餐廳: 熊拉麵 (白加士街)
資訊:

2016-03-22 982 瀏覽
不嬲同老公都係拉麵迷, 呢排發現呢間餐廳上左OR既排行榜當中某D食評形容到"好特別好特別" (唔引用個D形容詞, 以免引起其他食評家不快)既然如此, 咁就不妨一試!鋪頭座落白加士街, 門面光猛唔難搵由於今日落大雨, 所以店內都唔多人, 唔需要等位入店後, 店員就安排我地坐大長枱既角落喇望望MENU先一向食開拉麵, 都了解不外乎個幾種口味老公一向有食力之人, 佢揀左碗巨熊而我就掙扎係原味 / 黑蒜油之間呢一晚想食濃味野, 就揀黑熊啦!呢個係我既拉麵選擇紙亦都埋下左對呢間店失望既伏筆好, 先上既係老公既巨熊望埋賣相都好好, 所有材料整齊鋪係麵上之後到我既黑熊問題黎喇, 咦? 冇香味既?有食過黑蒜油既朋友都知道佢陣味算幾濃郁但呢度既湯送黎, 點解冇味既?事不宜遲, 飲啖睇過果然, 飲落同聞落一樣, 感覺唔到黑蒜油既味道唔係濃郁既味道, 反而只係普通既湯頭膠質 / 鮮味...等等完全感受唔到一個字, 寡可能有人會話會唔會係我自己唔識野咋?因為我用左最簡單既方法, 就係飲埋老公個碗豬骨味湯底2個湯頭既味道, 居然係一樣所以並唔係我挑剔, 而真係感受唔到呢個黑蒜油湯底有咩特別下一個環節, 麵我比較
不嬲同老公都係拉麵迷, 呢排發現呢間餐廳上左OR既排行榜

既然如此, 咁就不妨一試!

鋪頭座落白加士街, 門面光猛唔難搵

由於今日落大雨, 所以店內都唔多人, 唔需要等位

入店後, 店員就安排我地坐大長枱既角落喇

望望MENU先
一向食開拉麵, 都了解不外乎個幾種口味

老公一向有食力之人, 佢揀左碗巨熊

而我就掙扎係原味 / 黑蒜油之間

呢一晚想食濃味野, 就揀黑熊啦!

呢個係我既拉麵選擇紙
亦都埋下左對呢間店失望既伏筆

好, 先上既係老公既巨熊

望埋賣相都好好, 所有材料整齊鋪係麵上
之後到我既黑熊
問題黎喇, 咦? 冇香味既?

有食過黑蒜油既朋友都知道

佢陣味算幾濃郁

但呢度既湯送黎, 點解冇味既?

事不宜遲, 飲啖睇過

果然, 飲落同聞落一樣, 感覺唔到黑蒜油既味道

唔係濃郁既味道, 反而只係普通既湯頭

膠質 / 鮮味...等等完全感受唔到

一個字, 寡

可能有人會話會唔會係我自己唔識野咋?

因為我用左最簡單既方法, 就係飲埋老公個碗豬骨味湯底

2個湯頭既味道, 居然係一樣

所以並唔係我挑剔, 而真係感受唔到呢個黑蒜油湯底有咩特別

下一個環節, 麵
我比較徧愛九州幼身拉麵, 所以呢度理應係我既心水

但仲記得我係紙上揀左「軟」既麵嘛?

呢度既麵, 一咬落去, 係好煙韌, 但...

我要既「軟」呢?

曾經係尖沙咀/銅鑼灣/灣仔試過不同日本師傅拉麵鋪

每次點左「軟」既麵, 一夾上手都會FEEL到真係整稔D先上

但呢間就令人失望, 都係好簡單, 一夾老公個D同我個D

就知道冇分別............

由於湯頭已經做得麻麻, 麵就算掛湯力高, 都唔會特別出眾

俾我都只係一個感覺「單調」

叉燒, 不過不失
但冇炙燒過既痕跡, 只係普通叉燒肉

勝在肥瘦適中

到最後係個蛋
夾落望到中間, 好似流心好靚

再望埋近蛋殼既位

你會發現其實個PART已經熟到起哂粉..

總括而言, 只有失望2字

每一間拉麵店, 其實來來去去都係個種麵,個幾種湯底

但點樣可以做到一個客人食過10間, 都會記得

A呢間個湯好濃, B呢間叉燒好有咬口味道夠...etc?

有特色, 先真正令人可以返轉頭回味

在於我同老公, 2個一致覺得呢度真係名過於實

冇野係特別令人難忘出眾

既然咁有心請日本師傅坐鎮, 點解唔用心再做好D?

2016-03-21
2016-03-20 568 瀏覽
友人大力推介的拉麵店,新開張一定要來試試,今天特意放工跟友人來一趟,看看是不是真有其實點了一個黑蒜油拉麵,價錢在香港來說不太貴,但上台一刻令人驚訝想不到未加麵底的份量已經比起同區的拉麵店多,今天一定飽肚而味道確實不錯,麵底韌度十足,吃起來超有口感,跟某些名不符實的拉麵店好太多了湯底也是,本以為一定相當濃味,想不到湯底味道濃度剛好,不會太淡或太濃,最後我把湯一飲而盡,算是敬意價錢只是約80元,真的相當便宜又抵吃,絕對值得一試
想不到未加麵底的份量已經比起同區的拉麵店多,今天一定飽肚
價錢只是約80元,真的相當便宜又抵吃,絕對值得一試
2016-03-18 665 瀏覽
8:00放工同男朋友去食飯,經過幾次都冇試過,今日唔知食咩好,係咁岩見上網有人介紹,就去試下啦!等左15分鐘就有得食 同其他食麵嘅日本餐廳一樣,係你排隊嘅時候,服務員會俾張紙你簡食咩 有圖俾大家睇下大概有咩食 我簡左1.熊拉麵(叉燒+糖心蛋)+唔要蔥+木耳+硬嘅中幼麵 。有濃濃嘅豬骨湯!飲完個口仲會膠膠地 男朋友仔食2.黑熊拉麵(黑蒜+叉燒)+蔥+木耳 仲有我中意食嘅糖心蛋!!!

等左15分鐘就有得食
有圖俾大家睇下大概有咩食
熊拉麵

男朋友仔食2.黑熊拉麵(黑蒜+叉燒)+蔥+木耳
溫泉蛋
仲有我中意食嘅糖心蛋!!!
熊拉麵
溫泉蛋
2016-03-16 643 瀏覽
聽講呢間拉麵係新開,所以今日lunch time 就同d同事去試下, 我哋大約12:50pm到,以為要等好耐, 我哋只係等咗10分鐘都唔駛就可以入座~係出面等緊時, 有同事話裏面有日本feel我哋叫咗黑熊拉麵,招牌熊拉麵,赤熊拉麵, 熊自家製煎餃子麵底有分兩種 – 1.25mm幼麵/1.5mm中幼麵招牌熊拉麵 $83湯底真係好好味,豬骨湯底濃而不鹹,剛剛好, 豬骨湯仲食到海鮮湯底既味道, perfect match叉燒焾得黎有咬口, 夠薄,夠瘦, 我鐘意溏心蛋係完粒上,半流心,帶有d的咸香, 正 我選擇的是普通1.5mm中幼麵,麵條掛湯度好好,好好味 黑熊拉麵 $78湯底濃而不膩,黑蒜味冇蓋過豬骨湯甜味,但冇乜海鮮香味赤熊拉麵 $78辛辣湯底令鮮味唔突出,冇乜豬骨海鮮香味, 唔太辣熊自家製煎餃子 $38餡夠多, 咬落有肉汁,皮薄唔易穿, 有d似小籠包~勁熊拉麵值得一試,我會再返去食
係出面等緊時, 有同事話裏面有日本feel
我哋叫咗黑熊拉麵,招牌熊拉麵,赤熊拉麵, 熊自家製煎餃子
麵底有分兩種 – 1.25mm幼麵/1.5mm中幼麵

招牌熊拉麵 $83
叉燒焾得黎有咬口, 夠薄,夠瘦, 我鐘意
溏心蛋係完粒上,半流心,帶有d的咸香, 正

我選擇的是普通1.5mm中幼麵,麵條掛湯度好好,好好味

黑熊拉麵 $78
湯底濃而不膩,黑蒜味冇蓋過豬骨湯甜味,但冇乜海鮮香味
赤熊拉麵 $78
辛辣湯底令鮮味唔突出,冇乜豬骨海鮮香味, 唔太辣
熊自家製煎餃子 $38
餡夠多, 咬落有肉汁,皮薄唔易穿, 有d似小籠包~勁
熊拉麵值得一試,我會再返去食
2016-03-16
  • 招牌熊拉麵
  • 熊自家製煎餃子
2016-03-11 207 瀏覽
一共有五款拉麵我揀左黑熊拉麵我揀左黑熊拉麵配上特製既黑蒜油同炸蒜 聞落好香會送埋叉燒 有得揀五花腩或者豚肉叉燒我就揀左五花腩 (相對較肥但香口好多啊)五花腩睇落好似好多肥肉咁但其實食落一d都唔會油膩感覺黑蒜味道ok木耳都算多 食完成碗好飽啊!!可能我影機食先 加上自己又食得慢D湯開始起左一層網油可以自己加紅姜/芽菜/高菜之餘仲可以追加配料 而且有飯食
一共有五款拉麵
我揀左黑熊拉麵
我揀左黑熊拉麵
配上特製既黑蒜油同炸蒜 聞落好香
會送埋叉燒 有得揀五花腩或者豚肉叉燒
我就揀左五花腩 (相對較肥但香口好多啊)
五花腩睇落好似好多肥肉咁
但其實食落一d都唔會油膩感覺
黑蒜味道ok木耳都算多 食完成碗好飽啊!!
可能我影機食先 加上自己又食得慢
D湯開始起左一層網油
可以自己加紅姜/芽菜/高菜之餘
仲可以追加配料 而且有飯食

2016-01-29
用餐優惠
試食活動
2016-03-10 953 瀏覽
拉麵不算是我心頭好,因為在香港較難找到一間有水準、合口味的拉麵店。今次朋友就帶我去佐敦一間新開「熊拉麵」店試試。星期五7時多到已經要排隊等位,幸好門口前有椅子坐著等候,等待約10分鐘已可入座。 在等候期間,店員已提供點菜紙,圈出自己想要的湯底、麵的粗幼、硬度等。 博多屋台感覺,廚房跟客席連成一體,除此之外還有幾張長檯,我們就坐在這兒。 熊拉麵 $85最基本的魚介豬骨湯底,有糖心蛋、叉燒、、木耳、蔥花。魚介即是魚類、介類,介類即是貝殻類,如海參、墨魚等。 湯底濃郁而不鹹,很合我心意,可以喝多幾口,不過沒有那種豬骨黏口質感,反而朋友點的白熊湯底就有這質感,加上味道有點似一蘭。但是熊與白熊分別只是糖心蛋分別,奇怪的。 至於麵選了1.25mm 幼麵,其實我對拉麵沒研究,另一款只是1.5mm,只相差0.25mm。麵硬度適中,掛湯度不錯,每口麵都吸收到湯的精華。 而糖心蛋咬開頗有驚喜,流心度夠!除了蛋味還有種難以形容的美味,應該是用了特別醬汁長時間浸泡,很令人回味。 至於叉燒就是一大塊,肥瘦比例剛好,咬下去肉質較為有嚼勁,味道不過不失。 怎可能只點一碗拉麵?拉麵份量

熊拉麵 $85

怎可能只點一碗拉麵?拉麵份量算多,雖然未能完成,但貪心的總想點小食試試。

餃子 $38
餃子  $38

煎得很金黃色,香噴噴。
餃子  $38

外皮幾薄,充滿內餡,還緊緊鎖住肉汁,沾醋一起吃無得頂!
餃子  $38

原來這間熊拉麵在日本熊本及仙台共有8間分店,拉麵跟餃子確實在水準,回頭率很高!
餃子  $38
博多風豚骨拉麵。博多幼麵麵條有嚼勁,但湯底鮮味不算突出。配料不多。性價比偏低。 I’m not too sure about the background of Kuma Ramen. Notwithstanding the presence of a Japanese chef, I wouldn’t assume that it has something to do with Kumamoto, as the types of ramen served here are more similar to Hakata style than Kumamoto (think a better version of Ajisen, where pork bone broth is mixed with chicken broth with plenty of garlic), but I could be wrong. They have the standard colour-code system for most ramen shops nowadays, namely, ori
博多風豚骨拉麵。
博多幼麵麵條有嚼勁,
但湯底鮮味不算突出。
配料不多。性價比偏低。

They have the standard colour-code system for most ramen shops nowadays, namely, original/white for normal pork bone broth, red for spicy pork bone broth and black for tonkotsu with garlic oil. I ordered the spicy version as always. My friend also ordered a set of gyoza.
It came after a 15 minutes wait, which is fairly odd since the shop wasn’t that busy at the time.

First, a taste of the soup. It was definitely Hakata style tonkotsu. The tonkotsu taste was understandably muted by the chili oil. It wasn’t too spicy but had a fairly nice, spicy aroma.
赤熊
麵條
叉燒
I ordered hard noodles. The thick, white Hakata noodles were springy and was really quite good. I'd say it's probably slightly better than Ichiran.

However, for $78 dollars a bowl, there was only one piece of thin, dry char siu and negligible amount of spring onions and kuraage. I don’t think it is value for money.

The gyoza was, however, not bad but not good enough to bring this restaurant to "Good" on my standard.

60/100
餃子
However, the best part of the meal was the 80's Japanese music in the background:

題外話/補充資料: 印像最心刻的反而是店內優美的日本80年代背景音樂。其中一首是「原諒我是我」的日文原曲。原諒我是我, 只有絕情流淚遠離。
麵條
2016-03-07 590 瀏覽
又唔想去恆豐拉麵道場,左搵右搵,就試您熊拉麵啦!跟一蘭、豚王一樣要齊人先能入座,朋友仔未到,係門口畫定飛先啦。好多食客遲過我都已經食緊了,等了又等,35 分鐘終於進場喇。又係麵,琴日一整日都係食麵,今日繼續,已經唔記得連續第幾餐嚕。煎餃子,熊一樣的份量,巨型版,比一般既餃子大一倍呢!熱辣辣,煎得香噴噴,餡料塞得滿滿,肥嘟嘟既餃子。半邊香脆、半邊滑彈濕潤,沾點淡醬油直掉進黑洞。一咬,肉汁跟菜汁緩緩滲出,填充每條牙縫,香甜味道無需加工,天然可口。菜跟肉打得火熱,完全混成一體,美味極了!超級赤熊拉麵,侍應溫文地送上,看似細細碗,心諗到底夠唔夠我飽架?唔好衝動,驗一驗先。決定加多個麵底安全喇,免得夜啲又要食多餐。再細看下,原來份量重量級,糖心蛋、5 塊紫菜、1 堆味付筍、3 塊巨叉燒喎!但已經 order 多左個麵底喇,無緊要,以我無底食量應該 Handle 得到既。先由糖心蛋開刀,免得浸係熱湯中變得越來越熟麻。細嚐一口預備拍照,有點唔多妥喎?內外均暖笠笠的糖心蛋,非一般的料理。食過多間拉麵店都只能提供冷蛋呢!讚讚讚,濃味甘甜蛋漿熔岩般流出盛滿整隻湯羹,蛋白滑、蛋黃黏,超高質!巨形厚切叉燒極度

巨形厚切叉燒極度肥美軟棉,豚肉味濃郁,不乏肉汁。1 塊肥叉燒頂到一蘭 5 片瘦叉燒呢!熊一般的份量啖啖肉,大滿足,好飽肚呢!

硬幼麵有咬口,細密一梳梳夾住大量赤湯不停輸送,好舒服的感覺。赤湯微辣帶辛,不嗆而帶甜,連朋友仔完全食唔到辣既都覺滿意。最後到替玉麵底,我居然感到壓力呢,經過一輪衝刺,有點飽了!但我不能示弱,一定要完成任務!不負眾望,全部消滅無浪費。發現一碗超級拉麵加幾隻巨型餃子已好夠喇,下次唔感再魯莽了。

糖心蛋
厚切叉燒
煎餃子
2016-03-07
35 分鐘 (堂食)
糖心蛋
煎餃子
2016-03-07 614 瀏覽
睇雜誌知道佐敦開左呢間日本開過黎既拉麵店,星期日黎朝一朝聖。大概七點左右都排左15分鐘先入座。 ❣熊ラーメン $83❣ 濃厚豚骨湯底香甜濃郁,飲多幾啖都唔會好口渴,而麵我選擇左普通既硬度,好彈牙好好咬,反而叉燒無咩特別,不過呢碗野好令人滿意,值得排隊。 ❣迷你叉燒丼 $32❣Surprisingly delicious!叉燒粒粒好味過拉麵上既叉燒,甜甜地又夠軟綿綿,幸福的滋味!為左呢碗飯我會再番黎。

❣熊ラーメン $83❣

❣迷你叉燒丼 $32❣

迷你叉燒丼
15 分鐘 (堂食)
迷你叉燒丼
2016-03-07 577 瀏覽
這拉麵店並不起眼, 獨特在有隻熊仔標誌為招牌, 走的是傳統日本拉麵店格局, 坐位不多, 有bar檯和一張大檯, 由於經常滿座, 煩忙時間需要等待一段時間才可入座。湯底: 據說這湯底是用濃厚魚介豬骨真材實料去煲, 豬骨味雖濃, 卻吃不出有魚介海鮮香味。 黑蒜湯底雖是黑卒卒的, 但只有顏色, 蒜味不濃。 拉麵只送上幾分鍾, 一浸油便凝結在面, 此湯真是油分十足。 整個湯底滑且鮮甜, 易入口, 但是不算令人飲上癮的感覺。拉麵: 有1.25mm及1.5mm可選擇, 然而1.5mm正屬列常的粗度。 然而"普通"麵質真是介乎軟硬之間, 麵質夠彈牙, 而且也有蛋香, 十分滿意。 叉燒: 得一塊, 肉質十分嫩滑, 且有肉香味, 㚒有少許脂肪, 令肉不會太乾, 入口不錯。 溏心蛋: 此蛋真是半流心的, 咬下便看到蛋黃汁流出, 蛋黃煮在流心與溏心之間, 且有蛋香, 好吃 。 熊自家製煎餃子: 豬肉餡多, 且能保存充足肉汁, 餃子皮薄但不易穿, 真是難度高。 外表煎至微焦和金黃, 賣相也不錯。

溏心蛋
熊自家製煎餃子
2016-03-03
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
溏心蛋
熊自家製煎餃子
  • 熊自家制餃子
2016-03-06 405 瀏覽
熊拉麵終於殺到黎香港熊拉麵嘅裝修有啲似日本嘅屋台設計,食客可以直接見到師傅係廚房煮麵而師傅亦係日本人,令我感覺好似置身係日本一樣一般日本拉麵都唔係太多選擇,而我今次就試咗黑熊拉麵一黎到呢個湯底嚇親,因為真係好黑蚊蚊~~師傅話係用咗特製嘅黑蒜油,令到本身已經好濃郁嘅豬骨湯底更加濃味!大大碗都係$78另外我仲加左隻蛋一咬開蛋黃哂出嚟~絕對係正宗嘅糖心蛋先將一半放入口咬開,見到啲蛋黃流晒出嚟之後就一啖過食落肚!而我今次揀咗幼麵,容易啲索啲湯~咁就唔會浪費左我個黑蒜湯底啦好遺憾我當日去到嘅時候角煮已經賣晒啦今次呢個拉麵豬骨湯底真係好濃郁美味原來師傅係用咗150筋豬骨去煲的!用心製作唔怪之得咁好食啦!!下次我一定會試下其他湯底嘅拉麵架~~~
熊拉麵終於殺到黎香港
熊拉麵嘅裝修有啲似日本嘅屋台設計,
食客可以直接見到師傅係廚房煮麵
而師傅亦係日本人,令我感覺好似置身係日本一樣
一般日本拉麵都唔係太多選擇,
而我今次就試咗黑熊拉麵
一黎到呢個湯底嚇親,
因為真係好黑蚊蚊~~
師傅話係用咗特製嘅黑蒜油,
令到本身已經好濃郁嘅豬骨湯底更加濃味!
大大碗都係$78
另外我仲加左隻蛋
一咬開蛋黃哂出嚟~絕對係正宗嘅糖心蛋
先將一半放入口咬開,
見到啲蛋黃流晒出嚟之後就一啖過食落肚!
而我今次揀咗幼麵,
容易啲索啲湯~
咁就唔會浪費左我個黑蒜湯底啦
好遺憾我當日去到嘅時候角煮已經賣晒啦
今次呢個拉麵豬骨湯底真係好濃郁美味

原來師傅係用咗150筋豬骨去煲的!
用心製作唔怪之得咁好食啦!!
下次我一定會試下其他湯底嘅拉麵架~~~
2016-03-06 487 瀏覽
身為粉麵控的我, 結婚前在家還是會一日都有一餐飯吃 (因為我媽是飯桶一名, 那餐不吃飯就會手軟腳軟的說~~), 但婚後身為無飯主婦的我, 當然食什麼就由我做主啦~ 所以日本拉麵, 我來也~~~來到佐敦這間拉麵店, 店舖小小, 還真似去食日本道地拉麵的說~我就坐在師傅面前~我就叫了個黑熊拉麵 (即黑蒜, 叉燒拉麵) 要幼麵 (HKD78), 加個秘製糖心蛋(HKD10), 嘩, 好濃好香的黑蒜氣味呢~也是蛋控的我當然要試咗個糖心蛋先啦~一咬, D 蛋黃就好似溶岩流出來, 好熱但好滑, 而且蛋味四溢, 好好味~再看下個湯式先, 黑濃濃的黑蒜, 加了點蔥花, 不過好似有D 油~但飲一啖就不得了, 湯式濃烈度不足為人道, 黑蒜及豬骨湯底味從齒間散發開來, 你說他是否好鹹, Sorry, 其味道香濃同時不能用鹹同不鹹來形容…而叉燒的厚薄肥瘦適中而麵我就叫了個普通硬度的麵底, 所以都爽口煙靭, 食到Shur Shur 聲.另外又叫了個熊自家製煎餃子( HKD38), 也是煎得香脆不過焦, 裹面的配料也是美味熱騰騰的,食飽飽飲下荼, 過了一陣竟然見到個黑蒜拉麵個湯起衣起膠似的, 嘩, 一定用了好足料
我就坐在師傅面前~
也是蛋控的我當然要試咗個糖心蛋先啦~
而叉燒的厚薄肥瘦適中
食飽飽飲下荼, 過了一陣竟然見到個黑蒜拉麵個湯起衣起膠似的, 嘩, 一定用了好足料好多豬骨才可以餚成這個骨膠原這麼豐富的湯底啊~
題外話/補充資料: 我見到店員們同位男師傳溝通時用簡單英文, 而有時又都其他人講一串日文的東東, 我估這個師傅還是日本人的說~
2016-02-23
2016-03-06 561 瀏覽
今天放半日假,來到尖沙咀購物,行到佐敦食晚飯。在佐敦白加士街地舖的<<熊拉麵>>,一睇就知係新開的。裝修新穎得來又帶有日式風格。餐廳仲安排了6個座位在門口給等位的食客。餐廳主要是吧枱及中間一大長枱,雖然座位唔算多,但是整體上空間感都幾大。坐低後,圈過點餐紙,就被枱面上的水吸引了。水壺中放了片檸檬,令冰水入口凍得來有點清新。而今次我點了一款比較特別的拉麵<<黑熊拉麵>>。用一個鐵盆放於碗下面,很特別。黑蒜及炸蒜的香味在拉麵放上枱時已經隱若聞到,因為黑蒜的關係,令到豚肉湯底變得烏卒卒。不過喝下口,十分香甜,蒜香突出。黑熊拉麵有兩到三塊叉燒,叉燒肥瘦均勻。而拉麵我則選擇了幼麵,軟身的。加上了黑蒜及炸蒜的香味,令到麵條吃入口更加有層次。最後,加了一碟餃子,一碟有五隻。入面豬肉及菜的比例適中,口感唔錯。

今天放半日假,來到尖沙咀購物,行到佐敦食晚飯。

在佐敦白加士街地舖的<<熊拉麵>>,一睇就知係新開的。
坐低後,圈過點餐紙,就被枱面上的水吸引了。

水壺中放了片檸檬,令冰水入口凍得來有點清新。

黑熊拉麵有兩到三塊叉燒,叉燒肥瘦均勻。
最後,加了一碟餃子,一碟有五隻。
入面豬肉及菜的比例適中,口感唔錯。
2016-02-28
  • 餃子
2016-03-05 410 瀏覽
湯頭黏口,是豚骨拉麵應有的合格水準。然而她的味道並非極致厚重那一路,每一口都是清爽乾淨,雖說不油膩,但卻沒有太多的層次,讓人沒有那般非吃不可的驚喜。不過話說回來,這個質素其實是合格有餘,還好的湯頭,少見的幼身白麵也很討人歡喜,再加上水準不錯的玉子,不會有像一蘭般,受輻射影響而縮水找不到的大叉燒和那大氣無渣的荀條,都值得讓你來佐敦吃上一碗。不過要小心,晚間人龍長得很有早期豚王的感覺。
2016-03-01
5 分鐘 (堂食)
2016-03-02 611 瀏覽
知道有間新的日本拉面舖開咗係佐敦道,鋪頭係日本博多屋台的格局!岩岩先去完博多番黎,所以今晚專登黎揾食試一試。  入到鋪頭,有一排高桌,可以坐在師傅面前睇佢整拉面!又可以坐大台,同其他朋友面對面食拉面!這間拉面店外面有的似博多的屋台,侍應招待好熱情! 餐牌有圖片參考,然後在紙上落單,可以自由配搭!拉面有幾款,招牌熊拉面,黑熊拉面,赤熊拉面,白熊拉面,超級巨熊拉面。兩種肉,一種係用半肥瘦豚肉义燒,一種五花腩!我點了個招牌熊拉麵,食物上台時,見到碗面好多料,裏面有豚肉义燒,糖心蛋,有木耳,粗面和加蔥。再點了芬達橙汁汽水。招牌熊拉麵的湯底非常濃,飲得出用了很長時間煮成!看看餐牌,原來是12小時用豬骨,海鮮同菜煲成!雖然濃,但飲落不會太油! 豚肉义燒比較薄身,一的肥肉都冇。肉質較瘦,雖然沒有豬腩肉的香及腍,但肉味也是濃郁且嫩滑的。糖心蛋都好美味,做到岩岩好,一咬,流心蛋黃慢慢流出。餃子一碟有5隻,新鮮煎起,更加好食。皮薄香脆,餡料及味道都不錯,餃子皮薄餡多,不落醬都好入味。外皮煎得香脆,十分香口!總括而言,餐廳充滿日式氣氛,未去過,同去過日本屋台的朋友都應該一試 。

岩岩先去完博多番黎,所以今晚專登黎揾食試一試。

糖心蛋都好美味,做到岩岩好,一咬,流心蛋黃慢慢流出。

2016-01-18