2019-01-16 916 瀏覽
星期六下午八點半,我們一行三人去這間韓燒食晚飯。平時這間不用等位但今天是星期六,要等三張枱,等了二十五分鐘,入面很少台,所以都要等。我們叫了很多嘢食,我們要了韓式辣炸雞 ,海鮮湯烏冬 ,豬肉石頭鍋飯,韓燒 叫咗碟雞, 火雞腎, 五花腩 ,牛肉。炸雞個醬汁好食,炸雞夠脆,口感不錯,海鮮烏冬,不是辣,因為家人食不到辣,但是覺得個烏冬幾煙韌,個湯都夠入味,石頭鍋飯比較多水,但好好食,如乾身些,好味很多 ,食熟食好食些。那些 韓燒要點醬料才好食,味道不錯,價錢也不貴,這餐飯只食左800元 。
2019-01-12
2019-01-11 588 瀏覽
內環境真係好似置身係韓國燒肉店咁,最正係店內大量Oppa,幫你燒燒肉,oppa 高大靚仔,煎燒肉技巧非常高超,煎得外脆內軟!今次我地幾個人嗌左海皇拼盤 ($288), 醬缸醃牛肋骨肉$108), 安格斯肉眼扒($148), 加拿大有機自然豬扒($108), 漢拿山腩肉炒飯($118),菠羅冰($58)菠羅冰一啲都唔欺場,原個菠羅加冰再加幾塊大菠蘿肉,入口凍冰冰,唔會過甜,岩曬而家香港咁熱既天氣飲,好消暑。海皇拼盤 ($288)呢個海皇拼盤最值得一讚,係天水圍呢個新界較偏遠地區竟然食到咁新鮮既海鮮。海皇拼盤有生蠔, 虎蝦,,扇貝,帶子,魷魚及多春魚。當中最出色一定係呢個大大塊魷魚,入口煙韌,但充滿彈性。 蠔可以生食,亦可以燒黎食,入口夠鮮甜帶有薄薄海水味,最緊要係夠大隻,差唔多差個拳頭咁大醬缸醃牛肋骨肉$108)原條牛肋骨肉又係非常出色之作,就咁睇oppa 係拉長黎剪,應該最少都有1米長,真係非常抵食。肉質較為軟熟,醃得非常入味,值得推介之作安格斯肉眼扒($148)安格斯肉眼扒大大塊,同之前所講既牛肋骨肉有分別,呢個肉味非常濃,OPPA 煎到大約7成熟,都唔會覺得太韌,反而肉味濃,口感又

海皇拼盤 ($288)

當中最出色一定係呢個大大塊魷魚,入口煙韌,但充滿彈性。

醬缸醃牛肋骨肉$108)

安格斯肉眼扒($148)

安格斯肉眼扒大大塊,同之前所講既牛肋骨肉有分別,呢個肉味非常濃,OPPA 煎到大約7成熟,都唔會覺得太韌,反而肉味濃,口感又嫩滑。

加拿大有機自然豬扒($108)
呢個豬扒係烤肉時代OPPA推介,入口唔會好似平時食既五花肉咁多油脂,反而係比較瘦既部位,肉質比起五花肉相對結實,食落又唔會太韌,唔錯唔錯

漢拿山腩肉炒飯($118)

呢個漢拿山腩肉炒飯即叫即煮,oppa仲係你面前炒,將白飯炒,然後加上醬油,紫菜,蛋漿,腩肉,芝士炒埋一齊,就咁炒都要炒5,6分鐘,即炒食落特別滋味,亦都係相機食先最佳時間!!
2019-01-08 391 瀏覽
近兩年仲有好多美食小店選址係東涌開舖,性價比相當高!除左小食店,原來連韓燒都進駐左!.一坐低,店員會安排四款前菜,爐邊蛋和牛油粟米,還有醬油值得一提的是醬油分別是沾肉類和海鮮的,有甜辣醬、生蒜、麻油加鹽和用蘿蔔製味甜的汁海皇拼盤 $288(4隻美國重口味石蠔、2隻澳洲虎蝦、2隻澳洲珍寶帶子、2隻牛油烤扇貝、2條多春魚、1隻原隻魷魚).海鮮非常新鮮,質素很好👉🏻生蠔可選即食或燒,鮮味多汁又肥美,石蠔果然蠔味濃,生食完全無腥味,掂呀👉🏻虎蝦非常巨型,店員更會幫你拆殻!非常細心,啖啖肉爽口彈牙,正呀👉🏻帶子同扇貝肉厚而且鮮味,扇貝加上牛油更係倍添香氣,好味👉🏻魷魚口感比較腍,不過沾上醬汁都不錯!👉🏻多春魚好難燒,但店員燒得外皮金黃香脆,不錯!⭐️店員表示因爲來貨質素欠佳問題,所以原本的2隻美國巨形生蠔改為4隻美國重口味石蠔醬缸餣牛肋骨肉 $108牛肋骨肉油脂雪花分佈均勻,燒得外微焦內透粉紅,肉質嫩腍口感果然非常好,加上餣制得入味,味覺偏甜十分惹味,又有牛味和油香,好正呀加拿大有機自然豬柳 $108豬柳無經餣制或調味,是店主希望讓客人食到來自加拿大有機豬肉的原味!豬柳煎得金黃微焦,肉質非常嫩腍,

一坐低,店員會安排四款前菜,爐邊蛋和牛油粟米,還有醬油

海皇拼盤 $288
海鮮非常新鮮,質素很好

👉🏻帶子同扇貝肉厚而且鮮味,扇貝加上牛油更係倍添香氣,好味

👉🏻魷魚口感比較腍,不過沾上醬汁都不錯!
👉🏻多春魚好難燒,但店員燒得外皮金黃香脆,不錯!

醬缸餣牛肋骨肉 $108

加拿大有機自然豬柳 $108

豬柳煎得金黃微焦,肉質非常嫩腍,原汁原味不沾醬油果然吃出豬肉味香濃,加上外層微焦,慢嚼豬肉的甘香,的確別有番風味!
不過喜歡重口味的朋友,可以沾醬油,或者選擇另一款醬餣豬梅肉啦!

最後,原來燒肉唔一定配酒!

尼個原個菠蘿沙冰份量大,食全餐飯都夠飲之餘,冰凍感十足解熱氣解膩一流!

-----
總括說,食物質素高,價錢公道,店員服務很好,仲有真oppa幫妳燒
,選址係正地鐵站附近,店內又環境舒適,值得一試
2018-12-31 328 瀏覽
今日親親大自然,同幾個朋友一早去了屏山行行,行完屏山文物徑後就行去東涌個邊搵食,未行入商場內,已經見到係商場出面嘅佢,行完消耗了,當然要補充啦!出面望入去餐廳裝修得好特別,有唔同嘅招牌及電影海報掛在店內牆上,地方亦很闊落,當然重有韓國嘅侍應!咁你落單佢都聽得明!有海鮮嘅海皇拼盤$288,要吃肉嘅加拿大有機自然豬柳$108,同安格斯肉眼扒$148,就先點住唔夠再加,同店員落單加埋個推介飲品韓國原個菠蘿冰$58,呢個真係要試,原個菠蘿中間挖空放滿了用菠蘿打成嘅菠蘿冰,真係原汁原味,好好飲!真係夠晒爽!店員先上海皇拼盤,由店員代係操刀,海皇拼盤內有大大隻嘅珍寶蠔,店員說每天新鮮直送,所以除了燒之外,重可以生吃,既然咁大隻又新鮮,一於來個生蠔先,入口肉質軟滑肥美,好有口感!同時店員就將帶子,多春魚,虎蝦上鐡板煎!一面吃一啖啖飲個菠蘿冰,正!而前菜又無限任添!泡菜夠味爽口正!帶子肉質嫩滑鮮甜,虎蝦肉質彈牙爽口,蝦頭重有好多蝦膏,多春魚燒得香脆可口,之後就扇貝同魷魚,魷魚煙韌彈牙,好有口感,扇貝肉質軟滑,好彩由店員協助燒熟,否則就品嘗不到最好嘅味道了!咁燒都要用上一定時間,幸好唔趕時間!海鮮燒完,

同時店員就將帶子,多春魚,虎蝦上鐡板煎!

咁燒都要用上一定時間,幸好唔趕時間!
海鮮燒完,店員已經自動換板,再燒肉,加拿大有機自然豬柳,大大塊放在鐡板上燒,啲油從豬柳滲出,肉質嫩滑,肉質鮮味!

另外安格斯肉眼扒,亦超肥美軟熟,店員將牛扒同豬柳剪成條狀放便大家進食,細心抵讚!
跟住再上埋個安格斯肉眼扒,放係鐡板上燒,店員久不久就為它做運動,反來反去真係好忙,燒熟時店員亦幫忙剪開一條條放在鐵板邊!

肉質嫩滑軟熟,最緊要係親熱食!因沒有加上太多調味,入口時嘅味道完全係塊安格斯牛扒本身嘅肉味,慢慢吃真係飽飽地!
當中仍有人未夠,於是追加左個醬缸醃牛肋骨肉,呢個味道同之前兩種味道完全不一樣,喜歡濃味嘅這個絕對係推介,上枱時同平時嘅牛肋骨差不多,但入口時個種醬缸醃製嘅味道即時在口中出現,咁又食了差不多兩個多小時,當然超滿足啦!

重有店員服務一流,除了代燒外,重頻頻換鐡板,確保食物嘅味道唔會受之前嘅食物遺留嘅肉汁影響抵讚!
2018-12-29 315 瀏覽
東涌朋友有好西食!位於東涌的韓國燒肉店裡絕大部分侍應都係韓國少男少女,Oppa俾你睇過夠,加上裝修同韓國既燒肉店一樣,差點以為自己去左韓國!韓燒必食的牛肩肉、五花腩、豬頸肉全部都有,而且燒岀來的肉都好Juicy,不用加上調味已經可以充分帶岀肉的鮮味!如果怕油膩可以配上自家製的洋蔥酸醋,酸酸的配上肉,有清新的感覺!怕熱氣的可試芝士蛋溶岩系列炒飯,仲可以近距離欣賞Oppa為你下廚!芝士和蛋的比例岩岩好,芝士多到仲可以拉絲添!店面格局同首爾大街的燒肉店非常近似!店家亦會提供泡菜等韓式餐前小食擺盤同座位亦尚算寬敞。必食之一牛肩肉,雪花分佈均衡,份量都唔少。原個菠蘿飲輪到大家都好期待既芝士蛋溶岩系列炒飯,大家都話有Oppa為你下廚,點解我果個係ONNI(姐姐)黎既?公平咩?原先係個星星形既泡菜炒飯,ONNI(姐姐)淋上蛋汁同芝士碎。以大火炒,再煎成飯焦模樣。飯粒分明而佈滿芝士,食落感覺好邪惡!
東涌朋友有好西食!

店面格局同首爾大街的燒肉店非常近似!

店家亦會提供泡菜等韓式餐前小食

擺盤同座位亦尚算寬敞。

必食之一牛肩肉,雪花分佈均衡,份量都唔少。

原個菠蘿飲

以大火炒,再煎成飯焦模樣。

飯粒分明而佈滿芝士,食落感覺好邪惡!
2018-12-27 178 瀏覽
夜晚行東涌都唔知食乜好🙃兩個人又唔可以食大排檔🤣咁岩見到間韓燒咁就食佢啦。環境都有裝修過唔會太差,每一台都有個自己嘅抽油煙機,而椅底呢就有一間可以擺自己嘅袋唔會話成陣味👍如果你唔識燒你都可以叫韓國嘅侍應生幫你燒🔥oppa helps me😘1⃣海皇拼盤 入面全部野都打孖👬美國巨型珍寶蠔、牛油考扇、澳洲虎蝦🦐澳洲珍寶帶子、魷魚同多春魚🐟蠔就有手掌咁大,但唔係話好新鮮,驚生可以燒下再食,扇貝多彈牙同鮮味,唔建議加調味料食用👀虎蝦,夠晒大隻,好啱呃like,估唔到蝦頭都有好多膏😮珍寶太子雖然好大粒,但就冇乜味😑食落就好似擦膠咁,要加多啲醬料去調味 2⃣加拿大有機自然豬柳 有oppa幫我地燒😍燒得都好細心,燒完就剪到一粒一粒俾我哋食🤤好夠豬味,唔會話好似用鬆肉粉咁,依然好有咬口👍但偏向乾乾地 3⃣醬缸醃牛肋骨肉 醬缸牛個醃料做得好好,甜甜咸咸,如果驚鹹得滯嘅話可以加生菜一齊食🙆中和下個味道,肉色都好鬆軟唔會話好似牛肉乾咁👼🏻再加少少豆瓣醬都有另一翻風味4⃣菠蘿冰 甜度適中,唔會話太細杯👶🏻亦都唔會話成杯都係冰會好冇味,再加埋塊菠蘿片🍍仲點會唔夠果味

2018-12-18 231 瀏覽
一向喜在不同區尋找優質食肆的好友,這次擴大了範圍,將腳步延伸至東涌,是次聚餐主題是韓式烤肉;時下韓風大盛,好友問及其身邊朋友;最後集中了會到東涌晚餐的共四人,於是烤肉團在這晚正式出動!大家約定七時左右見面於東涌站,各人皆準時到達,便由好友帶路,步行至是次的主題餐廳--燒肉時代!十多分鐘後來到餐廳,從門面看上去佈置明亮而闊落,整體走簡約路線,感覺相當不錯!而特別之處就是餐廳內裡的裝潢;十分高的樓底中,在每一張爐檯上方有一條銅色的抽油煙氣喉,那點科幻感,就是像太空飛船的支架!而壁畫中充滿了漫畫化的韓式軍人色彩,整個環境的格調對比得前衛中又有點不真實;加上店內的烤肉香味此起彼落,客人的交談聲歡笑聲,算是在香港地首次踏足有這般氛圍的餐廳!坐下後,侍應生就馬上遞上餐牌;說真的,餐牌上羅列的食物多選擇夠豐富,四人非得花時間商議一番後才有了定案!落單後不久,侍應生遞上了四式前菜,看樣子都像傳統款式的泡菜為主;每款份量不多,但吃了後可不斷添加!四款前菜中以蘿蔔絲泡菜較出色,各式調味醃得入味,辣度適中,加上蘿蔔絲本身清甜爽脆,所以頗對味!之後擺碟造型具霸氣的海鮮盆出場;有大隻生蠔與扇貝,海大蝦,魷魚與多

之後擺碟造型具霸氣的海鮮盆出場;有大隻生蠔與扇貝,海大蝦,魷魚與多春魚,再計及價錢,如此份量覺得相當劃算!

事不宜遲,著侍應生開了火爐;爐上的鐵板煎鍋邊一早已有蛋漿與芝士粟米,利用鍋邊的熱力將其煮熟,此煎鍋的充分利用空間概念不錯!

先由生蠔開始,由於份量較大,烤的時間比較長一些,最後離殼烤;雖然喝不到蠔汁,但蠔肉本身也鮮甜肥美;

另ㄧ重點大扇貝與海大蝦;這次扇貝放在鐵鍋中間連殼烤,大蝦則圍在其旁;

扇貝連殼烤的好處是待其熟了後,會有甜美的汁液溢出,尤其帶著少許的煙燻味,喝起來更是美味!當然其肉質也很爽滑彈牙,而且鮮甜中又有海洋氣息的清新感,令人回味!

海大蝦肉質實淨而彈牙,煙燻味滲入其中,一向欣賞!

多春魚這般烤法,趁熱吃起來,其魚籽的熱度與鮮味加起來,在味蕾中綻放的一刻,相當精彩!

而此時,白鱔也上來了;

遞菜的侍應生說由其親自操刀,我們都同意後就觀其表演;其純熟的手法一下子就將白鱔剪成八小段,並與帶子一起煎;在其左翻右煎的連番動作後,漸漸聞到了兩種食材的燻香味!

白鱔煎得表面很香很脆,魚皮的油份充分溢滿表面,一口咬起來,連帶肉質也很彈滑,食材本身好加上煎的技巧掌握得更好,造就了這一美味菜式!

帶子也是由煙燻味夾著本身的鮮味,令口感也覺十分美妙!

有這麼美味的海鮮,啤酒當然是少不了;這店供應韓國最熱門的Hite啤,之前我也喝過不少這款較清爽的啤酒,深知配上烤肉或海鮮自然是非常搭配!

海鮮過後上來的是我們選了小辣的--漢拿山牛肉炒飯;這炒飯也是即席表演的;

亦是由剛才煎白鱔帶子的侍應生出手,在其手中,各式配料醬料的巧妙運用之下,一個熱氣騰騰的漢拿山牛肉炒飯就呈現在我們面前;

炒飯是由韓式醬料調味為主導,但配料尚未算很突出,以至在味道上也是同感;不過因為是即炒即食,熱度上又令整體口感覺得不俗,是為加分因素!

在吃過海鮮,炒飯與喝過啤酒後,眾人還有點意猶未盡,再著侍應生來推介一下招牌菜式;依其建議我們點了和牛舌;

原本我對煎牛舌的喜愛程度很一般,但好友將煎好了的一片著我一試;

因為夠薄身且油份足,口感又夠嫩滑,無甚膻味,原來也是相當美味的!

總結此餐,以往提到韓式烤肉,總是想到豬牛雞,但現時已滲入了海鮮元素,是有那麼美妙的火花!加上此店食物質素頗高而價錢較為便宜,雖然位於天水圍,但性價比來算是真正的高!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予3.5杯,以韓式烤肉食物來說值得一定程度的推薦!
2018-12-12 226 瀏覽
店內裝修以六七十年代韓式懷舊風,大部分員工都係韓國人,仲有Oppa 親自服待,務求最好味先放入吃貨嘅口內。先嗌咗嘢飲,原隻波蘿沙冰($58),我呀媽飲得好開心,因為真係超巨型,真材實料,解渴又好飲!嚟到嗌嘢食,食肉獸一定要食肉!媽子就喜歡吃海鮮,所以淺嚐海鮮。嗌咗:醬缸醃牛肋骨肉$108), 安格斯肉眼扒($148), 加拿大有機自然豬扒($108), 海皇拼盤 ($288)先嚟海皇拼盤,有生蠔, 虎蝦,,扇貝,帶子,魷魚及多春魚。生蠔超大隻,一個口都食唔晒,每日新鮮進口。魷魚係一大片,爽口彈牙,極推介!其他海鮮有鮮味唔會係次貨。佢係一卷燒牛肋骨肉咁上,我諗就咁攤長都成一米,好抵食。肉質較軟熟,肉味唔強,取而代之係醃味,好入味,呢個又係推介!食到安格斯肉眼扒大大塊,呢個就一食,肉味非常濃,但燒到7成熟,口感唔太韌。至於加拿大有機自然豬扒,入口唔重油脂味,要加醬汁同生菜食,非常搭!同屋企人食得好開心嘅一餐。呀媽仲話會推介畀啲東涌C9知😂😂

同屋企人食得好開心嘅一餐。呀媽仲話會推介畀啲東涌C9知😂😂
2018-12-08 209 瀏覽
未點食物,已被内裡的裝修吸引,復古海報和韓文燈箱,抽風喉配合工業風的室内設計,十分有氣氛。第一次韓燒做lunch,點了一個[牛拼盤],裡面有護心肉、一口和牛、和牛舌、牛肋骨肉,再加個鰻魚、大蝦和原味炸雞。爐熱之先,以在旁邊放了粟米和芝士,十分吸引.....但一放筷子入芝士中才發現擺了烏龍,原來是蛋來的。先到的有飲品菠蘿冰,熱哄哄的爐邊,配上一個甜甜冰凍的飲品,非常配合,而且原個菠蘿的大小,十分抵飲,夠喝一整頓飯。為免大家重蹈覆徹,記得開始燒之前把火扭細一點,頭兩三粒一口牛就這樣被大火糟蹋了。反省過後,一口牛燒得挺好的,肉質嫩滑。最吸引的,就是牛肋骨肉,一整條長長的放上去燒,啖啖肉,有點牛肉香,口感又不會韌,這個的滿足感比一口和牛更大。護心肉也不錯,不過因為先吃了牛肋骨肉,所以被排位被蓋過了,但作為啖啖肉飽肚的話,是不錯的選擇。大大蝦多膏,都漏在鐵盤上了,蝦肉鮮甜,沒有醮醬汁都夠味道。至於鰻魚,一如以往,我不吃熟魚LOL 未能提供客觀評價,縱然如此,我還是吃了兩片,那應該算是一個好評吧,哈哈哈。炸雞,炸粉的味道不錯,叫了原味,也不差,其他味可能也很好吃吧。。本來想說一開頭的泡菜少了點,但

反省過後,一口牛燒得挺好的,肉質嫩滑。

本來想說一開頭的泡菜少了點,但吃到中段,職員會問問是否需要添加,這樣比盛一大碟更好,減少浪費。說起浪費,發現烤肉時代跟其他韓燒店不同,沒有提供濕紙巾,這一點挺好的(雖然應該不關環保事)。

容讓我又說一些跟食無關的事吧,濕紙巾少用點好吧,因為濕紙巾不是紙,很多都是難以分解的不織布物料,就算標榜可分解的,但也不會如紙巾一般,對了海洋還是有機會被海洋生物誤食,分享完畢。

整體來說,烤肉時代的這個牛拼盤是挻值得推介的,偶意入到東涌的朋友,也可以刻意過來一試呢
2018-12-06 215 瀏覽
東涌韓食午餐,竟然有意外驚喜喎!餐前菜有芽菜、中華海草同泡菜,泡菜好食甜辣恰好。果醃牛肉石板飯 $59牛肉肥瘦適中份量取勝,醬汁濃香惹味。腩肉泡菜湯飯 $60泡菜湯味濃香,腩肉份量多,豆腐吸收泡菜湯味非常可口。跟餐飲熱朱古力味道有點怪怪,所以只飲了二啖環境別緻,韓風味濃。餐牌午餐食韓菜每位 $60 Good La
東涌韓食午餐,竟然有意外驚喜喎!
餐前菜有芽菜、中華海草同泡菜,泡菜好食甜辣恰好。

果醃牛肉石板飯 $59
牛肉肥瘦適中份量取勝,醬汁濃香惹味。

腩肉泡菜湯飯 $60
泡菜湯味濃香,腩肉份量多,豆腐吸收泡菜湯味非常可口。

跟餐飲熱朱古力
味道有點怪怪,所以只飲了二啖

環境別緻,韓風味濃。

餐牌

午餐食韓菜每位 $60 Good La
2018-11-26
2018-12-04 184 瀏覽
時代不斷變遷,活在現今的世代,如追不及時代的步伐,可能會被社會淘汰!究竟,有什麼是不會被社會淘汰的呢?相信是肉食,從小便從書本中得知,由原始時代開始,人類便喜歡吃肉,雖然烹調各有不同,但肉食始終是大多數人最愛的食材,我身邊已有不少肉食朋友,尤其『牛魔皇』呢!平時很少往東涌去,更從未在這區域搵食。不過,早前居住在東涌的舊同事,突然提起她倆小口閒來時也愛在家樓下的《燒肉時代》進餐,貪其方便、選擇多、地方亦甚為寬敞。於是,早前來到東涌,便順道前來《燒肉時代》品嚐一下。真的沒誇張,這兒的地方真的相當寬敞,就算大伙兒聚會也沒有難度。更欣賞店子的設計,雖然以水泥牆身為主,但店內掛上了許多富有韓國風味的 POSTER及韓字,令滿室更添韓式味道。整體感覺新派年輕,在這兒進餐,更有韓式風味。甫坐下,店員便揣來數店前菜及醬料,一切準備就緒。食物選擇真的十分多,有熱食及烤肉兩大選擇,各備有一本 MENU,要選擇,的確叫人花多眼亂。主食還未選定前,有些東東是不用多選,每次吃韓燒「蛋圍邊」HK$15/ 份,及「牛油粟米」 HK$20/ 份是無需考慮的必然之選。超大隻的「澳洲虎蝦」HK$77/ 2隻,細心地剪去蝦

於是,早前來到東涌,便順道前來《燒肉時代》品嚐一下。

整體感覺新派年輕,在這兒進餐,更有韓式風味。

甫坐下,店員便揣來數店前菜及醬料,一切準備就緒。

超大隻的「澳洲虎蝦」HK$77/ 2隻,細心地剪去蝦身上觸鬚及腳,看上去更乾淨,燒起來亦較方便。

拆殼後,依然十分大隻,食落啖啖肉,最重要是爽口彈牙,十分鮮味。

另外,我們還點選了一客「鰻魚」HK$88/ 150g。

主角當然是肉食,同行友陪是『牛魔皇』,所以我們選了「牛拼盤」HK$288,當中包括了醬牛護心肉、降霜一口和牛、和牛舌、醬醃牛肋骨肉,款式可不少呢!

或許因為當日我們較早到來,又或許我們的樣子告訴了店員,我倆只懂吃,甚麼也不懂吧,職員竟然替我們燒了大部份的食物呢!

有店員相助,各款肉食都燒得恰到好處,不會過乾、過生,或燒焦,而且,還保留了豐富的肉汁,份外味美。

最驚喜的是「醬缸醃蟹拌飯」HK$178/ 隻,大大隻之餘,店員還細心地替我們拆肉,把醬缸醃蟹的蟹肉拆出,拌勻,令本來平凡的醬缸醃蟹及飯,變得不平凡。醬缸醃蟹的蟹肉與醬汁,完全與飯混合起來,令每一口飯都充滿鮮。

平常 吃「醬缸醃蟹拌飯」不會吃太多,因為多半也較咸,不能吃太多。但不知是否店員把整體拌得均勻細緻,食落不會太咸,味道剛剛好喔!是我吃過最味美的「醬缸醃蟹拌飯」。

「鰻魚」似乎還是日式的浦燒鰻魚較滋味,雖然這兒的 「鰻魚」十分有份量,厚身又大件,輕烤後,外皮更是香脆,可惜未有鰻魚醬油的調味,令魚肉多了點點腥味。

吃韓燒,始終有點熱氣,我們 還是喜歡點選一個「韓國原個菠蘿冰」HK$58,消暑解渴又味美。在這季節飲用,最好不過。
2018-12-01 191 瀏覽
今次黎到的燒肉時代食韓燒!我地會叫呢到做懶人韓燒 點解? 因為呢到有位韓國哥哥仔全程幫手燒,唔洗自己落手咁樣就唔怕燒燶野,浪費食材我地點左韓牛拼盤(肉眼扒、醬醃牛肋條、超級爽口既和牛牛舌、霜降一口和牛)、羊架、五花腩、八爪魚刺身同十級辣椒撈麵呢到既燒肉,肉質比出面一般韓燒好好多和牛牛舌極度爽口,正到冇得彈仲有呢一塊韓牛肉眼扒,雪花多,入口軟滑唔油膩,五成熟就最prefect!五花肉係濟洲島空運到港,肉質爽口除左用生菜包黎食 OPPA仲教我地可以將泡菜炒到乾身,再撈埋五花肉食泡菜炒過之後,更加香脆配上五花肉 感覺冇D似回鍋肉 正!仲有呢個八爪魚刺身,質感唔似平時食到既,咬好耐都咬唔開!而係爽口又彈牙,配上韓式醬汁、生蒜、青辣椒、別有一番風味生蠔都好大隻最後我地仲有挑戰十級辣椒撈麵!材料都好豐富:有年糕、章魚、泡菜同韓國公仔麵底!大辣真係好辣,比之前係荃灣麻辣燙食到既自殺辣更辣!飲野都解唔到(PS 此麵可以少辣)
今次黎到的燒肉時代食韓燒!
咁樣就唔怕燒燶野,浪費食材

呢到既燒肉,肉質比出面一般韓燒好好多
和牛牛舌極度爽口,正到冇得彈

五花肉係濟洲島空運到港,肉質爽口
泡菜炒過之後,更加香脆配上五花肉 感覺冇D似回鍋肉 正!

生蠔都好大隻

2018-11-28 118 瀏覽
天寒地凍,吃甚麼最好?火鍋+韓烤吧!來到東涌的「燒肉時代」,既可以一次過滿足這兩個願望,還有面盆大小勁呃Like八爪魚刺身「燒肉時代」的裝修很有趣,這裡有很多很長的金屬抽氣管從天花板吊下來,遠觀過去,就好像來到了電影中的未來世界,而同時牆壁上又掛滿了很多韓國懷舊電影海報,新舊交融,十分特別。牛肉眼 ($278)、牛小排 ($168)、五花腩肉 ($118)我們這晚點了三款肉,牛肉眼和牛小排的油脂分布都很平均,更喜歡牛小排,除了用來燒烤,還留了少量來下火鍋,肉質柔軟;腩肉也肥瘦適中,經過燒烤後,肥肉部分更爽口,用生菜加點辣椒醬和生蒜來吃,好滋味。海軍八爪魚鮮貝鍋 ($228)這一鍋,分量真的不少,原隻八爪魚在裡頭,還有扇貝、蜆、鮑魚等等,非常豐富;喜歡的話,還可以將韓牛放到裡面去打邊爐,四個人都吃不完。八爪魚腳刺身 ($198)上桌時真的嚇了一跳,好大盆!整個「面盆」都鋪滿了冰碎,冰鎮著的八爪魚變得更加爽口,可以蘸辣椒汁、wasabi豉油、生蒜頭、青辣椒片來吃,各有風味。特價生蠔 ($10/隻)美國太平洋生蠔,大隻又creamy,海水味不太重,$10/隻任叫,只要你吃得下!辣炒八爪魚年糕

海軍八爪魚鮮貝鍋 ($228)

八爪魚腳刺身 ($198)

特價生蠔 ($10/隻)

辣炒八爪魚年糕撈麵 ($98)

不太吃得辣,吃這個撈麵已覺得相當刺激,餐牌內還有一款「十級地獄辣炒年糕腩肉撈麵」,單聽名字已覺可怕,據說真的勁度十足,有勇氣的就來挑戰吧!
2018-11-07 339 瀏覽
東涌的食肆選擇不多,不是快餐店就是大型連鎖店,這家燒肉時代算是個小小的驚喜。和朋友吃午餐,總共叫了三個菜(沒錯,雖然店名叫燒肉時代,但我們沒有吃燒肉XD)。牛肉炒粉絲其實會叫這個來吃是因為不久前看了韓國綜藝節目《尹食堂》(笑),看裡面的人總是吃得很滋味,終於忍受不了誘惑,特意叫來試試。結果——OMG!是真的好吃欸!!也不是很驚艷的味道,就是平實的那種好吃,大概就是韓國家常小菜的感覺?韓式粉絲和中式粉絲好像有點不同,咬起來更有嚼勁一點,加上牛肉香,一整個很搭,會想伴著飯吃。炸雞韓式炸雞已經流行很久了,也已經吃習慣這個味道,所以是……不過不失的好吃。泡菜煎餅泡菜味道不強,辣一點會更好。入座時會送四個開胃菜(左)總體來說,味道很不錯。價錢其實有點小貴,但可能因為東涌選擇實在太少了,所以偶然一次吃吃韓國菜覺得特別好吃XD

炸雞
炸雞

泡菜煎餅
泡菜煎餅
泡菜味道不強,辣一點會更好。

入座時會送四個開胃菜(左)

2018-11-04 257 瀏覽
因為工作調動關係每日番工既地方都係唔同咁濟而lunchtime 就比左個機會我去唔同既地方搵野食好日都唔會去下東涌住新界既我晨咁早就出左門所以到lunchtime既時候已經好肚餓luuu同事成日起東涌出沒 推介我lunch 去哩度食1點放lunch 黎到已經full full 地見到隔離間大家樂仲誇張 排左3/40人 入而坐無虛席講真我寧願比貴少少坐舒服d午餐都幾多選擇朝早既工作太辛勞 所以我決定貪心d揀左司令石鍋飯豬牛雞都有哂😆先黎野飲叫左熱朱古力 太甜 冇咩朱古力味前菜都幾好食 我鍾意個芽菜 主角黎喇!賣相都好吸引呀幾樣肉類都好好食不過雞偏甜 如果叫全雞既(雞肉石鍋飯)我諗會太漏咩都有d對我黎講係最好啖啖都唔同感覺!仲要又有d菜 好似健康番少少咁我竟然食得哂正!
因為工作調動關係

賣相都好吸引呀

幾樣肉類都好好食
不過雞偏甜 如果叫全雞既(雞肉石鍋飯)我諗會太漏
咩都有d對我黎講係最好

啖啖都唔同感覺!
仲要又有d菜 好似健康番少少咁
我竟然食得哂