2023-06-17 306 瀏覽
有驚喜,食物質素好,而且份量都唔少,樣樣都好味啊!一去到即刻飲左碗鮮茄蝦湯,湯底唔錯👍🏻潮牛叫既部位係牛頸脊,口感柔軟;花樣油條可以一嚟到熱辣辣就咁食又得,落邊爐吸湯都好味;乾杯shot杯隊超正,個汁調味調得好開心,好襯而且幾開胃,推薦,個辣魷魚超級惹味但對於10小辣既朋友可能會辣左少少,但鍾意辣一定要食。呢度唔會坐得勁迫夾,食物有誠意,幾條友黎聚下打邊爐幾舒服。仲有,佢哋個自家xo醬好正,要試吓。
有驚喜,食物質素好,而且份量都唔少,樣樣都好味啊!

一去到即刻飲左碗鮮茄蝦湯,湯底唔錯👍🏻

呢度唔會坐得勁迫夾,食物有誠意,幾條友黎聚下打邊爐幾舒服。

仲有,佢哋個自家xo醬好正,要試吓。
2023-06-12
2023-06-15 230 瀏覽
Meet at Pot is a new Hotpot restaurant which is almost a tribute to the famous HK boyband with some unique dishes. We had the fried dough with a cheese topping as well as the sweetcorn which I believe was grilled.We had Beef also which was a decent portion and quality, not being excessively fatty. The Seafood platter is definitely photo-worthy! There was crab, tiger prawn, scallops & oysters.Altogether this was enough for 4 people for dinner. Recommended to book as it seem to get quite busy

1K
2023-06-03 1062 瀏覽
疫情嘅時候 試過一次煲底嘅外賣今次第一次嚟糖食💛💛💛花生魚仔醬料方面 推介自家製嘅XO醬好足料好惹味鮮茄濃蝦湯鍋 $229原本以為係普通嘅蕃茄湯 加咗啲蝦咁🫣但飲落去先跑出嘅係蝦嘅鮮甜味🦐🦐🦐 忍唔住講咗幾次蝦味好重😂好鮮好好飲🥹配飯/ 麵都應該好夾潮牛 (小) $289有好多唔同部位選擇 我哋就揀咗牛頸脊油香同肉味都齊 而且肉質又軟腍自家製蟹皇包 (半份) $69外層嘅皮好薄身 入面好足料而且蟹味真係有好濃郁 幾特別芝士鮮蝦丸 (半份) $64口感一啲都唔似平時嘅丸 似係蝦滑咁彈牙入面嘅芝士夠晒澎湃花樣油條 $79面層嘅墨魚滑都幾彈牙 就咁食/淥都好食係2種唔同嘅口感蔬菜拼盤 $69 小食:-乾杯!蠔 $128好有驚喜面頭有柚子醋, 三文魚籽同蘿蔔蓉 一shot啪入口 有種鮮味要衝出嚟咁好過癮嘅感覺 食完一啖想接住再食😂-冰火魷魚 (辣) $109個自家製辣醬真係好出色 (雖然對我嚟講 有啲偏辣🤏🏻但真係好惹 同埋係好快散嘅嗰種辣 唔會辣得好辛苦而魷魚好爽口 𠝹咗花更加有口感煲底賓治 $55(白桃 巨峰 橙汁 檸汁 梳打)味道有種清新夏日feel 加埋有汽 好爽冰搖蜜糖檸檬茶 $55
疫情嘅時候 試過一次煲底嘅外賣

-冰火魷魚 (辣) $109
 同埋係好快散嘅嗰種辣 唔會辣得好辛苦
而魷魚好爽口 𠝹咗花更加有口感
煲底賓治 $55
(白桃 巨峰 橙汁 檸汁 梳打)
味道有種清新夏日feel 加埋有汽 好爽

冰搖蜜糖檸檬茶 $55
(蜜糖 青檸 檸檬 紅茶)
依家晚市仲有85折💛
2023-05-17 399 瀏覽
朋友帶我去尖沙咀打邊爐🍲嘩 去到係勁多mirror poster、橫幅、小卡應有盡有 😈仲有d小站會寄放應援物比fans拎打卡真心💯 鏡粉真係要去朝聖🤣🤣座位以大張卡位為主 好闊落~放哂食物都唔逼 地下都唔會油立立👍🏻📍鮮茄濃蝦湯 ($229)決定清清地 叫個大眾口味湯底🙈主要都係蕃茄、大蝦、蘑菇為主飲落去好重蝦味🦐 用蝦熬咗好耐既湯底湯料有十隻大蝦左右 蕃茄🍅味唔算好出 呢個湯底淥牛、烏冬、餃類都好正💖有機會可以試試🍲📍潮牛 (大) ($369)如果叫大份可以任選兩個部位~揀咗吊龍伴、牛頸脊🫶🏻兩款其實紋路雪花都好靚 份量都好多!咬落好重牛味🐄輕輕一碌就即刻可以食吊龍伴呢個部位都係第一次聽 (係肉眼邊)相對肥少少同埋比較有咬口😗更加入口即溶 牛嘅質素唔差🤟🏻📍自家製蟹黃包 併 黑松露帶子湯包 ($119)呢兩款湯包歸類為餃類 超級推介‼️係小籠包嘅概念,不過放喺火鍋到滾~嗰個蟹黃包真係好好好食😋 個皮好薄 咬落去係勁多蟹粉蟹肉唔需要點醬直接食都好夠味❤️‍🔥黑松露帶子 食+聞都好勁黑松露味🤟🏻唔好碌太耐 好易穿流走哂d精華🤣📍爆汁四寶丸 ($129)芝士蝦丸、流沙墨魚丸、爆汁梅菜豬肉、酒
朋友帶我去尖沙咀打邊爐🍲
仲有d小站會寄放應援物比fans拎
打卡真心💯 鏡粉真係要去朝聖🤣🤣
座位以大張卡位為主 好闊落~
放哂食物都唔逼 地下都唔會油立立👍🏻

📍鮮茄濃蝦湯 ($229)
決定清清地 叫個大眾口味湯底🙈
主要都係蕃茄、大蝦、蘑菇為主
飲落去好重蝦味🦐 用蝦熬咗好耐既湯底
湯料有十隻大蝦左右 蕃茄🍅味唔算好出
呢個湯底淥牛、烏冬、餃類都好正💖
有機會可以試試🍲

📍潮牛 (大) ($369)
如果叫大份可以任選兩個部位~
揀咗吊龍伴、牛頸脊🫶🏻
兩款其實紋路雪花都好靚 份量都好多!
咬落好重牛味🐄輕輕一碌就即刻可以食
吊龍伴呢個部位都係第一次聽 (係肉眼邊)
相對肥少少同埋比較有咬口😗
更加入口即溶 牛嘅質素唔差🤟🏻

📍自家製蟹黃包 併 黑松露帶子湯包 ($119)
呢兩款湯包歸類為餃類 超級推介‼️
係小籠包嘅概念,不過放喺火鍋到滾~
嗰個蟹黃包真係好好好食😋
個皮好薄 咬落去係勁多蟹粉蟹肉
唔需要點醬直接食都好夠味❤️‍🔥
黑松露帶子 食+聞都好勁黑松露味🤟🏻
唔好碌太耐 好易穿流走哂d精華🤣

📍爆汁四寶丸 ($129)
芝士蝦丸、流沙墨魚丸、爆汁梅菜豬肉、酒心雞肉丸🍡
每款入邊都有餡、粒粒爆汁
所以食個陣真係要小心😝
呢個餸擺盤100分🙌🏻 打卡係非常不錯
最推芝士蝦丸+流沙墨魚丸😈
2款都好食又彈牙 比較啱小編口味啊~~

📍乾杯! 蠔 ($119)
呢個小食正啊~ 即食就ok唔使碌!
一shot直接放入口 生蠔🦪幾大隻
再用三文魚籽 + 柚子醋調味 所以無腥味👍🏻

📍花樣油條 ($79)
依家好hit邊爐落油炸鬼😝
油炸鬼仲要好索湯底精華
滾幾秒仲keep到爽脆~ 口感唔算油膩
如果叫辣湯底應該更加好食🤤
  • 爆汁四寶丸
2023-05-16 234 瀏覽
If you love seafood and hotpot, you need to check out this spot🤩 They've got the freshest seafood and a wide range of snacks, plus top-quality beef. And make sure to save room for their deliciously milk soft serve for dessert🍦.雖然已經踏入夏天但都無阻我哋打邊爐嘅心情😛 店員大推佢哋嘅冬瓜盅,飲落滋潤暖胃,雞件啖啖肉唔鞋口幾推薦!刺身方面西川象拔蚌鮮甜爽口,乾杯蠔加上柚子醋同辣蘿蔔蓉食落酸酸辣辣幾開胃~ 最估唔到佢哋啲手工小食幾出色,特別係椒鹽蝦腐同油條,就咁食又得點湯食又得,另外手工湯包同手打丸都唔錯😋
2023-04-10 451 瀏覽
早前同與家人慶祝生日,約左去打邊爐,試左一間位於尖沙咀金馬倫道的樓上火鍋店,食物質素超高😋😋🥘🥘金湯花膠🥘🥘滿滿的膠原蛋白圍繞口腔,飲完皮膚都靚啲,花膠的功效不容我說大家都知道🤭🤭🥩🥩潮汕本地牛肉他們連牛肉的部位都都分得很細致,有分牛頸脊、爪邊、吊龍同吊龍伴等等,今次我們試左爪邊,肉味好重,如果喜歡牛肉味偏重嘅人推薦的一款👍刺身拼盤生日梗係要吃好少少啦,最多迷月尾幾日捱下杯面囉😂😂有象拔蚌同龍蝦,搭配冇得頂😋😋小食椒鹽瀨尿蝦乾我本人就覺得麻麻地,可能我不喜歡硬硬糯糯的東西,不過炸完的腰果很好吃,配上啤酒冇得彈環境舒服
🥘🥘金湯花膠🥘🥘

🥩🥩潮汕本地牛肉
刺身拼盤
小食
椒鹽瀨尿蝦乾

環境舒服
2023-03-19
  • 金湯花膠
鏡粉打卡一流嘅火鍋黃店唔知有幾多人會為咗呢個噱頭嚟食呢😂每張枱都會貼滿mirror/collar嘅應援同埋眼見每張枱都係卡位雅座坐得都幾舒服闊落而且服務都幾好今次嗌咗個竹笙花膠冬瓜盅嚟到有半隻雞同啲松茸菇同仿翅係面自己好鍾意呢個完全唔油膩嘅湯底而且浸淋咗嘅冬瓜係超好食唔嗌好多配料但叫呢個湯底都幾抵食試咗個椒鹽粟米諗住送酒但味道一般炸得有啲乾同皮太厚亦可能本身呢幾條粟米唔多甜刺身嘅質素亦都麻麻唔算好新鮮但火鍋配料方面就值得一試餃類同丸類都係舖頭自家手製墨魚滑亦都幾好食🤤嗌咗牛爪邊同牛頸脊都非常滿意重牛味份量足亦唔太韌咬唔爛舖頭仲有唔同部位嘅選擇希望之後會有機會再試☺️
鏡粉打卡一流嘅火鍋黃店

重牛味份量足亦唔太韌咬唔爛
舖頭仲有唔同部位嘅選擇
希望之後會有機會再試☺️
2023-03-17 360 瀏覽
#fridayla_tst 最近同朋友試左尖沙咀呢間火鍋店事關幾個fd都係鏡粉佢地話呢間特別好氣氛果然成間餐廳每個角落都係Mirror既裝飾幻想下打邊爐個陣左邊係Edan,右邊係Anson LoFans都咪話唔過癮😆💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣乾杯!蠔💲128💭這道菜以新鮮豐腴的蠔肉為主角💭加入了辣蘿蔔蓉和柚子醋的調味💭每一口都充滿了蠔肉的鮮甜😍😍2️⃣冰火魷魚(辣)💲109💭這道冰火魷魚一凍一熱富有刺激性的口感💭熱的口感是來源於香辣,魷魚本質嫩滑可口💭辣味更是讓人欲罷不能,食唔停口🤤3️⃣椰子花甲蟹煲💲229 💭呢道椰子花甲蟹煲的湯汁濃郁😍💭融合了甜美的花甲和鮮美的蟹肉💭每一口都充滿了鮮味,而花蟹份量都唔少4️⃣潮牛💲369💭包括牛頸脊和匙皮兩個部位,份量十足🤤💭牛肉肉質鮮嫩,前者較肥美,後者肉味較濃郁5️⃣自家製蟹黃包💲119💭自家製蟹黃包皮薄而香,裡面的蟹黃香氣四溢💭每一口都充滿了鮮美的蟹黃味道💭記住唔好煮太耐,因為皮太薄😆💭煮得耐就會穿,湯汁就會流失!6️⃣本地澳洲黑豚肉(大)💲299💭豬肉肉質鮮嫩,而且薄切😍💭帶有淡淡的甜味和微妙的香氣7️⃣柑桔熱情果四季春💲98💭口感清新,茶味都香🤤🤤💭同火鍋
#fridayla_tst

最近同朋友試左尖沙咀呢間火鍋
事關幾個fd都係鏡粉
佢地話呢間特別好氣氛

果然成間餐廳每個角落都係Mirror既裝飾
幻想下打邊爐個陣
左邊係Edan,右邊係Anson Lo
Fans都咪話唔過癮😆

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣乾杯!蠔💲128
💭這道菜以新鮮豐腴的蠔肉為主角
💭加入了辣蘿蔔蓉和柚子醋的調味
💭每一口都充滿了蠔肉的鮮甜😍😍

2️⃣冰火魷魚(辣)💲109
💭這道冰火魷魚一凍一熱富有刺激性的口感
💭熱的口感是來源於香辣,魷魚本質嫩滑可口
💭辣味更是讓人欲罷不能,食唔停口🤤

3️⃣椰子花甲蟹煲💲229
💭呢道椰子花甲蟹煲的湯汁濃郁😍
💭融合了甜美的花甲和鮮美的蟹肉
💭每一口都充滿了鮮味,而花蟹份量都唔少

4️⃣潮牛💲369
💭包括牛頸脊和匙皮兩個部位,份量十足🤤
💭牛肉肉質鮮嫩,前者較肥美,後者肉味較濃郁

5️⃣自家製蟹黃包💲119
💭自家製蟹黃包皮薄而香,裡面的蟹黃香氣四溢
💭每一口都充滿了鮮美的蟹黃味道
💭記住唔好煮太耐,因為皮太薄😆
💭煮得耐就會穿,湯汁就會流失!

6️⃣本地澳洲黑豚肉(大)💲299
💭豬肉肉質鮮嫩,而且薄切😍
💭帶有淡淡的甜味和微妙的香氣

7️⃣柑桔熱情果四季春💲98
💭口感清新,茶味都香🤤🤤
💭同火鍋都好夾,可以適當去膩

🔘如星期日至四光顧,出示此post可享有85折😍
2023-02-20 538 瀏覽
呢一間⭐️煲底海鮮火鍋料理⭐️,真係一間鏡粉專門店,佢由內到外都貼滿晒Mirror嘅海報,佢哋仲有專售Mirror嘅配件,係我見過唯一一間咁誇張嘅火鍋店,佢哋呢度嘅形式係散叫,逐樣嘢計😆😆佢哋嘅火鍋料其實都偏貴,但唔知食落會唔會抵返晒呢😌,首先我哋嗌咗邊爐嘅湯底係💎竹笙花膠冬瓜盅鍋$299,呢個鍋嘅配料非常豐富,有足足一隻雞,冬瓜,仲有好似魚翅既放係面頭,佢嘅湯底都非常濃郁,真係好足料👍🏻👍🏻另外我哋嗌咗幾種唔同嘅牛肉,有最頂級嘅🐮手切安格斯肥牛$329,雖然價錢有啲貴,但係食落真係值回票價,肥牛嘅肉質好嫩,條紋清晰,脂肪比例均勻,基本上放落鍋度大約6秒已經食得,牛味好出🤤🤤,除此之外,我哋都嗌咗💎牛骨髓$89,💎牛胸爽$129,都係非常新鮮同好爽👏🏻另外我哋嗌咗本地🐷澳洲黑豚肉$299,豚肉睇落新鮮食落都好爽,同牛肉一樣都係咁正,另外💎脆鯇骨腩片$79,幾乎都冇骨,都係烚一烚好快食得,佢哋基本所有嘅材料都係好新鮮🤩🤩其他配料方面有💎爆汁四寶丸$129 ,爆汁和牛丸$119,佢哋啲丸好似手打一樣,好彈牙,和牛丸真係好重牛肉味,呢個價錢值得😂,💎黑松露帶子湯包$119,💎自家製三寶餃$109

其他配料方面有💎爆汁四寶丸$129 ,爆汁和牛丸$119,佢哋啲丸好似手打一樣,好彈牙,和牛丸真係好重牛肉味,呢個價錢值得😂,💎黑松露帶子湯包$119,💎自家製三寶餃$109,餃子比我想像中好食,雖然皮唔係好薄,但係佢哋餡料好多,裏面真係有帶子👍🏻👍🏻

🍹嘢飲方面我哋嗌咗有啤酒、可樂同埋一個煲底爆檸茶$39,呢款檸檬茶好似一個波咁,茶味香濃😋
2023-01-10 629 瀏覽
星期六晚 book左5人台場唔滿所以坐左10人圓台一落完單,就有mirror應援拎叫左冬瓜果個湯 超好飲 平均個個飲2-3碗 雞都滑 再叫左菜,牛,烏冬,黑柏葉,流心墨魚丸,響玲牛厚切 就算唔碌得奈都un小食叫左 炸魚腐 炸瀨尿蝦乾 幾好食整體來講幾好
星期六晚 book左5人台
場唔滿所以坐左10人圓台
一落完單,就有mirror應援拎

叫左冬瓜果個湯 超好飲
平均個個飲2-3碗 雞都滑

再叫左菜,牛,烏冬,黑柏葉,流心墨魚丸,響玲
牛厚切 就算唔碌得奈都un

小食叫左 炸魚腐 炸瀨尿蝦乾 幾好食

整體來講幾好

2023-01-07
❄️冬天的指定動作少不了 — 打邊爐!🍲 這間餐廳已經是第2次回訪了~黃黑色的設計十分型格🖤 而今次跟上次到訪不同的是多了很多mirror應援手幅呢✨! 幾乎是佈滿每一個角落~ 相信會吸引不少鏡粉前來支持! 而吸引me的當然是它的火鍋配料和惹味小食 跟坊間的火鍋店很不一樣🫶🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 醬料 吃之先店員會遞上醬料盤 有辣椒🌶️、蒜蓉🧄、炸蒜、XO醬等合共8款醬料~ 應有盡有!-✨ 鴛鴦鍋 (清湯 + 沙嗲鍋) 🍲不想火鍋只吃到一個湯底 推薦這個鴛鴦鍋配搭~ 原以為清湯只是普通濃湯 但原來裡面有粟米🌽、娃娃菜、蘿蔔、菇 十分足料很有鮮味! 至於沙嗲湯底就很濃稠 重口味人士必試♪(´ε` )-✨ 頂級手切安格斯肥牛 (小)🥩小碟的份量也不算小! 肥牛色澤亮麗 瘦肉脂肪比例剛好不會太肥 肉質嫩滑 加上的手切緣故 比起一般肥牛片切得厚身👍-✨ 本地黑毛豬腩片🐷油脂瘦肉層層相間分佈平均 顏色粉嫩 味道濃郁 簡單放入清湯底煮熟已很夠味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-✨ 蘇格蘭聖子皇一盤有3件聖子皇 肉質肥美 清洗得很乾淨~ 爽口鮮嫩 味道鮮甜!-✨ 乾杯!蠔 🍻餐廳的招牌乾杯!蠔 用小酒杯盛著鮮甜肥美的生蠔 一sh
🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 醬料

✨ 鴛鴦鍋 (清湯 + 沙嗲鍋) 🍲

✨ 頂級手切安格斯肥牛 (小)🥩

✨ 本地黑毛豬腩片🐷
✨ 蘇格蘭聖子皇

✨ 乾杯!蠔 🍻
餐廳的招牌乾杯!蠔 用小酒杯盛著鮮甜肥美的生蠔 一shot之下喝下生蠔 裡面伴著三文魚籽和醬油 完全沒有腥味👍

✨ 冰火魷魚🦑
🌟很有驚喜的小食! 初嚐冰火魷魚 意思原來是冰魷魚蘸了秘製自家辣 味道果然麻辣 朋友和我形容辣得很好吃 但一吃了辣椒籽就會很辣😂 魷魚口感爽脆 推介想吃辛辣刺激的朋友😎
✨ 黃金鹹蛋魚皮
上次吃過的鹹蛋魚皮 便對它念念不忘 今次再encore! 香脆的炸魚皮 上面有鹹蛋分佈在表面~ 好吃又超邪惡啊😈

✨ 自家製三寶餃 🥟
由水餃、雲吞、韭菜餃組成的三寶餃 自家製令每顆餃子都很飽滿~ 皮薄而且餡料多👍
✨ 蔬菜拼盤 🥬
吃完肉類海鮮小食 再叫了盤蔬菜拼盤 裡面有生菜、菜心和娃娃菜~
✨ 冬瓜薏米水
飲品方面餐廳會有自製飲品 我們了點了清甜的冬瓜薏米水 解膩解辣一流😆
🔺🔺🔺🔺🔺
📍 煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)
🗺️ 尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓
2023-01-02 551 瀏覽
約一大班朋友慶祝生日打邊爐,煲底之前已經聽過好多人話好好食,今次我就要去試下環境闊落舒服,食物質素同環境一樣好出色 👍 湯底款式好多,每一款都好有特色,我哋揀咗鴛鴦鍋底《杏汁白菜豬肺窩鍋+日式海帶螺頭鍋》湯底足料好鮮甜,打邊爐前可以飲返碗暖暖身 ♨ 食火鍋前先食一個日式刺身 🍣 《生猛象拔蚌x豐洲直送 ✈️ 特選五色刺身》刺身好好好大盤,爽口彈牙又鮮甜《潮牛》牛頸脊、爪邊 兩款不同牛部位,牛肉山賣相已經相當吸引,肉有咬口又香牛肉味《紅酒牛肉🍷》有一杯紅酒放中間被牛肉包圍,底盤好有心思,打開酒杯紅酒滲透牛肉,牛肉味重配埋紅酒味好特別 ❤️ 幸福嘅味道,鍾意食牛肉一定要試自家製餃類、丸類 最有特色揀咗幾款:《自家製蟹皇包+自家製松露帶子湯包》兩款內餡好多料,入邊有蟹肉+蟹膏口感好濃郁,另一款咬開已經聞到好香濃黑松露餡,外邊好少食到這兩款口味 ✨必食之選✨ 記得不要淥太耐,皮薄餡易穿餡會走晒, 煮嘅時候要睇住 👀《爆汁四寶丸》芝士鮮蝦丸、酒心雞肉丸、流沙墨魚丸、爆汁梅菜豬肉丸每款都有不同驚喜,粒粒都係爆汁外面又彈牙,真心超正 🤤 食嘅時候小心煲口 《流沙鳳尾蝦》肥嘟嘟大大隻蝦肉裏邊有流沙餡,估唔

環境闊落舒服,食物質素同環境一樣好出色 👍

火鍋前先食一個日式刺身 🍣
《生猛象拔蚌x豐洲直送 ✈️ 特選五色刺身
刺身好好好大盤,爽口彈牙又鮮甜
生猛象拔蚌x豐洲直送 ✈️ 特選五色刺身

《潮牛》
潮牛

《紅酒牛肉🍷》
紅酒牛肉🍷

自家製餃類、丸類 最有特色揀咗幾款:
《自家製蟹皇包+自家製松露帶子湯包》
自家製蟹皇包+自家製松露帶子湯包

《爆汁四寶丸》
芝士鮮蝦丸、酒心雞肉丸、流沙墨魚丸、爆汁梅菜豬肉丸
爆汁四寶丸

《流沙鳳尾蝦》
肥嘟嘟大大隻蝦肉裏邊有流沙餡,估唔到蝦都可以流沙

《自家製精選三寶餃》
自家製精選三寶餃

《手打墨魚滑》
手打墨魚滑

《椒鹽粟米》小食
椒鹽粟米

一邊食一邊叫 因為食得太投入…有啲食物無影相 😂😂 每一樣都有特色,樣樣都想試

另外場內有很多Mirror + Collar 應援物品,全個牆貼滿曬,粉絲見到一定好開心
本地黑毛豬腩片
自家製精選三寶餃
手打墨魚滑
椒鹽粟米
本地黑毛豬腩片
員工服務態度極差,和食物環境極不匹配😅😅😅Book左位去到,員工呀姐傾電話,等佢講完佢走開左,之後先話唔記得左我地,落單面口好差,西口西面,語氣都好差,聖誕前想食餐好d,唔想俾佢影響氣氛同佢計較。整體食物質素不差,個雞翅湯底好味,海鮮都夠新鮮,環境都算舒服,兩個人埋單2000+,總結:美中不足是員工服務差,相同價錢質素有更多好選擇
餐廳:煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓「同舟人,誓相隨,無畏更無懼」獅子山精神一直都喺香港人嘅精神,同撈同煲、守望相助,無論面對咩困難逆境都可以一齊去跨過2020年開業到依家都堅持將最正最港式嘅火鍋料理帶比香港人,佢哋堅持食物嘅質素,9成9嘅食物都喺手作菜式,所有餃子都喺自己包🥟,特色丸類又喺自己研製,就連醬汁都喺自己試味調味,希望嚟到嘅客人都食得出佢哋嘅心意💕入到餐廳就即刻有一份親切嘅感覺,以黑、黃色嘅色系,配搭起闊落嘅空間,周圍都見到Mirror周邊裝飾,充滿住濃厚嘅香港味道😆,仲播住唔少Mirror嘅歌曲,真喺首首都識唱🤣✝️日式海帶螺頭鍋($169)拼秘製麻辣鍋(+$30)煲底有接近20款湯底可以揀,$169以下湯底加$30仲可以雙拼,一班Friends有人鍾意食辣有人唔鍾意,叫個鴛鴦鍋就可以fit晒唔同人😜。日式海帶螺頭鍋用咗足料螺頭、柴魚、豆腐、昆布、菇菌去煲,清甜奶滑;秘製麻辣鍋由大廚多次嘗試同調味而成,辣得嚟唔會太麻,迎合返香港人鍾意食辣嘅口味🌶✝️潮牛(細) $289揀咗本地牛頸脊🐮,喺由大廚逐片手切,擺碟整齊、每塊都大小厚薄差唔多
餐廳:煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓

✝️日式海帶螺頭鍋($169)拼秘製麻辣鍋(+$30)

✝️潮牛(細) $289
揀咗本地牛頸脊🐮,喺由大廚逐片手切,擺碟整齊、每塊都大小厚薄差唔多,色澤鮮紅新鮮,每片淥8-10秒就食得,脂肪唔多而且油花均勻,入口爽嫩軟滑帶有啲咬口,牛味唔算話好濃郁但細緻適中,忍唔住食完一片又一片🤤

✝️時令海鮮拼盤 $598
依家用優惠價就可以食到嘅海鮮拼盤有6隻游水海生蝦🦐、4隻時令貝類、2隻海花蟹🦀、1份廣島蠔同4隻鮑魚,是日嘅時令貝類喺扇貝,全部都好新鮮生猛,即叫即喺水缸入面捉上嚟,上到枱仲識郁㗎!廣島蠔無腥臭味、飽魚爽口、扇貝鮮甜、
海花蟹仲好多肉!包你食過返尋味,3-4個人Share都夠食👍

✝️酒心雞肉丸($109)拼流沙墨魚丸(+$10)
呢兩款都喺煲底精心炮製嘅丸類,前者充滿花雕醉雞嘅香味,咬開爆汁,原來打開裡面有勁多湯汁!後者由大廚每日將雞蛋黃篩走蛋白,再壓碎蛋黃整成流沙鹹蛋黃餡,配埋爽彈墨魚丸一齊食真喺無得輸👏

✝️自家製精選三寶餃 $109
喺自己包嘅韭菜餃、水餃同雲吞🥟,全部都非常飽滿勁大隻,仲要做到餃皮嘅厚薄均勻、晶凝通透得嚟淥完都唔會穿/散開先勁,
睇吓啲雲吞,咬開見到勁足料原隻蝦同蝦膠🦐,彈牙到一個點

✝️冰火魷魚 $109
當冰凍嘅魷魚配上麻辣嘅自家秘製辣醬🦑,冰火交加確實吸引,入口爽脆香辣,令人食上癮停唔到口,呢隻辣仲要喺第二度搵唔到,所以嚟呢度必試!唔少人食完都會專登買佢哋嘅辣椒醬返去呢🌶

另外仲叫咗個蔬菜拼盤($69)同一酌金桔熱情果四季春($98),
食完咁辣嘅嘢一定會好頸渴💦,飲返幾杯清涼解渴又香醇嘅金桔熱情果四季春就啱晒🍹

仍期待那天,我們能在煲底相見。
2022-12-13
2022-11-27 557 瀏覽
秋風起,與一眾好友相約打邊爐。除咗食物高質之外👍🏻工作人員服務態度極好👐🏻落單之後,上菜速度亦非常快~唔洗一陣就已經嚟齊曬👍🏻嚟緊再相約成班朋友仔打邊爐,一定會再首選揀返佢👍🏻
秋風起,與一眾好友相約打邊爐。
除咗食物高質之外👍🏻工作人員服務態度極好👐🏻
落單之後,上菜速度亦非常快~唔洗一陣就已經嚟齊曬👍🏻
嚟緊再相約成班朋友仔打邊爐,一定會再首選揀返佢👍🏻
2022-11-24
生日