菜牛肉拌冷麵食燒肉搭配冷麵就最正😍 個拌冷麵好有驚喜,超多配料,又好食🥰 拌冷麵清爽解暑,感覺特別醒胃💕Drink 🌟桃味梳打&桂花烏龍水果茶✨因為係燒肉酒場,酒類嘅選擇都幾豐富,但因為晏晝去食唔想飲酒,就試吓其他✨ Dessert🌟蘋果雪葩&椰子雪葩賣相真係好有驚喜,真係用真實水果做容器嘅雪葩😍蘋果雪葩清甜爽口,好Fresh 👍🏻😋 椰子雪葩香甜軟糯,有啲似濃郁嘅雪糕💕兩款都好味😋
燒肉酒場羊肉大盛
燒肉酒場牛肉大盛
韓式泡菜牛肉拌冷麵
Drink
🌟桃味梳打&桂花烏龍水果茶✨
Dessert
🌟蘋果雪葩&椰子雪葩
燒肉永遠都食咁厭,今次試吓呢間烤羊肉都好出名既燒肉店❤️‍🔥 呢度除咗有日本產和牛 仲有成吉思汗烤羊肉,韓式燒羊肉都係第一次聽。佢用圓拱形既鐵板去燒,原來係北海道岀名既食法😯椰菜絲沙律及圍爐蔬菜 $25椰菜同冬菇烤完好香好食,撈飯好正👍🏾仲可以refill,食肉食到漏呢個真係可以refresh一下🍃燒肉酒場羊肉大盛 $298呢個羊肉大盛有:羊柳、羊西冷、羊腿、羊卷肉、羊腩同羊後膝🐑每款肉質都好滑,肉味香濃得嚟唔會太重騷味🤩岩晒我!店員建議可以點埋佢獨家調配既成吉思汗粉會更加惹味,真心正😍燒肉酒場牛肉大盛 $298牛肉大盛都幾豐富😎分別有:厚牛舌、牛板腱、牛肉片、牛肋條、橫隔膜同牛小排。牛肋條同牛板腱肉味較為香濃,牛小排口感柔軟,牛舌爽口彈牙好香牛味😋石鍋泡菜牛肉飯 $98石鍋飯熱辣辣🔥熱到出煙既白飯上面配上燒烤嘅牛肉同好入味嘅泡菜,成個味道好惹味✨用嚟配燒牛燒羊好夾🌈蘋果梳打 $48唔會太過甜,好fresh💨一邊食燒肉一邊飲好爽

椰菜絲沙律及圍爐蔬菜 $25

燒肉酒場羊肉大盛 $298

燒肉酒場牛肉大盛 $298

石鍋泡菜牛肉飯 $98

蘋果梳打 $48

唔會太過甜,好fresh💨一邊食燒肉一邊飲好爽
  • 厚切牛舌
2023-05-20 20 瀏覽
位於銅鑼灣既燒肉酒場顧名思義燒肉要配酒除左可以令氣氛更熱鬧· 飲酒配燒肉其實可以解膩架!·燒肉酒場主打成吉思汗烤肉係日本北海道的鄉土料理之一將肉類同蔬菜放係圓形鐵鍋中烤黎食吃係北海道傳統知名美食♡ 燒肉酒場羊肉大盛($298)羊柳|羊西冷|羊腿|羊卷肉|羊腩|羊後膝很多羊肉部部位都是第一次試羊肉肉質鮮嫩羊味香濃·但不會太羶最喜歡是半肥瘦的羊腩·脂肪燒過後羊味更濃♡ 燒肉酒埸牛肉大盛($298)厚牛舌|牛板腱|牛小排|牛肋條|橫隔膜|牛肉片一次過可以品嚐6款不同牛肉超級推介給選擇困難症人士厚牛舌真的超厚·口感彈牙鮮嫩是好吃的牛舌!牛小排油脂分明· 脂香十足每款牛肉質素都不錯!♡ 椰菜絲沙律·圍爐蔬菜 ($25)每枱必叫· 放在爐邊烤著肉汁伴隨·吸盡精華♡ 燒肉拍檔($68)是日纖維擔當· 最特別是有薄餅可以烘烤後配肉烘食用·很有特色·♡ 鯛魚燒($68)選了朱古力口味· 輕輕加熱外層燒到微香脆·裡面是澎湃的雪糕這個甜點很可以!♡ 桂花烏龍水果茶($68)♡ 雜果燒酎($78)

位於銅鑼灣既燒肉酒場
顧名思義燒肉要配酒
除左可以令氣氛更熱鬧· 飲酒配燒肉其實可以解膩架!
燒肉酒場主打成吉思汗烤肉
係日本北海道的鄉土料理之一
將肉類同蔬菜放係圓形鐵鍋中烤黎食吃
係北海道傳統知名美食

♡ 燒肉酒場羊肉大盛($298)
羊柳|羊西冷|羊腿|羊卷肉|羊腩|羊後

很多羊肉部部位都是第一次試
羊肉肉質鮮嫩
羊味香濃·但不會太羶
最喜歡是半肥瘦的羊腩·脂肪燒過後羊味更濃

♡ 燒肉酒埸牛肉大盛($298)
厚牛舌|牛板腱|牛小排|牛肋條|橫隔膜|牛肉片
一次過可以品嚐6款不同牛肉
超級推介給選擇困難症人士
厚牛舌真的超厚·口感彈牙鮮嫩
是好吃的牛舌!
牛小排油脂分明· 脂香十足
每款牛肉質素都不錯!

♡ 椰菜絲沙律·圍爐蔬菜 ($25)
每枱必叫· 放在爐邊烤著
肉汁伴隨·吸盡精華

♡ 燒肉拍檔($68)
是日纖維擔當· 最特別是有薄餅
可以烘烤後配肉烘食用·很有特色
♡ 鯛魚燒($68)
選了朱古力口味· 輕輕加熱
外層燒到微香脆·裡面是澎湃的雪糕
這個甜點很可以!

♡ 桂花烏龍水果茶($68)
♡ 雜果燒酎($78)
2023-05-18 208 瀏覽
同事係燒肉控,我約了好多次,今次終於約到佢一齊去食銅鑼灣嘅燒肉酒場😂。店舖環境不算大,但通風做得不錯👍,無油煙味🥰。餐廳除咗供應日本和牛🐃外,還會提供由蒙古進口新鮮羊肉🐏,一定要試下啦😋。和牛盛盒 $468🌟肉眼口感軟腍,味道濃厚😋。🌟西冷肉質比較結實有嚼勁,牛味比肉眼更濃郁🥰。🌟三角肉煎香後的三角肉入口甘香無比😋,牛肉的鮮味馬上充斥整個口腔🤤。🌟背腹油脂分佈平均,同樣嚼勁十足,牛肉味濃😍。🌟和牛肩肉質結實帶彈性,牛味香濃有嚼勁🥰。厚切牛舌 $148燒完後🔥表面乾身又焦香,內裡軟腍,質感爽口味帶牛香🥰。羊頸柳 $128我最怕羊肉🐏那些羊膻味,但同事好鐘意食🤭,所以點了一碟試試😅。羊頸肉質肥瘦分布均勻,食落非常鮮嫩,完全沒有羊膻🫢。好味😋。炭火雞腿肉 $88燒過的雞腿肉🐓有陣陣的炭火香味🔥,口感結實軟嫩,啖啖肉😋。山形縣產煙燻豬腩 $108豬腩肉🐖有陣陣煙燻味,油脂分明,而且幾厚身🥰。雜果燒酌 $78入面有橙🍊、西柚和檸檬🍋,感覺似加入了燒酒🍶的水果茶🧃,酒味不算重,容易入口😋。總括而言,蒙古進口新鮮羊肉,非常好食,另外日本北海道提供的和牛當然也不差,服務周到貼心,價錢適中,值

和牛盛盒 $468
🌟肉眼
口感軟腍,味道濃厚😋。
🌟西冷
肉質比較結實有嚼勁,牛味比肉眼更濃郁🥰。
🌟三角肉
🌟背腹
油脂分佈平均,同樣嚼勁十足,牛肉味濃😍。
🌟和牛肩
肉質結實帶彈性,牛味香濃有嚼勁🥰。

厚切牛舌 $148
燒完後🔥表面乾身又焦香,內裡軟腍,質感爽口味帶牛香🥰。

羊頸柳 $128

炭火雞腿肉 $88
燒過的雞腿肉🐓有陣陣的炭火香味🔥,口感結實軟嫩,啖啖肉😋。

山形縣產煙燻豬腩 $108
豬腩肉🐖有陣陣煙燻味,油脂分明,而且幾厚身🥰。

雜果燒酌 $78

總括而言,蒙古進口新鮮羊肉,非常好食,另外日本北海道提供的和牛當然也不差,服務周到貼心,價錢適中,值得再試。
2023-05-11
  • 雜果燒酌
  • 和牛盛盒
  • 厚切牛舌
  • 羊頸柳
2023-05-17 22 瀏覽
一個月可以食幾次烤肉嘅我 呢晚嚟咗燒肉酒場大解放🤤呢度除咗有日本產和牛 仲有蒙古進口嘅羊肉 正啊🫶🏻店舖嘅裝修係日式燒肉店風格 牆上貼有色彩繽紛嘅日本海報 最吸引我嘅就係黑板上面畫咗一隻好精壯嘅羊🐏好得意今次分別叫咗牛同羊各一個拼盤🥩兩款都各有六種唔同部位嘅肉▪️燒肉酒場羊肉大盛最正係羊西冷 味道啱啱好而且肉質好軟稔 而羊柳嘅羶味最濃郁 如果同我一樣都鍾意羊羶味嘅話 一定要食🤤羊卷肉就較多肉汁 另外仲有羊腿/羊腩/羊後膝🐏▫️燒肉酒場牛肉大盛牛舌超有驚喜 厚厚兩件 十分軟嫩👅牛肉片薄薄地但富有油脂 食落夠晒香 牛板腱同牛小排嘅牛味最濃郁 牛肋條一路咬一路有肉汁咇出嚟 好juicy 橫膈膜就較爽口🐂每個部位都各有特色▪️石鍋泡菜羊肉飯食燒肉越食越有嘅我哋 真係唔識飽🙈最後仲要隊多個石鍋飯 可以揀羊肉或者牛肉 始終羊肉出邊比較少有 所以都係揀羊😆入面仲有芽菜/泡菜/菠菜等配料 用韓式辣醬撈埋一齊食 大滿畈🥄

今次分別叫咗牛同羊各一個拼盤🥩兩款都各有六種唔同部位嘅肉
▪️燒肉酒場羊肉大盛
▫️燒肉酒場牛肉大盛
▪️石鍋泡菜羊肉飯
2023-05-16 26 瀏覽
好鍾意食羊肉專登搵左間出名食羊肉既日式燒肉店位於銅鑼永光中心既燒肉酒場以日本著名既成吉思汗燒烤為賣點,很有特式ꔐ椰菜絲沙律&圍爐蔬菜 ($25)椰菜冬菇烤完幾好食ꔐ燒肉酒場羊肉大盛($298)用小木盤盛載,要打卡相機食先有六款羊肉羊柳、羊西冷、羊腿、羊卷肉、羊腩、羊後膝每款羊肉都大大件,羊味好濃郁款款都好新鮮好少地方有羊肉盛,岩哂我呢啲羊肉控!ꔐ燒肉酒埸牛肉大盛($298)牛肉大盛同樣有六款厚牛舌、牛板腱、牛小排、牛肋條、橫隔膜、牛肉片一上枱已經被超厚既牛舌吸引左而比較特別既係橫隔膜,唔係常見既食材火爐火力好夠,牛肉燒得好好,可以迅速保留肉汁ꔐ燒肉拍檔($68)用黎包裹肉類食用,食落無咁油膩ꔐ燒日本年糕($38)年糕燒到脹卜卜,加入香甜紅豆外脆內煙煙韌韌,幾好食ꔐ桂花烏龍水果茶($68)很濃郁既西柚味,有少少蓋過茶香ꔐ雜果燒酎($78)加入水果既燒酎,非常清爽
好鍾意食羊肉
專登搵左間出名食羊肉既日式燒肉店
位於銅鑼永光中心既燒肉酒場
以日本著名既成吉思汗燒烤為賣點,很有特式

ꔐ椰菜絲沙律&圍爐蔬菜 ($25)
椰菜冬菇烤完幾好食

ꔐ燒肉酒場羊肉大盛($298)
用小木盤盛載,要打卡相機食先
有六款羊肉
羊柳、羊西冷、羊腿、羊卷肉、羊腩、羊後

每款羊肉都大大件,羊味好濃郁
款款都好新鮮
好少地方有羊肉盛,岩哂我呢啲羊肉控!

ꔐ燒肉酒埸牛肉大盛($298)
牛肉大盛同樣有六款
厚牛舌、牛板腱、牛小排、牛肋條、橫隔膜、牛肉片
一上枱已經被超厚既牛舌吸引左
而比較特別既係橫隔膜,唔係常見既食材
火爐火力好夠,牛肉燒得好好,可以迅速保留肉汁

ꔐ燒肉拍檔($68)
用黎包裹肉類食用,食落無咁油膩

ꔐ燒日本年糕($38)
年糕燒到脹卜卜,加入香甜紅豆
外脆內煙煙韌韌,幾好食

ꔐ桂花烏龍水果茶($68)
很濃郁既西柚味,有少少蓋過茶香

ꔐ雜果燒酎($78)
加入水果既燒酎,非常清爽
同事今日Last Day 放工同佢食餐好嘅👍🏻公司附近有間食燒肉嘅酒場!餐廳裝潢木色系為主 有種溫暖舒服嘅感覺!岩晒跟同事把酒暢談佢離職之後既未來大計📝🐔炭火雞腿柳 香烤過後有種炭火香味😌雞柳好大舊但係口感肉嫰香滑!可以再蘸wasabi一齊食豐富味道😋刺激味蕾後提昇雞柳鮮味加上滑嫰口感真係唔錯!👅厚切牛舌我最鐘意呢款厚切牛舌😋表層燒得香脆可口 咬開入面肉厚嫰滑!而且仲充滿牛味👅油脂好豐富juicy爽口🌊最岩用黎送酒食👍🏻🐖煙燻豬腩豬腩肉油層分明 而且都幾厚身🤤燒完之後油脂更香更豐富!後勁有淡淡煙燻味😋同事最鐘意哩款豬腩肉!🐂和牛盛宴盒🍱我哋食到興致勃勃😂畢竟哩位同事平時工作上都好照顧我!所以我就豪氣地order左個🐂和牛盛宴盒🍱感謝佢咁多年以黎嘅照顧🤗希望日後有好嘅發展工作順順利利🥳🐂和牛肉眼肉眼肉質好霖甜🤤油脂豐富非常Juicy!我覺得蘸上生鵪鶉蛋汁釣出更多鮮甜味道👍🏻🐂和牛西冷西冷肉味比較濃🤤冇咁多油脂肉質比較結實!燒完之後鎖住更多牛肉汁同精華😋咬開爆汁牛香充滿整個口腔👍🏻🐂和牛背腹有肉帶筋同油花嘅牛肉🤤嚼勁十足而且肉汁豐富!燒完之後蘸上蛋汁味道更香濃👍🏻🐂和牛三角肉三角肉係充滿油

🐔炭火雞腿柳

👅厚切牛舌

🐖煙燻豬腩

🐂和牛盛宴盒🍱

🐂和牛肉眼

🐂和牛西冷

🐂和牛背腹

🐂和牛三角肉
三角肉係充滿油花肥瘦交錯嘅牛肉😋第一眼見到已經可以感受到肉質嘅細滑!霜降油花好靚😌第一時間相機食先📸

🐂和牛肩肉
肉質鮮紅油脂分佈平均👍🏻燒完之後肉質有彈性口感有咬勁😬牛肉味香濃 鮮嫰多汁👍🏻

正所謂“天下無不散之筵席” 開心既時間過得特別快🤗下次再約黎哩到一邊燒下靚牛 一邊講下大家近況如何啦👍🏻